OliNo

Duurzame Energie

CO2 vreter olivijn nader onderzocht

Geplaatst door Lexi in Klimaat Geef een reactie

olivijnringOlivijn is een gesteente dat behoort tot de meest voorkomende gesteenten op aarde. Het zit onder andere in gabbro, noriet, peridotiet, bassalt en dolomiet. Als olivijn in contact komt met water, dan onttrekt het de CO2 uit het water en gebruikt dit om te reageren tot zand, magnesium en bicarbonaat.

Olivijn is een silicaat van magnesium en/of ijzer. De chemische formule is (Mg,Fe)2SiO4. Eigenlijk is olivijn een verzamelnaam voor twee aparte mineralen: forsteriet en fayaliet. Forsteriet is de olivijnsoort met alleen magnesium. Fayaliet bevat juist alleen maar ijzer. In de natuur zijn alle verhoudingen van ijzer en magnesium mogelijk, vandaar de formule (Mg,Fe)2SiO4. Zoals gezegd is olivijn groen. De intensiteit van de kleur hangt af van de chemische samenstelling. Hoe donkerder de kleur, hoe meer ijzer erin zit. Pure fayaliet is echter zwart. Olivijn is een redelijk hard mineraal, hardheid 6,5 – 7 op de schaal van Mohs, en heeft een vrij hoog soortelijk gewicht: 3,3 – 4,1. In gepolijste vorm wordt olivijn verkocht als het sieraad peridoot.

olivijn
Olivijn gesteente

Lang voordat er een CO2 probleem was, heeft prof. Olaf Schuiling van de Universiteit van Utrecht in 1964 een proefschrift opgesteld met de berekening van CO2 opbrengsten. Prof. Olaf Schuiling houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met de toepassingen van olivijn en heeft veel onderzoek verricht.

Olivijn kan water ontzuren en reinigen in een filter zodat dit water schoon afgegeven kan worden aan de aardbodem. In een aantal rivieren is ook veel olivijn aanwezig.

Omdat op dit moment overal ter wereld intensief gezocht wordt naar goedkope processen om CO2 aan mineralen te binden, is olivijn in de belangstelling komen te staan. Olivijn is een basisch gesteente. Het reageert relatief snel met het (zure) CO2 in de atmosfeer. Vergruisd olivijn verweert hierdoor, afhankelijk van de korrelgrootte, in enkele jaren geheel. Om 1,2 ton CO2 die bijvoorbeeld bij de verbranding van een bepaalde hoeveelheid aardolie vrijkomt te binden (neutraliseren), is ongeveer 1 ton olivijn nodig. De reactie is exotherm. Wanneer men in staat is de reactie voldoende te versnellen dan loopt de temperatuur dusdanig op dat er elektriciteit tijdens de opname van CO2 geproduceerd kan worden. De eindproducten van de reactie zijn, afhankelijk van de samenstelling van het olivijn, magnesiumcarbonaat of siliciumoxide (zand).

Een andere mogelijkheid is verwerend olivijn, CO2 af te laten vangen, te vermalen en dan eenvoudig uit te strooien, zodat de natuur haar werk kan doen. Dit idee is in 2007 geopperd door prof. Olaf Schuiling, die het heeft aangemeld voor de ‘Climate Challenge’ van Richard Branson.

Transparante olivijn wordt soms gebruikt als edelsteen, vaak peridoot genoemd, afgeleid van het Franse woord voor olivijn: peridot. Het wordt soms ook chrysoliet genoemd, van het Grieks voor goud en steen.

Gerelateerde artikelen


Toekomstinvestering.nl

9 Reacties to “CO2 vreter olivijn nader onderzocht”

  1. Peter Says:

    Mooi artikel, maar helaas komt het niet overeen met de titel.
    Ik had verwacht dat er een nader onderzoek zoek zou volgen met de mogelijke werking ten opzichte van de claims, of de kosten ten opzichte van andere oplossingen.

    Helaas heb ik dit niet terug gevonden in het artikel.

  2. Jeroen Haringman Says:

    Het is voor het eerst dat ik van dit materiaal hoor, en – als je CO2 als grootste van de twee “hoofdproblemen” naast Peak Oil ziet – klinkt het in eerste instantie als een aardige oplossing.

    Ik vind dit artikel echter erg licht. Het roept meer vragen op dan het beantwoordt. Waar komt olivijn vandaan? Hoeveel fossiele brandstoffen kost het delven van het spul per kg, en hoeveel CO2 kan dat opnemen? Wat doe je met de enorme hoeveelheden magnesiumcarbonaat? Hoe voorkom je dat de gebonden CO2 voor minimaal vele honderdduizenden jaren ook gebonden blijft en niet vrijkomt?

    En het lijkt mij een sterk staaltje symptoombestrijding: het stijgende deel CO2 in de atmosfeer is slechts één van de symptomen van een ongebreideld fossiel energieverbruik, er zijn er natuurlijk veel meer. Deze andere nadelen worden door dit materiaal niet opgelost. Veel beter is het natuurlijk om de koolstof in de vorm van fossiele brandstoffen simpelweg in de grond te laten zitten.

    Dus: bespaar fossiele energie in consumptie, transport en woonomgeving en wek de resterende benodigde energie duurzaam op. Dat lijkt me beter dan slecht één symptoom bestrijden met een mineraal met wellicht nog onbekende nadelen.

  3. roslyne Says:

    zie: http://tececo.com.au/simple.eco-cement.php

  4. Thomas Says:

    1 ton olivijn… X-)
    en er komt jaarlijks 1 miljard ton CO2 bij, of toch iets in die orde… 🙁

    Uiteindelijk is koolstofopslag alleen iets voor de oliebedrijven die willen tonen dat alle vervuiling die het met zich meebrengt, kan oplossen. Om het daarna niet te doen.

  5. Keesjan Rijnsburger Says:

    even wat aanvullende gegevens:
    1) er is genoeg olivijn om alle CO2 om te zetten, maar dat willen we natuurlijk niet.
    2) De reactie vind plaats langs het oppervlakte van de steen en alleen in combinatie met water en CO2
    3) Het gaat hier om een verwering van basische gesteenten, dus het is een heel langzaam proces.
    4) We kunnen het proces miljoenen maren versnellen, simpel het contact oppervlak vergroten, dus vermalen.
    5) andere aspecten om de reactie te versnellen zijn: temperatuur, druk, mogelijke ionen uitwisseling, lage PH waarde en natuurlijk veel CO2 en water
    6) Wellicht nog veel belangrijker dan de CO2 absorbtie, door grootschalige toepassingen ontzuren we onze oceanen, waardoor schelpen en koralen overleven.
    7)De LCA analyse van olivijn is zeer gunstig, het delven, vermalen, transporteren en toepassen zorgt voor CO2 uitstoot, er blijft echter nog ruim 90% over om Co2 te binden!
    8) olivijn is in elk continent in grote hoeveelheden aanwezig.
    9)Het wegstoppen in de grond kost ca. € 50,- per ton CO2, afhankelijk van de toepassing olivijn is dit vanaf ca. €10,- ton CO2
    10) De natuur bindt op deze wijze al ruim 6 miljard jaar de CO2, We versnellen alleen het natuurlijke proces.

    voor een 45 minuten durend intervieuw met prof. D.R. Schuiling, kijk even op:

    http://www.allesgemist.nl/video/Het+Wetenschapscaf%E9+-+Olivijn+tegen+klimaatverandering/122547

    voor meer info: http://www.olivijn.info
    of
    http://www.olivineconcepts.com

    groet

    Keesjan

  6. Peter Lukassen Says:

    En wat als we teveel CO2 binden. Gaan dan de plantjes niet dood? Is dat ooit berekend?

  7. Thomas Says:

    1)Er valt x keer meer energie op de aarde dan de mens verbruikt. Ah, leuk… Wat wil je zeggen met dit punt?
    2)Ik citeer: “Als Olivijn in kontakt komt met water, dan onttrekt het de CO2 uit het water en gebruikt dit om te reageren tot zand, magnesium en bicarbonaat.” en nog es: “Olivijn zit grotendeels op een diepte van 30 kilometer onder de grond.” CO2 uit het water
    3)… en laat het dus zoals het is.
    4)Vermalen? Maar je hebt water nodig? Dus je gaat steentjes in het water gooien om CO2 uit de lucht te halen zonder de waardevolle zeefauna om zeep te helpen?
    5)Het gaat hier niet om een Petrischaaltje… De temperatuur van de oceaan even verhogen? Wat extra CO2 uitstoten? lol
    6)Euh… Nee? Vanwaar haal je dat? Elk koraalrif is ontstaan op een plaats waar de pH, temperatuur, ondergrond, lichtinval,… ideaal was en nee, door er stenen op te gooien maak je ze alleen kapot.
    7)Haha.
    8 )Puntje 3: “Olivijn zit grotendeels op een diepte van 30 kilometer onder de grond.” Dat is handig.
    9)Fijn.
    10)Leuk, die olivijn heeft dan 1,5 miljard jaar moeten wachten tegen dat er iets aarde-achtig ontstond en dan was het nog wachten op de dampkring en de oceanen.

    Het is goed mogelijk dat stenen verweren en sommige meer dan andere, maar geo-engineering op die schaal gaat niet zomaar. Bovendien zien die websites over olivijn eruit als scams. De video heb ik nog niet bekeken.

    @Peter
    In een evenwichtig ecosysteem stoten bacteriën die plantenresten verteren evenveel CO2 uit als de planten die erop groeien. Aangezien een ecosysteem in een cyclus zit, is er een constante uitstoot en opname van CO2. Olivijn strooien verstoort het evenwicht.
    Er zal nooit teveel CO2 uit de atmosfeer gehaald worden, want elk zinnig mens zal daar geen moeite in stoppen. En er steekt veel moeite in vermalen ed.

  8. Pieter der Weduwen Says:

    Dames, heren,
    Houdt u vooral onze website in de gaten, daar staat al veel geschreven over greenSand (=olivijn). In de toekomst zal er nog meer over greenSand verschijnen op deze site, maar u kunt zich al wel aanmelden op de community. greenSand is hetzelfde als olivijn, althans volgens wikipedia. Thans kunt U al via onze site greenSand bestellen.
    Vriendelijke groet, Pieter der Weduwen

  9. Kees Bloed Says:

    Keesjan Rijnsburger,
    Dank voor dit artikel! Eye/opener in veel opzichten.

    De methode is een win-winsituatie want co2 in de oceanen afvangen, maakt het water basischer, wat de verzuring dus tegengaat.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in