OliNo

Duurzame Energie

Energiebesparen, meer dan een hobby

Geplaatst door Martin Kleinman in Energiebesparing, Zonne-energie
Tags:
Geef een reactie

collectorSinds januari 2008 zijn wij druk bezig om ons huishouden te verduurzamen, daarbij is het ons gelukt om ons gasverbruik met 30% te verlagen en ons stroomverbruik met maar liefst 90%. Nieuwsgierig hoe we dit voor elkaar hebben gekregen?

De start

Wij wonen met drie personen, 2 volwassenen en 1 kind in een standaard rijtjeshuis gebouwd in 1974. De woning is voor die tijd zeer goed geïsoleerd, zowel onze vloer, spouw als dak zijn voorzien van isolatie.

Eigenlijk zonder er erg in te hebben is ons energieverbruik, en dus ook onze energierekening, altijd al erg hoog geweest. Ons verbruik tot dan toe was gemiddeld 5500kWh aan stroom en 1550m3 aan gas op jaarbasis.

Sinds juli 2006 houden we regelmatig onze meterstanden bij. We zagen ons hoge verbruik wel maar we deden er eigenlijk niets mee. Ook hadden we al een digitale verbruikersmeter liggen maar hier deden we helemaal niets mee.

Begin 2008 wilde ik wel eens weten wat onze thuis server nu aan stroom verbruikte. Na een paar dagen de digitale energiemeter gebruikt te hebben schrok ik behoorlijk. Onze server verbruikte tussen de 140 en 150W continu, 24 uur per dag, 7 dagen per week, omgerekend 1300kWh op jaarbasis. Goed voor bijna 25% van die 5500kWh die we verbruikten.

Meten is weten

Dat is het keerpunt geweest, hierna wilden we weten waar al ons verbruik vandaan kwam en of we dat terug konden brengen zonder op comfort in te leveren.

We zijn begonnen met alle apparaten, inclusief lampen, in kaart te brengen en hier het verbruik van te meten. Dit is allemaal in Excel onder elkaar gezet en het verbruik omgerekend naar het jaarverbruik. Zie de kolom “Oud Verbruik”.

alles_over_energie
Figuur 1: ons verbruik van alle apparaten in Excel.

Na alle verbruikers gemeten en omgerekend te hebben naar jaarverbruik kwam dit getal behoorlijk dicht bij ons daadwerkelijke gebruik. We zaten er ongeveer 10% naast. Dit getal is opgegeven als een kop “onbekende verbruiker”

De server

De server werd sporadisch gebruikt als file-, download-, ontwikkel- en testserver. Waarbij het ontwikkelen en testen van software in werkelijkheid allemaal al op mijn eigen laptop gebeurde. De fileserver werd alleen gebruikt voor onze gezamelijke documenten en foto’s. Deze hebben we verplaatst naar een externe harde schijf. De server had hierdoor geen enkele functie meer en kon dus uit.

Resultaat: -1286kWh op jaarbasis en een hele duidelijke dip in de verbruikgrafiek.

Sluipverbruik

Volgende slachtoffer was het sluipverbruik in huis. Een voorbeeld:

Met alle apparaten uit of in stand-by verbruikte ons audio meubel + televisie nog steeds 15W en onze PC en printer in de woonkamer 6W. Omgerekend goed voor respectievelijk 131kWh en 53kWh onnodig verbruik op jaarbasis. Hiervoor hebben we twee stekkerblokken gekocht. ’s Avonds en wanneer we weggaan gaan de schakelaars uit.

Resultaat: -184kWh op jaarbasis.

Koelvriescombinatie

Eigenlijk bij toeval kwamen we erachter dat er ook mogelijk wat mis was met onze koelkast in de keuken. Doordat ons zoontje ziek was en niet wilde slapen was ik genoodzaakt om te slapen op de bank in de woonkamer. Wat mij opviel was dat de compressor van de koelkast nagenoeg constant draaide.

De koelkast had ik nog niet gemeten met de verbruiksmeter. Het resultaat was best schokkend. Ruim 800kWh omgerekend op jaarbasis en dat terwijl een vergelijkbare klasse A inbouwcombinatie volgens kieskeurig.nl ongeveer 300kWh verbruikt. Na een korte zoektocht vonden we een goedkope, maar goede, klasse A+ koelvriescombinatie met een verbruik van 310kWh op jaarbasis.

Resultaat: -500kWh op jaarbasis.

Andere “wapenfeiten”

Laptop vs desktop

We hebben onze desktop verkocht en vervangen voor een laptop. In plaats van 120-130W van onze desktop tegenover 35-40W voor de laptop. Dit heeft nog een voordeel we zitten nu beide ’s avonds naast elkaar op de bank de computeren in plaats van een op de bank de andere achter de normale PC.

Mechanische ventilatie

Ook zoiets waar niemand bij stil staat, onze mechanische ventilatie verbruikte ook rond de 180kWh op jaarbasis terwijl er nieuwe gelijkstroommotor exemplaren te krijgen zijn die hetzelfde werk doen voor een fractie van de energie. Wij hebben onze ventilatie vervangen voor een ITHO CVE2 gelijkstroom ventilator. Niet alleen is deze stukken zuiniger hij is ook nog eens beduidend stiller.

Netwerkoptimalisatie

We hadden een gigabit switch 24/7 aanstaan voor ons netwerk + een wireless accesspoint voor mijn laptop. Bij de overstap naar een nieuwe provider kregen we een all-in-one modem, hiermee konden we dus beide bovengenoemde apparaten uitschakelen. Dat scheelt toch weer.

Diepvriezer in de schuur

De diepvriezer, tafelmodel, in de schuur hebben we ook vervangen voor een klasse A++ model. We hebben nog overwogen om er geen apparaat voor terug te kopen maar we gebruiken het apparaat dusdanig veel dat we eigenlijk niet zonder kunnen.

Wederom via kieskeurig.nl een A++ model gevonden en aangeschaft.

Lampen

We hebben ook alle lampen in kaart gebracht en omgerekend/gegokt hoeveel ze op jaarbasis verbruiken. We kwamen uit op ongeveer 300kWh op jaarbasis voor verlichting. We hebben bijna al onze lampen vervangen voor spaarlampen, inclusief de halogeenverlichting in de woonkamer. We vonden bij de Gamma hele mooie spaarlampen met GU10 fitting die nagenoeg dezelfde kleur licht geven als onze halogeenverlichting.

Hiermee hebben we ons verbruik op verlichting terug weten te dringen van bijna 300kWh naar ongeveer 170kWh op jaarbasis.

Voorlopig resultaat

In een periode van nog geen 6 maanden hadden we ons stroomverbruik teruggebracht van rond de 450kWh per maand naar 250kWh per maand. Dit smaakte naar meer 🙂

Met eenmaal alle apparaten en lampen in kaart heb ik de boven genoemde sheet uitgebreid met een besparingskolom, hierin is met kleuren aangegeven wat de mogelijke besparing zou kunnen zijn, geel, en groen wanneer we deze besparing al hebben gedaan.

electriciteitsverbruik
Figuur 2, electriciteitsverbruik van 2006 t/m heden.

Zonneboiler

Zo rond april/mei hoorden we dat er een subsidieronde zou gaan komen voor zonneboilers. Vanaf dat moment ben ik mij gaan verdiepen in wat er allemaal mee kan. Wat opviel, is dat er ontzettend weinig informatie in Nederland beschikbaar is over zonneboilers. De bedoeling was om een standaard zonneboiler te nemen van Remeha, dit omdat we al een Remeha CV ketel hebben hangen. Maar naar mate ik meer informatie vond begon ik heel erg te twijfelen. Half juli hebben we de beslissing genomen om een zonneboilersysteem te gaan nemen. Meteen daarop hebben we een aantal installateurs uitgenodigd bij ons thuis voor meer informatie en een offerte. Hierbij vielen een aantal zaken op:

  • Sommige installateurs nemen niet eens de moeite om contact op te nemen;
  • Alle installateurs hebben geen kaas gegeten van zonneboilers en maar een enkeling heeft er ervaring mee met installeren. En dan nog maar in hele lage aantallen;
  • Bijna geen enkele installateur wil rustig zitten en horen wat je zoekt, bijna allemaal willen kijken, meten en daarna meteen weer weg;
  • Het woord vacuümbuis zorgde bij veruit de meeste voor vraagtekens;
  • Ligging en hellingshoek ten opzichte van de opbrengst zegt niemand iets;

Om verder een heel lang verhaal kort te maken. Het heeft uiteindelijk 5 maanden geduurd vanaf de beslissing om een zonneboiler te nemen tot het daadwerkelijk plaatsen van de boiler. Alle perikelen rondom de aanschaf van de zonneboiler heb ik beschreven op mijn blog die speciaal hiervoor is gestart. Deze is te vinden op http://www.familie-kleinman.nl/energie.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een systeem met 48 vacuümbuizen op een 300 liter boiler. De collector ligt op het westen op ons dak. In verband met de slechtere ligging is er gekozen voor een iets grotere collector. Normaal is een verhouding van 1 vacuümbuis op 10 liter boilerinhoud. Bij ons is die verhouding 1 buis op 6,25 liter.

collector
Figuur 3: Onze collector, 48 vacuumbuizen in de volle zon.

zonneboiler
Figuur 4: Het boilervat, pomp, expansievat en de controller.

De installatie draait sinds 24 november 2008 en bevalt tot op heden uitstekend. Ik heb in Excel een sheet gemaakt waarin ik ons gemiddelde warmwaterverbruik uitzet tegen de temperatuur van de boiler bovenin en onderin. Ondanks dat hier wat aannames in zitten blijkt de sheet behoorlijk overeen te komen met ons daadwerkelijke verbruik.

opbrengst_zonneboiler
Figuur 5: Opbrengst tot nu toe.

De CV ketel moduleert de brander aan de hand van de aanvoertemperatuur van het water. Des te hoger de temperatuur van de boiler des te minder hoeft de CV ketel bij te springen en bij 60 graden slaat de CV ketel zelfs af. Aan de hand van dit temperatuurverschil kan ik de opbrengst van de boiler berekenen.

Veruit de grootste winst halen we uit de grootte van het boilervat. Met de 300 liter kunnen we 3 dagen ons warmwaterverbruik dekken. Deze zogenaamde bufferdagen zijn heel duidelijk te merken in maart en april. Mede dankzij het grote boilervat is de opbrengst van onze boiler zo ontzettend hoog.

Ik kan dan ook iedereen aanraden die een zonneboiler overweegt om een zo groot mogelijk boilervat te plaatsen. Je plaatst de installatie slechts 1 keer en uitbreiden is behoorlijk lastig.

In het eerste halfjaar van 2009 hebben we 73m3 gas en 128kWh stroom bespaard volgens mijn berekening. Dit ligt iets onder de verwachting van 150 tot 200m3 gas en 350-400kWh stroom per jaar.

Subsidie

We hebben 628 euro subsidie gekregen op onze zonneboiler. De totale investering komt daarmee op 3307 euro.

Hotfill op wasmachine en vaatwasser

Om optimaal gebruik te maken van onze zonneboiler hebben we onze wasmachine aangesloten op zowel de warm- als de koud water kraan. Dit door middel van een MS1002 voorschakelapparaat. Je stelt de temperatuur in op dit apparaat waar je op wilt wassen, tot en met 60 graden, en daarna is het een kwestie van de wasmachine normaal in programmeren.

Het apparaat mixt daarna koud en warm bij elkaar tot de gevraagde temperatuur. Na de eerste cyclus schakelt het apparaat over op koud water en het naspoelen gebeurd dus met koud water.

De wasmachine hoeft nu niet meer met stroom het water te verwarmen en dit scheelt gigantisch op het stroomverbruik van de wasmachine. Ik heb het verschil gemeten. Zonder het voorschakelapparaat kost een standaard 40 graden was ongeveer 1kWh, met het voorschakelapparaat op 40 graden is dit slechts 0,18kWh. Dit scheelt dus meer dan 80% op een wasbeurt.

Ik heb een filmpje gemaakt hoe de MS1002 werkt en deze op youtube gezet

MS1002 HotFill voor de wasmachine

De vaatwasser is rechtstreeks aangesloten op warm water. Hier is de besparing iets minder, hier besparen we ongeveer 50-60% per beurt. De vaat is overigens wel veel sneller klaar, in plaats van ongeveer 2 uur is hij nu in iets meer dan 1 ½ uur klaar.

Het grappige is dat Bosch, het merk van onze vaatwasser, het afraadt om warm water te gebruiken, de vaat zou dan namelijk minder schoon en droog worden. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dit niet waar is.

Zonnepanelen

Ik wilde al langer zonnepanelen, maar mijn vriendin wilde hier niet aan in verband met de initiële kosten en omdat we net een fors bedrag hadden uitgegeven aan de zonneboiler. Dat veranderde echter toen mijn vriendin foto’s zag van een zonnepaneel als afdakje (zie ook Het zonne-afdakje hangt!) bij de voordeur.

Afdakje

Onze voordeur ligt vol op het zuiden en zou dus de ideale plek zijn voor een zonnepaneel. Via Marktplaats heb ik een Shell ACN2000E paneel ( 93Wp ) inclusief omvormer op de kop weten te tikken voor 350 euro.
afdakje
Figuur 6: Afdakje boven de voordeur.

Met wat aluminium profielen heb ik zelf beugels gemaakt en samen met mijn schoonvader hebben we het paneeltje op 28-02-2009 opgehangen en aangesloten op het lichtnet. De omvormer hangt in de meterkast, hiervoor heb ik ook zelf een beugel moeten maken. We loggen de opbrengst met behulp van een simpele opbrengstmeter van de Praxis ( merk Elro ).

Dit afdakje heeft er wel voor gezorgd dat we beide hopeloos verslaafd zijn geraakt aan zonnepanelen. Toen er een zonnetje doorbrak en onze meter ineens zachtjes achteruit ging draaien waren we beide hopeloos verkocht.

We verwachten zo rond de 60 tot 70kWh met ons afdakje op te wekken. Tot nu toe ( 28-02-2009 tot en met half juli 2009 ) heeft het paneel ongeveer 20kWh opgewekt. Hierbij moet ik wel vermelden dat het paneel een maand niets heeft opgewekt in verband met schilderwerkzaamheden.

Grote installatie & meterkast

Half april hebben we de knoop doorgehakt, mede door een financiële meevaller, om een grote set te plaatsen op ons dak. Deze set zou groter worden dan 600Wp en daarom was ook een meterkastaanpassing nodig.

We hebben de meterkast volledig vervangen omdat de originele installatie nog was voorzien van porselein stoppen. Daarnaast zijn we van 5 naar 8 groepen gegaan en hebben de zonnepanelen en de wasdroger een eigen groep gekregen.

Via via zijn we goedkoop aan een set van 8 Conergy A165P panelen gekomen, totaal 1320Wp. Deze set is nagenoeg even breed als onze woning en past dus perfect. We hebben de panelen zo dicht als mogelijk tegen de nok aan geplaatst om eventuele schaduw te voorkomen van het dak van de buren. De set is aangesloten op een SunnyBoy SB1100 omvormer van SMA, deze loggen we met een Sunny Beam display beneden in de woonkamer

sunnybeam
Figuur 7, Sunny Beam display

De gehele installatie hebben we zelf gedaan en stelde eigenlijk weinig voor. De enige moeilijkheid waar we tegenaan liepen was het feit dat ons dak niet helemaal vlak meer is. Hierdoor kregen we de bijbehorende rails niet zo goed vast. Dit hebben we uiteindelijk simpel opgelost met een set schroeven.

conergy_installatie_oost
Figuur 8, de 8 Conergy A165P panelen op het oosten.

Deze set zou ongeveer 1000 tot 1100kWh per jaar op moeten wekken. In de periode van 09-05-2009 t/m half juli heeft deze set 325kWh opgewekt.

Toetje

Bij toeval liep ik tegen een set 2e hands zonnepanelen aan op Marktplaats en ik mocht voor 700 euro 5 panelen van 100Wp meenemen. Dus voor slechts 1,40 E/Wp! Deze passen qua maat perfect naast onze zonneboiler op het westen van ons dak.

Het zijn Isofoton I100/12 panelen, 100Wp per stuk. Dit type bestaat uit 72 cellen waarvan er steeds 2 cellen parallel geschakeld zijn. De panelen zijn in 1 string aangesloten op een Soladin 600 omvormer.
isofoton_installatie_west
Figuur 9, 5 Isofoton I100/12 panelen op het westen.

Deze set zou tussen de 350-400kWh op jaarbasis moeten opwekken. In de drie weken dat deze set nu draait is er 35kWh opgewekt.

Opbrengst

Totaal hebben we 1913Wp aangesloten op het lichtnet. De verwachting is dat we hiermee zo’n 1450kWh op jaarbasis mee kunnen opwekken. Dit is omgerekend 750kWh/kWp. Onze grote installatie doet het op dit moment stukken beter dan verwacht, de west installatie zit zo rond de verwachting en het kleine afdakje blijft iets achter.

Het afdakje heeft last van schaduw tot en met het middaguur. Het huis van de buren zit niet meteen naast ons maar is circa 2,5 meter naar voren geschakeld.

Logging

We houden alle drie de deelinstallaties nauwkeurig bij. Hiervoor heb ik zelf een rapportagetool, JSunnyReports, geschreven, hiermee kan ik grafieken en prognoses genereren van de dagopbrengsten.

Deze tool kan met meerdere omvormers overweg en wordt inmiddels ook al getest door een aantal andere mensen. Op dit moment worden bijna alle Diehl en SMA omvormers ondersteund. Er is ook ondersteuning voor mensen met een SolarLog, en uiteraard handmatige invoer, op die manier houden we namelijk ons afdakje en installatie op het westen bij.

Zie hier de grafieken en meer informatie over JSunnyReports.

jsunnyreports
Figuur 10, JSunnyReports in aktie

Gas

Ook op gas hebben we aardig weten te bezuinigen. Onder andere door de “standaard” zaken:

  • Alle CV leidingen te voorzien van isolatie;
  • Alle warmwater leidingen te voorzien van isolatie;
  • Radiatorfolie achter alle radiatoren die regelmatig aan staan;
  • Rolgordijnen geplaatst in de woonkamer;
  • Gordijnen ingekort zodat ze niet meer voor de verwarming vallen.

Verder nog een paar zaken die eruit springen.

CV installatie

We zijn gaan experimenteren met onze CV installatie. De standaard temperatuur voor onze CV installatie stond ingesteld op 75 graden. Dit hebben we teruggedraaid naar 55 graden.

Het resultaat is dat het nu wat langer duurt voordat de kamer warm is, maar de warmte is veel aangenamer voor het gevoel. Ook al staat de verwarming nog maar een paar minuten aan dan voelt het al behaaglijk in de woonkamer.

Wat we verder merken is dat we met deze instelling het veel minder snel koud vinden in de woonkamer. We hebben onze thermostaat teruggezet naar 19.2 graden overdag en 19.4 graden ’s avonds. En met deze temperaturen is het prima uit te houden in de woonkamer. En daarbij, hebben we het ’s avonds WEL een keer koud dan gaat de verwarming gewoon omhoog, wel nadat we een trui aan hebben getrokken uiteraard :-). Het gasverbruik is door de lagere aanvoer- en kamertemperatuur stukken lager.

Graaddagen

Door ons gasverbruik te normeren aan de hand van het graaddagen principe is het mogelijk om periodes met elkaar te vergelijken ongeacht hoe warm of koud het in die periode was.

De formule voor graaddagen is : 18 – gemiddelde temperatuur voor die dag. Wanneer het gemiddeld 10 graden was op een dag dan heeft die dag dus 8 graaddagen. Door het aantal graaddagen voor een maand op te tellen is het mogelijk om maanden en het gasverbruik met elkaar te vergelijken

gasverbruik_genormeerd
Figuur 11, gasverbruik genormeerd op graaddagen.

Ondanks de koude start van 2009 lag ons gasverbruik beduidend lager dan de jaren ervoor. Vanaf maart begint de zonneboiler ook behoorlijk mee te doen.

Glas vervangen

Met de subsidie van de zonneboiler en het geld wat we retour hebben gekregen van de Nuon hebben we HR++ glas laten plaatsen in onze woonkamer. We hadden oud dubbelglas van nog geen centimeter dik. Dat is vervangen voor HR++ glas met een spouw van 15mm. Daarnaast is het ventilatierooster van aluminium vervangen voor een beter, geisoleerd, exemplaar.

Dit is gedaan in april 2009, hoeveel gas dit bespaard en of dit te merken is in de woonkamer moeten we nog even afwachten.

Financieel

Zeker de zonneboiler en de zonnepanelen zijn een aanzienlijke investering geweest. In totaliteit hebben we sinds januari 2008 zo’n 13.000 euro in ons huis geïnvesteerd.

Vanaf die datum tot en met heden hebben we zo rond de 1500 euro terugverdiend. Enerzijds door vermeden energiekosten aan de Nuon, anderzijds door subsidie op de zonneboiler.

Als we sinds januari 2008 niets hadden gedaan was ons maandbedrag aan energie zo rond de 200 euro geweest. Wat we nu elke maand doen is het verschil tussen ons huidige bedrag en het oude maandbedrag apart op een spaarrekening zetten. Ook het geld wat we terugkrijgen van de eindafrekening zetten we ook op die rekening.

Zo weten we exact wat we hebben bespaard. En van dat geld kunnen we weer leuke dingen gaan doen. Zoals al eerder geschreven, hiermee is ons HR++ glas betaald. Wat is nu leuker dan besparingen betalen met besparingen :-).

Ons nieuwe maandbedrag aan energie ligt zo rond de 60 euro. Per maand besparen we dus op dit moment 140 euro aan kosten. Omgerekend verdienen we nu ons gehele pakket aan besparingen binnen 7 jaar terug. Wanneer de energieprijzen gaan stijgen dan zal dat nog veel eerder zijn.

Toekomst

Er zijn nog een paar dingen die we nog kunnen doen om ons verbruik nog verder terug te dringen. Onze vloer is weliswaar geïsoleerd, 5cm piepschuim, echt overdreven dik is deze laag niet. Ter vergelijking, tegenwoordig wordt minimaal 18 tot 25cm piepschuim gebruikt als isolatie onder de vloer.

We willen dus onze vloer nog gaan isoleren met extra piepschuim. De bedoeling is om 12cm extra er tegenaan te lijmen. De totale dikte komt dan op 18cm uit. We hopen dit nog te doen voordat het stookseizoen weer begint.

Hetzelfde geldt voor ons dak. Hier zit slechts 20mm PIR, een vorm van PUR schuim, aan de buitenkant. Hier zouden we aan de binnenkant nog een laag extra isolatie aan kunnen brengen. Het probleem hier alleen is dat we de zolder hebben verbouwd en een verlaagd plafond hebben geïnstalleerd. Dit verlaagde plafond maakt het wat lastiger om hier goed isolatie te kunnen plaatsen. Hoe en wanneer we dit gaan doen weten we nog niet.

Tot slot

We hebben dus een behoorlijk gat geslagen in ons gasverbruik om nog maar te zwijgen over de krater in ons stroomverbruik. We hadden het geld op een spaarrekening kunnen zetten maar dan hadden we er niet zoveel rendement en lol van gehad als dat we nu hebben.

Het milieu vaart er ook wel bij, ons huishouden is ontzettend veel duurzamer geworden. En het kan NOG duurzamer. Wordt vervolgd dus op dat vlak.

Nu, terug kijkend op de afgelopen 1 ½ jaar, hebben we beide zoiets dat we veel eerder met dit avontuur hadden moeten beginnen. Mocht u nu twijfelen dan kunnen we u alleen maar aanraden, niet twijfelen maar DOEN!

We hopen hiermee iets van ons enthousiasme te hebben overgebracht, mocht u nog vragen hebben en/of de installaties willen zien bij ons thuis dan bent u altijd van harte welkom.


Martin & Bianca.
blog : http://www.familie-kleinman.nl/energie

34 Reacties to “Energiebesparen, meer dan een hobby”

  1. Wilfried Says:

    Beste Martin & Bianca,

    Inspirerend verhaal voor anderen. Zo zie je maar, je kunt al snel een bijdrage leveren aan een beter milieu en er zelf ook nog financieel van profiteren. Als je de investering van 13.000 financiert via GreenLoans zou dat je 107,26 (bruto, is nog fiscaal aftrekbaar) per maand kosten, terwijl jullie aangeven 140 euro per maand te besparen. Per maand verdien je dus al direct 33,74 (bruto) en rond de 70 (netto, afhankelijk van inkomstenbelasting).

    Zo hoeft de investering niet te wachten als je het geld niet hebt of wilt investeren.

    Succes met jullie vorderingen

  2. Vliegendehuiskat Says:

    Beste …….

    Hebben jullie ook nagedacht over bacteriën in het waterleidingsysteem?

    De legionella bacterie leeft optimaal bij een temperatuur van 25 tot 55 graden en gaat pas dood bij een temperatuur van 60 graden of hoger.
    Er zijn nog een reeks andere schadelijke bacteriën die ook nog prima overleven bij 65 graden.

    Ik heb thuis zelf een warmtepomp, maar deze is door Eneco en de installateur ingesteld om te verwarmen tot 62 graden. Één keer per week verwarmd deze zelfs tot 72 graden om deze problemen tegen te gaan.
    Overigens is deze instelling ook de ondergrens voor ziekenhuizen en ook wat het ministerie van volksgezondheid adviseert voor woonhuizen.

    Verder een geweldig bericht! Hiermee overtuig je mensen.

    Groeten!

  3. Splinter Says:

    “En van dat geld kunnen we weer leuke dingen gaan doen.”

    De grote energie- en millieubesparingsparadox in werking!!!

    Verder een leuk, inspirerend en bevlogen verhaal, thanks.

  4. Martin Kleinman Says:

    We hebben uiteraard nagedacht over Legionella. Onze zonneboiler haalt met groot gemak regelmatig temperaturen boven de 70 graden op dit moment. Dus wat dat betreft maak ik mij absoluut geen zorgen.

    Ergens in september moeten we toch weer gaan bijstoken en dan verwarmd onze CV ketel het water tot veilige waarden.

    @Splinter. Inderdaad klinkt het paradoxaal. Van onze energiebesparingen weer gaan consumeren. Maar dan wel duurzaam consumeren zoals het HR++ glas wat we recentelijk hebben geplaatst. Dus feitelijk consumeren om nog verder te consuminderen.

    Daarnaast zouden we zo niet weten wat we op dit moment nog graag zouden willen hebben ,dus effectief zal het betekenen dat het geld wat we niet uitgeven beland op onze spaarrekening. Een andere optie is op deze besparing weer te investeren in bijvoorbeeld de Windvogel of de Windunie. Hier zijn we nog niet over uit trouwens.

  5. Martin Kleinman Says:

    Overigens de 55 graden LTV instelling voor de radiatoren levert geen gezondheidsrisico op. Dit water zit in een gesloten circuit.

    Hetzelfde geldt voor vloerverwarming. Hier loopt ook water doorheen van max 40 graden. Ideaal voor legionella en ander gespuis, maar doordat het een 100% gesloten systeem is is het dus geen gevaar voor de gezondheid.

  6. Anton Boonstra Says:

    140W voor een server is wel vrij veel. Zelf heb ik thuis ook een server draaien. Aangezien hier ook heel wat websites op staan, moet deze wel 24/7 blijven draaien. Ik heb echter heel bewust alle componenten uitgekozen en kom zo op een idle verbruik (als de computer niet aan het rekenen is) van zo’n 35W. Ondanks dat deze computer continu aan staat heb ik toch maar een verbruik van 1800kWh per jaar, wat ik persoonlijk best netjes vind.

    Wel een leuk stukje om te lezen. Ik zal mijn koelkast ook eens aan de energielogger hangen.

  7. Martin Kleinman Says:

    Klopt, 140W is idioot veel. We zitten toch weer te dubben om een klein servertje in huis te nemen voor filesharing en backup.

    Ik heb een superzuinige gevonden ( <10W ). Namelijk een fit-pc2. Deze heeft een intel atom aan boord en gebruikt onder full load minder dan 10W inclusief de SSD die er uiteraard ook in kan.

  8. Jeroen Haringman Says:

    @Anton Boonstra: “heb ik toch maar een verbruik van 1800kWh per jaar, wat ik persoonlijk best netjes vind”

    Ikzelf vind dat erg hoog… ons totale verbruik is ongeveer 900 kWh per jaar (en nee, we zitten niet in het donker) en een dergelijke server zou ons verbruik verdrievoudigen!

    We hebben een grote netwerk-harddisk voor backups en grote bestanden (films e.d.) maar die gaat als we naar bed gaan of als we er niet zijn gewoon uit met een schakelaar en heeft dus geen sluipverbruik (net als de ADSL/wifi-router). Waarom zouden we het ingeschakeld laten als we er toch niet zijn?

    Elke Watt die je 24/7 ingeschakeld laat zorgt voor een jaarlijks verbruik van bijna 9 kWh wat ongeveer € 2 per jaar kost (nog wel). Daarom maak je grote slagen in besparing als je zo weinig mogelijk (bij voorkeur niets) 24/7 ingeschakeld laat.

    Daar denken mensen niet aan als ze een “gratis” UPC digitale-TV kastje bestellen met een sluipverbruik van een werkelijk schofterige 25 W. Dat is dus 220 W ofwel ongeveer € 50 per jaar aan elektriciteit. Hoeveel van die kastjes zijn er in Nederland? Ik weet het niet maar het aantal groeit volgens mij snel. Ik kan niet begrijpen waarom er niet snel maatregelen komen om dergelijke compleet onnodige verkwisting een halt toe te roepen. En UPC beweert glashard dat je het kastje niet uit mag zetten omdat anders software-updates niet uitgevoerd kunnen worden. UPC Digital wordt mede mogelijk gemaakt door Nuon/Essent/Eneco?

  9. Jeroen Haringman Says:

    @Anton Boonstra: ik heb de zin verkeerd geïnterpreteerd. Een totaalverbruik van 1800 kWh is relatief laag in Nederland, afhankelijk van je gezinssamenstelling. Als je die 35W zou kunnen elimineren zou je in één klap bijna 20% kunnen besparen.

  10. Martin Kleinman Says:

    Wij zitten ( zonder de zonnepanelen ) op een verbruik van ongeveer 1800-2000kWh per jaar. Ik zou zo op dit moment op electriciteitsgebied zo weinig meer weten waar we nog echt aanzienlijk mee kunnen besparen.

    Mocht iemand tips hebben dan houd ik mijn aanbevolen uiteraard.

    Met de zonnepanelen dekken we ongeveer 75% van ons jaarverbruik.

  11. Liesbeth (aka Tempertje ;)) Says:

    Hey Martin,

    Superleuk en inspirerend verhaal. Jasper en ik hebben het vol belangstelling gelezen. Erg mooi hoe je dat allemaal uitgezocht en gerealiseerd hebt en ik kan me helemaal voorstellen hoe je steeds enthousiaster wordt als je de teller terug ziet lopen.

    Super!
    Groetjes, Liesbeth

  12. Rene Sohier Says:

    mooi en inspirerend verhaal inderdaad. het enkele paneeltje boven de deur doet niet zo veel omdat de omvormer waarschijnlijk amper reageert op het beetje stroom.
    de minimale configuraties die ‘de handel’hanteert niet voor niets een minimaal systeem van 3 panelen.
    de boiler vind ik wat jammerlijk gekozen. als je ruim 3 mille moet investeren voor een gas besparing van 250m3 ofwel € 150 per jaar vind ik dat de installateur ‘de koude douche’ verdient. als je in systemen boven 6m2 investeert kun je voor netto 4500 euri al zo’n 450 m3 besparen, of met 6500 euro al 900m3! en dan heb je dus in de zomer ruim warm water en in de winter permanente cv ondersteuning.
    als eea goed is aangesloten stuurt de boiler nu warm water naar de cv die opwarmt boven legionellagevaar en dan terugmengt naar gewenste temperatuur.

  13. Rene Sohier Says:

    leuk verhaal. ik denk dat je paneeltje boven de deur het verhoudingsgewijs beter gaat doen als je er nog een naast legt want 1 paneel is amper voldoende om de omvormer aan de praat te krijgen. ‘de handel’ hanteert niet voor niets drie panelen als minimum-configuratie.
    ik denk niet dat je meet een paneelsysteem van ca 4 GJ 250m3 gas gaat besparen, simpelweg omdat elke GJ maar 35 m3 gas opbrengt. zelfs al haal je de 250m3 dan bespaar je zon 150 euro per jaar ofwel ruim 15-20 jaar terugverdientijd . sorry, maar dat kan veel beter – je had zelf al geconcludeerd dat de meeste installateurs geen flauw idee hebben…. Bij volgende netto investeringen moet je bijbehorende gasbesparingen kunnen realiseren € 5200/6500/8750 => 600/900/1500m3; reken dat maar eens door met een geindexeerde gasprijs van € 1,03 over de komende 10 jaar; da’s besparen: terugverdiend in 8.2/6.8/5.6 jaar!!!

  14. Patrick Says:

    Hallo Martin, Een prachtig inspirerend verhaal, het begint meteen te kriebelen om nog meer te bezuinigen bij ons thuis. En dat gaat ook gebeuren.

    Ik heb een vraag over de hotfill, ik loop al een tijd rond met het idee om dit te toepassen. Maar ik heb 1 vraag en jij als ervaringsdeskundige kan me hopelijk helpen.

    “Wordt de was nog even schoon?”

    Ik hoor dat het aantal wasbewegingen minder wordt en dat gewoonlijk het weken in koud water en langzame opwarming, bepaalde enzymen in het wasmiddel aan het werk zet, die niet goed werken bij een hogere temperatuur. Zou je eens kritisch naar de vuile/schone was voor me willen kijken? 😉

  15. Erik Says:

    Hallo! Goed en inspirerend verhaal!! Ik ga binnenkort in België wonen en zit nu al te denken aan zonnepanelen. Ik denk dat, als het allemaal doorgaat, ik misschien hier een stukje kan posten?

    Verder ben ik wel benieuwd naar de “hotfill”-ervaringen (ook op de lange duur)… en hoeveel verdoet de hotfill?? :o)

  16. Martin Kleinman Says:

    Hoi Patrick en Erik,

    De was wordt even schoon als anders, wij merken 0,0 verschil. Het aantal wasbewegingen blijft hetzelfde voor zover ik heb kunnen merken. Het programma doet er ook ongeveer even lang over.

    Alleen de opwarmtijd, net na het vullen met water de eerste keer, duurt stukken korter.

    We hebben de hotfill nu ruim een half jaar en in die tijd hebben we 0,0 klachten gehad over vlekken die in de was zijn achtergebleven.

    Het hotfill apparaat gebruikt een paar Watt, ( 10-20W ) met name voor het openen en sluiten van de magneetkleppen. De exacte specificaties weet ik zo even niet uit mijn hoofd. Die staat voor zover ik weet wel in de handleiding.

  17. iddo Says:

    Leuk verhaal! Ik zie in je hotfill-filmpje dat jullie ook een Remeha Avanta hebben. Dus daarvan trek je gewoon de stekker uit het stopcontact in de zomer? (wat is je 24/7 besparing dan?) Wij hebben sinds april een hr-solar installatie met een 100 liter vat. Inderdaad met een gezin (2+2) nauwelijks overbruggingsdagen… maar zodra de zon een paar uurtjes schijnt is het wel gelijk 80/90 graden in het vat. Op de hr-solar kregen wij 900 euro subsidie. Het systeem was (inclusief installatie) 2800 euro. Dus het heeft ons 1900 gekost.
    Helaas was ik een dag te laat voor de SDE regeling. Anders zouden we nu ook 1200 wp op het dak leggen… maar als ik jou verhaal zo lees, denk ik dat ik ook maar eens op MP ga snuffelen en het zonder subsidie ga doen 🙂

  18. Zonnepanelen Says:

    Hoi martin
    Mooi verhaal hier gedaan!!!Het mijne staat hier ook ergens tss.

    Groeten stef

  19. Martin Kleinman Says:

    Iddo, de stekker van mijn Remeha Avanta CV-Ketel ligt er inmiddels sinds 01-07-2009 uit. Ons gasverbruik in juli was 0,8m3 aan gas. In de voorgaande jaren was dit 21, 15 en 17m3 gas.

    De gemiddelde gasbesparing per maand is dus op dit moment zo’n 18m3 aan gas. Niet slecht lijkt mij.

    Volgend jaar gaat de stekker er nog eerder uit.

  20. Martin Kleinman Says:

    @Rene Sohier

    Dat enkele zonnepaneeltje boven de voordeur zit aangesloten op een OK4E omvormer en die is juist bedoeld voor een 1:1 relatie. Dus 1 omvormer voor 1 zonnepaneel. In het verleden zijn er heel veel van dit soort installaties verkocht. http://www.polderpv.nl heeft op zijn dak nog de originele Sunpowers liggen. 6 panelen op het dak met ieder z’n eigen omvormer. Deze omvormers heeft hij, ivm warmteproblemen, inmiddels wel bij hem binnen gehangen.

    Dus wat betreft het afdakje, de dimensionering van het paneel t.o.v. de omvormer klopt dus prima.

    Wat betreft de dimensionering van de zonneboiler.

    In eerste instantie ging ik uit van 8,4×200 euro aan subsidie. ( 200 euro per GJ ). Alleen de beleidsmakers bij Senternovem vonden het nodig om een aparte regeling in te stellen voor kleinere systemen met “slechts” een NEN-12975 opbrengstrapportage. Al deze kleine systemen zijn genormeerd op de idiote waarde van 0,7GJ per m2 collectoroppervlak. Hierdoor kregen we dus nog maar 628 euro terug aan subsidie, zoals in het artikel ook is vermeld.

    We hebben overwogen om 3x24buizen neer te leggen ( dus 12,6GJ ) en 2268 euro subsidie terug te krijgen. Ik heb zelfs van Sunsystems een collector aangeboden gekregen voor 1 euro! De reden waarom we dit niet gedaan hebben? Omdat de herbouw operatie zeer lastig zou zijn.

    3x24buizen op een 300 liter boiler is een verkeerde combinatie. Een tweede boiler erbij schakelen is geen plek voor. Daarnaast hebben we simpelweg geen plek voor nog een collector naast de bestaande twee. Hier moet namelijk op termijn nog een groot dakraam komen.

    Een andere optie was om de 3e collector op het andere dakvlak te leggen. Dit had nog steeds als nadeel dat we met een 300 liter boiler eigenlijk een te kleine boiler zouden hebben met opbrengstverlies tot gevolg. En, nog lastiger, de aansturing van de twee dakvlakken zou een stuk lastiger worden. Dit zou EN een nieuwe pompgroep EN een nieuwe aansturingsunit vereisen. En hier hadden we absoluut geen zin in aangezien alles al netjes geinstalleerd was en perfect werkte.

    En om de 3e collector wel aan te schaffen maar niet te installeren, en wel de volle subsidie aan te vragen vind ik niet netjes. En dat hebben we dus ook niet gedaan.

    Verwarmingsondersteuning is in ons geval ook lastig. Ik heb uitvoerig net Remeha gebeld en overlegd of het mogelijk zou zijn om de verwarming te ondersteunen met de zonneboiler in de wintermaanden. Dit was volgens de technici van Remeha niet zonder meer mogelijk. Volgens Remeha slaat de pomp namelijk af wanneer de retourtemperatuur warmer is dan de aanvoertemperatuur in het CV circuit. En dat is lastig als je CV water wordt verwarmd door de zonneboiler en de pomp ineens onverwacht afslaat. En om nu een 2 jaar oude, goed werkende, HR ketel te gaan vervangen?

    We hebben de zonneboiler cijfers vanaf de installatie per dag bijgehouden. De opbrengst in de wintermaanden is bij ons niet om over naar huis te schrijven, dit door een behoorlijke hoeveelheid schaduw in de wintermaanden. Dit is nog een belangrijk argument geweest dat CV ondersteuning lastig gaat worden.

    De keuze voor onze huidige setup met 48 vacuumbuizen en een 300 liter boiler voor alleen warm water is dus een hele bewuste keuze geweest waar ik nog steeds voor de volle 100% achter sta.

    Ik heb zelf de economische terugverdientijd berekend op een jaar of 10. Hierbij heb ik wel meegenomen dat de energieprijzen naar verwachting zullen stijgen de komende jaren. Hierin heb ik een conservatieve stijging van 5% per jaar voor gas en stroom meegenomen. Dit is de langjarige gemiddelde stijging volgens het CBS.

    Overigens. De stekker uit de CV en toch lekker warm douchen is een onbeschrijvelijk lekker gevoel 🙂

    En legionella is inderdaad geen issue. Op dit moment komt de boiler wekelijks met gemak boven de 60 graden. En wanneer de boiler het niet 100% meer trekt gaat de CV weer aan en die verwarmd het geheel netjes tot 60 graden.

  21. Rene Sohier Says:

    beste Martin
    volgens mij betaald Senternovem € 180 per GJ bij >6m2 systemen – dat doen ze iig wel aan onze klanten, maar mogelijk was dat ten tijde van jullie aanschaf anders.
    onze systemen beginnen met 3 palten van elk 4.3Gj en een 300l boiler en sorry maar klachtenvrij. Of het beter kan is natuurlijk ook een kwestie van ruimte op dak en voor boilers. Gezien de wat mindere orientatie tov vriend zon had je misschien toch beter een extra set buizen kunnen nemen – de subsidie betaald bijna in zijn geheel en het is compensatie voor mindere opbrengst.
    dan betr Remeha : wij koppelen bijna al onze systemen aan nieuwe remeha’s indien we ook een ketel moeten verzorgen en wederom, geen probleem. ook door schade en schande wijs geworden zijn we opgehouden ketelfabrikanten om advies te vragen…… met een 2spiraalsboiler kun je met je 300 liter zowel cv als tapwater doen maar je moet wel voldoende warmte daarvoor binnen halen en ik denk niet dat je dat in de winter redt. je vermijdt iig wel al een hoop dure start/stop als de verwarming aanmoet slaan.
    desalniettemin, mooi stukje werk. naar mijn bescheiden mening is eea niet helamaal optimaal maar wat is dat wel en je hebt iig niet te veel betaald, en dat is ook wat waard.

  22. eric Says:

    wat is nu niet optimaal of niet goed ?
    volgens mij is dat gewoon geen zonneboiler hoor.
    alles in dubio trekken is typisch nederlands, we moeten zolangzamerhand integraal beginnen,
    en verder niet klagen.
    ik heb ook een west collector en cv aansturing, en 239 m3 op de meter voor 2009,
    ok, die collector is daar niet optimaal geplaatst, maar de afrekening tov 2006 (2400m3) is dat natuurlijk helemaal niet.
    face the facts.

  23. Martin Kleinman Says:

    Rene,

    Het subsidiebedrag voor >6m2 is inmiddels verlaagd naar 125euro/GJ helaas.

    Zoals ik al zei, we hebben overwogen om er een 3e plaat bij de installeren probleem hierbij is de uitbreiding van de complexiteit van het systeem, omdat hij al geinstalleerd was, en het gebrek aan ruimte op het dak. Drie collectoren naast elkaar betekent geen dakraam op een plek waar een dakraam gepland staat.

    Wat betreft de CV ondersteuning en Remeha. Ik ben HEEL erg geinteresseerd in hoe dit geregeld kan worden! Zou je misschien hierover contact met mij op willen nemen? mijn e-mailadres is martin – apestaartje – familie.kleinman.nl .

    Misschien heb ik er in de wintermaanden niet zoveel aan maar misschien wel in het voor- en naseizoen.

  24. henk Says:

    Nou die 300 liter boiler van martin heeft ook 2 spiralen zo te zien ik zie nog een aantal extra aansluitingen in het bovendeel. je zou zelfs zonder regeling het retour water van de cv er door kunnen laten stromen.

    ( Ook zeer tevreden met mijn zonne systeem )

  25. Ruud Says:

    En heel mooi verhaal. Niet iedereen kan zo maar even zijn dak vol zonnepanelen leggen, maar als je alleen al gaat letten op wat je verbruikt en hoe je dit (vaak eenvoudig) kunt oplossen, zoals je laat zien, is dit voor iedereen mogelijk. Veel mensen realiseren zich inderdaad niet zoals Jeroen Haringman al zei, dat de decoders van de kabel exploitanten veel vermogen slurpen. Juist op het gebied van audio / viedeo apparatuur valt er veel te besparen. Veel apparatuur heeft men of dubbel in huis, of wordt niet meer gebruikt.

  26. arjan Says:

    Zeer interessant al deze info en gelukkig ook vrij actueel.
    Ik ben aan het zoeken naar een CV ketel. voor een vrijstaand huis (wel spouw, geen spouwisolatie) begin 60er jaren. 2+2 gezin, en aan het uitbouwen aan de achterkant met een platdak +/- 35 m5, bestaand schuindak +/- 35 m2.
    Nu is er een 16 ? jaar oude vaillant ketel die loopt op z’n laatste benen. Het meeste geld stop ik nu in de isolatie (Rc >= 5 in wand en dak en vloer, veel glas 0,6 w/m2k) maar moet de ketel vervangen. Welke zou iemand tippen als potentieel goed om later uit te bouwen op zonneenergie ? (er komt wel een bad in de nieuwe situatie)
    Nu verdoe ik 3000 tot 3500 m3 per jaar en eigenlijk wil ik ondanks het verdubbelen van het huis hier nog een behoorlijke besparing op maken.
    In de nieuwe vloeren komt vloerverwarming (ook op de verdieping)
    De consumenten gids heeft op 1 een betaalbare atag A244EC staan (in webwinkels voor 900 euro) en op 2 een remeha calenta 28c CW4 voor een webwinkel prijs van 1050 euro. Het installatiewerk doe ik zelf.
    Zijn dit systemen om later te kunnen aanvullen met zonnewarmte of moet ik het dan in een andere hoek zoeken ?

  27. sander steegstra Says:

    Beide ketels kunnen worden aangesloten op een zonneboiler. De calenta is alleen stiller,
    De Atag a244ec heeft een hoger rendement op tapwater gebruik

  28. sander steegstra Says:

    [url]http://www.cvtotaal.nl/cvweb/atag-a244ec.html[url /]

  29. atag a244ec Says:

    beste koop consumentenbond 2009

  30. slimme thermostaat Says:

    De door tno geteste slimme thermostaat bespaart veel energie

  31. Frans Says:

    Hoezo CV? Waarom denkt iedereen nog in gas eigenlijk? Ik ben bezig met mijn volgende slag in energie-besparing. Ik heb 60 heattubes op mijn dak en een combivat van 450l + 150l. Wij hebben geen gasaansluiting meer en gaan in de plaats daarvan een pelletkachel met warmte-wisselaar aansluiten. Volgend jaar komen de panelen. Daarna zijn stroom en gasrekening nul. Dan heb ik de zon en wat biomassa. Mijn Kyoto begint in Nijmegen.

  32. arjan Says:

    Zonder het in de gaten te hebben lees ik mijn eigen verhaal. Ondertussen is de bouw al wel aardig opgeschoten. In zoverre is de situatie gewijzigd dat mijn vrouw absoluut wil dat twee personen tegelijk kunnen douchen.

    Ik heb maar 25 kw aan cv vermogen nodig.
    Nu ben ik aan het kijken naar een remeha calenta 25l CW6. Eerst kwam ik op de nefit aquapower 25hrc plus CW6 maar volgens mij is de calenta bijna hetzelfde alleen 400 euro goedkoper.
    Ik vraag me af of een zonneboiler (van 500 liter) wel zin heeft voor de (40ter) boiler van de ketel.
    Zou ik die uit moeten schakelen omdat deze natuurlijk warmte verlies heeft en dan door de ketel op temperatuur wordt gehouden. Terwijl 1 meter verderop heet water genoeg is in de zonneboiler. Volgens mij gaat het sluipverbruik gewoon door.
    weet iemand hoeveel het gas-verbruik is om zo’n 40 liter boiler op temperatuur te houden ?

  33. Sander Says:

    Prachtig verhaal hoor heb ook de smaak te pakken. met 6000kwh p/j moet ik toch wel flink kunnen besparen. En maar 2 volwassenen en 1 baby.

    Hier had ik ook een server van 100 watt aanstaan, schrok wel even van het verbruik die ik nu ook met een exel sheet aan het berekenen ben.
    Nu een server neergezet van 45 watt moet nog even kijken want er zitten nogal grote ventilatoren in de kast. Die kan ik nog los maken dan kom ik op 37watt dat is 126 euro besparen p/j aanschaf was 150 euro die is snel terug verdiend.

    En verder ga ik mijn dak ook beplakken met Zonnepanelen heb een plat dak van 60m2 daar kan ik er wel een paar neerzetten.

  34. Jos Sibum Says:

    Beste Mensen,
    Ik hoop dat ik op het goede forum gedeelte zit.

    Ik heb jullie hulp nodig voor het vv van de oude cridfit, of is er iemand die tegen een kleine vergoeding de cridfit kan repareren? Heb zelf al de gesprongen mosfet’s vervangen en de zekering vernieuwd echter komt deze niet online, knippert wel maar levert niet terug. Overweeg nu nog om alle elco’s te vervangen, of hebben jullie een andere tip?

    Ik heb 2x Isofoton L-110 (2stuks), (1x cridfit omvormer defect!)
    Heb deze al 14 jaar op een balkon liggen in Tilburg.

    Info per Isofoton paneel

    Maximaal piekvermogen PMax: 110Watt
    Kortsluitstroom ISC: 6,76A
    Openklem spanning VOC: 21,6V
    Stroomsterkte in Max vermogenpunt IMPP: 6,32A
    Spanning in Max vermogenpunt VMPP: 17,4V

    Vraag;
    Is het mogelijk om deze panelen 2 stuks aan te sluiten op deze Mastervolt soladin 600, of is er een andere oplossing?

    openklemspanning van de panelen zou te laag zijn voor een Soladin 600 klopt dat?

    Of is er een goede mogelijkheid om bv de gelijkspanning met omvormer, plus overspannings beveiliging te gebruiken op een solar accu dit voor eigengebruik. Bv laptop of computer. Hoe zwaar moet de accu zijn voor maximaal profeit?

    Ik wil graag controleren of dat de overijverige monteur de stekkers goed heeft aangesloten betreft plus en min. Het komt dat hij eerst alle stekkers er heeft afgeknipt zonder markering welke plus of min was, stom hè. En heeft deze gemonteerd, maar of dat dit goed is gedaan wil ik dit graag controleren. Op de doosjes 2 stuks per paneel staat geen info nog op de kabel. Ik hoop dat jullie mij hiermee verder kunnen helpen, graag wat tips, ik heb een multimeter.

    Enphase:
    Heb reeds een enphase m250 gehad maar die werkte niet Naar behoren, omdat deze een hoge aanlever spanning nodig had om terug te leveren aan het net. Zo kwam het dat ze 50% van de tijd offline waren. Tevens was de software gedeeltelijk te gebruiken. Je kon namelijk alleen uitlezen totale opbrengst, en niet zoals belooft uitlezen per paneel. (Hoppenbrouwers kon dat wel)
    Tevens kwam ik erachter dat de werkelijk teruggeleverd vermogen niet het echte vermogen was. De Envoy gaf aan dat hij bv 1000 watt aan stroom had opgewekt in 3 dagen, dus de meter leest alles maar niet wat er werkelijk wordt terug geleverd wordt aan het net, panelen waren meer dan 50% van de tijd offline. Het was maar een fractie van de 1000 Watt. De Enphase heeft namelijk een meer kleuren ledje wat aangeeft of dat hij online is, rood = offline, groen is online betekend niet perse terugleveren aan het net. Oranje Enphase zoekt envoy, hebben die geen contact dan wordt er ook niet teruggeleverd. Een waardeloos systeem. Wat veel belooft wat niet uitkomt.

    Heb 1x Enphase m215 gebruikt incombinatie met de twee oude panelen, dat zou volgens de spec. En Hoppenbrouwers moeten kunnen. Echter stonden deze bij een vriend, waren geactiveerd met mijn envoy, maar stonden daarna niet in contact met de Envoy Oranje led dus geen garantie op teruglevering. De conclusie is dat de Enphase niet werkt zonder de Envoy, en dat was wel voorgespiegeld door Enphase en leverancier.

    Koop dit systeem NOOIT online:

    De Enphase m215 of m250 zijn alleen te activeren via de Envoy los kost ruim € 500,- heb je dit kastje niet dan heb je ook niets aan de omvormer, koop nooit de Enphase omvormer los online!! De omvormer moet voor het eerste gebruik worden geactiveerd dat duurt 48 u. Het systeem is erg traag, duurt vrijlang voordat alles online komt tevens een behoorlijk hoog verbruik Watt uur. Had 4x Enphase met 4 nieuwe panelen gekocht bij Hoppenbrouwers in Udenhout. Omdat het systeem niet naar behoren functioneerde hebben zij uiteindelijk de koop ontbonden, en heb ik de gehele bedrag terug gekregen, erg netjes van ze. Wel erg jammer dat dit niet werkend te krijgen was. Dus nu terug bij af.

    Vraag:

    Is de soladin 600 of een andere een goede oplossing? heb ben jullie een goede tip waar ik hem het beste kan bestellen? Er zit veel kaf onder het koren.

    Heb bij verschillende bedrijven een email gestuurd maar krijg geen reactie of men wil geen leveren omdat ik geen nieuwe panelen wil afnemen.

    Alvast bedankt voor de genomen moeite.
    Mvg,

    Jos
    Tilburg

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in