OliNo

Duurzame Energie

Spelregels voor het plaatsen van zonnepanelen

Geplaatst door Dick Kleijer in Zonne-energie Geef een reactie

zonnepaneelIn Nederland is voor het plaatsen van zonnecollectoren (voor warm water) of zonnepanelen (voor elektriciteitsopwekking) geen bouwvergunning nodig. Maar er zijn wel een aantal regels waar men zich aan moet houden.

Op de website van het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) vond ik de informatie hieronder:

Update 7 Maart 2016: De website van de VROM bestaat niet meer, hier kun je de nieuwe links vinden.

Om een zonnecollector of zonnepaneel bouwvergunningsvrij aan te brengen moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:
1. De zonnecollector of het zonnepaneel moet op of aan een bouwwerk worden geplaatst;
2. De zonnecollector of het zonnepaneel moet bedoeld zijn voor de energie- of warmtevoorziening van het bouwwerk waarop of waaraan het is geplaatst. Het is ook toegestaan om een collector of een paneel op of aan een bouwwerk te plaatsen ten dienste van een ander op het perceel aanwezig bouwwerk. Zo is een zonnepaneel op een garage (onder voorwaarden) ook bouwvergunningsvrij als het stroom opwekt voor de woning op hetzelfde perceel;
3. De collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water respectievelijk het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet de installatie in het betreffende bouwwerk worden geplaatst;
4. Komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat:

  • de collector of het paneel niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven,
  • de collector of het paneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst,
  • de hellinghoek van de collector of het paneel hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat;

5. Komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een plat dak, dan geldt dat:

  • de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als die hoog is. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn;
  • de hellingshoek van de collector of het paneel niet meer dan 35º mag zijn.

6. De zonnecollector of het zonnepaneel mag niet geplaatst worden bij een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden (1 tot en met 6) mag u de zonnecollector of het zonnepaneel zonder bouwvergunning plaatsen. Deze voorwaarden gelden ook als u bouwvergunningsvrij iets wilt veranderen aan een zonnecollector of –paneel. Overigens mag u meerdere zonnecollectoren of zonnepanelen bouwvergunningsvrij plaatsen, zolang er maar wordt voldaan aan de genoemde voorwaarden.

Bron: Folder Zonnecollectoren en zonnepanelen van het ministerie van VROM

12 Reacties to “Spelregels voor het plaatsen van zonnepanelen”

  1. Niels Thijssen Says:

    Heerlijk he, die regeltjes van onze overheid… 😉
    Gelukkig zijn het redelijk natuurlijke afspraken in mijn ogen.
    Vooral punt 6 kan wel een ‘hindernis’ vormen: wat als lokaal (bv Gemeenteraad Amsterdam) aangeeft dat de grachtenpanden als monumentaal aanzicht gelden, maar de overheid (=het Rijk) niet…)

  2. Dick Kleijer Says:

    Hallo Niels,

    Afgaande op de tekst, zou ik zeggen dat je dan wel panelen mag plaatsen.
    Want er wordt gesproken over “door het rijk aangewezen” beschermd stads- of dorpsgezicht.

  3. Eric Plankeel Says:

    Als inwoner van Amsterdam centrum heb ik er alles mee te maken.
    Regel 1 Op een monument komen geen zonnepanelen
    Regel 2 De welstandsnota bepaalt wat er mag
    Regel 3 Het stadsdeel geeft zijn (geheel eigen) interpretatie van de welstandsnota
    Regel 4 Voor alles is een (lichte) bouwvergunning verplicht, kosten minimaal EUR 196,-

  4. Niels Thijssen Says:

    …en dus zie hier: nederland op zijn smalst…
    hmmm gaat overheidsbesluit niet boven lokale besluiten?
    Heb echt te doen dat door zulke zaken, de duurzaamheid gewoon structureel getraineerd wordt….
    @Eric: sterkte!

  5. Brokking Says:

    Als de buren bezwaar maken omdat zij de geplaatste zonnecollectoren geen gezicht vinden, zul je ter wille van goede relaties toch willen proberen om met hun tot overeenstemming te komen. Kan iemand ons tips geven over de argumenten die de buren over de streep kunnen trekken c.q. over relevante ervaringen die u zelf hebt opgedaan in het overleg met uw buren?
    M.v.g.,
    R.

  6. Polderboyyy Says:

    Holland op zijn smalst. Bij oppervlakkige lezing zou je de “plaatsingsregels” voor zonnestroom modules en zonnecollectoren op de vaak extreem eenvormige rijtjeshuizen in het “keurige” Nederland als “redelijk” kunnen opvatten. Zie het hieronder gelinkte handige stukje van Dick Kleijer wat hij op de fraaie OliNo site plaatste.

    Bij nadere lezing, en bij nadere bestudering van de “regels” in Duitsland, blijkt Nederland echter weer fenomenaal beperkend op te treden waar het de “acceptatie” betreft door grijze muizen van welstandscommissies, ambtenaren die nooit het daglicht zien (en mogelijk zelf nooit een duurzaam apparaat op hun steriele dak zouden plaatsen), en dat soort totaal overbodige dan wel de duurzame energie revolutie flink in de weg zittende figuren.

    Lees bijvoorbeeld deze door Dick Kleijer weer eens opgerakelde serie beperkingen van de VROM site:

    4. Komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat:

    * de collector of het paneel niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven,
    * de collector of het paneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst,
    * de hellinghoek van de collector of het paneel hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat …

    Hmmm. Dan mogen deze door mij in Duitsland (zeker in het eerste geval op ruime schaal) aangetroffen harde praktijksituaties beslist niet in het superbekrompen, blijvend steriele NEEderland.

    ^^^
    Boerderijschuur met op west en oost georiënteerde schuine dakvlakken waarop middels een slimme, eenvoudige frame constructie 65 PV modules* schaduwvrij op zuid georiënteerd zijn geplaatst, en dus een hoge productie kunnen realiseren. Dit soort constructies zie je zeer frequent in Duitsland. Verboden in het achterlijke Nederland. Lokatie: Horsbüll in het uiterste noordwesten van de noordelijkste Duitse deelstaat Schleswig-Holstein (NW. van Niebüll, niet ver van de Deense grens).

    *Indien het een standaard module van 175 Wp zou zijn staat alleen op dit ene “zogenaamd ongunstig liggende” dakvlak al 11,4 kWp. De oostelijke helft had natuurlijk ook zo’n installatie, de schuur erachter, pal zuid georiënteerd (niet zichtbaar op foto), lag helemaal vol…
    ^^^
    Typisch Beierse meergezinswoning met dakvullend PV systeem van 111 modules. Niks aan het handje: dik zonnestroom bakken, want het is energiecrisis. Toch?

    ^^^
    Hmmm. Ietsiepietsie fout gepland met de breedte van de modules cq. het dak, met als gevolg een paar decimeter “oversteek”. Ach. Kniesoor die d’r op let, er waren nog 10 modules over en anders hadden die maar werkeloos in het magazijn gelegen… Er wordt hier immers monumentaal en superduurzaam gearbeitet door die mooie blauwe dingeskes! Geschatte installatiegrootte bij 175 Wp/module en (geteld) 111 zonnepanelen: schatting dik 19 kilowattpiek op een dak (mag niet van mevrouw van der HO-Even in de kleinste SDE categorie in 2009…). Bij een gemiddelde normopbrengst voor Beieren (gecheckt 13 mei 2009 in Sonnenertrag database) van 988 kWh/kWp.jaar zou dit systeempje al goed zijn voor een jaarlijkse opbrengst van … dik 19.000 kWh superschone stroom. Ach, kwestie van prioriteiten stellen…

    Ik zie een Nederlandse welstandscommissaris al een rolberoerte krijgen als deze zo’n “schandalige, onoirbare situatie” in de keurig aangeharkte en volkomen zielloze, massaal fossielen verstokende Nederlandse witte schimmel wijken aan zou treffen. “Oversteek? Ammenooitniet!”

    Lokatie: Gräfelfing noord, een dorp aan de rand van west München. Tijdens Polder PV’s eerste Mega PV Radtour door Bayern vlak na Intersolar 2008.

    Wat mij betreft mag de revolutie vandaag beginnen. Op naar maximale burgerlijke ongehoorzaamheid (ik ken trouwens meerdere systeempjes die niet aan deze hollandsche trutten regels voldoen…). En als er gaten gaan komen in de door zeespiegelstijging onder zware druk staande zeedijken door de voortdurende fossiele stook van onze “gezegende” energieholdings, proppen we die gaten gewoon vol met de ruim voorhanden zijnde leden van de duizenden (?) welstandscommisies in ons land. Toch?

  7. julio Says:

    Buren hebben zonnepanelen klem tegen de rand van het platte dak geeplaatst. Volgens richlijnen mag dit niet en moeten ze tenminste de hoogte van het paneel uit de dagrand geplaatst worden. Wat te doen als dat NIET het geval is? Wat zijn de mogelijkheden hier tegen op te treden? Kan dat wel of niet en in hoeverre kan dat anoniem gemeld worden zodat hier tegen opgetreden wordt?

  8. Hans Says:

    @7 julio: waarom zou je willen optreden?

  9. niels thijssen Says:

    @Julio: wat is er mis met gewoon eens als buren een gesprek aan te gaan? Een slechte relatie met elkaar is nog veel minder duurzaam….

  10. Mieke Roest Says:

    Sinds drie weken hebben mijn achterburen 16 zonnepanelen laten plaatsen.
    Ik heb mijn huis in de verkoop staan en alle kijkers hebben negatieve reacties gegeven op het uitzicht van mijn huis.
    Wat kan ik hiertegen doen.
    Graag goede reacties!!!!!

  11. Leo Jonkergouw Says:

    Het zou al een stuk minder negatieve reacties geven, wanneer gekozen zou zijn voor geheel zwarte panelen.
    Deze missen de glimmende alukleurige omlijstingen en vallen daardoor, zeker op zwarte en donkerbruine dakvlakken, veel minder storend op. Zelfs binnen die categorie zijn er soorten, die nog beter van tint zijn en die daardoor nauwelijks ergernis kunnen opwekken. De adspirant kopers van zonnepanelen zouden beter op dit alternatief gewezen moeten worden middels een overheidscampagne en door de handelaren zelf in hun advertenties. Maar alles beter dan die landschapsverpestende, subsidievretende zenuwslopende windmolens !

  12. truus Says:

    En wat kun je er aan doen als er een grote wal van 1000mtr met zonnepanelen geplaats word en jouw mooie landelijke uitzicht dus gaat belemmeren?

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in