OliNo

Duurzame Energie

Update test resultaten kleine windturbines

Geplaatst door Jeroen van Agt in Windenergie Geef een reactie

De nieuwe meetgegevens afkomstig van het testveld kleine windturbines zijn verwerkt tot en met 28 februari 2009.

Het is opvallend dat de gemiddeld windsnelheid van 3,7 m/s op de testlocatie beduidend lager is dan gemeten windsnelheid van 6.0 m/s van een KNMI meetstation op slechts 14 km afstand. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op de prestaties van de windturbines. We hebben hierover contact gehad met de projectleider van het project.

De resultaten en de informatie hierover zijn verwerkt in het artikel Test resultaten kleine windturbines

De conclusie op basis van de nieuwe meetgegevens blijft hetzelfde. Het blijkt interessanter om te investeren in PV installaties dan in kleine windturbines als men kijkt naar de kostprijs per kWh.

6 Reacties to “Update test resultaten kleine windturbines”

 1. Wim Says:

  Dat denk ik ook wel dat hoge en grote windturbines veel meer elektriciteit opleveren. Aan de andere kant denk ik dat er gebieden zijn waar wel kleine windmolens kunnen staan, maar geen grote. En dan is alles wat er aan elektriciteit opgewekt wordt dan ook prima: vele kleine beetjes maken één grote!

 2. Danny Says:

  Achter je vanaf de genomen foto staat een grote schuur deze heeft natuurlijk invloed op de windsnelheid. In Nederland heb je bijna overal wel obstakels, maar op echt vrije locaties zullen kleine molens het beter doen. De betere kleine molens zijn zeer geschikt om op locaties te staan waar helemaal geen stroom netwerk aanwezig is. Het is het slimste om met vele particulieren 1 grote molen te kopen. (Je kan je aansluiten bij een windmolenvereniging)

 3. Niels Thijssen Says:

  Jammer dat ik de Donqi er niet bij zie staan…. Lijkt me wel zeer interessant, zeker qua vormgeving en specs (van de fabrikant die uiteraard nu nog in praktijk moeten worden getoond).

  http://www.donqi.nl/

 4. Bert Says:

  Uit het Waddenfonds is nu ook een windenergieproject gehonoreerd. Dat is een bijdrage van 0,090 miljoen voor 25 DonQi Urban Turbines. Jammer dat zijn niet in de test zijn meegenomen. Ik vraag me af of het niet beter is op de Waddeneilanden zonnestroom- en zonnecollectorprojecten te ondersteunen. Volgens mij is de opbrengst gemiddeld 10 % hoger vergeleken met veel vaste landlocaties in Nederland. Emn op de Waddeneilanden is vooral zomers veel behoefte aan energie door de grote toestroom van toeristen. Dan waait het nauwelijks maar schijnt de zon vaak volop met dus veel opbrengst aan zonnestroom en warm water uit zonnecollectoren.

 5. Andre H Says:

  Hoi, Er is ook een beleidsnotitie van Prov Gr, Fr en Dr (werken die zo vaak samen) over kleine windmolens. Ook zij hebben geprobeerd een test uit te voeren maar die verliep nogal stroef
  http://www.provinciegroningen.nl/informatiebalie/publicaties/voordewindgaanbeleidsmoni.pdf?view=Standard

  http://www.provinciegroningen.nl/actueel/hotitem07042005?view=Standard&search=true

 6. Andre H Says:

  Dat project heette ‘Voor de Wind gaan’

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in