OliNo

Duurzame Energie

Integrallight LED spot 1508.07

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

integralight_150807_and_powersupplyIntegrallight presenteert een stevige lamp met 7 powerleds die veel licht geven. De lamp heeft een eigen design, en de toegepaste voedingsunit is dimbaar. In dit artikel staan allerlei interessante lampparameters.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 2736 K Warmwit.
Lichtsterkte Iv 1600 Cd
Stralingshoek 30 deg
Vermogen P 15.7 W
Power Factor 0.61 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 1.3 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.
Lichtstroom 526 lm
Efficiëntie 33 lm/W
CRI_Ra 69 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.4576 en y=0.4107
Fitting 230V Lamp heeft aparte voeding die aangesloten wordt op het lichtnet.
D x H buitenafmetingen 89 x 108 mm Buitenafmetingen van de lamp.
D afmetingen lichtruimte 80 mm Diameter van het gebied waar het licht vandaan komt. Dit is gelijk aan het oppervlak van de ruimte waarin de leds zitten gemonteerd. Dit is een circelvormige ruimte. Deze parameters worden in een Eulumdatfile gebruikt.
vormfactor spot
Algemene opmerkingen De omgevingstemperatuur gedurende de hele set van metingen was 22-23.5 deg C.

Opwarmeffect: gedurende de opwarming neemt de lichtintensteit met 8 % af en het opgenomen vermogen met 5 % toe.

Spanningsafhankelijkheid: het opgenomen vermogen en de verlichtingssterkte zijn afhankelijk van de voedingsspanning van de lamp. De afhankelijkheid is lineair.

Voor de Eulumdat file, volg deze link.

De lamp is verder goed dimbaar. Zie het dimtestresultaat aan het eind.

Meetrapport (PDF) olino-pdf

Eulumdat lichtdiagram

Een interessante grafiek is het lichtdiagram, wat de helderheid aangeeft in het C0-C180 en het C90-C270 vlak.

integralight_150807_light_dia

Het lichtdiagram en de indicatie van de planes.

Het C0-C180 vlak en het C90-C270 vlak geven hetzelfde diagram. Dit komt omdat de lamp zelf symmetrie in de z-as vertoont.

De bundel is smal en daarmee gefocusseerd.

Verlichtingsterkte E_v op 1 m afstand, of lichtintensiteit I_v

Hierbij de plot van de gemiddelde lichtsterkte (I_v) afhankelijk van de hoek van meting t.o.v. de lamp. Dus alle lichtsterkte metingen behorende bij 1 kantelhoek, en afkomstig van verschillende draaihoeken, zijn gemiddeld.

In deze grafiek is de helderheid in Cd direct af te lezen en is niet geconverteerd naar Cd/1000lm zoals in het Eulumdat lichtdiagram.

integralight_150807_pp_avg

Het stralingsdiagram van de lamp.

Deze plot met deze gemiddelde waardes worden gebruikt om de totale lichtopbrengst te berekenen.

integralight_150807_ev_dep_kantelhoek

Het verloop van de lichtsterkte afhankelijk van de hoek t.o.v. de lamp.

Deze plot geeft grafisch weer welke verschillende meetwaardes verkregen zijn bij iedere kantelhoek. Voor een bepaalde kantelhoek zijn er zo een aantal metingen, die afkomstig zijn van verschillende draaihoeken rondom de lamp. Bij een kantelhoek van 10 graden zijn de gemeten intensiteiten in een range van 70-78 %.

Bij het berekenen van de gemiddelde lichtsterktewaardes per hoek en deze uit te zetten in een grafiek, is de stralingshoek te bepalen: dit is berekend op 30 graden.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, gehaald uit het stralingsdiagram met de gemiddelde lichtsterktewaardes, is de lichtstroom te berekenen.

Het resultaat van deze berekening voor deze lamp is 526 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 526 lm, en een opgenomen vermogen van 15.7 Watt, levert een efficiëntie van 33 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.61 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.3 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Lampspanning 230.0 V
Lampstroom (luminaire) 112 mA
Vermogen P 15.7 W
Schijnbaar vermogen S 25.8 VA
PF 0.61

Tevens is van deze lamp de spanningsvorm en stroomvorm opgenomen.

integralight_150807_u_i_waveforms

Spanningsvorm over de lamp en stroom door de lamp.
De stroom laat pieken zien bij de polariteitswisselingen. Het geeft aan dat een schakelende voeding gebruikt wordt. De stroom is wel in fase met de spanning, alleen heeft niet de sinusvorm waardoor de powerfactor lager uitkomt dan 1.

Wanneer het powerspectrum van de stroom bepaald wordt, dan is het aantal hogere harmonischen zichtbaar.

integralight_150807_powerspectrumi_percent

Het stroom vermogensspectrum, met logaritmische schaal (in % van de grootste harmonische).

De harmonischen zijn duidelijk aanwezig.

Kleurtemperatuur en licht- oftewel vermogensspectrum

integralight_150807_powerspectrum

Het kleurspectrum van het licht van deze lamp.

De gemeten kleurtemperatuur van deze lamp is ongeveer 2750 K wat warmwit is.

De meting is gedaan recht onder de lamp. De kleurtemperatuur kan ook worden gemeten onder verschillende kantelhoeken.

integralight_150807_cct_function_of_incl

De kleurtemperatuur van de lamp afhankelijk van de kantelhoek.

De kleurtemperatuur is gegeven voor kantelhoeken tot 70 graden, daarna is de lichtintensiteit zo laag dat de meting onnauwkeurig wordt. De kleurtemperatuur daalt tot 5 % van de waarde die het bij 0 graden kantelhoek had.

Kleursoort diagram

integralight_150807_chromaticity

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de lamp.

Het lichtpunt ligt op het pad van de zwarte straler. Hier wordt op teruggekomen bij de CRI van deze lamp.

De kleurcoördinaten zijn x=0.4576 en y=0.4107.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index en deze site.

integralight_150807_cri

De gegevens mbt de kleurweergave index van het licht van deze lamp.

Deze waarde van 69 geeft aan in hoeverre het licht van deze lamp een aantal referentiekleuren kan weergeven in vergelijk met het licht van een referentiebron.

Deze waarde van 69 is lager dan de waarde van 80 die als minimum geldt voor een natuurgetrouwe kleurweergave voor alledaags gebruik, zie ook dit artikel.

De “chromaticity difference” is 0.0003, wat aangeeft hoever de kleur van deze lamp afligt van het pad van de zwarte straler. Deze waarde is lager dan 0.0054 en daarmee zeggende dat de CRI berekening nauwkeurig is en er van mag worden uitgegaan.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

integralight_150807_voltagedependency

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lampparameters.

Het opgenomen vermogen en de verlichtingssterkte hangen af van de aangeboden lampspanning. De afhankelijkheid is lineair over het geteste spanningsgebied.

Bij een mogelijke variatie in spanning bij 230 V van + en – 5 V dan is de variatie in de verlichtingssterkte van deze lamp < 0.5 %. Bij abrupte variaties in netspanning is dit niet zichtbaar.

Opwarm-effecten

Van deze lamp zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

integralight_150807_startupeffect

integralight_150807_startupeffect_end

Opwarmen van de lamp en het effect op lampparameters; 100 % niveau aan het begin en aan het eind gelegd

Het opwarmen duurt ongeveer 50 minuten, waarbij de verlichtingssterkte 8 % afneemt en het opgenomen vermogen 5 % toeneemt.

Dimbaarheid

jung_0-10vdimmerDe lamp is dimbaar, met de meegeleverde voedingsunit. Daar wordt een elektronische potmeter (zie foto) op aangesloten waarmee de lichtintensiteit ingesteld kan worden.

De potmeter is af te regelen, zie daarvoor de handleiding. De afregeling bij deze lamp was zodanig dat in de minimale stand ook minimaal licht afgegeven werd. In de maximale stand was dan nog steeds geen vermindering van lichtsterkte merkbaar.

De potmeter heeft 36 standen. Deze zijn ingesteld en gemeten is op lichtsterkte, opgenomen vermogen en kleurtemperatuur. De efficiëntie is berekend door de lichtsterkte te delen door het opgenomen vermogen.

integralight_150807_to_less_intensity

De invloed van de dimstand op diverse lampparameters

De lamp is goed te dimmen: er is een behoorlijk mechanisch instelbereik (van 70 %-stand naar 10 %-stand). De lichtopbrengst is te regelen van 100 % naar 5 %. Het opgenomen vermogen neemt sneller af, zodanig dat zelfs een hogere rendement behaald wordt. Bij veel dimmen neemt het vermogen niet meer af (dissipatie van de voeding zelf) waardoor de efficiëntie omlaag gaat. Dit is inmiddels bij laag vermogen (20 – 30 % van de niet gedimde waarde).

De kleurtemperatuur blijft nagenoeg constant.

6 Reacties to “Integrallight LED spot 1508.07”

  1. Wim Says:

    Leuk dat er steeds weer nieuwe lampen op de markt verschijnen! Jammer dat de verhouding tussen lichtopbrengst en stroomverbruik nog wat tegenvalt. (over de verhouding tussen lichtopbrengst en stroomverbruik van LEDjes is recent in krant en journaal al gesproken)
    De nieuwe lampen worden veel interessanter als de LED-jes minimaal 60 lm/watt geven. (deze waarde moet bereikt zijn als de lampen al een half uur onafgebroken aan zijn geweest)

  2. mvdsteen Says:

    Wim,
    Waarom zouden de ledlampen pas interessant worden wanneer ze meer dan 60lm/W doen? Een gewone gloeilamp haalt rond de 10 (en een halogeen nog minder), dus als voor een gebruiker de efficientie hoofdbelang is, dan mag men al bij een efficientie van > 15 lm/W met succes een ledlamp toepassen.
    Maar er zijn meer parameters (kleurT, stralingshoek, hoev licht, opwarmtijd, case Temp, kleurweergave, maar ook kosten en mate van nieuwigheid) en afhankelijk van de applicatie en de gebruiker is de ene parameter belangrijker dan de andere.

  3. Wim Says:

    Marcel,
    De nieuwere generaties spaarlampen halen soms al een efficiëntie van 60 lm/w of méér. Wil de LED doorbreken als zuinige lamp, dan zal de LED minstens zo zuinig moeten zijn als zo’n spaarlamp. (Ik verwacht niet dat de consument de ongebruikte retourstroom van een spaarlamp optelt bij het stroomverbruik.)
    Het design (en de verlichtingskleur!) van een spaarlamp is tegenwoordig zó verbeterd dat zo’n lamp in alle opzichten nu een huiselijk gevoel geeft. In de woonkamer hangt een spaarlamp van 24W (ja, een hele sterke! en het design ervan past prima bij de uitstraling van de kamer. (De kamer heeft lichtbruin+oranje+geeltinten; door behang en verf ontstaat een warme, maar ook ruimtebiedende uitstraling.) Wat ik aan LED-verlichting gezien heb kan ik niet zeggen dat het goed past in mijn huiskamer qua design.

  4. mvdsteen Says:

    Ok Wim, nu snap ik je. Als je kijkt naar spaarlampen dan kunnen zij inderdaad veel vermogen geven in een klein volume. Dat zou natuurlijk ook met leds kunnen, zij het dan dat men moet designen zodanig dat de leds een beetje overstuurd worden. Daarmee gaat de levensduur wel achteruit, maar kan nog altijd genoeg zijn in een bepaalde applicatie (bijv geen 50000 maar 5000 uur).
    Maar, in een aantal applicaties zal een spaarlamp niet zo snel goed werken: (1) bij koude omgevingen (buiten), en (2) bij voor opstarten en uitdoven (bewegingsschakelaars), en (3) wanneer een gefocusseerde bundel vereist is.
    In dergelijke gevallen kan best gekozen worden voor een andere verlichtingstechnologie zoals leds.

  5. Ivan Says:

    Marcel,

    Ik treed Wim volledig bij.

    Ik vind de LED-spots/lampen pas interessant vanaf een efficiëntie van 60lm/W. ‘t Is het eerste waar ik naar zoek als ik op de site een nieuwe lamp zie verschijnen.

    Recent heb ik voor de zaak enkele IRC-halogeenspots aangekocht. Deze geven met een verbruik van 35W de hoeveelheid licht (zelfs iets meer lijkt ons) dan een gewone 50W-versie. Ze gaan 5000h mee ipv 2000h en kosten ongeveer 2 á 3x zoveel. Nettowinst=15W. Als je dan weet dat die lampjes bij ons zo’n 10u/dag branden en we in onze toonzaal beschikken over zo’n 200 spotjes …

    In het verleden kocht ik ook al wel wat LED-spots, maar de efficiëntie is gewoon te laag.

    Maar we blijven hoopvol uitkijken, natuurlijk.

  6. Jeroen van Agt Says:

    @Ivan,

    Als je een 35W halogeenspot 10u/dag laat branden, dan verbruik je in je toonzaal op jaarbasis 35W x 10 uur x 312 dagen (niet op zondag) = 109 kWh per lamp. Dit kost dus 109 kWh x 0,23 cent = 25 euro per lamp per jaar aan stroom. Met 200 spotjes is dat een behoorlijk bedrag.

    Een halogeen haalt niet meer dan 7 lumen/watt (zie ook ons lampenoverzicht). Dus door een LED lamp te nemen met hogere efficiency dan 7 lumen/watt als vervanging van je halogeen begin je dus direct energie te besparen.

    Het is dus een kwestie van afwegen wat de aanschafkosten zijn van de vervangende LED lamp, de verwachte levensduur en de mogelijke besparing die hiermee gehaald kan worden. Op deze manier bespaar je het milieu en op je eigen portemonnee.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in