OliNo

Duurzame Energie

Mijn zonne-energie systeem

Geplaatst door Dick Kleijer in Zonne-energie Geef een reactie

s6300713-1Eind november 2008 heb ik een zonne-energie systeem op mijn huis geplaatst. Het is een PV systeem van 3500 Watt piek, in de afgelopen 3 wintermaanden heeft het systeem al 382 kWh opgewekt.

Dit artikel is gebaseerd op het artikel Mijn zonne-energie systeem op mijn website.

Voor dit systeem is een SDE subsidie verleend door Senternovem (SDE = Stimulering Duurzame Energieproductie).

Het systeem heeft een vermogen van 3500 Watt piek, en is geleverd door de firma Esdec. Deze firma heeft voor mij ook de subsidieaanvraag gedaan.

De stroom wordt opgewekt door 20 panelen van 175 Watt piek van het merk: Trina solar. De technische gegevens van deze panelen kun je vinden in de datasheet van de Trina TSM-175.

De panelen zijn op het dak gemonteerd door middel van het ClickFit montagesysteem. Daarbij worden er eerst een heleboel haken op het dak geplaatst, dat gaat eenvoudig door een bovenliggende dakpan omhoog te schuiven en de haak om de panlat plus dakpan te schuiven. Ik heb alle haken iets uit moeten buigen, anders pasten ze niet om de dakpan + lat.

s6300675-1
Het ClickFit montage systeem voor het monteren van de zonnepanelen

Daarna worden er rails op de haken geklikt. Dit vond ik een vrij lastig klusje, het vastklikken ging meestal niet eenvoudig. Maar na 3 uur werken met 2 personen, zaten alle haken en rails toch op hun plaats.

s6300674-1
De haken en rails gemonteerd op mijn dak

Aan de achterzijde van de panelen zitten kunststof dopjes geschroefd, hiermee kun je de panelen tijdens het monteren aan de rails haken, zodat ze niet naar beneden glijden.

s6300679-1
De zonnepanelen worden op de rails geschroefd

Voor het monteren van de 20 panelen waren we met 2 personen 4 uur bezig. De panelen worden met waterdichte stekkers aan elkaar doorverbonden.

s6300713-1
Alle panelen zijn geplaatst

  • De oriëntatie van het dak is:
  • Richting: zuid – zuidoost (154º)
  • Dakhelling: 40º

De panelen hebben geen last van schaduw van gebouwen of bomen. Dit is erg belangrijk, een beetje schaduw op één paneel kan het vermogen van het hele systeem aanzienlijk verlagen

De bovenste rij van 10 panelen staan met elkaar in serie geschakeld. De onderste rij van 10 panelen staan ook in serie geschakeld. Aan het uiteinde van elke rij gaat een stroomkabel door het dak naar binnen.

s6300688a-1
De omvormer

De twee rijen panelen worden aangesloten op de omvormer, welke de opgewekte energie aan het lichtnet levert. De twee rijen panelen leveren elk ongeveer 360 Volt.

s6300731-1
Het display van de omvormer

Op deze foto is te zien dat er op dat moment 2006 Watt aan het lichtnet wordt geleverd. Ook kan het display de opgewekte hoeveelheid energie (aantal kWh) weergeven. Deze foto is genomen op een zonnige dag in december rond 11.30 uur, de zon staat vrij laag (< 15º boven de horizon). Bij bewolking wordt er overdag ongeveer 20 tot 200 Watt geleverd. Het zonne-energie systeem moet op een vrije elektra groep worden aangesloten. In mijn geval was dat vrij simpel, er liep nog een ongebruikte kabel van de meterkast naar de zolder (waar de omvormer hangt). Die kabel was vroeger van de elektrische boiler, maar met de aanschaf van een combi cv ketel, ging de boiler weg en was die kabel niet meer nodig. Twee elektra groepen waar alleen maar kleine gebruikers op zaten heb ik samengevoegd tot één groep, zodat er één groep vrijkwam voor de zonne-energie installatie. Tussen de omvormer en groepenkast moest in verband met de subsidie, een bruto productiemeter worden geplaatst. Deze meter meet de energie welke de zonnepanelen opwekken. Het voorbereiden daarvan heb ik zelf gedaan. De kabel die van zolder kwam, heb ik eerst verlengd, en daarna aangesloten op de groepenkast. In de draden is een lus opgenomen, zoals op deze foto te zien is. s6300845-1
Voorbereiding in meterkast

Over de lus wordt een meterbord geplaatst. Zo’n meterbord is een soort kunststof doos waar later de meter op geplaatst wordt. Volgens voorschrift van de netbeheerder van het stroomnet heb ik een meterbord van 220 x 350 mm gebruikt. Het meterbord heb ik besteld bij de plaatselijke doe-het-zelf winkel.

s6300847-1
Het meterbord

Daarna gebeld met de netbeheerder, in mijn geval is dat: Stedin, met het verzoek om een bruto productiemeter te plaatsen. Een monteur van de netbeheerder heeft de meter vervolgens geplaatst en aangesloten.
De meterstanden kunnen door de netbeheerder op afstand worden afgelezen.

s6300851-1
De bruto productiemeter

Aan de netbeheerder moest ik aantonen dat het zonne-energie systeem nieuw was gekocht, en niet tweedehands. Daartoe moest ik kopieën van de offerte, factuur en betaalbewijzen (bankafschrift) toesturen.
De subsidie wordt gegeven over elke opgewekte kWh, ook als je die stroom zelf gebruikt. Voor het jaar 2009 is de subsidie € 0,29 per kWh. Daarnaast bespaar je ook op het stroomverbruik, wat dus ook geld oplevert.

Daarna heb ik mijn zonne-energie systeem aangemeld bij CertiQ, dat is een organisatie die certificaten uitgeeft voor productie van duurzame energie. De certificaten zijn nodig om de subsidie te kunnen ontvangen. Je kunt zelf kiezen welk energiebedrijf de afnemer wordt van de stroom uit je zonnepanelen, ik heb gekozen voor Greenchoice, in mijn geval is dat ook de leverancier van energie in mijn huis, maar dat hoeft niet hetzelfde bedrijf te zijn.

Om de terugverdientijd van het zonne-energie systeem uit te rekenen, heb ik een Excel bestand gemaakt waarin ik de opbrengst van het systeem vergelijk met de opbrengsten van een spaarrekening. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk relevante factoren mee te nemen in de berekening. In mijn geval bedraagt de terugverdientijd ongeveer 13 jaar. Je kunt zelf in het Excel bestand de geelgekleurde velden wijzigen, en zien wat er gebeurt met de opbrengsten, en de terugverdientijd.

Sinds de bouw in 1966, draagt mijn huis al de naam “Zonnehoek”. Na het plaatsen van de zonnepanelen is dat nu wel een extra toepasselijke naam.
s6300715
De toepasselijke naam van mijn huis

Het systeem is in gebruik genomen op 1 december 2008. Onderstaande tabel geeft de opbrengsten weer in de eerste 3 maanden dat het systeem in gebruik was. Voor de daaropvolgende maanden kunt u kijken op mijn website

De opbrengsten
Maand Opgewekte energie
deze maand (kWh)
Totaal opgewekt
sinds 1-12-2008 (kWh)
Februari 2009 107 382
Januari 2009 154 275
December 2008 121 121

23 Reacties to “Mijn zonne-energie systeem”

  1. HenkR Says:

    Misschien kunnen ze vanaf het ISS je prachtige, glimmende zonnepanelen zien (Ik zou iedere maand met mijn blikje Turtle wax het dak op gaan). 3500 Watt piek lijkt me een hele solide belegging in deze onvoorspelbare tijden.
    Op de foto’s is goed te zien hoe e.e.a. gemonteerd wordt.

    – wordt een dak gevoeliger voor stormschade en/of lekkage (statistiek)?
    – aantrekkelijker voor het dievengilde of zijn er goede “borgingen” mogelijk?
    -Heeft het bovenstaande nog grote gevolgen voor de verzekering? (zucht, wat een degelijke, saaie Hollandse vragen)

    3500 Watt piek is voor ons een beetje veel, maar als we dit jaar eindelijk de overstap naar koophuis kunnen maken…

  2. Dick Kleijer Says:

    Hallo Henk,

    Bedankt voor je reactie op het artikel.

    Als het goed is zouden de panelen plus montagesysteem alle stormen moeten kunnen doorstaan.
    Vroeger had ik op het dak nog wel eens een scheefgewaaide dakpan na een storm, met kans op lekkage.
    Ik verwacht (en hoop!) dat dat onder de panelen niet meer optreedt.
    verdere statistieken heb ik hier niet over.

    De panelen hebben geen speciale borging, dus nu maar hopen dat de moeilijke bereibaarheid op het dak genoeg bescherming biedt.

    Voor wat betreft de verzekering, daar heb ik me nog niet in verdiept.
    Eens per jaar worden mijn verzekeringen doorgenomen, dan zal ik het aankaarten.

  3. Dick Kleijer Says:

    Nog een kleine update:
    In de afgelopen maand maart is er 291 kWh opgewekt.
    En komt het totaal (in 4 maanden) op 673 kWh

  4. Guus Says:

    Mooie installatie. Gefeliciteerd. Hou je de gegevens van de opbrengst ook al bij op de volgende website; http://www.sonnenertrag.eu/nl
    Op de volgende link is software te downloaden waarmee je de SMA omvormer direct kunt uitlezen. http://www.jusi-solar.de/SunnyReport_Doc/
    En hier heb je een nederlandse vertaling; http://www.sunnybeam.be/

  5. waver Says:

    Hele mooie installatie zelfs. En, een interessante beschrijving! Begrijp ik hieruit dat een dergelijk systeem voor een doorsnee persoon goed te installeren is? Je hebt een steiger gebruikt, verder nog andere bijzondere materialen?

  6. H.H. AL-Anbari Says:

    Dear Sir,
    I am a techniciant working on offshore in the North Sea, originally from Iraq. I live in Eindhoven. I am very interested in all kinds of alternative energy, espically solar energy or photovoltaic system, please see this (http://www.youtube.com/watch?v=W4x_YkEGD_0&feature=related) . I would like to help people in Iraq and the Middile East by bringing this technology to them. I am ready to make a win win deal with your company and be your new dealer in these country and espcialy in Iraq where it is a riscue for you to be there or send your installers. I have a deacent experiance in electric and installation. I am ready to come to your company volinerlry, giving my time and experiance to be trained to be able to instal and repair this solar system in order to be able to start this honest busness.

    SUS THIS IS THE IDEA i WOULD LIKE THE DUTCH COMPANY WANT TO KNOW, PLEASE TRU TO REWRITE IT IN A GOOD ONE.

    THANK YOU IN ADVANCE SWEATY

  7. Cornelis Says:

    Was het aanvragen van SDE subsidie een bureaucratische nachtmerrie of viel dat mee? Ik lees daar behoorliijk negatieve verhalen over.

  8. Dick Kleijer Says:

    @ Guus,

    Bedankt voor de links.
    Ik heb me nog niet aangemeld bij de genoemde website.
    Misschien is het wel wat voor de toekomst.

    @ Waver,

    Wie een beetje handig is kan het zeker zelf installeren.
    Het hele systeem is een doe-het-zelf pakket met alle benodigde materialen.
    Geen speciale spullen nodig, boormachine, schoevendraaier en dopsleutel 10 mm.

    Voor wat betreft de aanleg van de vrije elektragroep, wie dat kan, mag het zelf doen, maar dat kun je eventueel ook uitbesteden.
    Het enige wat je niet zelf mag doen is het installeren van de productiemeter.
    Al met al vond ik het goed te doen, met dank aan de helpende handen tijdens het werk op het dak.

    @ Cornelis,

    Die verhalen lees ik ook wel eens, maar ik heb er geen problemen mee gehad.
    De leverancier van de panelen heeft de aanvraag voor mij gedaan, dat kostte 35 euro, maar als je vervolgens de panelen bij hun koopt brengen ze dat niet in rekening.
    Ik hoefde alleen maar adresgegevens, Sofinummer en gewenst systeemvermogen door te geven, en de subsidiebeschikking kwam vanzelf na een tijdje (5 maanden !) binnen.

    Voor de rest heeft Senternovem een goede telefonische helpdesk waar je goed geholpen wordt bij vragen.
    Ik heb geen bureaucratie ondervonden tot nu toe.

    Ook de netbeheerder werkte prima mee.

  9. Marc Says:

    Hey Dick,

    Dank voor je mooie bijdrage bij ons worden over twee weken 2KWp aan zonnepanelen geplaatst.

    Mij valt op in jou berekinging dat je de subsidie als een constante factor. Dat is niet zo. De subsidie geldt als een aanvulling tot 0,55 €ct, dus als de stroom prijs stijgt, dan zal de subsidi minder worden. Wanneer de stroom prijs binnen 15 jaar boven die 0,55€ct uitkomt, dan zal je geen subsidie meer krijgen.

    Gelukkig gaan de prijzen op 1 juli drastisch omlaag, dus voorkopig hoeven we nog niet te vrezen 🙂

    Verder een mooi verslag van de installatie…. ik maar dankbaar gebeuik van jouw ervaring!

    Groet,
    Marc

  10. Dick Kleijer Says:

    @ H.H. Al-Anbari

    Hello,

    I have to say, I’m not a supplier of solar panels myself, and only a user of solar energy.
    I bought my solar system from http://www.esdec.nl maybe this or another supplier can help you further.

    Best regards.

  11. Dick Kleijer Says:

    @ Marc,

    Bedankt voor de aanvulling, je hebt inderdaad gelijk.
    Er wordt uitgegaan van een basisprijs (van 0,564 euro in 2008)waar de stroomprijs van afgetrokken wordt.

    De basisprijs wordt weer vastgesteld op basis van de gemiddelde kostprijs van elektriciteit uit zonnepanelen, dus die kan over een tijdje ook wel weer veranderen.

    Bovendien zit er een maximum aan het aantal kWh waar je subsidie over krijgt, namelijk 0,85 x systeemvermogen.
    Dit had ik ook nog niet meegenomen in het Excel bestand.

    Misschien dat ik het Excel bestand hier nog eens op aanpas.

    Succes met het installeren van je panelen !

  12. Henri Achterkamp Says:

    Hallo Dick,

    Ik moet zeggen dat je een mooie installatie op je dak hebt.Het verslag heb ik goed gelezen, omdat ik zelf ook zit te denken aan zonnepanelen. Maar……hoeveel m2 neemt jouw installatie in beslag.

  13. Dick Kleijer Says:

    Hallo Henri,

    De gebruikte oppervlakte op het dak is bijna 26 m2.
    Afmeting ongeveer 3,15 x 8,2 meter

  14. Jan Says:

    Beste Dick,
    Ik heb een offerte liggen voor 18 panelen a 195 W piek voor E 18.526,22 incl montage e.d. = E 5,28/w lijkt mij redelijk?
    Nu heeft mijn partner ook Subsidie toegekend gekregen van Senter Novem voor eenzelfde set.
    Ondertussen is haar verhuisbericht goedgekeurd door Senter Novem schriftelijk,alleen gaat de netbeheerder niet accoord met twee sets op één meter, en in Twente wel.
    Wie weet waar mijn vrouw en ik terecht kunnen om hier duidelijk over te krijgen zodat we geen tweede vast recht e.d hoeven te betalen want we hebben voldoende ruimte voor de beide op één grote schuur.

  15. Dick Kleijer Says:

    Hallo Jan,

    Ik denk dat er twee productiemeters moeten komen, inderdaad met dubbele kosten.

    Vanaf dit jaar worden er ook subsidies voor systemen tot 15 kW gegeven, misschien dat je de twee systemen kan laten overzetten naar één groot systeem ???

    Voor de rest kan ik je er helaas geen goede tips over geven.

  16. Jan Says:

    Dat kan wellicht Dick maar dan gaan ze uit van 52 cent i.p.v. 56 dus wellicht een kwestie van rekenen

  17. Cornelis Says:

    Als je in aanmerking wil komen voor subsidie voor het nieuwe systeem moet het een aparte productiemeter hebben, je kunt helaas geen oud en nieuw systeem combineren.

  18. Kees Says:

    Ik heb met veel aandacht het verhaal gelezen over de installatie van het meterbord. Ook ik ben bezig met zonnepanelen, subsudie is al goed gekeurd, maar moet nog het meterbord plaatsen. Hierbij is deze informatie heel duidelijk voor mij. Maar ik mis in het verhaal, het plaatsen van een kroonsteen met merking aan de panelenzijde en de plaatsing van de werkschakelaar. Verder bedankt voor de info.

  19. Dick Kleijer Says:

    Hallo Kees,

    Als werkschakelaar gebruik ik de schakelaar die al in de bestaande groepenkast zat (is ook op de foto’s te zien, boven de “stop”).

    Van een kroonsteen met merking weet ik verder niets, daar had ik ook niet eerder van gehoord.
    Maar misschien is dat per netbeheerder verschillend.

  20. Jan Willem Heuseveldt Says:

    Beste Dick, mooi verhaal, even reageren op de werkschakelaar, m.i. heeft Kees gelijk, er moet een werkschakelaar zitten tussen de panelen en de meter, die van jou zit tussen de meter en de zekering. Misschien heeft je netbeheerder installateur het voorschrift niet goed gelezen … overigens vind ik dit voorschrift wel wat overdreven, want als mijn inverter het grid niet ziet houd ie zowiezo op met leveren, maar dat is misschien per merk verschillend…Succes met de productie!

  21. Dick Kleijer Says:

    Hallo Jan Willem,

    Bedankt voor je reactie.
    Mijn netbeheerder Stedin heeft zo’n schakelaar niet voorgeschreven.
    Zie hun website:
    http://www.stedin.net/USER_FILES/WEBSITES/wbsStedin/FILES/BrutoProductieMeter_ZonPV.pdf
    Wellicht is dit per netbeheerder verschillend.

    Wel kan ik de stekker van de omvormer uit het stopcontact halen, en hem zo volledig loskoppelen van het net.
    Tijdens de installatie van de productiemeter hebben we dat ook zo gedaan.

  22. martijn Says:

    wij zitten er ook over te denken om panelen op het dak te leggen
    kan iemand mij vertellen na hoe veel jaar je de kosten er uit hebt
    hoe lang die panelen mee moeten kunnen gaan normaal gesproken
    pozitieve en ook graag negetive verhalen over bvb het verbruik
    wij zitten ook te denken aan een zonneboiler mocht iemand hier po of ne verhalen over hebben wil ik het ook graag weten

  23. Joachim Says:

    ik wil een druppellader op zonne energie aanschaffen

    en hierop wil ik een accu aan sluiten

    en op de accu wil ik mijn gsm oplader aansluiten

    wat is hiervoor de oplossing?

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in