OliNo

Duurzame Energie

Passieve koepelwoning in Sedona (Arizona, USA)

Geplaatst door Dirk-Jan de Wilde in Passief huis Geef een reactie

Koepelwoning met zonnepanelenBeste lezers en bezoekers van de Olino.org webstek, van oktober t/m januari van 2008 ben ik op reis geweest in het warme zuiden van de USA. In december heb ik veel tijd doorgebracht in Sedona (Arizona) waar ik op een gegeven moment in een buitengebied een koepelwoning aantrof, oftewel dome, zoals de Amerikanen het simpelweg noemen.

Omdat ik altijd een zwak heb gehad voor alternatieve leef- en woningvormen ben ik erheen gereden om het huis van dichtbij te bekijken. De eigenaar bleek op dat moment niet thuis en om mijn nieuwsgierigheid te stillen heb ik toen een rondje gedaan rondom dit interessante bouwsel. Ik heb ook foto’s gemaakt en enkele heb ik bij dit artikel gevoegd.

Balkon met raam aan zonzijde

Balkon met raam aan zonzijde

Koepelwoning met zonnepanelen

Koepelwoning met zonnepanelen

Futuristisch uitziende raket in de tuin

Futuristisch uitziende raket in de tuin

Wat mij opviel was een flinke verzameling aan zonnepanelen, een paar windmolens en een gastank. Deze Amerikaan woonde waarschijnlijk off grid d.w.z. dat de woning niet aangesloten is op het reguliere stroom- en gasnetwerk. Waarschijnlijk had hij ook een waterput geslagen want als je al zover bent, redeneerde ik, dan wil je ook met water onafhankelijk zijn. Verder trof ik een zgn. solar oven aan in de tuin en ergens verderop lag een restant van een oude raket.

Bakken en braden met de solar oven

Bakken en braden met de solar oven

Windenergie wordt ook benut

Windenergie wordt ook benut

In Nederland had ik al gelezen over koepelwoningen die goedkoop gebouwd kunnen worden. Omdat we in een tijd leven waarin het hebben van een huis -ondanks de morele of zgn. kredietcrisis- bijna niet meer te betalen zijn sprak dit me erg aan. Er is op internet veel over deze manier van bouwen en wonen te vinden, maar ruwweg komt het erop neer dat een soort van bolvormige parachute wordt opgeblazen waartegen of waarover met een speciale machine beton wordt gespoten. Kosten worden met name bespaard doordat de woning snel kan worden gebouwd en er minder in een fundering hoeft te worden geinvesteerd. Verder wist ik me nog te herinneren dat eenmaal in gebruik genomen, de koepelvorm bepaalde eigenschappen heeft waardoor er minder warmteverlies is en er zo bespaard kan worden op stookkosten.

Koepelwoning in vol aanzicht

Koepelwoning in vol aanzicht

Ik was inmiddels klaar het het maken van de foto’s en op het moment dat ik in de auto stapte kwam de eigenaar er net aangereden. Zoals in het zuiden van Amerika gebruikelijk is wordt een bezoeker vriendelijk begroet waarna een even vriendelijke conversatie wordt aangegaan. Ik vertelde dat ik het huis had gezien en geinteresseerd was en zodoende het van dichtbij had bekeken. Nou, ik werd meteen uitgenodigd om binnen te komen en deze man wilde me over de dome maar al te graag wat meer uitleggen.

De uitnodiging was aangenomen en er volgde een interessant verhaal van lage bouwkosten, de romantiek van off grid wonen en laag energieverbruik. Aan de zonnezijde, de zuidkant, bevond zich in de woning een groot raam waardoor een laagstaande winterzon doorheen kon schijnen maar een hoogstaande zomerzon niet. Op die manier hoefde de woning in de winter nauwelijks kunstmatig verwarmd te worden en kon in de zomer de airco uitblijven. Ik was verbijsterd over het resultaat en dacht: “wow, hoe eenvoudig kan iets zijn”.

"Dome living" van David B. South

"Dome living" van David B. South

Maar goed, de eigenaar van de woning heet Mason Rumney en hij bleek een kleine autoriteit te zijn op het gebied van domes en energie efficient wonen.

De geinteresseerde lezer kan beginnen met het lezen van zijn website:
http://masonrumney.org/domes.html
op zijn website staat ook een link naar zijn email adres.

Via Google is er ook meer informatie te vinden over Mason Rumney en domes

Veel ‘passief energie’-leesplezier gewenst!

Dirk-Jan de Wilde

4 Reacties to “Passieve koepelwoning in Sedona (Arizona, USA)”

  1. Cornelis Says:

    Erg interessant. Nou hopen dat de bouwvoorschriften in NL ook ruimte gaan maken voor dit soort woningen.

  2. CdB Says:

    In onze eigen wijk:
    http://www.beekdalhoeve.nl/bericht_begin_ballon.html

  3. Sergey Says:

    Hi! interessant verhaal bedankt, maar helaas begrijp ik niet alles.
    De koepel van de buitenwand van het huis is een opblaasbare bal bedekt met een speciale samenstelling? Als dus je moet een fan die constant handhaaft de druk of ben ik verkeerd?

  4. Dirk-Jan de Wilde (auteur) Says:

    De opblaasbare “ballon” wordt alleen gebruikt tijdens de constructie van het huis. Over de ballon wordt laagje voor laagje beton gespoten (evt nog met extra bewapening). Wanneer eenmaal uitgehard, dan wordt de ballon leeggelaten en de betonnen koepel blijft dan staan.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in