OliNo

Duurzame Energie

Mitsubishi i MiEV

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport Geef een reactie

De Mitsubishi i MiEV is de eerste elektrische productie wagen van Mitsubishi. MiEV staat voor Mitsubishi Innovative Electric Vehicle. Met een topsnelheid van 130 km/h en een actieradius van 160 km zou deze wagen voor een grote groep mensen interessant kunnen zijn.

mitsubishi-i-miev

De bouw

De i MiEV is gebaseerd op de door benzine aangedreven 660cc Mitsubishi “i”. In de i MiEV is de benzine motor, de versnellingsbak en de benzine tank vervangen door een Lithium-ion accu systeem, een elektrische motor, inverter en andere elektronische onderdelen. De lange wielbasis biedt ruimte voor de Lithium-ion accu’s onder de vloer. Dit maakt het ook mogelijk om de elektrische motor en inverter te plaatsen waar vroeger de benzinetank en versnellingsbak zat. De i MIEV biedt ruimte aan 4 passagiers en een redelijke hoeveelheid bagage in de kofferbak. De accu’s onder de vloer zorgen voor een laag zwaartepunt die ervoor zorgt dat de wagen erg stabiel rijdt.

miev_bouw
De bouw van de wagen

De accu’s

Accu’s voor een elektrische auto moeten een hoge energie dichtheid hebben om ervoor te zorgen dat de actieradius groot genoeg is. De i MiEV maakt daarom gebruik van lithium-ion accu’s met een hoge energie dichtheid. Het accu pakket bestaat uit 22 modules. Elke module bestaat weer 4 cellen. Totaal dus 88 cellen. Met dit accupakket wordt een actieradius van 160 km gehaald in de test modellen die meededen aan de vloot monitoring test van 2008.

battery_pack
Het accu pakket bestaande uit 22 modules

battery_module
Een accu module

De motor

De elektrische motor in de i MiEV is een synchroon motor met permanente magneet. De motor is klein en zeer efficiënt. Hierdoor neemt deze veel minder plaats in beslag dan de benzine motor.

motor
De elektrische synchroon motor met permanente magneet

Een ander voordeel is dat de motor een hoog koppel heeft bij een laag toerental. De elektrische motor in de i MiEV is sportiever, stiller en heeft meer vermogen dan de 660 cc benzine motor met turbo. De motor is 5 dB stiller dan de benzine motor. Bij het inhalen van andere auto, waarbij versneld moet worden 40 tot 60 km/h, is de i MiEV 30% sneller dan zijn fossiele broertje.
koppel
Het motorkoppel

Opladen

Het opladen van de MiEV kan op twee manieren. Het opladen kan thuis of op een parkeerplaats (100V / 200V) gebeuren via de ingebouwde oplader in de auto. Je kunt hiervoor gewoon een stekker in het stopcontact stekken en koppelen via een aansluiting aan de rechterkant van de auto. Op opladen duurt ongeveer 7 uur (200V / 15A).

Je kunt de auto ook opladen via een snelle losse oplader. Hiervoor zit een aansluiting aan de linkerkant van de auto. Hiervoor heb je een krachtstroom aansluiting (200V-50 kW) nodig. Tot 80% opladen kan binnen 30 min.

opladen
Het opladen kan op twee manieren

De wagen kan zich ook opladen door energie terug te winnen tijdens het remmen. De motor wordt dan als generator gebruikt waarbij tot 30% van de bewegingsenergie weer teruggewonnen kan worden. Dit verschijnsel heeft “regeneratief remmen” en verhoogt de actieradius, met name in de stad waar vaak geremd moet worden.

Economy mode

De MiEV kan ook in Economy mode gereden worden. Dit voorkomt dat de motor te snel optrekt en zal het rem bereik waarbinnen regeneratief geremd zal worden verhogen. Bijvoorbeeld bij het nemen van een afdaling.

meters-en-versnellingsbak

Verbruik

Wat opvalt aan deze wagen is het zuinige energie gebruik. De wagen verbruikt slechts 100 Wh/km. Met de huidige elektrische prijs van 23 cent per kWh kom je dan op een kilometer prijs van 2,3 cent. Het volgooien van de “tank” kost slechts 0,23 euro x 16 kWh = 3,68 euro. Met elektrisch rijden kun je dus veel geld besparen op jaarbasis.

zij-aanzicht
Zijaanzicht i MiEV

Planning

Misubishi Motors Company is in November 2006 samen met de energiebedrijven een gezamenlijk onderzoek gestart. In Februari 2008 is Misubishi Motors Company gestart met een vloot test om te kijken hoe de wagens zich gedroegen bij dagelijks gebruik en om te evalueren wat de markt acceptatie was in samenwerking met energie bedrijven. Het plan is nu om de wagens in 2010 op de markt te brengen

planning
De planning

Specificaties

Verbruik 100 Wh/km
Gewicht 1080 kg
Bereik 160 km
Vermogen 47 kW
Koppel 180 Nm
Accu capaciteit 16 kWh
Accu type Lithium-ion
Top 130 km/h
Productie jaar 2009
Prijs $17.000

Videos


PopularMechanics Mitsubishi iMiEV Testdrive


iMiev Electric Vehicle From Mitsubishi

Interessante links

Jouw mening

Wat vind je van deze auto? Laat het weten door een commentaar te plaatsen hieronder.

Meer info

Als je meer weet over deze auto laat het dan weten door een commentaar achter te laten hieronder. Als je nieuwe of meer gegevens hebt zet dan ook de url in het commentaar waar je deze informatie gevonden hebt.

12 Reacties to “Mitsubishi i MiEV”

  1. Marc Says:

    Wanneer kan ik hem bestellen????
    Het liefst vandaag nog!!!!!

  2. Zdeno Says:

    Hebben jullie al een indicatie wat deze auto in Nederland gaat kosten ?
    $17.000 is een interessante prijs met de huidige dollarkoers, maar ja je zit natuurlijk ook met invoering e.d.
    Hoop snel iets te horen van iemand !!

  3. Matthias Says:

    Volgens mij is dit dé grootste belofte op het gebied van elektrische wagens. Laag verbruik, sneller te koop dan de concurrenten, 4 zitplaatsen enz. De enige reden dat ik nog niet 100% zeker ben van aankoop is de kofferruimte – zoals het er nu uitziet zal er bijna geen koffer aanwezig zijn, en dat is een serieus nadeel voor ons, in het geval hier ooit kinderen zullen rondlopen.

    In Mitsubishi qua merk heb ik alleszins zowiezo vertrouwen, ook al zonder er ooit mee gereden te hebben. Ik hoef alleen maar te kijken naar onze buren die na verschillende wagens tot 1 conclusie kwamen: ‘Nooit meer iets anders dan Mitsubishi’.

    Nog 2 opmerkingen:

    1) Van waar haal je de prijs indicatie? Volgens eerdere berichten dacht ik dat die hoger zou komen te liggen, wat ook logisch is, want het accu-pakket ziet er al uit met een prijskaartje van 8000$. Ik dacht eerder gehoorde prijzen van 25000$ en hoger gehoord te hebben. Hou er inderdaad ook rekening bij dat bij verkoop in ons land er een pak zal bijkomen, dus ik verwacht deze wagen niet te kunnen kopen onder de € 20000.

    2) Verkoop start in 2010 schrijf je, maar ik heb al verschillende malen gelezen dat verkoop zou starten in 2009 voor verschillende linksrijdende landen (Australië, Japan).

    In ieder geval is dit dé wagen waar ik naar uitkijk en me erg graag zou aanschaffen.

  4. Lambertus Says:

    Het lijkt erop dat deze zeer interessante auto pas in 2010 of 2011 voor het Europese vasteland beschikbaar komt omdat de huidige versie alleen maar met het stuur rechts geproduceerd kan worden. Deze Europese variant zou je daarbij wellicht ook van Peugeot of Citroen kunnen verkrijgen aangezien Mitsubishi een contract hierover met PSA lijkt te hebben gesloten.

  5. Harmen Says:

    Vet! Het begint!

    Ik ga in accu’s beleggen!

  6. jan breugem Says:

    Op deze elec.auto zitten veel mensen te wachten.
    Alleen zal onze regering mee moeten gaan werken om dit tot een succes te maken.
    De aanschafprijs zal bepalend zijn voor mooie verkoopcijfers.
    Aan de kosten per km zal het niet liggen.
    Als je electriciteit in het groot aankoopt met 10.000 gebruikers kan de kosten per km met minimaal 50% omlaag.
    Dus kopen die car.
    Ik denk dat shell en esso hier niet blij van worden als de helft van ons wagenpark electrisch rijdt.
    In de file rijdt je veel goedkoper.

  7. Jeroen van Agt Says:

    Bij nader onderzoek op internet blijkt dat er inderdaad meerdere prijzen genoemd worden.

    In het artikel Mitsubishi Delivers EV Prototypes to Utilities (2007) wordt een prijs genoemd van 2 miljoen Yen, toen ongeveer $17.000.

    In een later artikel i MiEV Electric Car to be Sold 1 Year Ahead of Schedule in Japan wordt de prijs van 4 miljoen Yen genoemd zonder subsidies, en 3 miljoen Yen met subsidies. Dit komt met de huidige wisselkoers overeen met resp. 32.000 euro en 24.000 euro. Dat is al een stuk duurder dan het oorspronkelijke dollar bedrag.

    Een ander interessant artikel over de i MiEV kun je vinden op New York 2008: AutoblogGreen drives the Mitsubishi i MiEV (w/ VIDEO)

    Ik zal de links ook toegevoegen aan het artikel zelf.

    Als je zelf nog meer aanvullende informatie hebt over deze auto laat het dan even weten in een comment.

  8. Matthijs Says:

    Gelukkig kan je een volledig elektrisch voertuig makkelijk BPM vrij importeren. Er wordt namelijk (nog) geen BPM geheven op elektrische voertuigen. En je betaald geen houderschapsbelasting.

  9. Lambertus Says:

    Goed nieuws. Er komen reeds deze maand een paar test auto’s onze kant op: http://www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/AllCars/237041/

    Kan Olino misschien een afspraak maken voor een testrit of review? Dat zou erg interessant zijn (en ik zou er natuurlijk graag bij willen zijn)…

  10. Lambertus Says:

    GroenLinks pleit ervoor dat de overheid 40.000 electrische auto’s gaat bestellen bij de NEDCAR fabriek in Born om zodoende Mitsubishi (die eigenaar is van de fabriek) te prikkelen de iMiev aldaar te laten maken: http://www.automobielmanagement.nl/nieuws/milieu/nid5427-groenlinks-koop-elektrische-autos-bij-nedcar.html

    Op 3 februarie 2009 is een grootschalig test project van de iMiev van start gegaan in Zwolle waarbij een reeks vakjournalisten een proefrit mochten maken. Helaas wordt ook melding gemaakt van een praktisch bereik van maar 100km, bij een prijs van EUR 50.000 (met filmpjes!): http://www.zerauto.nl/blog/index.php/2009/02/04/elektrische-auto-miev-mitsubishi-prijs-e

    Met een speciale lader is de iMiev binnen anderhalf uur tot 80% op te laden: http://www.automobielmanagement.nl/nieuws/milieu/nid5512-nederlandse-primeur-van-elektrische-mitsubishi-imiev.html

    Blijkbaar zijn de specs toch niet overal even duidelijk gecommuniceerd want een andere site meld weer andere getallen: http://www.hln.be/hln/nl/940/Autonieuws/article/detail/638783/2009/01/24/Mitsubishi-iMiEV-elektrisch-door-Brussel.dhtml

  11. Henk Daalder Dutch EV Says:

    In de zomer 2008 werd de MIEV gepresenteerd op een symposium op de TUe. Daarbij mocht ik een rondje meerijden. Hij rijdt als een automaat, heel gewoon. Je rijd er zo mee weg. Helaas reed de demo chauffeur heel voorzichtig. Behalve de elektrische aandrijving, zit er ook een elektrische vacuum remservo in. Dus echt bijna alles is overgenomen van de fossiel aangedreven versie. Zo kan een relatief kleien speler tochj een elektriche auto op de mark brengen. Deden meer leveranciers dat maar.

    Als hij betaalbaar is, zou ik hem kopen.
    Helaas denk ik dat dat nog te lang duurt. Tegen de tijd dat hij betaalbaar is, ziet de markt voor EV’s er weer totaal anders uit.
    Uit de antwoorden op mijn talloze vragen aan de commerciele mitsubishi mensen bij de demo, heb ik geconcludeerd dat de prijs inderdaad voorlopig tussen de 30 en 40.000 EUR zal zijn. Maar hij zal voorlopig alleen aan bedrijven en lease maatschappijen worden verkocht. Deals gewijs.
    Voor hen is deze prijs nog aanvaardbaar, als ze er een extra waarde zoals PR, aan toe kunnen voegen.
    De europese introductie, zal dus niet voor consumenten gebeuren. Ze verkopen er een aantal voor een bedrag dat per deal wordt afgesproken.

    Bedenk dat dit nog voor de crisis was.
    Wellicht dat ze het nu anders gaan aanpakken.

    Ik kan me voorstellen dat de 5 grote nederlandse steden er samen een paar duizend bestellen.

    Een ander aspect is de kans die tot nu toe gemist wordt met het tot nul reduceren van de accu kosten.
    Een groep EV’s met slimme lader, dus niet de domme lader die standaard in de MIEV zit, kan die groep tot een zelfstandige virtuele elektriciteitscentrale maken. De deelnemers verdienen dan geld met hun accu.
    Bij de huidige prijzen voor piekstroomtarieven, en accu-prijzen, is dat ca 5 jaar.
    Lees hier meer over onder het begrip GridCloud http://www.dutch-ev.nl/grid-cloud

  12. Henk Daalder Windparken Wiki Says:

    Op het ATC congres op 3 juni in Helmond hiel Isao Torii van Mitsubishi Duitsland een verhaal over de Mitsubishi EV, de MIEV
    Hij vertlde o.m. dat ze er al een paar duizend in Japan hebben rijden. Enm dat blijkt dat 90% de accu gewoon thuis op laadt.
    Hij meldde ook dat eind mei de productie in Japan officieel is begonnen in een fabriek die er ca 2000 per maand kan maken.
    De fabriek maakt nu uitsluitend modellen met stuur aan de rechterkant, voor de japanse markt. In 2010 willen ze dit model ook op de UK markt introduceren. Desgevraagd leek het de heer Torii bespreekbaar om een aantal daarvan naar Nederland te sturen.

    De MIEV is gebaseerd op een bestaand, Japans, Mitubishi model. Zo hebben ze bespaard op de engineering kosten.
    De heer Torii gaf aan dat de MIEV ongeveer 2 keer zo duur is dan het oorspronkelijke Japanse fossiele model.
    Maar dat in japan de overheid ca 8000 EUR subsidieert en dan veel lokale overheden, zoals de stad Tokyo, zelf ook een extra bijdrage leveren. Zodat het financieel voor japanse consumenten toch aantrekkelijk is.
    Nu de Nederlandse consumenten nog.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in