OliNo

Duurzame Energie

Venturi Fetisch

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport Geef een reactie

De Venturi Fetisch is zeer snelle elektrische sportwagen. De wagen komt uit Monaco, dit verklaart misschien ook het prijskaartje van €297.000. Maar voor dat bedrag krijg je wel een beest van een elektrische sportwagen.

Venturi Fetisch

De Fetisch is voor het eerst gelanceerd op de autoshow van Parijs in 2004. Het was de eerste elektrische sportwagen. Sindsdien hebben ze veel ervaring opgedaan met de wagen en verbeteringen doorgevoerd.

Nieuwe motor

Op de autosalon van Monaco in april 2008 is de nieuwe motor VM300 geïntroduceerd. De nieuwe motor is veel krachtiger en lichter geworden. De motor heeft 72% meer koppel ten opzichte van de eerste generatie, totaal 380 Nm en weegt slechts 35 kg (30% lichter). Het vermogen van de motor is 300 PK (220 kW). De efficiency van de motor is 92%.

Nieuwe accu’s

Er is ook een nieuw accupack van 45 kWh ontworpen op basis van LIV-8 Lithium-Polymer accu’s. Deze zullen standaard beschikbaar komen vanaf september 2009. Het opladen met ingebouwde oplader duurt 6 uur (220V-16A). Door gebruik te maken een externe oplader op krachtstroom kan de tijd verkort worden tot 3 uur (220V-32A T).

Chassis

De chassis van de Fetisch is vergelijkbaar met een racewagen waarbij de motor centraal geplaatst is, rustend op een chassis van koolstof-vezel die bestaat uit 1 stuk. De chassis is speciaal ontworpen om het grote volume dat de accu’s innemen goed te integreren in de auto. De koolstof-vezel carrosserie heeft beschermingskooi voor de passagiers. De kooi is aangevuld met twee vervormbare delen aan de voorkant en achterkant. Dit geheel zorgt ervoor dat de passagiers en accu’s beschermd worden bij een botsing.

Interieur

Het interieur ziet er sportief uit en is zeer luxe uitgevoerd. De kuipstoelen zijn van koolstof Recaro leer of neoprene. De wagen heeft een multimedia systeem met touch screen van Pioneer. De wagen is uitgerust met een WiFi systeem voor het onderhoud van de auto.

fetisch_interieur
Het luxe sport interieur

Prestaties van een sportwagen

De 300 PK motor gecombineerd met een gewicht van slechts 1125 kg, het centraal geplaatste gewicht van de accu’s en zeer brede achterbanden (265 mm) geven de wagen race eigenschappen en zorgen voor een uitstekende wegligging. De wagen accelereert in minder dan 4s naar 100 km/h. Een elektronisch anti-slip en tractie control systeem zorgt voor de stabiliteit.

fetisch_voorkant
De voorkant van de Fetisch

Actieradius

Met de 45 kWh kan de wagen ongeveer 290 km ver rijden. Hierbij is uitgegaan dat men constant 90 km/h rijdt. In de praktijk zal dit dus wel wat lager uitkomen. Bij het remmen wordt een gedeelte van de energie (tot 30%) weer teruggewonnen, door de motoren als generatoren te laten werken. Dit komt ten gunste van de actieradius in een omgeving waarbij veel afremt moet worden zoals in de stad.

Verbruik 155 Wh/km
Gewicht 1125 kg
Bereik 290 km
Vermogen 220 kW
Acceleratie 0-100 km/h : 4s
Accu capaciteit 45 kWh
Accu type LIV-8 Lithium-Polymer
Top 180 km/h
Productie jaar 2008
Prijs €297.000

Videos


Worlds first production Electric Super Car Venturi Fetish


The EV Supercar in Monaco

Interessante links

Jouw mening

Wat vind je van deze auto? Laat het weten door een commentaar te plaatsen hieronder.

Meer info

Als je meer weet over deze auto laat het dan weten door een commentaar achter te laten hieronder. Als je nieuwe of meer gegevens hebt zet dan ook de url in het commentaar waar je deze informatie gevonden hebt.

6 Reacties to “Venturi Fetisch”

  1. Jeroen Haringman Says:

    Cool ding, maar verre van duurzaam natuurlijk. Ruim een ton aan voeruig om één persoon te vervoeren (gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse heilige koe is iets van 1,2 persoon) is echt belachelijk. Door zijn gewicht en snelheid is de auto nog altijd levensgevaarlijk voor zwakkere en écht duurzame verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. Misschien een leuk idee om daar eens aandacht aan te besteden.

    Auto’s die echt voor de toekomst zijn moeten:

    – Allereerst niet of veel minder gebruikt worden. Steden moeten slimmer gebouwd worden zodat wonen, werken en recreëren veel dichter bij elkaar liggen én goed bereikbaar zijn met een hoogwaardig OV)
    – Gedeeld worden (à la Greenwheels) zodat ze veel efficiënter ingezet worden.
    – Zeer veel lichter zijn, ik schat dat maximaal 400kg voor een tweepersoons voertuig prima haalbaar is met moderne materialen en technieken (een Twike weegt leeg zo’n 250 kg).
    – Lagere topsnelheid hebben van maximaal 90-100 km/u. Hierdoor kan de gewichtsvermindering veel makkelijk behaald worden, en zal het energeiverbruik per km lager kunnen zijn.

    Het is een andere manier van denken, die nog op veel weerstand zal stuiten in fossiel gestookte breinen. Maar geef het een paar jaar van (naar huidige maatstaven) belachelijk hoge olieprijzen en nare milieu-effecten en we praten dan verder.

  2. Siarhei Says:

    Heel knap! Bedankt voor het interessante artikel, Jeroen!

  3. Bart Says:

    Het is een mooi stukje tekst Jeroen, en tot op zekere hoogte kan ik me in je tekst vinden. Het is echter een ingewikkeld vraagstuk en de ideeën die jij aandraagt kunnen voor jou misschien wel werken, maar ik vermoed voor vele anderen niet. Het is en blijft een keus die mensen zelf maken.

    Het openbaar vervoer kan niet overal komen. En het is niet realistisch om, als je ergens naar toe moet, eerst de bus naar een station te nemen om met de trein naar de volgende bushalte te gaan en uiteindelijk na een eeuwig durende tocht ergens aan te komen. Ook als het OV een hoge kwaliteitsgraad bereikt zal het nog altijd veel langer duren om ergens te komen dan met de auto.
    Ook is dichter op je werk wonen niet altijd mogelijk. Moet je voor je werk verhuizen? Stel je voor dat je geen woning kunt vinden? Dan kun je moeilijk die betere baan vinden omdat je niet vlak in de buurt kunt wonen.

    Ik woon niet in een stad, hier is geen baan voor mij.

    Verder is een idee zoals Greenwheels alleen geschikt voor mensen die nauwelijks rijden en de auto nooit last-minute nodig hebben.

    Verder kun je een fatsoenlijke auto niet vergelijken met een Twike. Een lichter gewicht zou inderdaad gunstig zijn voor het brandstofverbruik maar je kunt mensen niet zomaar verplichten in een auto vergelijkbaar met een Twike te rijden. Als je meer bagageruimte nodig hebt kom je sowieso op zwaardere modellen uit (en juist in deze gevallen is openbaar vervoer al helemaal geen optie meer). Ik zie mezelf al met enkele kistjes dossiers in spitsuur een plaats in de trein uitzoeken… Zou de machinist van de trein wachten tot ik alle kratjes heb ingeladen?

    Een lagere topsnelheid is geen probleem, maar dan niet een snelheid zoals jij die schetst. Auto’s hoeven inderdaad geen 200 km/h te kunnen rijden maar verder begrenzen dan 150 km/h zou wel erg ver gaan. Je voorstel zou sowieso het einde van de autosnelweg betekenen, de enige mogelijkheid voor veel mensen om op hun werk te komen. Hoe kom je eigenlijk bij een snelheid van 90 tot 100 km/h? Snelheden worden regelmatig verlaagd, wat voorheen 80 was word nu 60, 50 gaat naar 30, 120 gaat naar 100.
    Wat zou er gebeuren als de grens naar 90 gaat? Tien jaar nadat alles op 90 word gesteld is er weer iemand anders die voorstelt om de snelheden te verlagen.

    En inderdaad, als je tegen een voetganger of een fietser aanrijdt dan heeft deze een probleem. Je kunt dit echter ook bereiken op een eenvoudigere manier, probeer fietsers en voetgangers zichzelf bewust te krijgen van hun zwakkere positie en enigszins beter uit te kijken. Over het algemeen zijn de fietsers en voetgangers immers het probleem.

    Er zijn meerdere manieren om zo’n dilemma op te lossen. Jij kiest voor de weg om de auto enigszins uit te bannen. Ik ben niet tegen een verandering, zonder auto zijn echter vele noodzakelijke zaken niet meer mogelijk. Zoals al eerder vermeld, ik zou me moeten laten omscholen, het werk dat ik doe zou niet meer uitgevoerd kunnen worden. Met mijn beroep zouden vele andere meegaan.

  4. Paul Says:

    “Er is ook een nieuw accupack van 45 kWh ontworpen op basis van LIV-8 Lithium-Polymer accu’s. Deze zullen standaard beschikbaar komen vanaf september 2009. Het opladen met ingebouwde oplader duurt 6 uur (220V-16A). ”

    Knap staaltje.
    220V*16A=3520W
    3520*6=21,12Kwh
    45/21,12*100%=213% efficiënte oplader!

    Ik denk stiekem eerder dat ze een goede marketingafdeling hebben die creatief rekenen om de auto in te positief daglicht te zetten.

    Zelf denk ik meer aan iets van 45000/(3520*90%)=14,2uur.

  5. Jochem Smith Says:

    Als creatieve geest en industrieel ontwerper zeg ik; ja, ja en ja Jeroen, maar we moeten die managers en politici toch ook interesseren voor electrisch vervoer, nou krijg jij zo iemand uit zijn SUV met een

    Obvio
    828E
    ?

    Ik geloof dat zo’n fetis(c)h ze sneller bekeert!

    Jochem

  6. Theo Says:

    Niet slecht, ze doen met die Venturi in ieder geval veel ervaring op met het electrisch rijden. Of het echt de toekomst is, vraag ik mij af. Hoe zit het met de levensduur/betrouwbaarheid van die accupakketten?
    Aan zijn reactie te lezen is Jeroen een doorgewinterde autohater, en de oplossingen die hij noemt zijn stuk voor stuk niet haalbaar. Hij leeft waarschijnlijk in een heel klein wereldje met alles op loopafstand, en kan zich niet inleven in de mobiliteit van mensen die voor werk en sociaal leven naar meerdere plaatsen reizen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in