OliNo

Duurzame Energie

Lioris Aduro 20 Straatlamp

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Lioris komt met een straatlamp uitgevoerd met LEDs. In dit artikel staat de versie met 20 leds, die zo robuust is uitgevoerd dat de lamp en daarmee de LEDs nauwelijks warm worden. Dit moet de levensduur en de lichtopbrengst ten goede komen. Tevens zijn allerlei lampgegevens van deze lamp opgeslagen als Eulumdat formaat. E.e.a. is gemeten zonder de transparante kap van de lamp.
Noot van de fabrikant: de gebruikte leds zijn van een 117 lm/W type!
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 5650 K Felwit
Lichtsterkte Iv 348 Cd
Stralingshoek 141 deg Sterk afhankelijk van het draaihoek-vlak waaronder de lamp bekeken wordt (per design).
Vermogen P 22.0 W
Power Factor 0.98 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 0.18 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.
Lichtstroom 1357 lm
Efficiëntie 62 lm/W
CRI_Ra 71 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.3290 en y=0.3604
Fitting 230V
L x B x H buitenafmetingen 760 x 240 x 150 mm Buitenafmetingen van de straatlamp
L x B afmetingen lichtruimte 350 x 195 mm Afmetingen van het gebied waarvan het licht komt, voor deze straatlamp geldt dat de leds in een reflectorbak zitten, en hierbij zijn de afmetingen van deze bak gegeven.
vormfactor straatlantaarn
Algemene opmerkingen De omgevingstemperatuur gedurende de hele set van metingen was 21.0-24.5 deg C.

Opwarmeffect: geen noemenswaardig opwarmeffect.

Spanningsafhankelijkheid: vermogen en verlichtingssterkte hangen op een lineaire wijze af van de voedingsspanning.

Voor de eulumdat file volg deze link.
Hierbij een close up van de 117 lm leds.

Eulumdat lichtdiagram

Bij deze lamp gaat een Eulumdat file. Dit is een bestand dat aangeeft hoe de lichtverdeling rondom de lamp is. Tevens zitten er nog veel meer parameters in. Met het programma Qlumedit is deze file te openen en de inhoud zichtbaar te maken.

Een interessante grafiek is het lichtdiagram, wat de helderheid aangeeft in het C0-C180 en het C90-C270 vlak.

lioris_20_no_cover_and_cleaned_light_dia_180deg

Het lichtdiagram en de indicatie van de planes.

In het C0-C180 vlak is veel licht, dat is overeenkomstig daar waar de weg light.

In het C90-C270 vlak is vooral light naar voren (op het bovenste schema naar rechts en in de foto naar links) en minder licht naar achteren (op het bovenste schema naar rechts en op de foto naar links). Dat wil zeggen dat de straat verlicht wordt (van de lantaarnpaal afgaand), en achter de lantaarnpaal niet, dus ook geen verlies van licht.

Verlichtingsterkte E_v op 1 meter afstand, of lichtintensiteit I_v

Hierbij de plot van de gemiddelde lichtsterkte (I_v) afhankelijk van de kantelhoek van meting t.o.v. de lamp. Dus alle lichtsterkte metingen behorende bij 1 kantelhoek, en afkomstig van verschillende draaihoeken, zijn gemiddeld.

Het stralingsdiagram van de lamp.

Deze plot met de gemiddelde waardes worden gebruikt om de totale lichtopbrengst te berekenen.


Het verloop van de lichtsterkte afhankelijk van de hoek t.o.v. de lamp.

Deze plot geeft grafisch weer welke verschillende meetwaardes verkregen zijn bij iedere kantelhoek. Voor een bepaalde kantehoek zijn er zo een aantal metingen, die afkomstig zijn van verschillende draaihoeken rondom de lamp. Bij sommige kantelhoeken kan het zijn dat er een groot verschil is in lichtsterkte afhankelijk van de draaihoek. Dat is sterk het geval bij deze lamp en hierop is de lamp ook gedesigned; om licht te krijgen daar waar het strikt noodzakelijk is.

Bij het berekenen van de gemiddelde lichtsterktewaardes per hoek en deze uit te zetten in een grafiek, is de stralingshoek te bepalen: dit is door de computer berekend en is 141 graden. Voor deze straatlamp is de stralingshoek sterk afhankelijk van het draaihoek-veld waaronder gekeken wordt (vergelijk C0-C180 met C90-C270). Deze gemiddelde stralingshoek alleen zegt dan ook niet genoeg.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, gehaald uit het stralingsdiagram met de gemiddelde lichtsterktewaardes, is de lichtstroom te berekenen.

Het resultaat van deze berekening voor deze lamp is 1357 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 1357 lm, en een opgenomen vermogen van 22.0 Watt, levert een efficiëntie van 62 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.98 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 0.18 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Lampspanning 230.0 V
Lampstroom 97 mA
Vermogen P 22.0 W
Schijnbaar vermogen S 22.4 VA
PF 0.98

Kleurtemperatuur en licht- ofwel vermogensspectrum

Het kleurspectrum van het licht van deze lamp.

De gemeten kleurtemperatuur van deze lamp is ongeveer 5650 K wat felwit is. De meting is gedaan recht onder de lamp. De kleurtemperatuur kan ook worden gemeten onder verschillende kantelhoeken.

De kleurtemperatuur van de lamp afhankelijk van de kantelhoek.

De afhankelijkheid is anders bij verschillende draaihoeken. Er is een toename van de kleurtemperatuur, van > 20 %.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de lamp.

Het lichtpunt ligt iets verwijderd van het pad van de zwarte straler. Hier wordt op teruggekomen bij de CRI van deze lamp.

De kleurcoördinaten zijn x=0.3290 en y=0.3604.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index en deze site.

De gegevens mbt de kleurweergave index van het licht van deze lamp.

Deze waarde van 71 geeft aan in hoeverre het licht van deze lamp een aantal referentiekleuren kan weergeven in vergelijk met het licht van een referentiebron.

Deze waarde van 71 is kleiner dan de waarde van 80 die als minimum geldt voor een natuurgetrouwe kleurweergave voor alledaags gebruik, zie ook dit artikel.

De “chromaticity difference” is 0.008, wat aangeeft hoever de kleur van deze lamp afligt van het pad van de zwarte straler. Deze waarde is groter dan 0.0054 en daarmee zeggende dat de CRI berekening niet nauwkeurig is en er niet van mag worden uitgegaan.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lampparameters.

Het opgenomen vermogen noch de verlichtingssterkte hangen af van de aangeboden lampspanning; de variatie is lineair.

Bij netspanningsvariaties van + en – 5 V volgt een variatie van + en – 4 % van de verlichtingssterkte.

Opwarm-effecten

Van deze lamp zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

Opwarmen van de lamp en het effect op lampparameters; 100 % niveau aan het begin en aan het eind gelegd

Hte opwarmen heeft geen noemenswaardig effect op de lampparameters. Conclusie is dan dat er ook niet veel opwarming is.

Close up van de 117 lm leds

De efficiënte leds.

2 Reacties to “Lioris Aduro 20 Straatlamp”

  1. ard Says:

    Hoe komt een lamp met LED’s van 117 lm/W aan een efficiëntie van 62 lm/W? Gaat er bijna 50% van de energie verloren in de voeding?

  2. Marcel van der Steen Says:

    Ard,
    Nee, er zijn meer redenen.
    1) De voeding zoals jij zegt: de lamp heeft 20 leds, en verbruikt 22 W. De leds, indien goed aangestuurd (en dat verzekert me de lampfabrikant) dan zullen ze per stuk 1 W consumeren, dus totaal 20 W voor de leds en dus 2 W voor de voeding. Deze heeft dus een efficiëntie van om en nabij 90 % (22 W in, en 20 W out, dus 20/22 x 100 %). Dus van die 117 lm zal dan nog max 106 lm/W overblijven (=117 x 20/22).

    2) De reden waarom er verder geen 117 lm / W uitkomen is omdat de specificatie van de ledfabrikant geldt voor omstandigheden die niet zomaar te bereiken zijn; nl voor een junctietemperatuur (de temperatuur van de led chip) van 25 graden Celcius. Dit meten ze op een speciale manier. Door bijvoorbeeld korte stroompulsjes te sturen door de led en daarbij dan snel de spanningsval en de lichtopbrengst te meten. Doordat de stroom maar kort loopt, wamrt de led niet op en gaat men uit van een junctietemp gelijk aan omgevingstemp.
    Echter, in een normaal lampgebruik wordt de lamp continue aangeschakeld. Dan wordt er continue 1 W verbruikt in de led waardoor deze opwarmt. Het design van de lamp moet dan zo zijn dat er zoveel mogelijk warmte wordt afgevoerd. Dit kan door (1) straling, (2) geleiding en (3) convectie.
    In deze straatlamp zal vooral de geleiding effectief werken, daar er veel aluminium aanwezig is en de leds volledig omringd zijn met aluminium.

    3) De reflectoren zullen een gedeelte van het licht van de led moeten richten op bepaalde gewenste plekken. Voor een straatlamp is dat erg van belang, veel meer dan voor een normale bureaulamp. Een reflector neemt echter ook licht weg (absorbeert).

    Items 2 en 3 zorgen voor verdere terugval van de efficiëntie.

    Van belang is dat een straatlamp in die zin niet zozeer vergeleken wordt of beoordeeld wordt alleen voor zijn efficiëntie, maar in hoeverre deze lamp in een bepaalde applicatie het licht op de juiste plekken weet te brengen. Deze lamp bijvoorbeeld heeft een specifiek stralingspatroom dat zorgt dat het licht over een behoorlijke lengte van de weg gelijkmatig verdeeld wordt. Daarbij is de lichtuitstraling naar achteren heel weinig, dus ook weinig verlies in die richting (denk de lamp op een lantaarn, en vanuit de lamp gekeken achter de lantaarn).

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in