OliNo

Duurzame Energie

Elektrische scooter review: Cilent epulsion 1500

Geplaatst door Jeroen Haringman in Transport Geef een reactie

Ik heb een tijdje geleden een proefrit gemaakt op Cilent epulsion 1500. Dit is een elektrische scooter. Dat was een erg leuke ervaring. Het ding is stil en behoorlijk pittig. Nog leuker is het verbruik. Minder dan een halve ct/km aan ‘brandstof’kosten.

Dit verslag is oorspronkelijk gepost in tweakers op 15 April 2007. Meer informatie over duurzame vervoermiddelen is te vinden op mijn eigen website www.solarwebsite.nl

Ik heb gisteren een proefrit gemaakt op een elektrische scooter. Dat was een erg leuke ervaring. Het ding is stil en behoorlijk pittig. Het is alweer een tijd geleden dat ik op een brommer gereden heb en met een elektrische scooter is het net alsof je op een vliegend tapijt zit: behalve de wind om je helm hoor je niets en de scooter is – naar mijn mening – goed geveerd waardoor je oneffenheden in de weg bijna niet voelt. Ook bij hogere snelheden is de scooter stabiel, je voelt geen zwabber of zo. Waarschijnlijk komt dat door het vrij hoge gewicht (tegen de 150kg). Bij het optrekken (van 0 tot zo’n 20km/u) maakt de motor een beetje een geluid als een optrekkende metro, daarboven hoor je eigenlijke niets, het is net alsof je aan het freewheelen bent.

Ik heb er bijna 40km mee gereden en dat ging probleemloos. Het bereik van dit model zou zo’n 60km moeten zijn. Ik dacht op het einde van de rit te merken dat de ‘pep’ er een heel klein beetje uit begon te gaan, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat ik toen tegen de wind in reed, of dat ik aan de scooter gewend raakte. De maximumsnelheid bleef gelijk (50km op de teller, zal wel 45km echt zijn) maar ik had het vage idee dat het optrekken wat minder werd. Ik heb ook behoorlijk pittig gereden, dus misschien heb ik het bereik daarmee iets verkleind. Heuvelop was geen probleem, we hebben in Hilversum een behoorlijke heuvel en de snelheid zakte maar 5 km in. Je voelt wel dat de scooter harder moet werken, en het wijzertje van de ‘brandstofmeter’ gaat ook wat verder omlaag, maar die stijgt weer als je heuvelaf rijdt.

De scooter komt goed mee met het verkeer, auto’s leken het niet vervelend te vinden dat ik op ‘hun’ gedeelte van de weg reed. Even snel een onoverzichtelijk kruising oversteken is goed te doen, je bent vrij snel op snelheid. Het was voor mij als fietser én automobilist wel erg wennen dat je op een ‘fiets’ zit en je aan de ‘autoregels’ moet houden.Overigens vind ik het na deze ervaring helemaal belachelijk dat de maximumsnelheid voor brommers in de stad 30 km/u is, als je dat zou gaan rijden rijd je iedereen in de weg en wordt het er echt niet veiliger op. Ik zou zeggen: trek dat op naar 50km/u. Wat wel heel duidelijk is: voetgangers en anders fietsers horen je niet aankomen. Ik reed door wat woonerfstraatjes waar mensen liepen en kinderen speelden en die hebben geen idee dat je er aankomt. De toeter is vrij hard dus ik riep dan maar even. Misschien is een wat zachtere ‘voetgangerstoeter’ een idee. Maar ik dwaal af.

Volgens de specs zou een dergelijke scooter ongeveer 2kWh per 100 km verbruiken, dat is bij een kWh-prijs van € 0,227 dus minder dan een halve ct/km aan ‘brandstof’kosten. Dat is dus eigenlijk verwaarloosbaar. Daarbovenop heb je natuurlijk wel de normale onderhoudskosten (remmen, banden, etc.), de normale vaste kosten (afschrijving, verzekering, kentekenplaat, etc.) en niet te vergeten: de periodieke vervanging van de accu’s. Er is één merk (e-max) wat twee jaar of 20000 km garantie op de accu’s geeft. Bij E-max kost een nieuwe accuset € 500. Als je dat elke 20000 km moet doen komt dat dus op 2,5ct/km. De aanschafprijzen lopen van ongeveer € 1500 – 2200. Ik kan overigens geen echt grote verschillen ontdekken tussen de diverse merken, ze lijken wel allemaal uit dezelfde (Chinese) fabriek te zijn gerold en met wat kleine aanpassingen door de diverse aanbieders aangeboden te worden.

Ik ga nog wel eens uitzoeken wat dat in totaal per km wordt, maar ik heb het idee dat dat best aantrekkelijk is. Daarbij is het comfortabel, gebruikt weinig energie, maakt geen herrie, lekt geen olie, parkeert overal, past goed bij mijn zonnepanelen :), etc. Het enige wat me niet lekker zit is die periodieke accu-vervanging: hoeveel energie gaat daarin zitten….

Het ‘tanken’ is overigens de eenvoud zelf: de oplader zit in het opbergvak onder het zadel. Je plugt de lader in een stopkontakt en de scooter wordt opgeladen.

Op dit moment heb ik een dergelijke scooter niet nodig: Ik heb alle voorzieningen op loop-en fietsafafstand, en ook mijn werk is om de hoek. Maar als ik als woonwerk-verkeer een wat grotere afstand zou hebben (15-25km) dan zie ik mezelf wel zo’n scooter kopen. Het is leuk!

De proefrit werd mij zeer vriendelijk aangeboden door Alex Eeken van Snellius Tweewielers uit Breukelen. Waarvoor dank!

Video

Links

8 Reacties to “Elektrische scooter review: Cilent epulsion 1500”

 1. Koen Says:

  Al twee jaar heb ik een emax scooter, en ik ben redelijk tevreden. De motor gaat niet kapot, wel allerlei andere zaken, zoals kilometerteller, richtingaanwijzer, etc…
  Laatst van Alkmaar naar Purmererend gereden, aldaar de accus opgeladen en toen weer tegen de wind in terug naar Alkmaar. Door op lage snelheid te rijden en hoofd laag te houden, heb ik mijn thuishaven net gered. De motor begon de laatste 100 meter te haperen omdat de accu leeg was …

 2. Jeroen Haringman Says:

  @Koen: Ik heb helaas dezelfde ervaring(en) als jij. Ik heb een korte tijd een elektrische scooter gereden maar ik ben van mening dat het nog geen goed product is.

  Mijn problemen kun je hier lezen:

  http://www.solarwebsite.nl/nieuws/nieuws.htm#20080819

 3. Bas Says:

  @Jeroen: Ik ben blij dat jij ‘durft’ toe te geven dat het nog niet alles is. Ik overweeg de aanschaf van zo’n stil ding, maar twee handelaren hebben mij al gezegd de e-scooter niet meer te verkopen. Simpelweg te veel klachten van de klant, te weinig steun van importeur, te veel nog in de kinderschoenen. Eén ding is belangrijk voor de scooter: het moet je volledig van en naar huis kunnen brengen en dat kan hij nog niet enorm goed!

 4. eric Says:

  ik heb een agm retro, maar heb nergens last van.
  ik heb inmiddels de controller aangepast,
  en moet zeggen dat ik zeer tevreden ben,
  en behalve een lekke band, na 1,5 jaar geen enkel probleem heb gehad.
  de hardware is van mtl, ook uit china.(controller en wiel)

  misschien dat sommige (nieuwe)modellen kinderziekten hebben,
  maar het model dat ik rijd is in europa vrij common.

 5. Herman Says:

  Ik rij op een Yreb B09A met blauw-kenteken zonder helm. Ik ben er erg te vreden over en heb geen problemen gehad. Het echt een genot z’n elektrische scooter. Ik heb hem voor mijn plezier. Maar ze verkoper er daar best veel ook voor heen en terug naar het werk.

 6. Michelle Says:

  hoi
  ik vraag me af hoelang je eigelijk kan rijden op een elektrische scooter .
  liefs michelle

 7. Peter Says:

  Hoi, Ik heb een elektrische scooter 25 km.
  Na 3 jaar ging de scooter na 20 km stotteren. Kwam met moeite tegen de stoeprand op.De fietsenmaker probeerde mij 4 nieuwe accuus a`125,00 euro aan te smeren plus arbeidsloon. Een andere fietsenmaker zei: “de accuus zijn nog prima” Let op! Laad je accuus op. Maak een flinke rit. Tot dat de scooter minder gaat presteren. Neem een 12Volt meter en meet de spanning van elke accu. In mijn geval, geladen 13,4 volt.(Ik heb 4 accuus) Na ca. 20 km, 3 accuus 12,6 volt, 1 accu 10,6 volt gemeten.
  Deze laatste accu 10,6 volt heb ik vervangen. Mijn e-scooter rijd alweer maanden als een speer. Geen stoeprand te hoog. Probeer zo veel mogelijk zelf te doen aan je e-scootertje. De meeste handelaren zien geen brood in reparaties heb ik gemerk. Ze willen alleen nieuwe scooters schuiven. Zet wel het kontakt uit als je aan de accuus gaat prutsen 4 maal 13 volt is 52 volt. O.ja. Maak foto`s zodat je bij montage weet hoe de bedrading zat.

 8. Daan Says:

  Hoi ik heb zojuist een BTC E-Riva aangeschaft. Tijdens de eerste 3 dagen zijn er geen problemen, tot nu dan. De scooter hapert tijdens het optrekken bij 10 20 en 25 kmpu stottert ie een paar keer. De accu is vol maar wanneer die stootert gaat de accumeter omlaag en daarna weer omhoog. Op jet internet heb ik niks gevonden over dit probleem. Enige ideeën of tips?

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in