OliNo

Duurzame Energie

EarthLED EvoLux S warmwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Een ledlamp van een van onze geïnteresseerde lezers. Deze is te koop bij Earthled. Je koopt deze in dollars. Echter let op de bijkomende kosten: verzendkosten (20 USD) en importkosten van de NL douane (22 €).
Dat gezegd hebbende, gaan we nu over naar de meetresultaten, die er voor deze warmwitte lamp mooi uitzien.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.


Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 2938 K Mooi warmwit, prima als vervanger te gebruiken voor de halogeenlamp. Deze kleurtemperatuur blijft mooi constant, ook tijdens het opwarmen in de periode juist na het aanschakelen.
Lichtsterkte Iv 161 Cd Niet zo erg fel, maar dat is ook niet het doen van een lamp die een mat-glas heeft en dus als rondstraler fungeert. De lichtsterkte is niet afhankelijk van omwarmeffecten, zie verder dit stukje over opwarm-effecten.
Stralingshoek 120 Een brede stralingshoek, semi rondstraler.
Vermogen P 12.9 W Behoorlijk wattage, met een goede efficiëntie geeft deze lamp een hoop licht. De vermogensopname blijkt nog wat toe te nemen na een koude start, zie ook opwarm-effecten.
Power Factor 0.58 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 1.42 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF.
Lichtstroom 540 lm Dit is een hele hoop licht dat van deze lamp afkomt.
Efficiëntie 42 lm/W Een hele mooie efficiëntie voor een warmwitte lamp.
CRI_Ra 45 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waarde is erg laag. Toch valt het te bezien of kleurindrukken bij gebruik van deze lamp nu werkelijk anders ervaren worden en of ze ook als minder prettig ervaren worden. Zie ook deze ASSIST proef. Omdat deze lamp een zo lage kleurweergave index heeft, is het interessant eens te testen wat verschillende gebruikers ervaren met kleurindrukken afkomstig van het licht van deze lamp.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.44 en y=0.40
Fitting E27
Diameter 65 mm Gemeten op het breedste punt.
Lengte 140 mm
Algemene opmerkingen De lamp is groot in afmetingen, wat helpt om de temperatuur laag te houden. Verder geeft de lamp veel licht. Apart is de erg lage kleurweergaveindex. Verlichtingssterkte en opgenomen vermogen zijn afhankelijk van de spanningsfluctuaties, wanneer de spanning boven de 230 V AC komt. Dit zal te maken hebben met de voeding.

Verder heb ik ook het opwarm-effect gemeten, waarbij je ziet dat er weinig effect is. Als laatste vind je nog een plaatje over de spannings- en stroomvorm die zijn gemeten.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand.

Een spotlamp met een stralingshoek van 120 graden (gefocusseerd), en met een lichtsterkte van 160 Cd.

Afstand bij 400 lux en grafiek

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 64 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand.

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt.

De gegevens van deze berekening voor deze lamp 1 zijn in deze spreadsheet te vinden, 540 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 540 lm, en een opgenomen vermogen van 12.89 Watt, levert een efficiëntie van 42 lm/Watt.

De efficiëntie zakt een beetje nadat deze aangeschakeld wordt, zie ook het opwarm-effect.

Met de powerfactor van 0.58 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.42 kVAhr aan reactie vermogen is geweest.

Netspanning 230 V
Lampstroom 97
Vermogen P 12.9 W
Schijnbaar vermogen S 22.3 VA
PF 0.58

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer.

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

De lamp geeft een warmwit licht van ingeveer 2950 graden Kelvin.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp.

Het licht is warmwit, en ligt mooi bovenop het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,44 en y=0,4.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters.

Je ziet dat de kleurtemperatuur constant blijft. Verder zakken de verlichtingssterkte alsook het opgenomen vermogen plotseling een beetje in bij voedingsspanningen boven 230 V. Dit was ook te zien wanneer de spanning werd opgeschroeft. Het zal te maken hebben met de voedingsspanningsunit die ingebouwd zit.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van de lamp.

De waardes van 45 is laag en ver onder de 80, wat wil zeggen dat de kleurindrukken met dit licht afwijken van die van een gloei- of halogeenlamp. Het is interessant eens te zien of het licht van deze lamp zich al dan niet goed zou lenen to het goed en acceptabel weergeven van kleuren. Zie ook dit rapport van ASSIST, waarin zij stellen dat de CRI waarde geen goede parameters is: (1) omdat mensen lamplicht van lampen met een lage CRI waarde some prefereerden voor de kleurindrukken, en (2) omdat de CRI waarde erg in waarde kan verschillen bij een kleine aanpassing van het spectrum van de lamp.

Opwarm-effecten

Van deze lamp heb ik het opwarm-effect doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

Het effect van opwarmen op bepaalde lampparameters.

Deze grafiek laat zien dat de verlichtingssterkte E_v constant blijft. Wel neemt het opgenomen vermogen wat toe en daarmee dus de efficiëntie iets af. Het is allemaal niet schokkend, max 4 %.

Spanning en Stroom gemeten

Van deze lamp heb ik de lampspanning en de door de lamp opgenomen stroom gemeten.

De spanningsvorm over de lamp en de opgenomen stroomvorm (gepiekt).

De stroom is in fase met de spanning, echter de stroom is gepiekt. Dit is heel normaal is voor kleine voedingen die in de lamp zijn gebouwd; het zijn de laadstromen van de condenstor die deel uitmaakt van de interne voedingsunit. Deze condensator zorgt voor een stabiele spanning voor de leds die eruit gevoed worden. De stroomvorm is daarmee niet gelijkvormig aan de spanningsvorm, en vandaar dat de powerfactor ook lager dan 1 is.

Als de stroom nu mooi sinusvormig was geweest, dan had met een lagere maximale stroomwaarde ook dezelfde hoeveelheid vermogen getransporteerd kunnen worden, wat dan efficiënter is. Nu in dit geval, met de gepiekte stroom, is de piekwaarde hoog, en alle leidingen, en nettransformatoren etc moeten gedimensioneerd worden op deze piekstroomwaardes, die ze vervolgens maar heel af en toe te verwerken krijgen.

3 Reacties to “EarthLED EvoLux S warmwit”

 1. Lubach Says:

  Stralingshoek 120°
  Dit soort gegevens kom ik vaker tegen alleen zegt het mij niets, althans een gloeilamp zou bijna 360 graden hebbenen verlicht dus rondom. Is er niet ergens een schema waarin je kunt bekijken met welke hoek wat verlicht wordt.
  Ik kan ongeveer bepalen dat voor een kleine ruimte de hoek kleiner zou mogen maar wat verlicht een lamp met 80 of 120 graden nu in een kamer van 5 x 5

 2. mvdsteen Says:

  @ Luback. Zie hier voor een uitleg van stralingshoek.
  Als je wilt weten wat er nu verlicht wordt van een bepaald oppervlak waarbij je de lamp boven dat oppervlak hangt, dan moet je eigenlijk het volgende weten:
  1. De hoogte van de lamp boven het te verlichten oppervlak is van belang. Bij bijvoorbeeld een stralingshoek van X graden en Y meter hoogte, verlicht je zo een circel met diameter 2*Y*tan(X/2).
  2. je hoopt dat de overgang van licht naar donker snel gaat. Want de stralingshoek zegt iets over het 50 % niveau. Je oog zou echter best de rand van een belicht gebied bij bijvoorbeeld 25 % kunnen leggen (dat heb ik eens geleerd in mijn werk bij medische systemen, waar een Rontgen gebied werd gesimuleerd door een afbeelding meteen gewone halogeenlamp). Als de licht-naar-donker overgang nu over een kort gebied gaat (scherpe rand) dan geldt het gestelde in punt 1. Als je echter een hele flauwe afname hebt van intensiteit van 100% licht naar 0 %, tsja, dan kun je niet stellen dat het 50 % niveau de grens aangeeft van wat een lamp zal verlichten. Misschien moet je dan juist op 25 % gaan zitten (en dan nog kan het zijn dat bepaalde mensen de grens weer ergens anders leggen dan anderen).

  OliNo meet, naast de stralingshoek, ook de licht naar donker overgang. Kijk maar eens naar dit Eulumdat lichtdiagram. Daar zie je 100 % is naar beneden, en je kunt zelf afleiden waar 50 % ligt en je ziet ook of het lichtniveau snel afneemt of niet. Een makkelijkere grafiek is dit verloop.

 3. mvdsteen Says:

  @ Lubach,
  Om nog even op je vraag terug te komen, wat verlicht een lamp met 80 graden in een kamer van 5×5.
  Stel (1) hij hangt 2.6 m hoog. En (2) ik neem aan dat er een kort gebied is waarover het licht van de lamp afzakt van veel naar weinig en dat het 50 % niveau goed aangeeft waar de rand van het verlichtte gebied ligt (dit is trouwens vaak zo wanneer de lamp gebruik maakt van reflectoren of lenzen, die het licht vaak bundelen en dan volgt er vaak een snelle licht naar donker overgang).
  Dus hoek = 80 graden en hoogte is 2.6 m.
  Dan is diameter: 2 * 2.6 * tan (80/2) = 4.4 m.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in