OliNo

Duurzame Energie

Osram Dulux 20W kleur 827 dimbaar

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Spaarlampen Geef een reactie

Deze spaarlamp van Osram is goed dimbaar en vandaar wel eens leuk deze te meten. Het is een stevige 20 W spaarlamp met een warmwitte kleur.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

OliNo OK: Februari 2008

/wp-content/uploads/2008/articles/osram_dulux_20w_827_dimbaar_small.jpg

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde gemeten opmerking
Kleurtemperatuur 2796 K Mooi warmwit, prima als vervanger te gebruiken voor de gloeilamp en halogeenlamp.
Lichtsterkte Iv 105 Cd Best fel. Bij deze spaarlamp is het felste licht te zien dwars op de lamp zelf. Wanneer je direct onder de lamp kijkt, dan kom je slechts op 37 Cd.
Stralingshoek rondom De spaarlamp is een rondomstraler.
Vermogen P 18.3 W
Power Factor 0.45 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 2 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 1050 lm Veel lichtopbrengst.
Efficiëntie 57 lm/W Een mooie efficiëntie.
CRI_Ra 82 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waarde van 82 is hoog en geeft dus een vergelijkbare set van kleuren bij verlichting dan die van een gewone gloeilamp. Zie ook dit artikel.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,46 en y=0,42
Fitting E27
Diameter 58 mm
Lengte 154 mm
Algemene opmerkingen Deze spaarlamp van Osram.

E_v op 1 meter afstand

osram<i>dulux</i>20w<i>827</i>dimbaar op 1 m

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand

Een lamp die rondom straalt, zoals iedere normale peertjes-gloeilamp, en een lichtsterkte van 37 Cd. Dit is de waarde recht onder de lamp. De maximale waarde ligt wanneer ik aan de zijkant van de lamp meet, en deze waarde is 105 Cd.

Afstand bij 400 lux en grafiek

osram<i>dulux</i>20w<i>827</i>dimbaar 400 lx

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 39 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.

E_v als functie van afstand

osram<i>dulux</i>20w<i>827</i>dimbaar lux als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van deze berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 1050 lm.

In dit bestand vind je ook alle overige berekeningen en meetwaardes. Het is zo dat ik met de lampmeetopstelling geen 360 graden rondom kan meten, dus heb ik de onderste 180 graden moeten berekenen. Zie ook het spreadsheet, waar ik een 1-op-1 tekening heb geplaatst en berekend hoe de lichtverdeling over de onderste 180 graden zal zijn.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 1050 lm, en een opgenomen vermogen van 18.3 Watt, levert een efficiëntie van 57 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.45 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 2 kVAhr aan reactie vermogen is geweest..

Netspanning 230 V
Lampstroom 178 mA
Vermogen P 18.3 W
Schijnbaar vermogen S 41 VA
PF 0.45

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/osram_dulux_20w_827_dimbaar_spectrum_small.png

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2800 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/osram_dulux_20w_827_dimbaar_chromaticity_small.png

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt goed op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,46 en y=0,42.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

/wp-content/uploads/2008/articles/osram_dulux_20w_827_dimbaar_spanningsafhankelijkheid_small.png

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

De verlichtingssterkte, het opgenomen vermogen en de kleurtemperatuur zijn niet afhankelijk van een verandering van de netspanning. Dit is prettig want je behoudt de intensiteit en kleur van het licht.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

CRI van led-Tl buis

Kleurweergave-index van de lamp

De waarde van 82 ligt dicht genoeg bij de 100, wat wil zeggen dat de kleurweergave erg overeenkomt met die van een gewone gloeilamp.

Dimbaarheid met gewone dimmer

Om de dimfunctie te ervaren en te meten, heb ik gebruik gemaakt van een gewone dimmer, zie hier een foto.

Foto van gebruikte dimmer

De gebruikte dimmer met schaalverdeling in 8 delen (met potlood rondom de instelknop)

Ik heb op de knop het instelbereik opgedeeld in 8 segmenten. Zodoende kan ik dan een instelwaarde pakken en meten met een vermogensmeter en met de lichtmeter wat het opgenomen vermogen is en wat de lichtoutput is.

Dimmerfunctie van de lamp

Dimmerfunctie van de lamp

Je ziet dat het dimmen intuitief gaat. Je hebt een groot regelbereik bij het terugregelen van de dimmer en je ziet de hoeveelheid licht goed afnemen.

Dimmerfunctie van de lamp, invloed op vermogen en pf

De invloed van het dimmen op het vermogen, de powerfactor, de lichtopbrengst en efficiency.

Hierbij een overzicht hoe allerlei parameters reageren op de dimstand. Het opgenomen vermogen en de lichtsterkte nemen op een vergelijkbare manier af. Toch ook hier is het zo dat de efficiëntie teruggaat van de lamp, bij meer dimmen.

8 Reacties to “Osram Dulux 20W kleur 827 dimbaar”

  1. Jeanne Eisenhut Says:

    I see that you are are still very busy writing some very interesting articles. Excellent graphics. Good work, Marcel.

  2. Mattijs Says:

    Beste Marcel,

    Ik lees altijd met veel interesse de tests van spaarlampen en ledverlichting.

    Gezien de lichtopbrengst van deze lamp heb ik een vraag over de toepassingsmogelijkheid van deze lamp in een Philips Wake-up light.

    Wij hebben namelijk zo’n lamp en zijn erg blij met het zacht ontwaken. Tegelijkertijd ben ik echter niet zo blij met de duurzaamheid van deze lamp, want er zit een 100 watt gloeilamp in en volgens Philips is dat het enige lamptype dat in dit apparaat gebruikt kan worden.

    Mocht je hier een uitspraak over kunnen doen. Dan houd ik me aanbevolen!

    Vriendelijke groeten,

    Mattijs

  3. mvdsteen Says:

    @ Mattijs,
    Goed idee, volgens mij zou het moeten werken. De dimmer die ik gebruikt heb is er eentje van het type faseaansnijding, en ik verwacht dat dat ook gebruikt wordt in de Philips Wake-up light. De Philips Wake-up zou er geen probleem van moeten ondervinden, en de lamp ook niet. Ik verwacht wel dat het dimmen niet zo feilloos loopt als met een gewone lamp, zie de grafieken boven tussen de 90 – 100 %. Maar voor het grootste deel verwacht ik dat het zou moeten werken.
    Als je besluit het te proberen, deel je dan je ervaring?

  4. Mattijs Says:

    beste Marcel,

    Het heeft even geduurd voor dat ik deze spaarlamp ergens in de winkel vond, maar ik heb de proef op de som genomen!
    Helaas wel met teleurstellend resultaat. Met deze spaarlamp komt de wake-up light pas vlakbij het maximale lichtniveau sputterend tot leven. Vervolgens blijft de lamp ook sputteren als het lichtniveau maximaal is. Daarnaast maakt de lamp allerlei onregelmatige piep- en zoemtonen, dus ik vermoed dat er toch een dimtechniek in de wake-up light zit waarmee deze spaarlamp niet overweg kan…

  5. mvdsteen Says:

    Hoi Mattijs,
    Wat jammer. De meetresultaten die ik heb laten zien dat de lamp in ieder geval goed dimbaar is. Ik heb een normale fase-aansnijdende dimmer gebruikt zoals je kunt zien aan de foto bij het oorspronkelijke artikel. Ik snap dan ook niet waarom dat jouw lamp zo sputtert en bromgeluiden maakt, zelfs bij volledig aan. Het kan hem dan toch alleen nog maar liggen aan de dimmer zelf, zoals die is ingebouwd in het Wake-up light.

  6. Mark Says:

    Ik ben net bij een lampenwinkel geweest die hebben de megaman en osram dimbare spaarlampen getest. Volgens hun maken al die lampen een bromgeluid wanneer ze langer in gedimde stand staan. Heeft u dit ook zo ervaren?

    Alternatief zou misschien de eco-dim van nedis kunnen zijn, die zou alle soorten spaarlampen kunnen dimmen, ken u dit?

  7. mvdsteen Says:

    @ Mark. Het bromgeluid zou best kunnen. Ik heb het gedurende de tests niet genoteerd wanneer ik het niet als storend ervoer.
    Eco-dim van Nedis. Ik heb even lopen zoeken op internet, maar kan niet zomaar specifieke info vinden van deze inbouwdimmer. Is het niet gewoon een fase-aansnijder?

  8. Mark Says:

    Net nog weer bij andere lampenwinkel geweest en ook die heeft de dimbare niet meer, nadat bleek dat de lampen het na een paar maanden begaven (alle klanten kwamen terug). Ik moet het blijkbaar maar even niet gokken daarmee.
    Zag wel dat Philips iets nieuws heeft, namelijk de EcoClassic30 (en binnenkort de Ecoclassic50?). Die zouden gelijkwaardig zijn aan gloeilamp (ook dimbaar), alleen dan 30 resp 50% zuiniger.

    Ik kan ook geen andere info vinden dan de marketing info zoals op deze site: http://www.ecodim.nl. Vertrouw het niet helemaal (zou bv niet met Philips spaarlampen werken, maar wel met andere en ook de Genie van Philips. Apart verhaal…

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in