OliNo

Duurzame Energie

De plug-in Prius

Geplaatst door Jeroen Haringman in Transport Geef een reactie

Een tijdje geleden werd mij door Sjer Peeraer van SP Innovation zeer vriendelijk de mogelijkheid geboden om eens te rijden met een Toyota Plug-in Prius. In het kort is dit een Toyota Prius hybride auto waarin een grotere accu geplaatst is, en een extra computer waarmee de energie in deze accu zo slim mogelijk gebruikt kan worden. Deze accu kan, in tegenstelling tot de standaard Prius, vanuit het stopkontakt opgeladen worden.

/wp-content/uploads/2008/articles/prius-plugin-frontview-100px.jpg

Dit verslag is oorspronkelijk gepost op 5 november 2007 op mijn eigen website www.solarwebsite.nl.

De standaard Toyota Prius is een hybride auto waarin de verbrandingsmotor wordt aangevuld met een elektromotor die wordt gevoed uit een accu. Deze elektromotor levert energie aan de wielen als dit nodig is (bv. bij optrekken) en kan energie opslaan als er energie over is (bv. bij remmen of heuvelaf rijden). De accu + elektromotor werken als een soort ‘slim vliegwiel’ waardoor een Prius in de praktijk een verbruik kan halen van zo’n 5l / 100km, wat voor een auto van een dergelijk formaat erg laag is. Het Europese model van de Prius heeft een zgn. ‘EV-modus’ waarin de auto een korte afstand met lage snelheid puur elektrisch kan rijden. Als de accu dan leeg is slaat de verbrandingsmotor aan die de accu weer oplaadt. De accu kan niet worden opgeladen uit het stopkontakt, alle energie komt dus via de verbrandingsmotor uit benzine.

/wp-content/uploads/2008/articles/prius-plugin-normaal-400px.jpg

De standaard Toyota Prius

Een Plug-in Prius werkt anders: de capaciteit van de accu is flink vergroot (van 1,2kWh naar 9 kWh) en er is een extra computer geplaatst die het samen mogelijk maken dat de auto grotere afstanden puur elektrisch af kan leggen. Ook kan de Prius in een zgn. ‘charge-depleting’ modus werken, dit houdt in dat de energie uit de accu tijdens de hele rit wordt ingezet om de verbrandingsmotor te ondersteunen. De verbrandingsmotor laadt de accu dan niet op, de accu kan na een rit uit het stopkontakt opgeladen worden. Hierdoor is een verbruik in de praktijk mogelijk van zo’n 2l / 100km (+ daarbovenop uit het stopkontakt zo’n 6kWh / 100km). Dit kost dus aan brandstofkosten (2 * € 1,40) + (6 * € 0,225) = € 4,15 / 100km. Vergelijk dat met een auto van vergelijkbaar formaat die een verbruik van zo’n 7l / 100km kan hebben, dit kost op dit moment zo’n € 9,80 / 100km.

De Plug-in Prius

Behalve het geld is er natuurlijk het primaire energieverbruik: benzine wordt gemaakt van aardolie, een eindige grondstof waarvan de prijzen de pan uit rijzen, en die allerlei nare milieu-efecten veroorzaakt. Elektriciteit kan duurzaam opgewekt worden uit stromingsbronnen (zon, wind, water) waar een dergelijke auto dus gedeeltelijk op kan rijden. Als met de auto 20000km per jaar wordt gereden is jaarlijks zo’n 1200kWh nodig, dit kan op de meeste woonhuizen vrij gemakkelijk opgewekt worden met zonnestroompanelen. En anders biedt een abonnement op groene stroom of een lidmaatschap van een windturbine-coöperatie uitkomst.

Het rijden is erg comfortabel. Ik had nog nooit een langere afstand in een Prius gereden, dus dat was sowieso even wennen. De overgang tussen de elektromotor en de verbrandingsmotor is vrijwel niet merkbaar, alleen het schema op het schermpje op de middenconsole laat zien dat er wordt overgeschakeld. De normale Prius kan worden ‘gedwongen’ puur elektrisch te rijden, maar dit kan alleen bij lage snelheden en voor heel korte afstanden.

De Plug-in Prius heeft na de ombouw een extra computer die de standaard computer van de Prius een beetje voor de gek houdt. Hij houdt de standaard computer voor dat de omstandigheden (accu-laadniveau e.d.) continu dusdanig zijn dat de auto onder veel meer omstandigheden puur elektrisch kan rijden of dat de verhouding elektromotor/verbrandingsmotor dusdanig wordt aangepast dat een zeer laag verbruik gerealiseerd wordt. Het is verbluffend om op het schermpje te zien dat het verbruik zo rond de 2l / 100 km blijft schommelen en in de stad zelfs zakt naar 0l / 100km.

Een verbruik van minder dan 2l / 100km is mogelijk.

Het systeem is in een vrij ver gevorderd systeem van ontwikkeling, maar wordt nog niet in serie geproduceerd. Vooral het nog vrij nieuwe type accu houdt serieproductie op dit moment – helaas – nog tegen. Een groot bedrijf als Toyota kan zich het risico natuurlijk niet veroorloven dat de levensduur van de accu erg kort blijkt te zijn of dat er andere onvoorziene problemen optreden. Het systeem moet worden ingebouwd in een bestaande Prius en is niet goedkoop. Voor zo’n € 12750 wordt een Prius omgebouwd naar Plug-in Prius en de vraag is of je dat in financiële zin terugverdient. Maar zoals altijd met dit soort nieuwe ontwikkelingen zijn de eerste kopers altijd duur uit en zakt de prijs van de daarop volgende generaties. Op dit moment wordt deze ombouw vooral gedaan door bedrijven die daarmee aan willen geven voorop te willen lopen bij duurzame ontwikkelingen. Voor particulieren is het financieel nog niet interessant, hoewel er vooral in de VS toch wat liefhebbers mee rondrijden.

De stroom aansluiting.

Om eerlijk te zijn was ik nooit zo enthousiast over de Prius. Het verbruik was mooi voor een auto van dit formaat maar met een veel kleinere auto is een veel lager verbruik haalbaar, simpelweg omdat dan minder massa verplaatst hoeft te worden. Maar dit lage verbruik – ook als de verbruikte elektriciteit wordt meegerekend – belooft veel voor de toekomst. Ik zie de hybride- en de plug-in hybride auto vooral als ontwikkelingsstappen in de richting naar een puur elektrische auto. De verbrandingsmotor is simpelweg inefficiënt en daar kan ook niet heel veel meer aan verbeterd worden. De grootschalige productie van de plug-in hybride auto’s zal de ontwikkeling van betaalbare, robuuste accu’s met een hoge capaciteit een grote impuls geven waardoor puur elektrische voertuigen steeds sneller dichterbij zullen komen.

De Plug-in Prius aan het opladen.

Koop ik een Plug-in Prius? Nee. Op dit moment heb ik gelukkig geen auto nodig, en ik zou dan toch liever kiezen voor een veel kleinere auto omdat je daarmee ook veel energie uitspaart bij de productie e.d. Daarbij is de totale prijs van een nieuwe Prius + de ombouw enigszins boven mijn budget, helemaal omdat ik waarschijnlijk vrij weinig kilometers zal rijden als er weer een auto komt. Voor de prijs van een Prius + ombouw koop je drie à vier Toyota Aygo’s, of één Aygo en dik 20.000 liter benzine.

Maar de de Plug-in Prius is een geweldige auto als je van techniek houdt. Het standaard scherm op de middenconsole laat haarfijn de energiestromen in de Hybrid Synergy Drive zien en ook het verbruik. Het extra schermpje van de ombouwset laat ook nog het gevraagde vermogen zien, welke van de twee motoren welk deel van het vermogen levert en nog veel meer interessante data.

Het lage verbruik en de mogelijkheid een deel van de benodigde energie duurzaam op te wekken spreken me ook zeer aan. Ik vond het geweldig om in deze auto te rijden en ik hoop dat hier veel mooie ontwikkelingen uit voortkomen. Het woord Prius betekent in het Latijn niet voor niets ‘vooroplopend, leidend’, ik denk dat de Plug-in Prius dit nog veel meer waar maakt.

Voor meer informatie over de Plug-in Prius kunt u zich wenden tot:

SP Innovation
Sjef Peeraer
WTC Tower A, 10th Floor
Strawinskylaan 1011
1077 XX Amsterdam
Tel.: 020-6734850
www.spinnovation.com

21 Reacties to “De plug-in Prius”

 1. KoeN Says:

  in de discussie over verbruik en milieu, kom ik haast nergens tegen dat een diesel vele malen vervuilender is dan een benzine. De meeste diesels zitten nu op een verbruik rond de 6l (gezinswagens), maar belasten daar het milieu vele malen erger mee dan een benzine met een iets hoger verbruik.

  Een benzine verbruikt typisch iets meer dan een diesel, omdat een diesel gewoon efficiënter verbrandt.

  Ook zijn er nogal wat mensen die met een diesel rondrijden en maar 5-10000km per jaar doen. Dat is gewoon een aanslag op de auto en op het milieu.
  Bewustwording over milieu en verbruik enzo gaat hier vaak aan voorbij, maar dat lijkt me allemaal wel relevant om te vermelden, niet?

 2. Jeroen Haringman Says:

  @KoeN: Je kunt gelijk hebben – ik ben geen expert – maar de plug-in Prius rijdt op benzine en elektriciteit. Niet op diesel…

 3. React Says:

  Plug-in Prius is een geweldige auto als je van techniek houdt…daar sluit ik me helemaal bij aan. In de praktijk zullen we er voorlopig nog niet veel aan hebben.

  Als ik even mijn eigen auto meeneem in een vergelijking.

  • Prius: 25.095 + 6.400 subsidie + accu 12.750 = 44.245
   Ford Focus 1.6TDCi 110pk met roetfilter = 25.525 + 1000 = 26.525

  Als je wilt haal je er met gemak 5l per 100km mee. Dat is dus E5,50 per 100 km. Werkelijk aanschaf prijs is vele malen lager dan de Prius, die wordt nu flink gesubsidieerd, we betalen er dus allemaal aan mee. Je kunt voor het prijsverschil ongeveer 17.000 liter diesel kopen, dat is dus goed voor 340.000km. En dan hebben we het nog niet gehad over rijeigenschappen, maar goed dat is erg persoonlijk.

 4. Jeroen Haringman Says:

  @React: prijsverschil

  Je vergelijkt een prototype met een productiemodel. Dat lijkt mij niet reeël.

  rijeigenschappen

  Als je normaal rijdt lijkt een (plug-in) Prius mij een perfect veilige auto, dus ik zie niet in wat er mis zou zijn met de rijeigenschappen van een Prius. Maar zoals je zegt, dat is persoonlijk.

 5. Arie G. Says:

  Het positieve van elektrische en hybride auto’s vind ik o.a. dat remenergie kan worden teruggewonnen. Als je bedenkt dat bij het remmen van een auto van 1000 kg, die 108 km/uur rijdt er (0,5mv2) 1/8 kWh verloren gaat, is terugwinning hiervan prachtig.
  Voor een 12 Volts accu is dat afgezien van de rendementsverliezen 10 Ampere-uur. Het terugwinnen van deze hoeveelheid energie in korte tijd stelt behoorlijke eisen aan de accu-eigenschappen.
  De plug-in Prius heeft een behoorlijke accu van 9 kWh.
  Wat betreft de energiekostenvergelijking per 100km: € 4,15 tegen € 9,80 bij een benzineauto is de winst voor een groot deel te danken aan de verminderde accijnskosten, die bij autobrandstof een belangrijke rol spelen.
  Als je de elektrische energie betrekt vanuit conventionele centrales (rendement 35%) kom je bij het totale procesrendement niet veel beter uit dan dat van verbrandingsmotoren. Het gebruik van duurzame energie (b.v. PV-energie of windenergie) geeft uiteraard een veel beter rendement.

 6. Jeroen Haringman Says:

  @Arie G.: Het terugwinnen van remenergie werkt aardig maar levert helaas minder op dan veel mensen denken, vooral doordat accu’s niet zo snel geladen kunnen worden. Supercondensatoren zouden hier hopelijk een grote rol in kunnen gaan spelen.

  In een normale hybride werken de accu en elektromotor vooral als ‘slim vliegwiel’ waardoor de verbrandingsmotor zo vaak mogelijk in zijn meest efficiënte toerental- en vermogensbereik kan draaien. Hierdoor hebben normale hybrides een iets gunstiger verbruik dan een vergelijkbaar conventioneel model.

  Voor wat betreft de claim dat elektrische voertuigen, gevoed uit conventionele centrales, meer fossiele brandstof zouden verbruiken, meer CO2 zouden uitstoten e.d. (de ‘long tailpipe’ theorie): dat is echt niet waar. Omdat elektrische voertuigen (en, in dit geval, het elektrische gedeelte van een plug-in hybride) zo veel efficiënter zijn dan een verbrandingsmotor is veel minder energie nodig om een km af te leggen. Daardoor is ook een elektrisch voertuig wat gevoed wordt uit een conventionele centrale energetisch gunstiger dan een normaal voertuig.

  Check dit document bijvoorbeeld: http://www.evadc.org/pwrplnt.pdf

  Verder is het natuurlijk zo dat één grote schoorsteen makkelijker ‘schoon’ te maken is (zwavel-afvang e.d.) dan duizenden uitlaatpijpen. Als laatste is er de vraag: heb je de vervuiling het liefst in de stad waar de mensen wonen, of buiten de stad waar de centrales staan?

  Als je het betreffende voertuig kunt voeden uit een echt schone en duurzame bron zoals zon of wind dan ben je natuurlijk nog veel beter bezig.

 7. mvdsteen Says:

  @Arie,
  Sprekende over het snel laden van een autoaccu met de teruggewonnen rem-energie, dan geef ik Jeroen gelijk dat er veel verlies optreedt. Toen ik jong was heb ik eens een verhaaltje geschreven over het laden van een condensator, en dat bij snelladen wel 50 % van de toegeleverde energie verloren gaat in de inwendige serieweerstand. Kijk zelf eens op dit artikel.
  De remedie: langzaam laden. Alleen dat gaat niet wanneer je snel de rem-energie wilt terugwinnen.

 8. Arie G. Says:

  Met betrekking tot de milieubelasting van elektrische voertuigen heb ik me toch redelijk positief opgesteld mede in overweging nemend dat je de verbranding van fossiele brandstof elders kunt laten plaatsvinden. Het overall rendement zal m.i. ook nog wel positief zijn t.o.v. verbrandingsmotoren.
  Wat betreft de genoemde remenergie van 1/8 kWh; dat is 10AH bij 12 Volt. Dat opslaan lijkt me inderdaad een probleem, zeker als dat binnen 10 seconden moet. Dat zou een gemiddelde laadstroom betekenen van zo’n 3600 Ampere. Dat is onmogelijk. Ook gezien het artikel van Marcel levert een hoge stroomsterkte bij supercondensatoren een behoorlijk verlies in de inwendige weerstand. Ik vermoed dat vliegwielen hier beter in kunnen voorzien, zij het dat toepassen hiervan de complexiteit van de aandrijving aanmerkelijk verhoogt afgezien nog van het extra gewicht van de constructie.

 9. Jan v W Says:

  Ik heb aan de tyota dealer gevraagd of hij ook de extra accu,s kan leveren in m,n nieuwe Prius die in Mei wordt geleverd,waar ik nog geen antwoord op heb.
  Ook wil ik eigenlijk een zonnepaneel op de auto i.p.v een open dak of raam.
  Wie weet waar ik dat kan laten doen,wat het kost en/of ik daar voldoende de accu,s mee op kan laden zonder 220 volt nodig te hebben?

 10. Jeroen Haringman Says:

  @Jan v W: Ik weet het antwoord van de Toyota dealer al: nee. De Prius is door Toyotaniet leverbaar als plug-in hybride. Als je een plug-in hybride wilt zul je hem zelf moeten laten ombouwen, bv. bij SP Innovation. Dit is wel prijzig: € 12700 en de vraag is wat er gebeurd bij aanspraak op de garantie als er iets met de aandrijflijn is. Maar je hebt dan wel een vooruitstrevend en zeer zuinig voertuig.

  Zonnestroompanelen op het dak zijn eigenlijk nauwelijks zinvol. De plug-in Prius zoals ik er in gereden heb heeft 6kWh per 100km nodig. Als je 1 m2 dakruimte hebt dan kun je daar een zonnestroompaneel van ongeveer 100Wp op kwijt. Met zo’n 100Wp paneel zou je onder absoluut optimale omstandigheden minimaal 60 uur nodig hebben om de accu volledig te vullen. In de praktijk is het nog veel ongunstiger, terwijl je wel altijd het extra gewicht van het zonnestroompaneel+benodigde apparatuur meezeult. Dit kan bijna niet efficiënt zijn.

  Naar mijn mening kun je de zonnestroompanelen beter op je huis plaatsen en daarmee de stroom opwekken waarmee je de plug-in Prius oplaadt.

 11. Jan v W Says:

  Dank je Jeroen.
  Op m,n huis wil ik ook zonnepanelen alleen ben ik nog een leek op dat gebied,dan wil ik zoveel panelen dat ik genoeg geld van de Nuon terug krijg om m,n gasrekening te betalen.
  Er zijn veel soorten en merken.
  Ook zou ik ntuurlijk graag subsidie ontvangen wellicht onder het mom verbetering van onze woning uit 1926.
  ook is onze verwarmingsketel meer dan 10 jaar oud en hebben we vloerverwarming.
  Misschien kan ik Energieneutraal leven als we ook een houtkachel op de verwarming aansluiten.
  Tevens heb ik een warmwaterpaneel van ong. 1.50 x 1.50 m op zoder liggen + boiler waarvan de loodgieter beweerd dat die weinig besparing op levert.
  Wat betreft op de Prius,deze staat elke dag buiten in de zon en ik rij slechts 25.000 km per jaar, is dat te bereken hoelang en hoeveel hij in de zon moet staan voor dit gebruik?
  Wat betreft die extra accu,s heb ik wel geld voor over als de dealer de garantie e.d handhaafd.Staan van Toyota zelf wel achter deze uitbreiding?
  Who killed the electric car, was dat ook van hun?

 12. Jeroen Haringman Says:

  @Jan v W:

  dan wil ik zoveel panelen dat ik genoeg geld van de Nuon terug krijg om m,n gasrekening te betalen

  Dat is anno 2008 een moeizaam uitvoerbaar plan. Zodra je meer dan 3000kWh per jaar teruglevert ben je het bokkie; je krijgt dan maar een schijntje voor je zonnestroom. Het beste kun je ongeveer zoveel panelen plaatsen dat je elektriciteitsverbruik zo precies mogelijk gedekt is.

  ik rij slechts 25.000 km per jaar, is dat te bereken hoelang en hoeveel hij in de zon moet staan voor dit gebruik?

  De plug-in Prius zoals ik die gereden heb verbruikt per 100 km 2l benzine en 6kWh aan elektriciteit. Als jij dus 25000 km per jaar rijdt is 1500kWh nodig. Een 100Wp paneeltje kan dat op jaarbasis nooit opwekken. Zelfs als je het optimaal op zou stellen (op het zuiden, onder een hoek van 35 graden, zonder beschaduwing) zou daar op jaarbasis maar 80kWh uitkomen. Maar omdat het paneel vlak ligt, niet altijd optimaal in de zon zal staan kom je denk ik niet eens op de helft.

  Als je op je woning 2000Wp aan zonnestroompanelen plaatst (optimaal opgesteld) dan produceer je ruim voldoende energie om die 25000 km met de plugin Prius te rijden.

  Staan van Toyota zelf wel achter deze uitbreiding?

  Als ik het goed begrepen heb vindt Toyota het op zich interessant wat ze doen. Maar omdat ze non-Toyota componenten gebruiken (accu, extra computer) en omdat de ombouw wordt uitgevoerd door non-Toyota-technici heeft Toyota nog gen uitspraken gedaan over de garantie. Het is ook niet zeker dat de garantie vervalt, het is nog niet voorgekomen.

  Who killed the electric car, was dat ook van hun?

  Who killed the electric car is een film, die ging over General Motors die de EV1, een zeer succesvolle elektrische auto, van de markt haalde omdat er geen vraag naar zou zijn. Die film ging dus niet over Toyota.

 13. Jan v W Says:

  Heb ik dan 200m2 dak nodig voor zonnepanelen op ons huis alleen om de autoaccu,s te laden?en m,n gebruik in huis?dagstroom 5579 kwh en nachtstroom 4747 kwh in 359 dagen.
  Ik denk dat m.n dak te klein is, of de paardenstal,binnenmanege en wagenschuur meerekenen.
  We gebruiken al heel veel spaarlampen en led lampen.

 14. marc Says:

  Jeroen
  de prius welke je mocht rijden verbruikt 6KW én 2l benzine per 100km en dit voor max 120km? daarna loopt het verbruik op tot 6 à 7 liter/100km?
  Je mag dus niet verder dan 60 km van je werk wonen. Spijtig mijn dagelijkse trip is 150 km enkele rit wel te verstaan.

 15. Jeroen Haringman Says:

  @Jan v W:

  Heb ik dan 200m2 dak nodig voor zonnepanelen op ons huis alleen om de autoaccu,s te laden?

  Nee, het gaat om ongeveer 20m2 (als ik het goed uitreken). Daarbij hoef je niet het complete verbruik op te wekken. Je zou ook kunnen kiezen om een gedeelte op te wekken, en de rest uit bv. een groene-stroomcontract te halen, of een abonnement op een windturbinecoöperatie.

  en m,n gebruik in huis?dagstroom 5579 kwh en nachtstroom 4747 kwh in 359 dagen.

  Dat verbruik is flink hoger (ongeveer drie keer zo hoog) dan het verbruik van het gemiddelde Nederlandse huishouden.

  Als je dat compleet met zonnestroompanelen op zou willen wekken heb je ongeveer 13000Wp nodig, wat dus ongeveer 130m2 in beslag zal nemen (mits optimaal opgesteld, en ook afhankelijk van de woonplaats).

  Maar misschien is het mogelijk om op deze hoeveelheid elektriciteit nog wat te besparen met zuiniger apparatuur etc.? Hoe minder je verbruikt, hoe minder zonnestroompanelen je nodig hebt om het op te wekken.

  @marc:

  Jeroen de prius welke je mocht rijden verbruikt 6KW én 2l benzine per 100km en dit voor max 120km? daarna loopt het verbruik op tot 6 à 7 liter/100km?

  Dat is ongeveer correct, alleen is het max. 100km (ongeveer) en als de accu uitgeput is schakelt de auto om naar de normale “Prius-stand” en verbruikt dan 5-6l/100km. En het is 6kWh, geen 6KW.

  Je mag dus niet verder dan 60 km van je werk wonen.

  Uit energetisch oogpunt is het sowieso aan te raden dichterbij je werk te gaan wonen en lekker op de fiets te gaan, maar van mij mag het hoor 🙂

  Spijtig mijn dagelijkse trip is 150 km enkele rit wel te verstaan.

  Dat hoeft je niet tegen te houden. twee scenario’s:

  • Wel opladen op het werk. Als je de plug-in Prius op je werk zou kunnen opladen op je werk is er niets aan de hand. Je rijdt dan over de gehele afstand 2 l per 100 km.

  • Niet opladen op het werk. Kun je op je werk niet opladen, dan verbruik je over de eerste 100km dus 2 l, en over de laatste 20km 1-1,2 l, voor een gemiddelde van ongeveer 2,5-3 l per 100 km. Gemiddeld dus nog steeds een zeer zuinig verbruik wat je met geen enkele andere auto van dit formaat kunt halen.

  Natuurlijk, bovenop de kosten voor de benzine komen nog de stroomkosten, maar die zijn laag: minder dan € 1,50 per 100km (anno 2008).

 16. Jeroen Haringman Says:

  @marc:

  Ik zie dat ik verkeerd gelezen heb… Jij rijdt twee keer op een dag 150km?!? Goeiedag zeg, waar je zin in hebt.

  Dan wordt de berekening anders:

  • Wel opladen op het werk. Eerste 100km: 2l. Laatste 50km 2,5-3l, gemiddeld dus 3-3,5 l per 100 km.

  • Niet opladen op het werk. Eerste 100km: 2l. Laatste 200km: 10-12l, gemiddeld dus 4-4,5 l per 100km. Dat zijn al waarden die dichter in de buurt van een zuinige diesel in de buurt komen, ook omdat hier de stroomkosten dus nog bijkomen.

  Het meest energiezuinig zou natuurlijk zijn als je (veel) dichter bij je werk gaat wonen, of dichter bij huis gaat werken. Is die mogelijkheid er?

 17. Jan v W Says:

  Jeroen,
  We hebben een paardehouderij thuis vandaar dat gebruik,het was 3 jaar geleden 50% hoger.
  Doe elektische auto in Belgie op Mileseurope komt die werkelijk dit jaar op de Ned. markt?Iets voor mijn vrouw,ze rijd nu in een kia picanto welke ook zuinig loopt.
  Als in Ned. de stroomvoorziening staakt zoals in Zuid Africa of Brazilie is dan een hybride niet handiger?

 18. Jeroen Haringman Says:

  @Jan v W:

  Doe elektische auto in Belgie op Mileseurope komt die werkelijk dit jaar op de Ned. markt?

  Volgens hun website zijn de lagesnelheidsvoertuigen vanaf maart leverbaar. De leverdatum van de ‘normale’ sedan is nog niet bekend, maar ik heb met ze gemaild en hij zou in 2008 op de markt moeten komen. Ik ben zeer benieuwd naar de prijs…

  Als in Ned. de stroomvoorziening staakt zoals in Zuid Africa of Brazilie is dan een hybride niet handiger?

  Sja… Nederland (en waarschijnlijk ook België) heeft volgens mij een beter georganiseerd elektriciteitsnetwerk dan Z-Afrika of Brazilië. Een elektrische auto is afhankelijk van het elektriciteitsnet, dat is waar. Maar bedenk je eens in waarvan een auto op benzine afhankelijk is: regeringen van (soms vreemde en gevaarlijke) landen, oliebronnen, raffinaderijen, tankers, pijpleidingen, tankwagens, tankstations, e.d. Toegegeven, die keten is tot nu toe behoorlijk betrouwbaar gebleken (maar niet altijd; denk aan de oliecrisis) maar hij wordt hoe langer hoe meer instabiel.

  Terwijl elektriciteit hier, vlakbij huis, schoon en duurzaam kan worden opgewekt met zon en wind. Ik zou het wel weten.

 19. Yvol Says:

  Alles wordt hier wel een beetje simplistisch voorgesteld : “benzine wordt gemaakt van aardolie, een eindige grondstof waarvan de prijzen de pan uit rijzen, en die allerlei nare milieu-efecten veroorzaakt. Elektriciteit kan duurzaam opgewekt worden uit stromingsbronnen (zon, wind, water) waar een dergelijke auto dus gedeeltelijk op kan rijden.” Er is gewoon te weinig beschikbare oppervlakte om al onze energie duurzaam op te wekken (en dan nog : het moet waaien, de zon moet voldoende schijnen, er moet genoeg debiet zijn in de rivieren of je zal maar weinig stroom opwekken… We zullen in de toekomst genoodzaakt zijn om veel en veel minder auto te rijden (of om over te schakelen op nucleaire energie)

 20. Jeroen van Agt Says:

  @Yvol,

  In tegenstelling tot wat jij beweert kunnen we met duurzame energie vele malen meer energie opwekken dan we jaarlijks nodig hebben. Er zijn al talloze berekeningen gedaan hoeveel duurzame energie er beschikbaar is en daaruit blijkt dat er jaarlijk meer dan 10.000 x zoveel duurzame energie op aarde terecht komt (met name zonne-energie) dan we zelf nodig hebben. Aanbod is er dus voldoende. Binnen 6 uur tijd ontvangen de woestijnen op aarde meer zonne-energie dan de mensheid verbruikt in 1 jaar. Zie ook het artikel Desertec kan heel Europa voorzien van zonne-energie.

  Ook dichterbij bij huis is er een overdaad aan duurzame energie beschikbaar. Veel mensen denken nog dat het niet veel zin heeft om zonne-energie op te wekken in Nederland. Het tegengestelde is waar. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer we de meest efficiëntste zonnecellen (20 % rendement) zouden plaatsen op gunstig gelegen Nederlandse daken, dan zou men meer elektriciteit produceert dan de bestaande elektriciteitscentrales in Nederland. Ook windenergie heeft erg veel potentie in Nederland. Een eerste stap zou zijn door in de Noordzee grote windparken te bouwen. Door een park neer te zetten van 8000 MW kunnen we alle Nederlandse huizen van duurzame stroom voorzien. Hiervoor is slechts een oppervlakte nodig van 1,5% van het Nederlandse deel van de Noordzee, dat is vergelijkbaar met een vak van 31×31 km. Zie ook het artikel Grootschalige introductie van de elektrische auto.

 21. Jeroen van Agt Says:

  @Yvol,

  Wat betreft nucleaire energie, ik neem aan dat je bedoeld op kernsplitsing centrales, dat heeft weinig zin. Behalve het feit dat deze kerncentrales afval produceren waarmee we toekomstige generaties voor duizenden jaren mee opzadelen, produceert een kerncentrale netto erg weinig energie. Diepgaand onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat een gemiddelde kerncentrale pas na 10 jaar netto energie begint te leveren en jaarlijks meer dan 1 miljoen ton CO2 produceert. Meer informatie kun je vinden in het artikel Kernenergie de oplossing?. De vraagt je dan ook wel af waarom er zeer sterke lobby’s zijn die kerncentrales willen promoten….

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in