OliNo

Duurzame Energie

Hoe (on)zuinig is elektrische vloerverwarming?

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing
Tags:
Geef een reactie

Tegenwoordig wordt er veel geadverteerd met elektrische vloerverwarmingsystemen, waarbij soms door het manipuleren van getallen en tarieven wordt gesuggereerd dat dit voordeliger is dan de conventionele verwarming met behulp van een HR-ketel. In werkelijkheid zijn de kosten van warmwaterverwarming aanmerkelijk lager en is deze manier van verwarmen ook aanzienlijk milieuvriendelijker.

/wp-content/uploads/2008/articles/elektrische-vloerverwarming-100px.jpg

Over het algemeen is elektrische verwarming gemakkelijk aan te leggen. Geen waterleidingen, die op het bestaande CV-circuit moeten worden aangesloten, maar een dun matje dat gemakkelijk op een vloer is aan te brengen. Hierover hoeft slechts een dunne laag cement en/of tegelvloer te worden aangelegd, waardoor er bij verwarming niet zoveel energie in de vloer gaat zitten en de verwarming wat directer reageert dan watervloerverwarming.

Op het Internet worden elektrische vloerverwarmingsystemen dan ook te kust en te keur aangeboden, waarbij voornamelijk de voordelen worden genoemd, zoals o.a. lage investeringskosten.
Sommige leveranciers verzinnen er ook nog andere voordelen bij, zoals lagere stookkosten door het noemen van te lage elektriciteits- en te hoge gastarieven, waardoor wordt voorgerekend dat ook het elektrisch verwarmen van de hele woning voordeliger zou zijn. Bijvoorbeeld door de woning ’s nachts (als je de warmte niet nodig hebt en de buitentemperatuur laag is) tegen het lage tarief te verwarmen.

Een klein rekensommetje.
Een kuub gas levert bij verbranding in een HR-ketel evenveel warmte als 9 kWh elektrische energie.
Gezien de prijsverhouding (een kuub gas kost € 0,57 per m3 en 9 kWh kost 9 x € 0,22 = € 1,98) is elektrisch verwarmen ongeveer 3½ maal zo duur als met aardgas. Verder is elektrische energie een hoogwaardige vorm van energie, die zo weinig mogelijk voor verwarming moet worden aangewend. Immers, bij de productie van elektriciteit in centrales gaat ruwweg 65% van de benodigde energie aan warmte verloren. Bij het rechtstreeks aanwenden van deze energie voor verwarming wordt hierdoor ca 65% aan fossiele brandstof bespaard.

Hieronder toon ik in een tabel de stookkosten van een huis dat bij gebruik van een CV-ketel jaarlijks 1500 m3 aardgaswarmte nodig heeft vergeleken met eenzelfde huis dat elektrisch wordt verwarmd.
Hierbij ga ik er vanuit dat het rendement van de HR-ketel door warmteverlies in de CV-leidingen 90% is en deze dus 10% meer gas verbruikt.
Verder dient ook rekening te worden gehouden met het elektrisch energieverbruik (80 Watt) van de ketelpomp, die jaarlijks gedurende 210 dagen gemiddeld 10 uur draait en het onderhoudstarief van de ketel (€ 80) en de jaarlijkse afschrijving (circa € 2250/15).

HR-ketel, rendement 90% prijs Elektrisch prijs
1500/0,9 = 1667 m3 € 950 9×1500 = 13500 kWh € 2970
CV-pomp (168 kWh) € 37    
Afschrijving HR-ketel € 150    
Onderhoud ketel € 80    
Totaal € 1217 Totaal € 2970
CO2-uitstoot 2,95 ton CO2-uitstoot 8,51 ton

Voor de berekening van de CO2-uitstoot heb ik de website www.co2.nl geraadpleegd.
Uit bovenstaande tabel blijkt dat de jaarlijkse kosten van de elektrische verwarming van een huis ongeveer een factor 2,4 hoger zijn dan verwarming met een HR-ketel. De CO2-uitstoot is 2,9 maal zo groot.

Opmerkingen:

 • Het elektrisch verwarmen van een woning is ’s nachts bij laag tarief weliswaar goedkoper dan overdag, maar bij een dunne cementlaag is de bufferwerking van de vloer geringer en vervalt voor een aanzienlijk deel het voordeel van het lage tarief. Bij een dikke cementlaag is de bufferwerking groter, maar wordt hiermee de onvolprezen korte reactietijd van de vloerverwarming vergroot.
 • Het elektrisch verwarmen van een badkamer is bij continu gebruik ook duurder dan conventionele verwarming, maar bij gebruik van een elektrische timer kan het gebruik hiervan worden beperkt tot die periodes, waarin men daadwerkelijk van de badkamer gebruik maakt.
 • Het rendement van een HR-ketel wordt hoger naarmate de ingestelde watertemperatuur lager ligt. Dit vanwege de rookgascondensatiewarmte, die bij een lage watertemperatuur beter wordt benut. Geadviseerd wordt deze in te stellen op maximaal 60 graden, uiteraard voor zover de totaalcapaciteit van de radiatoren dit toelaat. Als de ingestelde kamertemperatuur niet wordt bereikt, dient men de watertemperatuur te verhogen.

352 Reacties to “Hoe (on)zuinig is elektrische vloerverwarming?”

 1. Lies Says:

  Beste Arie,
  Weer bedankt voor je antwoord. Wij hebben geen plaats voor een radiator. We hebben allemaal ramen tot op de grond, waarvan twee hele grote op het zuiden en ook nog een glazen erker op het zuiden. het systeem met de convectors werkt al jaren goed en omdat we niet overtuigd zijn van de, voor ons, optimale werking van welke vloerverwarming dan ook, blijven we denk ik bij het systeem van de convectorputten en laten we alleen de ketel vervangen.
  In ieder geval bedankt voor je meedenken!

 2. Arie G. Says:

  @Lies,

  Op zich geen slechte beslissing denk ik. Ik ben wel benieuwd hoeveel kuub gas je nu per jaar gebruikt in een vrijstaand goed geïsoleerd huis. En hoeveel m3 beslaat je woning aan ruimte? Want dat speelt mee bij het gasverbruik.
  Het mijne (een hoekhuis met 314 m3) van 1974 is nageïsoleerd en is goed voor een jaarverbruik van circa 1200 m3 Bij een normale winter. Afgelopen winter kwam ik uit op 1040 m3.

 3. Lies Says:

  vrijstaand huis ( houtskeletbouw) 600 m3: afgelopen jaar 1550m3, de jaren daarvoor tussen de 1700 en 1900 m3.

 4. Bram Says:

  Prima artikel. Stond op het punt de badkamervloer elektrisch te verwarmen maar zag daar tijdig van af. Probleem is niet alleen het hoge verbruik maar ook de opwarmtijd van de vloer is veel langer dan met een radiator. Dus even aan zetten is geen optie. Je verspilt dan uren opgewarmde vloer want die kun je niet gebruiken als je klaar bent.

 5. Marit Says:

  Graag advies. Ik heb een benedenwoning op het oog, maar ik schrik nogal van de door de huidige eigenaar opgegeven energierekening van 220 p/m. Navraag bij de leverancier leert dat het verbruik van elektriciteit in 2014 verdubbeld is tov de twee jaren ervoor. Toevalligerwijs (?) is rond die tijd een vrijstaande stenen berging gebouwd (5m2) met elektrische vloerverwarming, waar nu de wasmachine staat. Kan het echt zo zijn dat het verbruik is verdubbeld door deze ruimte in de wintermaanden vorstvrij te houden? En betekent dat ook dat ik waarschijnlijk de kosten niet heel veel naar beneden kan krijgen? Verdere details ken ik niet, behalve dat de berging in een tuin op het zuidwesten ligt. Het betreft verder een oud appartement, niet zo goed geïsoleerd, maar tot 2014 was het verbruik ‘normaal’ (2200 kwh) en het verbruik in gas is niet echt gewijzigd. In 2014 zijn ook ‘slimme meters’ geïnstalleerd. Oh, en er is binnenshuis geen andere wasmachineaansluiting. Iemand andere verklaringen/suggesties? Alvast Dank.

 6. Arie G. Says:

  @Marit,

  Er zijn bedrijven zoals o.a. http://www.enelogic.com, die je de bevoegdheid kunt geven om je slimme meter uit te lezen. Die informatie kun je dan gratis op hun site uitlezen. Als je meer wilt (zoals een vergelijk met de omgeving) moet je je daarop abonneren. Ik heb ook een slimme meter en maak van de gratis service gebruik.
  Je ziet dan het gebruik van de vorige dagen in grafische vorm weergegeven. Dat zou in het geval van die woning handig zijn om te zien hoe het gebruik fluctueert. Je krijgt dan geen informatie meer uit de afgelopen wintermaanden.
  Ik vind een verdubbeling van het energieverbruik nogal hoog voor een vrijstaande stenen berging. Het heeft de afgelopen winter nauwelijks gevroren. Je zou kunnen volstaan met een paar graden boven nul. Misschien is de thermostaat te hoog ingesteld.
  Is het niet mogelijk om er elektrische radiator of elektrische kachel te plaatsen. Dan hoef je de vloer niet te verwarmen. Het gaat immers om de ruimtetemperatuur. Dan gebruik je m.i. veel minder energie.
  Er zijn thermostaten in de handel, waarmee je ook 230 Volt kunt schakelen.
  Je zou eens kunnen informeren hoe de huidige regeling is.

 7. Henk Schoneveld Says:

  Ik ben aan het experimenteren met verwarmingsfolie. Standaard levert die volgens opgave 160W/m2 bij een oppervlakte temperatuur van 33 graden, vergelijkbaar met LTV vloerverwarming op basis van CV/water verwarming. Nu had ik ooit eens een voeten-verwarmingsmatje van 70W gekocht, maar daar werden mijn voeten wel een beetje erg warm van, dus heb ik daar een dimmer tussen geplaatst en heb de oppervlakte temp ingesteld op 20, gemeten met een Seek thermische camera. Een Voltcraft Energy Check 3000 verteld mij dat het verbruikte vermogen bij die temperatuur slechts 9W is.

  Naar aanleiding hiervan een spanningsregelaar voor mijn folie besteld en eens gekeken bij welke oppervlakte temperatuur welke vermogens worden verbruikt. Dat levert zeer vreemde, althans voor mij, waardes op. Ik veronderstelde een min of meer lineair verloop tussen opgenomen vermogen en bereikte oppervlakte temperaturen, niets is minder waar.
  Gegevens voor 5m2 folie welke maximaal 800W en 33graden produceren resulteert in 75W en een oppervlakte temperatuur van 21graden.

  De meetsituatie is een ongeisoleerde betonnen vloer met parket, daarop noppenfolie met geintegreerde aluminium folie en daarop los liggend de IR verwarmingsfolie.

  Daarop twee stapeltjes boeken, hoogte 9cm, en daarop een PVC-vloerdeel, dus met een lucht spleet, spouw, van 9cm resulteerd dit in een 1 graad lager resultaat te weten 20 graden.

  Mijn fantasie zegt me dat ik mijn kamer, 40m2, prima/aangenaam zou kunnen verwarmen met 8 x 5m2 van die folie bij een energie verbruik van slechts 560W. Ik weet dat het too good too be true is/zou moeten zijn. Waar gaat deze redenering mank ?

  Of heeft het met de eigenschappen van de Carbon in deze IR-folie te maken?

  Graag jullie commentaar.

  PS. Als jullie IR screenshots v.d. situatie willen hebben geen probleem, ik zie hier zo geen mogelijkheid om attachments te plaatsen.

 8. Henk Schoneveld Says:

  Wat ook nog een oorzaak zou kunnen zijn is het mogelijke verschil tussen werkelijk en schijnbaar vermogen, wat mogelijk door de ‘dimmer’ veroorzaakt wordt.

  Verder om een capaciteitsvergelijk inzichtelijker te maken, het direct warmte afgevend oppervlak is ongeveer 52% van het totaal.

  Ik weet niet hoe dit afsteekt t.o.v. ‘normaal’ gedimensioneerde LTV vloerverwarming waar de aanvoer temperatuur 30-35 graden is.

 9. belcampo Says:

  Vandaag even de oppervlaktes van mijn radiatoren bekeken, bij nadere beschouwing plaatconvectoren gebruiken niet 100% voor “directe warmte overdracht”, ik ken de interne constructie niet, maar het lijkt op een stel verticale buizen welke tussen 2 platen geklemd zijn. Het watervoerende deel, dat is waar ik mijn folie mee vergelijk zal max 50% v.d. oppervlakte zijn. Totaal direct overdragend oppervlak radiatoren / vloeroppervlak in m2 = 6%

  6 t.o.v. 52% is een enorme verbetering. Op de site van Henrad zijn xls files te downloaden om capaciteiten van radiatoren te berekenen bij verschillende temperaturen. Standaard berekening van het W is 75/65/20 graden. Op het moment dat je dat verlaagd naar 40/30/20 heb je een 3 maal grotere en dubbel uitgevoorde versie nodig, dus factor 6. Dit maal de gevonden 6% welke nu aanwezig is lijkt het dat je bij die aan- en afvoer temperaturen je 20 graden haalt en dus 36%.
  De folie zit daar met 52% dus nog 50% boven.

 10. Gabriel Says:

  Een subiectief artikel door een CV verkoper geschreven.
  Ik heb in mijn huis infrarood vloerverwarming met controllers in elke kamer. Mijn winter faktuur daalde van 2250 EUR naar 780.00 EUR…Het is ideal want de kamer wordt in 30 minute verwarmd en bovendien met zeer gezonde (zonne)stralingen.Het is toch logisch voor wie het verschil tussen convectie en stralingswarmte kent…

 11. Gabriel Says:

  Henk,

  Ik heb ervaring met de carbonfolie en ik kan ook verschillende opmetingen op de tafel zetten.Bel mij als je wilt aan +32 477 997 098

 12. Arie G. Says:

  @Gabriel,

  Het artikel gaat over elektrische vloerverwarming en niet over infrarood vloerverwarming. Infrarood verwarming heeft een wat kortere reactietijd, waardoor deze gemakkelijker en ook per kamer gedoseerd kan worden. In het artikel wordt verwarming met een aardgas gestookte CV-installatie vergeleken met een ingelegde elektrische vloerverwarming en wordt uitgegaan van hetzelfde energieverbruik. In dat opzicht is aardgas een stuk voordeliger. Het is misschien handig om te weten hoeveel kWh je nu precies aan verwarming per jaar gebruikt, want dan is een goede vergelijking mogelijk. Ook het type woning en het bouwjaar spelen daarin een niet onbelangrijke rol.
  Voor de verwarming van mijn nageïsoleerde hoekwoning (bouw 1974) gebruik ik de laatste paar jaar circa 900 m3 en voor tapwater 180 m3 aardgas. En dat kost mij inclusief € 160 netbeheer 800 euro. Mijn elektriciteitsverbruik is 1300 kWh per jaar, maar daarvoor betaal ik alleen het netbeheer, want ik wek met 11 zonnepanelen 1700 kWh per jaar op en lever dus 400 kWh terug. Met heffingskorting e.d. komt mijn energiejaarrekening uit op 600 euro.

 13. Jans Says:

  Ik ben bezig met de oriëntatie op vloerverwarming voor een bungalow:
  . vloeropp – 130 m2, inhoud – 340 m3
  . hoofdvertrekken: woonkamer, 4 slaapkamers, badkamer, keuken, etc.
  . 2 personen
  Is er een rekenmethode voor het berekenen van de benodigde hoeveelheid gas of elektra per jaar voor een water- of een elektra vloerverwarming?
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor een reactie.

 14. Arie G. Says:

  @Jans,

  Je vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden.
  Dat hangt voor een groot deel af van de mate van isolatie, het glasoppervlak en het type glas.
  Het bouwjaar speelt ook een belangrijke rol, want de isolatie-eisen zijn in de loop van de jaren toegenomen.
  Zijn er gelijksoortige bungalows in de buurt, waarvan het verbruik bekend is?
  In algemene zin geldt dat vloerverwarming op basis van water 2 tot 2,5 keer voordeliger is dan elektrische vloerverwarming.
  Sommige mensen zweren bij infraroodverwarming aan het plafond. Dat is weliswaar een vorm van elektrische verwarming, maar deze manier van verwarming is gemakkelijker per vertrek te doseren en heeft geen buffereffect zoals vloerverwarming, waarbij je een paar uur van te voren moet stoken om het behaaglijk te krijgen.
  Infrarood verwarming kan zinvol zijn als je ook zonnepanelen installeert.

 15. Frank Says:

  Arie,
  ik heb een hoop reacties gelezen en ben ondertussen wel overtuigd van jouw expertise. Daarom heb ik slechts een vraag en geen bijdrage aan de discussie(s):
  Wat is volgens jou de beste manier om in een slecht geisoleerd vakantiehuis met dikke massieve muren de badkamer(vloer) te verwarmen? Op dit moment zijn er slechts houtkachels in het huis, maar dus niet in de badkamer.
  Belangrijkste mee te nemen overweging is: we zijn er zeer onregelmatig en het huis is dus erg koud als we er vanaf deze tijd in het jaar zijn c.q. aankomen.
  Electrische vloerverwarming of een ander alternatief….?
  Sta ook open voor andere tips!
  Alvast dank, van Frank

 16. Arie G. Says:

  Frank,

  Een dikke vloer in een badkamer een een relatief lange tijd nodig om op te warmen. Ik zou in dat geval een of twee infraroodpanelen gebruiken. het voordeel hiervan is dat je de energie hiervan gebruikt op het moment dat je het nodig hebt. Je zou ze kunnen schakelen met de lampschakelaar van de badkamer of met een tijdschakelaar. Vroeger werden wel infrarood lampen in badkamers toegepast.
  Hoewel ik in een ander artikel ongunstige ervaringen had met infrarood verwarming in mijn huiskamer, moet ik toegeven dat de panelen niet optimaal stonden opgesteld. Voor incidentele verwarming zoals in een badkamer zijn ze wel geschikt, omdat er geen warmte in muren of vloeren “verdwijnt” en de energie gemakkelijk is te doseren.

 17. Arie G. Says:

  Frank,

  Een andere optie is die van reactie 71. Dat wordt wel vaker gedaan. Gebruik het retourwater van je CV om je badkamervloer te verwarmen. Meestal zit er dan ook nog wel een knop bij waarmee je de watertemperatuur, als deze nog te hoog is, kunt reduceren. Voor vloerverwarming wordt meestal 40 graden als maximum watertemperatuur aanbevolen. Dit om het scheuren van het tegelwerk te voorkomen.

 18. sem Says:

  Beste Arie,
  Ik heb het artikel en veel bijbehorende reacties gelezen en ben wel overtuigd van jouw expertise. Ik zie dat je ook een grote voorstander van isolatie bent. Wij hebben onlangs een tussenwoning van het bouwjaar 1998 gekocht en vragen ons af of extra (vloer- of wand/dak)isolatie nodig zal zijn. En zo ja, wat zou je kunnen aanraden of waar kunnen we verder zoeken?
  Verder zouden we ook graag vloerverwarming op de begane grond willen en op de badkamer. Is daarvoor nu vloerverwarming op basis van gas nog steeds voordeliger dan elektrische vloerverwarming? Wat zou jij ons adviseren? (de woonoppervlakte van de woning bedraagt ongeveer 50-60m2 per verdieping en de zolder met platdak iets kleiner)
  Alvast dank,
  Sem

 19. Arie G. Says:

  @Sem,
  Zoals in het artikel is berekend is gasverwarming voordeliger dan elektrische vloerverwarming.
  Als je in de toekomst kijkt, zal Nederland op termijn gasloos zijn en moet je naar klimaatneutrale woningen en naar efficiënte manieren om je huis te verwarmen. Met watervloerverwarming heb je het voordeel dat je in de tijd dat er nog gas is, deze kunt aansluiten op een CV-ketel.
  Maar er zijn ook mogelijkheden om je huis elektrisch te verwarmen met een lucht/water-warmtepomp, een soort omgekeerde airco. Dan haal je uit 1 kWh elektrische energie 4 kWh warmte-energie. Zo’n lucht/waterwarmtepomp kun je gemakkelijk aansluiten op watervloerverwarming. Vloerverwarming is een vorm van LTV (lage temperatuur verwarming). Het rendement van een warmtepomp is hoger naarmate de benodigde temperatuur lager is. Bij vloerverwarming heb je slechts een temperatuur nodig van tussen de 30 en 40 graden.
  Daar je een huis hebt uit 1998 zal het met de isolatiewaarde wel goed zitten. De badkamer zou ik ook op die manier verwarmen, of eventueel met een infrarood paneel. Dat is weliswaar een vorm van elektrische verwarming, maar die hoeft niet de hele dag aan te staan. Dat is gemakkelijk te doseren warmte.
  Bij elektrische vloerverwarming levert 1 kWh ook maar 1 kWh warmte-energie. Daarmee bereik je geen winst. Die winst wordt ook wel COP (coëfficiënt of performance)genoemd. Bij lucht/water-warmtepompen is die ongeveer 4, bij elektrische vloerverwarming 1.

 20. Sem Says:

  Arie,
  Bedankt voor je reactie! Dat systeem hebben we momenteel in ons appartement (huur) ook en zijn er wel tevreden mee, vooral ook in de zomer. We hebben echter begrepen dat dit nogal een dure investering zal zijn voor een particulier. We zijn starters en willen wel graag de basis goed hebben natuurlijk, maar het moet ook betaalbaar blijven.
  Ik heb overigens ook gelezen dat er een hybride(water)pomp bestaat en dat die nog wel betaalbaar zou kunnen zijn. Heb jij nog verdere tips of ken jij bedrijven die je wat dit betreft kunt aanbevelen?
  Groet,
  Sem

 21. Arie G. Says:

  Sem,
  Ik heb er helaas geen ervaring in. Ik heb in mijn eigen huis in 1996 vloerverwarming aangelegd.
  Dat kan dienen als voorbereiding op de gasloze toekomst. Of ik dat nog meemaak weet ik niet. Ik denk dat ik nog wel een maal mijn HR-ketel zal vervangen. Ik heb wel een opbrengst van 1700 kWh met mijn zonnepanelen hetgeen 400 meer is dan mijn jaarlijks gebruik.
  Je moet wellicht zoeken op Internet of bij het tweakersforum:
  https://tweakers.net/tag/Warmtepomp/forum/

 22. Marjon Says:

  Ik heb ook een vraag: wij zijn een huis aan het bouwen, maar de installateur wil met een koppeling werken om de vloerverwarming in de badkamer aan te leggen. Ik heb gehoord, dat dat geen goede keuze is, dat de slang van beneden af moet komen vanuit de vloerverwarmingsverdeler. Klopt dit?
  En wat zouden jullie dan adviseren hoe de vloerverwarming in de badkamer aan te leggen?

 23. Arie G. Says:

  Beste Marjon,

  Het is sowieso verstandig om ook de badkamerverwarming aan te sluiten op de centrale verwarming. Dat kan via een slang op de verdeler, maar als er door of langs de badkamer een cv-leiding loopt voor verwarming in een ander vertrek kun je ook vloerverwarming aansluiten op de retourleiding van het CV-systeem. Als je zoekt in Google met: “vloerverwarming badkamer op retourleiding”, vind je vast wel een oplossing. Ook een goede installateur weet op welke manier je dat oplost.
  Zeker als je lange termijn keuzes maakt, is vloerverwarming een goede optie. Op langere termijn gaan we naar een gasloos Nederland en kun je een lucht/water-warmtepomp toepassen die je dan kunt aansluiten op je vloerverwarming. Het energieverbruik is dan een kwart van het verbruik t.o.v. elektrische vloerverwarming.

 24. Ron B. Says:

  Er zijn hier wel wat mogelijkheden vergeten : ik heb 16 zonnepanelen , pal op het zuiden en in een hoek van 28 graden die jaarlijks rond 4000 kWh leveren.
  Mijn eigen verbruik is ongeveer 2500 kWh , dus na saldering blijft ca 1500 kWh uur over als “surplus”, bij teruglevering aan de provider levert dat 6,8 c/kWh op.
  Heel toevallig is 8,8 (gas versus electrisch in joules) x 6,8 = 60 cent.
  Dit electrisch overschot gebruiken voor vloerverwarming is dus net zo duur als gas.
  De aanleg van electrische vloerverwarming is minder ingrijpend als met CV-water en daardoor goedkopen waardoor de keuze in onze badkamer op electrisch is gevallen.
  Bij het aanpassen van de salderingsregeling in 2020 wordt dit natuurlijk anders , maar de trend om af willen van aardgas zou ook een rol moeten spelen bij de besluitvorming.

 25. Arie G. Says:

  @Ron,
  Ik begrijp je afweging. Maar elektrisch je vloer verwarmen wordt duurder als de saldering (gedeeltelijk) weg valt.
  Daarom zou je kunnen overwegen om je badkamer te verwarmen met een infrarood paneel. Voor je vloer warm is, moet je de vloerverwarming een paar uur van te voren aanzetten. De stralingswarmte van een IR-paneel werkt veel directer. Je zou hem aan de badkamerlichtschakelaar kunnen koppelen.

 26. R vd H Says:

  Mooie discussie! Sta mij toe op basis van eigen ervaringen wat toe te voegen.

  Wij hebben vorig jaar ons nieuw aangekochte jaren ’50 huis uiteindelijk geheel voorzien van elektrische vloerverwarming van Speedheat, nadat we de nodige isolatiemaatregelen hadden getroffen (spouw, kruipruimte, dak). DE grote winst is gelegen in de ruimtewinst: geen radiatoren meer, geen leidingen meer en geen ketel meer. Warmtepomp kost loeiveel ruimte en is onderhoudsgevoelig, waarbij een vloerverwarming met leidingen bij ons niet kon door de houten ondervloerenvloeren. Bovendien gaat het dan om lage temperatuurverwarming en moesten we in dat geval sowieso andere radiatoren aanschaffen (bestaande waren uit de jaren ’80). IR panelen zien er niet uit aan een mooi gestuct plafond, dus die vielen af.

  Zo werden we bijkans in de armen gedreven van de elektrische verwarmingsmogelijkheden, en gelukkig maar! Geen traditionele installateur die hiermee bekend is, maar nu komen ze alsnog allemaal kijken. Doordat je per ruimte een thermostaat hebt, is het verbruik goed te beheersen en zijn we qua kosten niet hoger uitgekomen. Dat zal zeker ook komen door de isolatiemaatregelen, maar anderszins bewonen we nu een huis met 4 personen waar dat eerst door 2 personen werd bewoond, en is er een volledige zolderverdieping met 2 kamers en een badkamer bijgekomen. Doordat we geheel van het gas af zijn (warm water via doorstroomverwarmers, koken op inductie) kan ik echter niet precies zien hoe de verwarmingskosten zich verhouden: ik kan alleen totaalbedragen vergelijken. In aanschaf waren we in ieder geval goedkoper uit dan met een traditioneel systeem.

  Betrekken we de ecologische ‘footprint’ erbij, dan vallen de traditionele verwarmingssystemen met radiatoren allemaal af. Bekijk de bizarre hoeveelheid materiaal die daarvoor nodig is in vergelijking met enkele doosjes draad. Er kwam een berg metaal uit dit huis van ruim 2 meter aan radiatoren, leidingen, ketel etc. en daarvoor in de plaats kwamen een paar doosjes draad van 1 mm. Kon 1 persoon in één keer naar binnen dragen.

  Verder hebben we niet meer de risico’s die bij gas horen, en evenmin het lekkage risico dat bij verwarmingssystemen met water hoort.

  Tenslotte komen er nog zonnepanelen (om een deel van de stroom zelf op te wekken),en koop ik groen Hollandse windstroom.

  Conclusie: mijn hele gezin vindt de elektrische vloerverwarming geweldig (snel en zeer comfortabel), en ik zal nooit, maar dan ook echt nooit, meer een huis met radiatoren, pompen etc nemen. Al dat staal neemt belachelijk veel plaats in, geeft veel minder comfortabele warmte en beperkt je qua inrichtingsmogelijkheden en staat in de huidige nieuwbouw veelal uit (vanwege de lage EPC door zeer goede isolatie).

 27. Priit U. Says:

  @ CEO of H:

  I fully agree with Your approach that the footprint of electrical cable is much smaller than the conventional central heating equipment. And in combination of solar panels it can almost completely vanish the cost of the house energy consumption, because the house itself storages the energy overnight from the solar panels which produce energy on the day time.

  If You want to get Your energy cost even more lower then You should try out the smartest electrical floor heating thermostat on the market http://www.themo.ee

  With Themo You can take the advantage of the excess energy of Your solar panels and also the low electricity spot prices. As a matter of fact the electricity hourly spot prices are the lowest when there is a lot of wind energy in the system. Therefore it basically means that You heat Your house directly from the renewable wind energy. This is really a sustainable solution for a long term.

  Therefore if You are interested to lower Your cost of electrical floor heating and care about the environmental impact use Themo thermostat.

  https://themo.ee/en/

 28. Arie G. Says:

  @ R vd H
  Het zal best zo zijn dat je je huis goed elektrisch kunt verwarmen, zeker als het goed geïsoleerd is. Toch heb ik mijn bedenkingen.
  Je geeft aan dat je het verbruik met PV-panelen gaat compenseren. Momenteel kun je met de huidige saldeerregeling hiervan optimaal profiteren. Maar als deze regeling wordt afgebouwd, wordt elektrisch verwarmen minder aantrekkelijk. De in de zomer verkregen PV-energie kun je niet opslaan voor gebruik in de winter.
  Daarom pleit ik voor het gebruik van warmtepompen, waarbij je het elektriciteitsverbruik met een factor 3 à 4 reduceert t.o.v. elektrische verwarming. Hierbij is een lucht/water warmtepomp te prefereren boven een lucht/lucht warmtepomp, omdat je dan kunt volstaan met een lage-temperatuurverwarming met een iets hoger rendement.
  Ik heb zelf in mijn hoekhuis een CV-installatie met vloerverwarming in de woonkamer. Met mijn zonnepanelen produceer ik jaarlijks 2200 kWh, waarvan ik er 1300 gebruik. Met mijn maandbedrag kom ik zo ongeveer uit op €58. Door een jaarlijkse overstap naar een andere leverancier is dat maandbedrag momenteel €40.
  In de gasloze toekomst zou ik zeker overstappen op een lucht/water-warmtepomp, die ik zo op mijn verwarming kan aansluiten.

 29. D.M.H. Says:

  Heren,

  Ik heb veel maar niet alle reacties en inzendingen gelezen.
  Daarom het volgende, we (Nederland) gaan minder gas oppompen uit Groningen de regering wil dat we nieuwe cv ketels gaan aanschaffen die elektrisch werken.
  Gezien de berekeningen die Arie G ons heeft laten zien slaat dit helemaal nergens op.
  En omdat we minder eigen gas zullen hebben en meer uit het buitenland zullen moeten kopen zal dit invloed hebben op de prijs (duurder).
  Hoe gaan we nu om met de berekeningen, het is me duidelijk dat elektrisch duurder is(lagere rendement) maar als het gas weer duurder word dan…..
  Ik zelf ben van plan een verbouwing te gaan doen in het voorjaar waarbij de oude jaren 70 vloer zal worden vervangen door een hoog geïsoleerde vloer en i.v.m. de geringe inbouw hoogte ben ik interesseert in elektrische vloerverwarming.
  Ik ga nooit over 1 nacht ijs dat is de reden dat ik op dit forum terecht gekomen ben.
  m.v.g. D.M.H.

 30. Arie G. Says:

  @D.M.H.,

  Je conclusie m.b.t. elektrische ketels is niet helemaal juist. Er wordt momenteel sterk ingezet op warmtepompen eventueel in combinatie met een CV-ketel op aardgas. Bij warmtepompen haal je een factor 3 tot 5 meer energie dan dat je er elektrisch instopt. Die verhouding noemt men de COP (coëfficiënt of performance).
  Er zijn verschillende soorten warmtepompen (zie https://warmtepomp-weetjes.nl/). Puur elektrisch verwarmen zorgt voor een hoge energierekening. Ik zou zelf adviseren om een warmtepomp te koppelen aan een bestaande watervloerverwarming of aan radiatoren. Het rendement daarvan is in de regel hoger dan lucht/lucht-warmtepompen. Aardgasaansluitingen zullen op den duur verdwijnen. Dan heb je wat dat betreft geen kosten meer van de netbeheerder.

 31. D.M.H. Says:

  Oke duidelijk.
  Wat voor mij echter nog niet duidelijk is waar moet ik de bron vandaan halen.
  Ik denk niet dat het voor mij mogelijk is om de warmte hier uit de grond te halen, industrie is ook niet echt hier voor handen.
  Zonne energie wil ik gaan gebruiken voor elektriciteit.
  Of verwacht je dat in de toekomst overal warmte leidingen door de straten gaan lopen waar iedereen zijn warmte kan gaan aftappen?(toch nog een netbeheerder).
  Ik zie in dat deze reverse koeltechniek best een toekomst kan hebben, maar er zijn in mijn ogen toch nog een paar zaken die nog geregeld zullen moeten worden.
  Bedankt voor je reactie en ik ben benieuwd naar je visie.
  Gr D.M.H.

 32. Arie G. Says:

  Beste D.M/H.,

  Een warmtepomp hoeft niet per se zijn warmte uit de grond te halen. Als je kijkt op https://warmtepompplein.nl/warmtepomp-werking/
  ze je dat er verschillende soorten warmtepompen zijn. Veel wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van lucht/lucht of lucht/water- warmtepompen, die de warmtebron uit de buitenlucht halen. Het is een soort omgekeerde airco. Deze zijn een factor 3 tot 4 keer zuiniger met elektriciteit dan elektrische vloerverwarming.

 33. roland Says:

  @Arie,
  @: “lucht/lucht of lucht/water- warmtepompen zijn een factor 3 tot 4 keer zuiniger met elektriciteit dan elektrische vloerverwarming.”
  – maar ook veel duurder en die besparing geldt alleen voor een “woning die goed geïsoleerd is”, zoals die site vermeldt. Anders is een hybridepomp beter, veel) goedkoper en bij vorst waarschijnlijk zuiniger.

 34. Arie G. Says:

  @Roland,
  Ik ben het niet met je oneens, want bij een lage buitentemperatuur neemt het rendement van een luchtwarmtepomp af. Maar als je in een tijd waarin gesproken wordt over gasloze aansluitingen nu nog zou moeten investeren is een hybride warmtepomp (dus een combi van warmtepomp met CV-ketel) vermoedelijk duurder dan een lucht/lucht warmtepomp.
  Het probleem wat je dan wel krijgt is je tapwater. Voor een stroom van 6 liter/minuut heb je een vermogen nodig van circa 24 kW en dat is geen probleem voor een CV-ketel. Als je dat elektrisch wilt doen heb je een boiler nodig om dat te bereiken.

 35. roland Says:

  @Arie,
  @: “in een tijd waarin gesproken wordt over gasloze aansluitingen”
  Dergelijke grootspraak, zonder enig uitvoeringsplan met tijdschema, is ongeloofwaardig, zeker zolang grootverbruikers probleemloos verder groeien met hun energieverbruik. Een hybridepomp vermindert direct het energieverbuik

  – De jaarlijkse groei van Schiphol heeft meer klimaatgevolgen dan de opbrengst van alle zonnepanelen bij elkaar

 36. Jeroen van Agt Says:

  @roland,

  Iedereen in NL moet van het gas af. Als je nu opnieuw gaat investeren in een hybride systeem met daarin een traditionele CV ketel dan weet je zeker dat je die over een paar jaar weer eruit mag gooien. Dat is dus een misinvestering.

  Het is natuurlijk veel verstandiger om dan direct voor 100% elektrisch te gaan met een warmtepomp. Dan ben je wel toekomst bestendig.

 37. Arie G. Says:

  @ Jeroen,

  Ook ik heb mijn twijfels om nog te gaan investeren in een hybriede systeem.
  Wat dat betreft kijk ik met veel interesse naar nieuwe ontwikkelingen en zeker ook naar PVT-systemen. Met voldoende dakoppervlak zou een dergelijk systeem genoeg energie kunnen opvangen om een redelijk goed geïsoleerd huis te verwarmen. Je hebt dan ook geen problemen met de plaatsing van een niet geruisloze luchtwarmtepomp waarvoor je dan ook nog een plek moet zien te vinden aan een gevel.

 38. Pieter Ypeij Says:

  Mijn inziens wordt het gebruik van warmtepompen behoorlijk gelobbyd. Rendementen aangegeven door COP veel groter dan 1 zijn geen uitzondering. De rekentruc die daarvoor wordt toegepast is dat de toegevoegde energie wordt opgeteld bij de energie waarvan het wordt uitgehaald (soms de buitenlucht soms grondwater) en gedeeld door de toegevoegde energie. Je komt dan altijd boven een COP van 1 uit. Je kunt de COP ook berekenen door COP = (273 + gewenste T in graden Celsius)/(gewenste T in graden celsius minus buitentemperatuur). Meestal is de gewenste temperatuur de vloertemperatuur zo’n 30 à 35 graden. Een COP A7/W35 = 4,7 geeft een rendement aan van 4,7 echter in werkelijkheid zou dat 11 moeten zijn. Dat wordt veroorzaakt door verliezen in de pomp, en de warmtewisselaars. Verder is het nogal vreemd dat lucht van buiten wordt gebruikt om via de warmtepomp deze verder op te warmen en via warmtewisselaars in naar de vloerverwarming wordt geleid. Waarom wordt niet de toegevoerde lucht in de woonkamer gebruikt dan moet de COP toch omhoogschieten?
  De rekentruc bij warmtepompen zit hem in het feit dat de energie (in graden Kelvin) in de woonkamer wordt gedeeld door de toegevoegde energie om dat te verkrijgen.
  Op die manier kun je de warmtepomp vervangen door de buitenlucht te verwarmen met elektrische verwarming het principe is dan gewoon hetzelfde. En dat zal iedereen wel erg raar vinden.
  Volgens mij is daarom elektrische vloerverwarming (geen verliezen) ingesteld op 30 à 35 graden goedkoper in gebruik dan een warmtepomp.

 39. Arie G. Says:

  Beste Pieter,

  Je maakt bij je berekening een redenatiefout. De lucht die een warmtepomp gebruikt wordt niet opgewarmd, maar afgekoeld in een warmtewisselaar. De warmtepomp gebruikte de warmte die hierbij wordt afgegeven. De energie die hierbij wordt onttrokken wordt samen met de benodigde energie van de compressor naar het te verwarmen object gevoerd. Als je de totaal hierbij verkregen energie deelt door de energie van de warmtepomp (+ ventilator) krijg je de COP (coëfficïent of performance) die afhankelijk is van de temperatuur van de buitenlucht, maar meestal hoger is dan 3.
  Bij elektrische vloerverwarming is de COP in feite altijd 1.
  Zie ook: https://warmtepomp-weetjes.nl/warmtepomp/toepassing/

 40. Rob Says:

  Mooie berekening. Maar ik heb een aanvullende vraag ik koop een huis met een beton op zand vloer. deze kan ik niet isoleren van onderzijde.

  Opties, vloer eruit en opnieuw opbouwen, of van boven isoleren of 2 centimeter eruit frezen en dan isoleren.

  Mijn oplossing voor dit hui is vloer isoleren met 2 cm isolatiemateriaal en dan elektrische vloerverwarming voor comfort aanleggen. Daarbij de radiators halveren en een houtkachel toepassen.

  De houtkachel is voor de avond en de sfeer. Als ik deze aansteek wil ik dat de vloer niet teveel warmte blijft afgeven vandaar elektrich en geen waterverwarmde vloer.

  de radiatoren zijn voor de echte koude dagen om bij te verwarmen.

  de energie voor het elektrische wek ik op met zonnepanelen.

  Nu is mijn vraag vooral wat moet ik op de vloer toepassen en welke isolatie is dan goed genoeg. of moet de vloer er alsnog uit en helemaal opnieuw opbouwen.

  hoor graag van u.

  Rob

 41. Arie G. Says:

  Beste Rob,

  Ik begrijp je probleem. Je moet je wel realiseren dat elektrisch verwarmen 2,5 keer zo duur is als verwarmen met aardgas. En een houtkachel kan wel sfeervol zijn, maar ikzelf heb er geen, diverse buren wel en dat maakt dat mijn vrouw dan liever niet in de tuin werkt vanwege de stank. Maar dat kan liggen aan het type houtkachel.
  Het verwarmen met watervloerverwarming heeft in ieder geval mijn voorkeur, maar dan moet je deze wel leggen op een isolatielaag t.o.v. de ondervloer. Als je de betonlaag waarin de verwarming ligt niet al te dik maakt, is de opwarm- en afkoeltijd niet al te lang en kun je ‘s avonds gewoon je houtkachel gebruiken.
  Je huis mits goed geïsoleerd is dan geschikt om later te verwarmen met een warmtepomp, die uit 1 kWh elektrische energie 3 à 4 kWh warmte-energie haalt. De COP is dus 3 à 4. Bij elektrische vloerverwarming is de COP 1 en krijg je een hoge energierekening.

  Je kan dat natuurlijk wel compenseren met zonnepanelen. Je kan nu nog salderen en je opbrengst aftrekken van je gebruik in financiële zin.
  Maar als de saldering op termijn wordt afgebouwd, krijg je op termijn maar een cent of 7 i.p.v. 21 cent voor de teruggeleverde energie, omdat je dan geen energiebelasting meer terugkrijgt.
  Ik heb zelf in 1996 van mijn betonvloer (broodjesvloer) de deklaag laten verwijderen, daarbovenop een isolatielaag van circa 1 cm gelegd.
  Daarna is de vloerverwarming aangelegd die daarna is ondergestort met een laag beton. Hierdoor is mijn huis geschikt om op termijn te laten verwarmen door een warmtepomp, die een hoger rendement heeft naarmate de geleverde watertemperatuur lager is.

 42. Martijn Says:

  Als ik op een benedenverdieping van een tussenwoning (50m2) vloerverwarming leg die het hele jaar aanstaan op 20/21 graden, met hoeveel kwh neemt dan mijn energieverbruik toe?

  Verbruik van een gemiddeld gezin is 4000 kwh per jaar
  11 zonnepanelen zouden 2700 kwh opleveren
  Elektrische vloervarming kost …? kwh

  Zo zou je een goede berekening kunnen maken van de energiekosten die overblijven.

  Hopelijk kan iemand hier antwoord op geven.

 43. Raoul Says:

  Ik ben ook benieuwd naar de stelling van Martijn.

  Er zijn natuurlijk wel een aantal variabelen (m3, weer, isolatiewaarde en gebruik) maar het lijkt mij toch wel dat er iemand een bepaalde hypotheses heeft getoetst?

  In de stelling van Martijn zou ik wel het een en ander aanpassen. Ik zou de m2 opsplitsen in ruimtes (woonkamer / slaapkamer en badkamer) waar de temperaturen verschillen + het aantal te gebruiken uren inzichtelijk gemaakt worden. Op de slaapkamer mag het best 16 graden zijn aangezien maar in de woonkamer verwachten we wel 20 graden.

  Wie o wie heeft vloerverwarming en hoe groot zijn de oppervlaktes en hoe goed is het geïsoleerd en hoeveel wordt het gebruikt.

 44. Arie Says:

  @ Martijn,
  De isolatiewaarde zal afhankelijk zijn van het bouwjaar van de woning en de achteraf genomen maatregelen.
  Maar bij een 50 m2 vloer met 20/21 graden zou je met gas kunnen uitkomen op z’n 1000 m3 gas.
  Als je bedenkt dat een kuub gas een verbrandingswarmte levert van 9 kWh, zou je bij een ketelrendement van 85% verwachten dat je circa 7400 kWh aan stookkosten kwijt bent.

 45. skrotbil Says:

  Als ik op een benedenverdieping van een tussenwoning (50m2) vloerverwarming leg die het hele jaar aanstaan op 20/21 graden, met hoeveel kwh neemt dan mijn energieverbruik toe?

 46. Ruud Says:

  Ik overweeg elektrische vloerverwarming te leggen in een stuk nieuwbouw (20 m2).

  Reden: nu kan het nog, de 15 mm parketvloer ligt nog niet. Een watersysteem (cv) is geen optie, ik heb namelijk hete luchtverwarming.

  Doel: bijverwarming indien de hete lucht het niet redt. Tweede doel, als de salderingsregeling zonnepanelen vervalt de niet gebruikte energie in de vloer te stoppen. Buffer is beperkt, maar beter dan moet gebruiken denk ik. Zijn of komen vast slimme schakelaars die de verwarming alleen inschakelen bij zon (opbrengst panelen).

 47. Arie G. Says:

  @ skrotbil
  Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag.
  Elektrisch verwarmen is momenteel nog een factor 2,5 duurder dan verwarming met aardgas. Als je normaal in een tussenwoning 1200 kuub gas (1000 voor verwarming en 200 voor tapwater)per jaar zou gebruiken kom je uit op een kostenpost van € 840 euro, waarvan € 700 voor verwarming.
  Als je in de plaats daarvan elektrische vloerverwarming neemt, ben je alleen aan verwarming circa 8000 kWh kwijt. Dat kost je dus ongeveer € 1600 per jaar.
  Met een warmtepomp kost je dat circa 2200 kWh, maar dan zul je de woning moeten inrichten voor lage temperatuurverwarming, dus vloerverwarming of radiatoren met een groot oppervlak.

 48. Arie G. Says:

  @Ruud,

  Ik denk dat de bufferwerking in jouw geval heel beperkt zal zijn. Dan moet je flink wat massa in je vloer hebben om er voldoende energie in op te slaan. En dan is er nog het probleem dat je de afname van de energie in de opgewarmde vloer niet kunt doseren.
  je zou ook een paar infrarood panelen kunnen nemen om als in het voor- en najaar de zon schijnt de zithoek te verwarmen. Dan kun je de zonnepaneelenergie gelijk gebruiken.
  Met warm water kun je gemakkelijker bufferen, maar dat blijkt geen optie.
  Ik heb er geen kant-en-klare oplossing voor.

 49. william Says:

  Ik zit hier met grofweg zelfde keuzes als eerdere schrijvers.
  Aanbouw, 15m2 met 140mm pir dak, 90mm pir wanden, betonnen vloerplaat met daarop 120mm pir vloerisolatie waar de afwerkvloer op moet komen. De afwerkvloer zou met standaard vloerverwarming kunnen, of elektrische vv met bijv de magnum kabel van 7mm dik, of ik kan voor IR panelen gaan.
  Het gaat om een garage/schuur met een daarin een klassieke motorfiets en veel gereedschap voor sleutelen en houtbewerking wat allemaal vochtvrij moet blijven.
  Een ruimte waar je moet kunnen werken/sleutelen/klussen en die je dus relatief snel wat warmer moet kunnen maken maar waar je tegelijkertijd ook een minimum basis temperatuur moet kunnen instellen. Eventuele toekomstige bewoners zouden het bij de woning kunnen trekken.
  Wat is hier wijsheid?

 50. Arie G. Says:

  William,

  In jouw geval zou ik je adviseren om een paar infrarood panelen te gebruiken. Want elektrische vloerverwarming werkt trager en je verwarmt ook je vloer, terwijl je alleen de ruimte wilt verwarmen.
  De IR-panelen kun je inschakelen op het moment dat je in de ruimte gaat werken.
  Als je de ruimte continu op een bepaalde temperatuur wilt houden,zou je elektrische vloerverwarming kunnen overwegen, maar vergis je niet in de kosten. Bij een kennis waar elektrische vloerverwarming in de badkamer was aangebracht, was het dagverbruik in de winter circa 8 kWh per dag.
  Vloerverwarming op waterbasis is nog altijd het voordeligst. Er zijn thermostaatknoppen in de handel die je kunt programmeren en/of bedienen met je mobiel.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in