OliNo

Duurzame Energie

Philips TL buis 36W-120 cm kleurcode 840 vs Led-TL

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Spaarlampen Geef een reactie

In dit artikel meet ik een 120 cm TL buis van het merk Philips door. Deze was geselecteerd door de firma Ledlight Europe om het eens direct te vergelijken met hun 120 cm led-TL 5000K buis.
De meting is uitgevoerd bij plaatsing van de TL-buis in een TL-armatuur zonder reflector, en met een wit-achtige natuurstenen achtergrond. Zodoende is er wat reflectie, wat ik ook kan verwachten wanneer deze TL buis in een armatuur aan het plafond wordt gemonteerd.
Om kort te gaan, de led-TL buis is efficiënter dan de gewone TL buis namelijk een factor twee efficiënter. De TL geeft wel meer licht in totaal, en het verschil met de led-TL is kleiner dan eerder bij een 60 cm TL buis gemeten.

/wp-content/uploads/2008/articles/Philips_36W_840_TL_buis_120cm_small.jpg

Zie ook de lampenportal voor meer onafhankelijk doorgemeten Philips LED-lampen

De meetopstelling

De TL buizen meet ik buiten om zo geen ongewilde reflecties mee te meten.
De TL buizen meet ik wanneer het donker is, om zo geen omgevingslicht mee te meten.
Ik leg de TL buis (in een TL-armatuur zonder reflector) op een wit-achtige natuurstenen ondergrond. Hiermee heb ik reflecties van het TL licht die ik meemeet, want in praktische situaties zal er altijd wel wat gereflecteerd worden van het TL licht. Zie ook de uitgebreidere uitleg in dit artikel.

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde TL (wit-achtige achtergrond) waarde led-TL opmerking
Kleurtemperatuur 3750 K 5650 K Beide lampen zijn koelwit. De led-TL koeler wit. Dit is waarschijnlijk niet zo van belang omdat beide lampen toch niet inzetbaar zijn als sfeerlichtlamp, maar voor gebruik in fabrieksruimtes.
Lichtsterkte Iv 316 Cd 366 Cd Beide TLs zijn erg fel.
Stralingshoek rondom 100 ° De Philips TL is een rondomstraler, de led TL heeft een relatief brede straalhoek van 100 ° en is geen rondomstraler, dus ook geen reflectieverlies.
Vermogen P 45.5 W 15.3 W Op de TL-buis zelf staat 36 W. Er is dus verlies, en nadere metingen laten zien dat het zit in het voorschakelapparaat.
Wel is duidelijk dat de led-TL veel minder vermogen opneemt, ongeveer 1/3e.
Power Factor 0.48 0.8 Een power factor van 0.48, wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er 1.8 VAr aan blindvermogen is. Let op, deze waarde is sterk afhankelijk van het gebruiikte armatuur. Duurdere armaturen zullen een correctie toepassen middels een extra condensator aan te sluiten, waarmee de PF dichtbij 1 te krijgen is.
Voor de led-TL geldt dat de powerfactor van 0.8 behoort bij het voorschakelapparaat dat in de buis zelf verwerkt zit. Correctie moet dan extern gebeuren; echter een waarde van 0.8 is al niet verkeerd.
Lichtstroom 1950 lm 1300 lm De conventionele TL buis geeft meer licht dan de led-TL.
Efficiëntie 43 lm/W 85 lm/W De TL buis, in een armatuur waar wat additioneel verlies in het voorschakelapparaat gaat zitten, haalt de helft van de efficiëntie dan dat van een vergelijkbare led-TL buis. Dus dit scheelt enorm in de elektriciteitskosten.
De TL-buis geeft wel meer licht in totaal.
CRI_Ra 82 74 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze 82 is best hoog voor een TL. Philips adverteert ook met deze TLs dat ze een hoge CRI hebben.
De led-TL geeft een iets lagere maar nog steeds vergelijkbare waarde. Zie ook de extra uitleg over CRI die ik geef.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,39 en y=0,38 x=0,33 en y=0,36 De led-Tl geeft kouder wit licht.
Fitting TL TL TL-buis fitting
Diameter 26 mm 30 mm  
Lengte 1200 mm 1200 mm  
Algemene opmerkingen     De power factor is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de TL-armatuur. Goedkoop betekent geen PF-correctie en een minimale dimensionering van het VoorSchakelApparaat (de spoel) dus brommen en warm worden ervan. Goedkoop betekent ook mechanisch niet zo soepeltjes de buis in- en uitplaatsen. Geen aanrader voor bedrijven, koop dan een betere/duurdere.
Verlichtingssterkte en vermogen van de conventionele TL zijn afhankelijk van de spanningsfluctuaties.

E_v op 1 meter afstand

Philips<em>36W</em>840<em>TL_buis</em>120cm E_v op 1 m”/><br />
<em>De verlichtingssterkte op 1 meter afstand, bij de wit-achtige achtergrond</em>    </p>
<p>De TL geeft fel licht af. Deze waarde is gemeten op 1 meter afstand van het midden van de buis, en dan recht onder de buis.<br />
Verder is de lamp een rondomstraler. Het patroon is afkomstig van de reflecties die gemeten worden; wanneer ik op 0 graden meet, zie ik de buis en de reflecties op de achtergrond. Wanneer ik op 90 graden meet, zie ik de buis, en aan de ene kant reflecties en aan de andere kant het donkere van de nacht..<br />
Bij het meten aan deze lichtopbrengst kan het zijn dat de netspanning heeft gefluctueerd. Bij deze lamp heeft dit invloed op de verlichtingssterkte; zie ook dit gedeelte over <a href=de spanningsfluctuaties.

E_v als functie van afstand

/wp-content/uploads/2008/articles/Philips_36W_840_TL_buis_120cm_lux_en_afstand_small.png
De verlichtingssterkte als functie van de afstand

De E_v is niet berekend maar gemeten, omdat ik niet mag uitgaan van een puntbron. De TL is een lijnbron, en daarbij geldt het kwadratisch verband tussen afstand en verlichtingssterkte niet. Zie ook dit artikel voor meer uitleg over het waarom.

Lichtstroom

Via een set van metingen heb ik de verlichtingssterktes bepaald rondom de TL. Deze zijn dan om te rekenen in een lichtstroom. Zie voor meer uitleg over de metingen dit artikel over de led-TL lichtstroommeting.
Hierbij de link naar de ruwe meetgegevens:
Link naar spreadsheet voor lampmetingen aan de TL in een conventioneel TL armatuur.

Efficiëntie

Een hoger verwachtte waarde dan 43 lm/W.

Een power factor van 0.48 is te wijten aan de kwaliteit van het TL-armatuur. Ik heb deze geleend van een vriend. Dit armatuur is al beter dan een heel goedkope bij de Praxis, waarbij ik een PF van 0.31 meet. Toch zullen we nog zien dat er dubbele TL-armaturen zijn die een PF van nabij de 1 hebben, en dit realiseren door het toepassen van een condensator in serie.
Een PF van 0.48 wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er 1.8 VAr aan blindvermogen is. Zie ook dit artikel over PF.

Een lager gedeelte aan zuiver blindstroom (R) betekent voor bedrijven dat ze dus minder voor blindstroom hoeven te betalen.
Particulieren hoeven niet voor hun (beetje) blindstroom te betalen, waarschijnlijk omdat het installeren van een blindstroommeter en de administratieve afhandeling duurder is dan het terugverdienen middels betalingen voor blindstroom.

Parameter direct op net
Netspanning 230 V
Lampstroom 414 mA
Vermogen P 45.5 W
Schijnbaar vermogen S 95 VA
PF 0.48

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/Philips_36W_840_TL_buis_120cm_spectrum_small.png
Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 3750 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.
Dit spectrum geeft heel veel pieken aan; er zal een mengsel van fosforen gebruikt zijn.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/Philips_36W_840_TL_buis_120cm_chromaticity_small.png
Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is helder wit, en ligt mooi op het pad van de zwarte straler.
De kleurcoördinaten zijn x=0,39 en y=0,38.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.
/wp-content/uploads/2008/articles/Philips_36W_840_TL_buis_120cm_spanningsafhankelijkheid_small.png
Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

Er is afhankelijkheid van de netspanning; de verlichtingssterkte, het vermogen variëren mee met de lampspanning; de kleurtemperatuur blijft stabiel (kijk naar de percentagesop de y-schaal).
Het vermogen van de TL-buis alleen is sterk afhankelijk van de stroom erdoorheen; bij een grotere stroom (agv een grotere netspanning) dan is de spanningsval over de TL-buis zelfs kleiner. Zonder voorschakelapparaat zou de TL-buis, bij direct aansluiten op het net, heel snel steeds hogere stromen opnemen en vermogen opnemen en kapot gaan.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.
CRI van led-Tl buis
Kleurweergave-index van de Tl
Je ziet dat de Philips TL de gespecificeerde CRI waarde van 80 waarmaakt. Zie voor verdere uitleg dit artikel.

47 Reacties to “Philips TL buis 36W-120 cm kleurcode 840 vs Led-TL”

  1. harold Says:

    is er ook een conlusie te trekken met betrekking tot de vergelijking TL versus LED? M.a.w.zijn ze naar jouw mening 1op1 uitwisselbaar?

  2. mvdsteen Says:

    @ Harold
    Als je bedoelt de Tl versus led-TL dan zou ik kiezen voor de led-TL. Diegene die ik gemeten heb, hebben een grotere efficiëntie, passen zelfs in de bestaande armaturen (vermits de starter eruit gehaald is) en gaan wellicht langer mee dan de gewone TLs (voor dit laatste statement maak ik nog eens een extra meting, om de temperatuur van de starter en de spanning over de led-TL te meten).
    De power factor van de led-TLs die ik gemeten heb ligt in de buurt van de 0.8. Heb je een gewone TL-bak, dan kan deze veel lager liggen, en heb je meer blindstroom, waar bedrijven voor betalen. Je kunt ook betere TL-bakken kopen, die corrigeren voor de PowerFactor, waar je dan ook wat meer voor betaald.
    Verder hebben de door mij doorgemeten led-TLs een stralingshoek van 100 graden. Dat is niet zo groot als een gewone TL buis, maar is al best groot; je hebt dus een groot gebied verlicht.
    Let wel, ik mag niet generaliseren. Er zullen best led-TLs zijn waarvan het voorschakelapparaat niet zo goed is en een lagere PF geeft. Er zullen misschien ook led-TLs zijn waarvan de leds zelf niet zo efficient zijn en dus minder goed uitkomen. Vandaar dat ik het houd op de door mij doorgemeten led-TLs.

  3. Jeanne Eisenhut Says:

    What? You’re STILL working? Don’t you take a rest? Hey, just kidding. It’s really great to see another excellent article.

  4. Yiu Man Says:

    Leuk om de led-TL oplossingen van verschillende fabrikanten te zien.

    Wederom een erg creatieve meetopstelling en zeer duidelijke artikelen! 🙂

  5. davy Says:

    Heb je de meting van het vermogen uitgevoerd met het voorschakelapparaat (van een normale TL armatuur) weggenomen of nog actief? Maakt dit veel verschil (ik veronderstel dat, als je hem laat zitten en enkel de starter wegneemt, er toch nog wat verliezen optreden).

  6. mvdsteen Says:

    @Davy,
    Ik heb de led-TL gemeten direct aan de 230 V, dus zonder voorschakelapparatuur benodigd voor de gewone TL. Je kunt het ook zien aan de power factor, die voor de led-TL beter is dan voor de gewone TL.

  7. Henk Naafs Says:

    Zou deze led TL geschikt zijn om een schoolklas te voorzien van licht.
    De klas is voorzien van twaalf Tl buizen 58 watt.
    Zou de klas aan eventuele wettelijke verlichtingsnormen voldoen?
    Ik ben bereid dan te investeren in Twaalf led Tl’s en een proef te doen. Ik heb de beschikking over twaalf lokalen (eerst eentje).

    Graag commentaar.

    P.s. Goede test verslagen.

  8. mvdsteen Says:

    Beste Henk,
    Deze led-Tl geeft veel licht. Afhankelijk van de opstelling in je klas zou het voldoende kunnen zijn, echter garanderen kan ik het niet. Ik raad je aan direct contact te leggen met LedLightEurope’s contactpagina en dit voor te leggen.
    Natuurlijk, wanneer ik spreek met een gewone TL leverancier, dan zal deze zeggen dat de led-TL niet voldoende licht afgeeft (en in bovenstaand geval is het ook wat minder)dus dat het niet gaat. Een led-TL leverancier zal zeggen dat het in sommige gevallen toch kan omdat er een gunstigere verdeling van het licht is (geen licht naar boven en daardoor minder verlies) en dat het licht anders wordt ervaren. Ik ben zelf nog op zoek naar ervaringen van mensen met led-TL verlichting. Zelf heb ik mijn ervaringen op deze site geplaatst, waaronder ook een artikel over led-Tl toegepast in mijn garage. Het komt erop neer dat je eigenlijk moet uitproberen.
    Een voordeel is wel dat de led-TL een langere levensduur (zouden) moeten hebben, wat vervangingskosten bespaart. Verder is het verbruik lager.
    Ik heb zelf niet de levensduur gecontroleerd. De fabrikanten die leds maken, doen goede testen. Echter een led-TL en een ledlamp is een samenstelling van driver en led, en alles ingebouwd in een behuizing. Dit resulteert in een eigen warmteomgeving voor de led en de elektronica wat weer resulteert in een eigen levensduur. Vaak zijn deze niet getest en kan dus niet zomaar met zekerheid gesteld worden wat de levensduur zal zijn. Als hetgoed is, dan is er een vergelijk gemaakt met de omgevingstemperatuur van de led in de led-Tl of ledlamp, en de testresultaten van de afzonderlijke leds. Als deze niet (veel) van elkaar afwijken, kan wellicht wel gerelateerd worden aan de testgegevens van de fabrikant.

  9. Henk Naafs Says:

    Bedankt voor de heldere uitleg.
    Ik heb al contact met ze ik denk dat ik de investeing doe.
    Ik houd jou wel op de hogt van mijn bevindingen.
    Misschien wil je wel komen kijken (meten) als het zover is. Ik woon in Delden en de school staat ook in delden.
    Lijkt mij een leuk idee.

    Mvg
    Henk

  10. mvdsteen Says:

    Hoi Henk,
    Ik ben blij dat je ermee verder kunt. Laat eens weten wat je ervaringen zijn. Delden is wel ver weg vanuit Veldhoven, dus houd me eerst eens op de hoogte. Kan op deze website, of anders marcel apestaart olino punt org.
    Suc6.

  11. Henk Naafs Says:

    Marcel, doe ik.

    mvg

    Henk

  12. Thewis marc Says:

    Beste,
    Ik kan me niet vinden in de vergelijkingen die gemaakt zijn. Een 36 W TL geeft bvb 3200 lumen en geen 1950 lumen. Als je natuurlijk het licht meet dat naar beneden gaat van een naakte strip mis je een groot deel van het licht. Dit kun je echter oplossen door een reflektor op de lamp te klikken of een degelijk armatuur te nemen en geen naakte strip.
    Mijns inziens is de investering naar LED’s nog veel te duur en kun je beter (dan in een oud toestel te gaan prutsen) een nieuw spiegeltoestel T5 nemen en nieuwe verlichting plaatsen zodat je weer voor 20 jaar zonder technische problemen zit. De spreiding van de verlichting, als je TL lampen vervangt door LED lampen, is meestal niet zo goed. Een LED geeft een meer gebundeld licht waar een TL naakte strip vrij rondstraalt. Zonder lichtberekening of praktijkmeting zou ik nooit overgaan naar LED. Ook niet vergeten dat de CEE labeling van uw verlichtingstoestel vervalt (en dus ook de garantie en verantwoordelijkheid)
    De beste en meest ecologische, ergonomische en economische verlichting voor kantoren en industrie is meestal nog steeds Tl verlichting met electronische voorsschakelapparatuur (T5 of T8)

    mvg

    Marc

  13. mvdsteen Says:

    Hoi Marc,

    Bedankt voor je mening. Ik houd me graag tot het meten van de werkelijke waardes, en daar wil ik iedereen mee informeren.

  14. Thewis marc Says:

    Beste,
    Alle respect voor uw inspanningen en mening. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat je appelen met peren vergelijkt. De enige manier om een toestel voor algemene verlichting met een ander te vergelijken, is een ruimte nemen met een minimum omvang, een aantal toestellen plaatsen en dan het gemiddelde lichtniveau meten. (of berekenen via een lichtberekeningsprogramma zoals dialux of relux, vrij te verkrijgen op internet). Dit is niet alleen mijn mening, maar ook die van alle officiële instanties zoals Laborelec, NSVV, groen licht Vlaanderen, IAEELL,LRC,…
    Je kan door te beperkte of verkeerde metingen werkelijke waardes mis interpreteren, en daar wil ik je op wijzen.
    In een lokaal ben je geïnteresseerd in het algemeen lichtniveau, en niet alleen recht onder de lamp. Bij een spot daarentegen wil je weten hoeveel licht je krijgt op het aan te lichten object. Afhankelijk van het gewenste resultaat dien je dus zowel het verlichtingstoestel als de meetmethode te kiezen (als je een correcte vergelijking wil).
    In september is er vanuit het NSVV een voordracht over de problematiek van meten met LED verlichting :
    http://www.nsvv.nl/download/download.aspx?id=fa18f2cb-d0e0-4843-9770-4fb85d0aa651
    Bij LRC kan je een pdf bestand halen dat algemene uitleg geeft over de LED als lichtbron :
    http://www.lrc.rpi.edu/programs/nlpip/publicationDetails.asp?id=885&type=2

    Gewoon ter info.

    mvg,

    Marc

  15. Peter Verkoulen Says:

    Ik moet hier Marc toch wel bijtreden. De meting van de TL slaat echt nergens op. Een armatuur zonder reflector op een witachtige natuurstenen achtergrond. De natuursteen heeft misschien een reflectiefactor van 30%. Een goed armatuur heeft een rendement van 80 à 85%. Dan stijgt de efficiëntie al naar 55 lm/W. Als je dan nog een electronische ballast gebruikt zal dit zo’n 70 lm/W worden.
    Je vergelijkt het simpelste TL-armatuur met de nieuwste hedendaagse Led technologie.
    Voor een eerlijk vergelijk gebruik dan ook een hedendaags TL-armatuur. Of dan toch minstens die electronische ballast die ik je heb opgestuurd.
    De objectiviteit van je metingen zal er wel bij varen.

    mvg
    Peter

  16. mvdsteen Says:

    Bedankt Peter voor je opmerkingen. Ik zal binnenkort een armatuur doormeten die ik van de leverancier zelf verkregen heb. Dat is dan een armatuur waarvan zij willen dat dit gemeten wordt en misschien is het een armatuur waarvan jij vindt dat het wel representabel is.
    Hoe dan ook, ik stel steeds aan het begin van de meting duidelijk vast welke meetomstandigheden ik gebruik om te meten. Ik heb ook genoemd dat een armatuur zonder reflector door privé gebruikers wellicht het meest toegepast wordt. En omdat er dan gebruik gemaakt wordt van een plafond waarvan ik de specificaties niet ken, is het niet zomaar te doen om een meetomstandigheid te kiezen die garant staat voor een prima vergelijking.
    Toch vind ik het een toegevoegde waarde om een meting uit te voeren, ook al is dat dan in een specifieke omgeving die wellicht niet overal generiek toepasbaar is. Statements als “slaat werkelijk nergens op” of “appels met peren” vergelijken zij erg makkelijk te maken, maar maken de meting m.i. dus niet zo waardeloos of vergelijkingsloos als wordt beweerd in jullie opmerkingen; het is ook weinig constructief. Ik ga dan ook door met metingen, en blijf erbij zeggen onder welke omstandigheden dit gemeten is. Al doende komen er meer metingen bij en kan een lezer kiezen wat hij/zij interessant vindt (zoals er binnenkort dus een meting bijkomt waarbij er een tl-bak wordt gebruikt èn een elektronisch voorschakelapparaat).

  17. mvdsteen Says:

    Marc, bedankt voor je extra informatie. Ik ben toch nog steeds positief over het nut van de metingen zoals ik die publiceer.
    Ik meet steeds op dezelfde manier, dat wil zeggen dmv een goniometrische methode, waarbij ik de lux meet op een bepaalde afstand onder een bepaalde hoek. Ik zorg ervoor dat reflecties niet meedoen, door óf buiten te meten (grote lampen) óf binnen te meten maar dan met een meetopstelling die de reflecties weghoudt.
    Wat ik nog niet in de hand had, was de omgevingstemperatuur wanneer ik buiten mat, en ook niet de spanning van het net. Binnenkort zal ik alles met een automatische meetopstelling meten (die leg ik nog uit in een apart artikel) en dan kan alles binnen gemeten worden. Ik meet dan de temperatuur die veel konstanter zal zijn tussen allerlei metingen. Ook de netspanning kan ik enigszins bijregelen zodanig dat spanningsfluctuaties van 3 V weggeregeld worden (gelukkig hebben deze toch niet zo’n merkbare invloed op de resultaten, behalve bij de TL buizen waar ze meer invloed hebben). Daarnaast zal ik meer metingen uitvoeren en dus beter kunnen integreren over een bol rondom het meetobject.
    Dus zoals ik het zie, zijn de metingen die ik doe wel vergelijkbaar, zij het dat een gebruik van een lamp, en specifiek een TL buis, zal afhangen van het gebruik van een TL-bak met-reflector of zonder-reflector (en bij zonder-reflector wat is dan de achtergrond kleur etc). Dat zal dus dadelijk weer beter worden wanneer ik een meting doe met een tl-bak met reflector.
    En dan nog voor specifiek de TL-buis met een reflectorbak, zijn er tientallen reflectorbakken met verschillende reflectiecoefficienten. En bij verschillende omgevingen waar er veel of weinig stof is, zullen de reflectorbakken weer meer of minder reflecteren en zijn de situaties weer niet vergelijkbaar.
    Maar in ieder geval bedankt voor de links, ik zal ze bekijken en zien hoe en of ik e.e.a. kan integreren.

  18. Thewis marc Says:

    Beste marcel,
    Nogmaals wil ik er op wijzen dat uw vergelijking niet klopt. Ik ben werkzaam bij een netbeheerder (verlichtingsadviseur voor de gemeenten, industrie en partikulieren) en mag stellen dat het huidige aanbod van LED-TL lampen niet voldoen aan de huidige norm van max. 2W/m²/100Lux. TL verlichting met elektronische VSA en een degelijke spiegelreflector wel. (er worden rendementen gehaald van 1,2 W/m²/100Lux) Deze waarden worden bekomen uit de eerder vermelde lichtberekeningen, en nagemeten ter plaatse. Met de LED lampen in een TL buis kom je niet onder de 3 W/m²/100Lux. Dit is wel duidelijk denk ik. Ik wil nogmaals geen afbreuk doen aan uw metingen, maar denk te mogen stellen dat uw conclussies niet kloppen. Een extra feit is bvb de depreciatie van uw lamp. Wat is de lichtvermindering van uw LED lamp in funtie van de tijd ? Ik heb praktijkwaarden van 20 à 50 % voor bepaalde typen van LED’s.
    De enige vergelijking die volgens mij kan, is een meting van het gemiddelde lichtniveau in een ruimte met armaturen waar de LED-TL lamp in zit, en dezelfde ruimte met HF-armaturen met een degelijke spiegeloptiek.
    Als het de bedoeling is om voor huishoudelijk gebruik een alternatief te zoeken voor een naakte TL strip, zou ik adviseren om niets te doen. Meestal zijn de branduren voor huishoudelijk gebruik te laag om een investering te verantwoorden. Gewoon lichten uitdoen achter je gat. Indien het bestaande armatuur aan vervanging toe is kun je beter volledig vervangen door een efficiënt TL armatuur en niet beginnen te prutsen door het om te bouwen naar LED. Indien men tegen begin volgend jaar de nieuwe LED’s gaat gebruiken (momenteel wordt er gesproken over 136 lumen/Watt, zie onderstaande link)zullen er nieuwe mogelijkheden ontstaan.

    Osram reports 155 lm and 136 lm/W from R&D LED
    Osram is claiming a record for luminous flux and efficacy from an LED driven at 350 mA.
    See http://ledsmagazine.com/news/5/7/22

    Nog even ter vergelijking, de gebruikte LED’s in die TL lampen halen een rendement van 30 à 35 lumen/W. Een IRC halogeenlamp komt ook aan 30 lumen/W. Als ik uw meting hier op toepas kom je tot de conclussie dat ik met halogeen een beter rendement haal dan met een naakte TL strip. Noegabollen !

    Door uw metingen zo te publiceren geef je een volledig verkeerd beeld. De TL LED lampen die momenteel op de markt zijn halen van geen kanten het benodigde rendement om TL te vervangen met behoud van het gemiddelde lichtniveau. Ik kan uw lezers alleen maar aanraden om naar uw plaatselijke netbeheerder te bellen en te vragen of een dergelijke investering valt onder Rationeel Energiegebruik.

    Veel succes,

    Marc

  19. mvdsteen Says:

    Bedankt Marc,
    Het is me duidelijk dat de meting die ik gedaan heb en duidelijk omschreven heb, niet volledig overeenkomt met de metingen die jij beschrijft. Dat verklaart de verschillen. Ik zal binnenkort, zoals gezegd, de meting doen aan een TL buis met lichtreflector en elektronische VSA. Dan zien we meteen wat deze waardes doen.

  20. Daniel Verloop Says:

    Beste Marc,

    Ik citeer: ‘De beste en meest ecologische, ergonomische en economische verlichting voor kantoren en industrie is meestal nog steeds Tl verlichting met electronische voorsschakelapparatuur (T5 of T8)’

    Ecologisch: De belasting op het milieu en het gebruik van schadelijke stoffen is zeker niet lager dan bij LED verlichting.

    Ergonomisch: De frequentie bezorgt gebruikers veelvuldig hoofdpijn en/of oogklachten

    Economisch: Voor een T5 armatuur betaal je al snel 200-250 euro inclusief alle componenten en de EVSA is duurder dan gewone VSA. Daarbij is de energiebesparing aardig, maar niet meer dan dat. De Total Cost of Ownership wordt te hoog om de investering te verantwoorden.

    Wij leveren voor nagenoeg dezelfde prijs LED armaturen voor kantoorgebruik ter vervanging van de TL armaturen. Deze zijn beschikbaar in 32 en 40 Watt, afhankelijk van de toepassing en de omgeving.

    De levensduur is hoger, te weten minimaal 30.000 branduur. De depreciatie is 20% bij gemiddeld gebruik. De driver moet in deze periode 1x vervangen worden.

    De armaturen van Phayton zijn beschikbaar in kleurtemperatuur 830 en 840. De lichtkwaliteit en opbrengst is in veel gevallen beter.

    Al met al is uw advies ongetwijfeld goed bedoeld, doch niet juist.

    Wij zullen binnenkort een rapport publiceren met een aantal proefkantoren, waarin u zult terug vinden dat de overschakeling naar LED verlichting voor kantoren veelal wel degelijk een economisch en ecologisch uitermate slimme zet is. Inclusief de door u gewenste berekeningen in Dialux. Dit rapport is vanaf september beschikbaar op onze dan vernieuwde website http://www.phayton.com

    Wij zijn het wel met u eens dat de LED TL niet de oplossing is. De LED TL kent ons inziens door de vorm een koelingsprobleem, welke ernstige gevolgen heeft voor de levensduur. Daarbij zijn inderdaad de licht karakteristieken van een LED TL niet goed genoeg.
    Wij werken in onze armaturen dan ook met meerdere rijen medium-power LEDs, waardoor de levensduur wel hoog is en de lichtkarakteristieken aanzienlijk beter zijn.

    Ik zou u, als professional op het gebied van verlichting, graag het volgende willen meegeven:
    Pioniers en media als de personen achter Olino.org zijn zeer belangrijk voor de ontwikkeling, maar vooral acceptatie van (milieuvriendelijke) technologieën.
    Wij weten allen dat LED net uit de kinderschoenen is en nog een lange weg te gaan heeft eer het op alle verlichtingsgebieden toepasbaar is. Desalniettemin zijn er nu al vele toepassingsmogelijkheden, waar LED wel naar behoeven geimplementeerd kan worden en minimaal 50% energie bespaart. Iedere dag dat dit niet gebeurt is een verspilling van energie en geld en helpt ons milieu verder naar de filistijnen.

    Olino.org draagt op haar manier, hoewel wellicht niet conventioneel en 100% volledig, wel sterk bij aan de acceptatie en de versnelling van bovenstaande implementatie.

    U stelt zelf correct dat LED verlichting zich, door het smalbandige spectrum en niet homogene stralingsprofielmoeilijk laat meten. Dit is correct. Metingen zijn, hoewel ze wel degelijk een goede indicatie geven, daarom nu nog niet waterdicht. Betekent dit voor u dan einde LED? Als iedereen zo zou denken zouden we nog op kaarslicht werken.

    Laten we in deze fase afstappen van de mooie praatjes van 70% van de LED leveranciers, maar laten we in deze fase ook afstappen van te gedetailleerd allerlei exacte metingen willen zien en irreële eisen stellen.

    Laten we liever kijken naar de vele gebieden waar LED verlichting WEL met succes kan worden toegepast en dat dan ook doen. In de tussentijd verbetert de technologie op de achtergrond, vergroot de ervaring en expertise en groeien de mogelijkheden.

    Tot slot: de metingen van Osram zijn gedaan in een laboratorium onder perfecte condities. de verwachting is dat een 120 lumen/watt LED pas op z’n vroegst eind 2010 op de markt zal komen.

    Met verlichte groet,

    Daniel Verloop

  21. Peter Verkoulen Says:

    Daniel,
    Ik ben zelf een enthousiaste voorstander van Olino maar voor mensen die technisch minder op de hoogte zijn geeft bovenstaande meting een verkeerd beeld.
    U geeft zelf heel goed de ‘huidige’ beperkingen weer van Leds.
    Er zijn trouwens meer voordelen aan een EVSA dan alleen minder verbruik. Geen laagfrequente flikkering meer, rendement TL-lamp is hoger, betere arbeidsfactor. Nadelen zijn kostprijs, levensduur en harmonische stromen.
    Hoe werkt de voeding van zo’n Led armatuur precies?

  22. Thewis marc Says:

    Beste Daniel,

    Ecologisch: De TL’s worden volledig gerecycleerd. LED’s gaan gewoon bij de restafval ? Ik denk ook dat men momenteel nog niet echt stilgestaan heeft bij het effect van LED’s op het milieu. De levensduur van een T5 lamp is ook 20.000 branduren, wil je meer kan je overgaan tot een “long life TL-lamp” die een levensduur van 35 à 50.000 branduren heeft met een depreciatie van 10 à 25%.
    Veel LED’s worden vast ingebouwd in het armatuur, als dan toch vroegtijdig één Ledje defect gaat is meestal het volledige armatuur om weg te gooien, milieubewust ?

    Ergonomisch: T5 en HF T8 worden bedreven > 20 KHz, geen last van flikkeringen, hoofdpijn of vermoeidheid, dat is wel zo bij conventionele TL. Een Led is een puntbron en indien powerled’s gebruikt worden is de kans op verblinding zeer reëel. Men zal in de toekomst gebruik dienen te maken van diffusers om de luminanitie te verminderen en de lichtspreiding te vergroten, wat ook weer een kleine rendementsvermindering zal geven.

    Economisch: T5 en T8 HF hebben reeds jaren hun rendabiliteit bewezen. Van LED moet ik de eerste implementaties voor bvb efficiënte kantoorverlichting nog zien (met berekening graag).
    Een voorbeeldje, op uw website zie ik dat uw LED’s 65 lm/W (incl. verbruik sturing ?)geven, x rendement van 90% kom ik op 58,5 lm/W dat uit het armatuur komt.
    Bij een vergelijkbaar armatuur T5 35W van een degelijke leverancier heb ik ook een rendement van 90% en de lamp geeft 85 lm/W (incl. verbruik VSA)wat komt op 76,5 lm/w dat uit het T5 armatuur komt. (minimum 30 % meer rendement)
    Je moet al LED’s gebruiken met een rendement van tegen de 90 lm/W om vergelijkbaar te zijn met T5.

    De ballast van de T5 gaat 50.000 branduren mee, waar jij vermeld dat je minimum eens in de 30.000 uren de sturing dient te vervangen. Dit heeft o.a. te maken met de grotere hoeveelheid warmte die de LED dient af te voeren in een compactere ruimte.
    Uw armatuur zit kwa kostprijs in dezelfde grootorde als een T5 armatuur lees ik, dus ?

    Betreft exacte metingen en irreële eisen, exacte metingen zijn geen irreële eisen.
    Ga aan de gebruiker, die een gemiddeld lichtniveau wil van 500 lux met een gelijkmatigheid van 60% met een specifiek vermogen < 2W/m²/100Lux om zijn subsidie van de netbeheerder te verkrijgen, maar eens uitleggen dat hij die subsidie niet krijgt omwille van het feit dat hij na uitvoering van de relighting geen 500 maar 350 Lux gemiddeld heeft ?
    Daar ik professioneel bezig ben met verlichting en de subsidieëring van energiezuinige verlichting denk ik te mogen stellen dat ik de eerste subsidieaanvraag van een relighting dmv LED nog moet binnen krijgen. Ik hoop echter dat daar spoedig verandering in komt en ben zeer benieuwd of deze verlichingsoplossing de norm haalt van 2 w/m²/100Lux.

    Er zijn zeker een aantal toepassingen waar LED zeer goed kan ingezet worden. In vervanging van halogeen- en gloeilampspots is LED een zeer goed vervangprodukt met besparingen van 20 à 50% op energie. Naar onderhoud is de winst minder dan verteld wordt. Een halogeenlampje van 35 W met een GU10 voet (rechtstreeks 220 V) kost ongeveer 5 € en gaat ongeveer 2.000 uren mee. Een vergelijkbaar LED lampje van 5W (powerled) wit licht GU10 voet 220V kost ongeveer 50 € en wordt op een levensduur van 30.000 uren geschat. Je ziet dat er besparing is, zeker als je de werkuren voor vervanging mee telt, maar niet fenomenaal door de nog hoge kost van de powerLED.

    Nogmaals, mijn bewondering voor de inzet en expertise van de mensen van olino, wat niet weg neemt dat een correcte voorstelling van de materialen geen irreëele eis is, maar een plicht naar de gebruiker.
    Er wordt terecht opgemerkt dat niet alleen technisch onderlegde mensen deze site volgen, als daar dan als titel staat “de led-TL buis is efficiënter dan de gewone TL buis namelijk een factor twee efficiënter” …. dan heb ik daar mijn bedenkingen over.

    P.s. Op de verlichtingsbeurs in Frankfurt stonden dit jaar 2 leveranciers met LED lampen van 100 à 115 lm/W en een (Nederlandse)leverancier van armaturen die deze led’s reeds in zijn armaturen heeft geïmplementeerd.
    Ik vermoed dus dat het niet gaat duren tot 2010 voor we LED-toepassingen op de markt gaan vinden die de concurentie met T5 kunnen aangaan. De toekomst zal het uitwijzen.

    Ik ben evenwel sterk geïnteresseerd om uw produkten op te volgen en ben zeer benieuwd naar de berekening van uw toestel met Dialux.
    Graag mag je me technische info opsturen van uw LED verlichting aub.

    marc.thewis@infrax.be

    mvg,

    Marc

  23. Ruud van Lierop Says:

    Dit ruikt naar volksverlakkerij! Ik vraag me af welke 36W TLd lamp is gemeten. De gestelde lichtstroom van 1950 lumen hoort absoluut niet bij een Philips TLD lamp van 36W want daarvan is de lichtstroom 3350 lumen. Alle berekeningen ten spijt. Conclusie men levert veel licht in van 3350 lumen met en Philips TLD lamp naar 1300 lumen met de LED TL

  24. mvdsteen Says:

    Hoi Ruud,
    Het is niet mijn bedoeling om te bedriegen. De meetomstandigheden staan vermeld en daar kun je het mee eens zijn of niet. Ik heb kort geleden nog eens een TL-d lamp gemeten in een eigen TL-bak, en daar bleek niet meer dan 1500 lumen uit te komen. Het zal best zijn dat de buis zelf meer geeft, maar mij gaat het erom dat wat er aan bruikbaar licht uitkomt. De meetmethodiek die ik gebruik is voor iedere lamp hetzelfde dus de fout die ik eventueel zou maken zou dat ook zijn.

  25. Ruud van Lierop Says:

    Ik denk dat er met deze meeting appelen met peren worden vergeleken. De TLD geeft zijn licht namelijk ongecontroleerd in alle richtingen (lumen). De lichtstroom van de Led TL wordt uitgedrukt in candela’s doordat de reflector die om de Led is gemonteerd het licht onder een bepaalde hoek stuurt naar het werkvlak. Dit is een totaal andere waarde lumen vs candela’s.
    Hier gaat vergelijking mank.
    Verder zijn er nog vele andere nadelen te bedenken voor de Led TL.
    Als eerste kan de LED TL voor zover ik weet alleen gemonteerd worden in armaturen met een conventioneel (CUFE) VSA. In gedachten moet worden gehouden dat het conventionele VSA altijd een onderdeel blijft van het elektrisch circuit. Bij de ombouw van nieuwe armaturen zal dit betekenen dat de support en de garantie van de fabrikant vervalt. Bij gebruik van armaturen met een spiegeloptiek zal dit betekenen dat het optiek geen lichttechnische waarde meer heeft. De toepassing van de LED TL beperkt zich dan tot kale montagebalken. Ook over de lichtterugval van deze lichtbron wordt niet gecommuniceerd. Reden hiervoor kan zijn dat deze bij sommige Led’s veel hoger uitpakt dan bij de traditionele TLD lampen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de low power LED’s in deze TL lamp langer meegaan dan de TLD lamp.
    Verder in een tijd waarin er steeds meer eisen aan verlichting wordt gesteld (NEN 12464/1 en aanverwante Arbo eisen) voldoet de LED TL daar ook niet aan. In deze eis staat dat voor bv kantoorverlichting de Ra minimaal 80 moet zijn en daar voldoet de LED TL niet aan.
    Op dit moment, en is de Led TL zeker nog geen alternatief voor de traditionele TLD lamp.
    De enige mannier om ruimtes efficiënt te verlichten is de TLD lamp te bedrijven met HF voorschakelapparatuur in combinatie met bewegingsdetectie en of een daglichtregeling.
    Hier kan Philips, zoals in ons geval uitstekend adviseren.

  26. mvdsteen Says:

    Beste Ruud,
    De metingen zoals uitgevoerd kloppen. Daar vergelijk ik geen appels met peren zoals jij dat denkt te stellen. Ik meet rondom de TL en integreer het geheel om te komen tot het aantal lumen. Dat werkt voor een TL in een armatuur net zo goed als voor een led-TL. Tevens meet ik het afstraalproiel en dan blijkt dat een led-TL een vergelijkbaar afstraalprofiel heeft als een gewone TL in een TL armatuur (openingshoek 120 graden ongeveer). Dus, als zou de led-TL kaal op de balk zitten, dannog is het stralingsprofiel vergelijkbaar. Dit scheelt natuurlijk in geld.
    Als je het armatuur wilt gebruiken wat er al hangt, en daar het VSA uithaalt, dan kan het zeker zo zijn dat er geen support en garantie van de fabrikant komt. Maar, een armatuur waar het VSA en de starter uit is, bestaat enkel en alleen nog uit een verbinding van 230 V naar ieder van de led-TL uiteinden. Welke garantie zou ik daar nog op willen? Ik zie dat niet als noodzakelijk.
    Je hebt het over lichtterugval. Die meet ik in ieder geval niet met mijn metingen en kan daar dus met met metingen niets over zeggen. Wat ik wel weet is dat Cree zijn best doet om met hun leds middels levensduurtesten meer te weten te komen, en de gegevens daar laten zien dat er de eerste 11.000 uur niet meer dan 10-20 % lichtterugval is. Voor een led-TL moet dan goed rekening gehouden worden met de design voorwaarden die de led stelt (max omgevingstemp en max stroom en voldoende koeling) om dezelfde resultaten als een CREE te verkrijgen. Ik kan daar niets over zeggen maar wil wel kwijt dat hier mogeljkheden liggen, vermits goed wordt gedesigned.
    De norm om aan een Ra van 80 te voldoen wordt niet door iedere led-TL buis gerealiseerd. Er zijn er echter wel die daaraan voldoen en niet voor iedere situatie is die 80 nodig.
    Je statement dat op dit moment de led-TL zeker niet een vervanger is, deel ik dan ook niet, want je scheert alles over 1 kam.
    Ik geloof best dat Philips je wil adviseren over TL-D en als ze dat op een voor jou juiste manier doen, dan vind ik dat een prima zaak. Wil echter niet zeggen dat led-TL niet kan.

  27. Henzell Says:

    1. Waarom geen TL buis genomen met ongeveer dezelfde CCT? (warmer licht vereist een dikkere laag, of meerdere lagen phosphor waardoor rendement lager is)
    2. Is het niet zo dat bij vermogens boven de 25W, de arbeidsfactor gecompenseerd moet(!) worden met een condensator?
    3. Als bruikbaar licht vergeleken wordt, dan gehele armatuur bemeten(optiek van LED’s wordt immers wel gebruikt)

  28. mvdsteen Says:

    Hoi Henzell,
    Het is inderdaad eerlijker te vergelijken met dezelfde kleurtemperatuur. In het begin ging ik ervan uit dat de ene 4000 was en de andere 5000, maar dat verschilde per buis (de ene lager, de andere hoger) en komt het verschil in CCT nog groter uit dan 1000 K. Maar goed, inmiddels zijn er meerdere metingen verkregen van alle buizen, op de website te vinden.
    Bij vermogens boven de 25 W is er idd een condensator nodig. Tegenwoordig worden de gewone TLs in een armatuur gemeten en zit de condensator erin.
    Punt 3: in deze test was het de bedoeling dat een TL buis gemeten werd zoals die vaak tegengekomen wordt bij prive personen thuis. En die hebben vaak geen bakken hangen. Vandaar dat er expres niet gekozen was voor een bak. En het is waar dat de leds een eigen optiek hebben, dat is dan in deze test een voordeel van de leds.

  29. Peter Hofman Says:

    Geachte heer mvdsteen,

    Erg interessant deze discussie. Waar ik nog erg nieuwsgierig naar ben kan ik de TL LED’s ook gebruiken boven mijn aquarium. Het is een zoetwaterbak met veel waterplanten. Geven deze LED’s voldoende PAR af om plantengroei te garanderen? Mijn huidige TL lamp (T5) van 80W geeft 6150 lumen af (3000 Kelvin)en in dit licht groeien ze als kool!
    Nog een tweede vraag zijn die LED TL’s ook dimbaar? en zo ja d.m.v. welke interface 1-10V of DALI?

  30. mvdsteen Says:

    Beste Peter,
    Alle metingen die ik sinds een paar maanden doe, en in de toekomst, zullen zijn voorzien van een PAR getal. Ik weet zelf niet precies hieveel micromollen er nodig is voor en goede plantengroei, ik zou dat graag van iemand willen horen die er verstand van heeft.
    Wel geef ik het aantal micromollen per m^2, en dat getal is grofwel geldig voor de afgegeven stralingshoek van de lamp. Door de lamp dichterbij de planten te plaatsen kun je het gebied waarin de micromollen aan fotonen vallen kleiner maken. Dat heb je dan zelf in de hand.
    De temperatuur speelt ook een rol heb ik me laten vertellen, dus wanneer je een lamp erg dichtbij plantjes plaatst dan moet je rekening houden met de warmte van de lamp naar de plant.
    Jij hebt blijkbaar een lamp die bij 80W verbruik 6150 lumen geeft. Dat is veel, en ik verwacht dat je toch gebruik maakt van een reflector, dus je zult wellicht wel wat licht verliezen (als die 6150 tenminste gebaseerd is op de spec van de lamp zelf). Maar als je lampen groeien, dan is dat goed.
    Mbt dimbaarheid en led-TLs. Ik heb er niet veel gezien. Eigenlijk moet men het erbij vermelden, en dan test ik het ook. Tot dusver heb ik nog geen dimbare led TL getest.

  31. Kees Says:

    De LED-TL buis was voorzien van standaard LED’s? Of was deze al voorzien van de SMD LED’s? Deze geven naar mijn mening meer licht. Heb het nog niet echt kunnen meten.

  32. mvdsteen Says:

    Hoi Kees,
    De led TL buis die gebruikt is geweest is de volgende:
    http://www.olino.org/articles/2007/09/24/LLE_TL_342_led_5000k
    standaard leds dus

  33. Marcel de Bont Says:

    Beste Marcel,

    Er zitten onjuistheden in je samenvatting meetgegevens.
    – Kleurtemperatuur TL is 4000K geen 3750K(je gaf zelf aan een 840 buis)
    – Lichtsterkte kan alleen gemeten worden als je gebruik maakt van een spiegel/reflector.
    – Lichtstroom van een 36W buis is 3350lm
    – Efficientie is 90-100 lm/W
    Door het zo te publiceren geef je een onjuist beeld van de waarheid. Waarom laat je geen meten doen zoals alle lampen en armaturen leveranciers ter wereld dat doen? En waarom ga je niet in op de uitnodiging van Philips om daar een meting te laten doen?

    Vriendelijke groet,

    Marcel de Bont

  34. mvdsteen Says:

    Hoi Marcel d B.,
    Mbt kleurtemperatuur: de 840 buis heeft volgens spec 4000 K, echter ik heb met mijn spectrometer 3750 gemeten. De afwijking van de spectronmeter is iets in de trant van 50 K, dus de werkelijke waarde zal ergens liggen tussen 3700 en 3800.
    De lichtsterkte, uitgedrukt in Cd, is omgerekend van een verlichtingssterkte (in lx). Ik heb die techniek uitgelegd in deze pagina.

    De lichtstroom van de 36 W buis is 3350 lm volgens de spec van die buis, waarbij de buis in een meetbol gemeten wordt en waarbij alle licht in alle richtingen meegeteld wordt. Gemeten echter in een TL bak, of op de nog provisorische manier van 2 jaar geleden (toen deze proef gedaan werd), levert een lager getal op, vanwege de reflectie en absorptie van een groot gedeelte van de lichtstralen van de TL-buis.
    Efficientie die jij zegt dat 90-100 lm/W is, is ook volgens spec van de buis, dus weer rondom alle licht even hard meetellend, en niet rekening houdend met een verminderde hoeveelheif nuttig licht.

    Ik publiceer niet de specs, want die kan men zelf lezen of anders achterhalen op de website van de fabrikant. Ik meet de output van niet alleen de buis, maar van de buis in een praktijksituatie. Dat is de toegevoegde waarde die ik met deze metingen wil brengen.
    Vandaar dus dat ik geen metingen doe net zoals de fabrikanten zelf doen met alleen hun buis.
    Verder spreek je over de uitnodiging van Philips om daar een meting te laten doen. Ik heb verder geen uitnodiging gehad.

  35. Marcel de Bont Says:

    Beste Marcel,

    -Ik mag toch aannemen dat de meting van de kleurtemperatuur nauwkeuriger gaat bij de fabrikant dan bij jou thuis. Dit geld voor de buis als voor de LED. Hou dus de specs van de fabrikant aan. Maar goed kleurtemperatuur is voor je bewering van onderbelang.
    -De lichtsterkte-eenheid candela is gelijk aan 1 lumen per steradiaal. Aangezien je een LED-lamp moet zien als een lamp en armatuur in 1, zou je voor een goede vergelijkingsmeting de fluorbuis in een armatuur moeten plaatsen met spiegels die het licht onder de zelfde hoek uitstuurt als van de led-lamp. De lichtverliezen die het armatuur heeft moeten natuurlijk meegenomen worden want dat is bij de LED ook gedaan, daar is echter alleen het eind resultaat bekend. Op deze mannier heb je meteen het probleem met de lichtstroom op gelost. En de efficiëntie van de combinatie buis-armatuur is hiermee ook opgelost.
    Wat betreft de uitnodiging van Philips, je bent persoonlijk door de mensen van Philips benaderd. Ik vind dat als jij je zo verdiept in de materie van verlichtingstechniek, dat ik zeer waardeer, dat je een uitnodiging om in de keuken van van Philips te komen kijken met beide handen moet aanpakken. Je hebt toch niets te verbergen?
    Ik heb niets tegen led producten alleen je moet weten waar je led wel en waar niet toe kan passen. Ik ben bv wel nieuwsgierig wat de uitkomst is als ik jouw led-buis in Relux of DIALux gebruik. Waar kan ik de lichtdata downloaden?

    Groeten,

    Marcel

  36. mvdsteen Says:

    Marcel,
    Ik meet in een andere situatie dan dat Philips dat doet. Ik meet de buis in een TL armatuur op een witstenen achtergrond, en doe de aanname dat dit overeenkomt met een sitatie waarbij we een TL in een kale tl buishouder plaatsen die tegen een plafond (bijv in een garage of stal) is gemonteerd. Je mag het best met die aanname oneens zijn. Echter mijn resultaten gaan vergelijken met die van een leverancier die alleen sec de buis meet en dat in een bolmeting, heeft geen enkele zin. Dus als de kleurtemperatuur afwijkt van die door Philips van hun eigen enkele buis gemeten in hun bol anders is dan mijn meting, dan zal dat best kunnen. Mijn toegevoegde waarde is hier in dit geval om een praktijksituatie te benaderen en een vergelijk te maken. Verbind dit ajb niet met de specs van een fabrikant van sec de buis alleen.
    Verder zou een goede vergelijking inderdaad kunnen met het meten aan twee TLD buizen in een armatuur en dan de twee led_TL buizen in een armatuur. Ik heb daaraan gemeten en de resultaten waren bedroevend voor de TLDs. Ik heb ze doorgesproken met de opdrachtgever en hun resultaten waren uiteindelijk 10 % beter dan de mijne, echter zij hadden hun eindresultaat deels op berekeningen gebaseerd. Dat is op niets uitgelopen en toen hebben we dat pad niet doorgezet om diverse redenen. Ik heb toen trouwens wel de Philips keuken in Eindhoven kunnen bekijken en dat ziet er inderdaad indrukwekkend uit. En dat ze goed kunnen meten, daar twijfel ik geen moment aan.
    Verder nog je laatste zin “jouw led-buis”, laat ik duidelijk stellen dat ik geen ledbuizen maak noch verkoop. Dus het zijn niet ‘mijn’ led buizen. Noch is het in mijn doel om led te promoten. Ik heb met OliNo een missie waar ik me voor inzet. Als led daarbij helpt, dan zullen we daarover berichten. Maar dat mag iedere andere lichtbronsoort zijn.
    Als je verder Eulumdat files zoekt, dan stel ik voor dat je gaat naar de wat recentere metingen (in de twee jaar heb ik mijn metingen behoorlijk uitgebreid) en dan zie je in het gros van de metingsverslagen een link naar de Eulumdat. Bij mijn weten heb ik onlangs een TL5 gemeten met een goede efficiëntie, en ook daar is de eulumdat van beschikbaar. Zodoende kun je vergelijken als je dat wilt. Laat je bevindingen maar weten.

  37. Hans V Says:

    Er kan over heel veel theorie en heel veel grootheden gepraat worden. Uiteindelijk is voor de gewone man alleen belangrijk hoeveel licht van welke kleur ik betaal.
    Boven mijn aquarium hangen nu twee TL5 buizen van ongeveer 40 watt, lichtkleur 4000 en 8000, met reflector, één dimbaar EVSA voor beide buizen.
    Hoeveel en welke led-buizen moet ik monteren om dezelfde hoeveelheid en kleur licht te krijgen en hoeveel watt gebruiken die dan?
    Dan is het verschil in efficiency voor mij gewoon zoveel te betalen voor TL, zoveel voor LED.

  38. Hans V Says:

    In aanvulling: er wordt momenteel ook veel geexperimenteerd door aquarium liefhebbers met CCFL en EEFL. Weet U daar iets over te vertellen?
    Let wel, voor enthousiaste liefhebbers geeft de aanschafprijs niet altijd de doorslag.

  39. marc spens Says:

    hallo, zeer interessant allemaal maar dit gaat boven mijn petje. Ik zit met een dilemma, voor mijn supermarkt (voeding) 1200m2 wil ik graag met led tl’s gaan werken, verschillende fabrikanten spreken elkaar tegen als het gaat over: voldoende en aangenaam licht. Ik ben op zoek naar eerlijk advies (het gaat over een grote investering) over led tl’s. Is er iemand die me kan helpen?
    alvast dank van iemand die graag de stap naar led verlichting zou zetten maar nog niet overtuigd is van de betrouwbaarheid ervan. ttz wel de levensduur en de energiebesparing maar niet over de lichtkwaliteit.

  40. Pascal Says:

    Wat zijn de uitkomsten als je ook de TL met geïntegreerde reflector zou uitvoeren? Dit heb ik nu in de werkplaats zitten. Dus van het rondom stralen van de TL heb ik zo wie zo geen last. Ben er benieuwd naar of LED voor deze situatie ook is.
    Zijn er ook gegevens van de levensduur van de LED buis m.b.t. levensduur voor hegere temperaturen bekend? in de zomer wordt het een graad of 45 boven waar de lamepn hangen, ik heb gelezen dat dan de lumen output dan veel lager is.

  41. Marcel van der Steen Says:

    Hoi Pascal. Als van een armatuur de LOR (Light Output Ratio) bekend is, dan is het totaal aan resulterende lichtstroom zo uit te rekenen. Een LOR waarde van 65 % wil zeggen dat er dan 35 % verlies is en dus 65 % over blijft. Dit is een zeer gangbare waarde voor eenvoudige met lamellen uitgevoerde TL bak.
    Ledbuizen zullen bij hogere omgevingstemperatuur zeker minder licht afgeven. Ik heb nog geen praktische waardes voor je. Je zou uit kunnen gaan van led-analyses afhankelijk van de temperatuur die je bij led fabrikanten kunt vinden.

  42. Kenneth Hanzen Says:

    Beste Marcel, kun je iets zeggen over de geruchten dat er door de LED’s interferenties zouden plaastvinden op het stroom-, datanet en op personen waardoor deze zich “onprettig” voelen in een door LED’s verlichte werkplek/ruimte.

  43. mvdsteen Says:

    Door leds interferentie op het stroom, datanet en op personen. Tsja, ik neem aan dat je EM (elektromagnetische) interferentie bedoeld. Door het eventueel snel aan- en uitschakelen van de stroom door de led. Echter mij lijkt dat niet een heel sterk signaal. Een lasapparaat weer wel, die trekt stevige stroompulsen en die storen op radio’s en dergelijke. Echter wanneer iets een radio verstoort, dan lijkt mij dat de storing van de muziek op de radio de mensen meer beïnvloedt dan dat het stoorsignaal an sich dat doet.
    Een onderzoekje naar lichtknipperingen bij lampen liet zien dat er veel ledlampen zijn die het beter doen dan gloeilampen, wat wil zeggen dat ze dus minder aan- en uitschakelen dan dat gloeilampen dat doen. Dus ik verwacht niet dat leds de componenten zijn die interferenties veroorzaken.
    Het zou anders kunnen zijn met de voedingen die in leds gebruikt worden, echter we hebben al zoveel voedinkjes/adaptertjes en klaagt iemand daarover? Er wordt alleen maar iets gedaan aan het sluipverbruik van die dingen.
    Al met al lijkt het me niet waarschijnlijk dat, in het algemeen, leds interferenties vervoorzaken op het stroomnet of datanet of op personen.

  44. Peter Says:

    Als ik zo bij de verschillende leveranciers van led t.l.’s kijk naar de aansluitwijze, is bij de ene het alleen voldoende om de starter te verwijderen en bij de andere ook de vsa.
    Ik neem aan dat de vsa dan vervangen wordt door een driver?

  45. mvdsteen Says:

    @Peter,
    Wanneer de ledbuis een eigen voeding heeft, die 230 V AC omzet in de eigen benodigde stroom voor de leds, dan mag een VSA (spoel in dit geval) gewoon blijven zitten. Ik verwacht dat wanneer ze zeggen dat de spoel eruit moet, dat is omdat ze dan nog minder verlies hebben (want deze spoel zorgt ook nog voor wat verlies). Een voordeel van de spoel laten zitten is: (1) je modificeert niet het armatuur, (2) wanneer je de starter er weer terug insteekt en een gewone TL erin steekt dat werkt alles weer, en zonder spoel zou dit leiden tot kortsluiting via de starter.
    Je kunt altijd even navragen bij de leverancier van een buis die stelt dat de VSA (spoel in dit geval, niet een EVSA) verwijderd moet worden).

  46. maarten Says:

    TL buizen wordenin de praktijk nooit zonder armatuur en reflectoren toegepast. Met reden: je gooit anders de helft van het ligt weg.

    M.a.w. de twee maal zo hoge efficientie van een led tl was te verwachten: bij de TL wordt de helft weggegooid.

    Voor een eerlijke vergelijking moet dus de TL met reflector armatuur worden vergeleken met de ledTL.

    Met wat reflectie verliezen in het TL armatuur, zal de led-tl misschien marginaal beter zijn dan de gewone tl.

  47. mvdsteen Says:

    Beste Maarten,
    zie hierbij een voorbeeld van 2x TLD in een armatuur. De efficientie is nog niet hoog, vergeleken met ledbuizen.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in