OliNo

Duurzame Energie

Profi 3x3W Cree 12V

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Van Led It Light heb ik een hele mooie ledspot ontvangen om door te meten. Hij werkt op 12 V, en wordt geleverd met een eigen voorschakelapparaat, wat van de 230 V net spanning de benodigde 12 V lampspanning maakt. Er komt veel licht uit, en de lamp heeft een bruikbare stralingshoek van 30 graden.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/profi_3x3w_cree_12v_small.jpg

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 3300 K 3800 K Behoorlijk wat warmer dan verkondigd. Dat is niet erg, want de lamp wordt toch al verkondigd als een warmwitte lamp, en dan is het gezelliger wanneer de lamp geen 3800 K maar 3300 K geeft (of nog wat lager zou ook goed zijn, bijvoorbeeld 3000 K).
Lichtsterkte Iv 535 Cd Een heel heldere lamp. Bij het opwarmen loopt de initiële helderheid wel terug (zo’n 7 % in 20 minuten).
Stralingshoek 30 ° Een mooie stralingshoek, die lijkt op die van een 50 W 230 V halogeenlamp.
Vermogen P 11.1 W 9.0 W Het verbruik is hoger dan gespecificeerd.
Power Factor 0.42 Een lage powerfactor, en ligt minder goed dan normale prestatie van vergelijkbare voorschakelapparaten (die op 0.65 ligt). Bij een PF van 0.42 loopt er een 2,4x grotere stroom door het net dan wat je op grond van het netto vermogen zou verwachten.
Lichtstroom 231 lm 450 lm Een lagere lichtstroom dan opgegeven. Tezamen met het grotere opgenomen vermogen, zal de efficiëntie niet hoog zijn.
Efficiëntie 21 lm/W 55 lm/W De efficientie is met 21 lm/W aan de lage kant.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,42 en y=0,40
Fitting 230V nvt Inbouwbaar in een spotgat. Aansluiting van 12 V middels bijgeleverde adapter.
Diameter boorgat 69 mm Is de diameter van de achterkant van de ring die het boorgat afdekt. Dit is de gatgrootte die je moet boren om de spot in te bouwen.
Diameter voorfront 90 mm Is de buitendiameter van de voorring.
Diameter beweegbare binnenstuk 59 mm Is de diameter van het binnenstuk waarin de drie leds gebouwd zitten. Deze zijn een beetje kantelbaar.
Diepte 70 mm Vanaf de achterkant van de buitenring naar de achterkant van het koelblok.
Kantelhoek 10 ° De middelste schijf waarin de drie ledlampen zitten kan gekanteld worden. Dit is te zien aan onderstaand plaatje, waaruit ik de kantelhoek heb bepaald. /wp-content/uploads/2008/articles/profi_3x3w_cree_12v_kantelhoek_verysmall.jpg
Kanttekeningen Het voorschakelapparaat is zeer robuust en zorgt voor een goede stabiele lichtstroom, vermogen, kleurtemperatuur en efficiency onafhankelijk van de voedingsspanning, die mag variëren tussen 100 en 240 V.

Lux op 1 meter afstand

profi<i>3x3w</i>cree_12v op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

Een hoge lichtsterkte met 535 Cd (oftewel 535 lux op 1 meter afstand). De lamp geeft een mooie lichtsterkte voor een gebied met stralingshoek van ongeveer 30 °.

afstand [cm] diameter heldere gebied [cm] gem. verlichtingssterkte [lx]
50 27 1600
100 54 400
150 80 180
200 107 100

Je kunt deze tabel als volgt gebruiken: wanneer je deze lamp op 1,5 m hoogte plaatst boven je tafel, dan heb je in een circelvormig gebied van 80 cm diameter ongeveer 180 lx aan verlichtingssterkte. Plaats je nu een rijtje van 3 lampen naast elkaar, en op 50 cm afstand, dan projecteren ze allen hun lichtveld op je tafel, waarbij er overlap is tussen de lichtvelden van de middelste lamp en die van de lampen naast deze lamp. Daardoor tellen de verlichtingssterktes bij elkaar op en heb je onder de middelste lamp een waarde van 360 lx en dat is genoeg om goed te kunnen lezen.

Ik heb dit concept in iets meer detail ook in dit artikel uitgelegd.

Afstand bij 400 lux en grafiek

profi<i>3x3w</i>cree_12v 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Op 1,5 meter afstand heb je gebied van 80 cm in diameter, waar je een behoorlijke verlichtingssterkte hebt. Zie ook de uitleg juist gegeven, waarbij je met meerdere lampen op 50 cm afstand naast elkaar een mooi gebied krijgt waar je makkelijk kunt lezen.

Lux op variabele afstand

profi<i>3x3w</i>cree_12v lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Voor het gebruik van deze grafieken, zie dit artikel.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 231 lm. Deze waarde is lager dan staat aangegeven in de specificaties van de producent.

Efficiëntie

Een lichtstroom van ruim 230 lm, en een opgenomen vermogen van 11,1 Watt, levert een efficiëntie van 21 lm/Watt. Dit is niet hoog voor een warmwitte lamp.

De lamp nogal wat blindvermogen op, met een PowerFactor van 0,42 is dat meer dan ik zie bij andere lampen die op meer dan 0,60 komen. Het design van de voorschakelelektronica heeft deze invloed op de PF. De lamp zou, bij een PF van 1, voor een vermogen van 11,1 W slechts 48 mA nodig hebben gehad. Met een PF van 0,42, is de benodigde stroom 115 mA. Hier zit dus een gedeelte blindstroom in. Daarvoor hoef je als privé eindgebruiker niet te betalen. Echter er zijn wel wat nadelen verbonden aan een relatief lage PF, zie hiervoor ook dit artikel.

De elektronica blijkt heel goed bestand te zijn tegen spanningsvariaties. In ons lichtnet zijn spanningsvariaties van 3 of 4 volt goed mogelijk. Deze variaties hebben geen invloed op de lichtstroom, de helderheid, de efficientie en het afgenomen vermogen van deze lamp. Dat is goed. Ik kom er in een ander artikel nog op terug, je kunt de grafieken zien in tab voltage_afh van Led It Light; het is zelfs zo dat de spanning mag variëren tussen de 100 en 240 Volt! Dus je kunt deze lamp gebruiken over de gehele wereld, bijvoorbeeld in Engeland (soms 240 V) en Amerika (120 V).

Netspanning 230 V
Lampstroom 115 mA
Vermogen P 11,1 W
Schijnbaar vermogen S 26 VA
PF 0,42

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/profi_3x3w_cree_12v_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 3300 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Je ziet aan het spectrum twee bulten. Dit houdt in dat er twee fosforen zijn gebruikt, die het originele licht van de led omzetten naar een blauwig en een gelig licht. De som van beide soorten licht levert een voor ons mooie witwaarde op.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/profi_3x3w_cree_12v_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt mooi op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,42 en y=0,40.

4 Reacties to “Profi 3x3W Cree 12V”

  1. Jeanne Eisenhut Says:

    I can see that you were very busy on your day “off”. Nice article. Good graphics.

  2. Rob Says:

    Hallo Marcel,

    Ik las je test over de CREE 12v spots van LEDITLIGHT. Ik denk erover om 4 stuks 12 volt 3×3 CREE 12v in onze badkamer te plaatsen. Kun je me vertellen of dat genoeg zal zijn?

    Afm: 2,25×2,25 meter, 2,35 hoog.

    Ik hoor graag je advies:-)

    Mvg, Rob

  3. mvdsteen Says:

    @ Rob
    Je mag deze led vergelijken met een halogeenlamp: de stralingshoek is 30 graden wat vergelijkbaar is, verder is de efficientie 21 lm/W, en die van een halogeen < 10 lm/W, dus de lamp hier weergegeven komt overeen met een halogeenlamp van 25 W.
    Dus als je er 4 plaatst dan heb je 100 W in je badkamer; lijkt me wel genoeg.
    Let op: de kleurtemperatuur is 3300 K, en die van een gewone halogeen is 2700 K. Dus je moet misschien wel even wennen aan de iets koelere kleurtemperatuur! En in het ergste geval vind je het te koel kwa temperatuur. Ik kan dat helaas niet voor je beslissen. Ik ben wel benieuwd wat je zult gaan doen.

  4. Rob Says:

    Hallo Marcel,
    Dank voor je snelle antwoord!
    Vreemd dat LeditLight op de site stelt dat de lamp vergelijkbaar is met 50 watt halogeen. Ik was al bang voor een “lascabine” effect met 4 stuks… De kleurtemp is volgens hen ook 100K minder. Hebben ze jouw testgegevens verkeerd verwerkt?
    Enfin, ik ga idd met 4 stuks proberen en hoop dat de kleur bevalt.
    Mvg, Rob

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in