OliNo

Duurzame Energie

Succes met spaarlampen

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Spaarlampen
Tags:
Geef een reactie

Bij het succesvol toepassen van spaarlampen is het belangrijk dat de lampen een gezellig licht (warm wit / geel) licht afgeven. Hierbij zijn de lamp armaturen van groot belang…

Gezellig licht uit spaarspotjes

In tegenstelling tot Marcel, zie ook het artikel “Ervaring met spaarlampspotjes” heb ik wel succes gehad met het toepassen van spaarlampen. Hoe komt dat nu? Het verschil zit hem in de gebruikte lamp armaturen.

Koud licht

Het is bekend dat de meeste spaarlampen een koud ongezellig licht afgeven. Niet iets wat je wilt zien in je huiskamer. Het is dus van belang dat de lamp armatuur waarin je de spaarlamp wilt toepassen zelf voor een gezellig licht zorgt.

Spaar spotjes

Bij het toepassen van spaarlampspotjes is het belangrijk dat de lamp armatuur waarin de spotjes gedraaid worden zelf ook een warme kleur kan afgeven.

Spaarspotlamp

In mijn geval wordt die warme kleur veroorzaakt door geelgekleurde kapjes die ik om de spaarlampspotjes heen geplaatst heb. Hierdoor wordt het koude witte licht van de spaarlampspotjes wat recht omlaag gaat gemixt met het warme gele gereflecteerde licht afkomstig van de kapjes die de rest van de kamer verlicht. Dit geeft een aangenaam warm effect.

Spaarspotlamp

Gekleurde lampen

Door het toepassen van gekleurde doorzichtige lampen krijg je een vergelijkbaar effect.

Spaarspotlamp

Het koude ongezellige licht van de spaarlamp wordt gefilterd door de kleur van de doorzichtige lamp. Hierdoor kun je zelf bepalen welke kleur het lamp gaat afgeven. In mijn geval heb ik gekozen voor een warm gele kleur.

Spaarspotlamp

Overigens zien de echte lampen er nog wat gezelliger uit dan de lampen op de foto’s. Het is heel moeilijk om de lichtuitstraling van een lamp vast te leggen op een foto. Dit komt vanwege de snelle oververzadiging van het beeld door de felle lamp ten opzichte van de omgeving.

Forse besparing

Het toepassen van al deze spaarlampen heeft een flinke bijdrage geleverd bij het reduceren van mijn elektriciteitsverbruik. Meer hierover kun je lezen in het artikel “Energie besparing levert geld op

Een reactie to “Succes met spaarlampen”

  1. Zak Says:

    Ik heb pas een Megaman DorS lamp gekocht, die je kan dimmen door hem even uit te schakelen. Niet goedkoop (19 euro) maar wel handig, omdat ik anders een dimmer moest kopen en weer gloeilampen gaan gebruiken.

    Jammer is dat de lichtkleur constant blijft als je dimt. Geen oranje licht zoals bij een gloeilamp.

    Overigens neemt het rendement bij het dimmen wel af. In de laagste stand geeft ie nog maar 15% van het licht (gemeten met digitale camera, fabrikant zegt 5%) terwijl ie volgens de fabrikant dan 4 watt gebruikt, tegen 11 watt voluit – dat is 36%. Volgens mijn meting is ie gedimd ietsje beter dan een gloeilamp; volgens de fabrikant is ie volledig gedimd dus slechter dan een gloeilamp.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in