OliNo

Duurzame Energie

Föhn deed het niet meer

Geplaatst door Marcel van der Steen in Reparatie, Uitleg Geef een reactie

20180902_074324Een vriend van me meldde zich met een kapotte föhn. Het zei: “Op een gegeven moment, toen de föhn nog gewoon blies, viel de föhn langzaam uit tot stilstand. Daarna wilde deze niet meer blazen.”
Dit artikel geeft middels foto’s en uitleg wat er is gedaan om deze weer tot leven te wekken.

20180902_074410
Nadat eerst nog eens is geprobeerd de föhn aan te zetten en gezien was dat de föhn niets meer deed, ben ik begonnen met openmaken. Gewone kruiskopschroeven. Zo eruitgehaald.
20180902_074449
Toen de schroeven eruit waren voorzichtig opengetrokken. Bovenaan wat wrikken.
20180902_074527
En open…. Wel wat vies. Eerst wat schoongemaakt anders kan ik ook niet netjes werken.
20180902_074540
De aanstuurelektronica, hier niet veel meer dan een condensator en wat schakelaars, is duidelijk te zien. Eens kijken..
20180902_075106
Ziet er van boven netjes uit. Zoals gezegd, een paar componenten. Nu van onder kijken.
20180902_075110
De verbindingen zien er goed uit. Geen loszittende draden, geen deels verkoolde plekken of brandplekken. Alles zit nog netjes zoals het moet zitten. Ik heb wat moeite gedaan om het schema te tekeken.
20180902_093319
Eenmaal zo uitgetekend, is dit schema goed te begrijpen.
AC is de netspanningsingang. Die bestaat uit twee draden (de fase en de nul). De bovenste schakelaar bedient de fanmotor. Op stand I gaat de netspanning via de diode over de motor. De diode zorgt ervoor dat er maar in 1 richting stroom kan lopen. Dus met een wisselspanning volgt hieruit dat maar de helft van de spanning zorgt voor daadwerkelijk stroom door de motor; de motor loopt langzamer en met minder kracht dan in stand II. Want in stand II wordt de diode kortgesloten en staat de netspanning direct over de fanmotor. Deze loopt dan maximaal.
De onderste schakelaar bedient de warmte-elementen. De weerstanden van 85 Ohm zijn de twee warmte-elementen; wanneer daar stroom doorheen gaat worden ze warm en met de fanmotor aan wordt zo die warmte met de lucht meegenomen naar de uitgang van de föhn. De fanmotor moet overigens wel aanstaan om de verwarming te kunnen laten werken.
De meeste warmte wordt afgegeven met beide schakelaars op stand II. De minste met beide op I.
De componenten zien er allemaal goed uit, we gaan nu kijken naar de motor. Deze moet direct op de netspanning kunnen dus ik heb de twee draden ervan losgesoldeerd en direct aan de netspanning gehangen. Ik zag dat de motor even optoerde maar daarna snel stilstond. Er kwamen ook wat vonkjes van de koolborstels.
20180902_085335
Zie hier het plaatje met motor, zijn wikkelingen en de koolborstels. Dit is de motor met zijn draden los van de schakeling.
Alles ziet er netjes uit. Nu is deze foto al van na de schoonmaak; van te voren waren de koolborstels erg vies.
20180902_085335_koolborstels
Zie hier de koolborstels aangegeven.
Welnu, aangezien de koolborstels erg vies waren heb ik ze eruit gehaald.
20180902_085340
Dit losmaken gaat als volgt: een koperen lipje opzijbuigen, de draad openbuigen en voorzichtig eruit halen en ervoor zorgen dat de veer die de connectie vormt tussen de draad en de koolborstel, niet eruitspringt maar dat je de veer zelf eruit pakt.
20180902_084121
Hierbij de koolborstels en de veren. De ene borstel is langer dan de andere maar ze zijn nog lang genoeg. Daarna dan schoongemaakt met een tandenborstel.
20180902_084127_
Ook het motorgedeelte heb ik schoongemaakt met de tandenborstel. Je ziet hier de foto waarbij de borstels eruit zijn. Ik heb goed het vuil (hoofdzakelijk koolstofpoeder) weggepoetst op de borstelhouders alsook op de commutator.
Daarna de schone borstels weer teruggezet. Ik heb erop gelet dat ze op dezelfde manier teruggeplaatst worden. Ze slijten namelijk op een bepaalde manier zodanig blijven ze goed aansluiten op de commutator. Door nu de borstels op dezelfde plek terug te zetten heb ik nog steeds de goede verbinding.

En dat was het, de fanmotor functioneerde prima toen ik hem aansloot op de netspanning. Dus alles weer ingebouwd en zo weer de föhn werkend gemaakt.

5 Reacties to “Föhn deed het niet meer”

  1. Michael saffrie Says:

    Geweldig hoe je alles enorm gedetailleerd uitlegt! Mijn vrouw noemt jou “held”!

  2. Wim Schermer Says:

    Nobel om dit te doen. De volgende tekst kan mogelijk als vloeken in de kerk beschouwd, maar lees even verder.
    Voor rond tien euro koop je een nieuwe, met garantie.
    Een setje koolborstels aanschaffen en laten opsturen kost waarschijnlijk meer.
    En met name de verzending en bezorging van pakketten heeft een enorme milieu impact. Het laten bezorgen aan huis van een pakket kost rond 530 gram CO2. Zelf ophalen bij een afhaalpunt kost rond 260 gram CO2.
    Dus op de fiets naar een gewone winkel en een nieuwe kopen heeft waarschijnlijk de minste milieu impact.

  3. mvdsteen Says:

    @Wim, tel je ook nog de CO2 impact voor de nieuwe föhn? Want hoewel die 10 euro kost, is het maken, verpakken en vervoeren ervan ook iets wat CO2 kost. Daarnaast wordt er weer plastic gemaakt wat in de natuur nooit meer gerecycleerd wordt. Beter dus om minder plastic te maken en het oude te hergebruiken.
    Ik heb de berekening aan CO2 footprint niet gedaan, maar in dit geval heb ik een paar uur besteed en voorkomen dat een product van een vriend weggegooid wordt. Mij lijkt dat beter dan, zelfs voor 10 euro, een nieuwe aan te schaffen. En met beter bedoel ik dan beter voor het milieu en duurzamer.

  4. Ard Says:

    Het wordt hoog tijd dat de CO2 van de productie wordt meegenomen in de prijs van een product, en liefs van grondstofwinning, via transport, productie, transport, gebruik, ontmanteling tot grondstof Want die laatste stap wordt nog wel eens vergeten.
    Overigens blijf ik me verbazen over de inventiviteit van fabrikanten om een ‘breekboutje’ te implementeren: een onderdeel dat er voor zorgt dat een apparaat maar een paar jaar mee gaat. Prima staafmixer, maar wel met een koppelstukje van zwak plastic. Prima koplamp, maar wel een te dun bevestigingsbeugeltje dat bij de eerste de beste parkeeractie afbreekt.

  5. jan bruning Says:

    Hai,
    Wij(repaircafe) hebben zo’n föhn proberen te onderzoeken.
    het ding , het ding deed het op stand 1(beide schakelaars), op stand 1 motor en stand 2 warmte ging ook, maar geen motor .
    Enig idee?

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in