OliNo

Duurzame Energie

Reizen naar het werk

Geplaatst door Danny Steenhorst in Economie, Energiebesparing, Transport
Tags: ,
Geef een reactie

KnooppuntDe gemiddelde afstand voor woon-werkverkeer in Nederland is ongeveer 22 kilometer.
Iedere dag is er zowel in de ochtendspits als in de middagspits een enorme drukte op onze wegen. Druk omdat veel mensen zich vervoeren met een auto. Vaak zie je maar 1 persoon in een auto zitten. Deels is dit noodzakelijk, omdat de chauffeur vele bestemmingen heeft op een dag en daarbij ook nog eens materialen, goederen of gereedschap mee moet nemen. Niet iedereen hoeft iedere dag alleen in de auto te reizen om op het werk aan te komen!

Auto rijden is duur. Autorijden kost van 20 tot wel 60 cent per kilometer. Het zijn niet enkel de brandstofkosten die je moet berekenen per gereden kilometer. Bij meer gereden kilometers zijn ook vaker onderhoudsbeurten nodig, de verzekeringspremie stijgt bij meer kilometers, banden slijten meer, enzovoorts! Uiteindelijk met heel veel kilometer op de teller is de auto zelfs zo versleten, dat er een nieuwe moet worden aangeschaft. De afschrijving is dus een belangrijke kostenpost die vaak niet wordt meegenomen in de kosten.
Ruimte nodig op de weg

Carpoolen, wat zijn redelijke vergoedingen voor de chauffeur?

Hier een mogelijke leidraad om een vergoeding te geven aan de chauffeur.

  • Één persoon die meerijdt betaalt 16 cent per km.
  • Twee personen die meerijden betalen 12 cent per persoon
  • Drie personen die meerijden betalen 10 cent per persoon.

Voorbeeld: Heen en terug 1 meerijder 75 km x 2 = 150 x 0,16 = 24 EURO per dag!

Je ontvangt vaak 19 cent onbelast van je werkgever per kilometer, dus met meerijden verdien je dan sowieso! Zonder kilometervergoeding kun je veel geld besparen.
Het meest eerlijke om te delen in de kosten is natuurlijk om om de beurt te rijden! (Degene die als enige nooit rijdt of iemand die af en toe meerijdt met 4 inzittende geeft dan 10 cent per km aan de chauffeur van dienst)

Gemiddelde afstand tussen de woonplaats en het werk.

Gemiddelde afstand tussen de woonplaats en het werk.

Op de fiets als alternatief

Zeker een afstand onder 5 kilometer is voor de meeste mensen zeer goed te doen op de fiets. Een elektrische fiets kan de afstand in de praktijk zeker verdubbelen, zonder dat men vermoeider aankomt. Lees hier een prachtig praktijkverhaal over fietsen naar het werk.
Al wordt er alleen al met droog weer gebruik gemaakt van de fiets, dan zijn de totale brandstofbesparingen al enorm. Plan hier uw fietsroute naar het werk.

Het opladen een accu van 400 Wh (Watt uur) kost ongeveer een halve kWh (€0,10). Dit is ruim voldoende voor 50 kilometer goede ondersteuning. Jaarlijks 5000 kilometer fietsen met ondersteuning kost dan ongeveer 10 Euro aan stroom. Met slechts één zonnepaneel produceer je genoeg schone stroom om wel vijf fietsen jaarlijks ieder 5000 km aan ondersteuning geven.

Kilometervergoedingen afschaffen en tegelijk belasting op arbeid schrappen.

Werken moet absoluut lonen. Dat we veel belasting betalen op arbeid en dikwijls niets op vervuilende grondstoffen is niet meer van deze tijd. We zijn nu op weg naar een duurzame samenleving en daar zijn ook fiscale aanpassingen voor nodig. Met het afschaffen van onbelaste vergoedingen van reiskosten, dient dit ruim gecompenseerd te worden door een hoger uurloon. De overheid moet zorgen dat arbeid minder wordt belast, zodat een gemiddelde werknemer veel meer overhoud aan het eind van de maand. Bijkomend voordeel van de werkgever is dat de administratieve druk van de kilometervergoeding berekeningen vervalt.

Elke dag worden er vele kilometers afgelegd om op de zaak te komen.

Elke dag worden er vele kilometers afgelegd om op de zaak te komen.

Armoede ruik je,… echte armoede stinkt zelfs. Het is van essentieel belang dat het minimumloon zeker met 20% wordt verhoogd en dat de belasting op arbeid sterk afneemt.
(Over)werken moet goed lonen. Ook zonder onbelaste reiskostenvergoedingen moeten arbeiders er uiteindelijk netto meer loon aan over houden. Dan pas kunnen we onbelaste kilometervergoedingen afschaffen.

Werkplek ruilen met iemand van soortgelijke functie

Er zijn veel mensen met een functie die ook dichter bij huis kan worden gedaan. Denk eens aan een banenruil. Voor bedrijven, ruil opdrachten bij concurrenten, zodat voor beide bedrijven de opdrachten dichter bij huis komen te liggen.

thuiswerken

Zeker niet voor alle beroepen, maar wel voor sommige functies is het goed mogelijk om 1 of meerdere dagen per week thuis te werken.

We kunnen wegen blijven verbreden, of ons slimmer en minder vervoeren. Het is een keuze.

We kunnen wegen blijven verbreden, of ons slimmer en minder vervoeren. Het is een keuze.

Al deze maatregelen zullen (toekomstige) fileproblemen sterk verminderen, zeker als er ook nog eens een maximum snelheid van 100 km ingevoerd wordt, wat zware ongelukken kan voorkomen. Met slim (be)sturen, hoeven we niet alles te asfalteren. Om CO2 uitstoot te reduceren moeten we zeker ook naar ons transport kijken.

13 Reacties to “Reizen naar het werk”

  1. Markske Says:

    Wat ik me steeds afvraag is: is die 22km de enkele rit of H/T rit? En hoe wordt dit gemiddelde berekend, m.a.w. hoe bepaalt men of iemand met de wagen naar het werk gaat? Of rekent men op het aantal wagens in NL?
    Zelfs al zou het enkel 22km zijn, dan nog betwijfel ik aan de echtheid van ‘het gemiddelde’ en dit als je de lengte van de files alleen al bekijkt, zouden er toch een aantal halt moeten houden midden in de file om hun dagtaak te beginnen. Zoals het voorbeeld ook aantoont 2*75km is toch behoorlijk meer dan enkel maar 22! En dat voor fietsend NL.
    Dat rijden duur is beseffen we misschien nog niet helemaal omdat de kosten verdeeld zijn in de tijd, straks met kilometerrijden komt er nog een pak dagelijks/maandelijk bij.
    Ik denk dat eenieder filerijder het liefst in een bedrijf naast de deur gaat werken, echter bedrijven zijn op andere locaties gevestigd en willen dat schaap met meerdere poten op de beste klantenlocatie in te zetten. Tegenstrijdige belangen dus, vandaar dat er toch wel wat compensatie voorzien is voor de arme filerijder, anders is het de moeite niet dat hij de handen uit de mouwen steekt.

  2. Danny Says:

    @1 Markske. We reizen heel wat af. 22 kilometer enkele rit naar het werk.
    131.000.000.000 kilometer werd in 2014 door enkel motorvoertuigen afgelegd. We moeten iets bedenken om minder kilometers te maken. We gebruiken nu te veel energie voor vervoer en bij economische groei, blijft de filedruk toenemen tot ontoelaatbare proporties.

  3. MvC Says:

    Het afschaffen van km vergoedingen voor woon-werk verkeer lijkt me zinnig. Ik woon in Engeland en hier doen ze daar helemaal niet aan. Je bent in feite auto verkeer aan het subsidieren. Misschien kun je het wel vergoeden als mensen met de trein of fiets naar hun werk komen, of wellicht zelfs als ze een hele schone auto rijden. Met zijn allen vergoedt in de file staan lijkt me wat contraproduktief.

  4. Paul Says:

    Wat een ondergewaardeerd feit is, is het verschil tussen kosten en marginale kosten. De kosten van een auto zijn hoog genoeg, maar de marginale kosten zijn veel te laag. Dit betekend dat mensen die toch al een auto hebben ook meteen geneigd zijn om deze voor alles te gebruiken.

    Eigenlijk is op dit moment alleen het brandstofverbruik van een auto puur marginaal. Alle andere kosten zijn grotendeels of zelfs helemaal vast. Bijvoorbeeld verzekering en wegenbelasting zijn niet gekoppeld aan het gebruik en het kost voor die twee posten dus ook geen cent meer om een kilometer verder te rijden. Zelfs onderhoud is voor een groot deel vast, want een onderhoudsbeurt moet vaak toch minimaal 1x per jaar gebeuren tenzij er een forse drempel van meer dan 15.000 of 20.000km per jaar wordt gehaald. Ook afschrijving is voor een groot deel aan de leeftijd van een auto gekoppeld en niet aan de kilometer stand.

    Als je dus eenmaal een auto bezit, dan is de drempel veel lager om deze vervolgens overal voor te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een auto nodig hebt om met het gezin op pad te kunnen in het weekend, dan schrijf je daarop alle vaste kosten af en hoef je voor alle extra ritjes die je eerst prima met de fiets of OV kon alleen nog maar de marginale kosten te rekenen. Andersom geldt dat natuurlijk ook voor mensen die een auto hebben voor werk en er alle privé ritten ook mee doen.

  5. roland Says:

    @Paul,
    met e-rijden worden die marginale kosten lager. Autogebruik en grotere afstanden worden aantrekkelijker. Jammer voor het milieu!

  6. MvC Says:

    Ik moet toegeven dat ik meer ben gaan rijden sinds ik eeb elektrische auto heb…. Erg goed punt. Zo bekeken lijkt het inderdaad een goed idee om meer belasting te gaan heffen op vervuilende aktiviteiten en minder op andere dingen zoals arbeid.

  7. MvC Says:

    Van de andere kant, zelfs vrij extreme maatregelen zullen het autoverkeer misschien kunnen halveren, en zelfs dat lijkt me politiek praktisch onhaalbaar. Een halvering is absoluut niet genoeg. We zijn ook niet echt tegen auto rijden, natuurlijk, maar tegen de vervuiling die het veroorzaakt. De enige echte lange termijn oplossing is schone energie. Alles elektrisch, en alle elektriciteit schoon en duurzaam opwekken.

  8. roland Says:

    @MvC,
    “..niet echt tegen auto rijden, maar tegen de vervuiling die het veroorzaakt. De enige echte lange termijn oplossing is schone energie”
    – Echt schoon is schijn, het is slechts minder vuil. Die accu’s, zonnepanelen … moeten ook gemaakt worden en als als we ook nog nog meer gaan rijden , zoals je eerlijk toegeeft!, schiet het niet op.
    Begin bij de meest vervuilende, de luchtvaart kms, de grootste groeiers.

  9. MvC Says:

    Klopt allemaal, maar ik denk dat je met beperkende maatregelen niet veel kunt bereiken. Allemaal de thermostaat een graadje lager, een keer vaker de fiets, een vakantie wat dichter bij huis, wat minder vlees, het helpt allemaal maar zo kun je misschien 20-30% vooruitgang boeken, en dat is veel te weinig. Bovendien zijn er economische consequenties, en dat helpt de investering in duurzame oplossingen al helemaal niet. Met zonnepanelen, windmolens, warmtepompen, elektrisch transport etc, kun je veel meer bereiken en tegelijk investeren, wat de economie juist kan stimuleren. Natuurlijk is het altijd beter om ook vervuilende aktiviteiten te ontmoedigen, maar dat kan nooit de uiteindelijke oplossing zijn.

  10. roland Says:

    @: “vervuilende aktiviteiten ontmoedigen” is EN effectief EN goedkoop, waarmee zo’n 20 tot 30% besparing mogelijk is.
    Subsidies voor zon-pv e.d. kosten veel geld met het voordeel vooral voor de rijken en met marginaal effekt. Immers de bijdrage van zon-pv in onze totale energievraag is verwaarloosbaar.

  11. MvC Says:

    Inderdaad, 20-30%, maar dan houdt het op. We moeten nieuwe technologie stimuleren dan verdwijnen de oude, vevuilende methodes op termijn vanzelf. Subsidies voor zonnepanelen kosten geld en de proportie stroom uit zon is nog steeds klein, maar de prijs van zonnepanelen is dramatisch gedaald en de groei is momenteel sterk, en dat was precies de bedoeling.
    Nieuwe ontwikkelingen beginnen bijna altijd bij de rijken. Daar kun je bezwaar tegen hebben, maar zo gaat dat nu eenmaal. Zodra die rijken om zijn volgt de rest.
    Uiteindelijk gaat het gewoon om het geld: zodra de schone oplossing goedkoper is dan de vuile gaat de massa om. Effectief is dan vuil belasten en schoon subsidieren.

  12. Patrick Simons Says:

    Zodra er goedkope zelfrijdende auto’s zijn is dit een pronleem van het verleden. Die auto kan na de perdonen op hun werk afgezet te hebben anderen rond gaan rijden.

  13. PS Says:

    Ik werkte vroeger op een drukkerij waarbij twee mensen van het bedrijfskantoor een soort wisseldienst hadden. De ene week begon de ene collega een uur vroeger en vermeed zo de file (en ging eerder naar huis). De ander begon dan een uur later, en ging later naar huis en vermeed zo de file. Voordeel voor de baas, want het bureau was langer bemand. En beide collega’s hoefden niet in de file te staan. Vond ik goed gevonden…
    Verder beginnen een hoop mensen hun werkdag met mail ophalen en verwerken. Je zou ook thuis je mail kunnen doen en dan naar je werk rijden, zo spreid je ook het verkeer zonder dat je volledig thuis werkt.
    Dit levert weliswaar evenveel vervuilende ritten op, maar door spreiding minder files, en mogelijk dan ook minder asfalt. Vraag me ook af of de vergrijzing het fileprobleem al zal doen afnemen. Vanaf dit jaar is de helft van de bevolking al 50+.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in