OliNo

Duurzame Energie

Ervaringen met Tesla model X

Geplaatst door Stef van der Ziel in Transport
Tags:
Geef een reactie

Tesla Model XHierbij mijn ervaring van een jaar lang rijden met een Tesla model X. Hiervoor had ik een Rang Rover op benzine. Lees hieronder mijn bevindingen met het rijden van een elektrische auto in vergelijking met de Range Rover op fossiele brandstof.

Powerrrrr

Als echte petrolhead heb ik auto’s met lekker dikke V8 motoren gereden. Vele sportauto’s en vele Range Rovers. Dat heerlijke geluid en de kracht van de aandrijflijn. Vroem! Dat alles verbleekt bij de elektromotoren van de Model X P90D-L. Even uitleggen: 90 staat voor de accucapaciteit: 90kWh. De D staat voor Dual motor, ééntje voor en eentje achter. De P betekent dat de achtermotor groter is dan standaard: Performance. En de L, die staat voor Ludicrous. Ja waanzin inderdaad. Dit kanon van 2500 kilo schiet namelijk in net iets meer dan 3 seconden naar de 100, whaaaaa! En dan zit er ook nog een launch mode op. Er is onenigheid over het aantal PK’s dat deze auto heeft, het zal ergens tussen de 500 en 700 liggen. Belangrijker is dat alle kracht direct aanwezig is. Altijd. Het is vermakelijk om bij het verkeerslicht elke andere auto eruit te rijden. Kinderen smeken of ze een rondje mee mogen rijden, en ze vinden het katapulteren geweldig. Gillen van plezier. De tussenacceleratie is bruut. Zelfs in de nieuwe chill-mode heeft deze auto zoveel kracht. Een Ludicrous uitvoering herken je overigens aan het horizontale streepje onder de P90D aanduiding.

 horizontale streepje onder de P90D aanduiding.

Stil

Veel mensen vragen me of ik het geluid van een V8 niet mis. Niet in deze auto. Voor de herrie heb ik een sportauto. De stilte is juist heerlijk. Geen trillingen, geen herrie. Het rijdt erg rustig en comfortabel, ook al geef je plankgas. De emotie die je in je oren mist, maakt de Tesla achter je oogballen en in je maag goed, als je vanuit stilstand vol gas (eh gas?) wegrijdt. Omdat de auto nauwelijks geluid maakt, ga je wel op andere geluiden letten. Ik denk dat een Range Rover met zijn gelamineerde glas en dikke pakken isolatie stiller is dan de Tesla, het scheelt niet veel. Het bandengeruis valt mee omdat Tesla’s banden hebben met een laag schuimrubber van binnen. Wel hoor je af en toe een rabbel bij die vleugeldeuren. Als bestuurder moet je extra rekening houden met fietsers en voetgangers: ze horen je niet. Een coole feature zou een luidsprekertje aan de voorkant zijn die een Jetsons geluidje produceert. Of dat van de Knight Rider.

Naar boven openende autodeuren.

Vleugeldeuren!

Een knalrode Model X, zwarte velgen van 22 inch, witte stoelen en vleugeldeuren. Ik kan niet anoniem rondrijden, zeg maar. Die vleugeldeuren zijn een enorme gimmick. Ik was bang dat ik me er aan zou ergeren, maar ze bevallen prima. De instap achterin is heel ruim en de deuren houden perfect in de gaten of er geen objecten opzij of boven zijn. De deuren van de Tesla hebben soms wel een eigen wil. Hij gooit dan zomaar je portier open. Of juist niet ver genoeg dat je niet in kan stappen. Met de sleutel kun je alle deuren open doen en dat gaat soms ook per ongeluk. Dan parkeer je je auto, loop je erbij weg en gaan ineens deuren open en dicht. Vermakelijk voor de omstanders. Of je staat aan je laadkabel te hannesen aan de straat en ineens schiet je bestuurdersportier open, ongeacht of er fietsers voorbij komen. Is het verder een mooie auto? Daar verschillen de meningen over. Het is net als een Range Rover een bakbeest, en in grijs, zwart of wit vind ik hem wat log overkomen, in rood en blauw niet. Ik krijg veel positieve reacties. Vaak lopen mensen er omheen en maken een praatje, dan leg ik graag details uit. Ik vind in de grote SUV klasse de vorige generatie Range Rover eigenlijk de mooiste. Daar komt weinig in de buurt. Maar of de Tesla lelijker is dan bijvoorbeeld een Cayenne? Ik betwijfel het.

Interieur Tesla

Interieur

“Mooie witte stoelen hoor, maar ik zou het zelf nooit nemen, dat wordt vies”, is de standaard opmerking als ik de deuren open doe voor gasten. De Model X is net een ruimteschip van binnen. Ruim, spacey spierwitte stoelen met zwarte glans achterop. De bekleding is geen echt leer, maar veel beter spul! Er zit nog nergens een krasje of een vlekje op en is makkelijk wit en schoon te houden. Ik heb de zes-zitter-variant, waar de Range Rover plek voor 5 had. De vier losse stoelen zijn erg comfortabel, en de beenruimte voor de middenrij is zo veel beter dan in een Range Rover of een Model S. Het achterbankje biedt best goede hoofdruimte, maar de beenruimte is beperkt, je kan je benen schuin tussen de stoelen voor je kwijt. Een volwassene kan er prima een half uurtje doorbrengen, maar verder is het vooral handig voor kinderen. Het interieur is heel minimalistisch. Een mega groot scherm en een stuur. Punt. Niet iedereen vindt het mooi, ik hou er wel van. Het interieur heeft niet de uitstraling of de weelde van een Range Rover. Hier kan Tesla nog wel wat punten scoren. Ondanks wat mensen beweren is de kwaliteit van afwerking verder gewoon goed. De auto zit vol met bekerhouders en USB-aansluitingen. Oh en bergruimte? Gigantisch veel. Onder de voorklep is veel ruimte, achter de achterste rij stoelen zit een diepe berging, en daarbovenop kun je boodschappentassen of reiskoffers kwijt. Die achterste rij stoelen kunnen plat, voor echt grote spullen.

Laadruimte Tesla model X

Rijden

Standaard rij ik in Ludicrous mode. Te leuk om snel weg te sprinten. Eigenlijk ga je de Model X meer waarderen als je in Chill mode rijdt. Ludicrous maakt de auto bijna te lichtvoetig en springerig. Van geen enkele SUV kun je verwachten dat deze stuurt als een sportwagen. Mijn Range Rover was een statige zwabberbak. De Model X is dat niet! Het gewicht van de Tesla ligt onderin de bodem: de accu. Ongelooflijk hoe deze auto door bochten komt. Andere SUV’s proberen hun topgewicht te compenseren met dure technieken zoals torque vectoring en meesturende achterwielen. Niet nodig, de Model X rijdt echt uitstekend. Als je scherp wil rijden dan zet je het onderstel in de laagste stand. Als je relaxed wil cruisen schakel je vering in normal mode. Het stuur had van mij iets sportiever gemogen, wat dikker en kleiner en meer grip. De weerstand van het stuur heb ik op sportief (zo zwaar mogelijk) gezet, en wat mij betreft mag er nog wel meer weerstand bij. Echt sportief gevoel in het sturen ontbreekt.

Ook bijzonder is dat je de rem eigenlijk niet hoeft te gebruikt. Gas los is remmen op de motor, en dan regenereert de Tesla stroom. Het went snel en rijdt prettig. De Range Rover heeft erg veel complexe techniek aan boord om 4×4 offroad te kunnen rijden. Ik denk dat een Model X een heel eind komt met 4×4 rijden, omdat Tesla de aansturing elektrisch heeft en hun wielspinsoftware is echt optimaal. Zonder slippen van 0-100 in drie komma nogwat seconden, met een hand losjes aan het stuur, ongelooflijk. De dikke banden helpen natuurlijk ook mee.

Autonoom rijden

Ik heb een Model X met de eerste generatie zelfrijdende software. Die werkt erg goed. Op de snelweg en op B-wegen zet ik die mode altijd aan. Dan houdt de Tesla zichzelf binnen de lijntjes en houdt het verkeer voor zich in de gaten. Hij houdt netjes afstand. Het systeem werkt tot en met een full-stop en trekt ook weer op vanuit nul. Filerijden is helemaal geweldig: de Tesla kruipt gewoon mee. Je hoeft echt niets te doen, behalve je ogen op de weg houden. Je moet wel af en toe het stuur vastpakken zodat de Tesla weet dat je nog oplet. Rijden wordt er echt enorm veel relaxter door. De keerzijde is dat je sneller afgeleid bent. De auto rijdt zo goed, dat het verleidelijk wordt om je telefoon te pakken. Ik weet dat het niet mag maar ik doe het wel, en met mij vele Tesla-rijders. Toch blijft het opletten geblazen. Soms zien de sensoren iets niet goed, en mijn Model X reed me met iets dat leek op een noodgreep bijna de vangrail in omdat hij dacht dat een vrachtauto op mijn rijstrook kwam. Was niet zo. Ik greep net op tijd in. Opletten dus.

Door grote raamstijlen minder zicht in de Tesla Model X

Zicht

Elke zitplaats in de Model X heeft zicht naar boven. De eerste rij heeft een gigantische voorruit die tot achter je hoofd doorloopt. Ondanks dat deze is verduisterd heb ik soms wel last van de zon en de zonnekleppen werken niet echt. Het panoramadak geeft wel een heel mooi open beeld op je omgeving. Heel vervelend is dat de voorruit een soort van ghosting effect heeft, waardoor je lampen van tegenliggers dubbel ziet. De tweede rij heeft kleine raampjes in de vleugeldeuren naar boven. Daar heb je niet veel aan. De achterste rij kijkt door de achterruit naar boven en door minuscule raampjes opzij. Een knus plekje. Ik vind het zicht rondom wat matig. De binnenspiegel is klein en de achterruit ook. De achteruitrijcamera is echt nodig. Bij een Range Rover zit je in een soort aquarium: je zit erg hoog en kan volledig om je heen kijken. Je weet precies waar de auto begin en eindigt. De camera’s rondom waren eigenlijk niet nodig. Bij de Tesla is dat minder, je zit lager en de auto belemmert het zicht, hier waren zichtcamera’s rondom wel handig geweest. Ik heb mijn mooie dure velgen al een paar keer tegen een stoeprand gehad, het is onvermijdelijk. De A-stijl is enorm dik en zit precies daar waar fietsers en auto’s op rotondes aan komen, en waar voetgangers zebrapaden op lopen. Je verrekt je nek soms met om die A-stijl heen kijken.

Velg Tesla Model X

Software

Mensen die zeggen dat de Tesla een grote iPad met wielen is, hebben gelijk. Je bedient alles met het enorme scherm. Het systeem zit vol met gadgets en handigheden. Deuren openen en dicht doen, stoelverwarming op alle stoelen, airco, navigatie, DAB radio, zelfs Spotify. Alles is in te stellen. En er zijn veel verborgen geintjes. Zoals een biohazard mode in de airco, die de luchtdruk opbouwt en een mega filter gebruikt waardoor niets de cabine nog in kan komen. Nog nooit gebruikt, want in ons mooie Noorden is de lucht dan ook altijd schoon. Je merkt aan het scherm dat Tesla revolutionair verder is dan welke andere autofabrikant ook, die allemaal afzonderlijke systemen met elkaar moeten integreren. Bij Tesla is het allemaal software, netjes geïntegreerd. Ik kan de auto op afstand bedienen met een app. Even toeteren als er mensen omheen staan bijvoorbeeld, blijft lachen. Het interieur voorverwarmen via de app is erg handig. Nu nog een timer! Regelmatig valt er een kadootje met nieuwe features (en easter eggs) uit de lucht: software update, want de auto heeft permanent 4G. Ook voor je Spotify.

Paar punten van kritiek: Ondanks dat de navigatie Google Maps is, wordt deze niet vaak vernieuwd waardoor de auto je soms vreemde routes laat rijden. Ik was erg verwend met het Meridian surroundsysteem in de Range Rover, en ondanks dat Tesla’s surroundsysteem goed is, kan het er niet aan tippen. In de Range Rover was de airco krachtig, die van de Tesla vind ik te zwak voor zo’n grote auto. Zo’n groot scherm is cool, maar soms ben je tijdens het rijden in het menu aan het zoeken en klikken. Een simpele handeling zoals je stuurverwarming aanzetten of je vering anders instellen wordt ergerlijk. Stiekem mis ik wat knopjes. Geef me een paar echte knoppen op het stuur waar ik zelf mijn favoriete opties in kan programmeren.

Rijdersstoel van Tesla model X

Futuristisch

Laatst moest ik noodgedwongen een duivelssap-auto lenen. Ik had de Tesla niet volledig opgeladen en ik wilde snel naar een afspraak in de Randstad. Dus heb even een dagje geruild, niet tegen een gewoon dieseltje, maar een hele rappe, best wel nieuwe Porsche Cayenne, waar menigeen van droomt. Als je na een paar maanden Tesla rijden in zo’n ‘gewone’ auto stapt dan merk je echt waarom Tesla zoveel verder is. Ten eerste duizelt het je in de Cayenne van de knopjes. Dan het schermpje: dat lijkt ineens iets uit de jaren ’80. Als de motor aanslaat begint dat hele apparaat te trillen en te brommen en houdt daar niet meer mee op. Brrrrrrrrr. Lol wat? En wat voelt dat ding, met minstens 300PK, log en langzaam. Er zit nog een ouderwetse versnellingsbak in. En oei hij remt niet vanzelf als je het gas loslaat. De Tesla is daarmee vergeleken een echt 21e eeuws apparaat, waar de auto met plofmotor ineens zwaar gedateerd voelt, als iets van een vorige eeuw. En ik moest de hele afstand zelf rijden, afzien.

Range

Ja en dan de achilleshiel van de Tesla. De afstand. Met de Range Rover TDV8 gooide je in een paar minuten 100 liter duivelssap naar binnen en kon je weer 750KM verder jagen. Op een volle lading kan mijn Model X P90D-L zo’n 250-280KM afleggen, afhankelijk van de temperatuur. Heel wat minder dan de beloofde 400. Nu rij ik niet als mijn moeder, ik hou van pittig rijden. De Tesla dwingt me rustiger te rijden, en eigenlijk is dat wel goed. Ik had op een grotere range gehoopt. Nu is mijn uitvoering ook gebouwd op power en niet op range. Als je een Model X 100D koopt, met andere velgen, en wat rustiger rijdt dan ik, moet je de 350-375KM kunnen halen. Eigenlijk is 250KM nooit een probleem. Ik rij zo’n 25000KM per jaar in de Tesla, de meeste ritjes zijn in de stad Groningen of in de regio. Die afstanden zijn prima te overbruggen. De langere afstanden zijn ook goed te doen, dankzij Tesla’s gratis superchargers.

Laden

Eigenlijk is de range van een Tesla geen probleem. Mijn enige ergernis is dat je rekening moet houden met laadtijd als je langere afstanden moet rijden. Met de Range Rover plande ik de reistijd tussen de afspraken en dan kon je op een dag met gemak 3 afspraken vanuit Groningen naar de Randstad en weer terug doen. Met de Tesla moet je de avond van tevoren nadenken of je de volgende dag weg moet, want de auto moet wel volgeladen zijn als je vertrekt. Dat duurt aan een publieke laadpaal doorgaans drie tot zes uur. En dat is prima want ’s nachts staat die auto toch stil. Alleen bij het maken van je afspraken moet je wel rekening houden met extra laadtijd tussendoor. Oh ja, vreemd: de laadpoort zit aan de linkerkant. Als je filegeparkeerd staat, steekt de laadkabel aan de straatkant uit: ik wacht op het moment dat een fietser er tegenaan rijdt. De laadpoort aan de rechterkant zou logischer zijn: aan de stoepkant staan de laadpalen immers ook.

Ik ben één keer flink chagrijnig geweest toen ik vanuit België terugreed, in files terecht kwam, en geen tijd meer om te laden over had op weg naar een diner in Hilversum. Bij dat restaurant was geen laadpaal in de buurt te vinden, dus ik stond na het diner, om middernacht met een vrijwel lege auto in Hilversum. Ja, en hoe kom je dan in Groningen? Ik heb drie kwartier aan een Fastned lader gehangen en zitten mopperen in die auto. Toen zat er voldoende stroom in om langzaam via de polder naar Zwolle te rijden. Om daar nog een half uur aan de supercharger te hangen voordat ik naar Groningen terug kon. Ik was pas om drie uur thuis, terwijl ik met de Range Rover zeker anderhalf uur eerder thuis was geweest. Op vakantie is de auto juist heerlijk. Autopilot aan en elke paar uur een korte laadpauze. Het navigatiesysteem brengt je van supercharger naar supercharger naar je eindbestemming. Waarom staan laders op eindbestemmingen niet in het systeem?

Tesla herkenningsteken op de auto

Superchargers

Gelukkig bouwt Tesla steeds meer superchargers. Er is er net eentje geopend in Emmeloord, en dat scheelt omrijden via Amsterdam. De superchargers van Tesla pompen je accu’s ontzettend snel vol, vaak heb je aan een kwartiertje bijladen genoeg. Net even tijd voor een broodje. Je moet vaak toch even ergens lunchen, dus prima! En het superchargen is vooralsnog helemaal gratis. Het aantal laadstations zal enorm toenemen. Evenals de capaciteit en laadsnelheid van accu’s. Over tien jaar lachen we waarschijnlijk om mijn slome Tesla. Het blijft een bijzondere gewaarwording dat je in feite in een grote accu rijdt: geen uitlaat, geen uitstoot. Helemaal niets. Dan zie je andere walmende auto’s en besef je dat de wegen en binnensteden er over 10 jaar heel anders uitzien, en vooral schoner zijn. Sommigen roepen: ja je verplaatst de uitstoot naar elders. Ja dat klopt. Ten eerste is dat prima: schonere binnensteden. Ten tweede heeft een elektrische auto een veel hoger rendement dan brandstof, dus is de uitstoot lager. Bovendien, hoe meer laadinfrastructuur op groene energie draait, hoe meer winst.

Kosten

Ik had mijn Range Rover privé en zo’n auto rijden kost al gauw €3000 per maand. Bizar eigenlijk. Ik had dat nooit uitgerekend en schrok er wel van. De helft van die kosten zit in wegenbelasting, brandstof, onderhoud, banden en verzekering. De andere helft is afschrijving. De aanschafwaarde van de Tesla is gelijk aan die van de Range Rover. De Tesla heb ik echter zakelijk geleased. Met een kleine aanbetaling kost de Tesla me €1500 per maand, full operational. Stroom laad ik via commerciële laadpalen, en dat kost me zo’n €250 per maand, ook zakelijk. Als je thuis kunt laden ben je goedkoper uit, zeker als je zonnepanelen hebt. De bijtelling is nu nog maar 4% dus ik ben privé nog geen €300 kwijt. Ik bespaar zoveel geld ten opzichte van die dieselstoker dat ik er privé een toffe sportauto (F-type v8, vroem!) voor de lol naast heb gekocht en nog geld over hou. Twee gave auto’s voor de prijs van een. Als je dan een Range Rover ziet rijden, hoe mooi dan ook, heb je stiekem wel wat medelijden. Peperduur, met zijn achterhaalde technologie. Ik wisselde snel van auto’s, en inruil doet altijd pijn. De Tesla is eentje om langer in te blijven rijden, als de kwaliteit overeind blijft.

Uiterlijk voorkant Tesla model X

Onderhoud

Nog een voordeel van een Tesla: afgezien van een winterbandenwissel heb ik de garage nog niet gezien. Ik heb veel merken auto’s gereden, allemaal zogenaamd premium, maar ik heb stilgestaan met een 911 met een storing in de versnellingsbak, met een Range Rover met kapotte turbo’s, om nog niet te spreken over wat je met Italiaanse sportauto’s meemaakt, haha. Garagisten waren zo blij met me. In een elektrische auto zitten veel minder onderdelen. Er kan dus ook minder stuk gaan. De Model X is denk ik de eerste auto waar ik na een jaar nog geen gedoe mee heb gehad. Ja, een knopje om een vleugeldeur van binnen open te doen zit los. Die wordt binnenkort vervangen. De elektromotoren schijnen een miljoen kilometer mee te gaan. Op het accupakket zit lange garantie. Ik heb nu zo’n 20.000 kilometer op de teller staan en de auto ziet er hagelnieuw uit.
Achterzijde Tesla model X

Verdict

Heb ik de Range Rover gemist? Nee. Op die ene nacht in Hilversum na dan. Toen was ik graag over een lege A6 naar huis geraasd. Als ik één feature moet noemen die ik mis van de Range Rover dan is het de stoelmassage, of misschien de lendensteuninstelling. Lekker belangrijk. Ik zou niet terug willen. Ondanks de eigenaardigheden is de Tesla de toekomst. De Tesla is een betere auto dan een Range Rover, op zoveel fronten. Heel knap, voor een bedrijf dat net om de hoek komt kijken. Stel je voor wat er gebeurt als andere merken ook met vol-elektrische auto’s komen. De elektrische auto is de grootste stap in de geschiedenis van de auto, en het gaat hard. Over een paar jaar zit er geen stuur meer in, en dan koop of lease je geen auto, nee je bestelt er eentje die je rondrijdt. Misschien moeten ze er een biertap in gaan bouwen.

Dit artikel is eerdere geplaatst op de privé blog.

26 Reacties to “Ervaringen met Tesla model X”

  1. roland Says:

    @:” Ik bespaar zoveel geld t.o.v. die dieselstoker dat ik er een toffe sportauto naast heb gekocht. Twee gave auto’s voor de prijs van een”
    Echt iets voor deze “duurzame” site

  2. Jeroen van Agt Says:

    @Roland, ik ga ervan uit dat de eigenaar van bovenstaande Tesla de meeste km maakt met zijn 100% elektrische Tesla. Hierdoor is zijn uitstoot van fijnstof en CO2 fors afgenomen. Daarin zit de grote winst.

  3. MvC Says:

    Treurig verhaal. Beter dat hij in een Tesla rijdt dan in zo’n achterlijke Range Rover, natuurlijk. Schrale troost. Zo iemand doet Jeremy Clarkson bijna normaal lijken.

  4. MvC Says:

    Ja, laten we allemaal een model X gaan rijden, in ludicrous mode natuurlijk, en met een sportwagen erbij, vanzelfsprekend, dan komt het met het klimaat wel weer in orde.
    Dit gaat niet over elektrisch rijden, maar over het laatste nieuwe speeltje van een poseur.

  5. Danny Says:

    Mensen die het zich kunnen veroorloven kopen in de praktijk toch een grote auto.
    Dan beter een elektrische auto, dan ene die jaarlijks veel benzine of diesel verbrandt.
    Uiteraard is de vaker de fiets pakken altijd beter. Met de energierevolutie moeten we iedere burger meekrijgen.

  6. MvC Says:

    Klopt, een Tesla is veel beter dan een Range Rover, dus er is winst. Jammer dat er van de winst dan weer gelijk een sportwagen gekocht moet worden, maar goed. Alles is relatief.

  7. Michiel de Pooter Says:

    Danny,

    “Dan beter een elektrische auto, dan ene die jaarlijks veel benzine of diesel verbrandt”.

    Dat is volledig afhankelijk van de manier hoe de verbruikte electriciteit wordt opgewekt, want die komt niet bij toverstaf uit de lucht vallen en wordt meestal voor meer dan 80% met fossiele brandstoffen opgewekt. Dus je claim is een schot hagel.

    Verder wijs ik je erop, dat de productie van EV’s voor 100% afhankelijk is van fossiele en niet-duurzame structuren en supply-lines en versterkt daarmee de instandhouding van een systeem dat rudimentair conflicteert met de beginselen van een groene en CO2-arme economie.

    Overigens is er beklijvend LCA-onderzoek beschikbaar van EV’s, dat al eens uitgelegd is op de website van Kris De Decker.

    http://www.lowtechmagazine.be/2012/10/levenscyclusanalyse-elektrische-auto.html#more

  8. Michiel de Pooter Says:

    “De elektrische auto is de grootste stap in de geschiedenis van de auto, en het gaat hard”.

    Jezus, wat een geworship ! Kan het een tandje minder ?

    Wat vooral hard gaat, is de subsidiepotten die leeggeroofd worden. Zonder deze, zou er zelfs geen begin zijn van een EV-industrie en zou niemand het in zijn hoofd halen om een EV te kopen.

    Kampioen is natuurlijk Elon Musk, de super-dollar-stofzuiger met de vlotte babbel, die het gepresteerd heeft om 4 miljard dollar aan subsidies en tax-brakes uit de achterzak van de belastingbetaler heeft weten te kloppen voor zijn luchtbel-imperium.

    Wat ook hard gaat, is de stabilisatie van de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren. Dat percentage blijft ook in 2017 meer dan 99% van de totale verkopen. Oftewel, hoe irrelevantie een overdrijving kan zijn.

  9. roland Says:

    @Jeroen van Agt,
    “100% elektrische Tesla, zijn uitstoot van fijnstof, CO2 is fors afgenomen”
    – Dit voertuig kent een maximum snelheid van 250 km/uur en een 90 kWh zware accu, een gewicht van 2400kg. Voor productie en gebruik is de CO2 afname gering en zeker niet fors. Met de forse overheids subsidie die hier aan een sportwagen besteed wordt. heeft geen nut voor klimaataanpak, integendeel dit werkt juist averechts!

    Babette Porcelijn http://www.babetteporcelijn.com/ schreef daarover een mooi boek, nuttiger voor deze site dan deze potserige voertuigen.

  10. MvC Says:

    Er worden helemaal geen subsidie potten leeggeroofd. Bij aanschaf van een EV betaal je nog steeds belasting, aleen minder dan voor een ICE, en dat lijkt me terecht. We kunnen geen olie blijven verbranden en zullen op meer duurzame energiebronnen moeten overschakelen.
    Elon Musk heft vrijwel geen subsidie ontvangen. Hij heeft een aantal contracten met de Amerikaanse overheid, maar ontvangt zeker niet meer subsidie dan de reguliere industrie.
    In Noorwegen zijn inmiddels meer dan de helft van de nieuwe auto elektrisch. Dat lijkt me meer dan een ‘irrelevante overdrijving’.

  11. Michiel de Pooter Says:

    Ja, Noorwegen is zeker relevant. Echt wel. Met minder dan 1 promille van de wereldbevolking kan je thuiskomen. Ik wordt er stil van. Echt een deugland, die zijn ongelofelijke rijkdom verzameld heeft met fossiele brandstoffen uit de aarde te halen.
    MvC ik weet niet in welke droomwereld jij leeft, maar een beetje realiteitszin en wat minder fantasie zouden geen kwaad kunnen.

  12. Danny Says:

    Heren, s.v.p. bijdragen aan de discussies met toegevoegde informatie.
    Zeker niet op de man spelen, maar op de bal.
    Op deze site mag iedereen zijn mening geven, maar wel met respect voor de ander.
    Helaas heb ik de laatste post van M de Pooter verwijderd, hij heeft nu wel heel veel negatieve reacties zonder inhoudelijke argumenten gegeven op verschillende artikelen.
    Heeft u zelf een artikel wat kan bijdragen aan een duurzamere wereld dan plaatsen we deze graag.

  13. MvC Says:

    Het is jammer dat de discussie zo moet eindigen. Elektrische autos zijn een wezenlijke stap vooruit, en met een steeds grotere proportie van onze ekektriciteit duurzaam opgewekt nu al een verbetering, en in de toekomst de enige echte oplossing. De Noren laten zien dat het ook een realistische oplossing is. Alle nieuwe technologie moet klein beginnen, en er is altijd weerstand van mensen met minder visie. Ik rij zelf een elektrische auto, en ik kan het aanbevelen. Zelfs de schrijver van dit stukje verdient eigenlijk lof, ondanks mijn eerdere twijfel aan zijn motieven.

  14. Michiel de Pooter Says:

    MvC,
    Prima dat je ingenomen bent met je EV. Alleen de mening van MvC en teksten uit reclamefolders zijn nu eenmaal niet de maat der dingen.
    Er zijn mensen die meer willen weten en zich breed informeren en zaken vanuit verschillende perspectieven bekijken. Tot die categorie mensen behoor jij zeker niet. Discussieren met jou is dan ook zinloos. Ik wens je veel plezier.

  15. Jeroen van Agt Says:

    @Roland, Het gewicht van de tesla model X van 2400kg komt overeen met een vergelijkbare luxe SUV met plofmotor. Daarin zit dus niet veel verschil. Ook een fossiele SUV uit deze categorie kan vaan meer dan 200 km/h, dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat dit ook dagelijks gereden wordt. Verder zie je in de praktijk dat veel eigenaren van 100% elektrische auto’s hun eigen wagens thuis opladen met zonnepanelen. Dat is dus direct grote winst. Dat is met een fossiele SUV niet mogelijk. Natuurlijk kun je nog zuiniger gaan leven door een kleine elektrische auto te nemen, vaker met het OV of nog beter met de fiets te gaan. Dat zijn allemaal persoonlijke keuzes. Met zelfs de overstap van een zware fossiele SUV naar een Tesla model X is een stap in de goede richting. Verder heeft Tesla aangegeven dat ze alle (giga-)factories gaan uitrusten met zonnepanelen en eigen batterij opslagsystemen. Hierdoor gaat de footprint van de productie van hun auto’s fors omlaag qua fossiele brandstoffen.

  16. Michiel de Pooter Says:

    Jeroen,

    Ik zou me niet rijk rekenen; Zonnepanelen en batterij opslagtechnologie zijn mega- energie intensief en worden nagenoeg uitsluitend met zo goedkoop mogelijke (fossiele) stroom vervaardigd, met navenante CO2-footprint. Die mag je dan ook inboeken bij de CO2-footprint van de productie van EV’s, die al 2x zo hoog is (door batterijpakketten) als die van traditionele auto’s.

  17. roland Says:

    @Jeroen van Agt,
    De vergelijking met een “luxe SUV” betekent dat de tesla alleen maar minder slecht is, geen rede voor een naar verhouding (zware) subsidie. Hoewel er meestal korte ritten gemaakt zullen worden, moet wel het zware accupakket steeds meegesleept worden. Dat moet je ontmoedigen, niet met subsidie bevorderen. Het gaat niet om de persoonlijke keuze, maar om het overheidsbeleid en de steun daarvoor. Overheidssubsidie voor luxe e-auto’s ondermijnt steun voor duurzame energie.
    Mooi die fabrieks zonnepanelen, maar besparing is nog beter.

  18. MvC Says:

    Ik denk niet dat je grote EV’s moet uitsluiten van subsidie. Natuurlijk is de CO2 winst van een Model X minder dan die van een Renault Twizy, maar om de prijs van batterijen omlaag te krijgen moet de produktie omhoog, en daar helpt zo’n dikke Model X wel weer mee. Uiteindelijk moeten we naar een situatie waar alle elektriciteit schoon wordt opgewekt en alles op elektriciteit werkt, en daar zullen we betaalbare batterijen voor nodig hebben.

  19. Michiel de Pooter Says:

    MvC,

    Prijzen voor autobatterijen (lithium-ion) zullen nooit omlaag komen, doordat de (makkelijk winbare) voorraden van lithium eindig zijn. De prijzen van lithium zijn nu al meer dan verdubbeld zijn t.o.v. 2015.

    Bovendat, zal opschalen van de batterijproductie een majeure ecologische ramp veroorzaken, door bodemdegeneratie en (grond)watervervuiling. Recyclage van lithiumbatterijen kan technisch wel, maar kost veel energie en staat daardoor buiten elk verdienmodel.
    Batterijen zijn voornamelijk deel van het probleem en niet van de oplossing.

  20. roland Says:

    @MvC,
    – De accuprijs moet juist omlaag voor betaalbare kleine e-auto’s. Bij “luxe SUV” speelt die prijs nauwelijks, dus juist een argument om deze auto’s van subsidie uit te sluiten en niet zoals nu de meeste subsidie te geven. Sop met subsidie voor de rijken.

  21. MvC Says:

    De subsidie voor een EV heeft vrijwel overal een maximum waarde, dus is voor een Model X doorgaans hetzelfde als voor een meer betaalbare auto. Batterijprijzen gaan hard omlaag, met geen enkele indicatie dat we in de buurt van een bodemwaarde komen.
    Iedere extra EV die wordt verkocht is winst, zeker als het alternatief een ICE SUV is. Mensen die de winst omzetten in een sportwagen zijn gelukkig zeldzaam.

  22. Marian Says:

    Leuk om te lezen, al staat deze vorm van autogebruik mijlenver van mijn wereld en leefstijl af. Het zou nog leuker zijn als de schrijver deze review op autosites plaatst. Waarschijnlijk wordt hij daar een stuk harder neergesabeld dan hier, maar hier en daar wat vooroordelen ontkrachten is nooit weg.

  23. floris Says:

    Naar mijn bescheiden mening een prachtig verhaal van een pionier met een Tesla. Een voorloper op de automarkt. We hebben dit soort mensen hard nodig (gehad) om (de voordelen van) elektrisch rijden te introduceren. Nu wordt het tijd dat de maasamarkt om gaat naar elektrisch. Het type mensen dat Opeltjes en Volkswagens rijdt. Dan gaat het echt hard.

  24. Thijs Says:

    Mooie, openhartige review die het ook op een site voor petrolheads best goed zou doen. Het laat zien waar de transitie heen gaat. En veel daarvan kan ik met mijn Nissan Leaf wel herkennen 😀

  25. Hans Keesom Says:

    Belangrijkste aan deze review is dat iemand van een Landrover is overgestapt naar een Tesla en op die ene nacht in Hilversum ontzettend tevreden is.
    Als vele bezitters van dikke vette benzine of dieselslurpende SUV’s die 25000 km of meer per jaar rijden, besluiten dan hun volgende auto een Tesla X gaat worden, dan is er veel verbeterd in Nederland.
    Andere manieren om petrolheads te overtuigen zijn duidelijk minder succesvol gebleken.

    Daarom heel veel dank aan deze pioneer en dat hij zijn verhaal hier heeft neergezet.

  26. skrotpriser Says:

    Ja, laten we allemaal een model X gaan rijden, in ludicrous mode natuurlijk, en met een sportwagen erbij, vanzelfsprekend, dan komt het met het klimaat wel weer in orde.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in