OliNo

Duurzame Energie

Een verbod op vervuilende scooters

Geplaatst door Roald Craenen in Transport
Tags: , , ,
Geef een reactie

Eerlijke brommerDe benzinescooter staat op het punt om uit het straatbeeld te verdwijnen. Er waren al plannen om ook scooters waarvoor geen helmplicht geldt van het fietspad naar de autorijbaan te verplaatsen. Voormalig Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Dijksma ging nog een stapje verder. Zij besloot in 2017 tot een algeheel verkoopverbod op scooters en brommers met te veel fijnstof- en CO2-uitstoot.

Tweede Kamer verbiedt scooterverkoop

Met meer dan 1,1 miljoen exemplaren op de weg is de scooter in de afgelopen tien jaar enorm populair geworden. Die stijgende populariteit heeft echter ook nadelige effecten. Een van de belangrijkste daarvan is de toegenomen vervuiling. Met name in steden en op fietspaden is er sprake van veel schadelijke uitstoot. Eind 2016 dienden de ChristenUnie en GroenLinks om die reden een motie in om de meest vervuilende tweewielers te verbieden. De Tweede Kamer stemde voor, en daarmee komt er per 1 januari 2018 een eind aan de verkoop van tweetaktscooters en -brommers. De scooterbranche is daar flink van geschrokken, maar eerdere onderhandelingen tussen Dijksma en vertegenwoordigers van de sector om de vervoersmiddelen groener te maken leverden niets op. Het verbod geldt alleen voor de verkoop van nieuwe scooters en bromfietsen in de milieuklassen euro-2 en euro-3. Wie er al één heeft, mag er gewoon op blijven rijden.

De traditionele scooter wordt vervangen door de e-scooter

De traditionele scooter wordt vervangen door de e-scooter

Positief effect op het milieu

De nieuwe wet leidt er dus niet toe dat de meest vervuilende benzinetweewielers helemaal niet meer mogen rondrijden, hoe graag veel mensen dit ook zouden willen. Op termijn is dat natuurlijk wel de bedoeling. Voor de nabije toekomst betekent het scooterverbod echter dat uitsluitend nog modellen in de euro-4-klasse zullen worden verkocht. Omdat deze een stuk minder vervuilend zijn, hebben het milieu, de omgeving en vooral de fietsende en wandelende medeweggebruiker veel baat bij het scooterverbod. Scooters zijn verantwoordelijk voor 25% van de luchtvervuiling op fietspaden, en daarnaast beklagen fietsers zich er ook al langere tijd over dat snorscooters vaak veel te hard rijden. Het verbod zal uiteindelijk dus voor minder ergernissen, minder geluidsoverlast, minder fijnstof en dus schonere lucht zorgen.

Uitverkoop in de scooterbranche

Voor het invoeren van het scooterverbod is geen overgangsregeling afgesproken met de detailhandel. Zij zullen hun laatste scooters in de klassen euro-2 en euro-3 voor eind december 2017 verkocht moeten hebben, want op 1 januari mag het niet meer. Een nadeel is daarom dat scooterverkopers mogelijk via stuntprijzen van hun vervuilende voorraad willen proberen af te komen. Het zou dus goed kunnen dat de verkoopcijfers van deze scooters in de laatste weken van 2017 een significante piek vertonen. Maar wie slim is en een duurzaam alternatief voor de vervuilende scooter zoekt, stapt natuurlijk meteen over op een e-scooter. Door de elektrificering is het nu zelfs mogelijk dat de elektrische scooter opvouwbaar gemaakt kan worden. Dit schept nieuwe mogelijkheden om de scooter binnen op te bergen, zodat er minder parkeeroverlast is op de stoep. Bovendien kan je in diverse gemeentes een e-scooter met subsidie kopen.

Doordat er geen uitlaat, benzinetank enz. aanwezig is bij de elektrische scooter, kan deze opvouwbaar worden gemaakt.

Doordat er geen uitlaat, benzinetank enz. aanwezig is bij de elektrische scooter, kan deze opvouwbaar worden gemaakt.

Subsidie op e-scooter

Het aantal gemeentes dat een subsidieregeling heeft voor de aanschaf van elektrische scooters breidt zich steeds meer uit, en deze is niet alleen bedoeld voor particulieren. Den Haag vergoedt tot en met 1 april 2018 bijvoorbeeld maximaal €1500,- voor ondernemers die een elektrisch voertuig kopen. In Utrecht geeft de gemeente bedrijven maximaal €1000,- per voor het woon-werkverkeer aangeschafte e-scooter. De zes grootste gemeentes van Limburg vergoeden 30% van de aankoopprijs van een particulier gekochte e-scooter. Het opladen kan gewoon thuis, waardoor elektrisch rijden qua tijd, geld en in alle andere opzichten dus een stuk voordeliger is dan rijden op benzine. Wie niet alleen het milieu maar ook zijn of haar portemonnee een warm hart toedraagt, kiest dus liever nog vandaag dan morgen voor een e-scooter.

4 Reacties to “Een verbod op vervuilende scooters”

 1. roland Says:

  “Het aantal gemeentes dat een subsidieregeling heeft voor de aanschaf van elektrische scooters breidt zich steeds meer uit” … “Wie het milieu een warm hart toedraagt, kiest liever voor een e-scooter.”
  - een fiets is veel beter, helaas zonder gemeente subsidie, dat zegt veel!
  HET probleem met de scooter is de helmvrije scooter toelating, ondanks de negatieve verkeersveiligheid, ook hier lees je daar niets over. Vergelijk dat eens met andere landen.

  euro 4 minder geluidsoverlast??

 2. Michiel de Pooter Says:

  Scooters ook al aan de stekker ? Het wordt nog druk daar in die meterkast van huishoudens ! Auto’s electrisch, koken electrisch, ruimteverwarming met warmtepompen en bijverwarmen met electrisch.
  Ik geef het toe: Ik ben een feestjesbederver, maar misschien toch ook wel eens tijd voor een reality-check momentje.
  1. Hoe gaan we in godsnaam al die bakken met stroom opwekken en met wat en
  2.Hoe gaan we dit allemaal thuis bezorgen bij de eindverbruiker ?
  3. En bestaan er al energieconcepten met verregaande electrificatie, die zich bewezen hebben of zitten we weer ordinair bellen te blazen ?

 3. Danny Says:

  @2 Michiel er zullen inderdaad heel wat extra groepen in de meterkasten moeten worden aangelegd de komende jaren. Indien we alle scooters elektrisch gaan laten rijden, is dat nog nauwelijks meetbaar voor Tennet. Voor de warmtepompen en elektrische auto’s zullen wel maatregelen worden genomen, hier zijn de netbeheerders druk mee bezig. De stroom gaan we duurzaam opwekken in de toekomst. Over de leveringszekerheid wordt zeer goed nagedacht. Zie bijvoorbeeld dit rapport https://www.tennet.eu/nl/nieuws/nieuws/leveringszekerheid-van-elektriciteit-in-nederland-blijft-ook-bij-sterke-groei-zonne-en-windenergie/

 4. Energiebewust Says:

  Het verbruik van een elektrische scooter is gemiddeld 35Wh per kilometer. Een accu is ongeveer 1.6kWh http://www.elektrischvervoernederland.nl/forum/viewtopic.php?p=3720 Deze wordt in minimaal 2 uur voor 80% geladen. http://www.elektrischescooterwinkel.nl/vragen/
  Dan kom je op ongeveer 500 Wh aan belasting dus een extra groep is echt niet nodig.

  Zouden we vanaf morgen allemaal elektrisch gaan rijden, scooteren, koken en verwarmen dan stijgt het elektriciteitsverbruik met ruwweg 250%.
  Per huishouden is dit ongeveer 7250 kWh extra en 10000 kWh totaal. Dit komt overeen met 35586 MW aan benodigde windcapaciteit. Hiervan is nu ongeveer 13% beschikbaar of gepland.

  Natuurlijk kunnen we dit niet van vandaag op morgen bereiken maar als je het eerder genoemde Tennet rapport leest ziet men geen onoverkomelijke hindernissen.

Geef een reactie

 

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in