OliNo

Duurzame Energie

Het verschil in r waarden van isolatie

Geplaatst door Isa in Energiebesparing
Tags:
Geef een reactie

isolatiehuisJe woning isoleren is heel praktisch. De meeste woningen die voor 1970 zijn gebouwd zijn nauwelijks geïsoleerd, dus de kans is groot dat jouw oudere woning ook niet geïsoleerd is. Toch zien veel mensen er vanaf. Ze stellen het isoleren nog een jaartje uit.

Waarom veel mensen het isoleren nog even uitstellen

De reden is simpel. De kosten van isoleren zijn dusdanig hoog dat niet iedere woningbezitter er budget voor heeft. Je zou bijna voorbij gaan aan het feit dat isolatie geen kostenpost is.

Is isoleren een kostenpost of een investering

Je eigen woning isoleren lijkt in eerste instantie een flinke kostenpost. Je zou eraan voorbij gaan dat het geld is wat je op den duur weer terug verdient. Je spreekt in dat geval niet van een uitgave, maar van een investering. Je gaat namelijk direct vanaf het moment dat de isolatie is aangebracht besparen op het voorschot van je energierekening. In 3 tot 7 jaar tijd heb je de meeste isolatiesoorten terugverdiend. Daarna is alle winst voor jou. Je bent uit de kosten en hebt enkel nog het voordeel. Van alle soorten isolatie is spouwmuurisolatie het snelst terugverdiend (3-4 jaar).

Professioneel isoleren

Professioneel isoleren

Welk isolatiemateriaal is het beste?

Allereerst een aantal feitjes:
Er zijn strenge eisen gesteld wat betreft de thermische kwaliteit van jouw huis. Zo geldt er een minimale isolatiewaarde van een nieuwbouwhuis van K45. Dit kan alleen worden bereikt door goed isolatiemateriaal in het dak, de vloer, de gevel, de ramen etc. toe te passen.
Daarnaast zijn zo’n 5 waarden die je wellicht hebt gehoord. Het betreft de isolatiewaarde van een onderdeel van een geheel of juist een gehele constructie.

  • R-waarde: deze waarde houdt in hoe goed een materiaal kan isoleren, oftwel de warmte kan vasthouden. Hoe hoger deze waarde des te beter het materiaal isoleert. Deze waarde wordt gebruikt bij dubbel glas, dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie.
  • RC-waarde: bij de aanschaf van een constructie met meerdere lagen is de rc waarde van belang. Hiermee weet je wat de totale isolatiewaarde is van het gehele product. Deze waarde is dus eigenlijk de opsomming van de r-waarden van de diverse lagen. Hoe hoger deze waarde hoe beter de isolatie zal zijn.
  • U- waarde: deze waarde bepaalt hoeveel warmte er verloren gaat per seconde. In vergelijking met de r waarde en rc waarde geldt hier echter, hoe lager de u-waarde des te hoger de isolatie waarde.
  • Lambda-waarde: deze belangrijke isolatiewaarde stelt de warmtegeleiding van bepaalde materialen vast. Deze waarde is van belang om overige isolatiewaarden te berekenen. Hoe lager de lambda waarde des te minder warmte verloren gaat.
  • K-waarde: tot slot is er de k waarde. De gemiddelde isolatie waarde van je gehele huis wordt met deze waarde uitgedrukt. Een lage k waarde toont aan dat er weinig warmte verloren gaat wat gunstig is. De minimale k-waarde voor nieuwbouw is K45. Je moet bij een nieuwbouw woning voldoen aan de EPB wetgeving die zich baseert op de k-waarde.
Gebruik goede bescherming tijdens het isoleren.

Gebruik goede bescherming tijdens het isoleren.

Een vergelijking

In de tabel hieronder vind je een overzicht van diverse isolatiematerialen en hun lambda waarde. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou een ideale isolatiemateriaal is. Let wel op dat er meerdere redenen zijn om voor een bepaald materiaal te kiezen; bijv: de prijs/kwaliteit en of het materiaal duurzaam is.

   Materiaal                                       LAMBDA (W/MK)
 PIR 0,024
XPS 0,030 – 0,038
Glaswol 0.036
Gespoten glaswol 0,045 W/mK ( 12 kg per M3)
 Rotswol 0.033
PUR platen voor muur 0.023
PUR platen voor dak 0.028
PUR dat is gespoten 0.030
Schapenwol 0.036
EPS 0.040
Een plaat van OSB 0.13
Een standaard draagmuur 0.41

Bovenstaande waarden zijn indicatief. Nat isolatiemateriaal bijvoorbeeld, isoleert veel minder goed dan droog isolatiemateriaal. Diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat bovenstaande waarden niet overeenkomen met vergelijkbaar materiaal.

Misschien dat je na het bovenstaande te hebben gelezen geïnteresseerd bent in de prijzen van diverse soorten isolatie, dan raden we je aan om de website isolatieprijs.nl te bezoeken.

3 Reacties to “Het verschil in r waarden van isolatie”

  1. Lars Boelen Says:

    Wat jammer dat er zo weinig aandacht wordt gegeven aan natuurlijke isolatiematerialen als cellulosevlokken, houtvezelplaat of Metisse. Deze materialen hebben eigenschappen waar je nooit iemand hoort maar die het woongenot sterk (kunnen) beïnvloeden: thermische faseverschuiving, warmte accumulatie en vochtregulatie. Ook de embedded energie en hoeveelheid CO₂ die vastgelegd worden zijn belangrijke parameters bij het kiezen van een geschikt isolatiemateriaal. Crux van het verhaal : laat je voorlichten door een specialist!

  2. Ceriel Jacobs Says:

    Ook ik ben benieuwd naar de cellulosevlokken (merknaam:Isofloc) [0,038 W/MK].

    Daarnaast lijken mij: riet [0,20 W/mK] met leemstuc [0,091 W/MK] ten behoeve van wanden en cellulair glas ook bekend als schuimglas (merknaam:Foamglas)[0,040 W/MK] interessante materialen.

  3. Ard Says:

    In het rijtje natuurlijke materialen ontbreekt ook nog vlaswol. De beschermende kleding kan je achterwege laten, verder lijkt het qua verwerking op glaswol. Het ademt wel, isoleert ook acoustisch en is hergroeibaar. De vlaswol dekens blijven op hun plaats zitten, iets wat je bij ingespoten isolatiematerialen maar moet afwachten, vandaar de thermo-scans achteraf om te zien of alles wel goed is volgespoten.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in