OliNo

Duurzame Energie

Ervaring met infraroodpanelen

Geplaatst door Dorine​ ​ Rüter​ ​ in Passief huis
Tags: ,
Geef een reactie

infraroodpaneel-slaapkamerVia Twitter kreeg ik van diverse kanten de vraag of er objectieve informatie over infrarood panelen was. Ik heb onze ervaringen met 100% verwarming op infrarood panelen hierbij dan ook maar eens opgeschreven.

Wij hebben vooralsnog geen spijt van de keuze voor IR. Het is wel een hele andere soort warmte, maar wij zijn daar snel aan gewend. Het was bij ons wel noodzaak om de kruipruimte onder de woonkamer te isoleren. Dat was een kamer grote, anderhalf meter hoge vrieskist, dus vorige winter heb ik wel steenkoude voeten gehad. Nou zijn wij wel bovengemiddeld begaan met het milieu dus een beetje comfort inleveren om ‘de wereld te redden’ heb ik geen enkele moeite mee, maar ik ben blij met de isolatie.

Wij hebben voor hedendaagse begrippen een vrij klein huis.

Indeling: standaard doorzonwoning. Geen zolder. Vrijwel plat dak (heel lichte helling op het westen). In de woonkamer hangen twee grote IR panelen a 1000 Watt. Dat hadden er voor een optimale situatie drie mogen zijn. Tussen de zithoek en de eethoek zit net een stukje koude ruimte, maar ik heb er geen last van. In de keuken hangt er één. En op alle drie de slaapkamers en in de badkamer één. Boven zijn drie van de vier panelen klein met een laag vermogen, omdat de plafonds niet heel hoog zijn, de ruimtes klein en ik in hartje winter het paneel boven mijn bed alleen heel even aan heb voor ik ga slapen en als ik ochtends opsta.
De IR panelen gebruiken veel elektriciteit, dus je stroomverbruik gaat omhoog. Maar hoe zich dat precies verhoudt tot reguliere stookkosten met gas weet ik eigenlijk niet. Wij hebben tegelijkertijd met de IR panelen ook 21 zonnepanelen van 255 Wp(= 5355 Wp) laten plaatsen op ons dak. Heel handig zolang men verbruik ‘s winters en opwekking ‘s zomers tegen elkaar mag wegstrepen (de overheid wil daar een eind aan breien dus ik hoop op een goeie accu voor thuisgebruik of een slimmere regering). Ter vergelijking: in ons vorige huis dat precies even groot was maar nog een onverwarmde zomer had, waren we 140 euro aan energierekening (stroom en gas) kwijt. In dit huis weten we nog niet precies, (vanwege isolatie in maart kan ik nog niet ons verbruik van deze winter inschatten), maar vermoedelijk zo’n 40 a 50 euro per maand. We hebben geen gas dus dat scheelt al x honderd euro per jaar aan standaard vastrecht. Dat telt ook mee!

Nadelen van de infrarood panelen

Qua comfort en woonbeleving zijn er wat mij betreft twee praktische nadeeltjes aan IR panelen, die voor sommige mensen wat zwaarder wegen dan voor anderen.
Een nadeel is dat infrarood een soort ‘licht’ is dus dat er ook schaduw is. Wij houden niet de kamer op temperatuur (we hebben de basis IR sensor vrij laag staan, anderen zetten hem veel hoger). Dus je in een koude kamer komt en je doet het paneel aan, en gaat aan tafel zitten, dan is je bovenlijf lekker warm maar je benen en voeten zitten ‘in de schaduw’.
Ik heb sinds de isolatie nog geen koude voeten gehad maar de isolatie was dan ook in maart. Het is even afwachten maar het voelt nu al super.
En een gek dingetje maar kan me voorstellen dat mensen dat vervelend vinden: als je in het midden van je plafond (bijv recht boven je eetkamertafel) een IR paneel ophangt, kun je daar geen lamp meer ophangen. Op allerlei plekken in huis is dat geen enkel probleem voor ons, maar ik het een prachtige grote prominente lamp… die ik nu gewoon eigenlijk weg moet doen want zoiets hang je niet net naast je tafel. Als ik meer geld had gehad, had ik een net iets andere keuze van aantal en vorm van de panelen gemaakt. Je hebt namelijk ook smalle. Twee smalle panelen aan weerszijden van het midden, en je kunt gewoon je lamp ophangen. Maar twee smalle panelen kosten meer dan één grotere met hetzelfde vermogen als de 2 smalle panelen. Maar toch. Gewoon een klein praktisch dingetje.

Voor de warmteverdeling is het beter om meerdere kleinere IR panelen te hebben dan 1 groot paneel.

Voor de warmteverdeling is het beter om meerdere kleinere IR panelen te hebben dan 1 groot paneel.

Instellen infrarood panelen

Verder is het ook een kwestie van goed in programmeren van je ‘app’ die je erbij krijgt. (Telefoon, ipad, laptop, net wat je wilt.) Als mijn internet uitvalt kan ik mijn verwarming overigens niet aanzetten, want dat loopt via het web, maar ik heb een telefoon met 3g dus maak me nooit zoveel zorgen. Of ik zou even bij de buurvrouw naar binnen lopen en van haar internet gebruik maken. Maar het is ergens wat gek. Ik meen dat er ook wel gewone afstandsbedieningen zijn voor de panelen, maar die waren niet in combinatie te gebruiken met het echt programmeren van bepaalde tijden en de sensor temperaturen. (Bijv, als de sensor onder de X graden komt, gaat het paneel in de voorkamer op Y% aan en die in de achterkamer op Z%). Ik kan me voorstellen dat je voor noodgevallen gewoon een afstandsbediening hebt liggen. Misschien vergis ik me en bestaat dat ook gewoon.

Onze panelen heb ik via Thuisbaas (een initiatief Urgenda) met korting bij ThermIQ vandaan. Fijn contact met de mensen van ThermIQ, maar zij zijn ook nog altijd aan het opbouwen en voorbeelden verzamelen, dus er is hun veel aan gelegen dat een gezin dat 100% via IR wil verwarmen goeie ervaringen heeft. Maar behalve een heel kleine storing ergens toen we de twee panelen hadden (en super simpel te verhelpen door een reset knopje in te drukken ergens), heb ik ze na de installatie niet nodig gehad.

Aanvullend

Onze energierekening over het hele jaar kwam (zonder gasaansluiting, dus dat scheelt ook behoorlijk wat) op 25,- euro per maand. Dan heb je een beetje een indicatie van ons verbruik. NB. De helft van ons verbruik wordt opgewekt door eigen zonnepanelen. Een ander gezin zet de boel misschien wat warmer dus dan krijg je een wat hoger verbruik.

Het was vorig jaar een zachte winter, plus wij hebben inmiddels een kleintje erbij. Ik merk dat het met temperaturen onder nul het flink aanpoten is met de IR verwarming. Dat heeft ook te maken met het feit dat wij geen aparte ruimte hebben om de was te drogen. Dus de ramen moeten geregeld open om goed te luchten. Dan komt er veel kou binnen. Ik zou eigenlijk her en der wel een extra paneel erbij willen hebben. Als de boel eenmaal voluit aan staat, vind ik het prima. Maar vanuit de nachtstand ‘s ochtends opwarmen duurt wel even. Je kunt hem nachts wat hoger laten staan, of via een auto timer de panelen vast aan laten slaan voordat je uit bed komt. Maar wij hebben een beetje onregelmatige dagen, dus ik zet de panelen handmatig aan als we wakker worden. Dus dan moet je gewoon even warme sokken en sloffen aandoen. Maar ik ben bereid om concessies te doen als dat belangrijk is voor milieu. Ik vind het spannend om het zomaar aan te raden aan mensen die echt voor comfort gaan. Dat kan wel, maar dan moet je echt wat meer panelen installeren dan dat wij hebben. Of als back up nog een andere verwarming of vloerverwarming of zo, die de boel een boost geeft.

19 Reacties to “Ervaring met infraroodpanelen”

 1. Alex Says:

  Beste Dorine,

  Wat is jullie investering geweest voor de IR panelen?
  En hebben jullie overwogen om te verwarmen met een warmtepomp/inverter airco?
  Met warmtepomp heb je namelijk een beter rendement dan met IR of andere electrische verwarming.Zie volgende link als een voorbeeld.

  http://www.comfortklimaat.nl/511-mitsubishi-2-5-kw-airconditioner-wsh-sf25i-hz-nordic-inverter-.html

 2. Dorine Says:

  Hi Alex,
  De panelen (ThermIQ) hebben we via Thuisbaas met korting aangeschaft en kostten als ik alles goed bij elkaar heb gezocht 3.555 euro. Ik heb me niet heel erg verdiept in andere vormen van verwarming omdat ik de indruk kreeg dat de aanschafkosten daarvan buiten ons budget lagen, en dat wij geen ruimte hadden coor alle apparaten en installaties die daarbij horen. Of die info klopt weet ik niet want als leek is het nog altijd moeilijk wegwijs worden.. Op de site die je noemt zijn de prijzen van de pomp zelf lager dan ik dacht. Kun je dan met 1 pomp je hele huis verwarmen? En werk je dan nog met radiatoren of vloerverwarmingssysteem? Dat laatste hadden we niet en dat eerste wilden we ook wel vanaf.

 3. Danny Says:

  @Dorine Dank voor dit praktijkverhaal! Indien u ook een praktijkverhaal heeft over verduurzaming stuur dat dan s.v.p. ook naar Olino, zodat andere hiermee onafhankelijke informatie kunnen verkrijgen.

  Uiteraard is goede isolatie nummer 1 om mee te starten voor het elektrificeren van de verwarming.
  Indien mogelijk, zou ik meestal aanraden om met een warmtepomp het hele huis te verwarmen, omdat dit nu eenmaal een efficiëntere manier van verwarmen is. Op locaties zoals een zolder die zelden verwarmd hoeft te worden is een infrarood paneel ideaal.
  Het is in ieder geval een goede stap om helemaal van het gas af te gaan. In de winter waait het gemiddeld meer en dan produceren de windmolens meer stroom om ook onze gebouwen te verwarmen.

 4. Lars Says:

  Hoi Dorine,

  Bedankt voor je eerlijke ervaringsrelaas, ben benieuwd naar hoe je warm water (badkamer, douche) maakt. Wat voor stroomaansluiting hebben jullie? En hoe hebben jullie de vloer geïsoleerd? Lijkt me dat Tonzon door de reflectie in jullie geval ideaal is

  Lars

 5. Dorine Says:

  Hi Lars,
  We hebben een elektrische boiler van Stiebel Eltron, van 200 ltr. Voor warm water hadden we liever een zuiniger optie gehad, maar alles wat radicaal zuinig is, heeft een groot watervat nodig. Daarvoor ontbrak bij ons de ruimte. De elektrische boiler die we kozen heeft een eco programma waardoor hij weet op welke momenten van de dag we vooral warm water gebruiken. Dat houdt hij dan op voorraad. Voor de rest van de dag is de voorraad kleiner. Daardoor valt het verbruik me uiteindelijk flink mee.

  We hebben een krachtstroom aansluiting (3 x 25 Ampere).

  Voor isolatie hebben we geen Tonzon maar een ander folie, (ik weet niet meer waarvan, sorry), dat tegen de onderkant van de vloer is bevestigd, en waaraan een soort 20 cm dikke zakken met een isolatiekorrel zijn gevuld. Beetje jammer want die korrel is geen organisch materiaal.

 6. Dorine Says:

  (Dus helaas geen afbreekbaar isolatie materiaal – daar zijn vast betere opties voor die onze adviseur en onze installateur niet kenden – maar verder werkt de isolatie erg goed!)

 7. Peter Says:

  Een leuk artikel. Ik ben eigenlijk vooral benieuwd naar het verbruik van je boiler. Je schrijft datbdat meevalt. Enig idee hoeveel het verbruik is?

 8. Dre Says:

  Zou zo’n goedkope convectorkachel helpen om het even snel aangenaam te krijgen. Die kachels zijn in 2 seconden warm en kosten €20 per stuk.

 9. Danny Steenhorst Says:

  Ervaringen van diverse mensen met infraroodpanelen is dat het niet erg comfortabel is. “Alsof je op wintersport lekker in de zon zit, maar dan wel in de koude lucht.” Oftewel het is dus anders dan gewone cv verwarming en dus wennen. Tip als je iemand kent met IR panelen vraag hun ervaringen en ga eens op de koffie als het buiten koud is. Op plaatsen waar je kort aanwezig bent is dit soort zonnestralingswarmte niet vervelend.

 10. Dorine Says:

  @Peter, boiler hartje zomer was 70, hartje winter was 130 per maand (in 2015). Ik heb eigenlijk geen idee of dat meevalt, maar ik was erg bang dat ik met een elektrische boiler én IR alsnog een hoe energie rekening zou hebben, ondanks de zonnepanelen. Het precieze verpruik en opbrengst van alle dingen houd ik niet zo bij. Dat is vooral relevant voor anderen die nog moeten kiezen of voor profs die moeten adviseren. Ik let zelf op de maandelijkse rekening. En die was 25 euro p/m in 2015. Dus dat viel mij heel erg mee.

  @Dre tnx, ken ik niet, maar lijkt me dat t nuttig kan zijn. Ik heb zelf geen last van de kou, en niet zo’n behoefte aan en aparaat in de kamer als daar ook een boekenkast of een mooie plant kan staan ;) Maar aan anderen die IR overwegen zal ik je tip doorgeven.

 11. Wim Stevenhagen Says:

  Ik heb een verwarmingspaneel op de badkamer hangen, deze wordt via een klok gestuurd. ‘s Avonds tussen 23.45 en 01.00uur en ‘s morgens tussen 07.30 en 09.00uur. Op deze tijden staat mijn CV uit ofwel zeer laag.
  De verwarmingspanelen geven dan warmte waar het op dat moment nodig is en je hoeft niet het gehele huis op te stoken.

  Ik heb een groter paneel buiten hangen, maar deze staat nu geheel uit omdat hier een automatische min. temperatuur van +4 graden aan vast zit.

  m.vr.gr. Wim Stevenhagen,

 12. Sven Says:

  Ik denk dat bij dit product het fysiek zien en ‘meemaken’ het belangrijkst is om verkoop tot een succes te maken. Mensen zullen het niet snel kopen denk ik..

 13. Marcel van der Steen Says:

  @Wim (11), ik zou ook graag een IR paneel op mijn werkkamer en in de badkamer willen hebben, echter dan met de volgende regeling:
  –> constant op een bepaalde temperatuur, zeg 15 graden. En dan wanneer er iemand aanwezig is dan gaat het paneel gewoon continue aan (aanwezigheidssensor). Is niemand aanwezig dan gaat het paneel weer in de 15 gradenstand. Het voordeel wat je hierbij hebt is dat de ruimte (de wanden en meubilair) op 15 graden staan en wanneer je de ruimte binnenkomt en het paneel gaat vol aan, dan heb je niet een grote stralingsassymetrie: daarmee bedoel ik dat je in de richting van het paneel veel warmte krijgt maar dat je andere kant van het lichaam veel warmte verliest aan de koude omgeving.
  Jouw regeling is gewoon de tijdschakeling, die dan wel vereist dat je gedurende die tijden en niet erbuiten, in de ruimte bent. Want kom je buiten die tijden dan is het wellicht te koud zonder paneel en met de koude wanden en koude meubilair. Ik wil het liefst de vrijheid hebben om te gaan wanneer ik wil en dat dus de combi met omgeving op 15 graden en dan het paneel aan, het toch behaaglijk is. Ik vraag me alleen af of dergelijke instellingen zoals ik die zou willen, bestaan.

 14. jan Says:

  Wij waren de eersten die via Thuisbaas vier infrarood panelen hebben gekocht. Drie kleintjes en een grote. Samen 2750 watt. We hebben de hele maand oktober 2016 alleen op infrarood verwarmd. Totale energieverbruik in die maand was 499 kWh dus inclusief koken op inductie, douchen met instant heater (ook van via Thuisbaas.nl ) Maar we hebben sinds 2 januari een lucht-water warmtepomp. Een monoblok dan heb je binnen geen enkele ruimte nodig, maar wel vloerverwarming. Wij hebben afgelopen januari 609 kWh verbruikt voor een heel comfortabel huis inclusief koken, douchen en verlichting. Alles bij elkaar.
  Infrarood een op zich heel fijn om onder te zitten, maar de lepel die je uit de keukenla pakt is steenkoud.

 15. eljonco Says:

  De zolder in ons passiefhuis (verwarming door alleen ventilatie) blijft op 17 graden steken bij vorst en de normale ventilatiestand. Een infrarood warmtepaneel van 60×60 cm (300W) start even snel op als de computer. Het paneel staat naast het bureau in een houder op de grond onder een hoek van 30 graden opwaarts gericht en geeft een aangenaam klimaat met minimaal energieverbruik. In de badkamer voor de wasbak is 1 vloertegel (60×60) die verwarmd wordt al genoeg om de asymmetrie weg te nemen.

 16. Marga Says:

  Dorine, ik heb dezelfde panelen van thermiq in de gang staan. Ik heb er webiq bij gekocht en ik begrijp dat jij dat ook hebt? Hoe heb je dat geinstalleerd? Zelf of door een elektrotechnisch vakpersoon? En als het de vakpersoon was, hoe kwam je daar dan aan?
  Ik wacht al een week op een offerte van een van de bedrijven die thermiq aanraadt, maar ik heb er niet zo veel vertrouwen meer in.
  Ik hoor/lees graag van je!

 17. Dorine Says:

  Hi Marga, ik werd destijds via Thuisbaas.nl doorverwezen naar Frisse Energie in Arnhem. Dat zit bij mij in de buurt en zij doen ook infraroodpanelen. Je zou Thuisbaas om een verwijzing kunnen vragen of Thermiq zelf bellen. Die hebben vast wel een lijstje installateurs in hun netwerk?
  Succes!

 18. Kareltje Says:

  Je hebt een zonnepanelen installatie van 5355 Wp die dus rond de 4500kw per jaar oplevert, daarna zeg je dat de helft van jullie verbruik wordt opgewekt door eigen zonnepanelen. Wat neerkomt op een verbruik van 9000kw.
  Daarna zeg je dat je energiekosten ongeveer 25,- euro per maand zijn.
  Graag hoor ik bij welke energieleverancier je zit, want 300 euro voor 4500kw wil ik ook wel!

 19. Arie G. Says:

  Hallo Dorine,
  Een eerlijk verhaal en kostenbesparend. Een nadeel is dat je geen homogene warmte hebt in je woning. Maar het voordeel is dat je de energie gemakkelijk kunt doseren op de momenten dat je die nodig hebt. Het blijft wel een vorm van elektrisch verwarmen die per energie-eenheid duurder is dan verwarming met aardgas.
  Zelf verwarm ik mijn nageïsoleerd hoekwoning met een combiketel en vloerverwarming waarmee ik inclusief tapwater en koken 1000 m3 gas per jaar verbruik. Met mijn 10 zonnepanelen produceer ik per jaar 2200 kWh en verbruik ik 1300 kWh. Ik heb dus 900 kWh over waarvoor ik bij Eneco 9 cent per kWh ontvang. Mijn jaarrekening komt daardoor uit op € 480, oftewel €40 per maand. Daarom heb ik inmiddels een IR-paneel (60 x 60 cm) van 500 watt gekocht dat ik flexibel kan inzetten. Ik zet dat paneel regelmatig aan en richt deze dan op de zithoek. Hierdoor bespaar ik op het gasverbruik en verwacht zeker zo’n 200 m3 per jaar te besparen.
  Op lange termijn zou ik als ik nog in het huis woon ervoor kiezen om een nieuw type warmtepomp te laten installeren. Op de energiebeurs zag ik een leverancier die op het dak metalen platen onder PV-panelen plaatst waarin zich kanalen bevinden die gevuld zijn met glycol. Die glycol wordt op het dak verwarmd en wordt naar een warmtepomp in het huis geleid waarin het wordt afgekoeld tot -12 graden. Met de vrijkomende warmte kan je het water van de verwarming opwarmen. Het voordeel is dat er geen geluid producerende ventilator nodig is die je aantreft in lucht/waterwarmtepompen.

Geef een reactie

 

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in