OliNo

Duurzame Energie

Ombouw van een klassieker naar elektrische wagen

Geplaatst door Henk Reins in Transport
Tags: ,
Geef een reactie
Elektrische klassieker

Elektrische klassieker

Mijn vak als elektromonteur en mijn passie voor Citroën vloeiden drie jaar geleden samen in het idee een elektrisch aangedreven godin te gaan verwezenlijken. De ervaring die ik met het restaureren van mijn DS break en DS pick-up had opgedaan, zou een goede basis zijn voor deze ambitieuze klus.

Hoe het begon

Ik ging op zoek naar een bruikbare DS en vond die niet snel daarna in Woerden. Thuis maakte ik het nodige voorbehoud met de opmerking: “Schrik er niet van, er moet veel aan gebeuren.” Omdat ik mezelf eerst uitgebreid wilde oriënteren op de mogelijkheden rondom de elektrische installatie, kon ik de restauratie in alle rust ter hand nemen. Ik heb de auto volledig gereviseerd en gerestaureerd waarbij ik ook al het las- en spuitwerk zelf heb uitgevoerd. Bovendien voorzag ik de auto van een linnen schuifdak.

Met de DS-pickup batterijen van de fabriek opgehaald. Deze batterijen uit een no-break zijn preventief vervangen ivm de levensduur. Het idee was om deze te gebruiken om een elektrische DS te bouwen. Ze waren dan ook de aanleiding voor het hele project.

Met de DS-pickup batterijen van de fabriek opgehaald. Deze batterijen uit een no-break zijn preventief vervangen ivm de levensduur. Het idee was om deze te gebruiken om een elektrische DS te bouwen. Ze waren dan ook de aanleiding voor het hele project.

Niet elke accu is geschikt voor een elektrische auto

Voor de elektrische installatie wilde ik in eerste instantie gebruikmaken van een serie accu’s die op mijn werk beschikbaar kwamen vanuit een zogenaamd no-break-systeem. De accu’s mankeerden niets, maar waren over de “houdbaarheidsdatum” en moesten vervangen worden. Nader onderzoek leerde dat ik toch met een ander soort accu aan de slag moest. Intussen was de benzinemotor gedemonteerd en verwijderd, en zocht ik overal naar ruimte voor het plaatsen van accu’s, want hoe meer accu’s ik zou kunnen plaatsen, hoe groter mijn actieradius. Het streven was om ongeveer 100 km per lading te kunnen overbruggen.

Accu

De zoektocht

Na lang oriënteren en overwegen, kocht ik bij HE-cars een motor van 30 kW met bijbehorende controller en 34 LiFePo4 (LithiumFerroPolymeer4) accu’s met een totale capaciteit van 22 kWh.

Accu's onder de motorkap, voorzien van BMS-modules (printjes) die de spanning en temperatuur meten. Tevens zorgen deze printjes ervoor dat de accu's langzaam kunnen balanceren. De oranje accukabels zijn 70mm2, omdat de stromen die er kunnen lopen bij het optrekken ongeveer 600A zijn. Bij 90km/h loopt er ongeveer 140A.

Accu’s onder de motorkap, voorzien van BMS-modules (printjes) die de spanning en temperatuur meten.
Tevens zorgen deze printjes ervoor dat de accu’s langzaam kunnen balanceren.
De oranje accukabels zijn 70 mm2, omdat de stromen die er kunnen lopen bij het optrekken ongeveer 600A zijn.
Bij 90 km/h loopt er ongeveer 140A.

Een Snoek heeft hydropneumatische vering

Een motor van 450W van een elektrisch fiets had het juiste koppel om de hydrauliekpomp aan te kunnen drijven. Deze motor draait door de vertraging ongeveer 600 rpm. Dit zou overeenkomen in de oude situatie wanneer de pomp via een V-snaar aan de motor vast zit met een motortoerental van 1200 rpm.

Een motor van 450W van een elektrisch fiets had het juiste koppel om de hydrauliekpomp aan te kunnen drijven.
Deze motor draait door de vertraging ongeveer 600 rpm. Dit zou overeenkomen in de oude situatie wanneer de pomp via een V-snaar aan de motor vast zit met een motortoerental van 1200 rpm.

Voor het hydraulisch systeem vond ik op internet een bruikbare elektromotor in Griekenland, daar in gebruik op fietsen. Begin januari 2013 kon ik met de uiteindelijke inbouw starten.

In de ruststand is de olie drukloos; bevindt de zuiger zich diep in de veercilinder en rust de auto op de aanslagrubbers van de wielophanging met de bodem vlak bij de grond. Als de motor wordt gestart, brengt een hydraulische pomp de olie tussen de zuiger en het membraan van de veerbol onder druk en wordt door de toestromende olie het membraan tegen de gasdruk van de stikstof in, omhoog gedrukt, waardoor het gas verder wordt samengeperst.

De elektromotor hangt op de originele motorsteunen. Dit geeft minder vragen bij de RDW.

De elektromotor hangt op de originele motorsteunen. Dit geeft minder vragen bij de RDW.

De bestaande kachel inklusief elektrisch verwarmingselement. (RDW eis) De bestaande kachel is gekoppeld aan de koeling van de motor om deze warmte ook nog te kunnen gebruiken.

De bestaande kachel inclusief elektrisch verwarmingselement. (RDW eis) De bestaande kachel is gekoppeld aan de koeling van de motor om deze warmte ook nog te kunnen gebruiken.

Acculader, momenteel zitten er 3 in, zodat ik 1phase en 3phase kan laden. Laadtijd ongveer 11 uur bij 1 phase laden en 3,5 uur bij 3 phase laden. Laden bij een laadpaal is ook mogelijk.

Acculader, momenteel zitten er 3 in, zodat ik 1phase en 3phase kan laden. Laadtijd ongveer 11 uur bij 1 phase laden en 3,5 uur bij 3 phase laden. Laden bij een laadpaal is ook mogelijk.

DS aan Laadpaal

Nadat alle componenten een plek hadden gekregen, moest ik nog zien dat ik de noodzakelijke informatie tijdens het rijden zichtbaar kon maken op het dashboard.

Dashboard met extra knoppen een noodstopknop, een display voor de controller en een Android scherm voor het BMS-systeem. (Batterij Management Systeem) dit is tevens een navigatiesysteem.

Dashboard met extra knoppen een noodstopknop, een display voor de controller en een Android scherm voor het BMS-systeem. (Batterij Management Systeem) dit is tevens een navigatiesysteem.

Ik kocht daarvoor een android-tablet waarop ik gegevens van het batterijmanagementsysteem (batterij-status, nog af te leggen afstand) kan aflezen.

Batterij status.

Batterij status.

Laatste loodjes

De eindfase van mijn project kwam in zicht. Op 14 mei reed ik voor ’t eerst de garagebrug af, en maakte ik de eerste proefrondjes om de boerderij. Het inregelen van de controller nam daarna veel tijd in beslag en het was wachten op een datum voor de officiële RDW-keuring in Lelystad. Vooruitlopend op die keuring moest een lijvige documentatie over mijn ombouw worden aangeleverd. Uiteindelijk werd 27 september de dag van de waarheid. Om 8.15 uur stond ik met mijn elektrisch aangedreven bolide op een oprijwagen voor de poort van de RDW in Lelystad. De keuring verliep vlekkeloos en om 12:30 uur kwam het verlossende bericht dat alles aan de voorschriften voldeed.

De elektrische auto is goedgekeurd.

De elektrische auto is goedgekeurd.

Na twee lange weken van ongeduldig wachten, ontving ik de officiële kentekenpapieren per post. De APK-keuring verliep zonder problemen, en sinds 11 oktober is mijn elektrische godin helemaal klaar.

Specificaties
Topsnelheid 120 km per uur
Motor AC 30kW, 200Nm, 4000 rpm max.
Accu liFePo4 3,2V 180Ah
Kostprijs enkel materiaal € 20.000,- met 22 kWh accupakket
Aantal werk en denk uren Heel veel
Ombouwduur Restauratie 2,5 E- ombouw 0,5 Keuringstraject 0,5 jaar


Tekening DS

De eerste 40 jaren van haar bestaan gaf zij (net als haar soortgenoten) blijk van haar aanwezigheid middels een ronkende motor, maar de komende 40 jaren vervolgt zij geluidloos haar weg.

54 Reacties to “Ombouw van een klassieker naar elektrische wagen”

  1. Pol Borgers Says:

    Knap. Wat ik niet kon vinden is de actieradius die de wagen heeft.
    Misschien heb ik erover gekeken maar dat zou ik graag weten.

    Mooi werk.

  2. Henk Says:

    De auto heeft bij een accupakket van 22kWh een actieradius van 90a100km, momenteel rij ik met 34,5kWh en kan 200km bij 90 km/h halen.

  3. Harold Halewijn Says:

    Top!
    Ik heb ook jaren zitten tekenen en rekenen om een Paugeot 304 cabrio om te bouwen maar de versnellingsbak bleek niet geschikt waardoor er te veel ombouw bij kwam kijken. Ik heb daarna eerst maar mijn sleepboot omgebouwd. Staat ook ergens op de olino site beschreven, Ik orienteer mij nog op een Volvo cabrio de komende jaren want het is mooi om oude vormgeving een modern inside te geven. Kun je iets meer vertellen over de RDW eisen en met name de documenten die je moest overleggen?

  4. Henk Says:

    De belangrijkste eis, is zorgen dat je EMC-gecertificeerde onderdelen gebruikt. Dit certificaat krijg je bij de motor/controller, mits je bij
    de juiste leverancier besteld. In mijn geval Heijnsdijk Electric Cars.
    Hij zorgt ook voor eventuele begeleiding bij de RDW. De andere eisen zijn bv. oranje kabels, noodstop, alarm bij deur open en in drivestand, vergrendeling wegrijden bij connectie laadsteker plaatsen stickers en het niet aan kunnen raken van hoogspanningsdelen.

  5. Albert Ploeg Says:

    Top project hoor, complimenten; ik heb nog een lange weg te gaan maar ooit staan we naast elkaar te laden!
    Groeten, Albert

  6. Jack van der Steeg Says:

    Mooi project en ik weet zeker dat je nog heel veel plezier zult beleven aan de reacties van de mensen die je nog zult ontmoeten tijdens de ritjes die je zult gaan maken. De bewondering, de aandacht die andere weggebruikers geven en de tijd die ze ervoor nemen geeft iedere keer weer een voldaan gevoel. Ik heb het ervaren en doe dat nog steeds iedere keer weer wanneer mensen het “E-wonder” ontdekken bij mij eerste project, de electrische mountainbike en mijn tweede project, de electrische motorfiets de “100% E-Aprilia” waarover ook een artikel is geschreven in het Motormagazine.
    Ook denk ik aan een volgende project waarbij ik een 4-wiel aangedreven auto wil gaan gebruiken om daar 4 hubmotoren in te bouwen. Maar eerst wil ik mijn huidige vinding de “Brake Protec, houdt remschijven schoon tijdens de MTB-rit) op de rails hebben. Veel plezier met je E-DS en ik hoop je nog eens te zien en te horen op een goede dag!
    Groeten, Jack.

  7. Piet Says:

    Ik. Vraag me al een tijdje af waarom je voor zo’n project niet net als bij een fiets van naafmotoren gebruik maakt heb je meteen een 4WD. Zijn die
    niet leverbaar?

  8. Henk Says:

    Voor de DIY markt heb ik ze nog niet EMC gekeurd gezien.
    Tevens geeft dit mechanisch nogal wat problemen, denk maar aan bv de remmen en het koppelen aan de draagarmen/veren. Per merk dus verschillend. Het afgeveerde gewicht gaat ook omhoog wat het comfort ook niet ten goede komt. Tevens betekend 4 motoren ook 4 controllers die op elkaar afgestemd zijn. (inkl bijpassende prijsplaatje)
    Als dit eenvoudig was dan zouden de fabrikanten van de diverse merken dit ook wel toepassen.

  9. Laadkompas Says:

    Super leuke project! Hoeveel weegt de wagen nu?

    Ik vind het mooi hoe er weer leven in je voertuig geblazen word en ook nog eens gelijk gemoderniseerd.

  10. Henk Says:

    De auto weegt nu ongeveer 1600kg

  11. Frans Says:

    Ik vind het eeuwig zonde van zo’n prachtige oldtimer. Voorgoed verpest. Geen cent meer waard, en het is nu gewoon een nep-ding.

  12. Danny Says:

    @11 Het is inderdaad een prachtige oldtimer die nu nog rondrijdt.
    Ik vind het wel wat hebben, nieuwe techniek in een retro body. De motor is misschien niet meer van Citroën, maar de vering en rijcomfort nog wel, dat gecombineerd met een elektrische, stille motor en lekkere acceleratie verhoogt het comfort alleen maar nog meer. Sommigen houden van 100% authentiek, anderen combineren het klassieke met het moderne, voor ieder wat wils 🙂 (Tekst van Sarf van Nujij)

  13. rian geurts Says:

    als DS-liefhebster vind ik dit een prachtig project! Verdient heel veel navolging!

  14. Wouter Klein Kiskamp Says:

    Voor de mensen die nog op zoek zijn naar grote Li-ion packs, wij hebben momenteel nog complete(nieuwe) accu modules uit een elektrische auto in de aanbieding. 1 module 48V en 25Ah ca 1 Kw. Gewicht 11kg.

    Voor meer informatie neem even contact met ons op:
    info@fietsaccuspecilist.nl
    Tel. 06-30442323

  15. Niels Says:

    Dag Henk,

    We zouden binnenkort iets gelijkaardigs willen doen in België. De technische kant hebben we al enkele keren gedaan. Maar voor de homologatie via RDW zijn we aan ons proefstuk toe. Kan je ons op weg helpen?

    Alvast bedankt,

    Niels

  16. Bilgy_no1 Says:

    Wat een prachtig project. Ik zou zoiets heel graag willen doen met een CX, volgens mij een perfecte auto om te elektrificeren. Goed om te weten dat je dan ook voor de hydraulische vering een apart motortje moet inbouwen.

  17. Yvo Says:

    Prima project als je over de nodige kennis beschikt. Heb mijn Mercedes G klasse al jaren geleden aan de kant gezet om ooit om te bouwen. Heb reeds rondvraag gedaan en enkele firma’s kunnen kant en klaar pakket leveren voor 25000€. Mijn zoon is mecanicien en kan dat wel klaren indien. Is dit haalbaar om zelf te doen?
    Keuring lijkt me het moeilijkst . Alle hulp is welkom qua info. Grts

  18. Jan Says:

    25.000,00 euro is veel te veel. In Duitsland zijn ze daar verder mee en veel goedkoper.

  19. Albert Says:

    Mooi gedaan, hoor.
    Binnenkort na 3 jaar knutselen met mijn Polo langs de RDW, kijken of dat allemaal goed gaat…

  20. Albert Says:

    http://www.evalbum.com/preview.php?vid=5218

  21. jeroen Says:

    is er iemand in de regio Tilburg die een auto kan ombouwen? ik heb zelf geen verstand van autotechniek. Ik wil de mogelijkheden bekijken om een klassieker om te bouwen.

  22. Jan Brandsen Says:

    Prachtige initiatieven allemaal.
    Maar ik zoek het meer in het praktische dan in veteranen.
    Ik heb wat info gekregen over het ombouwen van een oudere peugeot Expert ( of fiat scudo).
    Handig bestelwagentje, maar iets dergelijks is niet of nauwelijks te koop.
    De prijs bleef voorlopig te hoog voor de ombouw zelf, maar nu zegt een andere Jan dat het spul in Duitsland veel goedkoper is.
    Voorbeelden, adressen?
    Als dat doenlijk blijkt, dan kunnen oude dieselbestelwagentjes, die vaak nog in prima staat zijn, toch nog gebruikt worden. En stil zijn ze ook nog eens stukken comfortabeler.

  23. Charlotte Says:

    Ontzettend leuk en inspirerend Henk. Wat ik me nog afvraag; hoeveel heeft het ongeveer gekost in €?

  24. Theo Schlömer Says:

    Ik heb nog zo’n peugeot bestelwagentje voor je met kapotte motor. Die mag je hebben voor weinig wanneer je hem gaat ombouwen.
    Als we samen wat ombouw spullen kunnen inkopen voor elektrische ombouw, en kennis/ ervaringen delen, mag je hem ook zo ophalen. Ik wil een classic Ford Zodiac uit 1964 ombouwen. Maar heb niet zo veel kennis wat betreft elektrisch vervoer. En dan bedoel ik meer; kennis van de geschikte motoren/ accu’s en waar haal je een regelaar(gaspedaal) vandaan.

  25. jacques Says:

    mooi project. er viel mij idee in: n dynamo levert stroom voor opladen accu. normaal 1 dynamo voor 1 accu. zo’n dynamo heeft een “horizontale” bouw (ben leek en dat hoor je). is het mogelijk een “verticale” dynamo te bouwen en die te plaatsen vlak bij de wielen om zodoende meer stroom op te wekken en zo langer/verder te kunnen rijden? het idee is, dat besef ik, nog primitief. ik probeer het uit te leggen: nu draaien magneten rond in een behuizing met gewonden koperen draden (noem ik horizontaal). is er n dynamo te maken met ronddraaiende schijf van magneten in een dubbele behuizing van gewonden draden en zo 2x zoveel stroom op te wekken? dit gemaakt in een gesloten behuizing (wellicht met n ingebouwd tandwielversnellinkje) en het geheel geplaatst op de ronddraaiende as die het wiel aandrijft (dus “vlak achter” het wiel geplaatst). het is misschien een mal idee maar moest het even kwijt. dank voor het lezen. Jacques.

  26. Dries Says:

    Ik ben ook in het bezit van een rijklare oude MB dieselbus camper. En ik dacht ook vaak aan ombouwen. Echter, ik vertrouw onze regering NIET! Zul je straks zien, ‘te veel’ mensen met ombouwers. Gevolg: Beperkingen, zeer hoge MRB, allerlei verboden, etc. waardoor je auto alsnog nergens meer welkom is en dus niets meer waard. Dat zagen we toen met dubbele cabines en oldtimers. Om eronderuit te komen werden er paar bussen omgebouwd tot kamper, nu zitten we met milieuzones die als paddenstoelen uit de grond schieten, waardoor je alsnog flink beperkt wordt in je bewegingsvrijheid met je kampertje!
    Dus pas maar op voor je vele duizenden euro’s uitgeeft aan een ombouwproject. Ze kunnen altijd weer wat verzinnen om je de nek om te draaien.
    MRB moet je sowieso al betalen.
    Ik zeg maar wat: Flink betalen (tientallen euro’s) om je auto aan een laadpaal te hangen die niet in je woonomgeving is!

    Verzoek aan de webmaster: Mocht ik hiermee de overheid op ideeën brengen, wilt u aub deze reactie dan verwijderen?

  27. Hans Says:

    @janbrandsen: zoek eens in Frankrijk. Daar rijden best heel wat electro-bedrijfswagens rond. Volgens mij te importeren en altijd goedkoper dan zelf knutselen!

  28. Stein Says:

    Theo Schlömer:”Ik heb nog zo’n peugeot bestelwagentje”
    Ik ben wel geïnteresseerd in die Peugeot. Kan je ef iets meer over vertellen?

  29. bach Says:

    ik heb een fiat 500 en heb ook zitten zoeken om deze om te bouwen
    maar kan wel wat vinden maar dan is het mega duur
    weet iemand een website om het in duitsland te laten doen
    en wat het zou kosten om het zelf te doen

  30. Cees van Egmond Says:

    Hi Henk,
    Wat een mooi project. Petje af. Ik ben zelf al jaren ‘bezig’ met een GS. Ik heb een paar vragen voor je. Die motor voor de hydrau-pomp: heb je model en type voor me? Is-ie 12 V of heb je nog een ander voltage moeten genereren? Op het Heinsdijk filmpje zit er een vette koppeling tussen motor en pomp maar op de foto is het een kettingoverbrenging. Welke is het nu geworden uiteindelijk?
    En wat voor batterijen gebruik je? De gebruikelijke CALB/Winstons of iets uit een bestaande EV? Vriendelijke groet, Cees (info-at-ceesvanegmond-punt-nl).

  31. Peter Says:

    Ha henk . Pracht project
    Zelf ben ik een ombouw aan het overwegen maar kan toch moeilijk een overzicht krijgen van alle eisen en randvoorwaarden die er aan gesteld worden door de rdw. Enig idee hoe daar aan kom?

  32. Piet Says:

    Ik vind dit project helemaal fantastisch!

    Heb zelf sinds kort een Nissan Patrol (de mooie uit 1990) met een best wel prijzige diesel erin… ben de opties aan het onderzoeken of het nuttig is om om te bouwen, het lijkt me wel leuk!

    Groetjes!

  33. Jeroen Says:

    Beste Henk,
    Wat een interessant project. Voor een FD-artikel ben ik bezig met het verzamelen van informatie en ervaringen van mensen die hun klassieker hebben omgebouwd. Kan ik hiervoor even mailen? Ik ben zelf bereikbaar op koot-at-fd-punt-nl. Vriendelijke groet, Jeroen Koot

  34. Eline Says:

    Gaaf zeg! Wat goed dat je dit doet. Maak fossiele brandstof verleden tijd!
    Maar hoe zit het met accu’s? Wat voor invloed hebben die op het milieu?

    En hoe zit het met andere manieren voor ombouw, denk aan waterstof?
    Weet iemand waar ik daar meer info over kan vinden?

  35. Adri Odding Says:

    Moet je na de rdw keuring ook wegenbelasting eyalen of blijft het een oldtimer?

  36. Henk Says:

    Het blijft een oldtimer dus geen wegenbelasting. Elektrische auto’s betalen ook geen wegenbelasting. (nog niet)
    Dus dubbelop wegenbelastingvrij.

  37. R.N. de Graaf Says:

    Ik ben minderfaliede en zocht passend vervoer voor in weer en wind op stap te kunnen. Passend bij mijn lengte kwam ik uit bij een electrische aangedreven auto. Het is een behoorlijk metende minivan. Ook al was de auto (een dongfang) in 2010 electrisch toegelaten, is hij volledig omgebouwd met een krachtstroom oplaadsysteem.

    Alleen krachtstroom betekend alleen thuis laden. Vijf aarderig 16 ampère kabel. Bovendien ontbreekt het mij op dit moment aan kennis over de gehele ingebouwde installatie. Ik zal graag willen dat iemand over mijn schouders mee kijkt en uitleg geeft. Ik zal hem graag overal op willen laden, zodat ik de actieradius kan vergroten.is er iemand die dit leuk vindt te doen, maar met voldoende kennis.

    Ik wilde mijn vrijheid en onafhankelijkheid weer terug. De eerste stap heb ik gemaakt, nu de volgende nog.

  38. Agnes Says:

    Ik was deze winter op vakantie in Tenerife en hoorde op Spaanse radio dat ze 100 mensen zouden omscholen om dieselwagens om te bouwen naar elektrisch.Prijs voor ombouw zou 5 a 6000€ zijn en kan in 4 a 5 dagen tijd. Dit is toch fantastisch!
    Kan dit bij ons niet? Veel mensen zouden dit doen, denk ik.

  39. Pieter De Donder Says:

    Hallo,

    super project, ik ben al een tijdje aan het kijken om een oude land rover of een oude range rover om te bouwen naar elektriche wagen. Ik mis de technische kennis om dit (alleen) te doen maar zijn er bedrijven, personen, in Nederland die dit doen? Ikzelf ben van België maar hier krijg je die conversie niet gehomologeerd, dus moet sowieso via import uit nederland. Alle tips en tricks zijn welkom! keep up the good work! thanks Pieter

  40. Bart Meijer Says:

    @Agnes: Waarschijnlijk is de prijs zo laag omdat de gewenste range op Tenerife een stuk lager ligt als in NL. Met 70 km ben je het eiland rond. Ook het ontbreken van lage temperaturen maakt het een stuk makkelijker. Als laatste is het transport van diesel naar het eiland duur. (Meestal gesocialiseerd).
    Ideale speeltuinen voor dit soort dingen!

  41. Juan Says:

    Top!
    Mooi project zeg, veel werk maar mooi resultaat! En niet de makkelijkste met die drukbollen. En natuurlijk heb je de aerodynamica ook mee van die prachtige auto. Bij een vierkant blok lever je aardig wat km’s actieradius in.
    Ik vind het naïef van sommige mensen om er negatief op te reageren. In de nabije toekomst zullen alle oldtimers in het museum of in een garage eindigen, maar niet op straat. Wellicht sporadish hier en daar op een evenement met toestemming? (Geen idee wat de regelingen gaan worden) Maar treinen rijden ook niet meer op stoom, dit is een mooie manier om de oldtimers in leven te houden.
    Ik hoop nog op een vooruitgang in waterstof zodat we oldtimers daar naar kunnen gaan ombouwen. Inefficiënt tegenover de electromotor maar efficiënter dan benzine. En als de waterstof met groene stroom opgewekt kan worden is het zo goed als 100% clean.

  42. ROELOFSMA Says:

    Heb een volkswagen golf cabriolet uit 1980 lijkt me leuk om die ook om te bouwen.
    mvg
    Ruud

  43. Roland Says:

    Wat een leuk project! Ik ben bezig een Opel Manta A uit 1975 te restaureren en ik ben aan het kijken of elektrisch een optie is. Ik zou wel iets meer vermogen willen; hoeft zeker geen Tesla powerrr maar vergelijkbaar met de originele motor moet het wel zijn, dus ergens tussen de 76 en de 100 pk.

  44. Robert Says:

    Voor in Nederland vergeet het allemaal maar. Onze regering denkt alleen maar aan de rijken en zal onze oldtimers toch vernietigen en dat deden ze de afgelopen jaren al. Wetten worden ook steeds maar verandert.
    We kunnen beter gaan emigreren.

  45. Seth Leenman Says:

    Beste Henk Reinz,

    Ik ben werkzaam in de redactie van Loyaltyride – het verhuurplatform voor oldtimers waar liefhebbers en eigenaren hun oldtimers kunnen aanbieden voor verhuur met hun zelf als chauffeur.

    Dagelijks zijn wij opzoek naar leuke nieuws items voor autoliefhebbers en huurders. Graag zou ik je willen interviewen en een artikel willen schrijven n.a.v. jouw elektrische Citroen DS. Mocht je dit leuk vinden? Zou ik je willen vragen om een email te sturen naar info@loyaltyride.nl

    Mvg.
    Seth

  46. Arie van Berkel Says:

    Geweldig als ik dit allemaal lees over ombouwen. Zelf heb ik een landrover 90,was enkele jaren geleden een oldtimer op diesel. Nu is hij dat niet meer vanwege onze regering. Zou ik hem ombouwen op benzine wat simpel is maar wel geld gaat kosten vanwege twee nieuwe tank’s een nieuwe cilinder kop en een electrisch ontstekingssysteem en een carburateur. daarom denk ik aan ombouwen op electrische aandrijving. zijn hier voorbeelden van?

    m vr gr Arie

  47. Vincent Rondwijk Says:

    Wat leuk om hier te lezen over jouw project! Goed om te weten dat niet elke elektrische accu geschikt is voor deze auto. Het lijkt me dan ook echt een zoektocht om de juiste materialen en onderdelen te vinden. Het resultaat mag er in ieder geval wezen!

  48. peter kwint Says:

    Betreft:

    Mercedes Vito deze invalide aangepast en helaas een diesel had ik het maar geweten op tijd maar hij is ontzettend goed keihard van onderen maar ook de opbouw en dan omgebouwd tot elektrische bus echt mijn wens.
    Had immers 21.000 euro gespaard voor een nieuwe bus maar door fraude door belasting adviseur ben ik het nu kwijt bedankt belastingdienst voor jullie begrip hierin deze.
    Dus mijn enige hoop op dit een elektrische vito zo hou ik mijn eigen vrijheid nog althans dat hoop ik dan maar….

  49. Aart Vis Says:

    Beste Henk,
    Ik heb Uw artikel gelezen en dit met veel bewondering voor ondermeer jou kunnen en doorzettingsvermogen, perfect zoals je dit voor elkaar hebt gekregen en dit ook ondanks deze in de Nederlandse woestijn van allerlei regeltjes.
    Weliswaar niet altijd verkeerd maar vaak in mijn ogen veel te ver doorgetrokken.
    Zelf ben ik soortgelijk project gestart met een citroen traxion B11 uit 1952, wilde deze eerst gewoon origineel houden echter krijg de indruk dat het toverwoordje milieu wat ook zeker niet verkeerd is en we daar natuurlijk zorgvuldig mee om moeten gaan deze omgekeerd toch de overhand gaat krijgen en straks als mijn oldtimer met brandstof motor dan klaar is ik er alleen nog met een betaalde aangevraagde vergunning per rit mee mag gaan rijden, het milieu zal hier niet beter van worden, wel de staatskas zoals met zoveel meerdere besluiten.
    Heb hier soortgelijke ervaring mee met een kleine Daf waar ik een complete houtbewerking werkplaats in had, mocht Amsterdam buiten heel veel meerkosten niet meer in en dit terwijl ik vanuit Amsterdam in de verte de smog uit IJmuiden met de westerwind zag aankomen en er een 747 over vloog.
    Maar goed, genoeg gezeikt, terug naar Uw project en hopelijk wat meer info op mijn probeersel.
    U had al aangegeven dat het gebruik van EMC-gecertificeerde onderdelen een vereiste is als voorwaarden voor RDW, echter deze materialen kosten hier in Nederland 3 tot 4 keer meer als het land van herkomst en dit terwijl de in Nederland gekochte EMC-gecertificeerde onderdelen ook bij dezelfde of soort gelijke firma ’s vandaan komen, weet U waar dit grote verschil zit.
    Een andere vraag, als ik uit een auto met Nederlands kenteken van de sloop een elektra motor of ander onderdeel gebruik, zijn deze materialen dan nog steeds voor de Nederlandse wetgeving EMC-gecertificeerd of gaan hier ook andere regeltjes gelden.
    Nogmaals Henk, petje af,
    Met vriendelijke groet, Aart

  50. Andre Says:

    Hallo Henk;

    Super gaaf gedaan hoor,ik geloof dat ik je wel een paar voorbij heb zien rijden. Helaas weet ik dit niet 100% zeker(heb zelf als ik een auto op de buiten wegen heb mijn muziek op standje niet sociaal staan 😉 ). Maar zou hem best wel eens in het echt willen meemaken,volgens mij wonen we op het zelfde eilandje?
    Maar in elk geval leuk project.

    M.V.G. Andre

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in