OliNo

Duurzame Energie

Als je er op gaat letten ga je het pas zien

Geplaatst door Henk Vrugt in Energiebesparing, Passief huis, Zonne-energie Geef een reactie

Verlichting op aardeIk ben al enige tijd aangesloten bij een stichting genaamd KLEAN, wat zoveel betekent als Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Deze stichting houdt zich bezig met het probleem van het zwerfafval en de daaruit ontstane plastic soep, en het valt me op dat alle uitgangspunten om dit probleem aan te pakken ook op andere milieuvraagstukken van toepassing zijn.
Misschien wel het belangrijkste is het uitgangspunt dat wat je ook doet, hoe klein ook, altijd zin heeft. Helemaal niks doen en klagen daarentegen niet.

Al van jongs af aan houdt het milieu en de toekomst van onze Aarde mij bezig.
Terugkijkend moet ik meteen ook constateren dat het in de uitvoering nogal eens schortte, deels te wijten aan een andere moraliteit in de samenleving, maar ook aan het gebrek aan kennis, middelen en mogelijkheden. Op een bepaald moment drong het tot me door dat ik mijn zorgen om moest zetten in daden.

Gas

Ons 70-er jaren huis is niet het toonbeeld van energiebesparing, dus door de jaren heen is er het een en ander aangepast om met name het gasverbruik te verminderen. Vloerisolatie van TonZon, HR++ dubbelglas op de begane grond, thermostaat een graadje lager en een nieuwe HR++-ketel zonder warmwater opslag hebben gezorgd dat het verbruik met 36% teruggebracht is naar zo’n 1900 m3 per jaar (een getal waar we nog steeds niet tevreden over zijn overigens) zonder het gevoel te hebben echt iets in te hoeven leveren op ons wooncomfort (integendeel zelfs).

Elektra

We hebben ook zonnepanelen, en door de jaren heen zijn er nogal wat bijgekomen.
In 2004 kwamen de eerste 6 van Vereniging Zonnestroom, in juli 2010 via BelDeZon 10 panelen extra en in juli 2011 hebben we met de Urgenda-actie Wij Willen Zon nog eens 12 panelen aangeschaft.

Aan de verbruikskant hebben we veel gedaan aan het voorkomen van sluipverbruik van apparatuur, het vervangen van lampen door LED-lampen en het onnodig draaien van vloerverwarmingspompen in de zomer en ’s nachts en het vervangen van de deurbel-transformator door een solar-bel.

Terugverdientijd

Bij de aanschaf van panelen en het uitvoeren van woningverbeteringen heeft terugverdientijd voor ons nooit de doorslag gegeven, de financiële draagkracht natuurlijk wel.
We geloven niet dat de toekomst van de Aarde en dus van onze kinderen en hun kinderen uitgedrukt kan (mag) worden in terugverdienmodellen. Hoe kun je sowieso onbetaalbare zaken uitdrukken in geld?
Wat ervoor in de plaats zou moeten komen is ‘keuzes maken’.

Tot zover de moraliteit, nu de harde cijfers en rekenmethoden

Voor de geïnteresseerden, hier een overzicht van ons zonnepanelen-arsenaal:

orientatie zonnepanelen

De ligging van de verschillende groepen panelen op de 2 zadeldaken (hoofdgebouw woning en dak van de tot studio omgebouwde garage) zijn niet optimaal, maar ook niet heel slecht. Wit zijn de contouren van de 2 daken, geel geeft ligging van de panelen weer). De panelen zijn dus ruwweg oost- en west georiënteerd, zoals uit bijgaand plaatje valt op te maken.

Aantal zonnepanelen Type zonnepanelen Wattpiek van deze serie panelen
                 6 panelen Isofoton I-110                          660 Wp
               10 panelen Ecostream Atrium Ubbink 180Wp                        1800 Wp
               12 panelen (2×6 gekoppeld) Urgenda 235Wp                        2820 Wp
28 in Totaal 3 type panelen                       5280 Wp

Omdat we verschillende zonnesystemen hebben en daarnaast ook nog elektrisch rijden én via Greenchoice deelnemen aan 2 windmolens is het vrij lastig om ‘zuivere’ cijfers van verbruik en levering te krijgen. Daarom heb ik een aantal meetpunten samengevoegd in een spreadsheet. Zo kan ik het verbruik en de opbrengst vanuit verschillende kanten benaderen.

Wekelijks noteer ik de standen van de verschillende leverings- en verbruikspunten:

– stroomverbruik hoog
– stoomverbruik laag
– teruglevering hoog
– teruglevering laag
– stand 6 zonnepanelen (middels een draadloze opbrengstmeter)
– stand 10 zonnepanelen (middels opbrengstmeter in meterkast vanwege SDE-subsidie)
– stand 6 panelen studio tuinzijde (middels stand op omvormer)
– stand 6 panelen studio straatzijde (middels stand op omvormer)
– stand verbruiksmeter elektrische auto (apart metertje i.v.m. declaratie zaak)
– weekopwekking windmolen 1 (via app)
– weekopwekking windmolen 2 (via app)
– aardgas meterstand

De data gaan in de spreadsheet waarna ik o.a. de volgende data kan herleiden:

– totaalverbruik van het huishouden (dus zonder auto)
– netto verbruik of teruglevering van het huishouden na aftrek eigen opwekking zonnepanelen
– percentage eigen opwekking t.o.v. totaalverbruik huishouden
– verloop van gebruik huishouden vs opwekking gedurende het jaar

De spreadsheet kent 3 vormen:

– één doorlopende versie (leuk om ontwikkelingen in jaren te zien)
– info per kalenderjaar (om jaren makkelijk met elkaar te kunnen vergelijken)
– ‘afgelopen 52 weken’-versie om steeds een actueel jaarinzicht te hebben

Aan de tabellen heb ik grafieken gekoppeld die een mooi beeld geven van het verloop van verbruik en opwekking.

De spreadsheet van 2015 ziet er als volgt uit:(klik voor vergroting)

Overzicht energiegebruik

Enkele conclusies:
– 82,94% van ons huishoudelijk verbruik wordt opgewekt met onze zonnepanelen (3.107 kWh)
– Bruto verbruik huishouden is 3.746 kWh, nettoverbruik is 639 kWh
– De auto heeft 2.780 kWh geladen. Daartegenover staat een opwekking van 3.280 kWh van de windmolens.

Aan deze spreadsheet zijn verschillende grafieken gekoppeld die de informatie wat inzichtelijker maken.
Stroomverbruik/opwekking 2015 ziet er dan als volgt uit:

Overzicht jaarlijks elektra

De bovenlijn van het rode gebied geeft het brutoverbruik van ons huishouden aan. De onderste lijn geeft aan dat we netto terugleveren aan het net (groene gedeelte) of dat we netto verbruiken (bruine gedeelte).

Ook voor ons gasverbruik is een grafiek:

Grafiek gasverbruik

Een lijndiagram-overzicht van 2015 die het verbruik per week weergeeft en een staafdiagram van het verbruik door de jaren heen. Tussen 2010 en 2011 zijn de verschillende maatregelen in huis uitgevoerd, wat geleid heeft tot een bezuiniging van zo’n 36%.

Gasgebruik per jaar

Helaas kunnen we onze energie nog niet zelf opslaan. Voorlopig blijft er dus nog het negatieve effect dat je in de wintermaanden een groot deel van de energie van het net moet betrekken.
Om inzicht te krijgen hoe dit zich verhoudt is er ook nog een staafdiagram die de verhoudingen wat beter visualiseren:

Herkomst stroom

Links (gebruik energie) geeft de hoeveelheid stroom aan die rechtstreeks van de panelen gebuikt wordt (geel), de stroom die we middels saldering van de panelen later terugnemen (groen) en de stroom die we extra afnemen van het net (donkergroen). Het grijze gedeelte is de stroom die nodig is om onze EV thuis op te laden. Rechts (opwekking) geeft inzicht in de opbrengsten van onze zonnepanelen (geel) en winddelen (cyaan-blauw) Bij de vergelijking kun je nu mooi zien dat onze totale jaaropwekking net niet genoeg is om aan onze totaalvraag te kunnen voldoen. Twee derde van de stroom van onze zonnepanelen wordt via saldering verrekend.

Toekomstdroom

Twee jaar geleden hebben we onze garage verbouwd tot studio. We hebben met duurzame vlas-isolatie een hoge isolatiewaarde bereikt. Ondanks een intensief gebruik van deze ruimte lijkt het totale gasverbruik niet noemenswaardig gestegen. Deels komt dit door een verplaatsing van activiteiten waardoor we het woonhuis minder verwarmen, anderzijds merken we het effect van een zeer hoge isolatiewaarde. De ruimte verliest maar heel langzaam haar warmte, ondank dat de ruimte geheel vrijstaand is en dus alleen buitenmuren heeft.
Deze ervaring smaakt naar meer en momenteel zijn we ons aan het beraden welke volgende stappen we nog kunnen nemen naar een overgang naar een fossielvrije toekomst.
Maar tot die tijd weten wij ons gesterkt door de gedachte dat iedere stap, hoe klein ook, er toe doet! Ons hoor je niet klagen.

U kunt mij volgen op Linkedin of Twitter

5 Reacties to “Als je er op gaat letten ga je het pas zien”

  1. Gerd Says:

    ik herken dit , bij ons ook zo wat gegaan , beetje begonnen toen we naar onze huidige woning gingen verhuizen uit 1936 , nog nooit in zon koude woning gewoond , we hebben er ook een bedrijfsruimte bij het gasverbruik van het eerste jaar 5258 cub gas en na de afgelopen winter 2015/2016 nog maar 150 cub gas , verder wel veel electra 5000 kwh vaarvan we 3500 watt zelf opwekken , maar we verwarmen groten deels op op stroom , warmwater en koken ook op inductie nu , maar het huis veliest nog veel warmte en vereist nog veel isolatie projecten .
    Ook spoelen op 1 toilet op regen water , de andere is een zwevend toilet dat is lastiger om eenvoudig aan te passen het was altijd een beetje een verbruik rond de 120 cub water en nu 70 cub, alle beetjes helpen , er komen nog heel wat projecten aan , maar het moet ook nog te doen zijn ,qua tijd en geld .

  2. Harold Halewijn Says:

    Mooi en herkenbaar verhaal. Ook wij hebben zo’n reid achter de rug en zitten bijna 0 op de meter. Zie http://www.haroldhalewijn.nl/2016/03/21/een-jaar-aardgas-vrij-de-bevindingen-van-het-elektrificeren-van-een-woning/
    Voor meer info.

    Ik heb inmiddels een 40kW opslag systeem klaarstaan waarvan 20kW gebruikt kan worden. Ik ga dat zeker gebruiken vanaf deze winter, al was het maar voor de fun maar de ‘business case’ in het opslaan van elektrische energie zie ik nog niet zo. Met een gemiddeld dagverbruik voor huishouden van 10 KWh (dus los vd auto en verwarming) en een winterdagopbrengst solar van 6 kWh kan ik een weekje overbruggen maar daarna zijn de accus leeg en is het huis koud. Dus wat is dan de toegevoegde waarde, tenzij er een verreken methode komt die het financieel interessant kan maken? Daar worstel ik dus nog mee.

  3. Pien Says:

    Interessant verhaal, en leuke hobby die nog wat oplevert ook.
    Over wat Harold schrijft: ik heb geleerd uit een boek van Rik DeGunther dat je energiegebruik ook in clusters kunt bekijken. Je kunt bv je tv, video en settopbox zien als 1 cluster en die op solar en accu zetten. Of je pc, monitor en bureaulamp bv. Dan hoef je niet van die grote hoeveelheden stroom in 1x op te slaan. En je hebt in geval van stroomstoring een noodvoorziening. En ga bij het rekenen niet altijd uit van een gezinssituatie, die kinderen gaan toch een keer de deur uit en dan liggen de getallen ineens weer heel anders.

  4. M Vlot Says:

    Zelf ook een jaren 70 huis, genoeg zonnepanelen voor eigen gebruik (2500kWh/j) maar de nieuwe EV is een grote slurper (3500kWh/j). Windmolens kopen is niet waar t om gaat naar mijn mening; wel gasverbruik terug dringen en proberen te vervangen door elektra als tweede prioriteit (icm. efficientieverhoging: warmtepomp of IR panelen). Led grotendeels gedaan. Nul op de meter is niet mijn doel; energie voor warmtegebruik zo klein mogelijk maken wel. Kijk nu naar vervanging dubbel glas door HR++ beneden. Muren is ook een grote zorg; die zijn matig (4cm geïsoleerde spouw).

  5. lens-energie Says:

    Mijn complimenten voor dit blog. Ik ben onder de indruk! Wat interessant om zo’n uitgebreid overzicht aan data te zien wat betreft (duurzame)energieverbruik van één huishouden.

    Groet,
    Felix

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in