OliNo

Duurzame Energie

Energieleverende fitnessapparaten

Geplaatst door Danny Steenhorst in Energiebesparing, Zelfvoorzienend
Tags:
Geef een reactie

Stroomopwekkende hometrainerEen vriendin die regelmatig bij een sportclub in Delft komt, tipte mij dat ze daar fitnessapparaten gebruiken die stroom aan het elektriciteitsnet kunnen leveren. Ik ging op pad om dat met eigen ogen te zien.

Op zich zijn sportscholen echte energievreters

Bij vele sportscholen zie je het parkeerterrein vol met auto’s staan, het vervoer van en naar sportscholen kost dus al energie. Sommige slecht ontworpen loopbanden gebruiken maar liefst 1500 Watt aan stroom. Veel warmte die vrijkomt van de vele lampen en de sporters zelf, moet weer worden gekoeld door airco’s.

Display fitnessapparaat

Met een fitnessapparaat 100 Watt leveren aan het elektriciteitsnet. Een klein beetje sportman of sportvrouw levert na aftrek van het eigen gebruik wat nodig is voor onder andere het display van het fitnessapparaat, ongeveer 100 Watt aan het elektriciteitsnet.

Steeds meer sportscholen zijn zich bewust van hun hoge energiegebruik.

Alleen al door grote concurrentie moeten sportscholen ook op de kosten letten. Op de maandelijks terugkerende energierekening kan meestal nog flink worden bespaard, bovendien geven energieleverende fitnessapparaten een goed imago, zodat bedrijven die hun personeel fitter willen laten worden, eerder kiezen voor een sportschool die serieus bezig is met duurzaamheid.

Vroeger

Ouderwetse professionele fitnessapparaten gebruiken juist energie, onder andere om het display te laten functioneren. Met de komst van geïntegreerde stroomopwekking op sporttoestellen die stroom levert aan de accu’s werden vele snoeren en stekkers overbodig. De sporters die zeer weinig energie leveren, kunnen met een stroom back-up toch gebruik maken van het display en de ventilator die vaak op professionele fitnessapparatuur aanwezig is. Nu is er een omslag gekomen en kunnen fitnessapparaten zelfs stroom terugleveren aan het net!

Kastje om stroom om te zetten.

De in serie geschakelde stroom opwekkende apparaten.

De in serie geschakelde stroom opwekkende apparaten.

Hoe werkt het

In de hometrainer of fitnessapparaat zit een generator (dynamo) die de stroom opwekt, oftewel je wekt elektriciteit op door beweging. Verder kan je dit systeem zeer goed vergelijken met zonnepanelen. Ze kunnen in serie worden gezet en de omvormer zorgt ervoor dat er een mooie wisselspanning van ~230 volt en ~50 Herz van wordt gemaakt.(Zie afbeeldingen) Net als met zonnepanelen zijn er vandaag de dag ook fitness-apparaten met goede en betaalbare micro-omvormers die er voor zorgen dat de stroom op het openbare elektriciteitsnet kan worden gezet.

Op deze omvormer (Max 2000 watt) zijn ongeveer 10 apparaten in serie aangesloten.

Op deze omvormer (Max 2000 watt) zijn ongeveer 10 apparaten in serie aangesloten.

Hoeveel stroom kan een sportschool jaarlijks opwekken

Stel: Een sportschool beschikt over 20 energieleverende toestellen. Deze worden 300 dagen in het jaar gemiddeld 5 uur gebruikt met een gemiddeld energieleverend vermogen van 100 Watt. 20 x 300 x 5 uur x 0,1 kw = 3000 kWh uur (te vergelijken met het jaarlijkse stroomgebruik van een gemiddeld huishouden.) Hier een calculator om de stroomkosten en besparingen te berekenen.

Toekomst energie opwekkende fitnessapparaten

De extra kost om de energie die de fitnessapparten genereren in bruikbare netstroom om te zetten bedraagt ongeveer € 250,- dit is ongeveer 10% van de totale kostprijs van een professioneel fitnessapparaat. Met de alsmaar betere en goedkopere micro-omvormers is deze nu toepasbaar op iedere unit zonder dat ze in serie hoeven te worden gezet.

Foto uit Renesse waar kinderen met spierkracht stroom produceren. Ook in maneges kan m.b.v. paardenkracht stroom worden opgewekt.

Foto uit Renesse waar kinderen met spierkracht stroom produceren.
Ook in maneges kan m.b.v. paardenkracht stroom worden opgewekt.

Het totale plaatje

Naast de unieke energie leverende fitnessapparaten heeft deze sportschool vele maatregelen genomen om het energiegebruik sterk terug te dringen.

  • De temperatuur van het douchewater is 2 graden lager gezet.
  • Overal is de gewone verlichting vervangen door LED verlichting.
  • De airco’s worden niet meer standaard continu aangezet.
  • Lichtschakelaars met bewegingsmelders in de toiletten.
  • Bewustwording personeel, waardoor apparatuur niet onnodig aan blijft staan.

Energieslaven from Oculus Film on Vimeo.

Conclusie

Stroom opwekken met spierkracht zal nooit een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan onze totale energievoorziening. Een stukje bewustwording van ons enorme energiegebruik kunnen de energieleverende apparaten zeker creëren. Met de aanschaf v/e energieleverend fitnessapparaat in plaats van een standaard fitnessapparaat wordt naast de conditie en spieropbouw ook nog duurzame stroom geproduceerd. Met de alsmaar voordelig wordende micro-omvormers is het ook mogelijk om thuis een energieleverende hometrainer aan te schaffen.

Handleiding voor het maken van een energieleverende fiets
Hoe maak ik een fiets die stroom kan opwekken.

Dank aan Vincent Hoogwerf

11 Reacties to “Energieleverende fitnessapparaten”

  1. marksken Says:

    en kunnen die airco’s niet instaan voor de productie van warm water?

  2. Danny Says:

    @1 Dat zou inderdaad een hele goede combinatie zijn. Nu al zie je supermarkten met heel veel koelingen warm water leveren aan bijvoorbeeld een zwembad in de buurt.

  3. richard Says:

    wij hebben ook een sportschool
    en gebruiken al jaren apparatuur van technogym
    heb me er altijd erover verbaast dat er geen apparatuur was die gebruik maakte van de geleverde energie.
    ben erg benieuwd wat het gaat kosten!!
    ten slotte moet het ook terug verdiend worden

  4. Niels Thijssen Says:

    @Richard: i.p.v. aanschaf van fitness apparatuur heeft TechnoGym ook lease i.c.m. onderhoudopties. Dit kan ook overwogen worden in de keuze.

  5. Nick Says:

    Mooi idee, natuurlijk wel een kostbare investering voor sportscholen. We kunnen natuurlijk ook vaker buiten gaan hard lopen, maar dat neemt die weg dat die apparaten dagenlang aan blijven staan.

  6. roland Says:

    “Stroom opwekken met spierkracht zal nooit een aanzienlijke bijdrage leveren …bewustwording van ons enorme energiegebruik kunnen de energieleverend apparaten ..”
    – Zeker die spierkracht energieopwekking is slechts symboliek, maar wel informatief.

    Elke sportschool zou het energieverbruik per gebruiker moeten tonen zodat een onderlinge vergelijking mogelijk wordt. De gebruiker kan de sportschool keuze dat ook op milieubelasting toetsen.
    Een taak voor de overheid met de wet milieubeheer?

  7. Mattias Says:

    Een stap”je” verder dan fitnessapparaten is ‘The Human Power Plant’. Zie http://www.humanpowerplant.be/

    The Human Power Plant investigates the possibilities of human energy production in a modern society. In our first case study, we plan to convert a 22-floor building on the campus of Utrecht University into an entirely human powered student community. This blog documents the design of the building and the construction of a prototype human power plant. With a combination of low-tech solutions, lifestyle changes, and some exercise, we demonstrate that 750 students can live a fossil fuel free life on campus.

  8. Flippo765 Says:

    Als je gewoon veel ventilatie neemt met de anzuigkoker door de grond heb je altijd 15 graden verse inblaaslucht en geen airco nodig.

  9. G Says:

    Op je luie reet in je dikke slurpende Mercedes protserig je werk parkeerplaats 10 km verderop oprijden. Later in de sportschool fanatiek 3 aaa tjes aan elektriciteit voor elkaar zwoegen en zweten. Lekker bezig zo.

  10. R.C. van der Meulen Says:

    Fitness – centra , zoals Basic-Fit en Big Gym , zijn die bekend met uw
    ” site ” ?

  11. luca Says:

    wanneer is dit geschreven ik heb dit nodig voor mijn duits pnderzoek

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in