OliNo

Duurzame Energie

Proefrit Nissan Leaf

Geplaatst door Robert van Leeuwen in Transport
Tags:
Geef een reactie

Elektrische Nissan Leaf.
Voor het eerst in mijn leven ga ik een proefrit maken in een volledig elektrische auto. De elektrische auto is een nieuwe trend in de auto branche. Bijna alle grote, bekende automerken houden zich hier mee bezig en ook nieuwe spelers zien ruimte in de automobielindustrie , waarbij Tesla de bekendste is. Je ziet deze dan steeds vaker opduiken in het dagelijks verkeer.

Verandering op komst

Wat nu precies de reden is van deze nieuwe trend is niet helemaal duidelijk. Streven we naar een schoner milieu of zoeken we naar alternatieven om goedkoper en/of anders auto te rijden? Één ding staat vast. Een algehele switch naar het elektrisch rijden zal grote gevolgen hebben voor de wereld.

De proefrit

Ik ga vandaag een proefrit maken in de Nissan Leaf en heb een afspraak bij de lokale autodealer. Bij het voorstellen komt een oude herinnering naar boven. De Nissan dealer blijkt een oud klasgenootje. De eerste vraag die hij me stelt is: “Heb je weleens in een volledig elektrische auto gereden?” Bij mijn ontkenning reageert hij: “Dit is iets totaal anders dan een brandstof auto.” Allereerst als je een elektrische auto start, hoor je geen motor aanslaan gevolgd door het stationair draaien. Je ziet een aantal controlelampjes opdoemen op het dashboard en je hoort een klein piepje, dus toch iets van geluid. Het ontbreken van een ronkende motor bij een elektrische auto blijkt een onderdeel van de verkeersveiligheid te zijn die wegvalt. Is het U nog nooit overkomen dat je wordt verrast door een hybride auto die achteruit een parkeervak uitrijdt? Bij de Nissan Leaf hebben ze daar aan gedacht door hem uit te rusten met een achteruit rij alarm die je vaak bij vrachtwagens hoort. Rij je echter vooruit het parkeervak uit gebeurt dit geruisloos, waardoor voetgangers en fietsers op de parkeerplaats je niet of minder snel opmerken dan met een brandstof auto.

Tanken

Kabels om auto mee te tanken.

De 2 bijgeleverde oplaad kabels.

De Nissan Leaf heeft verschillende oplaadmogelijkheden. Bij de auto krijg je 2 kabels. Eentje om via een gewoon stopcontact op te laden in je garage met een laadtijd van ongeveer 8 uur. Met de andere kabel kan je bij een laadstation met een toegangspasje je auto opladen. De laadtijd is dan ongeveer 3 uur. Dit soort laadstations kan je ook bij je huis installeren en kost ongeveer 1000 euro. Tenslotte heeft de Nissan Leaf ook een aansluiting voor een snel laadstation die je op steeds meer plaatsen kan vinden. De laadtijd duurt dan slechts een half uurtje waarna je de maximale actieradius weer kan gaan rijden. Tijdens het laden van de auto is de kabel vergrendeld, waardoor die niet door elke willekeurige voorbijganger kan worden meegenomen.

Openbaar oplaadpunt bij winkelcentrum.

Openbaar oplaadpunt bij winkelcentrum.

De beperkte actieradius van een elektrische auto vormt een van de belangrijkste punten van kritiek en is daarmee de belangrijkste indicator in het dashboard. Als de auto volledig is opgeladen staat de maximale actieradius in je dashboard aangeduid in nog te kunnen af te leggen kilometers. Afhankelijk van je rijstijl, hoeveelheid elektrische accessoires die je gebruikt (airco, navigatie, verlichting) en weersomstandigheden (vrieskou en tegenwind) zie je de actieradiusteller sneller of langzamer afnemen. Bij de aanschaf van een nieuwe Nissan Leaf wordt een accupakket geleverd met een grotere capaciteit / actieradius dan de versie daarvoor. In veel gevallen worden de waarden die door de fabrikant worden opgegeven niet gehaald in de praktijk. Met een accupakket van 32 kW zou een afstand van 250 kilometer kunnen worden afgelegd. In praktijk mag je blij zijn dat je met een vol opgeladen auto ongeveer 200 kilometer kan rijden door de ontbering van ideale omstandigheden waar de fabrikant vanuit gaat.

Volledig elektrische auto.

De Leaf is een volledig elektrische auto.

Na een uitgebreide uitleg van de basisfuncties van de Nissan werd het tijd om zelf achter het stuur te kruipen. Het meest lijkt de elektrische auto op een brandstof auto met een automatische versnellingsbak (de automaat) met een gas- en rempedaal en een soort pook om hem in z’n voorruit en achteruit te zetten. Zodra de auto in z’n drive staat, komt hij heel gelijkmatig in beweging en des te dieper het gaspedaal wordt ingetrapt des te harder de wagen accelereert. Een van de leuke eigenschappen van een elektrische auto is dat hij een groot koppel heeft waardoor hij doorgaans harder optrekt dan een benzine auto. De Nissan Leaf heeft weliswaar niet het vermogen van een Tesla, die kan concurreren met de meest dure sportwagens, maar trekt toch sneller op dan een vergelijkbare brandstof auto. Binnen enkele seconden zit je aan z’n topsnelheid.

Dashboard Nissan Leaf

Energiemeter in dashboard.

Boven de snelheidsmeter bevindt zich de energiemeter. Een beetje te vergelijken met een toerenteller van een benzine auto. Rij je een constante snelheid met het gaspedaal een heel klein beetje ingedrukt dan staat de meter een klein stukje rechts van het midden. Trap je het gaspedaal volledig in om te accelereren slaat de meter volledig uit naar rechts om de hoeveelheid gebruikte energie op dat moment aan te geven. Rem je daarin tegen slaat de energiemeter uit naar links om de hoeveelheid terug geleverde energie aan de accu’s aan te geven. Het zogenaamd regeneratief remmen. Daarnaast zie je ook een soort kerstboompje in het dashboard waarbij je ook kan zien hoe zuinig je energieverbruik is tijdens de rit. Naast de gewone drive stand kent de Nissan Leaf ook een eco stand. Bij de inschakeling van de eco stand heb je het gevoel met een handrem aan te rijden. De actieradius teller hoogt zich meteen op, maar de auto reageert niet meer vlot op het gaspedaal. De echte handrem wordt elektronisch bediend zoals je bij sommige brandstof auto’s ook wel tegenkomt.

Elektrisch rijden anders?

De beleving van het autorijden van een elektrische auto blijft toch in grote lijnen vergelijkbaar met een gewone auto en zeker voor de bijrijder die rustig naar de radio luistert of naar buiten tuurt, genietend van het landschap. De bestuurder mist wel een klein beetje het geluid van de motor dat is vervangen door zacht gezoef alsof je in een metro of trein zit, die langzaam vertrekt. Toch vermoed ik dat dit slechts een kwestie is van wennen. Na verloop van tijd zal dit gevoel weg ebben net als het veiligheidsaspect in dit tijdperk van de benzine auto waarin je duidelijk al het aanwezige verkeer om je heen hoort.
Voor de rest heeft de Nissan Leaf alle gebruikelijke accessoires die je in een auto van vandaag de dag tegenkomt, zoals een achterruitkijk camera, airco, verwarming, radio, navigatie, elektrisch bediende ramen, etc. Het nadeel is dat elk elektrisch bediend apparaat nadelige gevolgen heeft op de actieradius, waardoor de accu’s sneller moet worden bijgeladen. Een ander nadeel is dat de snellaadstations nog niet in dezelfde hoeveelheid van benzine stations beschikbaar zijn. Parkeerplekken zijn soms schaars en daarom staat vaak een benzine- of hybride auto op een laadstationsparkeerplek, waardoor je je auto niet kan opladen. Een voordeel van de elektrische auto is dat hij minder onderhoud vergt. Olie, oliefilter, luchtfilter, bougies, uitlaat, distributieriem, koppelingsplaat, versnellingsbak en remblokjes hoeven niet of minder vaak te worden vervangen.
Banden, pollenfilter, schokbrekers en software updates moeten wel met dezelfde frequentie als een brandstof auto worden vervangen.

Gevolgen elektrisch rijden

Zoals ik in het begin van dit stuk al schreef zal een algehele switch naar het elektrisch rijden grote gevolgen hebben in de wereld, met name voor autodealers, benzinepompen, olieproducerende bedrijven en -landen. De olieprijs is bijna net zo belangrijk als de dollarkoers voor de economie en werkgelegenheid. Dus de vraag lijkt niet zo zeer technisch als wel economisch op welke termijn en hoe we overstappen op deze nieuwe technologie.


De Leaf als batterijopslag.

 

Een reactie to “Proefrit Nissan Leaf”

  1. Henk Vrugt Says:

    Leuk om als eigenaar van een Leaf (5jaar/100.000km) eens de ervaringen van een ‘nieuwkomer’ te lezen. Sommige zaken vallen mij inmiddels al niet meer op: ‘soort automaat’-rijden is een genot, geen motorgeluid valt vooral op als ik met iemand anders meerijdt in een plofauto die dan ineens juist heel véél herrie maakt. Natuurlijk is dat van de laadmogelijkheden een reëel maar niet onoverkoombaar. En dankzij deze proefrit weer één benzineauto-bestuurder minder die een voor EV’s bedoelde P-plaats zal bezetten (waarvoor dank alvast).

    Er zijn ook nog wat opmerkingen: ook bij lage snelheden vooruit rijdend maakt de Leaf een elektronisch geluid om voetgangers te waarschuwen (in ieder geval in mijn versie). Overigens valt dat in praktijk reuze mee, zeker als je er als bestuurder ook rekening mee houdt. En een galante chauffeur doet dat, toch?
    De redenen om elektrisch te gaan zijn legio: elektriciteit kan natuurlijk met fossiele brandstoffen gemaakt worden (voer voor tegenstanders die dan berekenen dat EV’s net zoveel CO2 uitstoten), maar er zijn daardoor nu ook meer toepassingen voor wind- water- en zonne-energie. En daar heb je met een benzineauto niks aan. Al die batterijen kunnen uiteindelijk ook als een soort grid voor de opslag van de overproductie van duurzame energie gaan zorgen. Een probleem dat nu vooral door tegenstanders gebruikt wordt om verduurzaming tegen te houden.
    Over de toekomst van dealers, oliemaatschappijen en benzinestations zou ik me geen zorgen maken. Als de vraag naar andere producten stijgt zul je zien dat de markt zich daar aan aanpast. Bovendien zal deze transitie een deel van de oplossing blijken. Sceptici spreek ik over 10-15 jaar graag nog eens 🙂

    Hopelijk rij je binnenkort ook een EV!

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in