OliNo

Duurzame Energie

Zelf fossielvrij gaan waarom en hoe

Geplaatst door Lars Boelen in Economie, Energiebesparing, Passief huis, Zelfvoorzienend, Zonne-energie
Tags: , ,
Geef een reactie
Van het gas af met de warmtepomp.

Van het gas af met de warmtepomp.

Je loopt al jaren rond met dat knagende gevoel: “Ik wil iets aan duurzaamheid doen” maar
je krijgt geen overzicht over de mogelijkheden en je goed voorbereidde overstap naar “Extra
duurzaam PLUS” van je energiereus bleek potverdikkeme toch niet zo duurzaam als je gehoopt had. Tijd om de armen uit de mouwen te steken en er nu maar eens zelf echt iets aan te gaan doen. Onze overheid is wereldkampioen treuzelen en het is inmiddels mijn overtuiging dat we onze samenleving als burgers fundamenteel kunnen veranderen door lokaal duurzaam te gaan.

Hoe we verslaafd raakten aan olie en gas en wat dat met de economie deed.

We hebben sinds de tweede wereldoorlog en helemaal sinds de jaren ’60 een maatschappij gebouwd op een fossiele infrastructuur. De deal was deze: Shell en Exxon pompten fossiele
brandstoffen op, die voor een habbekrats aan ons verkocht werden. Shell en Exxon maakten
megawinsten, de overheid kreeg bakken met accijns en wij konden relatief goedkoop onze
huizen warm stoken. Na de oliecrises werd dat een beetje lastiger, maar met wat isolatie en
VR-ketels was de ergste nood te lenigen. Wat we alleen niet zagen was dat onze energierekening allengs hoger werd en dat de overgemaakte voorschotten direct in de
handen van de aandeelhouders van Shell en Exxon verdwenen. Wat overschoot besteedde Joop aan de AOW. Die steeds meer op ging aan gas en elektra. Grosso modo verdween er steeds meer geld uit onze economie naar het buitenland door onze energiebehoefte. Waarom ik dus zo enthousiast ben over verduurzamen verklap ik aan het eind.

Zelf echt duurzamer worden

Als burger kan je best veel doen om een stuk duurzamer te worden en eigenlijk moet je een
korte assessment doen om te kijken waar je je meeste energie in gaat steken. Er zijn talloze websites die je hierbij helpen, zoek maar op “CO2-voetafdruk” en zo. Als je nu 4 keer per jaar naar Thailand vliegt omdat de stranden daar zo lekker wit zijn maar je wilt wel je energierekening naar 0 euro dan schiet dat voor de planeet niet echt op. 1x minder vliegen levert je meer op dan welke duurzame investering je ook in je eigen leven gaat doen. Maar goed, ik zal dat vingertje niet al te lang opsteken want er valt natuurlijk wel veel te halen thuis.

De grootste energieverbruikers waar de gemiddelde Nederlander invloed op uit kan oefenen (op voeding/vlees ga ik niet in, maar is een grootverbruiker):

  • 20.000 kilometer woon werk verkeer, 2000 liter brandstof
  • 1500 kuub aardgas
  • 3500 kWh elektra

Om te beginnen is het het handigst om alle energie om te rekenen naar kilowattuur omdat ik denk dat we uiteindelijk een elektrische samenleving zullen hebben en de kWh is de energie-eenheid waarin we gaan rekenen. Dan is het handig om een paar praktische omrekenwaardes bij je te hebben.

1M3 gas is gelijk aan ongeveer 9 kW 0,23 kg CO2 / kWh
1 kilo steenkool is ongeveer gelijk aan 8 kWh 0,37 kg CO2 / kWh
1 liter diesel is ongeveer 12 kWh 0,24 kg CO2 / kWh
1 liter benzine is ongeveer 12 kWh 0,27 kg CO2 / kWh

De voorbeeld-Nederlander hierboven verbruikt dus:
2000 x 12 = 24.000 kWh en veroorzaakt 5000 kg CO2 voor vervoer.
1500 x 9 = 13.500 kWh en veroorzaakt 2700 kg CO2 voor verwarmen en koken.
3500 kWh om de lampen aan te houden en veroorzaakt 1295 kg CO2 als je grijze stroom afneemt.

Bottom line : 41.000 kWh / 8995 kilo CO2 om een jaartje in Nederland te leven. Ga er maar
aan staan. Om 41.000 kWh zelf op te wekken heb je ongeveer 180 zonnepanelen met een vermogen van 250 Wattpiek per stuk nodig! Maar weinig mensen kunnen dat kwijt, en nog minder kunnen dat tegen de huidige prijzen betalen. Maar ik ben van de lerende aanpak en als we gewoon samen op weg gaan dan is er nog heel veel besparing te realiseren. Daarnaast hoeven we niet alle duurzame energie zelf op te wekken, we hebben ook nog wind, biomassa (zeewier!), leentjebuur, getijdenstroom en wat er al niet aan bronnen bedacht kan worden.

Mijn insteek is om met duurzaamheid het leven leuker en gezonder te maken. We hebben nu 50 jaar geprobeerd om een samenleving te bouwen op olie van Saoedische prinsen en bloedkolenstroom van de energiereuzen. Ik beschouw dat experiment als mislukt en aangezien onze regering nog even de belangen van Shell blijft behartigen moeten we het zelf maar doen. Kom mee!

Op windstroom elektrisch rijden.

Op windstroom elektrisch rijden.

Elektrisch rijden

Het zal jullie niet verbazen dat ik een enorme voorstander ben van elektrisch rijden want
zelfs als je de benodigde stroom opwekt met kolen ben je nog 30% zuiniger dan een Diesel.
Aangezien elektra rijders zo goed als allemaal duurzame stroom tanken, en bij voorkeur geproduceerd uit Nederlandse wind, dan is de winst nog veel groter. In het ideale geval daalt de CO2-uitstoot voor het verbruik naar nul. Ik ben verder nog voorstander omdat al die accupakketten van 50-80 kWh een groot bufferend vermogen gaan vormen in ons elektriciteitsnet, iets wat nu nog compleet ontbreekt in onze infrastructuur.

Het zal jullie ook niet verbazen dat ik een nog grotere voorstander ben van e-Scooters en e-Motoren voor het forensverkeer. Die 25 kilometer kan je voor een paar cent schone stroom
dagelijks zweetvrij op je werkplek brengen.

Zonnepanelen

Als je dak ook maar enigszins geschikt is voor zonnepanelen dan zijn er legio mogelijkheden
om zelf elektriciteit op te wekken. De scherpste prijs per WattPiek zijn momenteel de Chinese poly kristallijne (blauwe) panelen. Ik vind ze zelf niet zo mooi maar ze geven wel de meeste “bang voor de buck”. Monokristallijne panelen (zwart) of dunne film panelen (diep zwart, egaal) zijn optisch mooier. Als het budget het toelaat zou ik hiervoor kiezen, ook al omdat deze panelen vaak in de VS of Europa gemaakt worden en een stuk minder “embedded energy” bevatten omdat we in het westen efficiënter produceren en de transportpost lager is. Je kan boeken schrijven over de voor en nadelen maar mijn insteek is deze: als je geld dat je aan een reis naar Thailand zou besteden op je dak legt, dan mag dat paneel best Chinees zijn.
Let trouwens alsjeblieft goed op schaduwwerking. Systemen die serieel zijn aangelegd (bijna
allemaal) zijn zijn erg gevoelig en kunnen bijna stilvallen als één paneel in de schaduw
(schoorsteen, CV-pijpje) ligt. In dat geval zou ik iets meer uitgeven en een parallel systeem (bijvoorbeeld Solar Frontier i.c.m. SolarEdge omvormer) kiezen. Dat kost wat, maar dan heb je wel het beste van het beste.
Over CV/ventilatiepijpjes gesproken, vraag je loodgieter om die voor €100,- naar het noorddak te verhuizen, dan is je zuiddak helemaal vrij voor panelen. Ik erger me echt dood
aan PV-systemen die om een CV-uitlaat heen gebouwd zijn. Maar dat is een beetje mijn
manco. Ik breng het wel altijd ter sprake bij een adviesgesprek trouwens 😉

Elektrisch koken, douchen, verwarmen en Isolatie.

Eigenlijk moet dat rijtje in de omgekeerde volgorde, koken en douchen vallen in het niet bij onze verwarming. Tussen oktober en maart verstoken we meer dan 90% van ons jaarlijkse
gasbudget. Niet voor niks wordt er zo op isoleren gehamerd, want uiteindelijk is verwarmen
niks anders dan de buitenlucht op warmen, 100% van de opgewekte verwarmingsenergie lekt namelijk weg naar de buitenlucht (denk daar maar eens over na). Naar de bouwmarkt dus om isolatieband te halen. Neem gelijk voor twee tientjes zo’n warmtemeter mee om lekken op te sporen, het is nog vet cool ook, met zo’n lasergun door het huis lopen, piew, piew, op jacht naar lekken.

Met een eenvoudig apparaat, kunt u eenvoudig warmtelekken opsporen in huis.

Met een eenvoudig apparaat, kunt u eenvoudig warmtelekken opsporen in huis.

Het besparen op warmtelekken is verreweg de beste investering die je kunt doen. Steek daar eerst energie in.
Ik heb geen aandelen maar kijk eens naar het Nederlandse Tonzon als je nog een niet geïsoleerde vloer hebt maar wel een kruipruimte. Terugverdientijd is minder dan een jaar.
Als er ramen of deuren vervangen moeten worden: neem het best isolerende wat je kunt krijgen en wat past. Kost iets meer, maar je verdient het altijd snel terug.

Douchewater

Voor het douchen maak je water warm om die met bijna dezelfde temperatuur door het
putje te laten spoelen. Eigenlijk is het te vergelijken met euro’s in het putje gieten. Douche warmte terug win (WTW) is een absolute nobrainer bij elke badkamerrenovatie: 70% besparen op een douchebeurt.

Koken

De businesscase is buitengewoon slecht maar het gevoel is geweldig! Je kookplaat eruit en
op inductie koken. Alleen al voor het schoonmaakgemak moet je dat doen. En het idee dat
je op windenergie pannenkoeken staat te bakken is goud waard, elke dag opnieuw.

Wil je van jet gas af,dan moet je elektrisch gaan kolen. Kies voor inductie voor gemak en minder gebruik.

Wil je van jet gas af,dan moet je elektrisch gaan kolen. Kies voor inductie voor gemak en minder gebruik.

En dan… De verwarming

Al sinds 1960 snorren er miljoenen Cv-installaties elke winterdag miljoenen kubieke meters
gas weg. Nu we ons huis kierdicht gemaakt hebben en de vloer warmer aanvoelt wordt het
tijd om afscheid te nemen van de vertrouwde Nefit en Vaillant. Het beetje energie wat nog
weglekt moet aangevuld worden en dat kan prima met een warmtepomp. Daar zal de komende jaren heel veel over gezegd en geschreven worden, ik denk zelf dat de lucht-water warmtepomp in veel situaties de oplossing zal zijn. Grondwater warmtepompen vergen een enorme investering in machine en boorgat, nog los van alle benodigde vergunningen. Volgens mij is de businesscase erg moeilijk voor particulieren. Ik ben zelf tevreden lucht-water warmtepomp gebruiker (met hoe ironisch, CO2 als koudemiddel, maar wel volkomen on-giftig en in geval van lekkage niet nadelig voor de broeikasbalans, iets wat van veel koude middelen niet gezegd kan worden, die zijn soms zelfs extreme broeikasgassen. Mijn warmtepomp staat binnen en leent via een gat in de muur energie die langs waait, en werkt zelfs tot -25 graden celcius. Mijn douchewater maak ik ’s middags om 2 uur als mijn PV-systeem maximaal levert.

Wat verduurzamen met de economie gaat doen.

Hierboven beschreef ik al dat al het geld dat we nu door de schoorsteen jagen heel anders
gaat rollen als we gaan verduurzamen. Als je namelijk je energierekening van 7-10 jaar in 1x investeert in je huis dan ben je daarna van de fossiele verslaving af. Die 15.000,- euro leen je van een verduurzamingsfonds zoals het Limburgs Energie Fonds (LEF) tegen 0,5% en betaal je annuïtair af. De energierekening wordt daarmee in 1x een vast bedrag gedurende 10 jaar. De lening besteed je aan apparatuur (liefst Europees) die je lokaal koopt en waar lokale aannemers werk aan hebben om het te plaatsen. Na die 10 jaar is je lening afgelost en daalt de rekening naar nul, net op het moment dat je het wat rustiger aan wilt gaan doen. Dat kan prima met de lagere vaste lasten. Je inkomen wordt niet meer voor een belangrijk deel overgemaakt aan Shell en Exxon en je geeft het vermoedelijk veel meer uit aan lokale diensten. Dus ons Bruto Binnenlands product (BBP) gaat dalen (wegens geen gas), paniek voor de TV-economen, maar de lokale echte economie gaat groeien. Dus de lucht wordt schoner, de lokale economie floreert, de zorgen over de oude dag zijn verlaagd en gasbranden treden niet meer op. Wat willen we nog meer?

Iedereen wint (behalve Shell, maar hun tijd is geweest, bedankt jongens)

Lars Boelen

Nieuwe Energie Adviseur en blogger op “Everything Sustainable”

Twitter: @LarsBoelen

Ps. Mijn energierekening is nu €9,92 per maand, en ik ben hard op jacht naar de nul.

17 Reacties to “Zelf fossielvrij gaan waarom en hoe”

  1. roland Says:

    @: “elektrisch rijden zelfs als je de benodigde stroom opwekt met kolen ben je 30% zuiniger dan een Diesel”
    – een verschil van 30% is zwaar overdreven het energieverbruik verschilt in deze nauwelijks!

    @: “koken en douchen vallen in het niet bij onze verwarming” Voor nieuwe woningen is het energieverbruik van koken + douchen zelfs groter dan verwarming, zeker zonder gasverbruik. Daar valt best te besparen met zonneboiler, warmteterugwinning, korter douchen. Dit soort algemene uitspraken remt dergelijke besparing.

    @: “Mijn douchewater maak ik ’s middags om 2 uur als mijn PV-systeem maximaal levert.” Ook in de winter?
    @: “lucht-warmtepomp … werkt zelfs tot -25 graden celcis” Een wel heel vreemde uitspraak!
    – Bij vorst al helemaal bij -25 is het rendement van de luchtwarmtepomp (heel) slecht, dus deze vreet stroom. Bij dergelijke temperaturen is bijschakeling van de hr-ketel energetisch veel beter.
    Dergelijke adviezen zorgen voor veel ellende, met als gevolg dat het vertrouwen in zo’n aanpak verdwijnt en mogelijke besparingen uitblijven.

  2. Lars Boelen Says:

    Hallo Roland,

    Bedankt voor je uitgebreide reactie!

    – Re: Elektrisch rijden. Behalve dan dat de energie voor een Tesla uit een windmolen komt en die van een TDI uit een olieveld in Nigeria. Waarom is 30% zwaar overdreven? Er zijn talloze WTW-analyses die dit aantonen.

    – Re: Bij Nieuwe woningen is kookgas en warm water relatief grote verbruiker. Helemaal mee eens, maar we hebben 7.000.000 oude woningen en 15.000 nieuwe per jaar. Ik richt me dus grotendeels op de bestaande vloot, maar ik ben het met je eens, als je autarkisch bouwt dan is het restje kookwarmte relatief enorm. Ik ben niet zo’n voorstander van zonneboilers omdat die een heel slechte businesscase hebben (in NL).

    – RE: Warm water programma. Ja, dat is nu nog een vast programma, binnenkort vervangt ik de besturingselektronica en dan kan ik het doen waneer ik wil. Mijn PV levert nu (bij zon) ook nog 1 kW+, dus het kan nog steeds uit.

    – Re: Rendement bij -25. Als eigenaar van een groot PV systeem en warmtepomp is het totaal oninteressant wat het rendement is bij -25, want hoe lang heb je die temperatuur op jaarbasis? Ik woon nu 4 jaar in Weert en het is welgeteld 2 nachten -15 geweest. Je moet naar de jaarrendementen kijken en de realiteit is dat we inmiddels winters van 7 graden gemiddeld hebben. Ja, ik loop leeg op die dagen van -25, ja UND? Mijn WP gebruikt maximaal 26 kWh per dag plus noodverwarming van 3,5 kW. Stel dat die een volle dag meedraait, dan gebruik ik 110 kWh (25 euro) op een dag die van 00:00 tot 24:00 -25 is geweest. Dat durf ik tegen iedereen met droge ogen te vertellen. Op zo’n ongetwijfeld kraakheldere dag in februari straalt de zon bovendien op volle kracht mijn woonkamer warm. Je voorstel om voor die zeldzame dag van -25 maar de volledige gasinfrastructuur in stand te laten zou ik echt aan niemand aanraden. Bovendien ben ik vanaf morgen ThermiQ dealer en hang ik zo’n infraroodpaneel boven de bank waar ik op zo’n gezellige vriesdag naar de Elfstedentocht zit te kijken.

    Nogmaals bedankt voor je input en ik zou graag eens bij een kop koffie van gedachten met je wisselen,

    Lars

  3. Jos Says:

    Die warmtepompen zijn alleen interessant bij LTV. De meeste oude huizen hebben dat nu net niet, en verwarming is nu juist de post waarop je kunt besparen. Tevens jammer dat de zon net niet hard genoeg schijnt wanneer je hem het hardst nodig hebt, dit met het oog op afschaffing saldering. Je doet een investering voor langere tijd en er veranderd in die tijd vast nog wel wat. Dat kan negatief uitwerken. Heb je daar een goed rendabel alternatief voor?
    Elektrisch rijden is alleen nog voor ver boven modaal.
    Douchen wtw doe je alleen bij een renovatie (evenals LTV). Al met al genoeg stof tot nadenken. Ik heb overigens wel zonnepanelen vanwege de saldering, anders ben je tot zeker 2020 een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet..

  4. roland Says:

    Hallo Lars,

    “Elektrisch rijden … waarom is 30% zwaar overdreven? Er zijn talloze WTW-analyses die dit aantonen.”
    – Lijkt mij onwaarschijnlijk, zelfs het rendement van een goede kolencentrale blijft onder 50% en een diesel kan een rendement halen van zo’n 40%. Zeker daarbij komen nog omzet-, transport-, opslagverliezen…
    http://www.z24.nl/ondernemen/elektrisch-rijden-met-kolenstroom-80-procent-smeriger-dan-benzine-of-diesel-523967

    “niet zo’n voorstander van zonneboilers omdat die een heel slechte businesscase hebben.”
    – Zo slecht zijn die niet, afhankelijk van het warm water verbruik. Warmte terugwinning bij douchen maakt het niet beter. Edoch zonnepanelen en warmtewinning als tesamen verhoogt weer het rendement.

    Met de klimaatverandering zal het aantal vorstdagen dalen, maar ik zie bijverarming in de vorm van noodkachel, infraroodpaneel. Waarom geen gaskachel als bijverwarming (en koken)?

  5. Lars Boelen Says:

    Jos:
    Deze blog is een paar weken geleden geschreven en inmiddels ben ik een maand actief als adviseur en doe ik elke dag kruiwagens vol praktijkervaring op. De blog was geschreven vanuit mijn privesituatie (goed geïsoleerd huis uit 2002, groot dak, plek voor WP). Ik zou de blog inmiddels anders schrijven en heb inmiddels ook legio alternatieven voor oudere huizen (ik doe nu ook aan ThermIQ IR panelen en TonZon-isolatie bijvoorbeeld).

    Tegen onze misdadige overheid is geen kruit gewassen en ooit zal salderen minder aantrekkelijk worden maar in NL hebben we altijd overgangswetgeving en iedereen die nu PV heeft liggen zal dat nog af kunnen schrijven. Overigens blijkt uit recent engels onderzoek dat het aandeel “duurzaam” in de energiemix probleemloos kan oplopen tot 60%, dus met die ene louzy procent waar we nu op zitten is salderen technisch nog geen enkel probleem, en met het tempo waarin we vergroeien gaat die 60% ook nog wel even duren vrees ik. Probleem voor de overheid is dat als ze salderen duur gaan maken dat de rijke mensen die nu als eerste PV genomen hebben massaal in de richting van lokale opslag (PowerWall) gaan duwen en daarmee ondergraven ze de solidariteit van onze energievoorziening (die toch al wankelt).

    Ik kom nu dagelijks bij ondernemers over de vloer die maar 5 cent voor een kWh betalen (ook thuis) en dat is naar mijn mening een veel groter probleem dan het salderen, dus als we actie moeten gaan voeren, dan eerst op die enorm kromme situatie, en dan pas op het saldeerprobleem.

    Elektrisch rijden is niet meer te stoppen, voor 2020 is er een model voor ieder beurs.
    Ja, WTW en LTVV bij renovatie, in bestaande situatie: isoleren, isoleren, isoleren en IR en PV.

    Roland
    Ik ga gewoon geen discussie aan over Teslarijders die op steenkool rijden. Ik ken inmiddels heel wat Teslarijders en NUL rijden er op grijze stroom. Einde discussie (wat mij betreft)
    IR als (bij)jverwarming gaat het helemaal worden.

    En waarom geen gaskachel als bijverwarming? Heel eenvoudig: ik heb de meter weg laten halen (Geen vastrecht meer, schoon geweten, geen brandgevaar meer, vrienden in bevingsgebieden kunnen naar mij wijzen als iemand die zich hun lot aantrekt, enz enz enz)

  6. Marcel van der Steen Says:

    @ Lars, over het weg laten halen van de gasmeter. Als je je gas wilt opzeggen, dan vraag niet tot het laten weghalen van je meter. Dat heeft Endinet het liefst. Want dan laten ze je betalen voor het wel laten halen van je gasmeter.
    Je kunt zonder kosten van je gas en meterhuur af. Door bij je energielverancier (en niet Endinet) aan te geven dat je van je gasabbonement af wilt. Op dat moment zeggen ze je gasabonement op. Zonder kosten. En Endinet zal dan, volgens hun eigen protocol, ofwel besluiten tot het laten weghalen van hun gasmeter bij jou thuis ofwel je graven de gasverbinding open (in je straat) en koppelen je daar af. Dit gaat dan zonder kosten voor jou en zo hoort het. Je moet onder je abbonement af kunnen komen zonder kosten.
    En Endinet, als je ze belt, dan willen ze alleen maar je informeren dat jij wilt dat de gasmeter weggehaald wordt en dan laten ze je mooi betalen. Gewoon dus niet doen op die manier.

  7. roland Says:

    – Het verhogen van het grootverbruikers tarief is zeker effectief om het energieverbruik te verlagen. Helaas krijgt zo’n maatregel weinig steun. Met steun van de milieubeweging verdween de kolenheffing, waardoor het kolenverbruik voor de nutsbedrijven goedkoper en aantrekkelijker wordt.

    – Met een zon-windaandeel van minder dan 20% bij het stroomverbruik ontstaan al problemen bij verwerking van een groot stroomaanbod met als gevolg het afkoppelen van windmolens en het verlagen van de stroomprijs om het verbruik te vergroten. Die ervaring staat haaks op probleemloos verwerken van 60% duurzaam.

    – Leidt vermindering van salderen tot meer energieopslag dan bevordert dat de netstabiliteit met minder noodzaak voor dure netverzwaring en een verbetering voor minder rijke mensen zonder pv, die voor de salderingskosten opdraaien.

    – De verschuiving van gasverwarming naar elektriek verwarming is een forse stap terug zolang de stroom vooral afkomstig is van fossiel. Het buitenland verdedigt e-verwarming met verwijzing naar ruim en goedkoop beschikbare atoomstroom.

  8. Wim Schermer Says:

    Ik ben zo’n Tesla rijder die 20.000 km per jaar op windstroom(Qurrent) rijdt. Ik ken veel Tesla rijders. 80% daarvan wekt vrijwel hun hele verbruik op met zonnepanelen. Die resterende 20%, waaronder ik, rijdt gegarandeerd op duurzaam opgewekte elektriciteit. In dit licht blijf ik de idiote inzet van waterstof, rendement van ‘well to wheel’ lager dan van een benzinemotor, heel merkwaardig vinden.

    Het gas is inmiddels afgesloten en koken gaat op inductie. Zo’n inductiekookplaat heeft een aansluitwaarde van 11 kW. Het verbruik voor het koken van een complete warme maaltijd is evenwel maar 1 kWu.
    Dat afsluiten van het gas is niet meer dan de gaskraan dichtdraaien en een beveiligingsloodje door Stedin laten aanbrengen. Geen kosten.

    Alle verlichting is nu LED, de beide grasmaairobots draaien op elektriciteit en de water-water warmtepomp snort al 8 jaar. Dit alles levert een verbruik op van onder 16.000 kWu. Per maand zijn de totale energiekosten, inclusief 5000 kWu voor de Tesla, 200 euro.
    De warmtepomp en de warmtepomp zijn hier al eens beschreven. Zoek maar eens op ‘verplicht een duurzame boerderij bouwen’

    Veel mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen worden door totale onwetendheid niet benut. Neem als voorbeeld de circulatiepomp van de CV.
    Als er geen warmtepomp maar een gewone CV in huis staat, verbruiken de circulatiepompen tussen 80 en 100 Watt. Deze draaien gemiddeld 4000 uur per jaar. Betekent een verbruik van gemiddeld 360 kWu. Bij een elektriciteitsprijs van € 0,23 per kWu is dit een bedrag van € 83,-.
    De nieuwe generatie pompen gebruikt tussen 6 en 20 Watt. Dat betekent dat de stroomkosten van de circulatiepomp in de gemiddelde woning met meer dan € 60,- per jaar kan dalen. Een nieuwe pomp kost tegen de € 200,-. Na drie jaar is de pomp betaald uit de besparing, een rendement van ruim 30%. Daarbij steekt de 1% die je bij de bank krijgt maar schril af. Als je je realiseert dat het hier om miljoenen huizen gaat, Nederland telt 7.300.000 woningen, dan kunnen de besparingen astronomisch zijn. Al zou maar de helft van alle woningen de verouderde circulatiepomp vervangen, de echt zuinige magneetpompen zijn nog maar vier jaar beschikbaar, dan praat je over een besparing van meer dan 1,1 miljard kWu, ofwel 1.100 MegaWatt. In geld is dit € 265.000.000,-. Tweehonderdvijfenzestig miljoen euro. Het lijkt totaal onrealistisch maar het is volkomen reëel.

    Er is veel discussie over windmolens. Een grote 3 MW windmolen levert rond 7 miljoen kWu (7 MW)per jaar. We zouden 165 van die nuttige maar dure en lelijke molens minder nodig hebben.

  9. Evert Kuiken Says:

    Hallo Lars,
    Wat kun je precies met die warmtemeter van een paar tientjes? Hoe spoor je daarmee warmtelekken op? Is een warmtecamera (IR foto) niet veel beter? Ja, onbetaalbaar, maar ze zijn te huur.
    Evert

  10. joepie Says:

    We hoeven gas niet helemaal weg te denken. Uit anaerobe vergisting van organisch afval en dierlijke meststoffen komt methaan vrij. Helemaal niet erg om daar een paar keer per jaar (als de warmtepomp energetisch niet uit kan) gebruik van te maken voor ruimte- en/of tapwaterverwarming.

  11. joepie Says:

    @ Wim,
    die 1100 MWh lijkt veel, maar het is slechts 1/8 van de totale productie van de nieuwe EON kolengestookte centrale op de Maasvlakte. Die windmolens zijn toch echt hard nodig.

  12. joepie Says:

    Ik moet mijzelf corrigeren. De EON centrale heeft een vermogen van 1070 MW. Slechts 1 uurtje draaien komt al overeen met de besparing d.m.v. de magneetpompen. Dat is dus eerder 1/8000) van diens jaarproductie.
    Ben het wel eens met Wim overigens dat de magneetpomp mooie techniek is. In onze nieuwe CV ketel is de besparing 2 kWh per dag; op jaarbasis 10% van ons totaalverbruik aan elektriciteit.

  13. kpvleeuwen Says:

    Ik volg het sommetje niet helemaal; 350 kWh per huishouden * 3.500.000 huishoudens komt op ~1200 GWh. De centrale op de Maasvlakte staat dus 46 dagen alleen voor CV pompjes te draaien.

  14. wilco Says:

    Hier ging het mis: Wim schreef:
    1,1 miljard kWu, ofwel 1.100 MegaWatt.

    Voor mijn eerste post rekende ik zelf door met het eerste getal. Ik ben daarna op het verkeerde been gezet door het tweede getal. Het is niet 1.100 MWh, maar 1.100 GWh. Het eerste sommetje klopte dus wel, en zo ook de berekening van kpvleeuwen. 46 dagen is ca 1100 draaiuren voor een centrale.

  15. lou Says:

    Je vergeet te vermelden dat je ook nog aan de netbeheerder moet betalen voor transport waar je niet op kan bezuinigen en wat een groot deel van je energie rekening is ,plus vast tarief en meterhuur , dus je energie rekening daalt niet zo hard door al dat bezuinigen.

  16. langendoen Says:

    Klopt lou, en hij krijgt ook nooit 0 euro op de rekening hier door , maar zal nog steeds 50% betalen van zijn oude energie rekening ondanks de bezuinigingen , en met de slimmemeter pakken ze je straks helemaal , als de saldeer regels veranderen .

  17. Theo Jans Says:

    Dag Lars,

    Dank voor je heldere verhaal uit 2015. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heb je verdere professionele ervaring opgedaan.
    Zonnepanelen en isoleren, dat zijn inkoppertjes. Gewoon doen natuurlijk.
    Maar die verwarming…
    Ik ken veel mensen die van het aardgas afwillen. (Waaronder nogal wat Groningers uiteraard).
    Hoe zit dat inmiddels met die lucht-water warmtepompen? Kan je daarover een soort van ‘algemene’kostenidicatie, tips en adviezen geven. Misschien zelfs namen van betrouwbare dealers en/of installateurs?
    Alvast bedankt. En duurzame groet, Theo Jans

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in