OliNo

Duurzame Energie

Spectrum van maanlicht

Geplaatst door Marcel van der Steen in Uitleg
Tags:
Geef een reactie

005_moonHet viel me op dat ik het spectrum van maanlicht niet kon vinden op internet. Ik heb daartoe zelf gemeten met een SpecBos 1211 spectrometer. In dit artikel zijn de meetresultaten van het spectrum van het licht van een volle maan te vinden.

Meetomstandigheden

De meting vond plaats op 14 april 2014. Het was een avond met weinig wolken en de volle maan was goed zichtbaar. Meten met een kleurspectrometer zoals de SpecBos 1211 kan dan op twee manieren. Eén manier is het meten van de verlichtingssterkte, door een diffuse sensorkop op de spectrometer te schroeven. Echter de te verwachten verlichtingssterkte is met 1 lux erg laag en zal een niet erg nauwkeurig meetspectrum opleveren. Beter is het om direct luminantie te meten. Dan is er geen diffuse sensorkop op het meetapparaat en is het apparaat maximaal gevoelig. Deze gevoeligheid heeft het apparaat dan in een ruimtehoek van slechts 2 graden breed, dus het is zaak om de spectrometer goed uit te lijnen richting de volle maan. Dat is op een pragmatische manier gebeurd: de spectrometer is op een driepoot gemonteerd en toen is net zolang gericht en gemeten totdat een maximaal signaal gevonden werd.

Meetresultaten

Hierbij het spectrum en de afgeleide parameters.

001_MoonSpectrum_177cdm-2

002_MoonSpectrum177cdm-2_24measurements

003_CRI_moonspectrumMacLv

Als laatste een csv bestand met de meetdata, het gemiddelde van 24 metingen.

file-icon-csv-300px

Toegevoegd op 20 juni 2018:
Hierbij het bestand uitgebreid met een kolom met de Ee waardes (in W/m^2/nm) en berekend wat de verlichtingssterktewaarde is die daarbij hoort (in lux). Met een waarde van 0.14 lux is dat we in de te verwachten grootte orde).
file-icon-excel

2 Reacties to “Spectrum van maanlicht”

  1. ard Says:

    Meet je eigenlijk niet het absorptiespectrum van de dampkring? En dat geconvolueerd met het spectrum van de zon? Hoe zou het spectrum er uitzien als je het spectrum van de zon neemt en dat deelt door het spectrum van de maan? Of was je meter al zo ingesteld? Dan meet je m.i. meer het reflectiespectrum van de maan.

  2. Marcel van der Steen Says:

    Ard, het gaat mij erom het spectrum te meten dat afkomstig is van het (van de zon gereflecteerde) licht van de maan en dat op de aarde valt. Dus inclusief een eventueel spectrumveranderend effect van de gassen die in onze dampkring zitten.
    Als we het zonlichtspectrum gaan meten, dan meten we ook dat wat ervan overblijft nadat het de dampkring door is geweest en de aarde treft.
    De instelling van de meter is dus eenvoudig, gewoon goed uitrichten en meten, en gen instelling van er iets vanaf halen of iets dergelijks.
    Ik heb overigens wel gemeten wanneer de maan znder wolken zichtbaar was en dan ook alleen de maan.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in