OliNo

Duurzame Energie

Stekkerdoos werkt niet!

Geplaatst door Marcel van der Steen in Reparatie, Uitleg Geef een reactie

batterijLeegEigenlijk was het probleem anders. De telefoon van mijn vrouw was ‘s ochtends leeg of bijna leeg. Echter niet altijd, soms was ie wel volgeladen. Het probleem zat hem in de stekkerdoos, waar de lader niet goed in vaststeekte. In dit artikel hoe we dit opgelost hebben.

Niet altijd opgeladen

Dat was het geval met de telefoon. Soms haalde die een dag niet. En soms wel. En dat terwijl ie iedere nacht opgeladen werd. Althans, dat dachten we, want we sloten de telefoon mooi aan op de oplader en de micro usb aan de telefoon.

Stekkerdoos

Echter bleek dat, afhankelijk van de houding van de USB lader in de stekkerdoos, er wel of niet bijgeladen werd. Zie eens de speling die mogelijk was van de USB lader in de stekkerdoos.

DSCN6874

De enorme speling van de usb lader in de stekkerdoos. Deze usb lader was zo te bewegen, zonder veel druk uit te oefenen. Dit was geen goed teken, en dus de stekkerdoos apart genomen en deze opengehaald.

DSCN6876

Dat was eenvoudig het losschroeven van vier kruisschroeven aan de onderkant. Tsja, en toen werd het probleem al snel zichtbaar.

Kontactprobleem

DSCN6882

Een van de contacten, waar de zwarte kabel aangesloten is, is deels verkoold. Dat is geen goed teken. Waarschijnlijk geen goed contact waardoor er veel vonken zijn overgesprongen. Je ziet eigenlijk al dat de opening erg wijd is. Wanneer daar een gewone platte eurosteker (zonder randaarde) wordt ingestoken dan heeft deze al op zich dunne 230V pinnen en die zullen speling hebben in het gat wat op de foto deels verkoold is. Die slechte, intermitterende verbinding zorgt ervoor dat er snel vonken ontstaan en die hebben dan weer een hoge temperatuur waardoor het metaal is gaan verkolen. Ook zie je dat het plastic is gaan verkleuren en ook de draad is beschadigd.

Dit kan niet meer gerepareerd worden, want de metalen rail is deels verkoold. Tevens staat minimaal een gat zo ver open dat goed contact niet verzekerd is bij het toepassen van een stekker met niet dikke pinnen. Dus zuivermaken en bijbuigen zou een slechte reparatie zijn, want het isniet zeker dat de contacten goed zouden zijn en dan loop je risico dat er weer slechte contacten zijn met vonken bij het intermitterende kontact wat weer kan leiden tot oververhitting en zelfs brand!

Reparatie

Dus een nieuwe stekkerdoos gehaald.

DSCN6883

Deze opengemaakt en zie eens wat een mooie spanningsrails en mooie kleine gaten. Dus hier zullen alle stekkers nog prima in passen en goed contact maken!

DSCN6886

Daarna de kabel er weer aanzetten. Echter de kabel was ook deels beschadigd door de oververhitting, zie maar hoe de bruine draad zwart geworden is aan het uiteinde.

DSCN6887

Die draaduiteinden hebben we afgeknipt tot voorbij het zwartgeblakerde stuk en dan een stukje gestript. Toen adereindhulzen eromheen gedaan voor goed contact, en weer vastgezet.

DSCN6889

Zie de kabels weer vastzitten. Ook de adereindhulzen zijn nog net zichtbaar en zitten goed. Zorg er verder voor dat de trekontlasting goed vastzit, die zit geheel links met twee schroeven vast waardoor de witte kabel geheel vastzit. Wel zo veilig.

En nu wordt duidelijk dat het insteken van de usb lader veel meer kracht kost. Daarnaast is de speling nog maar marginaal.

DSCN6890

Hiermee is weer een telefoon laadprobleem opgelost. En tevens een mogelijke oorzaak tot brand!

 

 

 

 

 

6 Reacties to “Stekkerdoos werkt niet!”

  1. Henkr Says:

    Het blijft een eng idee. Jaren geleden had ik regelmatig reboots en dataverlies op een Windowscomputer. Later bleek dat de originele ongeaarde wandcontactdoos een afgebroken messing contact had (Actionkwaliteit 🙁 ). Ook hier een mooi vonkenfeest, dat heel vervelend had kunnen aflopen. Ik heb me wel eens afgevraagd hoe een gemiddelde “huisman” hier snel achter kan komen (Het is veel makkelijker om Bill Gates de schuld te geven..). Eigenlijk zou een module in de meterkast een “vonkentrekpatroon” moeten kunnen herkennen, maar of dit technisch mogelijk is?

  2. Wim Says:

    De hoeveelheid warmte die ontwikkeld wordt = de stroomsterkte in het kwadraat x de weerstand.
    Gezien het lage opgenomen vermogen van de USB lader kan deze niet het uitgloeien van het metaal hebben veroorzaakt.

  3. Marcel van der Steen Says:

    @ Wim, ik kan niet met zekerheid zeggen dat het die kleine belasting is geweest die voor verkleuring heeft gezorgd. Er kan best een andere verbruiker erop aangesloten zijn geweest.
    Echter die verkoling kan mijns inziens ook komen van de hitte afkomstig van vonken. Als ik dus een kleine belasting toevoeg maar die stroom is wel inductief, dan worden er vonkbogen gecreeerd die voor hoge temperaturen zorgen die die verkoling/verkleuring dan als gevolg kunnen hebben. In dit zin is het dan niet perse nodig dat een grote verbruiker wordt aangesloten om de verkleuring van de contacten als gevolg te hebben.

  4. Henk Says:

    @Henkr, Daarom wordt er al sinds de verkoop van de pc (1982) vereist, dat de computer en randappartuur op een geaard wandcontactdoos (stopcontact) wordt aangesloten.
    @Wim en @Marcel: Volgens de Wet van Ohm,
    Een lader van bijvoorbeeld een Samsung S3 is 5V/2A U=IxR R=5/2=2,5Ω
    Zoals @Wim als zegt, P=I2xR, dit geval dus P=22×2,5=10W.
    Bij een slecht contact zoals bovengenoemd voorbeeld kan in “theorie” de overgangsweerstand “oneindig” groot worden, maar als wij eens 1kΩ (1000Ω) aanhouden, is echt niet veel hoor, dat heb je al i.p.v. 10W, 4 kW, en zoveel warmte ontwikkeld kan echt wel die schade veroorzaken. Die zogenaamde stekkerblokken zijn alleen geschikt voor TIJDELIJKE voorzieningen! En bedrijfsmatig moeten ze volgende de NEN 3140 zelfs periodiek (afhankelijk van diverse factoren) worden gekeurd, omdat het een bedrijfsmiddel is. Maar privé maken wij ons nergens druk over, ja wel over onze smartphone, daar hebben we wel direct of indirect (via het abonnement) € 600,– voor over, maar als het op elektrische veiligheid aankomt, gaan helaas de meeste mensen voor het stekkerblok van € 4,95. Het heeft geen keurmerk, wel de CE-markering, maar wat houdt dit nu nog in . . . Vaak kan het slechts 10A schakelen, of nog minder. Maar wel staat hierop 24/7 van alles op de schakelen en te “branden”. Te vaak ontstaan hierdoor gevaarlijke situatie en trieste afloop.

  5. Marcel van der Steen Says:

    Hoi Henk, bedankt voor je waardevolle aanvulling. Het is inderdaad wel eens riskant dat met de stekkerblokken. Echter om nu overal aparte leidingen te trekken om er extra stopcontacten neer te zetten is wel erg onpraktisch. Misschien dat er bepaalde stekkerblokken zijn die beter zijn dan andere. Echter als je er een aantal keren een stekker met dikke pinnen in hebt gehad (eventueel voor langere tijd) dan zou het best zo kunnen dat de contactvingers van het stekkerblok wat ruimer komen te staan en zodoende kan er dan bj een stekker met dunnere pinnen weer een contactprobleem ontstaan.
    Een reguliere keuring zou mogelijkerweij goed zijn, maar hoe ziet zo’n keuring er specifiek uit, en waar zou den we die kunnen laten uitvoeren?

  6. Henkr Says:

    Ha Henk,
    Bedankt voor de heldere aanvulling. In onze vorige huurwoning hadden we alleen (!) in de keuken twee geaarde stopcontacten en aangezien Mac mini’s en water niet goed samengaan :-). Ik ben net terug van vakantie die bijna in rook is opgegaan. Net voor vertrek navigatiesysteem en iphone op de “sigarettenaansteker” aangesloten en…. rookpluimpje! Voor hetzelfde geld was ik nog een paar minuten in huis om wat spullen op te halen. Bovenstaande configuratie heeft 2 jaar probleemloos gewerkt. De “dader” wordt binnenkort gedemonteerd…

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in