OliNo

Duurzame Energie

Review van de 100% elektrische Volkswagen e-Golf

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport
Tags: , ,
Geef een reactie

e-golf-voorkantDe Volkswagen e-Golf is een 100% elektrische auto. De actieradius ligt in de praktijk tussen de 130-190 km. De topsnelheid is 140 km/u.

Net zoals bij de Volkswagen e-Up is er bij het ontwerp van de Volkswagen e-Golf is al direct rekening gehouden dat deze zowel elektrische als in een benzine uitvoering beschikbaar komt. Hierdoor zijn de batterijen in de bodemplaat verwerkt wat resulteert in een zeer goede wegligging door het lage zwaartepunt en verliest de wagen geen ruimte in de kofferbak.

De Volkswagen e-Golf
De e-Golf

Motor

De auto heeft een Permanent Magneet Synchroonmotor van 85 kW (115 PK) met een maximum koppel van 279 Nm. De topsnelheid van de auto is elektronisch begrensd op 140 km/u en heeft een actieradius van 190 km (volgens de NEDC-cyclus). In de praktijk haal je hiermee, afhankelijk van je rijstijl en buitentemperatuur tussen de 130-190 km.

De acceleratie is fors. Dit komt door het hoge koppel wat direct beschikbaar is vanuit stilstand. Echter dit sportief rijden is natuurlijk wel ongunstig voor je energieverbruik.

Accu

De motor wordt gevoed door een Lithion-Ion accu bestaande uit 264 cellen in 27 modules. De totale accu capaciteit is 24,2 kWh en weegt 318 kg. Volkswagen geeft 8 jaar / 160.000 km garantie op het accupakket. Individuele (slecht presterende) cellen kunnen vervangen worden. Dus een volledige vervanging is in theorie niet nodig. De eerste 8 jaar wordt een slecht presterend accupakket onder garantie vervangen door Volkswagen. Dit is nu nog een kostbare gelegenheid, maar de verwachting is dat over 8 jaar het prijsniveau van dit soort accupakketten heel anders zal liggen, daar e-mobility dan veel meer gemeengoed zal zijn (en de technologische ontwikkelingen steeds verder gaan).

Geluid

De wagen is zeer stil en rijdt zeer confortabel. Echter er zit geen geluidswaarschuwings systeem op voor fietsers en voetgangers dus je moet het is wel extra goed opletten bij het wegrijden.

Opladen

De wagen heeft twee type aansluitingen om op te laden, de gangbare Mennekes IEC 62196 Type 2 AC (wisselspanning) aansluiting en een Combo DC (gelijksspanning) aansluiting. Voor het laden met AC zitten er twee kabels bij de auto. Met 1 kabel kun je gewoon thuis in het stopcontact opladen. Dit gaat met maximaal 2,3 kW en het laden duurt dan 13 uur.

kabel-thuis
Laadkabel voor thuis

Er zit ook een AC kabel bij die gebruikt kan worden voor publieke oplaadpalen. Met deze kabel kun je met maximaal 3.6 kW laden en het laden duurt dan 8 uur.

kabel-publiek
Laadkabel voor publieke oplaadpalen

De e-Golf aangesloten aan een publieke oplaadpaal
De e-Golf aangesloten aan een publieke oplaadpaal

De wagen kan ook snelladen met een zogenaamde combo DC stekker. In 30 minuten is de accu dan 80% vol. FastNed is bezig met het bouwen van meer dan 200 snellaadstations in heel Nederland langs de snelweg en deze snellaadstations bieden ook de Combo DC stekker.

combo-charging
Snelladen met een combo DC stekker

Energieverbruik

Bij diverse proefritjes viel het ons op dat e-Golf behoorlijk zuinig is, in onze metingen zelfs nog iets zuiniger dan de recent geteste volkswagen e-Up. We vermoeden dat dit wordt veroorzaakte door de betere stroomlijm van de e-Golf (cw=0.281) ten opzichte van de e-Up! (cw=0.308). Bij het afremmen op de motor en bij het remmen wordt een gedeelte van de rij-energie weer teruggewonnen door de motor te laten werken als generator. Dit omschakelen gaat zo vloeiend dat je het niet in de gaten hebt. Door de pook van de automaat naar link en rechts te bewegen kun je de mate van afremmen op de motor zelf instellen. Er zijn drie standen: niet afremmen, beetje afremmen, flink afremmen. Persoonlijk vonden we de stand van een beetje afremmen het meest fijn rijden.

Via een analoge meter op het dashboard kun je zien dat je stroom aan het opwekken bent. Voor de technische Nerds is het ook mogelijk om de extacte hoeveelheid energie die verbruikt wordt cq opgewekt wordt weer te geven in het digitale display midden op het stuur. De weergave hiervan is uitgedrukt in kWh/100 km bij het rijden en in kW bij stilstand. Zo kun je ook het ‘sluipverbruik’ in de gaten houden.

dashboard e-Golf
Dashboard

Om zuinig rijden te stimuleren waardoor het bereik van de auto groter wordt is de wagen uitgerust met twee ECO modussen. ECO en ECO+. In de ECO mode wordt het vermogen van de motor beperkt tot 60%. Dit is overigens ruim voldoende om soepel met het verkeer mee te rijden. Bij een kickdown van het ‘gaspedaal’ krijg je alsnog de 100% van het vermogen van de motor. Hierdoor kun je in noodsituaties in ECO stand toch nog snel acceleren. In de ECO+ mode wordt tevens de klimaatregeling uitgezet waardoor de wagen super zuinig wordt.

Wij van OliNo houden van meten (=weten) en hebben de volgende getallen genoteerd bij diverse proefritjes in ECO+ mode.

Energieverbruik
Snelheid Verbruik (kWh/100km)
30 km/u 8
50 km/u 9.5
70 km/u 11.5
80 km/u 12
95 km/u 13.5
120 km/u 18
130 km/u 20

Bij het loslaten van het ‘gaspedaal’ gaat de wagen, afhankelijk van de zelf in te stellen afremstand, afremmen op de motor en energie opwekken. Zodra je de rem indrukt dan begint de wagen nog meer energie op te wekken. Hoe harder je remt, hoe hoger de piekwaarde. De hoogste waarde die we gezien hebben is kortstondig -99 kWh/100 km. Echter als je te hard remt dan treden de schijfremmen in werking en ben je de energie echt verloren. Het is dus verstandig om beheerst te rijden en ook rustig te remmmen. Hiermee kun je veel energie besparen.

Verlichting

De wagen is uitgerust met LED-dagrijverlichting (voor). Hierdoor hoef je minder snel je koplampen aan te zetten om gezien te worden en dat bespaart weer energie. De e-Golf gebruik ook LED lampen in koplampen en achterlichten. Dit geeft enorme veel en mooi licht.

verlichting
LED in koplampen en achterlicht

Zodra je met de afstandbediening de wagen ontgrendeld als het donker is, gaan er ook twee led lampen branden onder de spiegels, deze verlichten de stoep. Dat maakt het instappen in het donker een stuk eenvoudiger.

instap-led
Extra ledverlichting die de stoep verlicht bij het instappen

Climatronic

Het klimaatsysteem in de Golf maakt het mogelijk om een aparte temperatuur in te stellen voor de bestuurder en bijrijder. De snelheid van de ventilator is afhankelijk van de temperatuur en de snelheid van de wagen. Hierdoor is de luchtstroom uit de ventilator constant ongeacht de rijsnelheid, dit geeft een fijne warmte / koel ervaring.

Radio-Navigatie systeem

De wagen is uitgerust met een zeer modern radio-navigatiesysteem met TFT-kleuren touch display. De Nederlands gesproken navigatie (instelbaar) is goed verstaanbaar. Bij het navigeren worden altijd drie opties getoond: snelste, kortste en zuinigste. Het scherm reageerd al als je met je vinger in de buurt bent van het scherm (dan komen de extra menu opties pas tevoorschijn). Hierdoor wordt tijdens het navigeren continue het hele scherm getoond en alleen als je iets wilt aanpassen komen de extra menu opties in beeld. Heel slim.

Verder worden de navigatie instructies ook getoond in het dashboard recht achter het stuur. Hierdoor hoef je dus niet elke keer je hoofd te draaien naar het grote navigatiescherm rechts naast het stuur.

Het radio systeem is ook uitgerust met bluetooth. Hiermee kun je draadloos bellen via je smartphone en ook gebruiken om je eigen muziek van je smartphone (bijvoorbeeld via SpotiFy) af te spelen op het geluidssysteem van de e-Golf. Dit werkt allemaal heel soepel.

Kofferbak

De kofferbak is verrassend ruim voor dit formaat wagen. Zoals gezegd, de accu’s zitten verwerkt in de bodemplaat dus je hebt de volledige kofferbak ter beschikking. Onder de mat in de kofferbak zitten de reservelampen van de auto, een elektrische pomp voor het oppompen van de band en een band afdichting set waarmee de band gevuld kan worden in geval van een lekkage. De kofferbak is behoorlijk diep. Vooraan zit een klein opbergvak voor de oplaadkabel. De diepe kofferbak kan optimaal benut worden door de kofferbak op te delen (met een verplaatsbare plank) in twee vertikale compartimenten.

kofferbak

kofferbak-onder
Veel ruimte in de dubbele kofferbak

1 Jaar gratis laden met Nederlandse windenergie

Bij de aanschaf van de wagen zit er een 1 jaar gratis HollandseWind abonnement van Eneco bij de wagen. Hiermee kun je dus je wagen heel duurzaam opladen.

Basic laadpunt

Bij de e-Golf wordt een gratis laadpunt van Bosch aangeboden die thuis of op het werk gemonteerd kan worden. Middels dit laadpunt kun je de auto in 8 uur weer helemaal volladen. Met de bijgeleverde kabel kun je ook op een normaal 230V stopkontact laden, het duurt dan 13 uur voordat een volledige lege accu weer vol is.

Car-net

Middels Car-Net kun je op afstand via je smartphone de airconditioning activeren om de wagen op de gewenste temperatuur te brengen voordat je instapt. Als de e-Golf is aangesloten op een laadpunt, dan kun je de resterende oplaadtijd zien via je smartphone. Op afstand kun je het laden ook starten en stoppen. Het eerste jaar is het gebruik van Car-Net gratis, daarna kun je het verlengen voor 93 euro per jaar (of 156 euro voor 2 jaar).

Video

Specificaties

Energieverbruik1 12,7 kWh/100 km
Gewicht 1485 kg
Bereik 190 km
Vermogen 85 kW
Acceleratie 0-80 km/u 6,9 sec
Acceleratie 0-100 km/u 10,4 sec
Accucapaciteit 24,2 kWh
Accutype Lithion-Ion
Oplaadtijd accu’s 80% DC 30 min
Topsnelheid 140 km/u
Beschikbaar Juni 2014
Prijs 35.490 €

14 Reacties to “Review van de 100% elektrische Volkswagen e-Golf”

  1. Freek van Benten Says:

    Dit kritiekloze stuk. kan het niet echt een review noemen, met bijna alleen maar informatie die ook in de folder staat is mede mogelijk gemaakt door Volkswagen?

    “Leuk” (eigenlijk treurig) feitje: sinds de Golf 1 van 810 kg is deze Golf in gewicht ruim verdubbeld. Hoe duurzaam is dat? Antwoord: helemaal niet

  2. Jeroen van Agt Says:

    @Freek,

    Heb je ook de video bekeken? Daarin worden zowel de voordelen als nadelen genoemd van deze e-Golf.

    Verder is de Golf 1 (1974) qua auto niet vergelijkbaar met deze nieuwe e-Golf (2014). Als je op zoek bent naar een kleinere Volkswagen (vergelijkbaar qua omvang met de Golf 1) dan zou je kunnen kijken naar de Volkswagen Up. Deze is overigens ook beschikbaar als 100% elektrisch: http://www.olino.org/articles/2014/06/11/review-van-de-100-elektrische-volkswagen-e-up

    Ik ben er zelf van overtuigd dat (iets) zwaardere elektrische auto’s veel duurzamer zijn dan wagens met een brandstofmotor omdat deze wel op 100% duurzame energie kunnen werken. Het vaak gemaakte argument dat de accu’s van elektrische auto’s niet milieuvriendelijk zijn gaat niet op omdat de Lithium-Ion accu’s 100% recycled worden. Dit is ook economisch rendabel.

  3. Bart Gielen Says:

    De grootste problemen blijven de actieradius en de aankoopprijs. Voor 10.000 euro minder koop je makkelijk een evenwaardige wagen die iedere dag klaarstaat voor onbeperkte ritten, zonder dat je je de hele tijd zorgen hoeft te maken over een volgend oplaadpunt.
    Deze wagen is eigenlijk alleen bruikbaar als 2e wagen voor een (rijk) gezin, of iemand die bereid is de grote afstanden met het openbaar vervoer te maken. Je hebt op dit ogenblik een eigen garage nodig waar je de wagen kan opladen.
    Een autodelen bedrijf heeft in België een paar elektrische wagens in gebruik, de populariteit daarvan is niet echt groot. Daar speelt dan toch vooral de actieradius als beperking, samen met het feit dat het maar kleine wagens zijn. Dat in vergelijking met de Volkswagen Polo en Citroën C2 die vooral gebruikt worden. Het zou interessant zijn hun ervaringen op dit gebied te kennen.
    Op deze manier gaat de overstap van olieslurpers naar electronenvreters niet snel gebeuren.
    Wat je bijvoorbeeld ook nooit leest is dat grote Lithium Ion batterijbanken regelmatig lang moeten opladen om de batterijbank in staat te stellen om te egaliseren. Altijd maar snel opladen is dus niet mogelijk zonder problemen te krijgen met de peperdure batterijbank.
    Deze test is niettemin echt wel interessant. Ooit zullen we de overstap toch eens moeten maken.

  4. Karel van Broekhoven Says:

    Ik vind deze review Olino onwaardig.
    De gegevens over het energiegebruik zijn tegenstrijdig en waarschijnlijk fout gemeten. Het heeft er alles van dat Olino vindt dat elektrisch rijden gepromoot moet worden en het daarom niet zo nauw neemt met de juistheid van de gegevens.

    Voordat ik aangeef welke tegenstrijdigheden er in deze review zitten en waarom ik aanneem dat ernstige fouten zijn gemaakt bij de metingen eerst dit:
    Elektrisch rijden zou milieuvriendelijk zijn omdat de elektriciteit duurzaam opgewekt kan worden. De valkuil zit in het woordje “kan”. Het kan wel, maar het gebeurt niet. Er wordt geen zonnepaneel extra neergezet voor elke elektrische auto, noch wordt er windenergie bijgeplaatst. Dat betekent dat de elektrische energie die de auto gebruikt gewoon grijs wordt opgewekt. In Nederland wordt de regeringsdoelstelling voor het aandeel groene stroom bij lange na niet gehaald. Het is ondenkbaar dat ook nog eens voor elke elektrische auto extra duurzame opwekking wordt bijgeplaatst. Wie “groene” stroom in zijn auto stopt haalt die ergens anders weg, waar dan grijze stroom voor in de plaats komt. Het milieu laat zich niet foppen met certificaten.
    Als elektrisch beter voor het milieu zou zijn dan fossiel, waarom verwarmen we dan niet elektrisch? Dat kan dan toch ook met groene stroom?

    En dan nu de tegenstrijdigheden:
    Opgegeven energiegebruik 12,7 kWh/100 km.
    Accucapaciteit 24,2 kWh
    Actieradius 130-190 km. Neem het gemiddelde: 160 km.
    Tegenstrijdig! Bij dit verbruik zou de actieradius 24.2/0.127 = 190 km moeten zijn

    De oplaadtijd bij 2.3 kW bedraagt 13 uur
    Tegenstrijdig! 13*2.3 = 29.9 en niet 24.2 (de capaciteit van de accu).

    Waarom is dit waarschijnlijk fout gemeten?
    Omdat ik nergens de energie zie die aan het oplaadpunt wordt onttrokken. Het laden van een accu gaat altijd met verlies gepaard evenals het ontladen. Het is dus fout om alleen naar de energie te kijken die aan de accu onttrokken wordt. Men moet kijken naar wat er vanuit het laadpunt in gestopt is moeten worden. De laad/ontlaad verliezen zijn zo’n 10%. Die zijn dus waarschijnlijk onzichtbaar in dit verhaal. Dat verklaart ook deels het grote verschil tussen de 29.9 kWh die nodig is om de accu te laden en de capaciteit van de accu, slechts 24,2 kWh.

    Nog een fout die waarschijnlijk gemaakt is, is het energieverbruik van de verwarming van de wagen. Bij een benzine- of dieselauto wordt dat uit de restwarmte van de motor gehaald. Een vorm van warmte-krachtkoppeling dus. Een elektrische auto moet hiervoor de stroom uit de accu gebruiken, wat dus extra energie kost. Nergens zie ik een schatting van de hoeveelheid energie die dit kost.

    “Wij van OliNo houden van meten (=weten)”, staat in dit stuk. In werkelijkheid heeft Olino waarschijnlijk gewoon op het dashboard metertje gekeken en dus a) klakkeloos aangenomen dat die aanwijzing klopt en b) de bovengenoemde laad/ontlaad verliezen over het hoofd gezien.

    Dat er remenergie wordt teruggewonnen is mooi en wordt breed uitgemeten en vele malen herhaald. Dat de wagen véél zwaarder is dan een fossiele wagen en daardoor bij het remmen ook veel meer energie kwijt moet, waarvan slechts een deel wordt teruggewonnen, schrijft u niet.

    Samengevat zie ik een enorme lijst manco’s aan deze review, die ik in de Margriet of de Telegraaf zou verwachten, maar niet op een serieuze site die van meten houdt. Ik moet het dus eens zijn met de reactie van Freek van Benten, dat Olino gewoon de juichende VW-folder heeft overgeschreven. De meerwaarde daarvan ontgaat me.

  5. Jeroen van Agt Says:

    @Karel,

    Hier mijn reactie op je kritische kanttekeningen bij de review

    Elektrisch rijden zou milieuvriendelijk zijn omdat de elektriciteit duurzaam opgewekt kan worden. De valkuil zit in het woordje “kan”. Het kan wel, maar het gebeurt niet.

    Hoe duurzaam elektrisch rijden is ligt volledig aan de gebruiker van het elektrische voertuig. De meeste consumenten die voor een 100% elektrische auto kiezen zijn zelf ook erg duurzaam. Bij deze keuze van een laadpas kun je ervoor kiezen dat de stroom 100% duurzaam opgewekt moet zijn. Hiermee dwing je de leverancier om duurzame energie te leveren. Ook kun je een elektrische auto rechtstreeks opladen uit je eigen zonnepanelen. Bij een fossiele auto kan dit nooit en ben je dus per definitie NIET duurzaam.

    Tegenstrijdig! Bij dit verbruik zou de actieradius 24.2/0.127 = 190 km moeten zijn

    Wat betreft de specificaties deze komen van Volkswagen zelf. Ze geven een energievebruik op van 12,7 kWh/100 km. Door nu naar het daadwerkelijke verbruik te kijken wat wij als OliNo gemeten hebben bij verschillende snelheden dan kun je zien dat dit rond de 90 km/h gehaald wordt. En ja, als je gemiddeld 90 km/h rijdt dan is de verwachte actieradius 190 km. Echter in de praktijk rijdt je niet constant 90 km/h maar ben je vaak aan het accelereren en afremmen. Daarom wordt er range gegeven van de actieradius van 130-190km.

    Ook zie je dat in de oplaadtijd al rekening gehouden wordt met de verliezen die optreden bij het laden. Daarom duurt het toch 13 uur om een 24.2 kWh accu te laden met een vermogen van 2,3 kW. Als er geen verliezen zouden optreden dan zou het laden 10,5 uur duren.

    Nog een fout die waarschijnlijk gemaakt is, is het energieverbruik van de verwarming van de wagen.

    Wat betreft het hogere energieverbruik van de auto bij verwarming daar hebben we geen metingen aan verricht. Alle metingen die we gedaan hebben zijn gedaan in eco++ mode waarbij het klimaatsysteem uitgeschakeld wordt.

    Dat er remenergie wordt teruggewonnen is mooi en wordt breed uitgemeten en vele malen herhaald. Dat de wagen véél zwaarder is dan een fossiele wagen en daardoor bij het remmen ook veel meer energie kwijt moet, waarvan slechts een deel wordt teruggewonnen, schrijft u niet.

    Dat de wagen VEEL zwaarder valt wel mee. De Volkswagen e-Golf is met zijn 1485 kg ongeveer 13% zwaarder dan de benzine uitvoering (Golf TSI 2015). Bij een fossiele wagen gaat 100% van de remenergie verloren in warmte in de schijfremmen. Ook zorgt dit voor remslijtage en fijnstof. Bij een elektrische auto ben je het grootste gedeelte van de tijd aan het remmen op de motor waarbij energie wordt teruggewonnen. Ook zorgt dit ervoor dat er veel minder remslijtage optreedt.

    Wij hebben als OliNo geprobeerd om een zo objectief mogelijke review te schrijven waarbij we onze eigen metingen hebben verricht op het gebied van energieverbruik bij verschillende snelheden. Meten = toch weten.

  6. Karel van Broekhoven Says:

    @Jeroen van Agt:
    Dank voor je reactie. Je bevestigt eigenlijk alles wat ik opmerk.
    Ik ga op 2 dingen nog in:
    1 Het voertuig zelf is niet duurzaam. Het gebruikt heel veel energie om je een kilometer verder te brengen. Duurzame stroom gebruiken is een fospeen omdat er nog volop waterkracht certificaten te koop zijn uit Noorwegen. Die wassen grijze stroom groen. De Noren gaan gewoon onze grijze stroom gebruiken terwijl wij hun groene waterkracht krijgen, die ze tot heden zelf gebruikten. Er komt gewoon extra CO2 vrij. Wie echt duurzaam wil verplaatsen neemt de fiets of de trein.
    Zonnepanelen bij je huis werken wel om CO2-uitstoot te verminderen, maar dat doen ze ook zonder die auto.
    2 Je hebt dus inderdaad niet de opgenomen stroom uit het laadpunt gemeten. De accuverliezen zijn alleen een beetje zichtbaar in de laadtijd, maar niet in het lijstje van energiegebruik. En daar had het natuurlijk moeten staan!
    Deze fout maakt vrijwel elke propagandist van elektrisch rijden. Om te weten hoeveel stroom de auto gebruikt moet gemeten worden hoeveel energie er bij het laden van de auto in gaat en hoeveel kilometers daarmee gereden kunnen worden. Ik schat dat de werkelijke verbruikscijders dan ongeveer 20% hoger komen te liggen. Uiteraard moet dan een gemiddeld gebruikspatroon, dus inclusief verwarming, worden gebruikt in de meting.

  7. roland Says:

    – In stedelijk omgeving is de remenergie winst van de e-auto (veel) groter dan het verlies door het meergewicht.
    – “Als elektrisch beter voor het milieu zou zijn dan fossiel, waarom verwarmen we dan niet elektrisch?” vraagt Karel van Broekhoven. Jammer dat Jeroen van Agt op deze vreemde vraag niet ingaat.
    – het rendement van fossiel stoken is vergelijkbaar met het rendement als e-stoken. De aandrijving met benzine kent een rendement van nauwelijks 20% de rest van de energie gaat als warmte verloren en kan deels in de winter benut worden voor de autoverwarming. Het rendement van de e-auto is zo hoog, dat er nauwelijks energie in de vorm van warmte verloren gaat. Lastig in de winter want de verwarming kost in de e-auto meer energie.

    Zijn opmerking: “Het voertuig gebruikt heel veel energie om je een kilometer verder te brengen” is onjuist en duidt op een grote afkeer.

  8. Ed Says:

    Door betweterige roepers vanaf de zijlijn, zoals sommigen hierboven, zouden we nu nog met paard en wagen in de rondte gaan. Zulke figuren maken alles ondergeschikt aan hun eigen gelijk en creëeren eigen waarheden waar ze per definitie niet vanaf zullen stappen, want dan hebben ze immers geen gelijk meer.. Met zulke figuren win je geen enkele oorlog, ook niet op milieuvlak dus. Over 10 a 15 jaar schat ik zijn ze oorverdovend stil als er geen enkele nieuwe auto meer wordt verkocht die fossiel wordt gestookt!

  9. Lampekap Says:

    Semi off-topic:
    Ik ga elektrisch rijden pas echt interressant vinden als ‘tanken’ aan de publieke palen verrekent gaat worden op mijn stroomnota. Op deze manier kan hetgeen je zelf genereert (middels zonnepanelen) goed worden verbruikt i.p.v. dat karig saldeersysteem wat nu gehanteerd wordt.

  10. Jeroen van Agt Says:

    Door een onduidelijke reden stond bij dit artikel per ongeluk de verkeerde video (E-Up) geplaatst ipv de E-Golf. Dat is nu in orde gemaakt. Excuses voor de verwarring.

  11. Wim de Leeuw Says:

    Beste Karel van Broekhoven,
    De laadstroom neemt af tijdens het laden van een accu.
    Denk maar aan een ongeregelde 12 Volts batterijlader voor een auto.
    Die lang geleden nog al eens werd gebruikt.
    Dan zie dat de Ampèremeter alleen in het begin ver uitlaat als de accuspanning nog laag is. De batterijlader van een EV laad alleen in het begin de door jou berekende stroomsterkte en bouwt vervolgens af.
    Voor de meest effectiefste oplossing voor het laden van meerdere EV’s zie: http://www.vdsijs.nl/laadpalen
    Maarten Steinbuch blog is veel EV info te vinden.
    En TNO pdf Energie- en milieu- aspecten van elektrische personenvoertuigen: http://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/04/TNO Factsheets Elektrische Voertuigen.pdf

  12. Jeroen van Agt Says:

    @Wim de Leeuw,

    De link factsheet werkt niet meer. Hier is een werkende link TNO Factsheets elektrische voertuigen

  13. Wim de Leeuw Says:

    Beste Jeroen,

    Bedankt voor werkende link. Heel attent van je.

    Voor de gene die willen ontdekken hoe een geavanceerde Intern Smart Grid werkt kan dit gedemonstreerd krijgen op de gewenste locatie.
    Van der Sijs Techniek heefteen DEMO laadplein waarmee 4 auto’s tegelijk gecontroleerd kunnen laden. Uiteraard moet er dan wel voldoende elektrische energie voorhanden zijn in de betreffende meterkast. Of een mobiel aggregaat met voldoende vermogen.
    Met alleen een stopcontact is er ook het nodige te aanschouwen en toe te lichten.
    Op het touchscreen van hun demo installatie staan alle auto’s vermeld die elektrisch kunnen rijden.
    Zodat ervoor de betreffend auto een laadplanning gemaakt kan worden.
    Aan de hand van de gewenste vertrektijd en de te rijden afstand.
    Zie voor verdere uitleg: http://www.vdsijs.nl/laadpalen

  14. kpvleeuwen Says:

    Kunnen we deze review makkelijk naast die van de Zoe leggen?
    In het bijzonder de metingen van kWh/100km bij verschillende snelheden.

    Ik vind de 20 kW bij 130 km/h bijzonder laag; dat houdt in dat de Golf bij die snelheid 150 km ver komt.
    Dat lukt mij met de Zoe niet eens met 100 km/u 🙂
    Een goede herhaalbare meetmethodiek is hier nodig.
    (cruise control + GPS snelheidscheck + heen- en terugweg om wind uit te sluiten, DC vermogensmeter aan de accupolen of elke keer aftoppen met de lader met AC vermogensmeter)

    Verder is 3.6 kW AC laden vrij mager.
    In Nederland (en omstreken) staan vooral 3 fase 11 kW en 22 kW laadpalen die deze auto dus niet goed kan benutten.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in