OliNo

Duurzame Energie

Review van de 100% elektrische Volkswagen e-Up!

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport
Tags: , ,
Geef een reactie

frontDe Volkswagen e-Up! is een 100% elektrische auto. De actieradius ligt in de praktijk tussen de 120-160 km. De topsnelheid is 130 km/u.

Bij het ontwerp van de Volkswagen Up is al direct rekening gehouden dat deze zowel elektrische als in een benzine uitvoering beschikbaar komt. Hierdoor zijn de batterijen in de bodemplaat verwerkt wat resulteert in een zeer goede wegligging door het lage zwaartepunt en verliest de wagen geen ruimte in de kofferbak.

Motor

De auto heeft een Permanent Magneet Synchroonmotor van 60 kW (82 PK) met een maximum koppel van 210 Nm. De topsnelheid van de auto is elektronisch begrensd op 130 km/u en heeft een actieradius van 160 km (volgens de NEDC-cyclus). In de praktijk haal je hiermee, afhankelijk van je rijstijl en buitentemperatuur tussen de 120-160 km.

motor
Een blik onder de motorkap

De acceleratie is fors. Bij het stoplicht laat je gemakkelijk de meeste wagens achter je. Echter snel acceleren is natuurlijk wel ongunstig voor je energieverbruik.

Accu

De motor wordt gevoed door een Lithion-Ion accu bestaande uit 204 cellen in 17 modules. De totale accu capaciteit is 18,7 kWh. Volkswagen geeft 8 jaar / 160.000 km garantie op het accupakket. Individuele (slecht presterende) cellen kunnen vervangen worden. Dus een volledige vervanging is in theorie niet nodig. De eerste 8 jaar wordt een slecht presterend accupakket onder garantie vervangen door Volkswagen. Dit is nu nog een kostbare gelegenheid, maar de verwachting is dat over 8 jaar het prijsniveau van dit soort accupakketten heel anders zal liggen, daar e-mobility dan veel meer gemeengoed zal zijn (en de technologische ontwikkelingen steeds verder gaan).

Geluid

De wagen is zeer stil en rijdt zeer confortabel. Echter er zit geen geluidswaarschuwings systeem op voor fietsers en voetgangers dus je moet het is wel extra goed opletten bij het wegrijden.

Opladen

De wagen heeft twee type aansluitingen om op te laden, de gangbare Mennekes IEC 62196 Type 2 AC (wisselspanning) aansluiting en een Combo DC (gelijksspanning) aansluiting. Voor het laden met AC zitten er twee kabels bij de auto. Met 1 kabel kun je gewoon thuis in het stopcontact opladen. Dit gaat met maximaal 2,3 kW en het laden duurt dan 9 uur.

kabel-thuis
Laadkabel voor thuis

Er zit ook een AC kabel bij die gebruikt kan worden voor publieke oplaadpalen. Met deze kabel kun je met maximaal 3.6 kW laden en het laden duurt dan 6 uur.

kabel-publiek
Laadkabel voor publieke oplaadpalen

De wagen kan ook snelladen met een zogenaamde combo DC stekker. In 30 minuten is de accu dan 80% vol. FastNed is bezig met het bouwen van meer dan 200 snellaadstations in heel Nederland langs de snelweg en deze snellaadstations bieden ook de Combo DC stekker.

combo-charging
Snelladen met een combo DC stekker

Energieverbruik

Bij diverse proefritjes viel het ons op dat de wagen behoorlijk zuinig is. Ook wordt bij het remmen een gedeelte van de rij-energie weer teruggewonnen door de motor te laten werken als generator. Dit omschakelen gaat zo vloeiend dat je het niet in de gaten hebt. Via een analoge meter op het dashboard kun je zien dat je stroom aan het opwekken bent. Voor de technische Nerds is het ook mogelijk om de extacte hoeveelheid energie die verbruikt wordt cq opgewekt wordt weer te geven in het digitale display midden op het stuur. De weergave hiervan is uitgedrukt in kWh/100 km bij het rijden en in kW bij stilstand. Zo kun je ook het ‘sluipverbruik’ in de gaten houden.

Om zuinig rijden te stimuleren waardoor het bereik van de auto groter wordt is de wagen uitgerust met twee ECO modussen. ECO en ECO+. In de ECO mode wordt het vermogen van de motor beperkt tot 60%. Dit is overigens ruim voldoende om soepel met het verkeer mee te rijden. Bij een kickdown van het ‘gaspedaal’ krijg je alsnog de 100% van het vermogen van de motor. Hierdoor kun je in noodsituaties in ECO stand toch nog snel acceleren. In de ECO+ mode wordt tevens de klimaatregeling uitgezet waardoor de wagen super zuinig wordt.

Wij van OliNo houden van meten (=weten) en hebben de volgende getallen genoteerd bij diverse proefritjes in ECO+ mode.

Energieverbruik
Snelheid Verbruik (kWh/100km)
30 km/u 7
50 km/u 9.6
80 km/u 13
95 km/u 15
120 km/u 19.5
130 km/u 23

Bij het loslaten van het ‘gaspedaal’ gaat de wagen heel lichtjes afremmen op de motor en energie opwekken (-0.3 kWh/100 km). Zodra je de rem indrukt dan begint de wagen meer energie op te wekken. Hoe harder je remt, hoe hoger de piekwaarde. De hoogste waarde die we gezien hebben is kortstondig -88 kWh/100 km. Echter als te hard remt dan treden de schijfremmen in werking en ben je de energie echt verloren. Het is dus verstandig om beheerst te rijden en ook rustig te remmmen. Hiermee kun je veel energie besparen.

Verlichting

De wagen is uitgerust met LED-dagrijverlichting (voor). Hierdoor hoef je minder snel je koplampen aan te zetten om gezien te worden en dat bespaart weer energie.

Kofferbak

De kofferbak is verrassend ruim voor dit formaat wagen. Zoals gezegd, de accu’s zitten verwerkt in de bodemplaat dus je hebt de volledige kofferbak ter beschikking. Onder de mat in de kofferbak zitten de reservelampen van de auto, een elektrische pomp voor het oppompen van de band en een band afdichting set waarmee de band gevuld kan worden in geval van een lekkage. De kofferbak is behoorlijk diep. Vooraan zit een klein opbergvak voor de oplaadkabel. De diepe kofferbak kan optimaal benut worden door de kofferbak op te delen (met een verplaatsbare plank) in twee vertikale compartimenten.

kofferruimte

kofferruimte-onder
Veel ruimte in de diepe kofferbak

1 Jaar gratis laden met Nederlandse windenergie

Bij de aanschaf van de wagen zit er een 1 jaar gratis HollandseWind abonnement van Eneco bij de wagen. Hiermee kun je dus je wagen heel duurzaam opladen.

Video

Specificaties

Energieverbruik1 11,7 kWh/100 km
Gewicht 1114 kg
Bereik 160 km
Vermogen 60 kW
Acceleratie 0-80 km/u 8,1 sec
Acceleratie 0-100 km/u 12,4 sec
Accucapaciteit 18,7 kWh
Accutype Lithion-Ion
Oplaadtijd accu’s 80% DC 30 min
Topsnelheid 130 km/u
Beschikbaar Begin 2014
Prijs 25.520 €

15 Reacties to “Review van de 100% elektrische Volkswagen e-Up!”

  1. roland Says:

    @: “actieradius ligt in de praktijk tussen de 120-160 km” – @: “Wij van OliNo houden van meten (=weten)”
    Dus die 160 km is ook daadwerkelijk gemeten, vreemd als ik elders lees: “in theorie op een volle batterij 160 km kan afleggen”. Deze laatste bewering lijkt me betrouwbaarder. Ook zou het verbruik bij koeling, verwarming e.d. handig zijn om te weten, alsook dat je 275 kg aan accu’s meesleept.
    Boeiend het verbruik bij verschillende snelheden, op de snelweg zelfs bij matige snelheid het dubbele vergeleken met in de stad!

  2. marksken Says:

    even rekenen en logisch redeneren: met een pack van 18,7KWh waarvan je 80% kan gebruiken en een gemiddeld verbruik van 11,7KWh/100km kom je dus max 130km ver. Indien je in de opgemeten waarden kijkt dan moet de snelheid eerder bij 50km/h liggen dan bij 80km/h en mogelijks niet al teveel optrekken en vertragen want dit laatste is niet 100% regeneratief.

  3. Jeroen van Agt Says:

    @Marksken,

    Bij de opgegeven bruikbare capaciteit van de accu door de fabrikant houdt vaak al rekening met de 80%. De echte hoeveelheid kWh die in de accu zit wordt vaak nooit bekend gemaakt. Laten we dan even uitgaan van een bereik van 120km, dan mag ik een gemiddeld verbruik hebben van 15.6 kWh / 100km. Dat komt overeen met een gemiddelde snelheid van 95 km/h.

  4. Jeroen van Agt Says:

    @ Roland,

    De waarden die we werkelijk zelf gemeten hebben zijn de verbruikscijfers bij de verschillende snelheden. Het bereik in de praktijk is een waarde die door Volkswagen zelf gegeven is.

  5. roland Says:

    @Jeroen van Agt,
    Dat vermoedde ik al, doch de tekst blijft in deze erg verwarrend voor een niet ingevoerde, jammer!

  6. FdeMaat Says:

    En weer geen reservewiel. Nissan Leaf, Opel Ampera, al dat Franse spul en zelfs de Model S: allemaal geen reservewiel. In de afgelopen tien jaar drie lekke banden gehad en ik was toch zwaar de sjaak geweest zonder reservewiel. Als de kofferruimte zo ruim is als jullie zeggen zou daar plek genoeg voor zijn.

    Nog niet volwassen dus. En dan verwacht ik het tegenargument dat dit een stadsauto is, maar dat begrip bestaat niet. De auto hoort niet in de stad.

    (Over zo’n busje schuim en een zielig compressortje wil ik het helemaal niet hebben als “oplossing”, als je daarop vertrouwt kom je nog een keer van koude kermis thuis.)

  7. Bart Meijer Says:

    @FdeMaat: Ik ben bang dat je dan echt een uitzondering bent. Ik heb in de afgelopen 20 jaar geen lekke banden gehad. Zeker de laatste 15 jaar meer als 30k km per jaar en vorig jaar 20k km gravelwegen. Wel altijd op goede banden gereden.
    Even twee steekproeven links laten liggen, gemiddeld gezien is het onzinnig dat er een reservewiel in de auto ligt. Op alle vlakken (economisch, duurzaamheid) is het efficienter te vertrouwen op een pechhulpdienst. Afgezien van het ruimte voordeel wat het oplevert.

  8. FdeMaat Says:

    Grappig dat op een site die onafhankelijkheid predikt ineens een afhankelijkheid van een pechdienst (die ook niet gratis is!) prima is….

    Ik zou mezelf graag onderdompelen in de subsidiezee van de electrische auto (zo fijn als anderen meebetalen aan je auto!), maar puur als product is het nog niet volwassen.

    Komt vast nog wel, maar niet in 2014.

  9. René Staal Says:

    http://www.energiebusiness.nl/2014/07/07/nederland-krijgt-een-fabriek-voor-zeezoutbatterijen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nederland-krijgt-een-fabriek-voor-zeezoutbatterijen
    Nu nog een paar milieuvriendelijke zoutbatterijen er in,
    en karren maar!

  10. Ana Alien Says:

    Over een jaar of vijf zie ik verder.., met een door waterstof aangedreven auto?
    Of als er een gestandaardiseerde stekkeraansluiting voor heel Europa is… (het fijne van standaarden is dat er zo veel zijn om uit te kiezen).
    Elke ‘milieuvriendelijke’ auto die harder kan rijden dan 90 km/h is onzin;
    Elke ‘milieuvriendelijke’ auto met een vermogen boven 40 kW is onzin;
    Check even met uw ziektekostenverzekeraar of ‘laadpaalstress’ ook gedekt is 😉

  11. Jeroen van Agt Says:

    @Ana Alien,

    Auto’s die rijden op waterstof zijn vele malen minder efficiënt dan auto’s met accu’s (scheelt een factor 3).
    Het zijn vooral de grote oliemaatschappijen die waterstof aan het ‘pushen’ zijn omdat ze dan business as usual kunnen doorgaan. (ze kunnen immers ook waterstof maken uit gas en dan is het ineens ‘duurzaam’).
    Zie ook: http://www.olino.org/articles/2009/09/14/brandstofceltechnologie-toekomstmuziek-of-realiteit

  12. Henri Koper Says:

    De testen en uitleg van de TL-vervanging zijn heel bruikbaar en informatief.
    In een lift, waar de lampen volcontinu branden zonder schakelpieken, moet de besparing daarmee zeker bereikt worden. De levensduur is wel doorslaggevend bij de afweging om led te monteren. Bij een aantal pogingen om gloeilampen te vervangen door Led, begaf de ledlamp het voortijdig en was er per saldo sprake van produktie-energieverspilling en nodeloze kosten. Als ik nu een ledlamp monteer, noteer ik de ingebruikname datum op de fitting. ALs hij voortijdig de geest geeft, ga ik terug naar de winkelier. Met bon en lamp. Bij Karwei heb ik zonder probleem een nieuwe lamp gekregen.Dat moeten we dus bij alle ledlampen toepassen.
    Philips heeft nu led-tl met een levensduur van 30.000u dat wil zeggen dat de meerprijs door de energiebesparing in 3,5 jaar terug verdiend moet worden. Simpele berekening levert dan op:
    beparing voor een 60cm TL van 18W: Ledvariant is (toch nog!) 10W. Energievoordeel is dan 8Watt.
    Standaard TL kost 3,5euro, maar gaat slechts 10.000u mee. Dus vergeleken met led van 30.000 uur moeten we 3 TL’s kopen. Dus 3x 3,5 euro plus een starter, zeg 12,5 euro.
    Led TL kost tussen 13 en 40 euro ! ik ga uit van €20,50. Dus we geven 8 euro meer uit. De besparing over 30.000 uur is: 240kWh a 0,25= € 60,-!

  13. Hubert Anemaat Says:

    Bij mijn e-up moet ik met de pook remmen om energie terug te winnen. In Geertruidenberg kon ik na 90 km gratis laden bij een Essent laadpaal van 11 kW. De e-up was toch in 3 uur helemaal opgeladen.
    Het koppel is in Newton-meter en niet nanometer.
    Het laden bij Fastned is een dure aangelegenheid: €0,85/kWh, meer dan voor een fossiele Up. Een normale laadpaal is veel goedkoper (€0, 36) en thuis laden met zonnepanelen ben je maar € 0,14/kWh kwijt.
    Rijden in een fossiele brandstof auto voelt sinds dat ik met een elektrische auto rij, ouderwets aan.

  14. Rob van der Wal Says:

    Wij hebben zelf een E-Up en in de praktijk voldoet de auto perfect!
    nu ruim 3.000 kilometer gereden.
    Realistisch is 110 tot 120 kilometer. 125 kilometer met een snelheid van 100 km/h met airco aan en op de terugweg, zelfde snelheid, met licht aan een bereik van 130 kilometer.
    ga je steviger rijden zal je rond de 100 kilometer uitkomen.
    Voor onze dagelijkse werkzaamheden in de regio Alkmaar een super auto die erg relaxed rijdt.

  15. Mark Says:

    Bedankt voro de tips.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in