OliNo

Duurzame Energie

Over een burger in de nieuwe energievoorziening

Geplaatst door Arien Scholtens in Energiebesparing, Zonne-energie
Tags:
Geef een reactie

In de periode van begin december 2010 tot begin maart 2011 zijn hier aan ons huis drie ingrepen gedaan om onze energievoorziening op een hoger plan te brengen. Zes zonnepanelen op een platdak, een Climarad-installatie in de woonkamer voor een beter binnenklimaat en tot slot spouwmuurisolatie rondom. Na vertrek en betaling bleef ik tevreden en toch wat onthutst achter.

Wat is er gebeurd?

Wij hebben deelgenomen aan een Wonen++-project: EPA-advies, subsidie-aanvraag, opdrachtovereenkomst en uitvoeren maar. Aan dit project namen we graag deel: in een vorig huis hadden we al eens zonnecollectoren gehad, de combinatie gemeente en duurzaam energiebedrijf leek solide, voor een goed energie-advies zijn we altijd wel in.

En dat advies hebben we gekregen, de adviseur merkte dat we werkelijk interesse hadden en besteedde veel tijd aan de opname. Vervolgens kregen we een energiebesparingsplan met een offerte. Subsidie aangevraagd (zelfs ingeloot bij SDE!), een aanbetaling gedaan en toen begon het, of eigenlijk: toen stopte het. Op de een of andere manier lukte het maar niet om de uitvoering op gang te krijgen. De coördinator was telefonisch goed bereikbaar maar ik kon hem niet tot concrete afspraken krijgen. We kregen wel een felicitatiebrief over de toekenning van de SDE-subsidie, maar bellen met de vraag “En mevrouw, wanneer zullen we eens langskomen voor de installatie” was er niet bij.

Achteraf gezien speelde het naderende faillissement van het moederbedrijf misschien een rol. Hierdoor zijn we in elk geval nog een paar keer veranderd van uitvoerder totdat ik uiteindelijk iemand trof die actie begon te nemen. Je begrijpt: hem acht ik voor de rest van mijn leven heel hoog.

Wat onthutste mij nu zo?

Mijn eigen goedgelovigheid: Pas toen de uitvoering naderde, begon ik mij af te vragen: welke bedrijven komen hier eigenlijk aan mijn huis werken? Wat weet ik van hen? Ik bleek ook weinig invloed op de keuze te hebben, dat was allemaal geregeld in het project.

De gebrekkige dossiervorming: Mijn gegevens bleken helemaal niet geordend in een (digitaal) dossier te zitten, dus bij de overdracht van het ene bedrijf op het andere en vervolgens op nog een ander, heb ik het energiebesparingsplan, de offerte, de aanbetaling etc. ingescand en verschillende keren doorgemaild. Is ordelijk administreren teveel meidenwerk voor een stoere installatiewereld of ging het hier om faillissementsnonchalance?

Het gebrek aan initiatief om een opdracht uit te voeren. Met een achtergrond in de zakelijke dienstverlening ken ik zelf vooral gretige eagerness: we komen zo snel mogelijk en willen alleen supertevreden klanten. Ik begon me af te vragen: misschien zijn dit soort voorgekookte projecten heel vervelende opdrachten, misschien is er geen cent in te verdienen, misschien is het slechts vulling voor gaten in de planning. Wie het weet mag het zeggen.

En toch – ik begon dit artikel ermee – ik ben tevreden, de mannen die het werk kwamen uitvoeren wisten wat ze deden, kenden hun product, hadden er zin in. Eigenlijk mag de installatiebranche wel wat meer credits krijgen, de kunde van installateurs is goud waard, zij zijn praktisch de enigen die alle installaties en apparatuur kunnen aanleggen, onderhouden en repareren die het wonen aangenaam maken.


De zonnepanelen staan mooi op het zuiden gericht


Mijn eigen elektriciteit aan het opwekken

Wat ontbreekt?

Ondertussen ben ik ook zakelijk actief geworden in de ontwikkeling van zonnestroomprojecten en merk hoe daar monitoring en onderhoud vanzelfsprekend onderdeel maken van het werk. Hoe werkt dat eigenlijk in onze huis-tuin-en–keuken-installatie? Natuurlijk kijk ik wekelijks naar de elektriciteitsproductie maar waarmee vergelijk ik die? Soms met de gegevens van een plaatsgenoot die al langer panelen heeft, en daar blijft het bij.

Conclusie

Eigenlijk weet ik ondertussen nog niet welk energielabel ons huis heeft nu deze maatregelen zijn genomen. Het lijkt erop alsof dat nog steeds F of G is, dus wat we er op dat gebied mee zijn opgeschoten, opnieuw: wie het weet mag het zeggen.
In mijn ogen zeggen die labels me niet meer dan “ A is beter dan G”. Maar wat A of G nu kwantitatief betekent: geen idee. Liever zou ik een energiebesparingsplan hebben dat voor me uitwerkt hoe dit huis naar energiegebruik 0 kan komen. Best mogelijk dat we niet alle investeringen kunnen doen voordat we hier weer vertrekken. Maar dan heb ik een mooi plan om aan de volgende bewoners over te dragen. Een verhuizing en een nieuwe hypotheek vormen sowieso een goed moment om te investeren in energiemaatregelen.

Reageren? Graag!


Arien Scholtens

7 Reacties to “Over een burger in de nieuwe energievoorziening”

  1. HenkR Says:

    We zijn in Nederland dol op labels en keurmerken.
    Tijd voor een label met de energie jaaropbrengst?
    Kunnen de potentiele kopers zelf inschatten of ze in balans zijn met hun huidige verbruik.

  2. B van Duijnhoven Says:

    Een eenvoudige site om globaal te bepalen welke energielabel je huis had en nu heeft is deze link van senternovem wel een goede indicatie:
    http://www.energiebesparingsverkenner.nl/p001.asp

  3. Barry Hoogendoorn Says:

    De KlimaRad, hoe bevalt die. mij schrikt het idee van een lawaaiig apparaat in de woonkamer nogal af.
    Hoe is dat in de praktijk?

  4. Arie G. Says:

    @ Arien,

    In de Volkskrant van zaterdag 14-5 stond een artikel “Koper niet verleid door energielabel”, waarin werd aangegeven dat de kopers nog niet zo geïnteresseerd zijn in een energielabel. Ook blijkt dat bepaling van het label vaak niet betrouwbaar is. Het is nog net geen natte-vingerwerk. Men kijkt ook niet naar de bereikte besparing, er wordt alleen gekeken naar de fysieke kenmerken van een woning.
    Voor jezelf is het uiteindelijk van belang welk effect de maatregelen sorteren vertaald in energieverbruik en de hoogte van de energierekening. Uiteindelijk blijkt in de meeste gevallen dat isolatie de belangrijkste besparing geeft. Ik heb over een periode van 25 jaar metingen verricht in mijn hoekhuis en de resultaten grafisch weergegeven in een artikel op Olino. Zie: http://www.olino.org/articles/2006/07/12/energiebesparing-thuis-een-praktijkgeval .
    Ook op elektriciteitsgebied heb ik door gebruik van spaarlampen aanzienlijk kunnen besparen. Maar toch blijkt dat circa 75% van de energiekosten gaat zitten in het gasverbruik. Ik heb 8 jaar geleden overigens wel een gesubsidieerd EPA-onderzoek laten verrichten, maar dat was nodig om in aanmerking te komen voor subsidie op de aanschaf van zonnepanelen, waarvan ik er 4 op mijn dak heb liggen. Deze 4 panelen van elk 120 Wp leveren jaarlijks zo’n 365 kWh elektrische energie.

  5. Arien Scholtens Says:

    Met enige vertraging hierbij mijn reactie op Barry’s vraag: In de dagelijkse praktijk horen we de Climarad niet, daarop hebben we de instelling aangepast. Tot nu toe is hij 2 keer aangeslagen (en dan hoor je hem dus wel zoemen). Dat was tijdens een etentje rond Kerst en nog een vergelijkbare gelegenheid. Dus bij meer mensen in de kamer en warmte/vocht van het koken in de keuken op 2 meter afstand van de eettafel. Normaliter zijn we hier met 2 personen, hond en kat.
    Ik herinner me trouwens dat we die avond pas na een tijdje in de gaten hadden dat de Climarad was aangeslagen – in de trant van ‘Wat hoor ik toch? Oh, het is de Climarad!

    Zelf zit ik meer met de vraag hoeveel kWh we in ons elektriciteitsverbruik omhoog zijn gegaan. Zal ik eens nazoeken.

  6. Arien Scholtens Says:

    Beste Arie,
    Dank voor je reactie. Onze volgende investering zal denk ik in het verminderen van gasverbruik zitten. Mooi overzicht van wat je allemaal hebt gedaan! Binnenkort ga ik iemand bevragen hoe hij zijn huis op (praktisch) 0-energie heeft gekregen. Dan weet ik nog gerichter waar ik naartoe werk.
    Groeten, Arien

  7. willem overeem Says:

    Volgens mastervolt moeten de soladins op min 25 cm van elkaar hangen.Als je soladin op de computer wilt aflezen moet je elke soladin op een andere com poort aflezen. Geen probleem heb 2 computers.Toch klopt er iets niet met de aflezing van de geproduceerde Kw.Volgens mij is de produktie van de zonnepanelen 2 maal zo hoog als de Kw meters van de soladin aangeven.De netmeter is een analoge meter die voor en achteruit kan draaien en over een jaar een verbruik geeft van 1000Kw terwijl ik daarvoor 3000Kw verbruikte en de produktie van de zonnepanelen maar 1000Kw is.Ik mis er dus 1000Kw.Ik verklaar het nu maar op de volgende manier : Als Jan en Piet 5m van elkaar staan moet Jan of Piet 10m lopen om weer op dezelfde plek te komen als een van beide naar de ander toeloopt( dat doet de analoge meter ook) Weet iemand een technisch verhaal hoe dit kan ?

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in