OliNo

Duurzame Energie

Constanza-lamp met dimbare spaarlamp

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing, Zelfbouw
Tags:
Geef een reactie

Met een eenvoudige ingreep blijkt het mogelijk om in een Constanza-lamp met sensordimmer een spaarlamp te plaatsen, waardoor het jaarenergieverbruik met 120 kWh kan worden gereduceerd.

Beginsituatie

Een achttal jaren geleden hebben we bij een goed-wonenzaak twee Constanza-lampen van Luceplan aangeschaft, een tafelmodel met schakelaar en een vloermodel met een sensordimmer. Bij ons streven naar een structureel laag energieverbruik hebben we al een paar jaar geleden in onze woonkamer zoveel mogelijk lampen vervangen door spaarlampen met warmwit licht. Het vinden van de juiste kleur lamp was niet eenvoudig, want er zijn nogal wat typen spaarlamp in omloop. Zo hebben we vanwege de voor ons acceptabele kleur gekozen voor de Tornado ESaver van Philips die in meerdere wattages verkrijgbaar is. Bovendien heeft dit type lamp door de specifieke vorm een hogere lichtopbrengst aan de onderkant van de lamp dan andere typen. In de Constanza-tafellamp is daarna een 12W Philips Tornado ESaver geschroefd waarvan de lichtopbrengst overeenkomt met een gloeilamp van circa 50W.


De Constanza-lamp

Bij de Constanza-vloerlamp met sensordimmer kan door het aanraken van de sensorstaaf de lichtsterkte trapsgewijs op vier niveaus worden ingesteld. Het gebruik hierin van een gewone spaarlamp bleek niet mogelijk, want er trad onmiddellijk een flikkering op. Het kunnen dimmen van deze lamp is functioneel, want deze lamp moet zowel kunnen dienen als leeslamp en als schemerlamp. Voor het lezen is een 100 Watt gloeilamp zeker gewenst. Om het energieverbruik te beperken hebben we toen maar een lamp van 75 Watt toegepast en in een later stadium de Philips Eco Classic lamp van 53 Watt, maar de lichtsterkte hiervan bleek voor het lezen eigenlijk te gering.

Met spaarlamp

Toen ik recent ontdekte dat er in een bouwmarkt ook een 20 W dimbare Tornadolamp van Philips werd verkocht, zocht ik naar mogelijkheden om deze te gaan gebruiken.


Een Philips 20W dimbare Tornadolamp

Het gebruik van deze dimbare spaarlamp in de Constanza-lamp gaf ook een flikkerend licht.
Ik heb toen bij de Gamma-bouwmarkt een stekkerdimmer gekocht, waarop ik de dimbare lamp heb aangesloten. Het dimmen bleek uitstekend (en ook traploos) te functioneren. Na het inwinnen van informatie bleek het niet mogelijk om de sensordimmer van de Constanza-lamp te vervangen door een schakelaar zoals die op ons tafelmodel is toegepast. De sensordimmer zou er met enige behendigheid wel uit moeten kunnen worden verwijderd. Door de lampfitting aan de bovenkant van de lamp los te schroeven werd het printje met de elektronica van de sensordimmer zichtbaar. Dit printje heb ik losgeschroefd en de stroomkabel daarna rechtstreeks op de lampaansluiting geschroefd. Na de plaatsing erin van de dimbare lamp van Philips en het steken van de lampstekker in de stekkerdimmer bleek de dimfunctie uitstekend en ook traploos te werken.

stekkerdimmer

Stekkerdimmer

Besparing

Door deze ingreep is het gemiddeld verbruik van de lamp gedaald van 70 Watt naar 15 Watt. Bij een gemiddeld gebruik van de lamp van 6 uur per avond kom ik op een jaarlijkse energiebesparing van 6 x 365 x 55 Wattuur is 120 kWh, hetgeen bij een kWh-prijs van € 0,22 overeenkomt met € 26. De kosten van de dimmer + lamp bedroegen circa € 25 euro. De investering is in één jaar terugverdiend.

9 Reacties to “Constanza-lamp met dimbare spaarlamp”

 1. willem overeem Says:

  In zo een grote kap kun je ook 2 spaarlampen parallel monteren waarbij een met een aan uit schakelaar zodat je 2x zoveel licht kunt maken.
  Als je een lamp dimt met een dimmer blijft de meter even hard draaien en dat heb je met een aan/uit schakelaar niet.

 2. micha klinkenberg Says:

  Wij hebben een vloerlamp met leeslamp gekocht, die beide een ingebouwde LED hebben en dimbaar zijn. Nu valt me op dat het gedeelte met de dimmer en draaiknoppen best wel warm wordt. Mijn vraag is of hier niet energie verloren gaat en hoeveel dit in verhouding is. We hebben juist deze lamp gekocht om te besparen en als dat niet het geval is, kunnen we hem nog retourneren en ons verder orienteren.

 3. Arie G. Says:

  Beste Micha,

  Om het energieverbruik te kunnen beoordelen, zou je het beste een energiemeter (Cresta bij Kijkshop of Gamma, € 10) kunnen kopen. Zet hem voor de dimmer en je weet het totaal energieverbruik. Als je hem tussen de dimmer en led-lamp zet (indien mogelijk), weet je het lampverbruik.
  Het verschil verdwijnt in de dimmer.
  Een led-lamp verbruikt niet zoveel, dus zal de dimmer m.i. ook niet zoveel kunnen gebruiken.

 4. Deborah Says:

  Beste Arie, Ik heb ook zo’n costanza vloerlamp en zou graag de dimmer verwijderen, omdat de lamp nogal fel zoemt. Ik heb hem opengemaakt, maar het lijkt me iets minder eenvoudig dan gedacht. Zou je me iets meer kunnen toelichten wat ik precies moet doen om de dimmer ervan tussen te halen? Ik zie de printplaat en de draadjes, maar weet niet precies hoe ik verder moet. Bedoel je dan met dat ik de draadjes moet losmaken en herverbinden met een wit blokje zodat bovenste en onderste draadjes aaneen kunnen worden gekoppeld? Alvast bedankt voor de hulp. Groeten, Deborah

 5. Arie G. Says:

  Beste Deborah,
  Het is inmiddels al weer een tijd geleden dat ik de elektronische dimmer heb verwijderd.
  Maar als het goed is zit daaraan een kabel met twee draden (een blauwe en een bruine) vast.
  Die maak je los van de dimmer en bevestig je aan de lampfitting nadat je de ronde cilindervormige lamphouder die aan de bovenkant zit hebt losgeschroefd.
  Soms krijg je die niet gemakkelijk losgeschroefd, maar dan moet je met een klein schroevendraaiertje de borging (een lipje dat onderdeel uitmaakt van de witte fitting) aan de binnenkant iets naar binnen kantelen.
  Daarna kun je het geheel weer in elkaar zetten.

  Ik gebruik momenteel in de Constanza een Philips Tornadolamp van 12 watt, maar er zijn ook Philips spaarlampen van 20 watt die dimbaar zijn. Die kun je dimmen in combinatie met losse dimmers die je in het stopcontact kunt steken en dan steek je de lampstekker in het contact van die dimmer.

 6. Lars Says:

  Hoi Deborah,

  Zou ik de dimmer van je kunnen kopen?
  De onze is stuk gegaan en de winkel geeft geen service.

  Groet,

  Lars

 7. Kai Says:

  Arie,

  Ik wil de dimmmer ook verwijderen, kun je iets specifieker zijn hoe de dimmer te verwijderen? Ik heb de lamp nu open en zie dat de sensordimmer vastzit met een kleine verbinding. Ik zie geen blauwe en bruine draad zoals jij beschrijft.

  Groet,
  Kai

 8. Jan Hadders Says:

  In onze oude Costanza vloerlamp met sensordimmer een Philips Master LED-bulb DimTone 15 watt (=100 watt) gemonteerd. Laat zich prima dimmen. Kleurtemperatuur neemt af van 2700-2200K). Maar, het werkt. Een zelfde lamp met een lagere wattage werkt NIET naar behoren.

 9. C. Hamelink Says:

  Eindelijk gevonden, dat lijkt mij nieuws om te delen.
  Een dimbare led Lamp voor de Constanza!

  Dimbaar zonder geknipper, difuus licht en de lamp is niet zichtbaar door de kap.
  Merk: Calex Holland

Geef een reactie

 

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in