OliNo

Duurzame Energie

Het einde van stadverwarming?

Geplaatst door Stefan van der Eijk in Energiebesparing
Tags: ,
Geef een reactie

Stadsverwarming, het lijkt allemaal zo mooi, maar is dat echt zo? Er wordt “2e hands warmte”, wat eigenlijk een afvalproduct is, gebruikt om woningen te verwarmen. Je betaalt “Niet Meer Dan Anders”, dus nooit meer dan een iemand die een vergelijkbare op gas gestookte woning heeft. Maar is dat wel zo? Wat zijn de juridische aspecten aan stadsverwarming? Wat zijn de alternatieven als je woning geen gas aansluiting heeft? Een voorbeeld uit de praktijk…

We wonen sinds eind 2004 in Meerhoven, de Vinex wijk van Eindhoven. Het is een wijk die in de jaren 90 is bedacht. In het begin van deze eeuw is aan de bouw begonnen. De woning waar we nu wonen is in 2001 opgeleverd. Het is een ruime rijtjeswoning, hoge plafonds en veel glas. En stadsverwarming.

In Zand- en Grasrijk staan 5 gasgestookte warmte-krachtcentrales. De restwarmte van deze centrales wordt gebruikt om water te verwarmen (75C), wat middels een ondergronds leidingnetwerk naar de woningen gaat. Elke woning is uitgerust met een warmtewisselaar, om leidingwater te verwarmen zodat je er onder kan afwassen, douchen, etc.

De radiatoren of vloerverwarming zijn rechtstreeks aangesloten op de stadsverwarming. Met een thermostaat die een klep bedient stroomt er warm water door de radiatoren. Een meter die aangesloten is op 2 temperatuursensoren en een flowmeter zorgt ervoor dat het aantal verbruikte GigaJoules wordt geregistreerd.

De rekening voor stadsverwarming bestaat uit een vast bedrag en een bedrag per afgenomen GigaJoule. Deze twee samen zouden volgens het “NMDA principe” (Niet Meer Dan Anders) er voor moeten zorgen dat er niet meer betaald wordt dan voor een vergelijkbare, op gas gestookte woning.

Stadsverwarming is best een mooi concept, maar er kleven ook een paar nadelen aan:

 • Het wordt als kostbaar ervaren. Er woedt al jaren een strijd voor betere tarieven. Er is zelfs een warmtewet in ontwikkeling met als doel om de consumenten te beschermen. Deze ontwerpwet dreigt onvoldoende bescherming te gaan bieden voor de warmteverbruikers. Er worden te hoge nadelige (wettelijke) vergelijkende kosten ingebouwd die een eerlijke vergelijking met gas op basis van Niet Meer Dan Anders (NMDA) berekeningen  in de weg staan. Zo wordt nu via een ingewikkelde formule voorgesteld niet op grond van het door TNO geadviseerde 31,95x de gasprijs maar 36,31x de gasprijs per Gigajoule af te rekenen.
 • Er wordt een aanzienlijke hoeveelheid energie verspild tijdens het transport van de warmte-krachtcentrale naar de woningen. Dit is met name ’s winters het beste zichtbaar door de sneeuw- en ijsvrije sporen boven de grondleidingen.
 • Er is veel meer en dus duurdere infrastructuur nodig t.o.v. een gasgestookte woning. In de NMDA-berekeningen wordt er vanuit gegaan dat woningen op stadsverwarming geen CV-ketel hebben. In werkelijkheid hebben ze een warmtewisselaar nodig, die (bij vervanging) +/- 1450 euro kost en ook wat onderhoud nodig heeft.
 • Je kan niet zelf de heetwatertemperatuur instellen.
 • Je zit vast aan één aanbieder. Bij elektriciteit en gas heb je de mogelijkheid om van aanbieder te switchen. Uiteindelijk kan de gas- en elektraprijs tussen een prijsvechter en die van de grootste 3 energieleveranciers zo’n 15 % schelen. Ook de idealen (groen) of klantvriendelijkheid van de aanbieder kan een reden zijn voor klanten om gebruik te willen maken van hun diensten.
 • Stadsverwarming is niet ongevaarlijk. De leidingen kunnen gaan lekken, wat behoorlijk wat schade en in het ergste geval brandwonden kan veroorzaken.
 • De warmtewet is op de referentie gas en de bespaarde HR-ketel plaatsing en onderhoud gebaseerd. Ook al is de bron van je warmte aardwarmte of biomassa, dan wordt je nog steeds door je stadsverwarming leverancier met een “gas” prijs afgerekend.
 • Extra Energieverlies door minder toegepaste bouwisolatie bij de nieuw gebouwde woningen op warmte t.o.v. op gas (15 %) worden wettelijk niet gecompenseerd.
 • Extra kosten verplicht verbruik elektrisch koken t.o.v. gas wordt wettelijk niet gecompenseerd.
 • De vrije keuze voor huur of eigendom van de warmtewisselaar wordt wettelijk niet vastgelegd.
 • Reeds extra betaalde aansluitbijdragen warmte boven die van een gasaansluiting en de terugbetaling terugwerkende kracht tot 1-1- 2007 worden wettelijk niet vastgelegd.
 • De substantiële extra opbrengst uit verkoop opwekking elektra (in vermogen evenveel als de warmte opwekking) door WKK-installaties bevoordeelt momenteel alleen de (producent en/of) leverancier en komt de warmteverbruikers ten onrechte geheel niet ten goede;
 • De (producent en/of) leverancier is vrijgesteld van energiebelasting over het verstookte gas voor het WKK gedeelte. De warmteverbruiker wordt die belasting echter wel (ten onrechte) in rekening gebracht.
 • Als de stroom uitvalt hebt je ook geen stadsverwarming. Het opstarten van de stadsverwarming na een stroomstoring kan enkele uren duren.

Al deze redenen brachten mij op het idee om te gaan kijken naar alternatieven. Maar eerst moet je wel van de stadsverwarming af mogen. De Meerhovenaren hebben geluk, want er is geen “kettingbeding” die je verplicht gebruik te blijven maken van de stadsverwarming in het koopcontract / akte van levering van de woningen opgenomen. De eenvoudig veronderstelde vraag: “Hoe zeg ik de stadsverwarming op en hoe werkt dat proces?”, bleek in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Ik heb de vraag gesteld aan de gemeente Eindhoven en aan de stadsverwarmingleverancier (Essent warmte). Na ruim een jaar doorvragen heb ik samen met Essent voor de Geschillen Commissie Energie & Water uiteindelijk te horen gekregen dat het mogelijk is om van de stadsverwarming afgesloten te worden. Als je geen gebruik meer maakt van de dienst stadsverwarming betaal je dus ook niet meer voor het verbruik, vastrecht of andere kosten (meterhuur, etc). De aansluiting zelf mag wel in stand gehouden worden, voor het geval een volgende bewoner gebruik wil maken van de stadsverwarming.

Nu ik weet dat ik van de stadsverwarming af mag, kan ik me gaan oriënteren op een alternatief. Het liefst zou ik van een grondwarmte warmtepomp gebruik willen maken, maar dit kan niet omdat mijn woning in een “boringsvrije zone” staat. Ik heb mijn zinnen nu op een lucht / water warmtepomp gezet. Deze is een stuk minder efficiënt dan een grondwarmte warmtepomp maar wel een stuk goedkoper.

De business case heb ik als volgt opgesteld:

Warmtevraag 2010 = 33.26 GJ

De huidige kosten stadsverwarming (per jaar) tegen de prijzen van 2011 Q1+Q2:

Kosten bij stadsverwarming
Vastrecht: 365 dagen * € 1.1892 per dag € 434.06
Verbruik: 33.26 GJ * € 21.78 per GJ € 724.40
Totaal € 1,158.46

Ter vergelijking de kosten van dezelfde energiebehoefte voor een gasgestookte woning:

Voor de energetische waarde van aardgas heb ik de waarde die ik op Wikipedia tegenkwam gebruikt: 31,65 MJ/m³.

33,26 GJ / 31,65 MJ/m3 = 1051 m3 gas
Aangezien een CV-ketel in de praktijk geen 100% rendement maar misschien 85% rendement haalt: 1051 m3 gas / 85% = 1236 m3 gas

Kosten bij gasgestookte woning
Vastrecht gas leverancier: € 1.99 * 12 € 23.88
Vastrecht net leverancier: €133.82
Verbruik: 1236 m3 gas * € 0,5576 per m3 € 689.19
Totaal € 846.89

Voor het jaarrendement van de lucht/water warmtepomp neem ik een realistische waarde: 3.1 (rendement van deze warmtepomp voor 2010). De warmtevraag (GJ) kan je omrekenen naar KWh thermisch. Deel dit vervolgens door het jaarrendement van de warmtepomp, en je krijgt het aantal KWh die de warmtepomp zal verbruiken. Vermenigvuldig dit met de elektriciteit prijs en je weet de energiekosten van de warmtepomp.

33.26 GJ / 0.0036 = 9239 KWh (thermisch)
9239 KWh (thermisch) / 3.1 = 2971 KWh

Kosten verwarming lucht/water warmtepomp
Verbruik: 2971 KWh * € 0.2216 € 658.31
Totaal € 658.31

Met het verschil tussen de stadsverwarmingskosten en de energiekosten van de warmtepomp zal je de aanschaf en onderhoud van de warmtepomp terug moeten verdienen. In mijn geval is dat: €1,158.46 – € 658.31 = € 500.15 per jaar.

Een aantal factoren kan de business case aantrekkelijker maken:

 • Er wordt subsidie geven op lucht/water warmtepompen. In 2010 bedroeg de subsidie per lucht/water warmtepomp: € 2000.
 • Als je warmtewisselaar vervangen moet worden: € 1400.
 • Als je meer warmte af wilt gaan nemen (je hebt de afgelopen jaren letterlijk in de kou gezeten en wilt meer comfort).
 • Als je van plan was een airco aan te schaffen. Veel lucht/water warmtepompen kunnen naast verwarmen ook koelen.
 • Als je verwacht dat energieprijzen de komende tijd omhoog gaan, zal de terugverdientijd van je warmtepomp korter zijn. De verwachting is dat de gasprijs sneller zal stijgen dan de elektriciteitsprijs.
 • Als je niet tevreden bent met de klantvriendelijkheid van de stadsverwarmingleverancier, dan is switchen ook wat waard.

Er zijn ook een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:

 • Warmtepompen werken het beste met lage-temperatuurradiatoren of vloerverwarming. Er zijn weliswaar warmtepompen die water tot hogere temperaturen kunnen verwarmen en dus met standaard radiatoren kunnen werken. Deze systemen zijn duurder in de aanschaf en hebben minder rendement.
 • Als je gaat koelen moet je erop letten dat de leidingen geïsoleerd zijn om condens op de leidingen te voorkomen.
 • Let goed op bij het plaatsen van een lucht / water warmtepomp, kies een plek waar je omgeving geen last heeft van het geluid dat hij produceert.
 • Er is (nog?) niet veel ervaring in Nederland met dit soort systemen. De offertes die ik tot nu toe ontvangen heb zijn niet concurrerend te noemen, in vergelijking met bijvoorbeeld de kosten in Engeland.

Meer informatie:

Wordt vervolgd…


Stefan van der Eijk

Gerelateerde artikelen

65 Reacties to “Het einde van stadverwarming?”

 1. Niels Says:

  Stefan,

  Kun je een prijsindicatie (ongeveer) geven van de warmtepomp uit je berekening? Je artikel nodigt uit om zelf eens te gaan rekenen. Onafhankelijk van een aardgasaansluiting is bijvoorbeeld ook best aantrekkelijk.

  Niels

 2. Ingo Says:

  Mooi stuk. Je geeft helder weer wat de problemen zijn met stadsverwarming. Ik heb ook stadsverwarming. Ik woon in het hogeveld wateringse veld. De WKK (warmte kracht koppeling) is eigendom van Eneco. Ze hebben deze gekocht incl. 15 jaar onderhoud en beheer.

  Er was laatst een artikel van een haags adviesburau dat een warmtecentrale in den haag eneco woekerwinsten oplevert. Het adviesbureau had echter niet genoeg bewijzen en moest zijn beweringen intrekken. Ik zou mijn niet verbazen als dat onze centrale is. Want ondanks de warmteverliezen maken de heren er zeer zeker winst op. Het feit dat ze niet transparant zijn in de opbouw van de tarieven geeft dit duidelijk aan. zo heb ik laatst een probleem gehad met het bedrag wat ze in rekening brengen voor vastrecht. Hier kan je meer lezen.

  http://www.klachtenoplossing.nl/eneco/klacht/vastrecht-tarieven/

  Ik ben van mening dat de centrale eigendom moet zijn van de wijk. En de VVE kan een partij instellen voor het beheer en onderhoud en Zelf energieinkoop regelen. Misschien niet door de bewonders zelf maar door een kundige partij. Aangezien in veel wijken woningbouwverenigingen zitten kunnen deze deze taak onder hun hoede nemen. Ik heb al veel bezwaren gehoord dat dit juridisch lastig/onmolgeijk is. Ik geloof dat alles mogelijk is met de juiste instelling.

  Ik heb ook gekeken naar alternatieven maar ik zit helaas wel vast aan de stadsverwarming. Ook al zou ik mijzelf kunnen voorzien in de verwarmingsbehoefte dan moet ik nog steeds 350 euro vastrecht betalen en dat komt de terugverdientijd niet ten goede.

  Dit zal mij echter niet tegehouden het verbruik vans stadsverwarming tot een optimum terug te dringen. Ik ben op het moment aan het reken op een combinatie van solar en/of HR houtkachel en/of warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. (reeds aanwezig)

 3. Stefan van der Eijk Says:

  @1: Geen eenvoudige vraag. Ik heb een aantal offertes aangevraagd in Nederland, die varieerden tussen 6100 (ex BTW) en 9989 (incl BTW, excl waterzijdig aansluiten). In het geval van die offerte van 9989 euro zie ik op Engelse webshops dezelfde spullen voor 4523 euro staan.

  Dit geeft bij mij de indruk dat de Nederlandse markt voor lucht/water warmtepompen nog niet volwassen is. Hoge prijzen, weinig volume, weinig kennis en een door de subsidie loterij veroorzaakte grilligheid in de markt zijn hier de oorzaken van.

  Ik verwacht dat met de stijging van energie prijzen, de ontwikkelingen in de warmtepompen (met COPs van > 5 !!) dat het aantrekkelijker wordt om een lucht/water warmtepomp te plaatsen.

  De woningen op stadsverwarming hebben dan eerder een interessante business case dan de op gasgestookte woningen. Tenzij de stadsverwarming gaat concurreren…

  Nu dat ik weet wat (met name juridisch) de mogelijkheden zijn, ga ik de ontwikkelingen op de markt volgen. Er zal vast een moment komen dat het aantrekkelijk wordt om over te stappen.

 4. Stefan van der Eijk Says:

  @2, Ik ben van mening dat een kettingbeding in het koopcontract van je woning eigenlijk een soort koppelverkoop is. Als de NMA deze praktijken illegaal zou verklaren, dan moeten de aanbieders van stadsverwarming vanzelf met concurrerende prijzen komen. Een warmtewet is dan ook niet meer nodig. Het feit dat het moeilijk is om nieuwe klanten te werven voor een warmte leverancier (door de geografische beperking van hun infrastructuur) zal er toe leiden dat elke vertrekkende klant een blijvende impact heeft op de inkomsten. Die klant win je niet meer terug en nieuwe klanten heb je niet zomaar aangesloten.

  Aangezien iedereen een elasticiteit aansluiting heeft en het vastrecht daarvoor toch al wordt betaald, is het argument dat je anders gas nodig zou hebben om je woning te verwarmen ook niet meer valide.

 5. M Says:

  Stads- (blok) verwarming is oh zo jaren ’60! In die tijd werden flatgebouwen en woonblokken vaak ook verwarmd door blokverwarming.

 6. roland Says:

  Stadsverwarming wordt bevorderd in nieuwbouw voor het milieu. Voor de leverancier is een verplichte aansluiting aantrekkelijk, voor de bouwer verzacht stadsverwarming de EPC norm. Wat het milieu daar beter van wordt, ook gezien het transportverlies is een raadsel. De huidige nieuwbouw kan zodanig goed zijn, dat stadsverwarming niet loont. Mogelijk is blokverwarming, minder grootschalig aantrekkelijker mede door korter warmtetransport, dat vergt wel gasaansluiting.

  Een warmtepomp is ook niet alles. Heel geschikt voor lage temperatuurverwarming , maar minder voor de steeds stijgende vraag naar warm water, waarvoor het rendement met een warmtepomp (veel) geringer is. Warmteterugwinning wordt dan aantrekkelijk! Een warmtepomp vergt een goede berekening en inregeling, zoniet dan werkt het gebruik averechts zo valt te lezen in:
  http://www.teusvaneck.nl/documents/publicaties/warmtepompen%20Teuge.pdf

 7. Bart Says:

  Zelf gebruik ik al jaren een speksteenkachel om de peperdure stadsverwarmingskosten te drukken.
  In mijn wijk de Helmerhoek in Enschede is het plaatsen van een schoorsteen gelukkig nog toegestaan, staat ook niets over vermeld in het koopcontract.
  De schoorstenen schieten hier dan ook als paddestoelen uit de grond.

  Maar nu komt het, bij de mensen die een huis bewonen in de recent gebouwde nieuwbouwwijk het Roombeek heeft er een zeer achterbaks een tweetje plaats gevonden tussen de gemeente Enschede en Essent.
  De mensen daar hebben in hun koop/huur overeenkomst staan dat het verboden is om een schoorsteen te plaatsen en dat ze hun woning alleen middels de stadsverwarming mogen verwarmen.
  Schandalige zaak, stadsverwarming is vele malen duurder dan welke verwarmingssoort dan ook, alleen al door het bezopen hoog vastrecht.

 8. JP Says:

  Interessant verhaal, en ik steun het initief graag.

  Wij bouwden in eigen beheer, en dan blijken er meer nadelen aan stadsverwarming te zitten.
  - Het is niet zo dat de EPC het gebruik van stadsverwarming als gunstiger mee telt. Wij kregen in het jaar dat wij bouwden strafpunten in de EPC voor het feit dat we op stadsverwarming stookten en moesten stevig investeren in extra energie besparende maatregelen om die strafpunten te compenseren. Jaren daarvoor leverde stadsverwarming nog een voordeel op in de EPC.
  - Stadsverwarming werkt met lagere temperaturen. Radatoren zijn minder effectief dan bij stoken op een standaard HR ketel. Dat verhoogt de kosten doordat tot wel 75% meer radiatoren nodig zijn.
  - De gigajoule prijs is gekoppeld aan de gasprijs voor iemand die een standaard gasketel heeft, maar die is minder efficient is dan een moderne ketel die nu geinstalleerd zou worden. Stoken op stadsverwarming wordt daarmee (volgens NMDA) per definitie duurder dan stoken op een moderne energiezuinige ketel. Je betaalt dus evenveel als iemand die niet investeert in een zuinige installatie.
  - De aansluitkosten voor stadsverwarming zijn zo’n 3000 Euro. Dat is veel hoger dan die voor een gasaansluiting. Hier redeneert de netwerk beheerder dat er geen ketel nodig is. Het NMDA principe wordt aangewend om het bedrag van een nieuwe ketel op te tellen bij het in rekening brengen van het aanleggen van een aansluiting op stadsverwarming. Echter als consument betaal je wel de kosten van een warmtewisselaar en unit. In feite betaal je dus dubbel. Nu lees ik bij bullet drie van Stefan’s verhaal dat dit ook in de vast-recht en warmteprijs verwerkt zit. Betalen we drie keer?
  - Bij lekkage is er kans op grotere schade: er blijft water komen, terwijl bij een gassysteem op een goed moment de duk wegvalt.
  - We liepen schade op door dat samen met stadsverwarmingswater er ook zand in onze leidingen kwam. Servo besturingen gingen stuk.

  Wellicht helpen deze argumenten verder om het standpunt kracht bij te zetten dat er een vrije keuze moet komen tussen stadsverwarming of een alternatief.

  Succes!

 9. Stefan van der Eijk Says:

  @6 Dank je voor de link naar dat verhaal van de warmtepompen in Teuge. Als ik het goed begrijp is die warmtepomp installatie centraal voor de hele wijk gebouwd. In feite weer een soort stadsverwarming, met als warmte bron een warmtepomp. Ik ben voorstander van decentrale oplossingen: een eigen CV ketel of een eigen warmtepomp. Een goed product kiezen en daarna goed inregelen is van essentieel belang. Ook bij gasgestookte CV installatie valt meer te halen door het beter in te regelen. Verder onderstreep ik het punt dat de schil van de woning eerst in orde moet zijn.

  @7 Hoe is het tarief van jullie stadsverwarming opgebouwd (inclusief BTW en belastingen, voor vastrecht en per GJ)?

  In Meerhoven zijn de vastrecht kosten erg hoog. Het is dus interessanter voor huishouden die een lage warmtevraag hebben om over te stappen naar iets anders. Bij een hogere warmtevraag is ook een grotere (en dus duurdere) installatie nodig.

  Roombeek: mag je daar wel een \airco\ plaatsen? Inderdaad schandalig als je je woning alleen maar met stadsver(w)arming mag verwarmen.

  Misschien asociaal om het zo te zeggen: Mensen, LEES de contracten voordat je iets tekent!

  @8: Mijn woning stamt nog uit de tijd dat men mocht bezuinigen op isolatie door stadsverwarming: Zie http://bit.ly/igGQDP een na laatste bladzijde:

  \Vanaf 1 Januari 2000 moeten woningen voldoen aan een zogenaamde energie prestatie eis van 1.0. Om dit te bereiken zijn in de woning naast technische voorzieningen ook bouwkundige voorzieningen noodzakelijk. Omdat warmte levering bijdraagt aan efficiënte energievoorziening, zijn de extra bouwkundige voorzieningen in warmtewoningen geringer dan die in gaswoningen.\

  Dus: minder isolatie = meer verbruik.

  Over NMDA gesproken: zijn er standaard formules, berekeningen en waarden voor beschikbaar? Kan een willekeurige Nederlander die sommetjes ook maken om te controleren of de prijs die hij betaalt overeenkomt met NMDA?

  Ik heb Essent gevraagd de opbouw van het vastrecht te onderbouwen. Dit was hun reactie: http://bit.ly/gNrcrh Het staat nog op mijn to-do lijstje om er een reply op te dichten. Een van de dingen die ik ga vragen is of deze opbouw van het vastrecht getoetst is aan het NMDA principe (en dat rapport te overleggen).

  Dank voor alle reacties!

 10. Pieter Says:

  @8
  “Stadsverwarming werkt met lagere temperaturen. Radatoren zijn minder effectief dan bij stoken op een standaard HR ketel. Dat verhoogt de kosten doordat tot wel 75% meer radiatoren nodig zijn.”
  Dit is niet correct.
  De stadsverwarming in Meerhoven levert (zou moeten leveren, het lukt ze niet altijd…) water van 72 graden.
  Wil je gebruik maken van de hoge rendement belofte van je gasgestookte HR ketel, dan moet je er voor zorgen dat het water wat terug komt bij de ketel onder de 65 graden is, anders condenseren de rookgassen niet en heb je dus geen HR, maar een VR ketel.
  Je zult dus ‘grote’ radiatoren nodig hebben om met een ‘lage’ watertemperatuur je HR rendement te halen.
  Zie http://www.olino.org/articles/2010/01/25/fors-besparen-op-je-gas-verbruik

 11. mark Says:

  Leuk onderwerp. Ik ben er wel uit. Ik ga een individuele warmtepomp aanschaffen en dat is in mijn situatie zeer rendabel. Ben goed geinformeerd en wil aan de slag. Nu woon ik in Tilburg en heb ik destijds (1996) mijn woning zelf gebouwd. Alles wandverwarming en vloerverwarming ideaal voor laag tempratuur verwarming en dus een warmtepomp met zonneboiler. Helaas werkt Essent tegen en wil me NIET afsluiten. Ik heb het recht niet af te nemen (GJ) maar dien wel het vastrecht te blijven betalen ad 500 euro!!!! Schijnbaar is met de aankoop van het stuk grond een ketting beding gemaakt dat ik niet mag afsluiten en dus schijnbaar levenslang aangesloten moet blijven en vastrecht moet betalen. Natuurlijk ben ik het niet eens en ga ik er zeker werk van maken maar weet iemand of hier uitspraken van zijn?? Ik neem aan dat dit soort praktijken in Nederland toch niet kunnen en mogen.

  MS

 12. roland Says:

  @9
  Stadsverwarming is veel grootschaliger dan deze wijkverwarming. Voor elke woning een eigen put slaan is prijzig en die putten mogen elkaar niet in de weg zitten.
  Natuurlijk vergt wijkverwarming meer afstemming en dat was in Teuge onvoldoende. Ook daar heeft elke woning een eigen warmtepomp, die soms wel heel snel aan vervanging toe waren! Organisatie en beheer vergt duidelijk nadruk.

 13. Stefan van der Eijk Says:

  @11 Weet je zeker dat er (g)een kettingbeding in je koopcontract / akte van levering staat? Essent heeft bij mij ook gebluft, uiteindelijk zijn ze zelf tot de conclusie gekomen (nadat ze de documenten bij het kadaster opgevraagd hebben) dat ze geen recht hebben om mij te verplichten aangesloten te blijven.

  Ik heb wel eens gelezen dat er energiebedrijven zijn die het kettingbeding nietig verklaren. Van Essent zou ik dat niet zo snel verwachten :-/

  Ik ben het met je eens dat dit soort praktijken niet zouden mogen. Het zou mooi als de NMA (of een andere instantie) dit soort kettingbedingen illegaal zou verklaren… Maar hoe regel je zoiets?

 14. Mark Says:

  Hoi Stefan en anderen,

  Tja er is wel sprake van een kettingbeding in het koopcontract van de grond. Dus de Gemeente Tilburg heeft dit destijds laten opnemen in het koopcontract van de grond. Dit is wel 15 jaar geleden inmiddels. Wij verbruiken met onze woning tussen de 70 en 85 GJ per jaar dus tel maar uit de kosten. Daar de GJ prijs is gekoppeld aan de gasprijs en die weer in verband staat met de olie prijs kun je narekenen dat het komende jaar de GJ prijs enorm zal stijgen.

  Woon je zelf ook in Tilburg? Had je ook een kettingbeding in je koopcontract?

  Hebben meer mensen dit probleem??

  Ga in ieders geval tot het gaatje. Alle info is welkom.

 15. mark Says:

  Roland,

  Inzake warmtepompen. Deze zijn er in alle soorten en maten. Ik ga voor een individuele warmtepomp. Dat wil zeggen dat ik eigen bronnen heb en een eigen installatie. Deze bronnen dienen ongeveer 6 meter uit elkaar te zitten omdat ze anders elkaar gaan beinvloeden. Daar mijn huis veel verbruik heeft dus veel vermogen vraagt (c. 1100 m3) heb ik dus ongeveer 5 bronnen nodig. Ik heb ruimte genoeg. Mocht je een rijtjes woning hebben dan heb je ook een Hybride mogelijkheid dus combinatie van beide en/of zelfde als ik heb een volledige installatie (afkoppeling Stadsverwarming en/of ketel). De installatie van de DX pomp is zeer klein en kan eventueel in de watermeterput of net als bij mij buiten onder de bestratingen in een putje. De boiler voor warmwater kan op dak (uit het zicht natuurlijk) of via een boiler binnen (zolder of plek oude ketel). Mijn terug verdientijd is minder dan 8 jaren bij gelijkblijvende energie prijzen ;-)

  De bronnen van een DX zijn maar 35 meter diep en zijn gesloten en daarvoor heb je geen vergunning nodig.

  Even wat info.

  Mark

 16. Bert Says:

  @JP Radiatoren van nu kunnen prima met lage temperaturen overweg. Alleen al door de ijzerprijs is een ouderwetse niet te betalen. Waar herken je de nieuwe aan: een soort blikken omhulse van een aluminium lammellenpakket ala de ouderwetse vloerconvector.

  Overigens is zou een gasaansluiting verplicht moeten zijn. In een transitie naar energie-neutraliteit wordt gas juist het ultieme middel om pieken in de energievraag op te vangen, en zal het je energie-0 installatie stukken goedkoper maken doordat je installatie veel kleiner kan. Alleen zal het vastrecht van de aansluiting moeten gaan passen bij zeg 50m3-100m3/jaar.

 17. Thijs Says:

  @9. Jaarlijks wordt een tariefadvies uitgebracht volgens het NMDA-beginsel. De laatste versie vind je op http://www.energiened.nl/_upload/bestellingen/publicaties/363_313149i%20-%20Tariefadvies%20warmte%20KV%202011.pdf met op p. 16 de formule voor het berekenen van de warmteprijs.
  @8. Bij lekkage is er alleen kans op grotere schade indien een direct systeem wordt toegepast (stadswater door jouw radiatoren). Als er een warmtewisselaar in de aansluitset zit, heb je alleen stadswater tot in de meterkast.
  Om schade door zand in stadsverwarmingswater te voorkomen kan er een vuilfilter in de set worden opgenomen.

 18. Pat Says:

  Wat klopt niet?

  - waar hebben we het over het milieu?
  - kosten afschrijving en rente?
  - eventuele kosten zwaardere aansluiting (niet altijd noodzakelijk)
  - de COP voor warmwaterbereiding zal blijven hangen bij 2,5 (LWP !)

  Het milieu is niet geholpen als jij het net (in de winter komt het uit het net altijd) gebruikt om je stroom vandaan te halen.
  CO2 is bij een luchtwarmtepomp in de winter minder goed dan de prestatie van SV.

  SV is inderdaad iets duurder per maand, echter het milieu heeft er wel voordeel van.
  Overigens 33 GJ… nog ruimte om te besparen lijkt me zo.

 19. Sergey Says:

  Stefan van der Eijk, Veel dank voor de link gevonden veel nuttige informatie. in Rusland, zijn warmtepompen nog maar net begonnen te groeien, omdat we zo geïnteresseerd zijn in de ervaring van bestaande installaties.

 20. Mike Says:

  Ik sluit me in ieder geval deels aan bij Pat (#18) en denk dat dit artikel (met ronkende titel ;-)) wel eenzijdig is:
  * “Stadsverwarming is niet ongevaarlijk” – Is gas dan niet gevaarlijk en misschien wel niet gevaarlijker?
  * “Als de stroom uitvalt hebt je ook geen stadsverwarming” – Mijn cv werkt ook niet als de pomp geen stroom krijgt.
  * “Je kan niet zelf de heetwatertemperatuur instellen.” – Waarom zou je dat willen?
  * “Ook al is de bron van je warmte aardwarmte of biomassa, dan wordt je nog steeds door je stadsverwarming leverancier met een “gas” prijs afgerekend.” – Of mijn elektriciteit nu wordt geleverd door een goedkope of dure centrale, windmolen of zonnepaneel ik betaal ook altijd hetzelfde.
  * Er wordt een aanzienlijke hoeveelheid energie verspild tijdens het transport van de warmte-krachtcentrale naar de woningen.” – Ook tijdens het transport van elektriciteit voor de warmtepomp is dat het geval, het systeemrendement van >grijze< stroom is maar 33% (opwek- en transportverliezen), dus 2/3 wordt warmte. De warmtepomp die 9239 KWh thermisch levert heeft 2971 KWh nodig maar heeft produceert elders nog 2*2971=5942 kWh.

  De andere commentaren zijn naar mijn idee samen te vatten als "het is te duur/de producent verdient te veel" en "ik wil de vrijheid hebben zelf te beslissen".

  Ik ben van het eens met het “Niet Meer Dan Anders” (NMDA) principe maar zonder meer achtergrond over die "ingewikkelde formule" om de 36,31 te berekenen lees ik niets dat “Meer Dan Anders” zo zijn.

  De vrijheid om iets anders dan stadsverwarming klinkt goed. Ik zie wel een probleem wanneer woningen op iets anders over gaan, warmte-transport naar een andere (verdere) locatie is zoals aangegeven niet erg efficiënt. De prijs zal dus voldoende laag moeten zijn maar ook weer niet te laag want dan voelt het voor mij onrechtvaardig, "hun krijgen hun warmte voor veel minder" ;-)

  Omdat het systeemrendement van grijze stroom maar 33% is, denk ik dat stadsverwarming op zich nog niet z'n gek systeemidee omdat hierbij de opwek- en transportverliezen beduidend beter zijn. Jammer dat dit niet uit het artikel naar voren komt.

 21. Drh Almere Says:

  Vanwege een houtkachel mijn stadsverwarming laten afsluiten in 2009. Er was nergens vermeld in de afsluitvoorwaarden wat de hoogte van het bedrag was voor (her)aansluiten van 3000 euro. Ook niet op de Nuon site. Slecht de vermelding van een aansluitbijdrage.

  Ivm gezondheidsklachten wil ik de stadswarmte echter weer aansluiten
  Nu vragen ze meer als 3000 euro om hem weer aan te sluiten. Ondanks dat alle leidingen er al liggen en er slechts een meter tussen gezet moet worden.

  De optie als hierboven genoemd om de aansluiting te laten zitten en toch geen vastrecht te betalen hebben ze mij niet over geïnformeerd en betwijfel of dit dan ook wel bij Nuon kan. Telefonisch hebben ze gecommuniceerd dat als ik geen vastrecht wilde betalen ik de meter moest laten verwijderen en me moest laten afsluiten. Ze hebben nooit verteld gewaarschuwd dat de aansluitbijdrage +3000 euro was.

  Ik vind de aansluitbijdrage niet in verhouding staan voor slechts een meter terug te plaatsen. Duidelijk bewijs van misbruik van hun machtspositie.

 22. Panamathor Says:

  Heel interessant artikel; met reacties precies wat ik zocht. Ik heb net getekend voor een nieuwbouwhuis in Oegstgeest. OOk stadsverwarming.

  We hebben overal vloerverwarming en alles is supergeisoleerd volgens het laatste bouwbesluit.

  En grondwater staat hoogstens een meter diep dus grondwarmte warmtepomp zou ideaal moeten zijn (er loopt een riviertje op zo’n 15 m. voor ons huis langs; water niveau boven straatniveau). Maar waar vind ik precies info of ik in een boringsvrije zone zit? De gemeente? Hebben die enig idee waar ik het over heb? Of het Hoogheemraadschap?

  En zo’n warmtepomp kost missschien zo’n Euro 6-8K maar die boringen?

  En ik zal moeten uitzoeken over dat kettingbeding…..

 23. mark Says:

  hallo
  ik heb een vraag over mijn stadsverwarming mag ik dat afsluiten en op een cv kelet gaan stoken ??

  m.v.g mark

 24. Wim Says:

  @Mark,

  Heb je wel gas dan?

 25. Stefan van der Eijk Says:

  @23 Mark: dat hangt van je contracten af. Heb je je koopcontract / akte van levering al doorgelezen? Staan daar clausules / ketting beding in die je verplichten om aangesloten te blijven op SV?

  Op welke SV ben je aangesloten?

 26. Nicole Says:

  Wij hebben ook stadsverwarming. Nu ik zie dat hier veschilende reactie’s staan heb ik een vraag.
  Wij hebben het idee dat onze meter defect is. Het is nu – 14 gr buiten en de stadsverwarming staat te pompen als een gek. Is dit bij jullie ook zo? Heb nu in 3 dagen tijd 1.5 GJ verbruikt. als dit zo nog een maand doorgaat zit ik op de helft van mijn jaarverbruik.
  Dus ben benieuwd hoe dit bij jullie is.

 27. Stefan van der Eijk Says:

  @26 Nicole,

  Met dit weer kan het inderdaad erg hard gaan. Ik heb de sinds 1 Feb 0.81 GJ verbruikt, op een jaarverbruik van rond de 30JG. Op zich is het niet gek dat hij hard doorstroomt. Misschien is de inkomende temperatuur ook lager dan normaal (de straat wordt immers ook verwarmd) en is er meer doorstroming nodig om de warmte vraag in te vullen.

  Je kan de leverancier vragen de meter na te kijken. Als er geen afwijkingen worden gevonden dan zijn de kosten (> 700 euro?) voor de bewoner. Tenminste, zo gaat dat hier in Meerhoven.

  Wat je ook kan doen is een berekening maken van je verwacht verbruik, op basis van graad dagen. Zie: http://www.olino.org/articles/2009/12/14/het-rekenen-met-graaddagen

  In December 2010 heb ik 7.45 GJ verbruikt, op een jaarverbruik (2010.04 – 2011.04) van 29.38 GJ. Dit jaar doen we het een stuk beter, 21.22 GJ tot nu toe (2011.04 – 2012.02.04). Ik hou mijn meterstanden regelmatig bij, het geeft wat meer inzicht.

 28. Erik Says:

  Beste Stefan,
  Heb je al een keuze gemaakt mbt een warmtepomp?
  Wij wonen ook in Meerhoven en ik baal ontzettend van de stadsverwarming, vooral van de prijs. We overwegen dan ook een overstap naar een Lucht/Water Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Binnenkort start er in Meerhoven een project om collectief zonnepanelen aan te schaffen, zie http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/januari/30/zonneenergie_in_meerhoven. Verder zoeken we naar informatie en ervaringen met een lucht/water warmtepomp. Veel aanbod van warmtepompen en gebruikerservaringen kan ik niet vinden op internet. Het is ook niet iets wat je zo 123 beslist.

 29. Scotty Says:

  Mark, hoe is het afgelopen met jou? Kon je jezelf uiteindelijk laten afsluiten zonder doorbetaling van vastrecht ondanks het kettingbeding?

 30. E. Versteegt Says:

  Helder stuk :). Toch behoeft het (vind ik) wel wat nuance, want een aantal nadelen die je noemt is naar mijn mening onterecht. Voor de context (hoewel het per regio denk ik niet veel verschilt), ik woon in Almere-Stad met stadswarmte van Nuon.

  Het nadeel van potentieel gevaar bij lekkages e.d. geldt natuurlijk ook voor gas (en ook nog eens met veel grotere gevolgen) als het explodeert. Zelf vind ik het eigenlijk wel een veilig gevoel dat ik niet meer de kans loop dat een ‘handige buurman’ ook mijn woning beschadigt bij een klusongeluk. Elektrisch koken vind ik verder geen enkel probleem met de huidige techniek van inductieplaten. Bovendien verbruik ik, door bewust verbruiken, nog steeds minder dan een gemiddeld ander huishouden van 2 personen ;)

  Geen warmte als de stroom uitvalt: tsja, dat geldt ook met de moderne CV-ketels. Bovendien heb ik in 10 jaar Almere eigenlijk nog geen enkele keer meegemaakt dat er een dusdanig grote stroomstoring was dat de stadsverwarming hierdoor ook in storing ging.

  Voor wat betreft de (te hoge en vaak onterechte) kosten moet ik dan wel met je argumenten mee gaan. Maar goed, aan de andere kant vind ik persoonlijk de voordelen nog steeds opwegen tegen de nadelen. Vooral het feit dat ik geen CV-ketel issues meer heb vind ik een groot voordeel.

  Overigens ga ik binnenkort ervaren hoe klantvriendelijk de Nuon zal zijn… ik ben bijna eigenaar van een koopwoning, waar nog een ‘oude’ warmteunit zit. Deze is ouderwets (kunststof behuizing ipv piepschuim isolatiemonster) en bovendien ‘stuk’ waardoor er veel warmte de meterkast in lekt. Ben benieuwd of ik iets zal gaan moeten betalen voor vervanging. Er is in die wijk de afgelopen jaren een vervangingsronde geweest maar blijkbaar is deze aan de huidige eigenaar voorbij gegaan…..

  Long story short: Ik hoop echt dat men nog eens wat aan de oneerlijke kosten gaat doen, maar in de dagelijkse praktijk ben ik een zeer tevreden gebruiker.

 31. E. Versteegt Says:

  @26 Nicole: Wij hebben tijdens de koude weken ongeveer 1.5 – 2 GJ per week verbruikt. En dan zijn wij niet overdreven zuinig (als het ‘s avonds door slechte isolatie onbehagelijk is zetten we de temperatuur in de woonkamer hoger dan 25 graden… bovendien staan radiatoren in badkamer en slaapkamer ook iets open). De snelheid waarmee het er bij jou doorheen vliegt vind ik wel erg hoog.

  Trouwens voor wat betreft dat warmteverlies door leidingen in de grond: Tsja, dat is een feit (hoewel ik het in Almere nergens extreme vormen aan zie nemen bij bv. sneeuw). Echter, ALS het merendeel van het warme water verkregen is door middel van restwarmte, dan vind ik het nog steeds niet echt ‘verspilling’ te noemen (als die restwarmte niet in stadswarmte was gegaan was het zeker verspild!).

  Overigens besef ik me wel (heb hier geen keiharde onderbouwing voor overigens) dat het zeer onwaarschijnlijk is dat stadsverwarming 100% uit restwarmte bestaat. Het kan bijna niet anders of er moet ook echt specifiek voor de stadsverwarming worden bij gestookt. Maar misschien heb ik het compleet fout.

 32. roland Says:

  @E.Versteegt,
  Voor de stadsverwarming Almere is de Diemercentrale, op zo’n 10 km afstand, uitgebreid. Vermist elektriciteitsvraag en warmtevraag verschillen maakt stadsverwarming aanvulling noodzakelijk met onvermijdelijk enig verlies, naast het transportverlies dat toeneemt met een lagere afnemers-dichtheid en een dalende vraag per woning door een betere bouwwijze. Almere met veel nieuwbouw in lage bebouwingsdichtheid is dus niet echt geschikt voor stadsverwarming. De leverancier van stadsverwarming is niet gebaat bij zuinige woningen.

 33. Stefan van der Eijk Says:

  @30 Over elektrisch koken gesproken, mijn buren hebben sinds kort een nieuwe keuken, met een 5 pits inductiekookplaat. Doordat die kookplaat meer vermogen kan trekken was het nodig om de capaciteit van zijn huisaansluiting te vergroten. Gevolg: een fors hoger kosten voor “capaciteitstarief” en “systeemdiensten” van de net leverancier (van 130.32 + 4.16 naar 651.60 + 19.98). Als zijn woning een gas aansluiting had gehad, dan zouden de tarieven van zijn gas aansluiting niet omhoog gaan door die extra pit.

  Vorige winter heeft de wijk Meerhoven 2 stroomstoringen gehad. Ondanks dat we WKK’s die elektriciteit en warmte opwekken, hadden we toen geen van beide. Het idee dat een wijk dan geïsoleerd verder zou kunnen, bleek niet te kloppen.

  Kosten. Tsja… de ene stadsverwarming is de andere niet. Tarieven vergelijken is niet eenvoudig. Klanten van Essent moeten inloggen op een website om aan de tarieven te komen, dat maakt het minder zichtbaar en transparant voor “de rest van Nederland”. Ik ben er wel achter gekomen dat Essent een constructie hanteert waarbij ze van *mening* zijn dat de “aansluit bijdrage” (zie energiened tarief advies) niet tijdens de bouw van de woning is betaald, maar dat Essent deze over 30 jaar met een 5% annuïteit en ook nog jaarlijks geïndexeerd in rekening mag brengen. Als je er even goed over nadenkt, dan is dit nog krommer dan een gemiddelde banaan. Van deze aparte financiering constructie niets terug te vinden in de koopcontracten en verkoop brochures van de woning. Zelfs in de voorwaarden van Essent kan je er niets over terugvinden. Als je er vragen over stelt dan wordt je met een fijne *mening* en wat stadsverwarming jargon het bos in gestuurd. De meeste mensen laten het daar ook bij zitten, terwijl ze:
  1/ een 2e keer voor dezelfde post betalen
  2/ tegen 5% rente
  3/ jaarlijks geïndexeerd
  4/ zonder enig fiscaal voordeel (geen hypotheek rente aftrek over dit bedrag)
  5/ en ze lopen ook nog het risico dat de BTW omhoog gaat en ze daardoor nog meer gaan betalen.

  Wat ze zich niet realiseren is dat de schade steeds verder oploopt. Als je woning momenteel 10 jaar geleden gebouwd is, dan heb je in feite al bijna 2000 euro teveel betaald (gerekend met diezelfde 5% rente). Dan heb je dus nog 20 jaar te gaan… Ik heb de indruk dat andere SV netten deze constructie niet toepassen en dat het daarom +/- 140 euro per jaar (zonder jaarlijke rente meegerekend) scheelt.

  Vastrecht warmte 2011 Per jaar Per dag excl. BTW
  Aandeel aansluittarief (exclusief vermeden aansluittarief gas) in vast bedrag € 120,80
  Correctie levensduurverschillen:
  Warm tapwaterapparaat is niet van Essent € 35,29
  Uitgespaard onderhoud:
  Warm tapwaterapparaat is niet van Essent € 58,00
  Vermeden vaste kosten Essent als gasleverancier € 25,08
  Vermeden vaste kosten Enexis voor een gasaansluiting € 125,58
  € 364,75 0,9993 excl. BTW
  € 434,05 1,1892 incl. BTW

  Die 120.80 is het resultaat =ROUND(-PMT(0.05,30,F11),2), waarbij in veldje F11 dus het bedrag 1857 staat –> http://bit.ly/wCJTK6 Bladzijde 7.

  Volgens het tariefadvies van 2012 gaan die kosten dus met 2.16% omhoog. http://bit.ly/FPtOHm bladzijde 7.

  > Vooral het feit dat ik geen CV-ketel issues meer heb vind ik een groot voordeel.

  Ik heb het afgelopen jaar een lekkage in mijn warmte-unit gehad. Totale schade: ruim 300 euro. Eerder was er ook al een klep defect geraakt, wederom 150 euro schade. Omdat dat deel van de installatie mijn eigendom is, mag ik voor de kosten opdraaien. Volgens het tariefadvies 2012 document mag onderhoud op dat deel, per jaar op 54 euro uitkomen.

  > Overigens ga ik binnenkort ervaren hoe klantvriendelijk de Nuon zal zijn…

  :-) Bij een van mijn buren was de warmtewisselaar defect. Eerst Essent laten komen, maar dat werd een moeilijk en duur verhaal. De oude unit kon amper uitgebouwd worden en een nieuwe unit paste niet in de meterkast. Uiteindelijk heeft een ander bedrijf een warmtewisselaar uit een geiser geplaatst. Stukken kleiner, veel eenvoudiger en dat voor 1/3e van de kosten.

  Ik ga me verder niet uitlaten over de klantvriendelijkheid van mijn SV leverancier. Het is alleen jammer dat er zo weinig marktwerking is, want dat zou de transparantie (en dus ook de klantvriendelijkheid) ten goede komen.

  @31 > zetten we de temperatuur in de woonkamer hoger dan 25 graden…

  25 graden!?! De thermostaat mag in het weekend s’avonds naar 20 graden. Door de week s’avonds naar 19. Alleen als mijn ouders op bezoek komen zetten we hem een graadje of 2 hoger. Verbruik in Februari 2012: 5.27GJ.

  Om af te sluiten nog een stelling: Ik ben van mening dat (de NMA?) alle kettingbedingen die mensen verplichten om aangesloten te blijven op stadsverwarming onwettig moeten verklaren. Het biedt namelijk (onnodige) bescherming aan de ondernemers. Als mensen de keuze hebben om zich af te sluiten, dan gaat er vanzelf marktwerking optreden. Een klant die zich af laat sluiten van stadsverwarming zal namelijk veel moeilijker terugkomen, waardoor de investeringen van het SV net moeilijker zijn terug te verdienen. Dan gaan de prijzen automatisch omlaag, zodat het niet meer interessant is voor mensen om weg te gaan.

 34. E. Versteegt Says:

  @33: LOL, ik weet niet aan wat voor spul ik heb gezeten toen ik nr. 31 schreef…. natuurlijk zetten we de temperatuur niet hoger dan 25 graden :D. Ik bedoelde dat hij naar 20,5 graden moest om het een beetje behaaglijk te krijgen ;). We denken wel dat dit in het huis wat binnenkort hopelijk van ons wordt, wat minder zal kunnen. Dat huis heeft vloerverwarming (als hoofdverwarming).

  Maar in dit ‘waaihuis’ is het ‘s middags bij thuiskomst 19,5 graden, met de mogelijkheid dit ‘s avonds naar 20 op te hogen (en in een uiterst geval dus naar 20,5). Verbruik in Februari: 5,7 Gj. Valt op zich dus nog mee gezien onze ‘stookgewoonten’….

  Ik snap trouwens geen k*nt van je cijfers…. wat inderdaad wel illustreert hoe ondoorzichtig Essent blijkbaar rekent. Volgens mij is Nuon gelukkig niet zo ‘erg’. We weten alleen dat ze te veel per Gj berekenen.

  Wat betreft dat inductie koken van je buren, tsja…. Geen ervaring mee :). Wij hebben genoeg aan een 4-pittertje en komen weg met een normale 2x16A kookgroep. Wel weet ik dat een collega laatst z’n 1x 40A aansluiting heeft laten ‘upgraden’ naar 3×25 en volgens hem zou dat hem niets extra’s kosten, maar dus wel extra mogelijkheden met zich mee brengen….. Heb hem nog niet gevraagd naar z’n nieuwe maandbedrag :D.

 35. Arno Harting Says:

  Dag Stefan, ik vind wel dat je een beetje selectief bent in je financiële verdienmodel. Bij de gasketelvergelijking moet natuurlijk een aantal andere jaarlijkse kosten bijgeteld worden, zoals ketelafschrijving, ketelonderhoud, af te toe een reparatie. Reken op €240. Wellicht ook nog de stroom van de circulatiepomp, want de stadsverwarming pompt misschien rechtstreeks door de verwarming. Reken dan ook nog eens €50. Vastrecht heb je wel netjes genoemd. Maar met deze kosten komt de gasketel aardig richting stadsverwarmingprijs.

  En de warmtepomp. Ook die is niet onderhoudsvrij. Mijn ervaring, ik heb een maand geleden na 13 jaar een WP naar de schroothoop kunnen brengen. Niet meer te repareren, van een groot Duits merk. Nu weer een nieuwe, want ik blijf optimistisch over de techniek. Maar wil dat optimaal draaien, dan zal toch eens in de paar jaar de glycolvloeistof vervangen moeten worden, koelmiddel gecontroleerd worden, schoonmaken. Dat kost toch een paar stuivers. Weer diezelfde circulatiepomp van €50 verbruik. Samengevat, die €500 minder jaarlijkse kosten worden maar zo €200 lager. En ik vraag mij af of je met 2900kWh voor verwarming en warmtap het jaar doorkomt. De tijd zal het leren.
  leidingen door

 36. Maarten Kamp Says:

  @ Allen. In de meeste koopcontracten is een aansluitplicht opgelegd, maar dat is niet hetzelfde als een “verbruiksplicht” en als je na aansluiting weer afsluit doe je n.m.m. ook niets onrechtmatigs?!

 37. Stefan van der Eijk Says:

  @36: Het kettingbeding om aangesloten te blijven geeft de stadsverwarming leverancier het recht om het vastrecht (volgens de definitie zoals beschreven staat in het tariefadvies energiened) in rekening te brengen. Toen ik het artikel schreef bracht ELES € 434.06 per jaar in rekening voor “vastrecht”.

  Achteraf blijkt dat ze daar ook nog (onterecht?) een “aansluitbijdrage” in verwerkt hebben van +/- € 140 incl BTW.

  Dus… zo rond de € 300 (tot € 434.06) vastrecht per jaar, wat je dan weggooit. Niet onrechtmatig, maar ook niet goed voor je bankrekening.

 38. ans Says:

  geachte mensen ik heb stads verwarming maar er zijn momenteel probleem met eneco met mij eind nota en oude betalingen die iopen staan nog willen zij mij afsluiten van de kachel namelijk van de stadverwarming
  i ben wel op het moment bezig om dingen te gaan regelen dat eneco wel zijn centen gaan krijgen maar nu is de vraag aan u mag eneco mij van de stadsverwarming afsluiten kan u mij daar op een antwoord geven graag hartelijk dank alvast

 39. Peters Says:

  Toch vreemd dat veel zich laten bedotten door zo,n systeem.
  Zag het aankomen had optie op aansluiting biomassa nu gezien wat kosten daadwerkelijk zijn en nu nog steeds verkondigen dat het goedkoper is dan op gas ja,ja en in 2013 gaat de gasprijs ook nog een enorm omlaag.Ik blijf lekker zitten in mijn 600m3 gasverbruik woning :)

 40. Ron Houweling Says:

  Mooi stuk,
  Ik heb in 2010 een huis laten bouwen in Lelystad. Verplicht stadsverwarming dus €6500,- aansluitkosten!! en verplicht bij Essent. Ik ben zelden thuis dus een laag verbruik. Het viel mij op dat ik €370,- vast recht betaalde en maar €680,- had verstookt. Ik zat al te denken om een gevelkachel te nemen op LPG. Ik zou dan €500,- per jaar kwijt zijn. Alleen warm water wordt lastiger. Nog een aardig detail de wijk waar ik woon is door de crisis nog voor geen 30% bebouwd en de gemeente is een contract aangegaan met Essent waar ze van af willen. In andere wijken heeft de Nuon de monopolie en draait op een milieu vriendelijk biogas centrale. Essent draait op een 500 meter naastgelegen nood gascentrale. Te gek voor woorden dat dit kan. Nuon “duld” Essent niet op hun centrale, DE consument is de dupe,

 41. Th. Barenbrug Says:

  Het valt op dat de risico’s bij lekken van de inpandige installatie in officiele documenten niet worden genoemd. Toch is dat op Ypenburg al vaker voorgekomen, met duizenden tot meerdere tienduizenden euro’s schade.

  Recent is een woning zo ernstig beschadigd, dat deze volledig gestript en opnieuw casco opgeleverd moet worden. Alles wat niet van beton is moet worden vervangen… De inboedel is geheel verloren gegaan. Denk eens aan je (foto)boeken, administratie, al je data op harddisk, etc… Vergelijk dit met een lekkende HR-ketel waar 4 emmers heet water uit komen en klaar… Zie:

  http://www.ypenburg.nu/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=13&topic=7351.msg8339

  Hier komt bij dat de stadsverwarming op Ypenburg gewoon wordt gestookt met aardgas. Niks restwarmte. Ik heb sterk de indruk dat dit bij veel meer projecten het geval is. Wie kan daar meer over vertellen? Stadswarmte is vooral voor de energiebedrijven heel interessant: zij verstoken gas tegen grootgebruikers tarief en verkopen de warmte tegen particulier tarief (zeg maar “NMDA+”), terwijl de klanten niet weg kunnen lopen.

  Prima site, succes met blijven verstrekken van de correcte informatie.

  Met vriendelijke groet,
  Th. Barenbrug

 42. Stefan van der Eijk Says:

  @40:

  In 2010 was de aansluitbijdrage 1854 euro, exclusief de aansluitbijdrage voor aardgas en BTW.

  Het verschil zit waarschijnlijk in de rentabiliteitsbijdrage.

  Ik lees het volgende in het tariefadvies 2010:

  Indien niet alle aanvullende maatregelen in de warmtewoningen worden toegepast zal de hoogte van de aansluitbijdrage, het vastrecht en de warmteprijs afhankelijk zijn van de “achterwege gelaten maatregelen”. Dit houdt in dat om te blijven voldoen aan het nmda-beginsel er per project voor ieder tariefonderdeel afzonderlijk aparte tarieven moeten worden vastgesteld.

  Met andere woorden: wordt jij gecompenseerd voor die hoge aansluitkosten EN het feit dat je woning slechter geïsoleerd is dan een vergelijkbare met een gas CV verwarmde woning?

  MVG, Stefan

 43. Stefan van der Eijk Says:

  @41:

  In Meerhoven hebben we ook zo’n geval gehad. Bewoners waren niet thuis en de kruipruimte stond vol moet heet water.

  Zal ik voor je navragen hoe dat precies is afgelopen –> welke verzekering de kosten heeft vergoed?

  De tekst staat in de algemene leveringsvoorwaarden warmte van Essent, punt 21.4:

  Indien en voor zover het Bedrijf tegen de Aanvrager en de Verbruiker
  in het kader van de Leveringsvoorwaarden tot schadevergoeding
  verplicht is, komt schade aan personen en/of zaken slechts voor
  vergoeding in aanmerking tot een bedrag van ten hoogste
  € 910.000,- per gebeurtenis voor alle Aanvragers en Verbruikers
  tezamen, met dien verstande dat de vergoeding van schade aan
  zaken, ongeacht de omvang van het totaal der schade, is beperkt
  tot ten hoogste € 1.400,- per Aanvrager en/of Verbruiker. Indien
  het totaal der schaden aan personen en/of zaken meer bedraagt dan
  € 910.000,-, is het Bedrijf niet gehouden meer schadevergoeding te
  betalen dan dit bedrag, waarbij met inachtneming van het eerder in
  dit lid genoemde maximum voor schade aan zaken van € 1.400,- de
  aanspraken van de Aanvragers en de Verbruikers naar evenredigheid
  zullen worden voldaan.

  Dus, maximaal 1400 per klant?

  MVG, Stefan

 44. Th. Barenbrug Says:

  Beste Stefan,

  Tot nu toe is de schade meen ik door de verzekeraars vergoed. Maar daar gaat het me in eerste instantie niet om. Het gaat me om het feit dat in dit systeem bij een losspringende of brekende slang enorm grote hoeveelheden heet water eruit kunenn spuiten wat levensgevaarlijk is (denk aan brandwonden die wellicht levenslange littekens achterlaten, als je niet invalide wordt). Daarnaast denk ik aan alle zaken die je niet met geld kunt vergoeden, die ook verloren kunnen gaan (fotoboeken, data op harddisks, administratie, bijzondere boeken, alles op papier, bijzondere aandenkens, en vul zelf maar aan. Dat noem ik ook een regelrechte ramp. Dit is in principe ook ingesloten in het NMDA (niet meer schade dan anders) principe, wat zou betekenen dat men de stadsverwarming meer zou moeten beveiligen dan nu het geval is, maar daar hoor ik niemand over.

  Met vriendelijke groet,
  Th. Barenbrug

 45. Peter Witjes Says:

  Beste Stefan, jouw verhaal intrigeert me, ook omdat ik er achter ben gekomen dat ik al bijna 10 jaar veel te veel betaal aan onze vrienden van de NUON. Ik ben ook “gezegend” met stadwarmte van NUON, hier in de groen / kindvriendelijke wijk Kernhem in Ede. De stadwarmte zou afkomstig zijn als restwarmte van de ENKA in Ede (Maand na Maand…), echter die verplaatsten hun productie naar een laag loon land elders en er was geen restwarmte meer. Niet getreurd, de Gemeente bedacht een ‘tijdelijke’ noodcentrale’, (zette die ook nog eens vlak naast een kleuterschool maar dat terzijde). Navraag bij een plaatselijke loodgoeter leert mij dat de NUON de warmte kwijt moet omdat anders de noodcentrale zou ontploffen. Ik zou het een hilarisch verhaal vinden en er heel hard om lachen als ik niet elke maand 200 euro te veel zou betalen. Mijn enige fout is geweest dat ik het niet eerder in de gaten had, ik dacht dat het normaal was maar ja dit is ook mijn eerste huis. Ik blijk dus per maand ca. 150 teveel te betalen als ik het vergelijk met andere huishoudens.

  Ook ik word gedwongen warmte af te nemen terwijl ik er niet om vraag.
  Nu op zoek naar alternatieven, zonneboiler, warmte pomp, wie heeft er tips of wie kent de wijk kernhem in Ede?

 46. Henk R Says:

  Gaat nu officieel de stekker er uit?

  http://www.tubantia.nl/regio/enschede/enschede%C3%ABr-als-eerste-vrij-van-verplichte-stadsverwarming-1.3912087

 47. Jeroen van Vlierden Says:

  Stefan, we zijn in de Reeshof ook volop bezig met een actie tegen de stadsverwarming van Essent en komen uiteraard ook tot dezelfde conclusies en min of meer vergelijkbare berekeningen. Ik heb nog wel een aantal vragen aan je, maar die stel ik liever per mail. Ik ben bezig met het samenstellen van een verzameldocument met daarin alle aspecten van de vergelijking tussen stadsverwarming en een CV installatie zoals in de warmtewet staat. Volgens mij is het door de ACM bepaalde GJ tarief voor 2014 nog steeds veel te hoog. Kun je mij mailen zodat ik daar op kan reageren richting jou?

 48. Sam Says:

  Hebben jullie de tarieven 2014 al gezien? Bij NUON doen ze het (bij mij) als volgt:
  - Vast tarief 39,99 per maand
  Als je daarvan het vastrecht en de meetkosten afhaalt (254+25,54 per jaar), hou je op jaarbasis 201,35 over. Dit kan dan alleen de huur van de warmtewisselaar zijn. Als je echter kijkt wat de wisselaar in 2013 heeft gekost (102 euro), zie je dat ze die kosten even verdubbelen om zo onder de maximale vastrecht prijs uit te komen. Ik heb er al een klacht over gestuurd, maar ik verwacht hier wel wat smoesjes uit komen. Bij anderen soortegelijke acties gezien?

 49. Stephan (Reeshofwarmte) Says:

  De stichting Reeshofwarmte heeft de discussie maar weer eens aangewakkerd.

  Zie voor onderbouwing en realistische cijfers http://www.reeshofwarmte.nl/bewoners/rekenkamer

 50. Fred Says:

  Stephan, je schreef “Na ruim een jaar doorvragen heb ik samen met Essent voor de Geschillen Commissie Energie & Water uiteindelijk te horen gekregen dat het mogelijk is om van de stadsverwarming afgesloten te worden. Als je geen gebruik meer maakt van de dienst stadsverwarming betaal je dus ook niet meer voor het verbruik, vastrecht of andere kosten (meterhuur, etc). De aansluiting zelf mag wel in stand gehouden worden, voor het geval een volgende bewoner gebruik wil maken van de stadsverwarming.”
  Heb je de uitspraak van de Geschillencommissie? Wij zijn nu bezig met eenzelfde discussie, waarbij Eneco zegt dat we vastrecht moeten blijven betalen ook al nemen wij niets meer af. De enige manier hier vanaf te komen zou zijn het laten verwijderen van de aansluiting, voor heel veel geld.

 51. Stefan van der Eijk Says:

  Hoi Fred,

  Ik weet niet hoe de SGC mijn zaak uiteindelijk in de boeken heeft gezet. Als een uitspraak of als een zaak die bij de SGC tot een schikking heeft geleidt.

  In Meerhoven hebben we wel een aparte situatie, aangezien er geen kettingbeding in onze akte van levering staat. Maar ook al zou er een kettingbeding in de akte van levering staan: dat is een afspraak tussen de gemeente en de bewoner. De energieleverancier is geen partij. Als ze de boete (als dat beschreven staat) op het kettingbeding willen innen, dan zal dat via de gemeente moeten lopen.

  Ik zou gewoon aan Eneco vragen naar de door jou ondertekende overeenkomst waarin staat dat je vastrecht moet blijven betalen als je geen gebruik maakt van de dienst. Wedden dat ze die niet kunnen overleggen? Of dat er onredelijk bezwarende en / of vage omschrijvingen in staan?

  Het verwijderen van de aansluiting is in principe niet nodig. Ik heb ook nog een kabel van UPC en wat koper van KPN in mijn meterkast zitten, terwijl ik geen diensten van die bedrijven afneem. Zij hebben ook niet besloten om die aansluitingen te verwijderen. Gas aansluitingen worden meestal WEL opgeruimd, vanwege de veiligheid. De kosten voor het verwijderen van de gas aansluiting zijn voor de leverancier (daar is een uitspraak van de SGC over). Vanuit het gelijkheidsbeginsel & NMDA zou het verwijderen van een warmte aansluiting dan ook kostenloos moeten gebeuren.

  Mijn inschatting: ze bluffen en hebben geen poot om op te staan. Ik hoop dat je rechtsbijstandsverzekering hebt en laat het maar voorkomen!

  Neem anders contact op met (de jurist van) Reeshof warmte op Facebook / Twitter.

 52. HenkR Says:

  In Enschede moeten we “verplicht” gebruik maken van de stadsverwarming, maar we hebben op zolder wel twee “originele” koppelingen op de verwarmingsbuizen t.b.v. een CV-instalatie …
  Zou Essent decennia geleden al een plan B overwogen hebben?
  Mogelijk heeft dit juridische consequenties?

 53. Jan wijma Says:

  Ik heb op Facebook een pagina gemat met de titel “stadsverwarming”. Ik wil met deze pagina alle personen bereiken die het niet eens zijn met wat de bedrijven die stadsverwarming exploiteren ons aan doen. We betalen nog steeds te veel en met veel van die projecten gaat het helemaal fout. Ik zit zelf op het stadsverwarming net van Veenendaal oost aangesloten (DEVO) en het is een grote misere. Als u wilt weten wat er hier allemaal gebeurd wordt dan lid van de Facebook pagina “Onrecht in oost” Het is geen openbare pagina omdat er dan teveel personen zomaar gaan reageren met flauwe grappen. Het is wel zo dat iedereen die lid wil worden ook wordt toegelaten. Wordt lid van deze 2 Facebook pagina’s zodat we met zijn alle iets kunnen ondernemen tegen het onrecht wat ons wordt aangedaan.

 54. Jan Wijma Says:

  Ik ben deze site met toeval tegen gekomen en hoop dat dit de sleutel is om onze krachten te bundelen. Het spijt me voor de schrijf fout in de 1e regel van mijn voorgaande post. gemat moet natuurlijk gemaakt zijn.
  Ik wil graag met personen in contact komen die zich ook willen inzetten voor deze zaak. Als u dat ook wilt wordt dan lid van onze Facebook pagina “Onrecht in Oost. We hebben al 130 leden en er zijn een paar zeer actieve leden die zich graag blijven inzetten.

  Graag tot ziens

  Jan Wijma

 55. Bart Says:

  Beste Stefan,

  Dank voor je uitgebreide verhaal, zeer verhelderend.

  @Fred (en wellicht nog meer anderen), we zitten in hetzelfde bootje. Ook ik ben opzoek naar ‘munitie’ om mijn huidige leverancier (Eneco) van de juiste argumenten te voorzien, waarom ze niet meer dan EUR 3500,- hoeven te rekenen voor de opzegging van mijn stadsverwarming. Zij stellen voor de aansluiting compleet te verwijderen, wat inderdaad voor mij niet nodig is, maar bieden het alternatief niet van niet meer gebruiken maar de aansluiting in stand houden (zonder vastrecht) niet. Ik ben benieuwd naar jou vorderingen op dit onderwerp, wellicht weet je al meer, anders kunnen we wellicht samen verder optrekken. Je, of eenieder die interesse heeft in dezelfde/vergelijkbare casus, kunt me mailen op: 030bart (apenstaartje) gmail . com.

  Tot horens,
  Bart.

 56. Stefan van der Eijk Says:

  @55: Gewoon de dienstverlening opzeggen en verwijzen naar naar art. 7:408 BW en art. 7:413 BW. Daarmee zou de kous af moeten zijn. Als Eneco daar niet mee akkoord gaat, dan je rechtsbijstand inschakelen.

  Zie ook: http://www.trash.net/~ck/sv/

 57. Bart Says:

  Beste Stefan,

  Dank voor je bericht, de informatie en de verwijzing. Ik ga aan de slag en zal mijn resultaten hier weer publiceren.

  Groeten,
  Bart.

 58. Bart Says:

  @Stefan,

  Eneco geeft zich niet meteen gewonnen maar haalt m.i. niet relevante andere uitspraken van de Geschillencommissie aan uit een verder verleden (2006). Ik ga mijn Rechtsbijstandsverzekering maar eens opschakelen, hieronder het antwoord van Eneco:


  Uitspraak Geschillencommissie inzake Ennatuurlijk
  De definitie van een overeenkomst van opdracht in artikel 7:400 e.v. in het BW is als volgt:
  ‘De overeenkomst van opdracht is de overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst werkzaamheden te verrichten die in iets anders bestaan dan het tot stand brengen van een werk van stoffelijke aard, het bewaren van zaken, het uitgeven van werken of het vervoeren of doen vervoeren van personen of zaken.’

  Aangezien een warmteleveringsovereenkomst voor wat betreft de aansluiting betrekking heeft op een werk van stoffelijke aard om daarin warm water te vervoeren is deze kwalificatie niet toe te passen op deze overeenkomst. Mocht u gronden vinden om de warmteleveringsovereenkomst wel als overeenkomst van opdracht te kwalificeren, dan is het in elk geval onterecht om reële afsluitkosten in dat licht als schadevergoeding te kwalificeren. Het betreft immers noodzakelijke technische maatregelen, geen omzetderving of andere schadeloosstelling. In annotaties bij artikel 7:408 lid 3 door mr. J.M.H.P. van Neer-van den Broek (Groene Serie Privaatrecht: bijzondere overeenkomsten) geeft deze aan dat de opdrachtgever bij opzegging de gemaakte onkosten moet vergoeden.

  Bovendien haalt deze S.C.J.J. Kortmann aan, die beredeneert dat in een dergelijke opzeggingssituatie door een particuliere opdrachtgever geen wanprestatie kan optreden, omdat deze volgens de regeling rechtmatig is, waardoor een schadevergoedingsverplichting niet aan de orde kán komen. Nu een schadevergoedingsverplichting niet kan ontstaan, kan aan vernietiging van de betreffende opzegbepalingen op grond van 3:40 BW eveneens niet worden toegekomen.

  Aldus zijn de kwalificaties als ‘opdracht’ en ‘schadevergoeding’ en de redenering die daaruit volgt in de betreffende uitspraak niet op deze situatie van toepassing.

  Levering is verbonden met het ter beschikking hebben van een aansluiting
  In de algemene voorwaarden warmte is aangegeven dat de contractant of verbruiker ook degene omvat die de beschikking over een aansluiting heeft, niet alleen de beleverde. Tevens is in artikel 3 lid 11 (versie 2011) respectievelijk artikel 6 lid 1 juncto lid 7 (versie 2014) opgenomen dat de contractant of verbruiker gebonden blijft ‘aan hetgeen in of krachtens de overeenkomst en deze algemene voorwaarden is bepaald, totdat hij aan al zijn daaruit voortvloeiende bepalingen heeft voldaan.’

  Op basis van artikel 5 lid 2 respectievelijk 3 lid 2 van de algemene voorwaarden is het wegnemen van de aansluiting voor rekening van de contractant of verbruiker, indien het op diens verzoek geschiedt, dan wel het gevolg van diens handelen is.

  Mocht het opzeggen van de levering onder vermelding van overgang op een andere warmtebron door u niet als een dergelijk verzoek te duiden zijn, dan is het in elk geval het gevolg van uw handelen, dat genoemde technische maatregelen dienen te worden genomen.

  Vergoeding voor kosten afsluiting gerechtvaardigd
  Op grond van het bovenstaande zijn de kosten die Eneco in rekening brengt, terecht op de verwijderingsofferte vermeld. Er is geen sprake van een kortstondige beëindiging van de levering, zoals bijvoorbeeld bij verhuizing, maar van een definitieve buitengebruikstelling van de aansluiting op het warmtenet. Er dienen dientengevolge technische voorzorgsmaatregelen te worden genomen tegen lekkage van de aansluitleiding, omdat deze niet langer gebruikt wordt. Daarmee zijn kosten gemoeid. Het betreft de kosten, zoals die moeten worden gemaakt om de aansluiting technisch goed af te sluiten. Deze kosten bestaan uit de kosten die zij in rekening gebracht krijgt door de aannemer die in haar opdracht dit werk uitvoert, de kosten van eventuele vergunningen, netonderbrekingskosten en dergelijke. Wij brengen niet meer in rekening dan kosten die een directe relatie hebben met genoemde technische maatregelen. Aldus is het niet meer dan redelijk dat u deze voldoet, nu u ervoor kiest de warmtelevering op te zeggen.
  —–

 59. Stefan van der Eijk Says:

  @58, Bart,

  Welke woorden heb je gebruikt? Heb je gevraagd om de levering van warmte te beëindigen? Of heb je gevraagd de warmte aansluiting te verwijderen?

  MVG,

  Stefan

 60. Bart Says:

  @59, Stefan,

  Heb inderdaad over de dienst/levering van warmte gesproken. Eneco maakt echter in haar algemene voorwaarden ook de ‘beleverde’ verantwoordelijk voor de kosten van de aansluiting (zowel aan- als afsluiting). Eveneens betwisten ze de Overeenkomst van Opdracht. Als het geen overeenkomst van opdracht is, is het BW 7:400/408/413 niet op de overeenkomst van toepassing. Wel raar dat dermate hoge afsluitkosten van consumenten verlangd mogen worden… misschien een financiële bijsluiter voor warmtenetten introduceren? Kosten staan niet in verhouding tot maandelijkse vaste lasten en/of originele aansluitkosten….

  Discussie met warmteleverancier is to be continued… Goede tips blijven welkom.

 61. Jeroen van Agt Says:

  @Bart,

  In de NL wet staat dat een provider geen kosten mag rekenen aan een consument indien deze besluit om geen gebruik te maken van zijn diensten. Deze wet overruled de overeenkomst van Eneco. Immers zakelijke overeenkomsten moeten binnen de NL wet vallen. De geschillen commissie heeft hierover ook een uitspraak gedaan

 62. Bart Says:

  @Jeroen van Agt,
  @61,

  Dank voor de verwijzing naar deze uitspraak. Het sterkt wederom ‘mijn case’. Heb mijn jurist hier op geattendeerd. Wacht nu op een (laatste) reaktie van Eneco, anders wordt het er ééntje voor de Geschillencommissie…

 63. Stefan van der Eijk Says:

  @Bart,

  Je kan overwegen om naar de geschillencommissie te gaan. We zien dat veel uitspraken van de geschillencommissie rammelen. Als je een rare uitspraak krijgt, dan zal je alsnog naar de rechter moeten.

  Over het opzeggen van de dienstverlening stadsverwarming ligt ook al een uitspraak bij de geschillencommissie, zie: http://www.trash.net/~ck/sv/opzeggen_stadsverwarming.html

  Het zou dus niet nodig moeten zijn om (nogmaals) naar de geschillencommissie / rechter te gaan.

 64. Richard Says:

  stads verwarming zie ik ook niet als oplossing.
  Heb zelf c.v. wel maar een wp op de afzuiging en 21 panelen.
  En wil compleet van het gas af.
  Afgelopen jaar 200m3 gebruikt inc. koken op gas.
  En een gebruik van electra van 1900kw
  Maar lever een 4000kw terug dus heb eigenlijk teveel panelen ook.
  vandaar de 2000 kw over capaciteit gebruiken om het gas de deur te wijzen.

  Wat ik minder vind dat mensen zomaar een openhaard kiezen als oplossing.
  Als iets vervuilend is zijn het wel die dingen.
  Vooral mensen die met een gesmoord vuurtje (omdat het hout per m3 duur is) de pijp laten walmen en als je dan in je tuin bent zo een stinkende geur hebt om maar nog niet te spreken van het roet wat overal ligt.
  Neem dan een pellet kachel dat rendement ligt een stuk hoger en minder roet e.d.

 65. Johan Says:

  Ik heb nu 2017 SV sinds 1999 in mijn”toen”nieuwbouwwoning.Hoewel ik blij ben met de schone(re)lucht in huis vergeleken met mijn vorige woning,met CV ketel,vind ik de ondoorzichtigheid en de vreemde gebruiksfluctatie’s zeer hinderlijk.De eerste 12 jaar gaven verbruikscijfers aan die niet te verklaren waren door gebruik-kou-(niet)thuis zijn en graaddagen, weergegeven door een meetstation. De top was 62 Gj in 2005 en de laagste 37,5 in 2015.
  In 2010,2011+2012 het verbruik zelfs 3 jaar hetzelfde,51,5 Gj.
  Allen op dezelfde datum opgenomen met een “koude”en “warme”winter erin.
  Iets wat zelfs de leverancier onmogelijk noemde.Toen door werk/school veel weg, nu géén werk en veel thuis,kind het huis uit, verbruik veel lager.In mijn 28 jaar CVketel woning dergelijke verschillen nooit meegemaakt.
  Ra,ra hoe kan dit??

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in