OliNo

Duurzame Energie

Broodnodig!

Geplaatst door Ray Meur in Biologisch
Tags: ,
Geef een reactie

Een deja-vu! De eerste keer dat ik dat meemaakte kon ik mijn ogen niet geloven! Er voltrok zich iets voor mijn ogen dat ik al kende! Ik kon het alleen nét niet voorspellen. Nu gebeurt het weer. Demonstraties en opstanden in een groot aantal landen. Voornaamste reden: het stijgen van de voedsel-prijzen. Hadden we dit in 2008 ook niet aan het handje?

Wat is er dan allemaal aan de hand met dat voedsel? Paul Pollman (Big Cahuna bij Unilever met hier en daar wat boter op z’n hoofd) zag dit zo rond 15 januari al aankomen en legt de schuld bij subsidies en de speculanten. Zij op hun beurt beweren dat ze alleen maar reageren op de markt en weer andere verwijten de slechte oogsten van afgelopen jaar door ‘extreem-weer’ (het was in Rusland afgelopen zomer 5000 graden of zo…). Hoewel ‘extreem-weer’ steeds meer ‘gewoon-weer’ wordt, maar dat is weer een hele andere discussie… Hoe dan ook; de vraag overtreft het aanbod. Het begin van de schaarste?

In Breda (maar eigenlijk overal) hebben we daar een oplossing voor. Verbouw je eigen voer! Op de vensterbank, in je achtertuin en hup, ook in de voortuin of huur een tuin! Mijn moestuin-complex heeft nog tuinen te huur. Ook wij zijn sinds een jaar trotse eigenaar van een perceeltje en de lol is ongekend. Zo ook op dit moment. Het kriebelt weer… Teelplannen liggen voor een groot deel klaar en dit jaar gaan we de wereld van ‘No-Till-Garden’ verkennen (zie video). Wat zoveel betekent als ‘Niet Spitten’. Ofwel; we laten de grond met rust (en dus de beestjes en bacteriën) en voegen voedingsstoffen van bovenaf toe. Want al het goede komt van…? Juist!

Ik merk in mijn omgeving dat steeds meer mensen deze wereld van ‘zelf-telen’ aan het ontdekken zijn. Ik vind het geweldig! Ook ik ben destijds begonnen met een tomatenplantje, wat bieslook en peterselie. Maar afgelopen jaar ondervonden we echt wat het is om zelf geteelde groente en fruit te eten. Natuurlijk vrij van kunstmest en pesticiden, maar dat lijkt mij (bio)logisch… Nu ga ik hier geen betoog houden over betere smaak en/of gezonder. Nee, wat mij het meest is bijgebleven is TROTS! Een ouderwetsch Oenga-Boenga gevoel! Me Trazan, You Boerenkool, zeg maar. Onafhankelijkheid! Zelfredzaamheid! Ik heb er een overlevings-skill bij. Tenminste… voor een klein deel.

Maar volgens mij is er meer aan de hand. Groot is uit! Grote systemen zijn erg afhankelijk van elkaar. Gaat het bij de een mis, dan is iedereen het haasje. Groot is ook erg log en onpersoonlijk. Youp van ‘t Hek stelde het een en ander al aan de kaak en ik hoor het in mijn omgeving steeds meer. Banken, telecom bedrijven en andere monster-organisaties; we willen geen keuze menu meer. We willen niet meer machteloos zijn. We zijn het overzicht helemaal kwijt, we zijn het beu en willen de baas spreken en wel NU! Nee? Dan verzoeken wij hem dit land (het liefst op een vrijdag…) te verlaten en nemen hierbij het recht weer in eigen hand. Zelfredzaamheid is een groot goed en terug van weggeweest. Het sterkt je. Het geeft je kracht. Power To The People!

Korte lijnen hebben een aantal voordelen. Voor een moestuin geldt; je weet weer wat je eet. En aangezien je bent wat je eet, weet je weer wat je bent. (…) Daarnaast neemt je bewustzijn en de waardering over alles dat groeit en bloeit enorm toe. Klein (of decentraal) is overzichtelijker en minder gevoelig voor schokken van buitenaf. Let wel; ik heb het hier niet over een vorm van protectionisme, maar over een verminderende afhankelijkheid. Down-scalen lijkt mij het toverwoord en samen-werken de oplossing. Want met bijna 7 miljard mensen op Moeder Aarde en steeds meer van die ‘extreem-weer’ gevalletjes, lijkt mij dat broodnodig. Act Local, Think Global. De boeren weer een echte prijs voor hun voedsel, de tussenhandel ertussen uit en de mensen weer waar voor hun geld!

Maar met een decentraal systeem komt ook een sloot verantwoordelijkheid om de hoek kijken. Afgeven op de ander is er niet meer bij. Eigen schuld, dikke bult, als het ergens spaak loopt. Durven we dit op ons te nemen en kan het nog? Of zal het eerder een kwestie worden van moeten? Da’s de pest met die deja-vu’s; je loopt net een fractie achter de feiten aan. Hoe dan ook; het versterken van je contacten met lokale boeren zou nog wel eens heel goed kunnen uitpakken. Onze beschaving kan maar 1 dag zonder voedsel…

Boer zoekt vrouw? In de toekomst zou de boer er wel eens 10 aan elke vinger kunnen hebben! Yvonne gaat het nog druk krijgen…


Ray Meur, De Milieuridder

Gerelateerde artikelen

7 Reacties to “Broodnodig!”

  1. MarijnvZ Says:

    Toppie! Helemaal eens, sinds afgelopen week verrijst er in mijn eigen tuin een kas van 24m² en de grond er omheen wordt gecultiveerd voor een moestuin. Alles bij elkaar ongeveer 150m² wat ik niet als tuin heb ingericht en wat nu nog een puinhoop is…
    Het is niet alleen leuk om te doen, met wat TLC heb je zo 50% van je voedsel in je tuin staan. Het overschot deel ik in de buurt uit, of ruil ik tegen eieren. Tenzij die kippen er dit jaar toch nog komen. 🙂

  2. Niels Thijssen Says:

    Uiteraard is het verstandig om je eigen moestuin ook te voorzien van nuttig groen zodat de bijenpopulatie veel en divers nectar heeft, en veel kan bestuiven. Deze diertjes hebben alle hulp hard nodig, gezien de enorme bijensterfte die momenteel gaande is. Vara’s Nova heeft er zelfs een alarmerende uitzending over gemaakt.

    Vandaag zelf alvast een kweekkastje gevuld met aardbei, radijs en tomaat. Je moet toch iets om te leren tuinieren, nietwaar?

    en straks gaat mijn moderne tuin (grind + worteldoek) alsnog omgetoverd worden in een meer natuurlijke tuin voor groente, fruit en de beestjes 🙂

  3. Ray Meur Says:

    @Niels. Yep, bloemetjes horen er, mijns inziens, ook bij. Zie het filmpje van onze eerstejaars moestuin: http://www.youtube.com/watch?v=XutlTXj1iVk. Inclusief Meadow!! 😉

    Mocht je nou geen moestuin (in de buurt) hebben, dan kun je altijd nog een Square Foot (1,20m x 1,20m) Garden aanleggen. Ik deed dat het zo: http://tinyurl.com/376t5r5

  4. Rick Bosman Says:

    Helemaal eens met je ‘small is beautiful’-opvatting. Terug naar een lokale economie betekent ook dat je de directe impact van je bedrijfsvoering ziet. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een bedrijf dat afhankelijk is van lokale afzet, diezelfde omgeving vervuilt met bedrijfsafval, of slecht met zijn werknemers omgaat, want het kan je buurman zijn. Ook in de energievoorziening is deze hoopgevende trend waar te nemen. Met een kernramp en onrust in olie-producerende landen, wordt je eigen energie opwekken wel erg aantrekkelijk, zie ook http://entran.org/?p=208

  5. Catharina de Bruin Says:

    Ha Ray,
    Ik voel ook de lente kriebelen. Helemaal na de Landelijke Genoegdag met jouw leuke presentatie. Ging ik naar huis met een aantal #aardperen. Die ben ik al kwijt aan verschillende buurtgenoten die hun eigen voedsel verbouwen. Met de #aardperen, las ik op internet, die lekker woekeren door je groentetuin hebben je kleinkinderen straks ook nog genoeg te eten. Lijkt me hardstikke leuk als #aardperen aan het eind van het tuinseizoen een razend populaire twitterterm blijkt te zijn. Ik heb ook al ideeen om een #aardperen kunstwerk te maken, natuurlijk met #aardperen tegen een rek in de vorm van #. Groeten, Catharina

  6. Koen Says:

    ‘En langs het tuinpad van mijn vader …’. Alle eigen geteelde groenten en fruit hoeven niet meer gekoeld of getransporteerd te worden van producent naar consument, dat scheelt veel energie. Met kippen heb je de eiwitten er ook al bij. Brood blijft lastig, zo ook allerlei dierlijke producten zoals melk en boter.

    Gelukkig zijn er nog behoorlijke voorraden olie/steenkool, maar uiteindelijk wordt energie (en alles wat ermee samenhangt) nijpend. In de VS gaan ze dat al de komende jaren flink voelen, want benzine kostte daar niets, en als de dollar als wereldmunt valt, dan wordt benzine daar net zo duur als elders. Dan gaat pas goed blijken hoe inefficient de grootschaligheid in de VS is, ja “lang leve de globalisering en de schaalvergroting”. Iedereen weer terug naar het kleinschalige gemengde boerenbedrijf?

  7. Andre Says:

    @MarijnvZ

    Wat betekend TLC?

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in