OliNo

Duurzame Energie

Een Hobby Erbij

Geplaatst door Oene in Zonne-energie Geef een reactie

afb206-1Recent is een wens uitgekomen. Ik heb altijd al zonnepanelen willen hebben en dat is nu werkelijkheid geworden. Het mooie is dat ik 4 panelen kreeg toen ik iemand anders geholpen heb 16 panelen te plaatsen. Zo is het dubbel genieten en zowel het milieu, mijn buren, als mijn vrouw en ik profiteren hiervan. In dit artikel vertel hoe ik ze gemonteerd heb en wat mijn eigen ervaringen zijn.

Als tegenprestatie voor een klus waarbij ik 16 zonnepanelen had gemonteerd, kreeg ik er zelf 4 inclusief een inverter. Deze ISOFOTON I-110 panelen zijn zo’n tien jaar oud en waren voorzien van OK4E inverters, maar deze waren op enkele na niet meer OK. De panelen zijn volgens de specificatie zo’n 110 Watt per paneel, maar dit is echt op het maximum, wat uiteraard maar zelden in ons land voorkomt.

Aangezien mijn dakhelling op oost gericht is, was plaatsen hier geen optie. Gelukkig heb ik een zijgevel en deze is exact op het zuiden gericht, dus moest ik hier iets voor maken. In eerste instantie wilde ik een frame lassen waarop de panelen zouden worden gemonteerd, maar mijn buurman had nog het een en het ander aan hout over, wat ik mocht hebben en toen was de keuze voor een paar houten steunen uiteraard snel gemaakt.

Medio mei begonnen met deze steunen, die uiteraard goed in de grondverf werden gezet (van Action; superkwaliteit want komt gewoon van Akzo Nobel ☺ ). Aangezien ik ook mijn woning wilde schilderen dit jaar, was een steiger huren een logische optie en wat was dat een genot om te werken op een paar meter boven moeder aarde.

afb200-1
De eerste panelen gemonteerd

Ik heb gekozen voor een 2×2 configuratie omdat de Mastervolt Soladin 600 dan optimaal wordt benut. De twee bovenste panelen staan in serie met elkaar evenals de onderste en deze beide strings staan weer parallel aan elkaar geschakeld.

Ik had uitgezocht wat de maximale elevatie zou zijn die de zon bereikt op 21 juni, zodat ik de afstand kon berekenen hoe ver de panelen ‘onder elkaar’ dienden te worden geplaatst om geen last van schaduw te hebben op dit hoogste punt.

Ik heb me gehouden aan de hellingshoek zoals die voorgeschreven wordt, dus de panelen staan onder een hoek van 36 graden opgesteld. Dit betekend dat bij een zonne-elevatie van 54 graden de zon loodrecht op de panelen staat. Loodrecht gericht geeft de zon de grootste intensiteit per oppervlakte en dit vond ik een goed compromis omdat deze stand van 54 graden op een dag voor en na 21 juni wordt bereikt.

Achteraf had ik de twee bovenste panelen beter nog wat hoger kunnen plaatsen omdat bij lagere zonnestand de bovenste panelen toch enige schaduwwerking geven op de onderste.
De zon staat dan in de namiddag aan de zijkant van het panelen en de zijde van het bovenste paneel die aan de zonnekant staat, werpt dan schaduw op het onderste paneel wat aan de andere kant hangt.

afb206-1De klus is geklaard

Op 21 mei, de verjaardag van mijn vrouw, heb ik de Soladin aangesloten en was het gelukkig een zonnige dag. Helaas had ik nog geen PC-link, dus rende naar de meterkast om de meter te bekijken. Gelukkig heb ik nog een goedgekeurd type draaischijf, dus zag meteen dat de meter ‘de andere kant opdraaide’. Wat een prachtig gezicht en een volwassene is dan net een kind ☺

soladin-600-gemonteerd-1
de Soladin 600 in actie

Ik had ruim daarvoor al elke dag vlak voor het avondeten de meterstand opgenomen en we zaten op een verbruik van gemiddeld 6 kWh per dag. Echter de eerste week was een zonnige week en ik kon meteen ‘zien’ dat het dagelijks verbruik gedaald was. Dus een trots gevoel gaf dat. Mijn buurvrouw heeft zicht op deze panelen en zij was het ook die mij de opdracht gegeven had, dus ook zij was helemaal tevreden met het ‘fantastische uitzicht’ op de panelen.

Van haar kreeg ik ook de informatie dat de wet vergunningsvrij bouwen werd aangepast per 1 juli en waarin zonnepanelen aan de zijgevel per die datum weer vergunningplichtig zijn. Dus een geluk dat ik het voor die tijd gerealiseerd heb.

Nu werd het tijd om de Soladin te monitoren en ik had al een schemaatje opgeduikeld via internet wat ik wilde gaan solderen om mijn Soladin ‘uit te lezen’.

Via Marktplaats liep ik de advertentie van Marcel tegen het lijf en na Marcel te hebben benaderd werd ik verwezen naar zijn homepage. Het schema wat ik gevonden had op internet was voor een COM poort, maar zag dat Marcel een USB versie had, die middels software een COM emulatie geeft. Voor de drie tientjes hoefde ik het niet te laten, want Marcel leverde een prachtig klein kastje inclusief 10 meter kabel en ik had het zelf niet veel voordeliger kunnen maken.

usb-pc-link-van-solget-1

De software installeerde zonder problemen, alleen diende ik in de Mastervolt software in de SETUP zelf ‘COM1’ in te typen en de zaak liep vlekkeloos. Een aanrader voor degenen die een Soladin hebben en deze voordelig uit willen lezen.

soladin-programma-tijdstip-1300-1-augustus-2010
1 Aug 2010 13:00 mooi resultaat 302 W AC

zon-bij-lichte-bewolking-1-aug-2010-buitentemp-198-graden
De zon bij sluierbewolking op dat moment

Ik had vrij snel een record te pakken van 300 Watt AC en dit bleef lange tijd zo. De 16 panelen die ik voor mijn buren had gemonteerd en op een Ako Diehl 2100S had aangesloten leverden op die dag 1283 Watt, dus dat zou 1283 :4 = 320,75 Watt voor mij betekenen. In eerste instantie dacht ik dus dat er misschien iets ‘los’zat in mijn aansluitdozen. Later zou ik weten waarom.

Tot de afgelopen weken, met zijn echte Hollandse luchten, toen ik op een gegeven moment 353 Watt op het scherm zag. Die dag was het niet echt warm en er stond een lekker briesje. Door de wolken was de totaal dagopbrengst helaas geen nieuw record. Ik kwam erachter dat de 16 panelen opgesteld staan in het vrije veld. Veel wind eromheen, dus goede afkoeling. Ook hebben die panelen veel langer direct zonlicht. Bij mij staan de panelen van 8 s’ochtends tot 18 s’avonds in direct licht en daar moeten ze het van hebben.

Mij record kwam echter van de week met 389 Watt AC wat even in de pieken gehaald werd. Op dat moment 65 Volt bij 6,5 Ampère DC dus de panelen leverden totaal dik 422 Watt.
Dat is toch 105,5 Watt per paneel en dus bijna aan zijn maximum kunnen. Toch niet slecht voor 2e hands panelen van plusminus 10 jaar oud ! De pieken vinden echt plaats zo rond het moment van hoogste zonnestand. Die staat om 13:40 op zijn hoogste punt en de tijd van max. rendement is zo tussen half 1 en half 3. Al met al een hele leuke manier om toch bij te dragen aan het milieu en zo ook de beurs wat te ontlasten. Mijn schatting is dat het 10 a 15 procent op jaarbasis zal opleveren.

En niets gemeld bij energiemaatschappij want ik saldeer doordat de meter terugloopt. Het is me wel duidelijk dat de overheid enerzijds groene stroom wil stimuleren, maar dat dit eigenlijk met tegenzin gaat, omdat men zich heeft te houden aan internationale afspraken en het de inkomsten qua energiebelasting en BTW misloopt.
Maar mooi dat ik het zo kon doen voor 1 juli en fijn om de meter af en toe te zien terugdraaien.

Ik kan deze fun aanbevelen en heb wel geleerd dat koeling van de panelen toch aanmerkelijk aan opbrengst scheelt. Op de wolkeloze dagen met hoge temperaturen was de opbrengst niet op zijn hoogste niveau. Juist op winderige dagen met normale temperaturen gaat het prima. Nu maar wachten op een zonnige wolkeloze dag met lekker briesje om een totaal dagopbrengst record te halen, want die ligt nu op 1,9 kWh.

Nu in de toekomst de wind nog benutten om nog meer te salderen 😉 Oh ja: antennemasten mag je vergunningsvrij tot 5 meter boven de nok laten uitkomen, dus onder het mom van een antennemast een molentje plaatsen is misschien een tip.

14 Reacties to “Een Hobby Erbij”

  1. Jeroen Haringman Says:

    Gefeliciteerd en welkom bij de club! Leuk om te zien dat iemand er genoegen in schept zijn meter te laten terugdraaien. Dat zouden meer mensen moeten doen maar zoals je terecht opmerkt gaat de stimulering met tegenzin. Daarom gewoon lekker de ingewikkelde subsidie laten zitten – en het is helemaal mooi als je ze kado krijgt!

    Hopelijk smaakt het naar meer (ik weet hoe het kan kriebelen, heb al vier keer uitgebreid) en kun je snel meer panel plaatsen, pal oost of west is helemaal niet slecht.

  2. Gember Says:

    Prachtig!
    Op tweakers.net [link]http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1373318[/link] loopt ook een prachtige thread over het installeren van zonnepanelen.

    Zonnepanelen en energie blijken een fascinerend onderwerp voor techies! Nu de massa nog 🙂

  3. Zwerius Kriegsman Says:

    Oene,

    Leuk en succes er mee.
    Maar ik kan toch niet nalaten een kleine kanttekening te maken.
    Ik zie net een stukje schaduw op je onderste paneel.
    Jammer, want juist wanneer de zon het hoogst staat zou je de meeste opbrengst kunnen verwachten. Nu wordt dat voor een deel beperkt door de schaduw van het bovenste paneel op het onderste…
    Jammer, want een gedeeltelijke beschaduwing kan de totale opbrengst meer dan evenredig onderuit halen.
    Was er misschien een speciale reden waarom de panelen niet iets verder uit elkaar konden?

  4. Jeroen Haringman Says:

    Over schaduw, das een aardige. Ik heb deze situatie even snel geschetst in Google Sketchup en je moet de panelen minimaal 2,42m uit elkaar zetten als je op 21 juni de hele dag schaduwvrij wilt zijn – gemeten van paneelbovenrand naar paneelbovenrand.

    Het lijkt er op dat de panelen dichter bij elkaar staan dan 2,42m, en dat betekent dat je in het zomerseizoen (mogelijk forse) verliezen door beschaduwing hebt. Ik ben wel benieuwd naar een daggrafiek van een heldere zomerdag, ze zou dan dips in het vermogen goed moeten kunnen zijn. Helemaal mooi zou dan elk uur of elk half uur een foto van de installatie zijn, zodat je de opbrengst kunt vergelijken met de beschaduwing.

    Het Google Sketchup bestandje kun je hier (http://bit.ly/9amKda) downloaden, Google Sketchup zelf hier (http://sketchup.google.com/intl/nl/) en op mijn eigen website heb ik micro-cursusje “Sketchup & zonnestroompanelen” staan: http://www.solarwebsite.nl/2010/07/google-sketchup-en-zonnestroompanelen/

    Hopelijk heb je er wat aan.

  5. Oene Says:

    Bedankt voor jullie leuke reakties en naast zonne-energie geeft dit ook nog leuke reakties 🙂
    Jeroen, ja dit smaakt zeker naar meer, maar ik wacht gewoon af wat er op mijn pad komt. Ik heb wel navraag gedaan of iemand nog 2 stuks isofoton i110 te koop had, maar daar worden nog fikse prijzen voor berekend.
    Zwerius, Ja achteraf had ik de onderste panelen iets lager kunnen plaatsen, maar heb de berekening gebasseerd op het hoogste punt en nooit gedacht aan de lagere zonnestand met schaduwwerking over het lange vlak van 2 panelen naast elkaar.
    Ik wilde de zaak niet hoger hebben hangen dan 5 meter omdat 5 meter een hoogte is die genoemd wordt in de wet vergunningsvrij bouwen en dat men ondanks de voorgenomen versoepelingen in deze wet, juist voor zonnepanelen een verscherping ziet ! De eigenlijke reden is dan ook dat men het liefste GEEN panelen ziet.
    Ik wil geen gedonder met de gemeente hebben over de panelen , want ga voor mijn antennemast ook al in beroep bij de rechtbank en weet onderhand hoe zaken in de wet verdraaid worden in hun voordeel. Bananen die krom zijn worden met gemak recht gepraat en wilde niet hierover ook nog eens gedoe omdat ik er gewoon wil van genieten 🙂
    Het scheelt idd iets, maar heb wel bij monitoring gezien dat de hoogste opbrengst rond het punt is van zon in het zuiden en heb dan gelukkig geen schaduw !

  6. Paul Says:

    Ik heb een dergelijke configuratie. En inderdaad, de opbrengst is op een mooie zonnige dag met een koel windje maximaal. Maar let maar eens op bij een zonnige vorst-dag in februari. Op zulke dagen hebben de panelen bij mij thuis top-opbrengst. Een week vorst met zon in februari levert bij mij dan meer op dan een week zon in juli.

  7. Simon le Bon Says:

    Misschien een beetje ‘achteraf kijk je een paard in zijn ….’, maar kon je de panelen niet gewoon naast elkaar plaatsen?

    Wat betreft de hellingshoek; zou een gemiddelde (van de stand op 21 december en 21 juni) niet beter zijn? Op die manier zou de offset over het hele jaar gezien wat kleiner zijn. Misschien wel met wat meer neiging naar de ‘zomerstand’ omdat polykristallijn toch ook met indirect licht opbrengst hebben.

    Vergeleken met 30 jaar geleden is het anti-antenne beleid behoorlijk verscherpt, 30 jaar geleden heb ik zonder problemen een 13 meter hoge mast+antenne geplaatst op de nok van een woning in een winkelstraat. Nu zou zoiets echt niet meer kunnen. 40 jaar geleden stonden de daken nog vol harkantennes, en werd er bijna nergens naar gekeken.

  8. Oene Says:

    Ben dan ook heel benieuwd naar de resultaten op zo’n winterdag met veel zon.
    De hellingshoek heb ik gekozen na raadplegen van ‘experts’ op dit gebied en kwam deze hoek uit de bus. Ik vond het ook wel logisch
    omdat het een hoek betekend die niet de maximum elevatiehoek op 21 juni is, maar iets lager, zoals je schrijft Simon, dus iets naar zomerstand neigend.
    Vwb dat naast elkaar plaatsen, dat had gekund, maar houd deze ruimte
    vrij omdat ik tzt daar een mast wil of moet plaatsen en dan moet dat geval kunnen kantelen, vandaar.
    Tis inderdaad triest om te zien hoe de welstandsaspecten steeds belangrijker wordt.
    Van buiten moet het er steeds strakker uitzien, maar al met al steeds armer van binnen.
    Het allermooiste zou zijn geweest om de 4 panelen op een mast te zetten en met volgmoter de zon te volgen; max. opbrengst en uit oogpunt van welstand geweldig natuurlijk 🙂

  9. johan laarberg Says:

    Ik heb een ver familie lit, die woont in belgie, daar zijn ze er veel verder mee dan hier, en daar is het veel en veel goedkoper, vaak meer dan de helft. moet je eens contakten Hij heet Joop 0032 478969382 woont iets over de grens bij Tilburg.

  10. Oene Says:

    Echte Hollanhdse luchten vandaag en zowaar 5 minuten geleden een hagelbuitje.
    Net als een jaar geleden weer een piekscore en wel 382 Watt, dus zeer goed voor deze toch al 10 jaar oude panelen.
    Op 21 mei dit jaar zaten de panelen 1 jaar aan de gevel en is mijn opbrengst 254 kWh gebleken.
    Ergens anders op internet kwam ik iemand tegen met eveneens 4 van deze panelen en een ‘Darth Vader’ en die scoorde 320 kWh.
    Nu hebben we afgelopen jaar een zeer slechte zomer gehad en ik wijt de lage opbrengst voor een deel daaraan.
    Uiteraard ook aan de niet ideale opstelling ivm de schaduwwerking over het lange vlak zoals in eerdere reacties reeds uitvoerig ter sprake is gekomen.
    Maar toch ben ik zeer content met dit resultaat ! Het blijkt zo’n 10 procent te zijn van ons jaarverbruik en dan doen we het goed.
    We hebben sowieso als gezin zijnde al iets minder verbruik dan het doorsnee gezin, dus 10% is een mooi resultaat vind ik zelf.

    Van de winter in februari zat er inderdaad ook een goede dag tussen.
    Maar de topscore van 2.2 kWh heb ik op een winderige dag in April dit jaar gescoord !

    Al met al een leuke hobby erbij en binnenkort maar eens nadenken over een windmolentje omdat ik na 1,5 jaar strijd, waaronder beroep aangespannen tegen B&W uiteindelijk een vergunning heb gekregen voor een antennemast.
    Kan daar mooi een windmolentje bij en wil binnenkort eens uitzoeken of een 230V elektromotor die ik heb gekregen dan ook als generator gebruikt kan worden, dus plannen genoeg !

  11. peter Says:

    ga ook zonnepanelen plaatsen 16 stuks ben benieuwd wat het ga opleveren

  12. john Says:

    hallo ik heb een soladin 600 maar hoe kom ik aan een goed schema voor de link te maken naar pc? de link op uw site werkt helaas niet meer kunt u mij verder helpen?

    gr John

  13. Joop Says:

    Hallo,
    Evenals john heb ook ik sinds kort een soladin 600 Mijn leverancier kan de de link kabel niet (meer)leveren maar hoe kom ik aan een goed schema voor de link te maken naar pc? de link op uw site werkt helaas niet meer kunt u mij verder helpen?
    Gr Joop

  14. Oene Says:

    Meer dan een decennium geleden, maar wilde toch nog even een update geven omdat de Soladin 600 nog steeds 2e hands op MP wordt aangeboden en iemand toch de behoefte heeft om de omvormer te monitoren.

    De link die naar Marcel zijn homepage verwijst werkt niet meer, omdat ik ontdekte dat hij een ‘andere’ website heeft.
    https://www.solget.nl/ is de site waar tegenwoordig Solget valt te downloaden.

    Mijn situatie is onderhand compleet veranderd en er is maximaal uitgebreid, waarbij de oude isofoton panelen, tegenwoordig geplaatst op het schuurtje, nu aangesloten zijn op de 2e string input van een Goodwe omvormer.

    Groeten Oene

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in