OliNo

Duurzame Energie

Kleine energiebesparingen

Geplaatst door Jerry Pieters in Energiebesparing
Tags:
Geef een reactie

plaatje-gordijnen2Dit artikel gaat over kleine dingen die een verdere energie besparing mogelijk maken. Diverse voorbeelden zijn al op veel plaatsen op het internet te vinden maar nooit bij elkaar. De meeste sites komen ook niet veel verder dan zaken als de thermostaat een graad lager zetten, een waterbesparende douchekop en spaarlampen. Ook zijn de meeste maatregelen al bekend maar of we het ook doen?

In dit artikel ga ik niet in op zaken die veel geld of een flinke verbouwing kosten zoals een warmtepomp, balansventilatie, zonneboiler of PV panelen. Per maatregel heb ik de kosten aangegeven die ik in maart 2010 op internet en in normale winkels heb gevonden. Ook zijn er naast de maatregelen die om een investering vragen ook de nodige maatregelen te bedenken die niets kosten maar wel een aardige besparing opleveren.

Maatregelen met een beperkte investering

Standby killer of stekkerdoos met schakelaar

Sluimerverbruik kan oplopen van 10 tot 235 kWh per jaar per toestel.

Stand-by kosten :

  • Desktop : 3 à 18 euro per jaar.
  • printer : 1 tot 15 euro per jaar.
  • DVD-recorder : 2 tot 18 euro per jaar.
  • laptop/beeldscherm : 1 à 2 euro per jaar.
  • LCD-tv : 1 à 5 euro per jaar.
  • Digitale TV ontvanger : 20 tot 48 euro per jaar

Een stekker doos met schakelaar maakt het mogelijk b.v een PC met printer, scanner, luidsprekers en monitor in een keer uit te schakelen. Zie ook het artikel Energie besparen met een standby-killer

CV leidingen isoleren

Warmtewaterleidingen die zich in niet-verwarmde ruimten bevinden en die niet zijn geïsoleerd verliezen een deel van hun warmte onderweg, zodat de eindtemperatuur van het warm water lager ligt.

Oplossing

Leidingen die zich in onverwarmde ruimten zoals kruipruimten en vlieringen bevinden isoleren.

Isolatie aanbrengen van minstens 2cm dikte en bij voorkeur het dubbele van de leidingdiameter.

2 à 3 euro per jaar per meter isolatie.

leidingisolatie
Leidingisolatie

Waterbesparende douchekop

Onder de douche valt bij een normale douchekop tot 12 liter water per minuut in de afvoer. Het opwarmen van dit water kost veel energie.

Oplossing

Vervang de aanwezige douchekop door een waterbesparend model en je gebruikt 5 liter water per minuut minder zonder dat dit opvalt.  Deze douchekoppen mengen namelijk het water met lucht zodat de druppels even groot blijven.

Tijdschakelklok gebruiken

Sluipverbruik kan oplopen van 10 tot 235 kWh per jaar per apparaat

Oplossing

Een timer schakelt bepaalde apparaten automatisch in op ingestelde tijdstippen, op die manier wordt het sluipgebruik (bij stand-by functies) of het onnodig gebruik van elektriciteit (b.v. bij computers, tijdens de nacht) beperkt.

Een timer op een warmwaterboiler kan het elektriciteitsverbruik van de boiler met 25% verminderen.

Verlichting

Op Olino.org zijn talloze artikelen met objectieve testen van lampen geplaatst.  Spaar en led lampen zijn er in alle soorten, maten modellen en kleuren. Ook de speciale modellen zijn volop te krijgen zoals vervangers voor het 12 volt halogeen lampje van 10 watt, de 230 volt halogeenspot (GU10) maar ook de flame tip spaar en led lamp of spaar en led lampen in de oude gloeilamp bolvorm.

Belangrijk is de kleur van de lamp, kies voor een gloeilamp vervanger een lamp van ongeveer 2800 tot 3000K. Ook zijn de fabrikanten soms wat te enthousiast. Een 2.5 watt led vervangt een gloeilamp van 15 watt en niet een van 25 watt. Er zijn led lampen die volledig het uiterlijk van de ouderwetse gloeilamp hebben.

Kleine spaarlampen hebben soms een opwarm tijd nodig, led lampen kennen dit nadeel niet. Ook kunnen led lampen beter tegen regelmatig aan en uit schakelen en tegen lage temperaturen.

led-sfeer
Bespaar met led-sfeer verlichting

Water besparende kraan

Het plaatsen van een perlator of een bruismondstuk op kranen.

Een bruismondstuk is een hulpstuk dat aan het uiteinde van de kraan wordt geplaatst, hierdoor wordt er lucht door de waterstraal gemengd. Het water gaat bruisen en het lijkt of er een volle straal uit de kraan komt, hierdoor gaat men de kraan minder ver opendraaien wat leidt tot waterbesparing.

Besparing tot 24 liter per minuut

Doorstroom begrenzer

Het plaatsen van een doorstroombegrenzer of debietbeperker op kranen

Een rubberen ring wordt bij een hogere waterdruk steeds verder ingedrukt, zodat het debiet ongeveer constant blijft, i.p.v. toeneemt. Hierdoor wordt dus water bespaard. Dit wordt meestal gecombineerd met het plaatsen van een bruismondstuk.

Tot 24 liter water per minuut, afhankelijk van het type begrenzer.

Besparing tot 10 euro per jaar.

WC stop

Het aanbrengen van een WC-waterstop Deze maatregel geldt voor toiletten zonder spaarknop. De WC-waterstop bestaat uit een gewicht en een ophanger die in de stortbak wordt gemonteerd. Bij het doorspoelen zal de spoeling ophouden wanneer de druk- of trekknop wordt losgelaten. Afhankelijk van het moment dat men de druk- of trekknop loslaat is de besparing ongeveer 1 à 1,5 liter per spoelbeurt.

Als goedkoop alternatief kan een baksteen in de stortbak ook een liter per keer besparen.

Lekkende kraan repareren

Een lekkende kraan verspilt ongeveer 2m³ water per jaar. Een nieuw leertje kost ongeveer 40 cent.

Afdichten van slechte aansluitingen tussen dak en muur.

Via kieren en gaten gaat ongeveer 10-15% van de warmte in een huis verloren.

Deze kieren bevinden zich niet alleen rond ramen en deuren maar bij woningen met een schuine kap vaak tussen de dakbeplating en de gevel. Door deze kieren te dichten neemt ook het comfort toe.

Oplossing

Met PUR schuim deze dichten. Een bus PUR schuim kost ongeveer 14 euro. Gemiddeld zijn twee bussen voldoende.

pur-schuim
PUR schuim

Radiatoren waterzijdig inregelen

Besparing 10-25 %. Zie ook het artikel Fors besparen op je gasverbruik

Radiator folie.

Stralingswarmte beter richten

Voor het optimaal verwarmen van een ruimte dient een radiator eigenlijk maar naar een kant te stralen. Door het plaatsen van radiatorfolie wordt de warmtestraling naar de muur waarop de radiator bevestigd is met 70% tot 90% verminderd. De reflecterende werking van de folie zorgt ervoor dat meer warmtestraling  wordt gebruikt voor het verwarmen van de ruimte. Tegenwoordig bestaat er ook HR-radiatorfolie, deze reduceert de warmtestraling tot 96%.

Besparing

Het rendement van radiatorfolie is zeer hoog. De besparing per vierkante meter per jaar is afhankelijk van het type buitenmuur.

Type buitenmuur Besparing gas in m3 Uitstootvermindering

per jaar

Steensmuur ongeïsoleerd 35 m3 62,3 kg
Spouwmuur ongeïsoleerd 25m3 44,5 kg
Spouwmuur gevuld 10m3 17,8 kg
Zeer goed geïsoleerd muur 4m3 7,12 kg

radiator-folie
Gebruik radiator folie

Bron: Samen energie besparen met particuliere beleggers in vastgoed

Solar tuinverlichting

Vaak is tuinverlichting niet bedoeld om een tuin echt te verlichten maar meer om wat sfeer te creëren of om niet in een donker gat te hoeven kijken. Led Solar verlichting is dan een leuk alternatief. De lampen zijn goedkoop, een kleine lamp vanaf 5 euro, een lamp om een pad te verlichten voor ongeveer 20 euro.  De lampen branden 4-6 uur per nacht en gaan ongeveer 3 jaar mee voordat de accu vervangen moet worden.

Maatregelen die niets kosten

In dit hoofdstuk diverse maatregelen om energie te besparen die niets anders kosten dan wat tijd of een wat ander gedrag.

Waterkoker of fluitketel

Een elektrische waterkoker is zuiniger met energie omdat de elektrische energie voor 100% omgezet wordt in warmte in het water. Een fluitketel warmt indirect op. Bron: www.newnrg.nl. Zie ook de praktijk test in het artikel Fluitketel of waterkoker?

Senseo duurzaam

Een Senso systeem maar ook espresso machines werken met een tank water die volledig op temperatuur wordt gebracht en gehouden tijdens en na het koffiezetten.

In een Senseo apparaat past 1.2 liter water. Zet je twee kopjes koffie dan is dit ongeveer 0.5 liter water. Er wordt dus  0.7 liter water opgewarmd wat niet gebruikt wordt. Dit extra water opwarmen naar 80 graden kost ongeveer 65 watt aan energie. Daarnaast gaat er veel warmte verloren omdat het apparaat het water warm blijft houden.

Per koffierondje kom je zo op al gauw 75 watt aan extra energie.

Oplossing

Vul de tank met genoeg water voor de koffie die je nodig hebt en haal na het zetten van de koffie de stekker uit het stopcontact.

philips-senseo-r-new-generation-special-edition-hd7823-rood
Philps senseo

Ketel temperatuur instellen

Veel CV ketels staan op een hoge afgifte temperatuur ingesteld. Een moderne HR ketel levert echter alleen zijn optimale prestatie als deze zogenaamd condenserend is ingesteld. Het HR principe bestaat immers uit het onttrekken van warmte uit de rookgassen van de ketel.

Oplossing

Een goede stap is om een ketel op een afgifte temperatuur van 60 graden of minder in te stellen.

Ook kan een installateur het vermogen van de ketel vaak terugdraaien. Zie ook het artikel Fors besparen op je gasverbruik.

Ontkalken

Het ontkalken van toestellen (elektrische boiler, koffiezetapparaat, waterkoker)

Toestellen waarop zich een kalklaag bevindt werken minder goed en verbruiken meer elektriciteit dan gereinigde toestellen.

Oplossing

Met huishoud azijn koffiezetapparaat, strijkijzer e.d. ontkalken.

Strijkijzers hebben vaak een kalkstaafje wat in azijn gezet kan worden om dit schoon te maken.

Een koffiezet apparaat ontkalk je door een keer een tank te vullen met schoonmaak azijn en dit door te laten lopen. Daarna nog een keer met schoon water.

Voor de wasmachine geldt: 1 keer per maand leeg laten draaien op 60 graden met 1-3 liter schoonmaak azijn.

Achterkant koelkast en diepvries schoonmaken

Een stoflaag achterop koelkast op diepvries zorgt voor onnodig meerverbruik.

Oplossing

Het reinigen van de buisjesrooster aan de achterkant van de koelkast of diepvrieskast.

Besparing tot 12 euro per stuk per jaar

Diepvriezer ontdooien

Een diepvriezer met een ijslaagje van 2mm verbruikt al ongeveer 10% meer energie.

Vaak is een ijslaag al gauw 5 mm dik en dan loopt het meerverbruik op tot 20-25%.

Oplossing.

Vier keer per jaar ontdooien. Als de diepvries weer vlug ijs vormt sluiten de rubbers waarschijnlijk niet goed en moeten deze vervangen worden.

Gemiddelde besparing van 9 euro per jaar.

aangevroren-diepvries
Je verliest veel energie met een aangevroren diepvries

Stekkers van opladers niet in stopcontacten laten zitten

Opladers van b.v. GSM toestellen blijven energie verbruiken ook als het apparaat waar zij voor dienen niet is aangesloten. Dit is te merken doordat de oplader warm blijft. Het totale verbruik van dergelijke opladers is ergens tussen de 10 en 17% per jaar. Bron: Het elektrisch verbruik doorgelicht – Habitos

Oplossing

Door na het gebruik een oplader uit een stopcontact te halen kan het nodige bespaard worden.

Thermostaat een graad lager zetten

Door de thermostaat een graad lager te zetten bespaar je ongeveer 7% op je energiekosten voro verwarmen. Bron: Huize Avelon: Warm blijven zonder de verwarming hoger te zetten

thermostaat_t87round
Zet de thermostaat een graad lager

Thermostaat ‘s nachts lager zetten

In het artikel Nachtverlaging rendeert wel van Arie Groeneveld is uitgebreid aangeven dat er ook met vloerverwarming er een behoorlijke besparing te behalen is als de thermostaat 1 a 2 uur voor het naar bed gaan 4 graden lager wordt gezet.

De totale energie besparing is dan ongeveer 14%. Uiteraard is nachtverlaging met radiatoren nog veel interessanter. Omdat deze sneller opwarmen kan zelfs gekozen worden voor een lagere nachttemperatuur  waardoor de besparing nog wat groter kan worden.

Gordijnen dicht

De isolerende werking van glas is zeer beperkt. Zelf HR++ glas heeft een isolatiewaarde van ongeveer Rc 2. Extra isolatie loont dus de moeite.

Oplossing

Door ‘s avonds de gordijnen dicht te doen bespaar je ongeveer 10% op je stookkosten!

Bron: Warmte-isolatie – Wikipedia

plaatje-gordijnen
Sluit ‘s avonds je gordijnen

De gordijnen moeten dan wel een dichtgeweven voering hebben en tot op de vensterbank of grond hangen.

De juiste pan gebruiken

Gebruik een pan die past bij de gaspit of kookplaat. Een te kleine pan laat onnodig warmte verloren gaan.

Radiatoren ontluchten

Lucht in de leidingen of in de radiatoren verhindert de warmteafgifte.

Bij waterradiatoren die aan de bovenkant koud aanvoelen of waaruit borrelende geluiden komen, bevindt zich lucht in het circuit.

Ontluchten is in dat geval noodzakelijk om een optimale warmteafgifte te garanderen

Thermoststaat

Zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek of voor het slapen gaan op 14 graden. Het huis koelt dan niet teveel af en kan ‘s ochtends zonder veel extra energie weer opwarmen.

Besparing: ongeveer 35 euro per jaar.

Ventileren

Verse lucht is sneller warm. Elke dag ramen en deuren een kwartier open zetten lijkt pure verspilling. Maar ventilatie is heel belangrijk. Door koken, douchen, wassen en ademhalen ontstaat er dagelijks 10 tot 15 liter vocht in huis. Ventileren zorgt voor verse lucht, die sneller opwarmt dan ‘vervuilde’ lucht. U bespaart zo meer warmte dan u weg ventileert.

Besparing: ongeveer 35 euro per jaar

Radiator

De radiator van uw centrale verwarming straalt warmte uit. Een bankstel, of gordijnen, pal voor de radiator houdt de straling tegen en vermindert de verspreiding van warmte.

Verbruik per apparaat

Niet alle apparaten van dezelfde soort gebruiken evenveel elektriciteit. En niet ieder huishouden gebruikt een apparaat even vaak. De hieronder gegeven cijfers gaan uit van een gemiddeld apparaat bij een gemiddeld gebruik.

De term kWh (kilowattuur) wordt gebruikt om aan te geven hoeveel elektriciteit een apparaat per uur gebruikt. Om te bepalen hoeveel elektriciteit een apparaat gebruikt, kunt u op het apparaat zelf, of in de gebruiksaanwijzing kijken wat het vermogen is. Het vermogen van een apparaat wordt uitgedrukt in Watt (W) of kiloWatt (kW = 1000 Watt). Het energieverbruik wordt uitgedrukt in de hoeveelheid energie per uur dat het apparaat nodig heeft om arbeid te verrichten. Een apparaat met een vermogen van 1000 Watt dat een uur aan staat (arbeid verricht), verbruikt per uur 1000 Wh of 1 kWh.

Apparaat

Gemiddeld jaarverbruik in kWh en Gemiddelde jaarkosten bij € 0,22 per kWh (Maart. 2010)

  • Waterbed 734 kWh, € 161,-
  • Wasdroger 599 kWh, € 131,-
  • Verlichting 540 kWh € 118,-
  • Kooktoestellen 55 – 530 kWh € 12,- – € 116,-
  • Elektrische boiler (80 -100 liter) 495 kWh € 109,-
  • Koel/vrieskast 2-deurs 462 kWh € 101,-
  • Diepvrieskist 380 kWh € 84,-
  • Koelkast met vriesvak 286 kWh € 63,-
  • Wasmachine 231 kWh € 51,-
  • Vaatwasmachine 305 kWh € 67,-
  • CV-pomp (moderne ketel) 150 kWh € 33,-
  • Computer 146 kWh € 32,-
  • Televisietoestel 138 kWh € 30,-
  • Video 108 kWh € 24,-
  • Koffiezetapparaat 80 kWh € 18,-
  • Stofzuiger 154 kWh € 34,-
  • Audioapparatuur (midiset) 52 kWh € 12,-

Apparaat en gemiddelde besparing bij uitschakeling stand-by

  • Lader elektrische tandenborstel (11 kWh)
  • Lader kruimeldief (13 kWh)
  • Batterij/accu-oplader (5 kWh). De oplader blijft stroom verbruiken, ook zonder apparaat of als apparaat vol is. Haal de stekker uit het stopcontact als er niet opgeladen hoeft te worden.
  • Halogeenlamp (5 kWh)
  • Babyfoon (6 kWh). De transformator blijft stroom verbruiken, ook als apparaat of lamp uit staat en de stroom dus niet hoeft te worden ‘getransformeerd’ naar het juiste vermogen. Haal de stekker uit het stopcontact.
  • Versterker (42 kWh)
  • Tuner (19 kWh)
  • Cassettedeck (25 kWh)
  • CD-speler (23 kWh)
  • DVD-speler (61 kWh)
  • Televisie (64 kWh). Zolang er een lampje brand verbruikt het apparaat stroom en kan dan met de afstandsbediening bediend worden. Als het apparaat echt uit staat kan het niet meer met de afstandsbediening bedient worden. Soms kan dit alleen door de stekker uit het stopcontact te halen.
  • Computer (94 kWh). Sluit de programma’s af voor u de stekker uit het stopcontact haalt of de stekkerdoos uit zet. Dit is beter voor de harde schijf.
  • Printer en scanner (45 kWh). Haal de stekker uit het stopcontact of sluit aan op stekkerdoos met aan/uitknop.
  • Fax/modem (43 kWh). Haal de stekker uit het stopcontact als u niet bereikbaar hoeft te zijn.
  • Espresso-apparaat (26 kWh). Haal de stekker uit het stopcontact of sluit aan op stekkerdoos met aan/uitknop.
  • Koffiezetapparaat (1 kWh). Warmhoudplaatje blijft warm. Koffie kan in thermoskan warm gehouden worden.
  • Kookplaat en oven (ook gasoven met stekker, 10 kWh)
  • (Combi) magnetrons (35 kWh). Vaak is een lampje of een display met de tijd te zien. Dit verbruik is te voorkomen door een schakelaar aan te brengen tussen het stopcontact en de stekker. Bij inbouw-apparaten zal het lastig zijn dit stand-by verbruik te voorkomen omdat de stekker moeilijk te bereiken is.

Totale besparing 528 kWh per jaar
Kosten besparing € 116 per jaar

Bron: consumentenbond


Jerry Pieters, mijn eigen website www.energiebewust.biz

Gerelateerde artikelen

16 Reacties to “Kleine energiebesparingen”

  1. Jeroen Haringman Says:

    Goed artikel, er is veel mogelijk op het gebied van energiebesparing zonder direct vele duizenden euro’s uit te geven. Na het verlagen van het energieverbruik wordt duurzame opwek zoals bv. zonnestroompanelen ook ineens een stuk betaalbaarder omdat simpelweg minder energie nodig is.

    Helaas zijn dit soort dingen niet ‘sexy’ en worden daarom vaak over het hoofd gezien. Hetzelfde geldt voor isolatie. Toch kunnen ze een enorme impact hebben op het energieverbruik van een woning zonder dat ze erg merkbaar zijn in het comfort – want dat is iets waar veel mensen onterecht bang voor zijn.

    Twee kleine aanmerkingen toch op het artikel:

    * Bij het stukje van de Senseo wordt een paar keer de term ‘Watt’ gebruikt terwijl daar volgens mij toch echt ‘kiloWattuur’ of ‘kWh’ moet staan.
    * Naar mijn mening hoort bij het energieverbruik van een huishouden ook de brandstof die voor de auto (of brom- of motorfiets) getankt wordt. Ook hier is eenvoudig op te besparen, op een vergelijkbare manier als in het artikel over elektriciteit, gas en water wordt uitgelegd. Sexy maar dure hardware zoals bv. een hybride auto is helemaal niet nodig, veel effectiever is het om simpelweg minder te rijden, en die kilometers te vervangen voor een schoon en efficiënt vervoermiddel zoals bv. een (elektrische) fiets en OV. Niet alleen verbruik je veel minder fossiele energie, het is beter voor je conditie, je maakt de stad leefbaarder, kortom alleen maar voordelen.

  2. Jerry Says:

    Hallo Jeroen,

    Waar ik watt gebruik in het Senseo artikel bedoel ik Watt uur (Wh). Kilowatt uur is hier wat onhandig, 0,075 Kwh rekent ook niet echt makkelijk.
    Brandstof gebruik van een auto of ander vervoermiddel hoort er zeker ook bij maar dit artikel heb ik beperkt tot het huis zelf.
    Ik ben met je eens dat minder rijden erg veel effect heeft, mijn eigen oplossing is bijna helemaal niet meer rijden. Twee jaar geleden was ik goed voor 60000 kilometer per jaar; nu werk ik 3 a 4 dagen per week thuis en haal ik de 25000 kilometer per jaar niet meer. Deze kilometers rij ik ook op gas en worden door de gasleverancier (BK gas) ook nog eens gecompenseerd. Dit zonder extra kosten!
    Natuurlijk kan het altijd beter maar van onze hele CO2 footprint is nu nog maar een fractie over.

    Jerry

  3. Arie G. Says:

    Hallo Jerry,

    Een behoorlijk complete opsomming, waarbij ik het met de meeste maatregelen eens ben.
    Met de conclusie over het water koken ben ik het niet eens. Er gaat inderdaad nauwelijks energie verloren met een waterkoker. De verliezen daarvoor zijn al opgetreden in de centrale en het transport. Als je water op gas in een fluitketel kookt, heb je ook (maar minder) energieverlies en ben je wat de kosten betreft voordeliger uit. In het artikel is een aantal metingen onnauwkeurig uitgevoerd. Ik heb dat middels experimenten in de reacties aangegeven.
    Het gaat hierbij weliswaar niet om hele grote bedragen, maar toch.
    Als je de fluitketel gebruikt op een elektrisch fornuis heb je gelijk.

  4. Lambertus Says:

    Enig idee of een klik-aan-klik-uit systeem op de inbouwapparatuur een besparing op zou leveren? Ik neem aan dat kaku zelf ook een sluipverbruiker is?

  5. Jan Metten Van der Meer Says:

    Hallo Jerry,

    Een goed overzicht. Ik snap alleen het stuk over het Senseo apparaat niet. Volgens mij wordt het water achter in de tank van de senseo niet opgewarmd, dus hoeveel water je daarin doet maakt niet uit. Er wordt telkens voor ongeveer 2 kopjes opgewarmd (0.3 liter). Waar je wel gelijk in hebt is dat als je alleen de minimum hoeveelheid water erin doet, het apparaat na het zetten van de koffie niet gelijk weer water gaat verwarmen voor het volgende kopje. Als je de tank volgooit gebeurt dat wel (en als je dus niet snel daarna weer koffie zet, dan is dat 0.3 liter voor niets verwarmd). Een alternatief is om als het kopje bijna vol is (als je hoort dat hij weer water gaat verwarmen), om dan het apparaat uit te zetten (met de knop in het midden). Dan moet je wel bij de senseo blijven staan.

    De stekker eruit halen heeft geen zin, als hij uitstaat verbruikt hij niets (die van mij tenminste).

  6. JVLebbink Says:

    Niet alle printers kunnen zomaar op een stekkerdoos. De printers van Canon (en ik dacht ook van Epson) vinden dit bijv niet zo prettig aangezien dan de koppen uit kunnen drogen, en dit soort printers gaat bij het inschakelen dan ook nog eens altijd de koppen schoon maken. Met inkprijzen op het niveau van honderden euros per liter is dit snel een enorme kostenpost.

  7. JVLebbink Says:

    Ik heb trouwens ook een besparingstip: Vul een waterkoker alleen met het water dat je echt nodig hebt, bijvoorbeeld bij de Thee ook via de theepot of isoleerkan. Elke dl water minder verhit scheelt ook weer geld.

  8. Jeroen Haringman Says:

    @Jerry: je hebt gelijk over het Wh/kWh verhaal, bij keine waarden kan het duidelijker zijn Wh te gebruiken i.p.v. kWh. Aan de andere kant hebben heel veel leken moeite met rekenen met W, Wh en kWh. Daar schijnt voor veel mensen iets heel moeilijks aan te zijn. Door alles in één eenheid te houden zou je het makkelijk kunnen maken de relatieve besparingen ten opzichte van elkaar duidelijk te maken. Maar dat is slechts een klein punt.

    Van 60000 naar 25000 km auto-kilometers per jaar, dat is absoluut mooi, maar toch: een klein rekensommetje. Laten we zeggen dat je auto (ik heb geen idee wat je rijdt) een brandstofverbruik van van 8,5 liter LPG per 100km heeft, je verstookt dan ruim 2100 liter LPG per jaar. Daar LPG volgens wikipedia een energie-inhoud heeft van tussen de zeven en acht kWh per liter geeft dat een fossiel energieverbruik van 15000 tot 17000 kWh per jaar – en dat is nog zonder het fossiele energieverbruik wat opgaat aan de productie, reparatie, onderhoud en recycling van de auto, de fossiele energie die opgaat aan het aanleggen en onderhouden van de weg en alle systemen en hulpdiensten die daar bij horen.

    In je stukje schrijf je over het besparen van enkele tientallen tot honderden kWh per jaar. Als ik daarnaast het energie verbruik van enkele tienduizenden kWh van een auto zet vind ik dat je er eigenlijk niet aan kunt ontkomen dat energieverbruik ook mee te nemen, en terug te brengen naar zo dicht mogelijk bij nul.

    Merk op dat ik hiermee niet zeg dat wat je in het artikel beschrijft geen zin heeft, want dat is absoluut niet waar. Wat jij beschrijft heb ik een paar jaar geleden allemaal gedaan en dat bespaart me honderden euro’s aan stroom – het scheelt me zelfs duizenden euro’s om we toe konden met een veel kleinere zonnestroominstallatie. Ik kan ook iedereen aanraden het te doen. Het scheelt je geld zonder grote investeringen, en als iedereen dit zou doen zou het een aanzienlijke deuk maken in ons fossiele energieverbruik.

    Wat ik wel bedoel is dat in heel veel artikelen over energieverbruik van het huishouden veel te vaak de auto weggelaten wordt. Zoals ik voorgerekend heb is dat absoluut onterecht, want het wegdoen van één auto à 25000 km bespaart net zoveel als dertig woningen die al jouw besparingsadviezen hierboven opvolgen (en waarschijnlijk zelfs nog wel veel meer door de vele verborgen fossiele kosten aan een auto).

    Dus ik zeggen, denk er eens over na…

  9. Jerry Says:

    Tja Jeroen,
    Niet meer rijden zou ideaal zijn maar is helaas een utopie voor veel mensen. Ik weet dat je zelf gene auto hebt en er maar zelden een huurt maar voor een gezin met 2 kleine kinderen is het openbaar vervoer niet echt ideaal. Ook zijn er buiten de Randstad genoeg gebieden waar er vrijwel geen openbaar vervoer is. Ook is het openbaar vervoer niet echt handig als je meerdere afspraken op een dag hebt.
    Ik moet bijvoorbeeld op een dag van Duiven bij Arnhem naar een kantoor in Houten en nog even langs een klant in Bladel.
    Buiten de echte spits zit ik dan bijna 4 uur in de auto maar met het OV meer dan 7 uur.
    Jouw resultaat is dus niet voor iedereen weggelegd.

    In mijn ideaal zou iedereen die achter een PC werkt minimaal 2 dagen per week thuis moeten werken, het effect zou enorm zijn.
    Helaas zijn er nog te veel werkgevers die beoordelen op aanwezigheid en niet op resultaat. Overigens daalt mijn LPG verbruik nog steeds, ik heb er dit jaar al weken bijzitten van 150 kilometer per week waar ik 2 of 3 jaar geleden het 10 voudige in een week had.

    Jerry

  10. Jeroen Haringman Says:

    @Jerry: “Jouw resultaat is dus niet voor iedereen weggelegd.”

    Dat is feitelijk waar, er zullen altijd mensen zijn met een mobiele baan die persoonlijjk transport nodig hebben. Maar ik ben er niet van overtuigd dat iedereen die nu roept “ik heb geen keus, ik moet wel met de auto” daarin gelijk heeft.

    Zowel de plek waar je werkt als waar je woont is afhankelijk van veel factoren. Eén van die factoren is hoe handig het te bereiken is te voet, met de fiets, met het OV of met de auto. Ik heb bij zowel de keuze van ons huis als van mijn werk rekening gehouden met goede bereikbaarheid zonder auto.

    Als Peak Oil in alle ernst toeslaat ben ik er van overtuigd dat persoonlijke gemotoriseerde mobiliteit gedecimeerd zal worden. Ook elektrische auto’s. Om het vervoersconcept auto te ondersteunen, ook al rijdt die op elektriciteit, is zoveel fossiele energie nodig, dat dat voor een heel grote groep mensen simpelweg niet meer betaalbaar is. Wat dan? Reken maar dat huizen dichtbij treinstations dan ineens onbetaalbaar worden. Gelukkig heb ik zo’n huis, met nog zonnestroompanelen op het dak ook. Hetzelfde geldt voor werk: als de auto geen optie meer is zullen banen die dicht bij OV-knooppunten en bevolkingscentra zeer gewild zijn, en banen op bedrijventerreinen langs de snelweg waar geen bus of trein kan komen geen werknemers trekken.

    En over kinderen, tsja. Ik ken meerdere mensen die met hun kinderen prima toekunnen zonder auto. Ik heb ook niet het idee dat die kinderen iets missen. Ze gaan regelmatig dagjes of weekendjes weg, gaan gewoon naar de Efteling, worden niet opgevoed met het idee dat de auto het primaire transportmiddel is, zijn in betere conditie dan hun klasgenoten edie geen meter lopen of fietsen.

    Je hebt de keus, ook al kan het lijken van niet. De keus maak je zelf, de gevolgen zijn echter voor ons allemaal.

    Maar goed, mijn punt was dus dat ik het vreemd vind om een besparing van een paar honderd kWh te noemen, maar een verbruik van een paar duizend kWh onbenoemd te laten.

  11. Jerry Says:

    @Jeroen,
    Het probleem met het openbaar vervoer is dat het minder geschikt is als je op een dag op meerdere plaatsen moet zijn of regelmatig op verschillende plaatsen.

    Ik heb zo ongeveer een bushalte voor mijn deur en een treinstation op 10 minuten lopen maar desondanks kost een rit met het openbaar vervoer naar mijn ouders op 10 Km afstand met de auto 12 minuten en met het OV ruim 1 uur omdat OV verbindingen nooit rechtstreeks lopen.

    Persoonlijk vervoer zal altijd nodig blijven maar we kunnen er wel beter mee omgaan.

    Ik denk niet dat Peakoil een einde maakt aan persoonlijke mobiliteit maar deze wel gaat veranderen, het moet gewoon veel efficienter en dat kan ook als we af stappen van steeds groter en steeds zwaarder.
    In Amerika zie je dat nu gebeuren, de grote en zeer zware SUV’s worden vrijwel niet meer verkocht en men stapt massaal op Japanse en Europese auto’s op. Ik denk zelf dat dit in de toekomst nog veel verder door gaat. Mijn eerste auto woog 15 jaar gelden 750 Kg liep 1 op 20 en had plaats voor vijf personen. Nu weegt mijn auto ruim 1400 Kg.
    Ik denk zelf dat de auto van de toekomst weer veel kleiner, compacter en lichter zal zijn en daardoor veel energiezuiniger. Kijk maar eens naar het verbruik van een elektrische fiets. Er zal echter heel wat moeten veranderen voordat het zo ver is. Er moet een beter verhuursysteem komen wat overal aanwezig is. Ik woon in een plaats met 24000 inwoners maar de dichtsbijzijnde Greenweels auto staat op 15 km rijden. Als we overstappen op elektrisch rijden dan is er overal een laad systeem nodig en zo zijn er nog talloze uitdagingen.
    Ik ben er van overtuigd dat deze opgelost gaan worden maar hier is nog heel wat werk voor nodig.

    In de tussentijd kunnen we met al die kleine makkelijk toepasbare dingen met elkaar zonder al te veel moeite ook al heel wat bereiken en ja; ook minder autorijden hoort daarbij.

    Jerry

  12. Jan Maarten Fernig Says:

    Goed overzicht! Zeker met de correcties die inmiddels in de verschillende commentaren ook al zijn toegevoegd (met name water koken, Senseo en de juiste eenheden Wh/kWh gebruiken).

    Graag voeg ik nog 2 mogelijke besparingen aan het rijtje gratis toe, gebaseerd op hergebruik warmte in warm water:

    1. Afwassen op de hand en het afwaswater pas wegspoelen als het afgekoeld is (helemaal ideaal in een woonkeuken). Let op dat je spaarzaam warm water gebruikt, dit kan door alles ‘s nachts voor te weken. Voorweken kan eventueel in het afgekoelde water van de vorige warme beurt (= tevens hergebruik water).
    2. Douchewater in het bad opvangen (of een grote teil, onderin gat met kurk) en pas laten weglopen als afgekoeld. Dit afgekoelde water kan natuurlijk ook hergebruikt worden om planten water te geven. Planten vinden dat vieze water doorgaans erg lekker (katten trouwens ook 😉

  13. peter heijnen Says:

    ik mis de aanschaf van een pompschakelaar, of een herinnering om de pomp uit te schakelen voor de vloerverwarming in de zomer….

    of de vervanging van je CVE(ventilatie unit op zolder) door een Itho Eco CVE….ander merk kan uiteraard ook…ik werk niet bij itho hoor….maar je bespaart hiermee veel energie prijsvoorbeeld:
    http://www.itho.nl/Content/1/Ventilatie/Woning/brochureCVE0407.pdf

  14. Joost Los Says:

    Beste Jeroen,

    Een mooi overzicht maar het volgende idee wil ik toch voorleggen;

    Alweer een tijd geleden heb ik het idee opgepikt om met een lange buis onder de grond in de tuin die je aansluit op de woonkamer middels een eenvoudige ventilator ‘s nachts koele lucht in de woonkamer te krijgen zodat de heetste periode van de zomer aangenaam is door te brengen.
    Nu staan we op het punt om het terras achter de woning van nieuwe bestrating te voorzien maar kan ik geen details vinden hoe dit idee uit te voeren is. In onze tuin kunnen we makkelijk een lengte van 10 meter of zelfs wel meer halen. We willen in de winter natuurlijk niet de koude binnen hebben en ook het ongedierte is niet welkom.
    Als je tips en / of praktische details hebt, graag.

    Vast bedankt.

    Joost

  15. Jeroen van Agt Says:

    @Joost,

    Met een grondbuis of AWW systeem kun je op een hele goedkope manier je binnenkomende lucht koelen (in de zomer) of verwarmen (in de winter).

    De volgende zaken zijn van belang bij de aanleg van een grondbuis. Zorg dat deze licht hellend oploopt zodat condenswater loopt in de richting van het aanzuigpunt. Daar moet het water ook weg kunnen. Als je ervoor kunt zorgen dat deze op 2 meter diep ligt dan is de grondtemperatuur rond de buis ongeveer 10 graden het hele jaar door. De buis gaat dam zorgen voor koeling in de zomer en verwarming in de winterperiode. Ook is het verstandig om de lucht te filteren voordat je deze inzuigt. Daar zijn bestaande filter systemen voor te vinden. Neem geen PVC buis omdat dit giftige damp kan afgeven in je systeem. Op internet worden vaak PE buizen aangeraden

    Meer informatie kun je ook vinden op de volgende websites:
    http://www.passiefhuisplatform.be/faq/wat-een-grondbuis
    http://www.cobouw.nl/nieuws/w-installatie/2011/08/12/grondbuisventilatie-werkt-boven-verwachting
    http://www.ecobouwers.be/forum/post/dhz-grondbuis-pvc-voor-balansventilatie

  16. Tjeerd Says:

    Geen idee of dit al eens langsgekomen is. Sinds mijn vriendin een aantal stoommandjes gekocht heeft die ze in onze pannen plaatst en waarmee ze de groenten stoomt i.p.v. kookt. Heb ik het idee dat we toch al behoorlijk wat gas bespaard hebben. Ze hoeft nog maar een fractie van de hoeveelheid water te verwarmen. Het water kookt hierdoor ook veel sneller. Bijkomend voordeel is dat de groente en aardappelen ook nog eens veel beter smaken en sneller klaar zijn. Misschien oud nieuws of misschien een aardige tip. Bedankt, Tjeerd

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in