OliNo

Duurzame Energie

Zuinig rijden (deel 2)

Geplaatst door Harm Otten in Energiebesparing, Transport Geef een reactie

benzinepompJe actieradius met 50% (!) vergroten door alleen maar de regels van het
zuinig rijden toe te passen? Na wat oefenen is het me gelukt om op 1 tank brandstof al meer dan 1350 km te rijden. Lees in Zuinig rijden (deel 2) nieuwe tips over hoe ik dat gedaan heb.

Dit is het vervolg op mijn eerdere artikel Zuinig rijden. Allereerst dank voor alle leuke reacties op het eerste artikel! Vooral de tip over de manier hoe je samen zuiniger kan rijden is een goede. Daarom zal ik hier eerst nog even op terugkomen.

Samenspel

Weggebruikers kunnen elkaar heel goed helpen het brandstofverbruik naar beneden te krijgen. Bijvoorbeeld: wees zo duidelijk mogelijk met het richting aangeven, vooral op rotondes! Hoe vaak sta je niet te wachten voor iemand die op een rotonde rijdt en dan toch op het laatste moment zonder richting aan te geven eraf gaat. Je kan er niks aan doen, maar het is zo niet nodig. Ook bestuurders die pas op het laatste moment richting aangeven om eraf te gaan, hebben hetzelfde effect. Het heeft alleen zin als je bij de voorlaatste afslag al je richtingaanwijzer gebruikt. Zo heb je het ooit ook geleerd bij de rijlessen. Het is een kleine moeite, maar kan andere veel helpen. Bij driekwart rond op een rotonde is het niet verplicht om richting naar links aan te geven, maar het kan wel veel verduidelijken. Let wel op dat je tijdig weer richting naar rechts aangeeft voordat je de rotonde verlaat!

Of een andere situatie. Wil iemand die voor je rijdt links of rechtsaf gaan slaan? Neem dan een dusdanige positie op de weg in, zodat degene achter je dit OOK kan zien. Tik daarbij eventueel kort je rempedaal aan om men hierop attent te maken.

Sta je bij een stoplicht vooraan? Zorg dan dat je bij groen licht vlot weg bent, zodat zoveel mogelijk bestuurders achter je OOK nog door kunnen rijden. Dit voorkomt onnodig afremmen en weer moeten wachten (met stationair draaiende motor).

Kan je in een personenauto een zware vrachtwagen voorrang kan geven, zodat ie niet af hoeft te remmen? Doen! Dit bespaart hem namelijk veel meer brandstof dan dat jij kwijt zal zijn door hem voor te laten.

Zo zijn er nog eindeloos meer voorbeelden te verzinnen. Mocht je een goeie hebben, voeg het dan hieronder toe!

Weersinvloeden

Ook verschillende weertypen kunnen het brandstofverbruik beïnvloeden. Als de temperatuur hoger is, zal de dichtheid van de lucht lager zijn. Dit heeft weer tot gevolg dat de luchtweerstand minder is. Dus in de zomer, of hoog in de bergen bij ijlere lucht zal je iets minder brandstof verbruiken.

besneeuwde_weg
Koud weer zorgt voor een hoger brandstofverbruik

Dat tegenwind een hoger verbruik tot gevolg heeft, moge duidelijk zijn.

Sneeuwval of gladde wegen zorgen ervoor dat je niet meer zo hard door bochten kan, maar in die situaties is het sowieso beter om je snelheid aan te passen.

Bekende weg

Als je veel dezelfde route rijdt, weet je vaak precies wat er na een volgende bocht gaat komen en ook stoplichten kan je meestal veel beter inschatten (al zijn sommige gewoon niet te begrijpen). Hier kan je veel voordeel van hebben.

Op een onbekende weg is het dus logischerwijs moeilijker om situaties goed in te kunnen schatten.

Nog een paar tips

Nog een manier om zuiniger te kunnen rijden die ik nog niet heb gemeld is, de spits te mijden. De reden daarvoor moge duidelijk zijn. Je kan dan beter de ideale snelheid handhaven en hebt minder last van oponthoud.

einde-voorrangswegBij rotondes staat meestal 250 meter van te voren het verkeersbord “einde voorrangsweg”. Als je zorgt dat je bij dit bord maximaal 70 km/uur rijdt en de auto daarna laat uitrollen, kun je meestal de rotonde oprijden zonder te hoeven afremmen. Ik zeg maximaal, want afhankelijk van verkeersdrukte of andere oorzaken is 70 soms al te hard.

stoplichtenZie je ruim van te voren het verkeerslicht op rood staan, en verwacht je dat het spoedig groen zal worden, dan kan het slim zijn om eerst flink af te remmen zodat je daarna langzaam het stoplicht nadert. Op het moment dat het dan groen wordt, heb je nog snelheid over, en ben je zelfs sneller weg! Had je niet eerst afgeremd, dan stond je waarschijnlijk al stil voor het stoplicht, en kost het dus meer brandstof om weer op snelheid te komen. Het rode verkeerslicht kan natuurlijk ook een andere plotselinge hindernis in het verkeer zijn.

Mijn resultaat

We zijn inmiddels een paar maandjes verder en ik heb goed nieuws! Door alle regels die ik beschreven heb goed toe te passen, heb ik het verbruik dat in het boekje van mijn Citroën C4 staat (1 op 21,3) weten te behalen. Sterker nog, ik heb het ruim overtroffen! De laatste drie tankbeurten kwam ik uit op ongeveer 1 op 22,5! (4,4 liter/100km)

brandstofverbruik-km-per-liter
Brandstofverbruik uitgedrukt in km per liter

Het is natuurlijk ook een beetje sport geworden om steeds zuiniger te rijden en daardoor de actieradius te vergroten, maar het verbaasde mij zelfs dat de boordcomputer net na het tanken opeens aangaf dat ik nog 1520 km kon rijden op deze tank! 1520 km!! Dit berekend hij aan de hand van het eerdere rijgedrag. Toen ik nog niet zuinig reed moest ik bij 1000km toch al wel gaan tanken, maar als ik dit zal volhouden, dan zal mijn brandstofverbruik dus met 50% verbeterd zijn! Stel je toch eens voor dat iedereen dit gaat doen. Dat zullen de oliemaatschappijen niet leuk gaan vinden. Tsja, misschien gaan ze dan eindelijk in duurzame energie investeren.

volle-tank
1520 km (verbruik 25,3 km/l)

Doordat ik een tank niet in 1 keer leeg rijd, maar een aantal keer een koude start heb, zal het iets lager gaan uitkomen. Maar het volgende plaatje laat zien dat ik er op dit moment toch niet ver vandaan zit.

brandstof-50
702 + 780 is toch nog 1482km! (verbruik: 24,7 km/liter)

Tenslotte

De autofabrikanten moeten er voor zorgen dat auto’s zuiniger worden, of nog beter, over gaan op elektrische aandrijving (dat is waar ik voor ga). Maar op dit moment kun je er dus ZELF, door je rijgedrag aan te passen, het meeste aan doen! Wat ledje?

Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere bestuurders nieuwsgierig heb gemaakt om het ook te gaan proberen. Het heeft mij in ieder geval verbaasd hoeveel je zuiniger kan rijden zonder “truttig” rijgedrag te vertonen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie resultaten!


Harm Otten ( http://www.dontharm.me/ )

Gerelateerde artikelen

15 Reacties to “Zuinig rijden (deel 2)”

  1. Jan Maarten Fernig Says:

    Goed artikel joh! Wat ik zelf nog steeds lastig vind is het ‘drukken’ van verkeer achter mij op de trajecten waar ik uitrol naar de rotondes en andere situaties toe, waarvan ik weet dat ik anders alles ‘eruit’ ga remmen.

  2. Joost Says:

    Volgens mij is een auto in de winter juist zuiniger omdat er koudere lucht de motor in gaat. Bij een bepaalde snelheid zal de luchtweerstand misschien de overhand nemen (is namelijk kwadratisch afhankelijk van de snelheid), maar in de praktijk verbruik je in de zomer juist meer.

  3. Frank Says:

    En misschien kan de overheid dan ook iets doen: het beter afstellen van verkeerslichten en minder drempels.

  4. elektrische auto Says:

    Leuk artikel. In de regel probeer ik ook zo min mogelijk te “remmen” in het verkeer. Stelling: rotondes zijn milieu onvriendelijker dan stoplichten.

    Wat zou het mooi zijn als er eens keihard gewerkt werd aan een combinatie elektrische motor + elektrische generator + super-condensator systeem. De generator (optimale verbrandingsmotor op 1 toerental laadt een rits super-condensators op, die de buffer vormen voor een elektromotor die de auto aandrijft. Hiermee kan je een veel hogere efficientie halen dan andere hybride autos:
    – remmen op de elektromotoren betekent opladen van super-condensators
    – een generator kan veel efficiënter brandstof omzetten in elektriciteit, dan dat een gewone auto verbrandingsmotor brandstof kan omzetten in beweging (of elektriciteit bij Prius).
    – een elektromotor heeft een veel hogere efficiëntie dan een gewone auto verbrandingsmotor, en behoeft geen transmissie.

    Door mechanische transmissie gaat er namelijk veel energie verloren in de vorm van warmte.

    Hiermee omzeil je ook het batterijen probleem (te kleine actie-radius, te weinig vermogen, zwaar). Het is wachten op de lithium-air batterij. Je kan nog gebruik blijven maken van de benzinepomp.

    Ik geloof dat er al ‘super-condensator’ elektrische bussen zijn gemaakt, met veel succes.

  5. fre Says:

    Op http://www.spritmonitor.de kan je je tanbkbeurten ingeven, welke routes je hebt gereden, welke soort banden je hebt opliggen, … en daaruit berekend de site dan het verbruik (na meerdere tankbeurten) per type route, banden, …
    En http://www.elektrischrijden.be kan je het laatste nieuws volgen op EV-vlak, subsidies in Beligië, kaartje met laadinfrastructuur,…

    2 aan te raden sites!!!

  6. George Says:

    Leuk verhaal Harm, maar wat is de tankinhoud van de auto?
    Met 40 liter is dit prachtig.

  7. Niels Thijssen Says:

    @George: Harm rijdt in een Citroën C4 1.6 diesel (zie deel 1), dus dat zal ca. 60 liter zijn (fabrieksopgave).

  8. George Says:

    Dank je Niels:
    Met 60 ltr. en een gewicht bijna 1300kg.is dat best mooi.

  9. ton van rooijen Says:

    Het beste resultaat behaal je met ‘dubbelgroen rijden’. Dat is de combinatie van groen tussen de oren (een bewust zuinige rijstijl) en vergroende (extra energie zuinig) uitgevoerde auto. Dat kan door gecombineerde toepassing bespaarproduten zoals energie zuinige long life LED verlichting en bandenspanningkleurdrukventielen al dan niet geconbineerd met optimale luchttoevoer naar de motor (uitwasbaar luchtfilter)met een air-twister waardoor de motor beter gaat ademen.
    Resultaten tot 15% lager branstofverbruik, 35% lagere schadelijke emissies (roe en fijnsto) minder onderhoud en reductie van reststromen van eenmalige luchtfilters Go-greener.eu won met het vergroenen van wagenparken de eerste prijs van duurzame dinsdag 2009.

  10. Niels Says:

    Voor de proef ook zelf getest met een Honda Civic Hybrid, bouwjaar 2008. Voorheen gemiddeld op een tank 6,6-6,8 liter per 100km, nu staat deze sinds de laatste tankbeurt op 5,3 liter per 100km. Wel enorm wennen aan de nieuwe rijstijl, maar wel haalbaar: tijdsverlies is zeer beperkt te noemen op een traject A73-A50-A12 vice versa (dagelijks woon-werkverkeer).

  11. Mark Says:

    Ledverlichting voor auto’s is nog niet zo makkelijk als het lijkt.
    Ik heb deze bij Go-Greener gekocht maar zowel bij een Citroën C5 als een Nissan Sunny gaven ze VEEL TE WEINIG licht. Die armaturen zijn gemaakt voor gloeilampjes die een genormaliseerde hoeveelheid licht en kleur alle kanten uitstralen. Probeer dat maar eens met Leds na te doen. En de richtingaanwijzer denkt dat er een lampje kapot is als je er een led in draait en gaat snel knipperen. Dus daar valt door de extra benodigde ballast weerstand geen energie te winnen. (Wel levensduur).
    Alleen voor de stadslichten en de nummerplaatverlichting waren de Go-Greener leds een SUCCES. En netjes mijn geld teruggekregen voor de lampjes waar ik niet over tevreden was.
    De bandenspanningskleurdrukventielen doen het goed. Het enige minpunt is dat ze door hun extra lengte buiten de velg steken, waardoor ik verwacht dat er nog wel eens eentje kapot gereden zal worden tegen de stoeprand. En dan staat de band helemaal leeg.

  12. Niels Says:

    @Mark: of gewoon die ventiel-dopjes met indicatie links laten liggen, en maandelijks agenderen om op een zaterdag de bandjes te checken (en op spanning te brengen indien nodig).
    Met mijn lease-auto gebeurt dat vanaf de leasemaatschappij automatisch, maar ik doe ook zelf 2 wekelijks even checken en ‘aftoppen’. Uit gewoonte…

  13. patje Says:

    Het hogere verbruik in de winter komt doordat de motor langer moet opwarmen. Pas bij bedrijfstemperatuur kan de motor optimaal draaien. Het verwarmen van een brok metaal/lichtmetaal ad 125 kg gaat heel wat energie inzitten. En tot die tijd is de interne wrijving ook vaak groter.
    De dichtheid van de lucht afhankelijk van de temperatuur heeft in ieder geval veel en veel minder effect.

  14. marijnvz Says:

    OOoooooh daarom wil mijn lievelingsauto maar niet warm worden met deze kou… Die motor weegt rond de 300kg…
    Maar wel een logische uitleg!

    Ik rijd met mijn wratje punto 1.3TD 4.6l/100km in de zomer en in de winter ben ik al blij met 4.7l/100km.
    Als ik zomers nog een tandje terug doe, haal ik zelfs 4.4l/100km.
    80% is 100km/u of harder toegestaan, maar ik tuf lekker op max-20km/u.

    Met mijn oldtimer ben ik al blij met het huidige verbruik van 1 op 11,5. Ik hoop dat dit jaar door een aanpassing aan versnellingsbak nog te optimaliseren naar 1 op 14 misschien 1 op 15.
    Dat is overigens een 4×4 van 2000kg met een 2.3TD.

  15. Mark Says:

    De leds van Go-Greener waren toch niet zo’n succes. Binnen het jaar was het éne stadslicht kapot en het andere een knipperlicht. Alleen de nummerplaatverlichting werkt nog. Geen levensduur en geen energiebesparing met die leds.
    Met de bandenspanningsdrukventielen was het nog erger gesteld. Na een winter met zout was de schroefdraad dusdanig gecorrodeerd dat de drukventielen muurvast zaten en drie van de vier ventielen afbraken bij het losdraaien. Daar gaat je bandenspanning en je voordeel.
    Geen aanrader dus.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in