OliNo

Duurzame Energie

Kabinet moet inzetten op 20% minder olie in 2020

Geplaatst door Rembrandt Koppelaar in Niet-duurzaam Geef een reactie

oilDe kabinetsdoelstellingen rond meer duurzame energie en minder CO2 uitstoot in 2020 worden niet gehaald. Het verbruik van aardolie, de grootste bron van Nederlandse CO2 emissies, neemt zelfs fors toe. Dat concludeert Peakoil Nederland uit een doorrekening van het huidige energie- & klimaatbeleid van dit kabinet, en een analyse van de toekomstige olie- en gasproductie. ” We zullen naar een dubbele doelstelling toe moeten, niet alleen 20% minder CO2 uitstoot, maar ook 20% minder olieverbruik in 2020. Als stap op weg naar een post fossiele economie in de 21ste eeuw.”

De toename in het olieverbruik is zorgwekkend. De Nederlandse overheid doet niets om de aankomende krapte op de oliemarkt het hoofd te bieden. De mondiale aardolieproductie zal in de komende jaren nauwelijks stijgen, en in 2020 fors lager liggen dan nu. Als gevolg van de dalende productie in westerse olieproducerende landen, en de gebrekkige investeringen in aardolievelden in het Midden-Oosten en Rusland door de politieke situatie. Het onderzoek van Peakoil Nederland bevestigd daarmee de waarschuwingen uit het vandaag gepubliceerde World Energy Outlook 2009 van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) . Daarin laat de energiewaakhond uit Parijs zien dat men nog steeds, net als vorig jaar,binnen enkele jaren een tekort aan olie verwacht waar regeringen zich op zouden moeten voorbereiden. Ondanks de economische crisis en gestaag stijgende olieprijzen.

Het Nederlandse beleid scoort wel uitstekend in het beheren van de aardgasvoorraad. Dankzij het energie- & klimaatbeleid gaan de aardgasreserves langer mee. Nederland wordt naar verwachting van Peakoil Nederland pas een netto-importeur van aardgas in 2025, doordat de productie van Slochteren na 2020 snel zal dalen.

Het onderzoek van Peakoil Nederland is gebaseerd op cijfers uit het rapport ‘verkenning Schoon en Zuinig’ van Energie Onderzoeks Centrum Nederland (ECN) en het Planbureau van de Leefomgeving. Daarin zijn de effecten van de beleidsmaatregelen die het kabinet heeft getroffen gekwantificeerd. Peakoil Nederland heeft deze vertaald naar het effect op de energiemix tot aan 2020. Die energiemix is daarna getoetst aan de beschikbaarheid van aardolie, en aardgas.

Het rapport, Schoon en Zuinig, maar ook fossiel arm genoeg? is ook te vinden bij http://www.peakoil.nl/rapporten

Gerelateerde artikelen


Rembrandt Koppelaar, Voorzitter Peakoil Nederland.

3 Reacties to “Kabinet moet inzetten op 20% minder olie in 2020”

  1. ruud Says:

    Tja, m’n gevoel zegt dat een energie crisis, harder zal aankomen dan de huidige (krediet) crisis. Ik denk dat de politiek niet zal zeggen, we raken door de (goedkope) olie, dit betekend…vul maar in. Zij hebben geen antwoord op extreme brandstof, voedsel en energie prijzen. Hoe zou het zijn als een stad zo groot als Den Haag een paar uurtjes zonder stroom komt te zitten? Hoe leg je uit dat we beter hadden kunnen werken aan een nieuwe digitale snelweg dan de huidige verbreding van de snelwegen waar we geen gebruik meer van kunnen maken, gewoon omdat (goedkope) olie schaars is. Wat zeg je als politiek tegen de bevolking; Economie zal niet groeien, omdat deze afhankelijk is van energie (niet van geld). Kan een fabriek nog wel draaien doordat de fossiele brandstof schaars is? Nagenoeg geen enkel bedrijf of instelling is voorbereid. En die paar zonne panelen die hier en daar staan, kan onze dorst naar energie niet lessen. Geweldig die electrische auto’s, maar hoe wekken we die stroom ook al weer op? Nu schijnt de zon nog, laten we een goede schuilplaats bouwen, voordat het weer omslaat.

  2. Niels Thijssen Says:

    De gemeente hier gaat inzetten op 20% meer tourist-overnachtingen in 2020….
    blijkbaar is het niet helder dat klimaatdoelstellingen vanuit het Rijk OOK door de gemeenten nadrukkelijk gevoerd moeten worden… Ik hoop dat dergelijke gemeenten snel onder curatele komen…. 😉

  3. ietsist Says:

    op de ene of andere manier klinkt dit als “nog lang niet genoeg”, 20% minder in 2020. Kijk naar het interview hier, met de Tesla Roadster eigenaar, die beweert dat een radicale omslag in enkele járen gemaakt kan worden!

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in