OliNo

Duurzame Energie

Ombouw van een 50W halogeen bureaulamp naar een 3W LED

Geplaatst door Ard Jonker in Energiebesparing
Tags: ,
Geef een reactie

P1000645.JPGIn een energiearm huishouden is een halogeenlamp van 50 Watt een steen des aanstoots. Bovendien is het een ‘gevaarlijk’ instrument omdat het bij aanraken flinke brandwonden kan veroorzaken en de extra warmteontwikkeling van de lamp is bij warm weer in een warm huis ongewenst. Bovendien is het blok ijzer van de transformator in de lampvoet een aanwijzing dat deze lamp niet erg efficiënt is. Als de lamp dan de hele avond aanstaat om alleen het toetsenbord te verlichten, begin je je te storen aan het grote verbruik. Daarom heb ik besloten om deze lamp zelf om te bouwen naar een 3W LED lamp. De resultaten hiervan kun je vinden in onderstaande artikel.

WAARSCHUWING

Het demonteren van elektrische onderdelen is niet zonder risico. Dit artikel is geen doe-het-zelf handleiding, enkel een verslag van een door mij uitgevoerd experiment. De auteur van dit artikel en OliNo aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid.

Het plan

Het vervangen van en 50W halogeenlamp door LEDs is vrij eenvoudig en efficiënt. De hoeveelheid licht afkomstig van de LEDs is voldoende om hem als bureaulamp te gebruiken. Het ombouw proces is eenvoudig en bespaart veel energie. Het plan is om de 50W halogeenlamp te vervangen door drie LEDs van elk 1 Watt. De drie warme witte 1W LEDs zijn met elkaar verbonden in serie.

Verder wordt de ijzeren trafo vervangen door een schakelende voeding met een hoge efficiëntie brengt het vermogen van (minimaal) 50 Watt terug naar ongeveer 3 Watt. De schakelende voeding is een stroombron van 350mA voor het aansturen van de LEDs. De originele draaischakelaar die de halogeenlamp ook kon dimmen blijft behouden maar dan alleen om te schakelen. De gekozen voeding is niet dimbaar.

Voor de veiligheid is de schakelaar verbonden met de secondaire gedeelte van de stroombron zodat op de lamp alleen 12 Volt staat en geen 230V. Alle apparaten die op het bureaublad staan zijn verbonden met een stekkerblok wat in zijn geheel afgeschakeld kan worden om sluipverbruik te voorkomen.

Het ombouwen

Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden….

De LEDs moeten voorzien worden van hitte geleidend materiaal voor de koeling
De LEDs moeten voorzien worden van hitte geleidend materiaal voor de koeling

Perforeer schijven van 1 cm uit het hitte geleidende materiaal
Perforeer schijven van 1 cm uit het hitte geleidende materiaal

Plak de schijf van hitte geleidende materiaal op de LED
Plak de schijf van hitte geleidende materiaal op de LED

kleine stroombron
De oude klomp ijzer en elektronica aan de linkerhand wordt verwijderd en vervangen door een kleine stroombron (kleine zwarte doos)

Drie LED's zijn in serie zijn geplaatst
Drie LED’s zijn in serie zijn geplaatst

Het resultaat

Na het ombouwen blijkt de lamp voldoende licht te geven. Slagschaduwen worden deels vermeden door het gebruik van 3x1W in plaats van 1x3W. Het metaal dat achter de halogeenlamp zat, biedt voldoende koeling aan de 3x1W LEDs. Verschil in gebruik ten opzichte van de halogeenlamp is er niet, of het moeten de verderop genoemde voordelen zijn. De LEDs zijn helder van kleur, ietsje gelig en zeker niet hard wit, geven voldoende licht en worden niet of nauwelijks warm. De lamp is door het verwijderen van de transformator uit de lampvoet wel iets wankeler geworden omdat het contragewicht nu ontbreekt, maar daar staat tegenover dat áls de lamp valt, je je niet brandt aan de gloeiend hete halogeenpit en je je niet meer kan bezeren aan het grote gewicht als hij op je voet valt. Bovendien is de lamp veel minder kritisch geworden voor plaatsen dicht bij kunststof oppervlakken omdat er geen smelt (brand!)gevaar meer bestaat. Aangezien de halogeenlamp alleen werd ingezet als er veel licht nodig was, is het ontbreken van een dimmer geen probleem. Er zijn bovendien ook geschakelde voedingen voor LEDs te krijgen die wél gedimd kunnen worden.

Een zuinige 3W LED bureaulamp
Een zuinige 3W LED bureaulamp

Toekomstplannen

Zo ongeveer alle lampen in huis zijn nu vervangen door LED lampen. Alleen een ‘overzichtslamp’ in de keuken is nog een spaarlamp, maar op termijn zal ook die worden vervangen door een (eigengemaakte) TLED balk.


Ard Jonker, Duurzaam Informaticus. Mijn eigen website: http://www.aaamc.nl/

9 Reacties to “Ombouw van een 50W halogeen bureaulamp naar een 3W LED”

  1. Jan van Veen Says:

    Goed artiekel, laat mooi zien hoe je betrekkelijk eenvoudig en zonder hoge kosten ( zonder dure kant en klaar armaturen )
    Eenvoudig aan besparing kan doen. Dergelijke halogeen lampen liggen bij bosjes bij de kringloopwinkels.
    Wellicht goed om wat meer details te vertellen over de gebruikte componenten, (types e.d.) en waar je het kan kopen.
    Het zou helemaal af zijn als er een lichtmeting uitgevoerd zou worden op deze side.
    gr. Jan

  2. ard Says:

    @1 “Wellicht goed om wat meer details te vertellen over de gebruikte componenten”: via m’n site vind je de gebruikte componenten bij DIY TLED.

  3. Ivan Says:

    Ard,

    Dit vind ik altijd tof om te lezen. Mensen die zelf initiatief nemen.

    Maar kritisch als ik ben heb ik volgende vraag.

    Een halogeenlamp van 50W geeft volgens Olino zo’n 349 lumen.
    Een gloeilamp van 40W zelfs nog veel meer (richting 400 lumen). De LEDs die jij gebruikte heb ik dankzij jouw site opgezocht en die komen op zo’n 50 lumen/st.

    Als je nu 7 LEDs zou gebuiken, kom je dan in de buurt van een halogeenspotje, of nog is 7 x 50 lumen = 350 lumen? Krijg je het geheel dan nog gekoeld?

    Ik denk soms dat de LED-spot fabrikanten meer bezig zijn met marketing en design, dan netto resultaat. De prijzen zijn absolute waanzin, mijn inziens.

    Ik wens je nog veel succes met je volgende projecten en kijk er alvast naar uit.

    Ivan.

  4. ard Says:

    @3 Ivan: Gloeilamen en halogeenlampen geven voornamelijk warmte, en het licht gaat in alle richtingen. Deze LEDs geven voornamelijk licht en maar in 1 richting (naar het toetsenbord). Waar in het origineel ontwerp de lampenkap voornamelijk als lichtreflector diende, om al het halogeenlicht naar het werktgebied te richten, doet de LED dit al door z’n vorm. De 3 LEDs die ik nu gebruik geven meer dan voldoende licht voor gebruik als bureaulamp.

    Wanneer je 7 LEDs zou gebruiken, kan je de LEDs wat meer verspreiden over de lampenkop, echt warm worden ze niet, zeker niet als je ze dimt. De voeding die ik in dit project gebruikte, kan niet worden gedimd en kan maar 3 witte LEDs (350mA, 12V) voeden; ze is wel erg klein en past dus in bijnal elke halogeenlamp.

    Er zijn inmiddels redelijk betaalbare voedingen die dimbaar zijn en 2 strengen van tot 8 witte LEDs kunnen voeden. Zie ook mijn TLED project, waar ik die voeding gebruik voor een lichtbalk van 2×8=16 LEDs van 1W.

    Wat betreft die marketing en design: in een trendy verlichtingswinkel waar ik naar een ‘dunne, elegante LEDbalk verlichting’ vroeg, was het antwoord ‘maar meneer, LEDs geven onvoldoende licht, dat gaat nog jaren duren voor zoiets verkrijgbaar is’.

  5. Jonathan Says:

    Hoi Ard,

    Waar heb je de leds vandaan en wat kosten deze?
    heb je ook een link naar je site voor mij?

    Groetjes,

    Jonathan

  6. Jonathan Says:

    Heb je misschien ook ene schema van de stroombron? (met spanning en stroom er bij)

  7. ard Says:

    @Jonathan: de link naar m’n site staat onder het artikel (net onder de lijn bij ‘Toekomstplannen’), daar staat een link naar de TLED pagina. Daar staan links naar alle (bronnen van) ingrediënten om deze ombouw te doen; volg de links en zie de prijzen.

    Je spanning wordt bepaald door het soort en het aantal LEDs. Voor witte LEDs is dat ongeveer 4V. Zo’n voeding verhoogt de spanning tot er 350 mA loopt. Het dimmen gaat dan door deze stroom in pwm aan te bieden. De voeding in de links is goed(koop).

    Wil je toch zelf bouwen, dan is Google een goede vriend 😉

  8. Lennart Says:

    Hoi Ard,

    Deze zou je ook nog kunnen gebruiken, van dezelfde site als je leds.

    http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13690

    Echter een stuk goedkoper dan diegene die je nu gebruikt.

    Bedankt voor het interessante artikel.

  9. hans jager Says:

    beste ard,

    je site geeft niet meer de informatie voor de ombouw. kun je die alsnog weer openbaar maken. Ik vond je verhaal interessant enwas al lang naar zoiets op zoek en ben geen expert,

    mvg
    Hans

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in