OliNo

Duurzame Energie

Elektrische auto Th!nk City

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport Geef een reactie

thinkcity_026De Th!nk City is een volledige elektrische auto die vanaf de start ontworpen is om elektrisch te rijden. De wagen heeft een bereik van 170 km en een topsnelheid van 100 km/h. De wagen is sinds 2009 te koop in Nederland een gaat 37.695 euro kosten.

Het ontwerp

Th!nk Global maak al 17 jaar elektrische wagens. De nieuwe Th!nk City is de 5e generatie elektrische wagen van Th!nk. De Th!nk City is vanaf het begin ontworpen als volledig elektrische wagen, het is geen omgebouwde conventionele wagen zoals de meeste elektrische wagens die nu op de markt komen. De Th!nk City is zo ontworpen dat de accu’s in het midden van de wagen zitten, onder de stoelen. Dit zorgt voor een optimale gewichtverdeling.

Opvallend is de plaatsing van de richtingaanwijzers boven de wielkassen. De carrosserie van de Th!nk City is gemaakt van recyclebaar ABS plastic, gemaakt om in de stad te rijden, ideaal voor iedereen die krassen en deuken wil voorkomen.

thinkcity_019
Zijkant van de Th!nk city met opvallende richtingaanwijzers

Mind box

De TH!NK city heeft een zogenaamde “Mind Box”, dit een kleine computer met GPS en GPRS functionaliteten welke mogelijk maakt om eenvoudig te communiceren met het elektrische systeem van de auto.

Het systeem stuurt informatie over de staat van de accu’s en andere auto statistieken direct naar je mobiele telefoon. De Mind box geeft de bestuurder de mogelijkheid om rechtstreeks contact op te nemen met customer service, en zal automatisch voor hulp bellen als de airbag afgegaan is (bij een ongeluk). Beheerders van wagenparken kunnen hun auto’s localiseren en het opladen van de wagen beinvloeden.

thinkcity_030
Het interieur

De motor en accu’s

De TH!NK city maakt gebruik van een 3-fase a-synchrone elektrische motor met een vermogen van 30kW. De accu’s zijn beschikbaar in drie typen:

  • MES DEA – Zebra, 28.3kWh sodium
  • Enerdel, Li-ion
  • A123, Li-ion

Volgens de IEC (Europese standaard voor het berekenen van het bereik van elektrische auto’s) heeft de wagen een bereik van 170 km.

Veiligheid

De wagen is uitgerust met ABS remmen, dubbele airbags en driepunts veiligheidsgordel met automatische gordelspanners. Het frame is ontworpen om bij een botsing de energie te absorberen en deze weg te houden van het passagiers compartiment. Om de passagiers verder te beschermen hebben beide deuren “side impact bars” en beschermblokken van schokabsorberend materiaal. De bescherming bij botsingen is geoptimaliseerd middels diverse computer simulaties en volledige botsproeven. De Th!nk City is toegelaten voor de Europese markt.

thinkcity_025
De achterkant van de Th!nk

Verbruik

De wagen heeft een energie verbruik van 166 Wh/km. De prijs per km is 0,166 kWh x 23 euro cent = 3,8 euro cent. Het volgooien van de “tank” kost 28,3 kWh x 0,23 euro = 6,51 euro. Met elektrisch rijden kun je dus veel geld besparen op jaarbasis.

Specificaties

Verbruik 166 Wh/km
Gewicht 1397 kg
Bereik 170 km
Vermogen 30 kW
Accu capaciteit 28.3 kWh
Accu type Lithium-ion
Oplaadtijd accu’s 80% (230V 14A) 9,5 hr
Oplaadtijd accu’s 100% (230V 14A) 13 hr
Accelaratie 0-50 km/h 6.5s
Accelaratie 0-80 km/h 16s
Top 100 km/h
Beschikbaar 2009
Prijs 37.695

Videos


Th!nk test drive at Geneva Motors

Interessante links

Jouw mening

Wat vind je van deze auto? Laat het weten door een commentaar te plaatsen hieronder.

Meer info

Als je meer weet over deze auto laat het dan weten door een commentaar te plaatsen hieronder. Zet ook de url in het commentaar waar je deze informatie gevonden hebt.

13 Reacties to “Elektrische auto Th!nk City”

  1. Siarhei Says:

    Veel te duur met veel te korte bereik… nog net niet een succesvolle elektrische auto….

  2. Peter Rikken Says:

    38.000 euro voor een brommobiel… En een lelijke bovendien. Dit gaat echt helemaal niets worden. Sterker nog, dit is erg slecht voor een grootschalige doorbraak van de electrische auto. Vrijwel niemand gaat hier vrijwillig in rondrijden. Zelfs niet de mensen die het kúnnen betalen. De Th!ink is 100% ratio en 0% emotie. Dat werkt niet. Zelfs al kosste hij de helft dan werd het nog een commercieel drama. Je moet de electrische auto een gelikt aura geven van high-tech, zoals de iPod. Elon Musk van Tesla heeft dat heel goed in de gaten, en het wérkt. Mensen moeten zo’n ding wíllen hebben. Of neem nou de Amerikaanse Aptera of de Duitse Loremo. Daar druipt de gestroomlijnde high-tech vooruitstrevendheid vanaf. Zo moet het! Heel snel vergeten deze Th!ink…

  3. Harm Otten Says:

    Bijna 1400kg voor een karretje dat een plastic carrosserie heeft??
    Okee, de accu’s wegen 250kg, maar dan blijft er nog steeds 1150kg over! Ik heb het even nagekeken (http://www.think.no/think/TH!NK-city/Specifications/Technical-data) maar het klopt echt.
    Zitten er loden stoelen in?, gouden wielen?, 5 dubbeldik pantserglas? of betonnen bumpers?? Verklaart ook gelijk zijn acceleratie van 0-80km/h in 16 seconden…
    Dit kan beter, veel beter. Het wordt tijd dat de concurentie zijn modellen op de markt gaan brengen. Ik wil namelijk heel graag een elektrische auto gaan rijden, maar over de Th!nk City hoef ik niet lang na de denken, dat wordt ‘m zeker niet.

  4. Kadee Says:

    Sorry jongens, ik vind dit NIET lelijk. Zowat alles spreekt mij aan (model, tech capaciteiten,…) voor mij is dit ding OK. Maar die prijs… nou moe ! Die euro’s heb ik gewoon niet.

  5. Koen Says:

    De specs zijn wat mager: 100 km/uur max is eigenlijk toch nog een stadsauto, daar kan je amper mee de snelweg op.

    Hoe ziet eigenlijk een ‘groene’ en economische auto er uit?
    – lage lucht/rol weerstand, dus sportwagen-achtig model
    – elektrische motor + eventuele elektrische generator (range extender)
    – lichtgewicht batterij met hoge energie- en vermogens-capaciteit.

    Ik zie tot nu toe weinig onderzoek naar de beste type batterijen die massaal gebruikt kunnen gaan worden, en daarentegen zie ik wel wat vergelijkend waren onderzoek naar de beste elektrische motoren (waar ook verschillende types van zijn).

    De Li Fe fosfaat (Lithium IJzer fosfaat) batterij met het bijzondere elektrode materiaal van MIT Dr Gerbrand Ceder, wordt volgens mij een winnaar (het bevat bijv. geen zeldzame stoffen zoals Cobalt e.d., en het laadt/ontlaadt verrassend snel).

  6. Frank Says:

    Dit is het dus echt niet!!!

    Dit ouwedametjes boodschappenkarretje is meer anti-reklame dan dat het ook maar iets goeds doet voor de invoering van de elektrische auto.

    Afvoeren of dumpen voor eentiende van de huidige prijs!
    Neem dan de Franse aircar, ook (nog) niet direct fraaiste, maar wel tegen een fractie van de prijs van deze bagger.

  7. Klaas Says:

    Vergelijk dit ding eens met een Aptera.
    Oké, die je kan je hier nog niet komen.

    Die Aptera gasten snappen WAAROM een auto zuinig kan rijden,met een flinke actieradius en een snelweg-ongevaarlijke snelheid: namelijk 1) superieure aerodynamica, 2) een licht gewicht.

    je zit dan aan de goede kant van de vicieuze cirkel. Omdat het voertuig licht is en gestroomlijnd, verbruikt ‘ie weinig energie. En daarom heeft ie minder zware accu’s nodig.

    Iets anders. Google ook eens op “electrathon”. Scholen en particulieren die zelf een elektrisch voertuig in elkaar zetten. Met als restrictie 76 kg. gewone lood gel accu aan boord. Kijken wie het verste komt in een uur. Het record staat meen ik op 53 mijl. Da’s een kleine 90 kilometer per uur gemiddeld!
    Natuurljik, deze voertuigjes zijn niet te vergelijken met een auto. Maar toch, je ziet wat mogelijk is met nu voorhanden lood-gel accu’s en wat vindingrijkheid.

  8. Nico Says:

    Ik wens erop te wijzen dat U een oplaadbare batterij met een capaciteit van 28,3KWh niet simpelweg kan vullen door er 28,3KWh van het elektriciteitsnet aan te leveren. U dient daar doorgaans nog 40% extra bij te rekenen. Dit kan U ook afleiden uit de specificaties: 100% batterijlading in 13h met een spanning van 230V en bij een stroom van 14A. Dus dat maakt: 230V X 14A X 13h = 41,8KWh X 0,23EUR/KWh = 9,61 EUR. Begrijp me niet verkeerd: Ik ben een voorstander van de ontwikkeling van vervoer op duurzame wijze. Voor het esthetische: Mooie vervoersmiddelen op fossiele brandstof staan wel stil bij uitputting van de brandstof.

  9. Peter Says:

    Nou Nico, 40% is wel erg veel. De laadcurve van de accu is niet constant, waardoor je sommetje niet opgaat. In het begin wordt de stroom constant gehouden (CC), maar naarmate de accu voller raakt neemt deze af(CV). Het totale verlies voor de lader en accu zal in de orde van 10% liggen. Voor de zebra-battery geldt een extra verlies: deze batterij moet constant op een paar honderd graden gehouden worden. Na een paar dagen stilstaan zal er bijgeladen moeten worden.

  10. Lambertus Says:

    Er zijn veel verschillende batterijtypen en laadmethodes, maar voor moderne lithium-ion batterijen mag aangenomen worden dat deze met >95% efficientie geladen én ontladen kunnen worden: http://batteryuniversity.com/partone-12.htm In dat artikel wordt zelfs 99.9% efficientie genoemd.

    Zelfs nikkel-cadmium batterijen kunnen met >90% efficientie geladen worden. Dus 40% verlies bij laden is echt geen realistisch getal.

  11. Bert Says:

    Deze Think City voldoet volgens mij niet voor het verkeren in de stad en ook niet voor langere afstanden op de snelweg. Een echte stadsauto kan veel simpeler. Het is voldoende dat de topsnelheid 70 km/uur is omdat in de stad vrijwel nergens een echte autosnelweg genomen kan worden. Een accu voor 100 km is ruim voldoende voor een dag naar het werk rijden in de stad en omgeving. Of een dagdeel in de stad b.v. bezorgen of taxirijden, gemiddeld kan er niet meer dan 30 tot 40 km/uur af worden gelegd. Een lichte accu kan snel worden gewisseld of snel worden geladen.
    Het probleem is dat veel gebruikers niet bereid zijn om te denken in een eigen voertuigje in eigen omgeving, waarbij een middelmatige snelheid en middelmatig bereik optimaal is. Voor de langere afstand is het beter het OV te nemen of een auto te huren. En op de lange afstand is het voordeel van een electrische auto niet zo groot. Dan is het mogelijk handiger als er een hybride wordt gehuurd waar het hele gezin in past. Milieu- en energievriendelijk rijden is meer kwestie van de optimale combinatie van vervoer dan een voertuig wat weer alles kan, maar helaas weer veel onzinnige massa vervoert!

  12. Jeroen Haringman Says:

    Ik ga er 6 augustus in rijden en ik ben erg benieuwd.

  13. Elon Says:

    Ten eerste vind ik hem er niet uit zien, dan is de accu ook veel te duur zo’n 10000 euro, reken maar na hoeveel kilometer ik daarmee zou kunnen rijden, rijdt nu op lpg, als ik er mee naar m’n werk wil met
    die think moet ik hem elke dag opladen, bovendien moet ie minimaal 130 km/u kunnen voor op de snelweg, kan die niet. Hij is bovendien veel te zwaar en lijkt me ook niet echt aerodynamisch.
    Ik snap ook niet waarom een heel gezin mee moet kunnen de meeste mensen gaan alleen naar hun werk waarom niet gewoon een platte eenzitter waarvan het oppervlak belegd met zonnecellen voor alleen het woon/werkverkeer zodat je conventionele auto rust krijgt, want die zullen mensen toch blijven houden, zie je jezelf al met zo’n elektrische auto op vakantie gaan? Als 2e auto voor naar je werk zou het wat zijn ja met zo’n prijs zo’n 37000 euro vergeet het maar. En ik blijf erbij, hij ziet er niet uit zoiets kan alleen als het of erg goedkoop is of enorm handig.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in