OliNo

Duurzame Energie

Mijn zonnepaneel installatie van 2940 Wp

Geplaatst door Harm Otten in Zonne-energie Geef een reactie

20090430-zonnepanelen_Op 29 april 2009 was het eindelijk dan zover, mijn zonnepaneel installatie wordt geplaatst! 14 panelen van elk 210 Wp (WattPiek) per stuk (Suntech STP210-18/Ub). In totaal 2940 Wp. Geen kleintje dus. Zeker niet als ik vertel dat mijn elektriciteitsverbruik van het afgelopen jaar rond de 1600 kWh lag. Maar het is dan ook op de toekomst gekocht. Denk aan persoonsuitbreiding huishouden, en een elektrische auto! Hybride plug-in, of volledig elektrisch, dat ligt ook een beetje aan het aanbod. Maar daarover zal ik een andere keer nog een artikel schrijven. Nu meer over deze installatie…

Het dak heeft een hellingshoek van ongeveer 35°, en is gericht op het zuid-zuid-westen (ongeveer 220°).15 panelen paste net niet vanwege het pijpje op het dak voor de HR-ketel, en daarbij zou dan ook een grotere omvormer nodig zijn. Vandaar het aantal 14. Maar ik kan altijd het iets lager gelegen dak nog benutten.

Subsidie

Het is meer dan een jaar geleden dat ik de eerste stappen heb gezet om een pv-installatie aan te schaffen. De meeste (wacht)tijd is gaan zitten in de subsidieregeling van SenterNovem. Let op, dit is nog de regeling van 2008. De nieuwe regeling van 2009 is iets verbeterd. Het formulier moet nu digitaal ingevuld worden, en wordt daardoor meteen gecontroleerd op foute invoer. Ook de kosten voor de inschrijving en het abonnement bij CertiQ worden vergoed, zelfs met terugwerkende kracht ook over 2008! Maar het blijft een hoop burocratisch gedoe. Dus je moet er wat voor over hebben om deze subsidie geregeld te krijgen. Uiteindelijk heb ik nu voor 2000 Wp subsidie toegezegd gekregen. “Toegezegd”, want tot op heden heb ik nog geen cent gehad, maar de laatste formulieren hiervoor zijn als het goed is onderweg. Die 2000 Wp is het vermogen wat ik oorspronkelijk heb aangevraagd, niet wetende dat ik uiteindelijk een veel grotere installatie zou gaan plaatsen. Maarja, daar kan je tijdens de aanvraagperiode niets meer aan veranderen. Tot zover de “stimulerende” werking van SDE. Het heeft mij tot nu toe alleen maar afgeremd. De subsidie aanvraag heb ik zelf geregeld, maar de installatie van de panelen en het uitbreiden van de meterkast heb ik door één en hetzelfde bedrijf (VLS-Energie) laten doen. Daardoor heb ik ook maar één keer over de prijs hoeven onderhandelen. Vervolgens is er nog een mannetje van Enexis gekomen om de nieuwe meters te plaatsen.

De meters

Op de foto links zie je de oude draaischijfmeter in de meterkast, rechts zie je de 2 nieuwe digitale meters.meterkast-voorheen_meterkast-na-aanpassing_ Persoonlijk vind ik de draaischijfmeter beter voor de gevoelswaarde bij het aflezen. Je kan aan de snelheid heel mooi zien hoeveel stroom er wordt afgenomen of teruggeleverd. Bij de digitale meters knippert er alleen af en toe een ledje en er staat een pijltje in de display. Van de nieuwe meters is de linkse de brutoproductiemeter (nodig voor de subsidie), en rechts de nieuwe hoofdmeter. Het zijn identieke meters met beide 4 telwerken. 2 tellers voor afname van elektriciteit, laag en hoog tarief, en 2 voor het terugleveren. Bij de brutoproductiemeter wordt er maar 1 teller gebruikt.

De inverter

Zoals je ziet had ik al een lege pvc-pijp die precies op de zolder uitkomt. Dus het was alleen een kwestie van de draden er doorheen trekken en aansluiten maar. Op onderstaande foto zie je de omvormer.omvormer Het is de Mastervolt Sunmaster XS3200. Deze heeft een geïntegreerd display waarop je de meest belangrijke waarden kan uitlezen. De grijze kabel (RS-485) rechts, gebruik ik om met een laptopje de gegevens van de laatste 30 dagen uit te lezen, zodat ik ze op de computer tot grafieken kan verwerken. Dit doe ik overigens niet met de standaard software die erbij wordt geleverd, want die schiet nogal te kort. Nee, ik heb inmiddels het communicatieprotocol achterhaald, en zelf een programmaatje geschreven. In de omvormer zit wel een ventilator die evenredig met het geproduceerde vermogen harder gaat draaien. Dus niet geschikt om op een slaapkamer te hangen, tenzij je natuurlijk iedere morgen op deze manier indirect door de zon gewekt wil worden ;-). Onder de omvormer zit nog een extra schakelaar om de boel spanningsloos te kunnen maken. Ondanks dat de omvormer automatisch uitschakelt als de netspanning uitvalt, is dit verplicht. Onderaan de omvormer zit ook nog een schakelaar om de zonnepanelen af te kunnen schakelen. Deze zijn aangesloten middels de rode en zwarte stekkers in het midden. Alles werkt automatisch, dus eigenlijk heb je er geen omkijken naar. ’s Nachts schakelt de omvormer automatisch uit, en bij voldoende lichtinval weer aan.

Energie leverancier

In maart ben ik overgestapt op GreenChoice als energieleverancier. Deze heeft een aantal voordelen t.o.v. andere leveranciers, en ze zijn in de meeste gevallen nog goedkoper ook! Kijk, ik heb helemaal geen belang in dit bedrijf of wat dan ook, maar ik zou niet weten waarom je er niet naar zou overstappen. Alleen maar voordelen, en je krijgt echte groene stroom. Of bij voldoende zon lever je die zelf ☺.

De opbrengst

Al met al ben ik heel tevreden over mijn pv-installatie. In de maand mei heb ik al 384 kWh opgewekt, en in juni net daaroverheen. Ik verwacht dat het per jaar ongeveer 2500 kWh zal zijn. Dus, totdat ik een elektrische auto heb, zal ik zeker producent zijn. Ik ben nu al benieuwd naar de afrekening van mijn leverancier, of in mijn geval afnemer ;-).

34 Reacties to “Mijn zonnepaneel installatie van 2940 Wp”

  1. joreiki Says:

    Deze meter mag wettelijk nog niet eens.
    Het is ene slimmemeter en je mag hem weigeren.
    Deze meter met prezies om de kwartier wat jij aan energie gebruikt dus je privatie is in het geding en het slurpt ook nog eens extra energie. Lees meer op het net slimme energie meters en pak de trefwoorden ook nog eens nujij op google.nl. Ik ben woordeblind dus ,,,, schrijf de woorden wel korect op google.

  2. LEX Says:

    leuk ik heb 12 panelen 900 watt op mijn boot voor de stroomvoorziening, heel leuk om van maart tot en met september van te leven daarna loopt de opbrengst het heel snel terug. In de donkere maanden moet naast de stroom van mijn windmolen stroom draaien.

    Maar stroom leveren aan het stroomnet klinkt leuk.

  3. Martin Kleinman Says:

    Je hoofdmeter had niet vervangen hoeven worden. Je oude Farraris voldoet prima. De minister heeft zelfs aangegeven dat je deze mag laten hangen.

    Overigens doen netbeheerders hier lastig over. Ik heb nu een brief liggen dat ook mijn meter vervangen moet worden omdat hij niet voldoet wanneer je zonnepanelen hebt. En da’s natuurlijk onzin.

  4. Guus Says:

    Gefeliciteerd met je eigen zonnestroom fabriek.
    Ik heb zelf ook de XS3200 van MasterVolt. Ben erg beniuwd naar de manier waarop je de data uit de omvormer haalt.
    Ik zie trouwens dat je alles op 1 string hebt aangesloten. Kan je dat niet beter verdelen over 2 strings?
    Hou je de opbrengst al bij op Sonnenertrag.eu

  5. Niels Thijssen Says:

    Weer een buurtgenoot met een fikse PV-set! 😉 Leuk artikel! En die meter had niet vervangen hoeven worden maar ach… zo’n ramp is het niet. Dezelfde 4 kwadranten meter hangt ook in de nieuwbouw in Gennep (en is NIET slim, het is gewoon een digitaal netwerk, zonder GSM/GPRS connecties…).

  6. Harm Otten Says:

    @joreiki: Dank voor je waarschuwing, maar Enexis alsook de installateur verzekerde mij dat dit geen “slimme meters” zijn. Als je met google zoekt kom je inderdaad op een plaatje van deze digitale meter uit, maar zoals je weet is niet alles waar op internet.

    @Martin Kleinman: Of de hoofdmeter wel of niet vervangen moet worden, daar hoor ik verschillende verhalen over. Mijn netbeheerder verzekerde mij dat die wel vervangen moest worden. Dus ja, dan heb ik dat maar laten doen. Van mij had het inderdaad niet gehoeven, aan dat draaiende schijfje kan je veel mooier zien wat je totale installatie doet.

    @Guus: Dankjewel, ik ben er ook erg blij mee.
    Ik heb inderdaad alle panelen op 1 string zitten. 1. Er hoeven dan maar twee kabels naar binnen doorgevoerd te worden. 2. De totale spanning van 14 panelen in serie blijft binnen de grenzen die de omvormer aan kan. 3. Alle panelen liggen hetzelfde georiënteerd in een vlak, en hebben geen last van eventuele schaduwen. Dus ik zie geen reden om meer strings toe te passen.
    Ik heb bij de omvormer ook gelijk de RS485/232 converter besteld. Hiermee kan je de omvormer dan aan een seriële poort van je computer aansluiten. Een USB variant zie ik ook op de site van Mastervolt, maar die heb ik zelf niet. Vervolgens heb ik het communicatie protocol grotendeels achterhaalt en een simpel visual basic scriptje geschreven dat communiceert op de com-poort en de gegevens naar een tekst bestandje schrijft. Als je meer informatie hierover wilt kan je me via mijn eigen website mailen.
    http://www.dontharm.me

  7. Guus Says:

    Wat mij trouwens opvalt is dat de stroomlevering rechtstreeks het net op gaat zonder dat er een zekering tussen is geplaatst. Zie ik iets over het hoofd of heeft de installateur de zekering vergeten en de netbeheerder niet opgelet toen de brutoopbrengstmeter werd geplaatst?

  8. Lambertus Says:

    @Guus, als ik goed kijk naar het plaatje waar de opbrengstmeter bij op staat dan meen ik op de tweede rij zekeringen toch rechts een extra zekering te ontwaren.

    Overigens, mocht er geen gewone 10 of 16 A zekering tussen zitten dan is er altijd nog de hoofdzekering…

  9. Harm Otten Says:

    Klopt, er zit inderdaad een zekering van 16 Ampère tussen en wel op de plek die Lambertus aangeeft. Een zonnepaneel installatie van deze grootte wordt gewoon als een aparte groep gezien. Alleen levert deze groep stroom, i.p.v. dat ie afneemt.

  10. Harmen Bos Says:

    Beste Harm Otten, Leuk stuk. Ik heb zelf ook subsidie gekregen maar het een jaar laten liggen. Net aangemeld bij Certiq en de installatie laten afleveren.
    Als je nog meer panelen wil kun je misschien vragen of je het dak van de buren mag gebruiken.

  11. Guus Says:

    @Harm. Ok, ik had dus toch iets over het hoofd gezien. Gelukkig voor jou 🙂
    @Harmen. Heb je niet vergeten uitstel aan te vragen voor de ingangsdatum van de subsidie? De termijn van 15 jaar loopt gewoon door.

  12. Marlo Wagner Says:

    Geweldige inovatie erg interessant. Kan iemand mij wat tips geven, ik ben opzoek naar leveranciers waar ik een goede prijsopgave voor dit soort installaties kan krijgen, incl. de te verwachte opbrengst. Aan wat voor termijn moet men denken wil een investering als deze rendabel worden? (Vanzelfsprekend is het rendabel als je tegen 400kw per maand draaid) maar de inleg wil je natuurlijk ook zsm weer terug verdient hebben.

  13. Ben Says:

    Hallo Marlo,

    Ik orienteer me momenteel ook en ik heb een site gevonden waar complete systemen op staan met prijzen en dergelijke:
    http://www.bespaarbazaar.nl/zonnepanelen-c-201.html

    Succes en groet,
    Ben

  14. Lambertus Says:

    @Harmen, het dak van de buren gebruiken is een erg onzekere situatie. Ik ben er ook naar aan het kijken omdat ik ongeveer 5 centimeter te kort kom voor een situatie waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de dakruimte. Er zijn dan een paar opties:
    – Mondelinge afspraken maken met de buren maar als zij verhuizen is het nog maar de vraag of de nieuwe buren het blijven toestaan. Tussentijds herschikken kan kostbaar zijn.
    – Officiele toestemming krijgen door bij de notaris een contract met de buren op te stellen, maar dat kost extra geld.
    – Vraag een lichte bouwvergunning aan om de panelen een beetje buiten het dak te kunnen laten oversteken. Hier zijn ook kosten aan verbonden.

    Alle drie de oplossingen zijn met onzekerheidsfactoren en extra kosten omgeven. In princiepe moeten zonnepanelen gewoon 20 tot 30 jaar onaangeroerd op het dak kunnen blijven liggen. Ik zou dus altijd kiezen voor de veiligste oplossing: plaats de panelen binnen je eigen dakvlak.

  15. Allard Says:

    Beste Harm,

    Wij als Atama Solar Energy leveren en installeren zonnepanelen. Hierbij adviseren onze klanten niet boven de subsidiegrens te instaleren. Dit omdat daarmee de subsidie in gevaar komt. Zie ook vraag 19 op http://www.senternovem.nl/sde/veelgestelde_vragen/zon_pv.asp
    Ook bij navraag bij Senternovem geven ze aan dat dit niet mogelijk is.
    Kan jij mij aangeven hoe jij dit hebt “geregeld” met Senternovem om toch subsidie te krijgen.

    Met vriendelijke groet,
    Allard Dijstra

  16. aen Says:

    Met zonnepanelen icm de nieuwe slimme meter ben je in verhouding duurder uit dan zonnepanelen met de oude draaiende meter.
    Uitleg: oude situatie, als er zon is draait je meter trerug (kun je soms zelfs zien). Over die uiteindelijke stand betaal je stroom + BTW kosten.
    Nieuwe situatie: Je betaalt naar gelang je stroom verbruikt hebt + BTW. Heb je zelf stroom teruggeleverd, dan krijg je dat naderhand teruggestort maar zonder BTW.
    In verhouding bespaar je met de oude meter dus meer dan met de nieuwe meter.
    wij hebben ook een aantal zonnepanelen en gelukkig nog steeds de oude meter.

  17. Harm Otten Says:

    @Allard: De vraag: “wat doet SenterNovem als je een (veel) grotere installatie gaat plaatsen dan je hebt aangevraagd.” Dit heb ik ook meerdere keren aan hun voorgelegd toen bleek dat ik meer als 2000Wp wilde gaan plaatsen. In eerste instantie waren ze hier wat onduidelijk over, maar later kreeg ik heel duidelijk te horen dat je in dat geval alleen subsidie krijgt over wat je hebt aangevraagd. Dat wil zeggen bij de regeling van 2008 krijg je voor een installatie van 2000Wp ietsje meer dan €9000 subsidie verdeeld over 15 jaar. Let wel, dit is de bovengrens. Ze gaan uit van een opbrengst van 2000Wp * 85% = 1700kWh per jaar. Over alles wat je meer opwekt krijg je dus gewoon géén subsidie. Nou, met een installatie van 2940Wp ( * 85% = 2500kWh per jaar) zal ik dus makkelijk tegen dit maximum aanlopen. Het is dat, of het volgend jaar opnieuw subsidie proberen aan te vragen. Ik heb dus voor het 1e gekozen.

  18. Allard Dijkstra Says:

    Harm,

    Als ze je dat dan gewoon uitbetalen en als het op is ermee stoppen gaat het je helpen met jehele systeem(2940Wp)snel terug te verdienen! 🙂

    Allard

  19. Locutis Says:

    Wat je ook bedenkt of doet, in Nederland levert 1 m2 zonnepaneel ongeveer 80 kWh/jaar op. Daar staat tegenover, dat een zonthermisch systeem minimaal 500 kWh/m2/jaar produceert (= 6 x PV). Dit zijn praktijkgegevens,meten is weten.
    Als het milieu en je portemonaie je lief zijn, kies je voor een zonthermisch systeem.
    Alle energie, die je huis binnenkomt, gaat door de woonschil weer verloren. Aangezien je betaalt voor wat je verliest, is het zaak de warmteweerstand van die schil te verhogen (isolatie)en de verliezen door ventilatie en douchewater te minimaliseren. Het rendement van de maatregelen is groot en het allerbeste voor het milieu. Het winnen van alternatieve energie zonder het bovenstaande te doen is dwijlen met de kraan open!!!!!!!

  20. Guus Says:

    @Locutis. Je hebt helemaal gelijk maar het één sluit het ander niet uit. Warmte oogsten om aan de warmtebehoefte van je huis te voldoen en zonnestroom produceren omdat we nu eenmaal elektriciteit nodig hebben.
    Hierbij moet je wel aantekenen dat het verzamelen en bewaren van zonnewarmte technisch iets meer vraagt van de thuisinstallatie. Daarbij moet er ook de fysieke ruimte zijn.

  21. Rene Sohier Says:

    natuurlijk is een zonneboiler installatie interessanter, al is het alleen maar omdat je de toekomstige prijsverhoging in je eigen zak steekt terwijl onder de pv subsidie de overheid alleen maar minder subsidie uitkeert, je opbrengst blijft die 15 jaar gelijk. 11mille in warmte verdien je in ca 7 jaar terug, 11mille in pv een jaar of 13… en gas stijgt harder dan een kwh-tje…
    echter, grootschalige boilersystemen zijn alleen interessant bij verbruik>2500m3 en je moet op dak en in /om huis wat ruimte hebben. maar dan is het ook echt de moeite!

  22. Rene Sohier Says:

    vanzelfsprekend kan Degotech een ieder die interesse heeft op weg helpen bij subsidie , calculaties, tips etc.
    ik heb Harm de hierbovenstaande installatie verkocht en zijn verhaal lijkt me een prima referentie…dank je Harm!

  23. Joachim Says:

    ik wil een druppellader op zonne energie aanschaffen

    en hierop wil ik een accu aan sluiten

    en op de accu wil ik mijn gsm oplader aansluiten

    wat is hiervoor de oplossing?

  24. Christian Naethuys Says:

    Mag ik graag weten hoeveel dit allemaal kost (ongeveer) want ik wil het bij mij ook laten doen, en wie kan ik het best hierover gaan bellen?

    groetjes en dank
    Christian

  25. Rene Sohier Says:

    Christian, ik heb Harm aan al dit fraais geholpen; mijn tlf nr is 0621824362, mvg rene Sohier

  26. Stevendg Says:

    Hallo,
    ik heb inmiddels dezelfde omvormers hier en wil ook data uitlezen via niet-standaard software. Wil jij eventueel deze gegevens sharen ? Ik lees nl dat jij het protocol al achterhaald hebt. Alvast bedankt bij voorbaat,

    STeven

  27. Harm Otten Says:

    Hoi Steven,
    Stuur me even een mailtje via mijn website: http://www.dontharm.me, dan kan ik je het een en ander toesturen.
    Groet,
    Harm.

  28. Wim op 't Root Says:

    Ik heb een XS3200 omvormer op 11 planelen van Suntech STP280.
    Daarnaast heb ik een ATC-820B converter gekocht om de RS-485 aan te sluiten op de USB-poort van de PC. Mijn probleem is dat ik niet kan vinden hoe de pin bezetting op XS3200 is. Op de ATC-820B zijn de pinnen: 1;485+ en 2;485-. Via ‘t net vindt ik de pin bezetting voor de Datacontrol waaruit ik zou kunnen opmaken dat de pins 2 en 4 op de XS de betreffende zouden moeten zijn, echter ik krijg geen signaal. Wie weet hierop een antwoord?

  29. Ate Stoffelsma Says:

    Ik heb 12 panelen van 250wp aangesloten op een mastervolt XS3200. Deze zijn in 2 strings van 6 aangesloten. 10 panelen op het schuindak en 2 op mijn platdak. Nu krijgen de twee panelen savonds snel schaduw. wat is verstandig om de doen?

    1. De strings wijzigen in een van 10 en een van 2
    2. De 2 op mijn platdak aansluiten op een aparte omvormer,
    3. Zo laten.

    Graag jullie advies

    Ate

  30. Rene Donkers Says:

    Ik heb 15 panelen op het dak goed voor 3600 wp. Het draait nu bijna een jaar en de opbrengst is zonder meer goed.
    Mastervolt heeft MASTERLOG voor logging systeem op de PC. Mijn ervaring is dat deze zeer beperkte info geeft EN dat deze willekeurig werkt. Van de 5 PC’s werken er 2.
    Wil zelf erg graag een eigen programma schrijven maar krijg het protocol niet EN MASTERVOLT heeft mij wel een stapje geholpen maar kan mij niet echt helpen omdat de technische kennis in nederland niet voldoende lijkt te zijn.
    Als je mij wilt helpen met het protocol dan zou dat geweldig zijn.
    Rene

  31. Harm Otten Says:

    @Ate: Een string van 10 en een van 2 panelen is niet slim. Deze omvormer heeft dan wel 2 ingangen, maar ze staan wel gewoon parallel. Dus de spanning over beide strings is altijd gelijk. Bij een ongelijk aantal panelen wringt dat dan, en is niet efficiënt.
    Het beste is om de 2 panelen die snel schaduw krijgen op een aparte omvormer aan te sluiten. Mocht je nog geen aparte omvormer hebben, dan raad ik aan nu voorlopig die 2 panelen weg te laten, en een string van 10 aan te sluiten op de Mastervolt.

    @Rene: Ik zal je het protocol zover bij mij bekend toesturen.

  32. Ate Stofflsma Says:

    @Harm: Heb de twee panelen op een aparte omvormer aangesloten. Werkt veel beter nu. De twee staan eerder de schaduw, maar ze staan wel 100 op het zuiden. De 10 liggen op het westen, mijn pa heeft dezelde installatie, zit zo 75% op zijn productie. Benieuwd of deze verhouding in de zomer zo blijft…….

  33. Dennis Tessels Says:

    Hoi Harm,
    Ik heb zelf een installatie van 6 panelen 195 Wp per panneel.
    En ben een van de vele die graag met het protocol op weg wordt geholpen voor een eigen programma / asp.net website.
    wellicht kunnen we er een open source project van maken waarin iedereen zijn ideeën kwijt kan 😉

  34. Harm Otten Says:

    Voor iedereen die op zoek is naar hoe ik de Mastervolt Sunmaster XS3200 heb uitgelezen, plaats ik hier een link naar mijn website waar een paar scriptjes en een deel van het gebruikte protocol gedownload kan worden.
    http://www.dontharm.me/solar/solar.html
    Succes ermee!

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in