OliNo

Duurzame Energie

Automatisch energiebesparing advies

Geplaatst door Bart Knijnenburg in Energiebesparing Geef een reactie

systeemHet maakt niet uit of je nou gewoon erg milieu-bewust wilt leven, of gewoon de broekriem wilt aanhalen in deze financiële crisis: energie besparen heeft voor iedereen voordelen. De vraag is echter: Waar moet ik beginnen? Er zijn zo veel energiebesparende maatregelen dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Welke maatregelen passen het best bij mij? Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben nu een systeem ontwikkeld dat een groot aantal maatregelen op één plek verzameld. Belangrijker nog: het systeem kan je vertellen welke maatregelen het beste bij je passen!

Het principe van het systeem is heel simpel: Via enkele clicks geef je je voorkeur aan. Het systeem berekent dan de maatregelen die het beste bij je passen. Deze kies je uit, en stop je in een lijstje. In het lijstje kun je dan precies zien hoeveel je al bespaart, en hoeveel je verder nog wil besparen. Het resultaat? Je hoeft niet meer eindeloos op zoek naar verschillende maatregelen, jezelf afvragend of ze nou wel of niet de moeite waard zijn. We laten je door de bomen het milieubewuste bos weer zien.

We zijn het systeem aan het testen met echte gebruikers, zodat we het systeem nóg beter kunnen maken. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig. Doe mee aan ons onderzoek (ongeveer een half uurtje), en ontdek wat jij kunt besparen!

Naast de opbrengsten van de door jou ontdekte besparing, bieden we de deelnemers aan het onderzoek ook nog een kleine vergoeding aan (zolang voorradig).

Vragen over het onderzoek kun je hieronder posten als comment. Ik zal mijn best doen deze allemaal te beantwoorden. Het plan is om de resultaten na afloop van het onderzoek bekend te maken op OliNo.

Start het onderzoek door op de volgende link te klikken: Start onderzoek

Alvast bedankt voor het meedoen!

Bart, Dylan en Roelof, studenten Human Technology Interaction, Technische Universiteit Eindhoven

6 Reacties to “Automatisch energiebesparing advies”

  1. Erik van Erne, stichting Milieunet Says:

    Geweldig idee en helaas een iets mindere uitvoering. Het klinkt ook bijna te mooi om waar te zijn: via enkele muisklikken enzovoort. Uiteraard heb ik het onderzoek gedaan, althans ik heb het gestart, want dat halfuurtje is een echt Brabants halfuurtje. En voor wie die uitdrukking niet kent: dat wordt dus gauw een uurtje of anderhalf.

    Het begin gaat vlot. Eerst even wat algemene gegevens invullen. Prima. Dan een aantal meerkeuze vragen. Rondjes aanvinken. Fluitje van een cent. Soms wat lastig om te kiezen, maar dat heb je bij elk onderzoek. Maar dan komen we bij waar het eigenlijk om gaat en dan blijkt dat uw halfuurtje er al een aardig eind opzit.

    Dan komt u bij een scherm waar u met behulp van wat muisklikjes uw persoonlijke voorkeuren kunt instellen. Dat is echt ontzettend onhandig gemaakt. Stel u wilt iets instellen van minder belangrijk naar belangrijk. dan bent u al gauw meer dan vijftig keer op uw muis aan het klikken.

    http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=7020

  2. Jeroen van Agt Says:

    Ik heb het onderzoek ook gedaan en ik moet zeggen dat ik het in tegenstelling tot Erik wel een leuke manier vind van vragen stellen.

    Tijdens het spelen met de verschillende besparingsopties kun je direct zien wat de besparing is uitgedrukt in kWh of Euro’s. Verder kwam ik een paar besparingen tegen waarvan ik mezelf ook nog niet zo van bewust was, kortom het is zeker leerzaam.

    Ik zie nog wel een paar mogelijke verbeteringen:
    – Het zou mooi zijn als je na afloop een persoonlijk advies rapport zou kunnen krijgen in de vorm van een PDf rapport zodat je de verschillende besparingsopties achteraf ook nog een keer kunt bekijken.
    – Er zit een beperking in dat je minimaal 10min bezig moet zijn met het uitkiezen van de verschillende opties. Ik was al klaar na 6 minuten en om dan nog 4 minuten doelloos te moeten rondklikken om de software tevreden te stellen werkte bij mij frusterend.

    Op deze laatste twee opmerkingen heb ik inmiddels van Bart de volgende feedback gehad:

    Zo’n PDF met besparingsrapport is zeker interessant. Voor dit onderzoek kunnen we dat helaas niet meer doen, maar het is wel iets wat we in het volgende onderzoek kunnen inbouwen.

    De tijdsrestrictie van 10 minuten moeten ze helaas hanteren omdat de TU/e proefpersonen niet wil betalen als ze niet “serieus” aan het onderzoek meedoen. Ze gaan nu wel kijken of dit niet verkort kan worden naar 5 minuten.

    Kortom doe eens mee met het onderzoek. Het is gratis, leerzaam en de resultaten zullen op OliNo gepubliceerd worden. Hier kan iedereen van leren.

  3. Erik van Erne, stichting Milieunet Says:

    @Jeroen,

    Wie heeft er gezegd dat ik het niet leuk zou vinden. Het is wat onhandig en dat is het ook echt. Heb inmiddels ook contact met de studenten en snap waarom het zo is gemaakt.

    De uitleg daarover komt vanzelf van de heren studenten. Inderdaad de moeite waard om eens even te doen. Snap niet goed hoe je in 6 minuten klaar kunt zijn. Als je alle opties echt in beeld wilt krijgen ben je toch echt een stuk langer bezig.

  4. Jacques Says:

    Heb ook meegedaan met de invulling. Was doodsimpel. Alleen zou je persoonlijke situatie beter ingevuld moeten kunnen worden. Voorbeeld: Er wordt gezegd dat koken op gas beter is dan elektrisch. Ja normaal wel, maar niet als je zoals ik 4,6Kwp aan zonnepanelen op je dak hebt liggen.

    Jacques

  5. Bart TU/e Says:

    @Jacques,

    Okay… da’s wel punten 🙂

  6. Alain Says:

    Interessante tips maar is te eenzijdig. Je kan dus niet zeggen niet van toepassing. Als voorbeeld een radiatorfolie plaatsen … ik zou niet waten waarom want ik heb alleen maar vloerverwarming. De waakvlam CV plaatsen, die van mij heeft geen waakvlam. Ook zoals hoger aangehaald met PV-panelen is een inductie vuur toch beter dan gas.

    ik mis ook de mogelijkheid van laat me nu maar eens alle maatregelen zien die er zijn. IPV dat ik altijd door de percentages moet gaan.

    Volgens deze website met de hand afwassen volgens andere met de vaatwasser, wat is nu waar????

    Dagelijks 20 min luchten zeker niet in de winter daar ik een ventilatiesysteem met warmterecuperatie heb.

    Thermostaat op 14 voor het slapengaan kost bij vloerverwarming en een LEW woning te veel energie beter gewoon naar 17 of 18 brengen.

    Besparing 1948 euro/jaar toch een hoog bedrag wat mijn inziens een beetje aan de hoge kant is.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in