OliNo

Duurzame Energie

Trams worden draadloos

Geplaatst door Jan Rutz in Transport Geef een reactie

primove_9txyk_69Als het aan Bombardier, de grootste leverancier van trams ter wereld, ligt dan worden trams draadloos. Hun nieuwe tram, de Primove krijgt zijn stroom via inductie. Dit is contactloze manier van energie overdracht. De Primove is volgens de fabrikant vijf tot zes procent zuiniger dan gewone trams. De gemeente Amsterdam heeft al interesse getoond.

Een eerste prototype

Bombardier, de grootste leverancier van trams ter wereld, heeft recent in het Oost-Duitse Bautzen hun nieuwe prototype van een draadloze tram gepresenteerd. Deze Primove krijgt stroom via inductie, dit is contactloze overdracht van energie. Dezelfde techniek wordt op kleine schaal al toegepast bij het opladen van elektrische tandenborstels of het verwarmen van pannen.

De technologie die gebruikt is bij de Primove zorgt ervoor dat trams over verschillende afstanden kunnen rijden in alle omgevingen zonder de noodzaak van een bovenleiding of “derde-rail”. Dit biedt ook mogelijkheden om trams rond te laten rijden in historische stadscentra zonder dat er bovenleidingen in het zicht komen.

Energieoverdracht via inductie

Energieoverdracht via inductie

Voordeel voor het vervoersbedrijf

Het Primove systeem biedt de volgende voordelen:

  • Onzichtbare energietoevoer
  • Eenvoudige installatie
  • Geen last van weersinvloeden (bevroren kabels)
  • Minder slijtage (en dus minder kosten) doordat er contactloos energieoverdracht plaatsvindt
  • Er kunnen kleinere tunnels gebruikt worden omdat er geen hoog dak of 3e rail meer nodig is

De werking

Bij de Primove is de bovenleiding vervangen door een ondergrondse kabel, die tussen de rails ligt. Het elektrische primaire en secundaire circuit zijn gescheiden van elkaar, hetzelfde principe wat ook toegepast wordt in transformatoren. Het primaire circuit is ingebouwd onder de grond en zorgt voor een elektro-magnetische veld. Het secundaire circuit is ingebouwd aan de onderkant in de tram en kan dit elektro-magnetische veld middels spoelen omzetten in elektriciteit waar de tram op kan rijden. De kabel kan eenvoudig verwerkt worden tussen de rails. De verbonden segmenten in de grond, die het primaire circuit vormen, worden alleen volledig aangezet als de tram er helemaal boven is. Dit zorgt ervoor dat het systeem veilig is en ook toegepast kan worden in voetgangers gebieden.

Spoelen aan de onderkant van de tram

Spoelen aan de onderkant van de tram

Energie besparing

De tram is voorzien van een geïntegreerd MITRAC energie besparings systeem, welke op het dak van de tram gemonteerd is. Dit systeem bestaat uit condensatoren die de energie opslaan zodra de tram begint te remmen en weer gebruikt kan worden bij het accelereren van de tram. Uit testen met “light-rail” voertuigen in Mannheim sinds 2003 blijkt dat men hiermee tot 30% kan besparen op het energie verbruikt. Dit zorgt weer voor minder emissie en minder kosten.

Het MITRAC systeem bovenop de tram

Het MITRAC systeem bovenop de tram

Toepassing in voetgangersgebieden

Het systeem kan zonder problemen in voetgangersgebieden als de Amsterdamse Leidsestraat worden gelegd.” De Primove is volgens de fabrikant vijf tot zes procent zuiniger dan gewone trams.

In aanschaf en aanleg is de Primove tot dertig procent duurder, als het om bestaande lijnen gaat. Volgens Dr Carsten Struve, directeur “Advanced Technology Development Bombardier Transportation”, verdient de investering zich in zes tot tien jaar terug, omdat geen onderhoud meer nodig is aan de tramdraden. Bij nieuwe lijnen zijn de aanlegkosten ‘beduidend lager’.

De toekomst

De eerste Primovetrams worden in 2010 geleverd. Ook bestaande trams en tramlijnen kunnen van het systeem worden voorzien. ”Aan metro’s of treinen zijn we nu technisch nog niet toe. Maar in vijf of tien jaar kunnen we die ook draadloos maken. Zelfs hogesnelheidstreinen behoren tot de mogelijkheden.”, zegt Dr Carsten Struve. Bombardier droomt al van draadloze trolleybussen en, ooit, inductie-auto’s.

Bombardiers grootste concurrent Siemens, de leverancier van de Amsterdamse Combinotram, zegt ook aan draadloze trams te werken en ook de nummer drie, het Franse Alsthom, heeft een systeem in de planning. Bombardiertrams rijden in Den Haag en Rotterdam.

Ook toepasbaar in elektrische auto’s?

Dit klinkt prachtig, een elektrische auto, die zichzelf van energie voorziet tijdens het rijden en daarnaast ook zijn accu’s oplaadt,maar wat zijn de praktische consequenties? Bij de tram zit de kabel tussen de rails in het midden,maar hoe gaat dat op de weg? Een autosnelweg kent vaak vele rijstroken. Een kabel in het midden van elke rijstrook zou kunnen,maar zou veel freeswerk vergen en wereldwijd zou er enorm veel koperen kabel nodig zijn. Misschien zijn er andere mogelijkheden?

De technische dromers van Bombardier moeten toch ook over de haalbaarheid hebben nagedacht.

Om de discussie op te starten heb ik al een eerste idee: als je de kabel nu eens aan een zijde van de weg ingraaft en na bijv. 500 meter onder de weg doorschuift of infreest naar de overzijde van de weg en daarna weer 500 meter ingraaft enz. hoef je in ieder geval minder werk te verzetten en is er minder kabel nodig. De auto’s rijden op alle rijstroken over de inductiekabel en trekken naar behoefte een stroomstoot die wordt opgeslagen in een module met een aantal condensatoren.

Het MITRAC energieopslag systeem

MITRAC Energieopslag systeem met condensatoren

Met behulp van deze energie wordt gereden en de accu’s opgeladen. Omdat de accu’s vol zijn kan het laatste stuk naar de woonwijk altijd worden afgelegd en hoeven er alleen kabels ingegraven te worden in de hoofdstraten in de steden en bij de snelwegen. Voor het afrekenen van de verbruikte stroom is wel een systeem te bedenken en het verrekenen van de kilometerheffing zou op deze manier ook geregeld kunnen worden.

Wat vind je zelf van dit idee? Is het haalbaar en wat kan het opleveren?

Laat je mening horen.

Bronnen

48 Reacties to “Trams worden draadloos”

  1. Martin Says:

    Voor elektrische auto’s is er geen andere mogelijkheid, een ‘kleine’ accu waar je enkele km ‘los’ kan rijden en op verbindingswegen via inductie rijden.

  2. Jeroen Haringman Says:

    Goede ontwikkeling dit! Kwalitatief hoogwaardig elektrisch OV maakt steden leefbaarder en schoner, helemaal als ook auto’s geweerd worden.

  3. Harmen Says:

    Werkt inductie fatsoenlijk zonder gebruik te maken van spoelen?
    Ik denk alleen het moment eerder komt dat electrische auto’s een actieradius van 400 km+ hebben en in 5 minuten opgeladen kunnen worden.

  4. Jan Rutz Says:

    Bij inductie kookplaat gaat alles vanzelf en effectief.
    Pan herkennen en kilowatts.
    Dit kan ook bij inductie auto”s.

  5. Anders Bekeken » De draadloze Bombardier Primove tram met inductie techniek - Newsblog by Milieunet Foundation Says:

    […] tot 30% kan besparen op het energie verbruikt. Dit zorgt weer voor minder emissie en minder kosten. Lees verder. Bron: […]

  6. Maartje Says:

    Lijkt me een heel goed idee, inductieauto’s. Opladen op de snelweg (Met voldoende grote accu). Volgens mij is het op de meeste trajecten makkelijker om gewoon alleen de rechterrijbaan van kabel te voorzien, dan hoeven niet alle rijbanen dicht voor de werkzaamheden. De drukke stukken kan je ivm files dan van meerdere bekabelde banen voorzien.

  7. Jan Rutz Says:

    zie m.b.v Google “Nissan induction powered cars.”

  8. Lex Says:

    Of voor het laatste stuk gebruik maken van een generator-verbrandingsmotor. Dit lijkt me veel gemakkelijk te introduceren, daar voor buitenland, huisverkeer en stukken waar de inductielussen nog niet zijn ingevoerd gewoon oud en vertrouwd getankt kan worden.

  9. Lex Says:

    Inductielussen in de weg kunnen overigens ook vervangen worden voor `tramkabels` boven de weg, zodat aanleg het verkeer minder verstoort. Is dan wel weer tegenovergesteld van de reden van het artikel om inductie toe te gaan passen maar ja…

  10. Jan Rutz Says:

    @Lex,
    N.a.v je opmerking betr. inductielussen.

    http://verkeer.wikia.com/wiki/Verkeersmonitoring_met_inductielussen

  11. Jan Rutz Says:

    betr.interview met de Heer B. Klerk van ProRail.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/5527410/__Stroom_uit_snelweg__.html?p=1,1

  12. Jan Rutz Says:

    Wanneer er gewerkt wordt met ultracapacitors kunnen er bij een kleine electr. auto met een verbruik van 100 watt/uur per km per 500 meter stroomstootjes van 50 watt met een hoger voltage worden overgezonden met een waarde van 0,5 eurocent per keer.
    In het km-kastje van minister Eurlings moet dan wel een electriciteitsverbruiksmeter worden ingebouwd.

    http://www.iav.com/de/index.php?we_objectID=15760&pid=227

    http://www.olino.org/us/articles/2009/10/26/ultracapacitor-bus

  13. Hank Snel Says:

    Er kunnen inductie lussen onder alle snelwegen gelegd worden. alle auto’s die er overheen rijden wekken dan een electrische spanning op die de wegen ijsvrij houden in de winter. in de zomer kan die op het electriciteits net aan gesloten worden. ook omgekeerd kan dat benut worden. ( Het is alleen maar een idee)

  14. Jan Rutz Says:

    http://tweakers.net/nieuws/69670/fujitsu-brengt-oplader-voor-draadloos-laden-in-2012-uit.html

    betr. magnetische resonantie.

  15. Jan Rutz Says:

    http://www.bombardier.com/en/corporate/media-centre/press-releases/details?docID=0901260d80166b92

  16. roland Says:

    Dit stuk wekt de indruk van uitvoering, doch die 30% besparing slaat op de terugwinning van remenergie; dat kan nu al.
    Zowel Augsburg al Lommel is enel testen, waar bij “Ook zal worden nagegaan hoe groot de efficiëntie is van de energie-overdracht als het elektrische voertuig stilstaat boven een inductieve lus”
    Eerst zien en dan geloven!
    http://www.argusactueel.be/binnenlands-nieuws/test-inductief-laden-elektrischevoertuigen-in-lommel-van-start

  17. Wim Says:

    Dit vind ik echt een broodje aap verhaal.
    Technisch nauwelijks haalbaar.
    En als het haalbaar is enorme investeringen.
    Een tram is geen tandenborstel qua energie verbruik.
    Ook bij de energie overdracht efficiëntie heb ik grote vraagtekens.
    En als reiziger zit je continu in een sterk wisselend magnetisch veld.
    Dat krijg je nooit door een CE keuring.
    Telefoons werken niet meer. En met een pacemaker moet je niet instappen of over een tram baan lopen.

  18. Jan Rutz Says:

    http://www.career.fu-berlin.de/career/out/CS_Praktikum_13679.pdf

    Bombardier houdt kennelijk rekening met concurrentie.

  19. benno klinker Says:

    ik geloof er wel in ,maar het zal helaas nog jaren duren voor het in holland zal worden toe gepast. gr benno

  20. Jan Rutz Says:

    http://www.emobilitymagazine.nl/Emobility42011.pdf

    Tik in het zoekvakje eens “Primove” in.

  21. Jan Rutz Says:

    http://automobilelargestate.blogspot.com/2011/08/bombardier-primeove-can-charge-electric.html

  22. Jan Rutz Says:

    http://www.emc-mec.ca/ev2011ve/proceedings/EV2011VE27-T2s2-2_Ga%C3%ABtan%20Bilodeau.pdf

  23. Jan Rutz Says:

    http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nl2018492

  24. Jan Rutz Says:

    http://www.intelligentcitiesexpo.com/the-long-road-to-innovation-from-university-to-primovecity

  25. Jan Rutz Says:

    http://www.newscientist.com/article/mg21228406.200-charge-your-electric-car-on-the-move.html

  26. Jan Rutz Says:

    http://electronics.howstuffworks.com/everyday-tech/wireless-power2.htm

  27. Jan Rutz Says:

    http://www.visionair.nl/wetenschap/doorbraak-auto-draadloos-opgeladen-via-magneetveld-met-97-efficientie/

  28. Jan Rutz Says:

    http://news.stanford.edu/news/2012/february/wireless-vehicle-charge-020112.html

  29. Jan Rutz Says:

    http://www.g4v.eu/

  30. Gerald Says:

    Goed idee ! Nu ook nog van die rails af (Tram gewoon op luchtbanden) die veel lawaai produceren..

  31. Jan Rutz Says:

    http://www.verkeersnet.nl/8306/slimme-snelweg/

  32. Jan Rutz Says:

    http://www.vattenfall.com/en/pressreleasedetailhidden.htm?newsid=6F48045A7E8343AE8B211A9E429705CD

  33. Jan Rutz Says:

    Volgens mij ligt de oplossing in standaardisatie van een stroom oppik unit,die bijv. de Tesla nodig heeft om de volgende oplaadkabel te bereiken.
    Deze gestandaardiseerde oppik units kunnen dan bijv. onder een vrachtauto achter elkaar op afstanden van bijv. 50 cm. geplaatst worden.
    Waarschijnlijk kan daardoor de stroom in kleinere hoeveelheden beter verdeeld worden over de ultracaps enz.

  34. Jan Rutz Says:

    http://www.zerauto.nl/portfolio/sneller-laden-dat-wil-toch-iedereen/

  35. Jan Rutz Says:

    http://www.ev-box.com/nieuws?start=35

  36. Jan Rutz Says:

    http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/nieuws-onderdelen/amsterdam-elektrisch/2013/tesla-kondigt/

  37. Jan Rutz Says:

    http://www.groen7.nl/nissan-opent-grootste-lithium-ion-accufabriek-in-tennessee/

  38. Jan Rutz Says:

    http://www.bits-chips.nl/nieuws/bekijk/artikel/draadloos-laden-de-elektrische-tandenborstel-voorbij.html

  39. Jan Rutz Says:

    http://www.maxwell.com/products/ultracapacitors/docs/top_10_reasons_for_ultracaps.pdf

  40. Jan Rutz Says:

    http://www.maxwell.com/products/ultracapacitors/docs/maxwell_ultracapacitor_grid_storage_solutions.pdf

  41. Jan Rutz Says:

    http://www.fisita2014.com/

    Wereldwijde aanpak mobiliteit.

  42. Jan Rutz Says:

    http://ebook.digital2.org/i/indjuctive-charging-flanders-drive-book-w29280/

    Oplaadsystemen genoeg,meestal voor mobiele telefoons enz.

  43. Jan Rutz Says:

    http://www.universiteitvannederland.nl/college/omzeilen-we-in-de-toekomst-de-files-in-onze-vliegende-auto/

  44. Jan Rutz Says:

    http://groenecourant.nl/windenergie/kabinet-neemt-planning-voor-offshore-windparken-op-de-schol/

    Eerst kijken of er in de toekomst goedkope solar uit bijv. Chile betrokken kan worden,want dan is er minder accu opslag nodig.

  45. Jan Rutz Says:

    http://www.edie.net/news/6/New-energy-storage-solution-is-space-bound/

  46. Jan Rutz Says:

    http://www.universiteitvannederland.nl/college/welke-uitvinding-kan-heel-veel-energieverspilling-voorkomen/

    zie ook reactie. 43.

  47. Jan Rutz Says:

    https://www.utwente.nl/nieuws/!/2016/3/488418/tennet-selecteert-enschede-voor-wereldprimeur-met-ijskoude-superkabel

  48. Jan Rutz Says:

    https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=graphene%20supercapacitor

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in