OliNo

Duurzame Energie

Loremo EV

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport Geef een reactie

De Loremo EV is een zeer zuinige elektrische personenwagen. Er passen vier passagiers in en de topsnelheid is 170 km/h. De wagen weegt slechts 600 kg en is met een verbruik van 60 Wh/km zeer zuinig. De wagen wordt gebouwd in Duitsland en gaat minder dan 30.000 euro kosten.

De bouw

De wagen zelf is gebouwd op basis van een speciale structuur van staal. Het is lichtgewicht en bestaat uit weinig onderdelen. De wagen weegt dan ook slechts 600 kg. De constructie is zo gemaakt dat de passagiers maximaal beschermd zijn bij een botsing, vergelijkbaar als bij een formule-1 wagen.

Opvallend is manier hoe je moet instappen. In plaats van twee deuren kan bij de Loremo de voorkant van de wagen opengeklapt worden om in te stappen. Tevens open je hiermee de bagage ruimte voorin de auto.

loremo-einstieg
De voorkant en achterkant opengeklapt

Achterin de auto kunnen de passagiers zitten of je kunt dit gebruiken voor vervoer van grotere spullen. De stoelen achterin zijn omgekeerd geplaatst en bieden een grote veiligheid voor de passagiers.

achterpassagiers2
De ruimte achterin de auto

Lage luchtweerstand

De naam Loremo is een afgeleid van “Low Resistance Mobile”. Dit betekend: lage luchtweerstand wagen. Ze maken de naam ook waar. De zogenaamde Cw waarde (of luchtweerstandcoëfficiënt) is slechts van 0,20. Ter vergelijk, een gemiddelde personenauto heeft een waarde tussen de 0,30-0,50. Een lage luchtweerstand zorgt weer voor een laag energieverbruik tijdens het rijden.

zijaanzicht
De zeer strake stroomlijn van de Loremo

Meer gewicht is niet veiliger

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn zwaardere wagens niet veiliger. Hoe zwaarder een wagen, hoe meer energie er geabsorbeerd moet worden bij een botsing. Hierdoor moeten fabrikanten weer nieuwe veiligheidsmaatregelen treffen die de wagen weer zwaarder maken, dit is een vicieuze cirkel.

Een goed voorbeeld hiervan is de formule-1. Deze wagens wegen niet meer dan 500 kg en bij ongelukken met snelheden van meer dan 240 km/h komt de coureur vaak ongeschonden uit de wagen. Deze tactiek past de Loremo ook toe. De wagen weegt zelf ook maar 600 kg, heeft een speciale veiligheid constructie en voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Interieur

Het dashboard bestaat uit gecombineerde meter en optioneel een touch screen PC. De kuipstoelen zijn alleen in hoogte verstelbaar. In plaats van het horizontaal verstellen van de stoelen kun je de pedalen en het stuur verstellen voor de bestuurder. De wagen is wel vrij laag en daardoor alleen geschikt voor mensen die niet langer zijn dan 186 cm.

interieur2
Het interieur

kuipstoelen
De kuipstoelen

Aandrijving

De Loremo EV heeft een 20 kW elektrische motor die centraal geplaatst is en drijft de achterwielen aan. De motor is aangesloten aan een handmatige twee versnellingsbak. De wagen accelereert van 0-100 km/h in minder dan 15s. Dit is vergelijkbaar met een normale personen auto zoals de Volkswagen Golf plus 1.4.

vooraanzicht2
Vooraanzicht Loremo

Verbruik

Wat opvalt aan deze wagen is het zeer lage energie gebruik. De wagen verbruikt slechts 60 Wh/km. Met de huidige elektrische prijs van 23 cent per kWh kom je dan op een kilometer prijs van 1,4 cent. Het volgooien van de “tank” kost slechts 0,23 euro x 9,1 kWh = 2,10 euro. Met elektrisch rijden kun je dus veel geld besparen op jaarbasis.

loremo-op-testtrack
De loremo op de testbaan

Specificaties

Verbruik 60 Wh/km
Luchtweerstand 0.20
Gewicht 600 kg
Bereik 152 km
Vermogen 20 kW
Koppel ? Nm
Acceleratie 0-100 : 15s
Accu capaciteit 9,1 kWh
Accu type Lithium-ion
Top 170 km/h
Productie jaar 2010
Prijs €30.000

Videos


Loremo T-Online IAA (Duits)


Loremo op auto-news.de

Interessante links

Jouw mening

Wat vind je van deze auto? Laat het weten door een commentaar te plaatsen hieronder.

Meer info

Als je meer weet over deze auto laat het dan weten door een commentaar achter te laten hieronder. Als je nieuwe of meer gegevens hebt zet dan ook de url in het commentaar waar je deze informatie gevonden hebt.

14 Reacties to “Loremo EV”

  1. hoberion Says:

    een paar jaar geleden zou loremo ook al de markt bestormen met een fossiele brandstof motor, sinds de aankondiging daarvan niets meer gehoord tot de ev…

    eerst zien, dan geloven lijkt mij, vind 30k euro voor een range van 160 km nogal duur..

  2. Wim Says:

    Het zijn veelbelovende ontwikkelingen.
    Als ik uitga van 750 km dan is een elektrische auto inderdaad een flink stuk zuiniger in gebruik.
    5 x 150 km = 5 x 2,10 = ca. 11 euro
    een benzinetank van ca. 40 liter geeft voor diezelfde 750 km 40 x 1,20 = ca. 48 euro.
    Het prijsverschil is dus ca. 37 euro per 750 km, uiteraard een berekening bij benadering omdat een auto in de praktijk soms meer energie nodig heeft vanwege b.v. een helling….. Voor veelrijders zijn zulke auto’s op den duur heel aantrekkelijk, vooral als de accu’s nog beter worden…..

  3. Rick Batelaan Says:

    Ik ben benieuwd naar de afmetingen van deze Loremo. Hij ziet er nogal lang uit, da’s geen pre voor gebruik in stedelijke gebieden. Qua actieradius gaat het wel goed in de stad.

  4. PeterSZ Says:

    Het probleem van de eerste generatie electrische auto’s zit ‘m in de actieradius. Deze Loremo is prima voor woon-werk, maar langere ritten worden al een stuk omslachtiger of zelfs onmogelijk. De 750km uit het voorbeeld van Wim hierboven kan met een dieselauto makkelijk in één keer worden afgelegd. Ik denk dat als de actieradius ergens tussen de 3 en 400km uitkomt én de laadtijd niet meer is dan 15 minuten, dat de doorbraak van electrisch dan niet meer te stuiten is. Als tussenoplossing is er de ‘range extender’ zoals in de Fisker Karma. 80km op de accu’s, dus voor woon-werk prima bruikbaar als 100% electrische auto. Moet je verderdan slaat een benzinemotor/aggregaat aan om de accu’s op te laden en de electromotoren van ‘juice’ te voorzien. Een gecombineerd verbruik van ruim 1 op 40 zou dan mogelijk zijn.

  5. marc bolier Says:

    De berekening lijkt niet volledig. Een lithiumion-accu mag tot 20 % van de capaciteit worden ontladen en tot ca. 80 % worden opgeladen, wat in dit geval een effectieve capaciteit van pakweg 5,5 kWh oplevert. Het bereik is dus ruim minder dan 100 km. Kleine accu is wel goede manier om auto betaalbaar te houden. Manier van in/uitstappen zal niet iedereen aanspreken, lijkt me. Je kunt ook te veel tegelijk willen.

  6. Zwerius Kriegsman Says:

    Jammer dat de prijs inmiddels is gestegen tot 30.000.

    Een jaar of drie geleden werd een prijs aangekondigd van rond de 10.000,-

    Als dat zo doorgaat, zal hij bij de marktintroductie 45.000,- kosten en wordt dan wel erg moeilijk te verkopen…

  7. koen Says:

    Wat een mooi artikel, Jeroen (goed samengevat). Er is ook een Loremo diesel, die uiteraard zeer zuinig rijdt ( 2 liter per 100Km), voor de verre afstand. Qua efficientie kan de Toyota Prius nog niet in de schaduw staan van deze auto.
    Ik heb Loremo gemaild of ze interesse hebben in de HiPa drive (zeer goede electro-motor wielen, zie hipadrive.com ). De HiPaDrive motor heeft zo’n beetje het hoogste vermogen per Kg ter wereld, dus de lichtste motor. Ze zien geen mogelijkheden ivm de speciale voorwielen van de Loremo. Maar enkel hipadrive achterwielmotoren zouden met een dergelijk lichte auto ook kunnen volstaan.
    Hipadrive.com heeft nog niet gereageerd op mijn suggestie op de Loremo+Hipadrive combinatie.
    Laat die diesel maar op de markt verschijnen, is een topper. De EV Loremo zou nog doorontwikkeld moeten worden (motor, batterijen).

  8. filip Says:

    Misschien voor het bereik te verlengen kan er gedacht worden aan iets van “windmolen” of meerdere. Natuurlijk eerst kijken dat er niet meer stroom door verbruikt wordt dan dat erbij wordt geproduceerd.

  9. Jeroen van Agt Says:

    Deze Loremo heeft een bereik van 152 km. Je moet jezelf eens afvragen hoevaak het voorkomt dat je non-stop enkele reis meer is dan 152 km.

    Bij lange ritten zou je immers je wagen direct kunnen opladen bij het dichtsbijzijnde stopcontact op oplaadpunt zodra je gearriveerd bent op bestemming.

    Verder moet je beseffen dat het mogelijk is om de elektrische wagen elke nacht op te laden aan je eigen huis. Hierdoor heb je elke ochtend weer een volle “tank”.

    Dit in tegenstelling tot een wagen die rijdt op fossiele brandstoffen die je thuis niet kunt vullen. Hierdoor heeft een wagen op brandstof een veel grotere actieradius nodig.

    Voorlopig zul je nog even wat vreemde gezichten krijgen als je komt aanzetten met een verlengsnoer om de elektrische wagen op te laden. Zodra de elektrische wagen meer gemeengoed gaat worden zullen er ook meer oplaadpunten komen. Sterker nog, hiermee kunnen bedrijven zich ook mee gaan profileren. Bijvoorbeeld een “groen” restaurant met oplaadpunten bij hun eigen parkeerplaats waar je (gratis) je auto kunt opladen als daar komt eten.

  10. Lambertus Says:

    @filip,

    Natuurkundig gezien kun je niet met een windmolen op je auto meer energie terugwinnen dan je extra in de aandrijving moet stoppen om de windmolen door de lucht te duwen. Hoe efficient ook, er zal altijd sprake zijn van enig verlies waardoor een windmolen op je auto inefficienter is dan geen.

    De ideën waarbij dit wel het geval zou zijn vallen onder de noemer ‘perpetuum mobile’ en dergelijke ‘oplossingen’ horen in het rijtje fabels, onkunde, of zelfs oplichting: http://nl.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile

  11. Rien Says:

    Het klopt dat een windmolen op een auto nooit de rijwind kan gebruiken om energie over te houden. Wanneer het echter behoorlijk waait, kan een windmolen op een rijdende auto en op een stilstaande auto wel energie uit de wind halen, en die omzetten in laadstroom voor de accu. het lijkt me alleen niet zo praktisch om met een windmolen van enig vermogen rond te rijden op een auto…
    zie voor een wind molen experiment op een aanhanger :
    http://home.hccnet.nl/rien.mertens/aanhanger.htm

  12. Jurgen Says:

    Ja een mooie vertaling Jeroen, een mooie auto ook. Nog 2 aanvullingen:
    – de comfort lengte is niet 1,86 zoals waarschijnlijk een rekensom van 6ft 4″ doet vermoeden (dat is eigenlijk 1,92 m), maar 1,90m zie hiervoor de duitse versie van de specs.
    – de auto wordt inmiddels pas in 2011 geleverd….

  13. vegazosten Says:

    Hebben jullie de documentaire “Who killed the electric car” gezien?
    Nu vragen ze zo’n woekerprijzen. Vanwege nieuwe technology? Integendeel, het zou de helft goedkoper moeten zijn. Minder onderdelen is 1 reden!
    Te bedenken dat ze in de jaren 90 vele honderden mooie en zeer goed werkende splinternieuwe EV’s plat hebben geperst! Je wordt er deprie van als je die onmacht in die docu ziet! Downloaden dus! ;o)

    http://nl.youtube.com/watch?v=LHsQgT-gV80
    http://nl.youtube.com/watch?v=BiBJnaAxcHM

  14. Zwerius Kriegsman Says:

    Inmiddels is het halverwege 2012.
    Op de website van Loremo staat dat we nog even geduld moeten hebben omdat de auto’s pas in 2011 in productie zullen gaan……..
    Dat belooft niet veel goeds vrees ik…

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in