OliNo

Duurzame Energie

LEDITLIGHT – CREE 3x2Watt 2600K – CRI 87

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geef een reactie

Een mooie power-spotledlamp van de firma Led It Light. Deze 230 V AC ledlamp heeft een mooie bundel die overeenkomt met halogeenspotjes. Verder geeft deze lamp veel licht en dat maakt het een kandidaat voor de spot halogeenvervanger. Deze spotledlamp heeft een warmwitte kleur.

Er is ook een GU5.3 / MR16 variant van deze lamp, die traploos dimbaar is met een regelbare voeding 0-12V. Hiermee is het licht in 8 verschillende levels in te stellen.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.


Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 2665 K Mooi warmwit, prima als vervanger te gebruiken voor de halogeenlamp. Deze kleurtemperatuur blijft mooi constant, ook tijdens het opwarmen in de periode juist na het aanschakelen.
Lichtsterkte Iv 382 Cd Erg fel, wat bekend is met spotlampen. De lichtsterkte neemt wel behoorlijk af bij het opwarmen van de lamp, zie verder dit stukje over opwarm-effecten.
Stralingshoek 32 Een gefocusseerde bundel, goed vergelijkbaar met de normale halogeen spotlampen.
Vermogen P 4.7 W Behoorlijk wattage voor een spotlamp, deze wordt dan ook erg warm. Je kunt gem niet meer vastpakken wanneer deze een tijd aanstaat. Natuurlijk wordt deze ledlamp lang niet zo warm als een halogeenlamp. De vermogensopname blijkt nog af te nemen bij het opwarmen, zie ook opwarm-effecten.
Power Factor 0.48 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 1.84 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF.
Lichtstroom 178 lm De relatief smalle bundel maakt, dat met deze lichtstroom, de bundel helder is.
Efficiëntie 38 lm/W Een hele mooie efficiëntie voor een warmwitte lamp. De efficiëntie neemt zo ongeveer 8 % af als gevolg van het warm worden van de lamp zelf.
CRI_Ra 87 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waarde is een prima waarde daar deze boven de 80 ligt. Daarmee komen de kleurindrukken overeen met die van een gloei- of halogeenlamp.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.46 en y=0.40
Fitting GU10
Diameter 50 mm Gemeten op het breedste punt.
Lengte ? mm Meet ik nog op.
Algemene opmerkingen De lamp heeft een mooie kleine vormfactor, dus zal goed passen in dezelfde spothouders als zijn 35 W en 50 W 230 V AC broers. De lamp wordt erg warm, maar veel minder heet. Verder is de kleurtemperatuur prima, en lekker warmwit. De lamp heeft een efficiëntie die niet de hoogste is, maar men moet wel letten op het feit dat dit een powerledlamp is, waarbij de efficiënties niet de hoogste zijn, maar wel veel licht geven.

Verlichtingssterkte en opgenomen vermogen zijn nauwelijks afhankelijk van de spanningsfluctuaties. De kleurtemperatuur in het geheel niet afhankelijk van de aangeboden spanning.

Verder heb ik ook het opwarm-effect gemeten, waarbij je ziet dat er behoorlijk effect is. Dit zal dus komen doordat de lamp zo warm wordt. Als laatste vind je nog een plaatje over de spannings- en stroomvorm die zijn gemeten.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand.

Een spotlamp met een stralingshoek van 32 graden (gefocusseerd), en met een lichtsterkte van ruim 380 Cd. Dat maakt de lichtbundel fel.

Afstand bij 400 lux en grafiek

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 98 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand.

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt.

De gegevens van deze berekening voor deze lamp 1 zijn in deze spreadsheet te vinden, 178 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 178 lm, en een opgenomen vermogen van 4.7 Watt, levert een efficiëntie van 38 lm/Watt.

De efficiëntie zakt een 8 % nadat deze aangeschakeld wordt, zie ook het opwarm-effect.

Met de powerfactor van 0.48 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.84 kVAhr aan reactie vermogen is geweest.

Netspanning 230 V
Lampstroom 43 mA
Vermogen P 4.7 W
Schijnbaar vermogen S 9.9 VA
PF 0.48

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer.

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

De lamp geeft een warmwit licht van ingeveer 2650 graden Kelvin.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp.

Het licht is warmwit, en ligt dichtbij het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,46 en y=0,4.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters.

Je ziet dat de kleurtemperatuur constant blijft. De verlichtingssterkte alsook het opgenomen vermogen zijn nauwelijks afhankelijk van de aangeboden spanning.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van de lamp.

De waardes van 87 is erg hoog en ver onder de 80, wat wil zeggen dat de kleurindrukken met dit licht niet afwijken van die van een gloei- of halogeenlamp.

Opwarm-effecten

Van deze lamp heb ik het opwarm-effect doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

Het effect van opwarmen op bepaalde lampparameters.

De kleurtemperatuur blijft constant. De andere parameters zakken, als gevolg van de opwarming van de ledlamp. Deze wordt zo warm dat je hem niet meer vasthoudt, maar wel veel minder warm dan de halogeen lampspot. De ziet dat de efficiëntie een 8 % afneemt agv het opwarmen.

Spanning en Stroom gemeten

Van deze lamp heb ik de lampspanning en de door de lamp opgenomen stroom gemeten.

De spanningsvorm over de lamp en de opgenomen stroomvorm (gepiekt).

De stroom is erg gepiekt. Dit is heel normaal is voor kleine voedingen die in de lamp zijn gebouwd; het zijn de laadstromen van de condenstor die deel uitmaakt van de interne voedingsunit. Deze condensator zorgt voor een stabiele spanning voor de leds die eruit gevoed worden. De stroomvorm is daarmee niet gelijkvormig aan de spanningsvorm, en vandaar dat de powerfactor ook lager dan 1 is.

24 Reacties to “LEDITLIGHT – CREE 3x2Watt 2600K – CRI 87”

  1. pieter Says:

    Iemand een idee welke temperatuur deze spot bereikt en in hoeverre dit van invloed is op de levensduur van de leds? Hoe is de kwaliteit van de ombouw en het koel element?

  2. mvdsteen Says:

    Hoi Pieter,
    De lamp wordt meer dan handwarm (> 50 graden Celcius), ik weet niet precies welke temperatuur.
    Verder is de ombouw van aluminium. Eenvoudig maar verder wel doeltreffend lijkt me.

  3. PieterM Says:

    hey mvdsteen,

    Ik heb hier een tijdje zitten lezen in de verschillende verslagen maar ik kan er niet goed uit afleiden wat nu de beste keuze van ledspot is.

    Ik beschik over een winkel die verlicht wordt door een 200-tal halogeenspots MR16 +- 35W. Ik zou deze willen vervangen naar ledspots.
    Hij lijkt mij het beste om de transfo’s weg te laten en te gaan voor GU10 spots. Mijn huidige inbouwarmuturen kunnen omgebouwd worden.

    Welke lamp raad u mij aan? En waar kan ik deze het best kopen?
    Het belangrijkste is dat de warmwitte kleur van de halogeen zo goed als mogelijk benadert wordt.

    mvg,
    Pieter

  4. Marcel van der Steen Says:

    Hoi PieterM,
    Ik vond zelf in dit artikel een mooie lamp. Hij was niet sterk genoeg voor 50 W halogeentjes te vervangen, maar zou best eens in de buurt kunnen komen bij vervanging van 35 W spotlampen.
    Je kunt natuurlijk ook in het lampoverzicht kijken naar de sectie GU10, en je kunt sorteren op kleurtemperatuur.
    Helaas staan in dit overzicht niet meer de gegevens van de halogeenlampen die ik lang geleden eens doorgemeten heb. Dat komt omdat het overzicht nu automatisch gegenereerd wordt en het formaat van de lang geleden gedane metingen aan de gloei- en hallogeenlampen is niet compatible met deze automatische extractie. Ik zal op termijn nog eens wat hermetingen doen aan wat gloeilampen en halogeenlampen en nieuwe artikelen maken, waarmee ze in de overzichten komen en vergeleken kunnen worden.
    Hierbij de link naar het artikel dat een aantal meetresultaten bevat aan halogeenlampen.
    Let verder op lichtstroom, en stralingshoek.

  5. mark Says:

    Verbruikt de 12V versie van deze spot ook 4,7W?

  6. Roel Says:

    Ik ben nog niet overtuigd. Ik geloof er heilig in dat LED de toekomst heeft, maar op dit moment voldoet het totaal nog niet aan de eisen die aan verlichting gesteld worden. Oké, een spot om iets aan te lichten, prima. Maar VERlichten met led duurt nog wel een 1,5 jaar voordat dit de efficientie van een fluoriscentielamp overtreft.

    Jammer dat allerlei cowboys beweren dat LED op dit moment al vele malen energiezuiniger is voor elke toepassing. Wellicht zouden zij eens een luxmeter ter hand kunnen nemen.

  7. mvdsteen Says:

    @ Roel,
    Heel erg uitkijken met “een luxmeter ter hand nemen”. Het spectrum van de ledlamp is anders dan dat van een gloei- of halogeenlamp. En de simpele luxmeters (tot 1000 euro) zijn nauwkeurig voor gloei en halogeenlampen maar niet voor ledlampen. Dit verschil kan wel eens 35 % schelen dat je bij leds anders meet (en mijn ervaring is dat lager gemeten wordt).
    Daarbij is het zo dat deze lamp alweer een tijd geleden gemeten is. Er zijn inmiddels ledbuizen met 96 lm/W aan efficientie en bijna 1700 lumen aan nuttig licht. Dat gaat de zeer goede kant op.
    Daarnaast was het al zo dat voor kleine vermogens gloeilampen ikzelf al veel liever leds zou willen dan gloeilampen, vanwege de hogere efficientie en omdat ze toch al net zoveel licht kunnen geven. Voorbeelden te over op deze site.
    Onlangs is daar nog een hoge efficientie hoog vermogen ledlamp bijgekomen. Hier dus al een mogelijkheid om gloeilampen cq halogeenlampen van hoger vermogen dan 60 W te vervangen.
    En dit allemaal gedurende het laatste half jaar.
    Wat mij betreft is het allang zover dat led de gloei en halogeen outperformed en dat zal alleen maar verder gaan naar de hogere vermogens gloei- en halogeenlampen.

  8. Jeroen van Agt Says:

    @Roel,

    De efficiency van de beste TL buizen in een armatuur die wij gezien hebben komen niet hoger dan 45 lumen/watt.

    Kijk maar eens naar
    http://www.olino.org/articles/2007/08/11/overzichtsartikel_lampmetingen
    Vanaf commentaar #124

  9. Roel Says:

    @ Jeroen:

    welke armaturen gebruiken jullie?? Een beetje armatuur (philips, trilux, o.g.) in combinatie met een fatsoenlijke reflector zit op 75-80% rendement.

    @ Mvdsteen:
    Een luxmeter is kleurgecorrigeerd, oftewel aangepast aan het spectrum waar het menselijk oog gevoelig voor is.

    Maar om een lang verhaal kort te maken. Ik heb onlangs een cursus verlichting afgerond. Docenten die meer dan 40 jaar in “het vak” zitten zijn dezelfde mening toebedeeld. Ik ga er even van uit dat hun echt wel op de hoogte zijn van wat er speelt.

    Natuurlijk willen fabrikanten ons doen geloven dat het allemaal al fantastisch is. Een hip product verkoopt immers beter :D.

  10. Rob Says:

    @Roel,

    Het probleem zit hem juist in die correctie. Ik kan het heel diep uitleggen, maar Mvdsteen doet nog zacht aan met zijn 35% afwijking. Het kan ook in de plus gaan. De enige echte betrouwbare meting moet verricht worden met een Spectroradiometer. En die krengen zijn duur!

    Het heeft te maken met 3 krommes:
    -Het led spectrum
    -Filterspectrum van de Lux-meter
    -Siliciumspectrum van de halfgeleider in de Lux-meter

    Een nauwe piek (die een led gerust kan genereren) kan door die verschillende krommes op een heel andere manier dan werkelijk gemeten worden. Ik heb een afwijking gehoord van 200%. De exacte details weet ik niet, maar het was iemand van het NMi die een aantal lux-meters stevig aan de tand heeft gevoelt met het meten aan led-lampen. Zijn conclusie was dat er alleen gemeten kan worden met een spectroradiometer voor een betrouwbaar eindoordeel.

    (spectroradiometer meet de exact uitgestraalde radiatie per golflengte, met natuurlijk een zo klein mogelijke resolutie)

  11. mvdsteen Says:

    @ Roel
    Welke armaturen gebruiken wij is je vraag. Daarbij stel je dat Philips armaturen op de 75-80 % zouden zitten. Ik heb andere informatie, en wel van Philips zelf. Kijk maar eens naar dit artikel waar het begrip LOR (Light Output Ratio) uitgelegd wordt. Daar geeft Philips zelf aan dat LOR waardes met hun armaturen liggen van 0.49-0.69; oftewel 31-51 % verlies.

    En dat met de luxmeter, zie antwoord Rob. Mijn ervaring dusver is een afwijking van 35 % (dit is gemiddeld). Maar zoals Rob aangeeft kan dat veel meer zijn. Een goedkope (<1000 euro) luxmeter verwacht het licht met een spectrum van dat van een gloeilamp of halogeenlamp en is daarop afgeregeld om een zo goed mogelijke luxwaarde af te geven. Echter in dat licht zit weinig blauw en als zou de fotocel van een luxmeter daar een gevoeligheid hebben die totaal mis zit, dannog maakt het voor het totaal niet uit want er zit maar weinig blauw. Echter wanneer ik nu led verlichting pak, of TL verlichting, of inductielamp verlichting, of natriumlamp verlichting, dan heeft dit licht een heel ander spectrum en dan beginnen de afwijkingen van die lichtgevoelige cel van de luxmeter wel groot te worden.
    Ik gebruik spectroradiometers van Jeti, van het type Specbos. Dan moet je rekenen op > 7000 euro. Hetzelfde geldt voor Ocean Optics. Ook mooie meters, maar met de benodigde opties erbij ga je daar ook in de richting van de 6000 euro.

  12. Roel Says:

    0.49 – 0.69 is het niveau van een downlight, de tl-armaturen zitten toch echt hoger (mits goed gekozen natuurlijk)??
    Maar voor wat betreft de luxmeter; wat mijn oog niet (of nauwelijks) kan waarnemen hoef ik toch ook niet te meten?

  13. Rob Says:

    Je oog neemt die juist wel waar, want daarmee word op een andere manier “gemeten”. Maar die verschillen zitten tussen de meetapparatuur en ogen. Die heb ik in mijn vorige post uitgelegd.

    Het probleem zit erin dat wij het oog niet na kunnen bouwen en dit alleen bij benadering is. Juist die correctie die er voor nodig is om het silicium in een juiste verhouding te laten meten maakt dat er afwijkingen ontstaan (en de kromme van silicium zelf helpt daar vrolijk in mee). Ik kan dit niet in 1 post uitleggen maar het verschil is aanzienlijk!

  14. Roel Says:

    Je oog neemt idd alles waar, echter, als mijn oog er niet gevoelig voor is zal ik het dus niet onderscheiden als licht en heb ik er niets aan om het zo maar te zeggen.

    En om even een praktisch voorbeeld aan te halen: als de inspecteur geen 500 lux op je werkplek meet, is de installatie afgekeurd 😉

  15. Rob Says:

    Dat klopt. Maar wat als de luxmeter een piekje meeneemt die je niet waarneemt? Omdat dit toevallig niet ingedekt is of de verhouding niet klopt?

    Lastige materie 😉

  16. mvdsteen Says:

    @Roel, jij spreekt over downlights, maar ik heb het wel degelijk over tl bakken. Je zou voor de gein eens moeten kijken naar het door mij genoemde artikel en dan met name het gelinkte document waarin de LOR waarde gegeven wordt voor heel gangbare tl bakken op pagina 2 onderaan. Philipsgeeft zelf aan dat ze wel degelijk rekening houden met 25-50% lichtverlies bij gebruikmaking van tl bakken. En het klopt ook, wanneer ik het nameet; ik vind echt bijna de helft minder dan 3300 lumen die een 36W buis van 120 cm rondom afgeeft.
    Daarbovenop komt er nog een extra verlies, de zogenaamde maintenance factor. Door stofopbouw wordt het reflecterend vermogen steeds minder. Dit verschijnsel heb je met ledbtl buizen dus veel minder (alleen stofopbouw op de buis).

  17. ludwig Says:

    Sta me toe om hierbij de grootste twijfels te hebben. Als hij op de buitenkant al 50C° wordt, dan wordt het op niveau van de junctie (binnen in de led) zeker veel te heet. Lampvervangers zijn een heel slecht idee. De electronica is goedkoop en onefficiënt, zie de arbeidsfactor, en dat dan ook nog eens samen zetten met een led is a killing joke. Wat de zogenaamde output betreft : sorry, het is onmogelijk om met 6 Watt 50 Watt halogeen te vervangen. Al deze lampjes worden hetzelfde deplorabel verhaal als de spaarlampen.

  18. Jeroen van Agt Says:

    @Ludwig,

    Wie heeft het erover dat deze LED lamp een 50W halogeen vervanger is? Dit is namelijk een 35W halogeen vervanger. Zie ook het artikel Vervanging van 5 x 35W halogeen door LED spots in mijn huiskamer. Je ziet dat we van beide lampen, de 35W halogeen en de 4.7W LED spot, de lumen output gemeten hebben. Beide zitten rond de 170 lm. De LED spot geeft zelfs iets meer licht. Kortom: Meten = Weten.

    Wat betreft de temperatuur van de lamp. Een temperatuur van 50 graden van de heatsink is vrij normaal. Dit is fors lager dan de maximale junction temperatuur van de LED. Als je de specificaties van de maximale junction temperatuur van een bekende SMD LED er op naslaat kom je getallen tegen van rond de 140 °C.

    Het is inderdaad zo dat een te hoge junction temperatuur zeer slecht is voor de levensduur van de LED lamp. Daarom zijn we bij OliNo inmiddels begonnen met het uitvoeren van duurtesten.

  19. Henk Says:

    Enige tijd geleden mijn spots in de keuken ook vervangen door LED-lampen, maar dat is geen succes. De spots geven een flauw flikkerend licht af. Alle verhalen lezend wil ik best weer investeren, de lampen zijn eigenlijk best duur, maar loop ik dan weer kans op flikkerend licht of heeft dat te maken met de kwaliteit van de lampen ? Ben benieuwd of meer mensen deze ervaring hebben.

  20. Andy Says:

    Begin deze week een spotje met 4x1w powerleds van het merk Elix gekocht (te vinden op website http://www.elimex.be), de producent geeft een lichtopbrengst van 350 lumen aan (voor andere types van hetzelfde merk wordt er maar rond de 100 lumen opgegeven voor een 3x1w) Of ze echt 350 lumen halen weet ik niet maar de 4x1w lampjes geven zeker heel wat meer licht dan de om het even welke andere led lamp die ik al geprobeerd heb (ook de 3x2w hierboven besproken). Voordat ik alle lampen begin te vervangen zou ik graag weten of er nog al iemand gebruik maakt van deze spotjes, want ze zijn blijkbaar nog zeer nieuw.

  21. Kaj Says:

    Ik heb me hele huis verlicht met deze spotjes. Voorheen had ik zowel 35 als 50Watt halogeen en er zit qua lichtkleur en opbrengst geen verschil in.

  22. retry32 Says:

    led it light is (te)eerlijk want die halogeentjes zijn gelijk aan 45 watt dus niet 35

    GrtZ retry32/retry64ever

  23. Rob Says:

    Roel, geloof me die Powerleds 3x2W geven echt nagenoeg hetzelfde resultaat als een 50W 230V Halogeen spot, ik kon het ook niet geloven (al diverse LED spot geprobeerd) en heb onze verbouwde zolder hiermee voorzien. Ik ga geen reclame maken alleen het is erg van belang je goed te oriënteren… de beste webshop op dit moment staat hier wel ergens vermeld…

  24. Joris Says:

    Zelf goede ervaringen met de firma Getled. De gu10 spotjes lijken dezelfde als die in dit artikel maar hier kreeg ik korting ik vraag me af wat het verschil is in de lampjes??

    deze heb ik : http://www.getled.nl/gu10-spot-vervangt-dimbaar-p-1505.html

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in