OliNo

Duurzame Energie

Vervoer op kolen, de oplossing

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport Geef een reactie

Vervoer op kolen is de oplossing voor de hoge benzine kosten. Er is immers nog voldoende kolen op aarde. De schattingen lopen uiteen. Maar het vermoeden is dat er nog voor minstens 200 jaar kolen is.
Verder is gebleken dat door het toepassen van roetfilters en CO2 afvang de kolen motor zeer schoon kan werken. De truc is het gebruik van een stirling motor.

/wp-content/uploads/2008/articles/vervoer-op-kolen-2007-12-22_085417-coaltanker-100px.jpg

Iedereen heeft de hoge benzine prijzen al gezien. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen nog maar sterker blijft stijgen. De oorzaak is duidelijk: peakoil. Er moet dus een alternatief gevonden worden voor de brandstof van ons favoriete vervoersmiddel: de auto. Gelukkig is er een oplossing voor dit dringende probleem: rijden op kolen.

Schone kolen

Iedereen weet dat kolen zeer vervuilend kunnen zijn. Het eerste plaatje is daar een duidelijke illustratie van. Echter door toepassen van de moderne zuivering technieken hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Het grootste gedeelte van de vervuiling is afkomstig van fijnstof (koolstof) vergelijkbaar met de uitstoot bij diesel auto’s. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat het toepassen van roetfilters ervoor kunnen zorgen dat het de uitstoot van fijnstof sterk verminderd kan worden. Sterker nog, door de compactere vorm van kolengruis ten opzichte van diesel vloeistof ontstaat er een fijnstof die beter afgevangen kan worden door een roetfilter. Effectief krijg je dus een schonere verbranding. Onderzoek heeft aangetoond dat dit 5%-10% schonere uitstoot oplevert ten opzichte van een moderne dieselmotor.

Zuinig en stil

De warmte die vrijkomt bij de verbranding van kolengruis kan men gebruiken voor de aandrijving van een stirling motor. Een stirling motor werkt op basis van een temperatuurverschil en heeft een zeer hoog rendement. Een stirling motor kan theoretisch het volledige Carnot rendement halen, in de praktijk is dit wat lager.

Een efficiënte stirling motor

Een dieselmotor daar en tegen heeft slechts een rendement van 25%. Een ander voordeel van een stirling motor is de stille werking. Onderzoek heeft aangetoond dat een stirling motor meer dan 6 dB stiller dan een dieselmotor is bij normale bedrijf.

Een stille vrachtauto op kolen met een klein maar schoon rookpluimpje

Weinig CO2 uitstoot

Een ander belangrijk probleem met kolen verbranding is de CO2 uitstoot. Ook dit kan sterk verminderd worden door het toepassen van membraansystemen. Aan de technische universiteit in het Noorse Trondheim is een nieuw type membraan ontwikkeld dat grote beloften inhoudt voor het afvangen van CO2 uit rookgassen. Volgens onderzoeksleider professor May-Britt Hägg is het nieuwe membraan veel selectiever en goedkoper dan de momenteel gebruikte afvangtechnieken. In een auto kan deze techniek ook toegepast worden. Echter dit gaat wel ten kosten van het motorvermogen. Door het toepassen CO2 afvang gaat ongeveer 10% aan motor vermogen verloren. Dit kan gecompenseerd worden door het gebruik van lichtere materialen in de auto. Door het toepassen van composiet) materialen kan wel een gewicht reductie van 50% bereikt worden waardoor men veel minder motorvermogen nodig heeft.

/wp-content/uploads/2008/articles/vervoer-op-kolen-membraan-400px.jpg

Een hoogrendements membraam kan veel CO2 verwijderen uit de rookgassen

Overigens lijkt de invloed van de mens op de CO2 erg overdreven. De mens is slechts voor 3% van de jaarlijkse CO2 verantwoordelijk. De natuur zorgt zelf voor de overige 97%. Bron: Ir. J. A. Halkema.

Voldoende kolen

De meeste kolen experts denken dat er nog voor minimaal 200 jaar aan kolen is. Dit geeft ons voldoende tijd om een duurzaam alternatief te ontwikkelen dat wel betaalbaar is iedereen. Recente ontwikkelingen op het gebied van elektrische wagens is veel belovend voor de toekomst. Een andere voordeel van kolen is dat we niet meer afhankelijk zijn van het midden-oosten voor de levering van olie. Er zijn voldoende landen in Europa die kolen kunnen leveren. Een voorbeeld hiervan is Duitsland: hier is nog heel veel bruinkool die gewonnen kan worden. Overigens is in Duitsland de winning naar kolen fors aan het groeien, een goede zaak dus. Zelfs in ons eigen land is er nog voldoende kolen. Dit betekend dat we dus eindelijk voor onze eigen brandstof voorziening kunnen gaan zorgen.

/wp-content/uploads/2008/articles/vervoer-op-kolen-bruinkolenscheppe-400px.jpg

Duitsland heeft nog erg veel bruinkool

Bewezen techniek

Het gebruik van kolen is al bijna zo oud als de industriële revolutie. Iedereen herinnerd zich nog de zeer robuuste stoommachines uit die tijd. Sterker nog, er bestaan nog steeds stoommachines die na al die honderden jaar zeer betrouwbaar werken. Het combineren van moderne technieken zoals de stirling motor en betrouwbare kolen technologie kan ervoor gaan zorgen dat kolen eindelijk als schoon beschouwd kunnen worden.

Een vloot van wagens op kolen

Openbaar vervoer

Schone kolen bussen kunnen ook gebruikt worden in het openbaar vervoer. Dit is niet zo’n gek idee als je ziet dat er in het verleden al bussen gemaakt zijn die op kolen kunnen rijden. Verder heeft dit als voordeel dat het kaartje van de bus fors omlaag kan (waarom eigenlijk niet gratis) door het toepassen van goedkope kolen. Goede roetfilters zorgen er dan voor dat de stad gevrijwaard blijft van roet en stof zoals we dat nu hebben in de steden door vervuilende benzine en diesel auto’s. Waarom is die roetfilter eigenlijk nog niet verplicht voor alle auto’s?

Schone kolen in het openbaar vervoer

Kolen zijn de toekomst

Kortom kolen schijnen de toekomst te zijn als je dit allemaal leest.

Bronnen:

Dit artikel is geplaatst op 1 April 2008.

14 Reacties to “Vervoer op kolen, de oplossing”

  1. davy Says:

    🙂

  2. Jeroen Haringman Says:

    Niet om het één of het ander, maar een dergelijk artikel had ik niet op Olino verwacht…

    a) Waar is de analyse van het toegenomen aardolieverbruik die delving, verwerking en transport die het grootschalige gebruik van kolen met zich meebrengt?

    b) CO2-afvang is een onbewezen technologie, helemaal in mobiele toepassingen (zo je CO2 belangrijk vind)

    c) Hiermee blijven we afhankelijk van een fossiele, niet-hernieuwbare brandstof die we niet in eigen bodem hebben zitten.

    d) Het kostte enige overtuigingskracht om mijn artikeltje over de plug-in Prius geplaatst te krijgen, maar nu krijgen we artikelen over steenkool?!?

    e) Het is stirling-motor, niet sterling-motor.

    Een overgang naar steenkool lijkt me proberen vol te houden aan het ‘business-as-usual-scenario’, en dat lijkt me juist wat me moeten zien te voorkomen? Ik ben erg benieuwd naar de gedachte achter de plaatsing van dit artikel.

  3. Davy Says:

    In eerste instantie had ik hetzelfde idee als Jeroen hierboven… maar check de datum eens – allez ik hoop toch maar dat het artikel daardoor geschreven is; of kennen nederlanders dat niet (.p.i.vis??)

  4. PhiRo Says:

    LOL Het is waarschijnlijk een 1 april grap inderdaad.
    Maar om even door te etteren. De site waarop we zitten heet OliNo, geen OLIE. Over kolen hebben we het dus niet 🙂
    Misschien tijd voor KoleNo.nl ?

  5. Jeroen Haringman Says:

    Oww… ik had nog helemaal niet naar de datum gekeken. Damn, wat stom.

    Goed gedaan 🙂

  6. jeroen8 Says:

    @Jeroen Haringman,

    Ik heb de typo wat betreft “Stirling” gewijzigd. Dank je voor de oplettendheid.

  7. dieter Says:

    LOL, je had me goed liggen 🙂

  8. Lucas Kruijswijk Says:

    Hmmm, over de kolenvoorraden klopt niet:

    Bron World Coal Institute (de vijand zelf):

    2001 Over 200 jaar
    2002 Over 200 jaar
    2003 Over 200 jaar
    2004 190 jaar
    2005 164 jaar
    2006 155 jaar
    2007 147 jaar

    Probleem is dat het kolenverbruik per jaar 8% groeit. Met dit groeipercentage is de kolenreserve (in jaren) in 10 jaar gehalveerd en is de peak in 2025.

    Er is nog veel kolen, als we maar niet groeien.

    En het punt, door de stabiele olieproductie, vinden er allerlei directe (CTL) en indirecte (zoals hierboven) substituties plaats. Dit verplaats de groei van olie naar kolen.

    Nee hoor, we zullen toch de zonnecentrales in de Sahara moeten plaatsen.

    Lucas

  9. marc Says:

    je had ook kunnen denken ipv aan kolen aan een modernere vorm: pellets gemaakt van restafval van de landbouw. Ipv het maken van biobrandstof 2de generatie, waarom alle moeite doen om er iets vloeibaars van te maken, zo goedkoop mogelijk samenpersen tot korrels (of iets anders)
    Goed gevonden

  10. jk Says:

    Dit is niet helemaal een grap…
    Er is in Engeland een prototype van een auto die op stoom loopt.

  11. SiKo Says:

    leuk om op 6 april nog een 1 april grap tegen te komen, vooral de verontwaardigde reacties zijn amusant…
    maar Jeroen maakt wel een punt, het is geen pure onzin en voor diegenen die zich wel zorgen maken over onze energievoorraad en wat minder om het milieu mogelijk een goed alternatief.
    Maar je hoeft enkel in de omgeving van Gulik (Jülich) vlak over de Limburgs-Duitse grens te kijken om de desastreuze effecten op een eeuwenoud cultuurlandschap te zien, wellicht dat zelfs iemand als Jan Mulder dan nog liever windmolens wil plaatsen, zelfs in het Oldambt.

  12. Robert Teunissen Says:

    Een paar weken geleden werd in de Verenigde Staten een plan geopperd om ook vliegtuigen op steenkool te laten vliegen:

    http://www.energieportal.nl/Nieuws/Groene-Energie/Vliegtuigen-op-steenkool-3163.html

  13. Kris Says:

    ONGELOOFLIJK!! Die Halkema weet het leuk te formuleren (hidden agenda?)

    “Nu bedraagt de uitstoot uit natuurlijke CO2-bronnen 95 tot 97 procent van het totaal en die door de mens dus 3 tot 5.” (Zie link)

    Wat hij echter niet vermeldt, is dat de natuur zijn CO2 uitstoot weer opneemt (jaarlijkse cyclus). De CO2 die wij dmw verbranding van fossiele brandstof in de atmosfeer pompen, nemen wij niet weer terug op (tot dusver).

  14. Jeroen van Agt Says:

    @Kris,

    Je hebt helemaal gelijk. De enige reden waarom ik een referentie naar Halkema heb gelegd heeft te maken met de datum dat dit artikel.

    Overigens heb ik ook een analyze gemaakt van het verhaal van Halkema in het volgende artikel Windmolens, feiten en ficties. In tegenstelling tot bovenstaande artikel is dit geen 1 April grap.

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in