OliNo

Duurzame Energie

Verwarming en ventilatie

Geplaatst door Piet Damstra in Energiebesparing
Tags:
Geef een reactie

Via de beheerder van deze website kreeg ik het verzoek om mijn eigen ervaringen met centrale verwarming (en de besparing daarop) eens op “papier” te zetten.
De vraag die iedereen natuurlijk heeft, kan ik zelf nog besparen op mijn verwarming. Ik hoop dat mijn eigen ervaringen hiermee kunnen helpen.

Verwarming

Als eerste ga ik u iets vertellen over de soorten C.V.-ketels die er op de markt zijn.

De eerste onderscheiding, die we kunnen maken: een open en een gesloten toestel.

Een open toestel haalt zijn verbrandingslucht (de zuurstof, die nodig is om het gas te laten branden) uit de omgeving waar de ketel geplaatst is.
Dit betekent, dat als deze ketel in een afgesloten en luchtdichte ruimte geplaatst zou worden, er snel een tekort aan zuurstof zal ontstaan, waardoor deze ketel niet zou kunnen functioneren en dus geen warmte kan leveren.
De ketel voert zijn afgewerkte verbrandingsgassen af door een enkele pijp door het dak of door de muur naar buiten.
Deze ketels worden nog toegepast in vooral oudere huizen.

Een gesloten toestel is een systeem, waar zowel de verbrandingslucht en de rookgassen door een tweetal pijpen wordt aan- en afgevoerd. Dat kan een twee-pijps systeem zijn of een buis-in-buis-systeem, de moderne rookgasdoorvoer, die zowel horizontaal als verticaal door het dak kan gaan.

/wp-content/uploads/2008/articles/verwarming-en-ventilatie-gastoestel-400px.jpg

Een open -en gesloten gas toestel

U zult begrijpen, dat dit laatste systeem in de moderne huizenbouw in een heel hoog percentage wordt toegepast.
In dit verhaaltje behandel ik alleen deze soort verwarmingsketel.
Dit soort ketels kan men weer onderverdelen in drie soorten : een normale ketel, een ketel met een Verbeterd Rendement (een VR-ketel) en een ketel met een Hoog Rendement (een HR-ketel).
De normale ketel heeft een rendement van ongeveer 92 %, dat betekent, dat dat je van elke euro aan gas die je er in stopt, je er dus ongeveer 92 Eurocent aan warmte voor terug krijgt.
De VR-ketel haalt ongeveer 95 % en de HR-ketel om en nabij de 98 % rendement.
Natuurlijk zijn alle fabrikanten van C.V.-ketels constant bezig om hun systemen te verbeteren, een aantal van hen is een nieuw soort ketel aan het ontwikkelen met een heel nieuw systeem: een klein soort warmte-kracht centrale, die niet alleen warmte levert, maar ook elektriciteit kan opwekken. Voor het zover is, dat dit soort ketels ‘productierijp’ is, zal er natuurlijk ook genoeg over worden geschreven…

De keuze van de soort ketel, is afhankelijk van de soort woning waar je in woont.
Heb je een ouder huis met enkel glas, dan is het al snel heel aantrekkelijk om een H.R.-ketel te nemen; woon je in een nieuwere woning, die is voorzien van dubbel glas en goede isolatie, dan kun je kiezen tussen de andere twee soorten ketels, aangezien de moderne woningen beduidend minder energie verliezen door hun isolatie. Een H.R-ketel zou door zijn hogere meerprijs te duur worden, dit verschil is nauwelijks terug te verdienen.
Laat je daarin goed voorlichten door een erkend installateur.

Ventilatie

We staan er meestal niet zo bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht en dat geldt niet alleen voor de buitenlucht, maar ook voor de lucht in huis.
Alleen al door onze normale transpiratie, door het douchen, koken en wassen brengen we per gezin (4 personen) globaal zo’n 10 liter vocht in de lucht van ons huis.
In de meeste gevallen verdwijnt dat vocht wel weer via de normale kanalen.
Maar ook al ventileren we op de juiste manier, dan kunnen er toch vochtproblemen ontstaan.
Enkele herkenbare vochtproblemen zijn: Schimmels ( zien er uit als donzige plekken) , Ongedierte ( pissebedden en zilvervisjes voelen zich op vochtige plaatsen uitstekend thuis),loslatend behang en zelfs afbladderende verf, rottend hout en langdurig beslagen ramen.

Er kunnen vele oorzaken zijn, die tot vochtproblemen leiden, zelfs teveel om hier op te noemen.
Door goed te luchten en te ventileren kunt u een groot deel van het geproduceerde vocht weer kwijt raken. Luchten, een raam of deur open zetten, helpt om snel veel vocht naar buiten te krijgen, bijvoorbeeld na het douchen of koken. Daarnaast blijft het belangrijk om te ventileren.
Van ventileren spreken we als de lucht pn huis voortdurend ververst wordt.
U kunt daarvoor gebruik maken van klapramen, bovenlichten, ventilatieroosters of mechanische ventilatie.

Mechanische ventilatie

In moderne woningen -gebouwd na 1975-1980- zorgt meestal een mechanisch afzuiging voor de juiste ventilatie in keuken, badkamer en toilet.
Het spreekt vanzelf, dat u hierbij moet zorgen voor toevoer van verse lucht: een raam op een kier, een geopend bovenlicht of een rooster is daarvoor in het algemeen voldoende.
Zorg er ook voor dat de ventilatieopeningen en filters regelmatig gereinigd worden.
Het is van groot belang, dat de mechanische afvoer tenminste op de laagste stand ingeschakeld blijft staan, 24 uur per dag!

Modern mechanische ventilatie systeem

Bij koken, baden, douchen of drogen, kunt u het beste deze in de hoogste stand zetten en pas minstens een uur naar het koken of douchen deze terugschakelen naar de laagste stand.
Er bestaan sinds een jaar of twintig ook systemen van mechanische ventilatie, gecombineerd met een aparte toevoerpijp van verse lucht, welke in de ventilatorkast (de kast heeft twee aparte ventilatoren) door middel van een warmtewisselaar opgewarmd wordt door de afgezogen lucht uit de keuken en badkamer.

Een balans ventilatiesysteem met warmte terugwinning (wtw)

Stoken

Stoken heeft ook een grote invloed op de luchtvochtigheid in huis.
Koele lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Als we de verwarming dus erg laag zetten, kan het zijn dat er vocht neerslaat op ramen en buitenmuren, zeker als er te weinig ventilatie is. U wordt dan ook aangeraden om de nachttemperatuur niet lager in te stellen dan 15 graden Celsius.

Radiatoren

In pakweg 85 % van alle gevallen worden de huizen verwarmd door de u welbekende radiatoren. Deze radiatoren zorgen in huis voor een luchtcirculatie, dat wil zeggen:
Koele lucht stroomt van onder de radiator naar boven langs de warme radiator, die de lucht opwarmt en verder transporteert richting het plafond.
Daar de radiatoren meestal onder de ramen geplaatst zijn, zorgt de ‘kouval’ van de ruiten ervoor, dat de warme lucht daar niet blijft hangen, maar in de richting van het midden van de kamer gestuurd wordt. Daar koelt de verwarmde lucht af en zakt weer naar beneden toe.
Vervolgens beweegt de afgekoelde lucht zich weer richting de radiator en het opwarmproces begint opnieuw.

De bekende radiator met thermostaatkraan

Vloerverwarming

Onder een steenachtige vloerafwerking, zoals tegels, is vloerverwarming uitermate geschikt.
Van koude voeten hebt u dan geen last. U ziet geen hinderlijke radiatoren en de temperatuur in de ruimte is erg behaaglijk. Een nadeel is dat vloerverwarming traag reageert op temperatuurschommelingen buiten.
Als we over vloerverwarming praten, denken we meestal aan kunststof buizen in de vloer waar warm water doorheen stroomt.
Het is ook mogelijk om vloeren elektrisch te verwarmen, maar dat kost erg veel energie. Zie ook het artikel Hoe (on)zuinig is elektrische vloerverwarming?
Anders dan bij verwarming door radiatoren, geeft vloerverwarming een bijna constante verwamde luchtstroom van de vloer naar boven toe, er is dus (bijna) geen sprake van luchtcirculatie.

Vloerverwarming is erg behaaglijk

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Is uw huis in aanbouw en u kunt nog kiezen, dan is vloerverwarming een uitstekende keus.
U kiest dan voor aangename, geruisloze en onzichtbare warmte.
Vloerverwarming combineren met traditionele centrale radiatorenverwarming is geen enkel probleem. In veel gevallen wordt vloerverwarming toegepast als basisverwarming (kou van de vloer), vooral in woonkamer en keuken, aangevuld met radiatoren. In dit geval wordt het eventuele tekort aan warmte snel gecompenseerd door de radiatoren.

/wp-content/uploads/2008/articles/verwarming-en-ventilatie-opbouw-vloerverwarming-400px.jpg

Vloerverwarming in combinatie met radiatoren

In een centrale verwarmingsinstallatie wordt gewerkt met temperaturen van 70 tot 90 graden Celsius. Dergelijke hoge temperaturen kunnen we in een vloerverwarming niet hebben. Een te warme vloer veroorzaakt ook wintertenen.
De temperatuur in de vloerverwarmingsbuizen mag maximaal 50 graden Celsius worden.
Daartoe heeft men een regelunit ontworpen, die dmv. een aparte thermostaat en in combinatie met een aantal veiligheden op de unit gemonteerd zijn.
Een op de unit gemonteerde pomp zorgt er voor, dat het warme water door de vloerverwarmingsbuizen getransporteerd wordt.

Besparing op vloerverwarming ?

Daar de pomp van de regelunit normaal gesproken 24 uur per dag en 365 dagen per jaar zou draaien, zou dit neerkomen op ca. 500 kWh per jaar.
Sommige mensen adviseren wel eens om de pomp buiten het stookseizoen geheel uit te schakelen, door de stekker eruit te halen. Zeer onverstandig, want een pomp moet in beweging gehouden worden, om vastzitten hiervan te voorkomen.
Geadviseerd wordt wel om een tijdschakelklok er tussen te zetten gedurende het zomerseizoen en dan de pomp een kwartiertje per dag te laten draaien.
Een andere mogelijkheid is om deze pomp gelijk te schakelen met de pomp van de verwarmingsketel (alleen als de ketel ook dienst doet als warmwater-leverancier voor keuken en badkamer). Als u in de zomer warm water gebruikt, draait de vloerverwarmingspomp mee met de pomp van de ketel. Dit heeft twee voordelen: de pomp komt niet vast te zitten en als er in het koudere seizoen de verwarmingketel even geen warmtevraag van de kamerthermostaat heeft, draaien allebei de pompen niet.

/wp-content/uploads/2008/articles/verwarming-en-ventilatie-vloerverwarming-400px.jpg

De vloerverwarmingspomp

Verlaag de nachttemperatuur bij vloerverwarming niet meer in dan 2 graden Celsius dan de normale temperatuur overdag. Het opnieuw opwarmen van de hele vloer vraagt ontzettend veel energie.
Zie ook het artikel Nachtverlaging bij vloerverwarming rendeert wel

Als laatste punt: en uit eigen ervaring: In mijn eigenhuis heb ik een combinatie van vloerverwarming en radiatoren in mijn woonkamer.
De radiatoren heb ik voorzien van radiatorthermostaten met een afstandvoeler.
Deze voelers heb ik vlak boven de vloer gemonteerd.
Ga ik mijn kamerthermostaat nu hoger zetten, dan zorgen de radiatoren voor een snelle opwarming en als de vloer (die langzamer opwarmt) op temperatuur komt, schakelen de voelers de radiatoren uit.

Als laatste nog twee algemene opmerkingen:

  • Veel mensen denken, dat als het kouder wordt, ze de verwarming een graadje of twee hoger moeten zetten. Dat is helaas een groot misverstand, houd gewoon dezelfde temperatuur in de kamer als u gewend bent, alleen de ketel zal wat vaker aanslaan om aan de warmtevraag van de thermostaat te kunnen voldoen.
  • Veel energie (en kosten) kunt u zichzelf besparen door in huis tijdens koude dagen wat warmers aan te trekken.

Piet Damstra

Bronnen:

  • Verwarming en warm water ( consumentenbond)
  • Vocht in huis, doe er wat aan ( ministerie van volkshuisvesting)

Gerelateerde artikelen op OliNo

20 Reacties to “Verwarming en ventilatie”

  1. Niels Thijssen Says:

    Leuk te zien dat mn ventilatie unit gebruikt is! Compliment voor het artikel!

    PS: hoe zit het met folie (aluminium of dergelijke) achter de radiator? wellicht nog aanvulling/verdieping mogelijk?
    Ga zo door!

  2. Arie G. Says:

    Ik heb met interesse het artikel gelezen. Het is zeer compleet met goede adviezen.
    Ik heb een paar opmerkingen:
    Elektrische vloerverwarming vergt in principe evenveel energie als vloerverwarming met een CV-systeem. Elektrische energie is echter 3,5 keer zo duur als energie uit aardgas. Zo zal het vermoedelijk ook wel bedoeld zijn.

    Verder heb ik het vermoeden dat het rendementsverschil tussen een HR-ketel en een VR-ketel groter is dan dan de 3,1% (3/95) in het artikel. In het artikel “Hoeveel bespaart men met een HR-ketel” http://www.olino.org/articles/2007/01/07/hoeveel-bespaart-men-met-een-hr-ketel
    heb ik het verbruik van mijn HR-ketel (installatie januari 2006) vergeleken met dat van de VR-ketel, die in 1991 was geinstalleerd. Daarbij heb ik een besparing gemeten van circa 20%.
    Op de website http://www.warmtecentre.nl wordt uitgegaan van rendementen van resp. 83% en 97%, een relatief verschil van 17%.

    Bij nachtverlaging bij vloerverwarming in een goed geisoleerd huis is het in feite niet zo relevant of men 2 of 5 graden nachtverlaging toepast. Door de nog aanwezige energie in de vloer koelt de kamer ‘s nachts meestal niet meer af dan 1,5 tot 3 graden. En als je bewust met energie omspringt kun je ‘s morgens om 8 uur best volstaan met een iets lagere begintemperatuur. Zeker als je ook nog een radiator (met thermostaatkraan) in de kamer hebt, zorgt deze er ‘s morgens voor dat de opwarming van de kamer wat wordt versneld.

  3. ard Says:

    @ Arie G. Electrisch gestookte vloerverwarming gebruikt 2.5x zoveel gas (in de gasgestookte electriciteitscentrale) als wanneer je datzelfde gas in je CV stookt.

    KWh voor KWh heb je natuurlijk evenveel energie nodig, maar vanwege het rendement kan je die energie beter zo dicht mogelijk bij de verbruiker omzetten: in de CV dus.

  4. Arie G. Says:

    @ard
    Die opmerking was bedoeld om de discussie zuiver te houden. De benodigde hoeveelheid energie voor het verwarmingsproces zal ongeveer gelijk zijn. Dat er elders in de elektrische centrale het 2,5 voudige aan energie wordt verstookt staat buiten kijf.
    Elektrisch verwarmen is dus een puur milieuonvriendelijke bezigheid.

  5. jk Says:

    ‘Moderne ventilatie maakt mensen ernstig ziek’
    ANP

    AMSTERDAM – De meest energiezuinige woningen in Nederland zijn ook de meest ongezonde. Dat zegt de Eindhovense hoogleraar Annelies van Bronswijk zondag in het televisieprogramma Zembla naar aanleiding van de gezondheidsklachten van gezinnen met balansventilatie in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst.

    Van Bronswijk, gespecialiseerd in gezondheidstechniek voor het gebouw, vindt dat het energiezuinige balansventilatiesysteem niet meer mag worden gebruikt. Zij krijgt daarvoor steun van het Astmafonds en de Vereniging Eigen Huis. Van Bronswijk heeft berekend dat in Nederland een half miljoen woningen over het omstreden systeem beschikt.

    In Zembla laten bouwers in Amersfoort weten dat zij willen stoppen met het systeem, omdat er te veel problemen zijn. Letselschadeadvocaat M. de Witte stuitte op 310 huizen met klachten. Volgens hem betekent dat dat er ‘honderden’ mensen ziek zijn. Het gaat om chronische long- en oogontstekingen, benauwdheid en astmatische aanvallen. De aandoeningen hebben geleid tot veel antibioticagebruik. Kinderen moeten beademingsapparaten gebruiken. Zelfs ziekenhuisopnames komen regelmatig voor.

    Onderzoek van de GGD-Amersfoort wees vorig najaar uit dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en de aanwezigheid in huis van balansventilatie met een zogeheten energiezuinig ‘warmte-terugwin-systeem’. Ondanks aanpassingen blijken veel mensen nog steeds ernstige ziekteverschijnselen te hebben.

    Volgens Van Bronswijk heeft de overheid wetenschappelijke rapporten uit de periode 1990-2005, waarin is gewaarschuwd voor gezondheidsklachten als gevolg van energiezuinige huizen en balansventilatie, genegeerd. Volgens haar leent het Nederlandse zachte en vochtige klimaat zich slecht voor een dergelijk systeem. Bovendien lukt het de bouwwereld niet om de benodigde zorgvuldigheid en kwaliteit te leveren. Toch, zegt zij, willen de overheid en de politiek maar niet luisteren. ‘Er is alleen nog maar oog voor energieprestatie.’

    Van Bronswijk vindt het hoog tijd dat er naast een energielabel een gezondheidslabel komt. Dat heeft onderzoeksorganisatie TNO aanbevolen. Jaren geleden wilde zij zo’n gezondheidskwalificatie al ontwikkelen, maar dat stuitte op veel weerstand bij corporaties en VROM, omdat niemand in een ongezonde woning zou willen wonen.

  6. mvdsteen Says:

    Hoi JK,
    Interessant artikel. Ben je ook aan de bronmaterialen kunnen komen? Die zouden wel eens interessant kunnen zijn dan.

  7. mvdsteen Says:

    Ho JK,
    Inmiddels heb ik wat rapporten op kunnen snorren.

    1. TNO-rapport Gezondheidsaspecten van woningen in Nederland. Zie pagina 8 over luchtverversing. Dit geeft aan dat er niet genoeg ventilatie-openingen zijn voor de broodnodigde verversing (in 20 % van de gevallen, voor woonkamer en slaapkamer), dus ramen moeten ook open.
    2. Onderzoek Gezondheid en Ventilatie in woningen in Vathorst naar de relatie tussen gezondheidsklachten, binnenmilieukwaliteit en woningkenmerken’ door GGD Eemland. In dit rapport is er onderzoek gedaan n.a.v. klachten van mensen die in hun huis balansventilatie hadden. Conclusie: voor woningen met balansventilatie en voor woningen met mechanische ventilatie wordt in ruim 60 % vd gevallen voldaan aan de wettelijke eis voor ventilatie in woonkamers en in ruimt 90 %van de gevallen voor de slaapkamers. Maar slechts in 15 % van de gevallen voor de douche, toilet en keuken! Er staat ook dat het binnenmilieu een relatie vertoont met de gezondheidsklachten, dit vooral bij balansventilatie en bij koken op gas.
    3. Eindrapportage Woonkwaliteit Binnenmilieu in Nieuwbouwwoningen in opdracht van VROM-Inspectie. Dit rapport geeft hetzelfde beeld als boven geschetst. In dit rapport komt ook naar voren dat de overstroomvoorzieningen (spleet onder de deur om de ventilatielucht van de ene ruimte naar de andere te laten stromen) in een groot aantal gevallen niet toereikend zijn.

    Al met al dus een aantal rapporten die aangeven dat het met de mate van ventilatie en ventilatiemogelijkheden niet goed gesteld staat.

  8. mvdsteen Says:

    Om mensen nu geen slecht gevoel te geven wanneer ze nu wat extra ventileren (ook in de winter) geeft het ministerie van VROM o p de website uitleg dat je juist continue moet ventileren.
    Bij het uitvoeren van de test kom je te weten dat:

    1. je wel twee uur moet ventileren na het nemen van een bad of douche
    2. je een 15 minuten na het stoppen met koken, de afzuigkap aan moet laten staan
    3. dat ventileren in de winter niet leidt tot hogere, maar juist lagere stookkosten. Dit omdat de lucht bij ventileren droger blijft; wij maken namelijk zelf de lucht binnenshuis vochtig door onze adem, ons douchen en koken. De drogere lucht van buiten kost minder energie om op te warmen, dan het op temperatuur houden van de lucht die vochtig is.

    Ik snap dit laatste punt toch even niet. De lucht die wij uitademen is wel vochtig maar ook meteen warmer dan 30 graden. Dus hier hoeft niets aan opgewarmd te worden.
    Evenzo voor de lucht afkomstig van de damp van het douche en kookwater. Deze zijn beiden ook erg warm en dus zullen zelfs warmte afstaan, ipv dat het warmte kost om op te warmen.
    Ik heb VROM deze redenering voorgelegd en hen gevraagd om een reactie.

  9. Pat Says:

    Inderdaad bijzonder dat laatste punt van de VROM-test.

    Moderne huizen zijn namelijk in de winter bijzonder droog. Zodanig zelfs dat lucht bevochtiging absoluut noodzakelijk is. Ik heb eens een RV van onder de 25% gemeten. Niet bepaald gezond.

    Maar als ik ga ventileren komt er lucht van buiten binnen die wordt opgewarmd en dus ook op een lage RV uitkomt. Koude lucht kan absoluut gezien veel minder vocht bevatten. Komt die lucht binnen zakt de RV hiervan drastisch.

    Overigens worden er door de VROM geen verklaringen bij gegeven. Dus dat valt niet altijd te begrijpen.
    Zoals 2 uur ventileren na het douchen. Ik kan niet anders dan 24/7 ventileren. De luchtverversingsfactor in de badkamer is zodanig dat de zin van die 2 uur mij niet duidelijk is.

  10. Geraldo Entius Says:

    Ik zou niet al teveel vertrouwen op VROM en ventilatieadviezen : zie http://vloerisolatie.org/

  11. mvdsteen Says:

    Even een terugkoppeling van de feedback van het VROM.
    Als eerste mijn vraag:
    U stelt dat ventileren in de winter niet leidt tot
    hogere, maar juist lagere stookkosten. Dit omdat de lucht bij ventileren droger blijft; wij maken namelijk zelf de lucht binnenshuis vochtig door onze adem, ons douchen en koken. De drogere lucht van buiten kost minder energie om op te warmen, dan het op temperatuur houden van de lucht die vochtig is.

    Ik snap dit punt niet. De lucht die wij uitademen is wel vochtig maar ook meteen warmer dan 30 graden. Dus hier hoeft niets aan opgewarmd te worden.
    Evenzo voor de lucht afkomstig van de damp van het douche en kookwater. Deze zijn beiden ook erg warm en dus zullen zelfs warmte afstaan, ipv dat het warmte kost om op te warmen.
    Kunt u mij uitleggen waar ik misschien verkeerd redeneer?
    Zijn er wellicht ook metingen of berekeningen op losgelaten (om uw statement te ondersteunen)?

    En dan hun antwoord:
    Geachte heer Van der Steen,

    Uw e-mail is door Postbus 51 voor verdere beantwoording doorgestuurd naar VROM. Hierbij geef ik u een reactie op uw e-mail.

    Het is juist dat de lucht die we uitademen en de lucht afkomstig van de damp van het douchen en van het kookwater warmer is dan 30 graden. Echter die bronnen (uitademen, douchen en koken) dragen nauwelijks bij aan het verhogen van de ruimtetemperatuur. Uitademen doen we wel de hele dag, maar douchen en koken niet.

    Vroeger ging dat ventileren onbewust, bijna vanzelf, maar kieren en naden e.d. zijn nu veelal beter afgedicht. De permanente ventilatie is daarom vaak minder dan in oudere huizen en de afvoer van luchtjes en vocht vergt meer bewuste ventilatie. Ventileren hoeft niet veel energie te kosten. Door te ventileren wordt vocht afgevoerd. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Hierdoor kost het minder energie om een huis op temperatuur te houden.

    Goed, dat is niet het antwoord op mijn vraag. Dus ik weer de volgende vraag gesteld:
    Beste,
    Bedankt voor uw reactie, zie onderaan waar eerst mijn vraag is en daarboven uw antwoord. Ik snap echter uw statement niet, dat het in de winter minder energie voor verwarming kost om de douche, bad en ademlucht te ventileren en in te ruilen voor droge buitenlucht. Uw redenering is dat droge buitenlucht minder energie kost om te verwarmen dan vochtige lucht. Natuurlijk is dat waar! Echter, de vochtige lucht waar we het over hebben is uitademingslucht, douchewaterdamp en badwaterdamp, en die damp HOEFT niet te worden opgewarmd. Mijn stelling is dan ook dat uw redenering op dit punt niet klopt. Graag had ik van u een antwoord op dit specifieke punt, en als u mij gelijk zou geven, dan wil ik u vragen het op uw website te corrigeren.

    Nu maar afwachten wat hierop komt….

  12. R Says:

    Kan het niet zijn dat vochtige lucht sneller afkoelt dan droge lucht en dat daardoor meer energie nodig is om vochtige lucht warm te houden?

  13. Pat Says:

    In dit bericht staat ten aanzien van ventilatie niets over Co2, alleen maar over vocht. Alhoewel vocht natuurlijk een factor is, is ventilatie ook in belangrijke mate gericht op het op een acceptabel niveau houden van het CO2 gehalte.

  14. mvdsteen Says:

    Hallo, hierbij het antwoord van VROM:
    Geachte heer Van der Steen,

    Uw e-mail is door Postbus 51 voor verdere beantwoording doorgestuurd naar VROM. Hierbij geef ik u een reactie op uw e-mail.

    Het klopt dat de vochtige lucht zijnde uitademingslucht, douchewaterdamp en badwaterdamp niet opgewarmd hoeft te worden. Echter, de warmtebijdrage van adem, douchedamp e.d. in de wamtevraag om de binnenruimte(n) op een confortable temperatuur te brengen en te houden is procentueel gezien zeer gering. Voorts is het een vochtbron die de relatieve vochtigheid in een ruimte omhoog brengt. Zonder verwarming zou de binnentemperatuur onder een comfortabel niveau zakken. Extra ruimteverwarming is dus noodzakelijk. Is de op te warmen binnenlucht vochtig, dan is voor een comfortabel gevoel een enigszins hogere temperatuur gewenst. Het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het opwarmen van droge lucht.
    De warmtebijdrage is evenwel erg gering, zodat die in technische beschouwingen veelal niet aan de orde wordt gesteld.

    Het komt er dus op neer dat: het ademen, douchen, koken leidt tot vochtigere lucht. Deze is wel warm in den beginne, maar zal zijn warmte toch verliezen (tegen de muren, ramen) en omdat het vochtige lucht is, kost het opwarmen (of op temperatuur houden ervan) meer energie.
    Wat men echter niet zegt, is of de vochtige lucht (die meer energie bevat dan droge lucht dat op dezelfde temperatuur is) ook sneller zijn energie verliest naar de omgeving. Als dat zo is, dan is het gevolg dat er dus ook meer opgewarmd moet worden. Ik stel deze vervolgvraag nog even aan VROM.

  15. mvdsteen Says:

    Beste mensen, de volgende vraag had ik nog gesteld aan VROM: Beste,
    Onderaan staat gecopieerd onze mailwisseling. Ik heb nog de volgende vraag n.a.v. uw meest recente antwoord: Het komt er dus op neer dat: het ademen, douchen, koken leidt tot vochtigere lucht. Deze is wel warm in den beginne, maar zal zijn warmte toch verliezen (tegen de muren, ramen) en omdat het vochtige lucht is, kost het opwarmen (of op temperatuur houden ervan) meer energie.

    Wat u echter niet zegt, is of de vochtige lucht (die meer energie bevat dan droge lucht dat op dezelfde temperatuur is) ook sneller zijn energie verliest naar de omgeving dan dat niet vochtige lucht dat zou doen. Als dat namelijk zo zou zijn, dan is het gevolg inderdaad dat er dus ook meer opgewarmd moet worden. Alleen, Ãs dat zo? en waar is dit dan op gebaseerd?

    En dit is dan hun eindantwoord: Geachte heer Van der Steen,

    Uw e-mail is door Postbus 51 voor verdere beantwoording doorgestuurd naar VROM. Hierbij geef ik u een reactie op uw e-mail.

    Graag wijs ik u op het volgende: Publieksvoorlichting is bedoeld voor het beantwoorden van vragen. Uw vragen zijn beantwoord, maar u bent het niet met het antwoord eens of u heeft weer een nieuwe vraag. Gelet op de uitvoerige beantwoording die u heeft mogen ontvangen, houdt Publieksvoorlichting het recht voor om niet op uw nieuwste vraag in te gaan. Dit geldt ook voor eventuele toekomstige vragen van uw kant over hetzelfde onderwerp.
    Met vriendelijke groet,
    Ministerie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
    Publieksvoorlichting / IPC 855
    Rijnstraat 8
    Postbus 20951
    2500 EZ Den Haag

    Ik denk toch dat de vraag legitiem was, en wellicht dat deze leidde tot meer inzicht. Daar gaat het VROM blijkbaar niet om. Het stopt dus hier.
    Misschien dat iemand anders weet of vochtige lucht sneller een lagere temperatuur heeft agv energieverlies naar de omgeving dan dat droge lucht dat doet? Dus sneller een lagere luchttemperatuur zal hebben?
    Het lijkt me dat vochtige lucht op bijv 30 graden C meer energie in zich heeft dan droge lucht op 30 graden C. Dus wellicht dat vochtige licht, wanneer in aanraking met koudere muren en ramen, meer energie per tijdseenheid verliezen, maar dat wil nog niet zeggen dat de vochtige luchttemperatuur ook sneller lager is dan dat dat bij droge lucht zou zijn.

  16. K.Yildirim Says:

    Voor de opmerking 8 van mvdsteen wil ik even reageren.

    idd je ademlucht is warmer dan de omgevingsluch in een kamer. echter zal ook deze lucht zich vermengen met de omgevingslucht samen met kooklucht. Om het enigzins simpel te houden zou ik willen zeggen het gemengde vochtige lucht heeft een grotere dichtheid dan droge lucht van hetzelfde temperatuur. Hierdoor zal een cv dus ook langer moeten stoken om de gewenste temp te behalen. Bv. uw huis is 20 C de cv staat ingesteld op 21. Het verschil is dus 1 gr. Echter omdat de dichtheid van lucht groter is vanwege het vocht en de volume van uw huis niet minder is geworden ( dan zou uw huis moeten krimpen) zal dus de massa aan vochtige lucht in uw huis groter zijn dan aan de massa van droge lucht. Daar dat de warmteopname capaciteit van vochtige lucht ook groter is dan koudere lucht zult u meer moeten stoken om uw huis 1 gr warmer te krijgen. dit is eigenlijk simpele basis natuurkunde. Echter de behoefte om te verwarmen en te ventileren waarbij energie verlies geminimaliseerd wordt is vrij complex om op te zetten.

  17. Rob de Bree Says:

    VROM stelt op haar website dat er energie kan worden bespaard door goed te ventileren. De redenatie is dat vochtige lucht meer energie kost om op te warmen dan droge lucht. Dit is pertinent ONJUIST. De energie die nodig is om lucht te verwarmen wordt bepaald door de soortelijke warmte van de (vochtige) lucht (kom op mensen, dat is basisleer natuurkunde). De soortelijke warmte van 1 kg vochtige lucht (90% RV) van 20C is 1016 J/kgC. Voor 1 kg droge lucht (40% RV) is het 1011 J/kgC. Voor zeer vochtige lucht heb je dus 1016/1011 = 0,5% meer energie nodig om het te verwarmen. Dat is dus verwaarloosbaar. Bovendien als je veel gaat ventileren VERLIES je behalve vocht OOK veel warmte. Door te ventileren gaan je stookkosten dus gewoon flink omhoog. En dat heb ik meteen maar even voorgelegd aan VROM met het verzoek de website en alle folders aan te passen.

    Beste mensen, in plaats van iedereen klakkeloos na te kakelen zou het beter zijn om zelf je sommen gewoon eens goed te maken. En als dat niet lukt moet je geen Broodjes Aap gaan verkopen. Energie is een VAK, niet iedereen heeft er verstand van. Dat zelfs de overheid verkeerd geinformeerd is zegt meer iets over het kennisnivo van de Nederlander dan over VROM.

    O ja, bronvermelding:
    soortelijke warmte lucht bij constante druk.
    http://www.engineeringtoolbox.com/spesific-heat-capacity-gases-d_159.html
    soortelijke warmte waterdamp bij constante druk
    http://www.engineeringtoolbox.com/water-vapor-d_979.html
    Relatieve vochtigheid en aandeel waterdamp in lucht (Mollier diagram).
    http://www.shpegs.org/calculations/AmmoniaAbsorptionDownDraftTropicalCalc1_html_m15f2d570.gif

  18. marius Says:

    HOeveel gas kost het om volgens de norm te ventileren ?
    Dan moeten we gemiddeld 180 dagen cica 7000 m3 per dag een 8 gragen opwarmen.
    Want 7000 m3 per dag per woning is de Vrom -norm!

  19. Wesley Says:

    Lijkt mij dat naast verwarmen de isolatie zeker net zo belangrijk is. Met bodemisolatie schijnt in ieder geval vocht uit de kruipruimte verleden tijd te zijn… oftewel minder ventileren tegen vocht = meer energie besparen.
    Zie ook: http://www.vloer-isolatie.nl

  20. GLAS CONSULT-IQ GLAS Says:

    GLASVERWARMING… DE RUIT ALS RADIATOR !

Geef een reactie

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Gebruiksvoorschriften | Privacybeleid Adverteren Entries RSS Comments RSS Log in